Septakordi,kvintakord

poruka: 2
|
čitano: 14.129
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Septakordi,kvintakord

Pozdrav,da li moze da mi objasni Septakord-obrtaje i kvintakorda,(primjer),,,da li npr kada radimo od tona D pisemo onda i njegove predznake?

PS:koja je razlika izmedju male terce,velike terce,umanjene,povecane

18 godina
Re: Septakordi,kvintakord
kaskader kaže...

Pozdrav,da li moze da mi objasni Septakord-obrtaje i kvintakorda,(primjer),,,da li npr kada radimo od tona D pisemo onda i njegove predznake?

PS:koja je razlika izmedju male terce,velike terce,umanjene,povecane

Je da je stariji post, ocito mi je tema promaknula, ali mozda nekome pomogne, ako je autor vec saznao odgovor.

Krenimo od najocitijeg kvintakorda - C-E-G. Preciznije receno, durski kvintakord. On se sastoji od tonike - C, terce (velike) na tu toniku - E te kvinte na toniku - G. Zasto je to durski kvintakord? Zato sto je E velika terca na C. Takav akord zvuci "sretno". Ako bi stavili malu tercu na C, a to je Es (snizeni E), tada bi dobili molski kvintakord, koji je "tuznijeg" prizvuka.

E sad, obrati. Kod obrata je bitno koji se od tonova akorda nalazi u basu. Ako gledamo osnovni akord C-E-G, vidimo da je u basu ton C. Ako sad ton C dignemo oktavu gore, dobit cemo prvi obrat: E-G-C. Ako sad iz tog prvog obrata uzmemo E i dignemo ga za oktavu, dobit cemo drugi obrat: G-C-E. Iz ovoga odmah vidimo da se nazire jedno pravilo: akord ima broj_tonova - 1 obrat. Dakle, kvintakord je graden od tri tona stoga ima dva obrata. Septakord je graden od cetiri tona, stoga ima tri obrata. Obrati se rade analogno malo prije objasnjenom postupku.

Kod obrata ljude moze zbuniti, a sto ako imam C-G-E? Dakle ton C, pa na njega G, pa zatim ton E, dakle ovo:

Nebitno. To je i dalje osnovni akord, ali tzv. "otvoreni akord" ili "akord u otvorenoj poziciji". Bitan je ton u basu.

Isto tako su ovo:

i ovo

oboje prvi obrat jer je terca E u basu. Samo jedan je u "zatvorenoj poziciji", a drugi u "otvorenoj".

Intervali. Velika terca - ako imam npr. ton C, velika terca na njega je E, zato sto je razmak izmedu ta dva tona 4 polutona. Ako je razmak 3 polutona, tada imam malu tercu, tj. C i Es (snizeni E). Velika i mala terca u kvintakordu odreduju njegov temperament (velika - dur akord - veseli, mala - mol akord - tuzniji). Ako malu tercu dalje snizim za jos jedan poluton, dakle ako imam C i Eses, tada govorimo o smanjenoj terci. Ako veliku tercu povisim za poluton, dakle C i Eis, tada govorimo o povecanoj terci.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice