Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 180.031
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
stef kaže...

Generalno, cijela tema nema puno smisla jer većina gleda kroz prizmu desktop korisnika duboko zagrezlog u Windows paradigmu, koji realno ne može skontat neke stvari ma koliko se netko potrudio objasniti. Probajte pročitati koju Olegovu kolumnu o Linuxu ili općenito open source softveru pa ćete znati o čemu pričam {#}. To je ko da nekog tjerate da prihvati Alaha.

Linux na desktopu koriste ili entuzijasti, ili ljudi gdje je to politika firme/ustanove, dakle oni koji moraju. Nažalost je tako. Žalosno je da se slabo koristi i u obrazovnom sustavu, skupa sa razvojnim alatima koji nisu iz M$ kuhinje (npr. Eclipse).

Što se tiče Linuxa  kao servera tu je stvar 180° u drugom smjeru:

- virtualizacija (Xen, KVM, VBox, Wmware .....)

- servisi (DNS, DHCP, LDAP, Samba, Apache, Squid, ssh, ftp, mail, netfilter ....)

- baze (sve komercijalne koje drže do sebe + MySQL, PostgreSQL i ostale free baze)

- razni komercijalni midleware software, application serveri i ostali alati

- idelano okruženje za razne skriptne i programske jezike i alate: Bash, Awk, Sed, Perl, Python, PHP, Java ....

a zaboravio si još oracle.

17 godina
neaktivan
xxxxx kaže...
stef kaže...

Generalno, cijela tema nema puno smisla jer većina gleda kroz prizmu desktop korisnika duboko zagrezlog u Windows paradigmu, koji realno ne može skontat neke stvari ma koliko se netko potrudio objasniti. Probajte pročitati koju Olegovu kolumnu o Linuxu ili općenito open source softveru pa ćete znati o čemu pričam {#}. To je ko da nekog tjerate da prihvati Alaha.

Olegove kolumne odavno ne čitam jer je se sve svelo na pljuvanje linuxa i open-sourcea općenito.

Od njega samo recenziju igre mogu shvatiti ozbiljno, možda bi mu bilo bolje da ode više slikat, a manje pisati kolumne.

pljuje linux jer su ms funovi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 22:55 (MarkoCro).
16 godina
Windows vs. Linux - očima korisnika

Nisam mislio tako o njemu dok nisam koristio linux, sada vidim da zapravo svojim kolumnama jednostavno ljude koji nikada nisu probali linux odbija od njega, kao da je neko zlo. Istina je da je čovjek profić u svojoj struci, ali previše napada linux i protivi mu se, pa dovraga linux je besplatan, zar mu se i to zamjeri?

Ali ne želim više o tome, rekao sam što sam imao, idemo u offtopic (iako ni topic nema nekog prevelikog smisla).

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo mog poslovnog iskustva sa linuxom

prošli tjedan moj prijatelj kupio novi laptop Acer sa predinstaliranim linuxom

Ja sam početnik na linuxu ali ipak win, gnome, kde (pa sve je to vrlo slično i treba mi vrlo malo da se snađem) i kažem ja njemu ok imaš linux besplatan je, ima sve kaj ti treba za surfanje i ono kaj njemu treba za posao.

Pozovi ako trebaš pomoć (ovdje sam ja mislio da će dobiti ubunutu ili neki sličan derivat)

Drugi dan tel. poziv "Dođi do mene ništa ne radi !" "Dolazi instaliraj mi Win 7, miči to sa moga kompa!"

Hm..

kako, zašto, di mu se linux zamjerio u pol sata????

Dođem do njega, upalim laptop i dočeka me....

....zaboravio sam ime distribucije (znači meni neka nepoznata), nakon starta automatski se pokreće linux u root u komandnu liniju

Ok ja nisam maher za linux da vidim kaj je sve gore i da osposobim GUI, pa kažem: "Ok evo imam za tebe ubuntu tu na cd-u, isti win 7 samo bolji"

Odgovor ne, ne i ne, skidaj to i stavi win

Dakle dragi linux vjernici sad mi pojasnite kako mislite osvojiti ljude (početnike) sa root komandom linijom?

Da je bio neki GUI kod samog starta i takav bio predinstaliran i da su mu se curice počele igrati sa linux igricama, da je mogao sam klikati i isprobavati ja sam siguran da bih ga nagovorio da ostane na linuxu.

No ovako vi ste ga zauvijek izgubili, a on nije jedini takav

di je tu profesionalnost i ozbiljnost sa strane vašeg tabora? (neovisno o distribuciji)

ne kužim u čemu je problem sa GUI na linuxu?

Pa svakome linux guruu nije problem srušiti mu mrsku distribucju i staviti sebi omiljenu, no zašto se ne želite pribiližiti običnom korisniku?

Stalno se furate na neki elitizam i onda ostajete u čošku i zapečku, a samim time i nema programa za široke mase, jer tko će razvijati aplikaciju za 3 korisnika (NHF)

dakle, za situaciju na samom SOHO tržištu di su u debeloj manjini sami ste si krivi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ajd molim te.

Da je bio instaliran FreeDos jel bi bilo bolje? To kaj dobiš predinstalirano na laptopu možeš objesiti mačku o rep, to je stavljeno reda radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zar je tesko bilo staviti gui? Ako vec stavljas reda radi onda stavi da se pokrece i neki gui. Nije trosak ni para ni vremena.

:)
17 godina
neaktivan
stef kaže...

Ajd molim te.

Da je bio instaliran FreeDos jel bi bilo bolje? To kaj dobiš predinstalirano na laptopu možeš objesiti mačku o rep, to je stavljeno reda radi.

Free DOS ili linux u komadnoj liniji = deinstalacija i instalacija WIN

Da je bio neki GUI gore linux bi barem dobio šansu, ovako je nije ni dobio.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 9:55 (Darky).
17 godina
neaktivan

Ima šansu skinuti bilo koju distru, ništa se ne naplaćuje {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stef kaže...

Ima šansu skinuti bilo koju distru, ništa se ne naplaćuje {#}

khm, jel ti uopće čitaš kaj sam ja napisao?

aj pročitaj moj post još jedom od početka i reci mi gdje i kada će on skinuti novu verziju linuxa?

17 godina
neaktivan

Na isti način kao i Windowse, smo što je ovo legalno {#}.  Mogo si mu lijepo dofurat i instalirat neki Linić.

Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Ja sam početnik na linuxu ali ipak win, gnome, kde (pa sve je to vrlo slično i treba mi vrlo malo da se snađem) i kažem ja njemu ok imaš linux besplatan je, ima sve kaj ti treba za surfanje i ono kaj njemu treba za posao.

Pozovi ako trebaš pomoć (ovdje sam ja mislio da će dobiti ubunutu ili neki sličan derivat)

Drugi dan tel. poziv "Dođi do mene ništa ne radi !" "Dolazi instaliraj mi Win 7, miči to sa moga kompa!"

Hm..

....zaboravio sam ime distribucije (znači meni neka nepoznata), nakon starta automatski se pokreće linux u root u komandnu liniju

Ok ja nisam maher za linux da vidim kaj je sve gore i da osposobim GUI, pa kažem: "Ok evo imam za tebe ubuntu tu na cd-u, isti win 7 samo bolji"

Dakle dragi linux vjernici sad mi pojasnite kako mislite osvojiti ljude (početnike) sa root komandom linijom?

Da je bio neki GUI kod samog starta i takav bio predinstaliran i da su mu se curice počele igrati sa linux igricama, da je mogao sam klikati i isprobavati ja sam siguran da bih ga nagovorio da ostane na linuxu.

di je tu profesionalnost i ozbiljnost sa strane vašeg tabora? (neovisno o distribuciji)

Pa svakome linux guruu nije problem srušiti mu mrsku distribucju i staviti sebi omiljenu, no zašto se ne želite pribiližiti običnom korisniku?

Stalno se furate na neki elitizam i onda ostajete u čošku i zapečku, a samim time i nema programa za široke mase, jer tko će razvijati aplikaciju za 3 korisnika (NHF)

dakle, za situaciju na samom SOHO tržištu di su u debeloj manjini sami ste si krivi.

nebuloze, prvo ako već netko instalira linux sa računalom, dobiva se gui , a ne consola.

u consoli još jedino dolazi free dos, samo da komp ne dođe bez ničega.

ljudi su zatucani i ne vide dalje od nosa.

17 godina
neaktivan

Može se i ne mora dobiti.

Možda nisu instalirani paketi, možda je sustav podešen da se diže u init levelu 3 (bez X-a), možda nisu konfigurirani X-i, možda ovo, možda ono ...

Osim toga, ja nebih išao za tim što su Tajvanci/Kinezi stavili gore, šta je od paketa instalirano, a šta nije. Previše je tu opcija da bi sve štimalo out-of-the-box. Korištenje Linuxa zahtijeva svijesnu odluku i angažman (jedan od razloga zašto nije popularan), nema tu nikakve automatike.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 10:45 (stef).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MarkoCro kaže...

nebuloze, prvo ako već netko instalira linux sa računalom, dobiva se gui , a ne consola.

u consoli još jedino dolazi free dos, samo da komp ne dođe bez ničega.

ljudi su zatucani i ne vide dalje od nosa.

E pa vidiš nije tako

Acer je kupljen sa predinstaliranim linuxom (zaboravio sam ime distribucije, što samo znači da nije neka poznata kod nas, barem ne meni)

laptop je kupljen u hgspotu i distributer je mislim msan ako se dobro sjećam.

Nije došao sa GUI i to je moja zamjerka prema linuxu

Bez GUI sučelja linux nema šanse kod običnog početnika naučenog na šarene win.

Podigao sam ja live ubuntu, ali jednostavno prijatelj me nije htio više slušati, nikakav argument nije više vrijedio nakon prvog lošeg dojma.

I dok sa marketinške strane linux zajednica ne odradi svoj posao (da se predinstalira isključivo sa GUI kao i win) dotle nemate nikakve šanse na SOHO tržištu (serveri ne spadaju u ovu priću) sa desktop i laptop sistemima.

17 godina
neaktivan

Previše melodramatike ....

Prijatelj nije htio slušati jer nije imao ni namjeru koristiti Linux {#}. Da je, onda bi te tražio da mu instaliraš neku normalnu distru.

Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina

@Darky

Zar je linux kriv što je netko stavio distru bez gui-a na laptop?

Tvoj frend kao prvo je naviknut na windowse, a kao drugo nikada nije vidio ni koristio linux.

Nebi ni ja željeo linux da nikada nisam koristio i da mi dođe prvi put u komandnoj liniji, normalno da bi stavio ono na što sam navikao (windows).

Prvo treba vidjeti normalnu podešenu distru da RADI pa onda neka odlučuje hoćeli ga ili neće.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma daajte, bolje staviti krekane Windowse, tak i tak Microsoft ima viška para, jedna krekana verzija više-manje neće ih ubiti...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Darky kaže...

Hm..

Može info koja distribucija je bila gore ili bar tip Laptopa? EDIT: Vidim da neznaš distribuciju. Model laptopa?

Mala ispravka nitko nije nikoga izgubio. Stvar je osobnog odabira, legalno ili ilegalno. Jednostavnije od ovoga ne može biti.

Ovaj zadnji dio nisam skužio, živcira li te ta situacija ili samo likuješ.

Trolam ponavljajući istu stvar. Isprobaš ako ide ide ako ne ide ne ide NHF.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 14:36 (mario.L_hr).
15 godina
protjeran
MarkoCro kaže...
xxxxx kaže...
stef kaže...

Olegove kolumne odavno ne čitam jer je se sve svelo na pljuvanje linuxa i open-sourcea općenito.

Od njega samo recenziju igre mogu shvatiti ozbiljno, možda bi mu bilo bolje da ode više slikat, a manje pisati kolumne.

pljuje linux jer su ms funovi.

ma koji funovi..da ih Linux zajednic plaća za podržavanje Linux-a da vidiš promjenu smjera od 180 stupnjeva..dakle..MS plaćenici...{#}

17 godina
mario.L_hr kaže...

Može info koja distribucija je bila gore ili bar tip Laptopa? EDIT: Vidim da neznaš distribuciju. Model laptopa?

Uz sestrin Acer 5552G, je došao predinstaliran Linux bez GUI, uglavnm ako ga je i bilo bilo ga je kompliciranije pokrenut nego Ubuntu ili Mint.

Idem odmoriti prste od stalnog gledanja kroz njih
17 godina
neaktivan

Već vidim zbunjenu facu: "A di mi je tu Facebook?"

Ko što rekoh, stavili su gore nešto tek tolko da je.

Now, the first thing is that it comes with a Linux distribution named "Linpus Linux". There's no install CD so I can't reinstall it if anything goes wrong. Also, I can't install any graphical interface. That's right. In 2007, a machine equipped with a 1280x800 screen, gigabit ethernet, wifi, DVD burner, and bluetooth comes with a preinstalled OS that dumps you to a shell prompt upon boot. No graphical environment whatsoever is preinstalled. I've tinkered with it a bit, and noticed it doesn't actually bring up the wireless network interface. We'll see later why.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 15:42 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja sam imao linpus na ovo laptopu i imao je GUI. Čak je prilično dobro i izgledao ali sam ga zamijenio legalnom Sedmicom sa faksa a sad je i Mint 10 na njemu.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina

Ali to nije greška Linux zajednice već proizvođača.

Da su stavili Mint ili Ubuntu, bilo bi onih koji bi ga i koristili.

Ali navika je zeznuta stvar, koliko god te distre bile dobre, neki će ostati na Winu.

Ali zašto bi se i mjenjali ako im je ono sasvim dobro.

17 godina
neaktivan

Kak ne kužite? Stavi se nešto gore, reda radi, samo da nije prazno. Jedno vrijeme je FreeDOS bio popularan, eto sad stavljaju nekakve distre za koje niti ja nisam čuo. Također je i sa Acerom od starog mog došao neki Linux, Linpus ja brijem, tak nekaj. Mislim da sam probal startx, ali bez nekih rezultata (očito nije nikakav DE bio instaliran). Ukratko, potrošio sam minutu na to. Ubacio CD od Minta, i za 15 min (od toga 5 min odgovaranje na pitanjca, formatiranje, a 10 min se cijeli sustav instaliravao, nisam se ni po*ral kak se spada, vratim se iz WC-a već me čeka login screen) imal out-of-the-box operacijski sustav na kojem je radilo sve, od wirelessa do bluetootha bez ikakve dodatne intervencije i/ili instaliravanja drivera.

To je sve bagra, kad bi počeli instaliravati Ubuntue i Mintove po laptopima, ljudi bi vidjeli da postoji i nešto drugo i da se i na tome može komotno raditi, a ovak fino stave nekaj okrljašteno, neupotrebljivo običnom useru i odma svi zaključe na temelju toga, OMG, WTF, to je sranje taj Linux (jer tak piše u deklaraciji, da je s Linuxom došlo, ne piše niti koja distra niti koji kernel, ništa - pitam se zašto?!), a da pritom niti ne znaju da je to samo jedna od mora distri i to vjerojatno neka posebno odabrana samo da ljudi steknu krivu sliku o Linuxu. Kao što je slučaj tvoga frenda. Otužno.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
wyks kaže...

Ali to nije greška Linux zajednice već proizvođača.

Da su stavili Mint ili Ubuntu, bilo bi onih koji bi ga i koristili.

Ali navika je zeznuta stvar, koliko god te distre bile dobre, neki će ostati na Winu.

Ali zašto bi se i mjenjali ako im je ono sasvim dobro.

Ma u potpunosti se slažem s gore navedenim. Nekako sam očekivao/očekujem od ljudi na ovom Forumu malo više otvorenosti po pitanju eksperimentiranja. Nitko nemože reći da je nešto sranje samo zato što to ne koristi.

Winsi su odličan OS (posebno 7) ali koliko ljudi ima doma legalne windowse?

17 godina
mario.L_hr kaže...

Pa za studente postoji besplatna licenca, time si automatski rješio i sva kućanstva u kojima ti studenti žive.

17 godina
neaktivan
wyks kaže...
mario.L_hr kaže...

Pa za studente postoji besplatna licenca, time si automatski rješio i sva kućanstva u kojima ti studenti žive.

To su OEM verzije, a još k tome ako ima više računala u kućanstvu? Recimo ja sam starom svom Sedmicu skinul i stavio na njegov laptop te više nemam prava na dodatne licence (mislim da ih moram posebno tražiti).

Offtopic: Kad smo već kod tih licenci, dali one prestanu vrijediti ako osoba izgubi studentska prava?

16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Offtopic: Kad smo već kod tih licenci, dali one prestanu vrijediti ako osoba izgubi studentska prava?

Koliko se ja sjećam, ne. Licenca je tvoja doživotno.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina

@ wyks

-ne postoji besplatna studentska verzija, postoji MSDNAA za obrazovne (i sl) ustanove.

Nošenje tih windoza kući i korištenje je jednako nelegalno kao i bilo koja druga la-torrente verzija, tj. krađa.

Kroz partnerski model, OS je instaliran na računalo u školi, osoba koja ima keyeve nesmije ih dijeliti..

Postoji recimo Office Home & Student ver. (2007), stara cijena je bila 444kn. Novi (još) nije izašao takav model (ni neće). Ovisno o licenci može se instalirati na 2-3 računala, npr posao-kuća što piše u licenci, ali to ne znači na bilo čije računalo, nego na osobu-vlasnika kupljene licence, sve ostalo je van licence.

Treba biti malo precizniji s informacijama, jer (vjerojatno zato) prečesto ljudi barataju s poluinformacijama.

Dakle, nema student nikakva druga prava ili besplatno, može imati ustanova koja je sklopila ugovor s MSom (ali ni to nije đabe), kao što zaposlenik u firmi nije kupio windoze, kupila ih je firma....

Odgovor na marijevo pitanje bi bio (u studentskom kontekstu) - 0 (nula). Ali MS to zna, MSu to ne smeta....

@ Sum .. -ne, nema licencu. Nema ni jedan dokument kojim bi potvrdio-dokazao vlasništvo, npr da mu je osobno B.Gates donirao windowse. To nema veze sa statusom studenta. Vlasnik je ustanova, korisnici su samo korisnici. (kao radnik u firmi)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 16:26 (ihush).
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Mala ispravka nitko nije nikoga izgubio. Stvar je osobnog odabira, legalno ili ilegalno. Jednostavnije od ovoga ne može biti.

Ovaj zadnji dio nisam skužio, živcira li te ta situacija ili samo likuješ.

Trolam ponavljajući istu stvar. Isprobaš ako ide ide ako ne ide ne ide NHF.

U pitanju je Acer sa linuxom neki jeftiniji moram pitati frenda da mi pošalje naziv

Linux je bio pokrenut bez GUI, zaboravio sam ime. Disk je formatiran, a nisam se sjetio zapisati naizv {#}

Ne likujem nego me živcira jer po meni linux je za njega bio idealan izbor tim više što je početnik i ne bi imao nikakvih predrasuda, a meni bi pojednostavio stvari.

A ovo je samo dokaz da sama linux zajednica treba poraditi sa OEM distributerima oko same distribucije i načina prezentacije (da ima GUI obavezno)

Ja jesam na windowsima stalno, linux imam samo na serverima, ali nemam predrasude ni prema linuxu ni OSXu.

Gle ja sam početnik kaj se linuxa tiće i samim time i ja bez knjige na koljenima iz root komande linije se neznam maknuti (ja to priznajem), ali u GUI se mogu snaći po intuiciji i u stanju sam i linux podesiti za običnog korisnika (ako je išta potrebo kod ovih novi distribucija, na njima maltene sve radi samo kao i na win)

Ali ovo je bio šok za mene kad sam naišo na ovakvu distribuciju bez GUI u današnje doba (kome je to namjenjeno osim ako ideja nije da se odma formatira i zamjeni sa win? )

Jer što prije linux proširi bazu SOHO korisnika biti će i više aplikacija i ono najbitnije i windowsi će biti bolji (jer će natjerati MS da bolje odradi svoj posao).

ja sam prijatelju predložio linux jer je em besplatan em ima sve što njemu treba, a kako me nije bilo sa njime kad je kupovao računao sam da će taj jedan dan kaj bude imao linux doma biti dovoljno da mu se i svidi i da na njemu ostane

No ispalo je da je on samo znao upaliti stroj i na komandnoj liniji nije ga znao ni ugasiti.

i završilo je kako je završilo formatom.

Znam da je bilo prigovora od par forumaša da on nije imao ni želju ostati na linuxu, vjerujem da je tako, ali da je imao ubuntu bar 1 dan sa šarenim GUI, da je sa mozilom otišao na net, pa onda bih rekao probao je, nije zadovoljan i ok, ali možda bi mu se i svidjelo

Ali ovako kod njega linux nije ni dobio pravu priliku, niti sam mu ja mogao pokazati da isto što ima na win ima i na linuxu.

Po meni je krivica linux zajednice što bez obzira na distribuciju gore nije upaljen GUI (pazi radi se o predinstaliranom linuxu u tvornici gdje ga mogu podesiti kao i win da radi out of box)

I dok sami linuxaši ne riješite takve stvari sa OEM distribucijom dotle neće biti linuxa u široj primjeni na latopima. (NHF)

I ovo nije nikakav post za trolanje i pozive na križarske ratove koji je OS bolji

Ovo je samo moj komentar na postojeću trenutnu situaciju

A ovo što sam njemu morao skinuti linux, on nije jedini, mnogi ga skinu upravo jer ne dobe upaljen GUI.

Danas je GUI sve (Apple je ljude naučio na šarenilo, a linux opasno kaska za time sa ovakvim načinom) IMHO.

14 godina
neaktivan
Darky kaže...
mario.L_hr kaže...

I dok sami linuxaši ne riješite takve stvari sa OEM distribucijom dotle neće biti linuxa u široj primjeni na latopima. (NHF)

Mislim da mješaš proizvođače koji nastoje samo isporučiti jeftiniji lap (znajući da gore dolaze piratski winsi) s ozbiljnim proizvođačima koji gore imaju Ubuntu ili OpenSuse (HP npr.). Acer je gore stavio neku distribuciju lijevom nogom bez imalo brige o korisniku i kako će se on snaći (što reći za lap-ove sa FreeDOS-om, nisam siguran da je ciljana publika široka). Po meni prije kupnje se čovjek uvjek treba dobro raspitati. Korištenje nelegalnog OS-a u poslovne svrhe mislim da nema smisla uopće komentirati.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice