Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 180.101
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
logic kaže...

Daj jednu firmu vani koaj je presla na linux? Ima ih u javnom sektoru nekoliko i to se udara na sva zvona. U troskove IT-a ne ulaze samo licence. Sad sve vece firme vani ispadose blesave jer sve to  placaju. Daj primjer jace firme vani koja je na linuxu komplet.

recimo veći odvjetniči ured u Londonu.ne ispadaju blesave, ali to je navika i to čini marketing.

ima još firmi koje su prešle na linux samo to kriju od konkurencije.

jer vani se opensource puno više koristi nego kod nas.

na tržištu imaš x proizvoda i uvijek uzimaš onaj koji je jeftiniji, a da je kvalitetan.

misliš da vani sve firme plaćaju licence?

pa na zapadu je stopa piratstva iznad 30 %.

znači po tvome uvijek treba birati najskuplji proizvod iako ima kvlitetniji i jeftiniji?

recimo jedino je manje piratstva u SAD-u jer se ameri vole tužiti, dok u EU isto imaš piratstvo.

odakle ono dolazi ilegala, najviše iz zapadnih zemalja.

vlada i velike firme žele da ljudi misle kako piratstvo dolazi sa istoka(rusija, rumunjska, bugarska, kina itd..) ali to nije 100 % točno.

recimo jedan trgovački lanac kod nas ima kase na linuxu.

jedna naša kladionica ima aplikaciju na linuxu na uplatnim mjestima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 14:51 (MarkoCro).
14 godina
protjeran
logic kaže...

Kako se u naslov teme uklapa rijec mainframes i supercomputers? I 80% je navedeno za servere. Koliko po tvome servera uzima linux?

Ne govorim o superračunalima. Oni koristew inačice linuxa i freebsd-a na desktop računalima.

Dobar dio elektroničkih uređaja ima linux kao jezgru ( i to je u očima korisnika ).

Dakle nemojmo glorificirati neke svari bezveze.

Ja mogu dati bezbroj primjera gdje windowsi su inferiorni prema linuxu. Isto tako i obrnuto.

.

Primjer: Na linuxu možeš raditi kompleksne sed-ove na fileovima koji se mjere u gigabajtima i desecima gigabajta (što se radi u mojoj firmi). Na windowsima ne možeš ni pomisliti na takve stvari. Evo jedan komercijalan primjer.

Shvaćam i znam da je ponekad dobro ne razmišljati o nekim stvarima koje radiš na OS-u i to windowsi dobro rade, ali isto tako se zapitajte da li je dobro baš sve prepustiti automatizaciji i zatvorenosti. Pogotovo što se tiče instalacije. Pa onda dolazimo do sljdećeg primjera, a to je da windows 7 dopušta nekim programima da pišu po boot recordu (!?), pa nek mi netko kaže da je to dobro.

Ja živim od ljudi koji misle da su windowsi bogom dani.

Uostalom pročitajte mi potpis.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
14 godina
protjeran
logic kaže...

Niti jedna nije firma. Rekoh i sam da ih u javnom sektoru ima ali u korporacijama? I koliko je to procentualno?

Znači po tvojoj logici javni sektor se ne broji mada ove firme (da firme/agencije) rade jedne od najvažnijih poslova u americi?

Baš ti i nije logično razmišljanje. U tim agencijama/firmama isto tako rade ljudi koji isto tako koriste spomenute sustave. Znači njih ne bi trebali ubrajati??

Nadalje, cijela IT sigurnosna industrija se temelji na korištenju linux-a. Da li da i to odbacimo?

Vidiš zašto gluposti.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
17 godina
neaktivan
MarkoCro kaže...
logic kaže...

Daj jednu firmu vani koaj je presla na linux? Ima ih u javnom sektoru nekoliko i to se udara na sva zvona. U troskove IT-a ne ulaze samo licence. Sad sve vece firme vani ispadose blesave jer sve to  placaju. Daj primjer jace firme vani koja je na linuxu komplet.

recimo veći odvjetniči ured u Londonu.ne ispadaju blesave, ali to je navika i to čini marketing.

ima još firmi koje su prešle na linux samo to kriju od konkurencije.

jer vani se opensource puno više koristi nego kod nas.

na tržištu imaš x proizvoda i uvijek uzimaš onaj koji je jeftiniji, a da je kvalitetan.

misliš da vani sve firme plaćaju licence?

pa na zapadu je stopa piratstva iznad 30 %.

znači po tvome uvijek treba birati najskuplji proizvod iako ima kvlitetniji i jeftiniji?

recimo jedino je manje piratstva u SAD-u jer se ameri vole tužiti, dok u EU isto imaš piratstvo.

odakle ono dolazi ilegala, najviše iz zapadnih zemalja.

vlada i velike firme žele da ljudi misle kako piratstvo dolazi sa istoka(rusija, rumunjska, bugarska, kina itd..) ali to nije 100 % točno.

recimo jedan trgovački lanac kod nas ima kase na linuxu.

jedna naša kladionica ima aplikaciju na linuxu na uplatnim mjestima.

Gdje sam ja rekao da je iko blesav. Samo sam rekao da cijena CAL-ova i licenci nije jedini trosak. Da je tako svi bi bili na linuxu. A nisu. Zasto? I pod tim mislim na one koji imaju legalne OS-ove a ne piratluk.

Elite N00b kaže...
logic kaže...

Kako se u naslov teme uklapa rijec mainframes i supercomputers? I 80% je navedeno za servere. Koliko po tvome servera uzima linux?

Ne govorim o superračunalima. Oni koristew inačice linuxa i freebsd-a na desktop računalima.

Dobar dio elektroničkih uređaja ima linux kao jezgru ( i to je u očima korisnika ).

Dakle nemojmo glorificirati neke svari bezveze.

Ja mogu dati bezbroj primjera gdje windowsi su inferiorni prema linuxu. Isto tako i obrnuto.

.

Primjer: Na linuxu možeš raditi kompleksne sed-ove na fileovima koji se mjere u gigabajtima i desecima gigabajta (što se radi u mojoj firmi). Na windowsima ne možeš ni pomisliti na takve stvari. Evo jedan komercijalan primjer.

Shvaćam i znam da je ponekad dobro ne razmišljati o nekim stvarima koje radiš na OS-u i to windowsi dobro rade, ali isto tako se zapitajte da li je dobro baš sve prepustiti automatizaciji i zatvorenosti. Pogotovo što se tiče instalacije. Pa onda dolazimo do sljdećeg primjera, a to je da windows 7 dopušta nekim programima da pišu po boot recordu (!?), pa nek mi netko kaže da je to dobro.

Ja živim od ljudi koji misle da su windowsi bogom dani.

Uostalom pročitajte mi potpis.

Pogodio si srz. Nemojm glorificirati. Upravo to sam i ja pokusao iznosenjem konkretnih cifri.

:)
17 godina
neaktivan
logic kaže...

Amerada Hess Corporation, BART (Bay Area Rapid Transit), Boscov's Department Stores, Burlington Coat Factory, Conoco, Cisco, Digital Domain, Earnie Ball Inc. (ovo nisam ni znao, sad sam još sretniji kaj koristim njihove žice :)), Garden Groove California, Google, Just Sports USA, Kaiser Aluminium, Largo Florida, Lawson Inc., Mobil Travel Guide, Omaha Steaks, Panasonic, Raymour & Flanigan, Royal Dutch/Shell, Tommy Hilfiger, Toyota Motor Sales, U.S.A., Travelocity, U.S. Postal Service, WesternGeco itd. itd.

Kad već tolko hvališ da je taj Google bolji za traženje programa, mogao si i ovo izgooglati... {#}

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 15:02 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
Windows vs. Linux - očima korisnika

Pa isto tako je cifra da se preko 90% potrošačke elektronike (koje koriste korisnici) vrti na nekom sustavu koji nije windows.

Superračunala nećemo ni spominjati.

*nix sustavi su i dalje dominantni na serverskom polju. Bez obzira što ona glupa stranica wikipedia govori. Dovoljno ti je da pogledaš hosting kompanije i njihove planove.

Na desktopu bez sumnje je dominantan windows sustav i tako će ostati barem još neko vrijeme.

Itd. Glup tread.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
logic kaže...

Amerada Hess Corporation, BART (Bay Area Rapid Transit), Boscov's Department Stores, Burlington Coat Factory, Conoco, Cisco, Digital Domain, Earnie Ball Inc. (ovo nisam ni znao, sad sam još sretniji kaj koristim njihove žice :)), Garden Groove California, Google, Just Sports USA, Kaiser Aluminium, Largo Florida, Lawson Inc., Mobil Travel Guide, Omaha Steaks, Panasonic, Raymour & Flanigan, Royal Dutch/Shell, Tommy Hilfiger, Toyota Motor Sales, U.S.A., Travelocity, U.S. Postal Service, WesternGeco itd. itd.

Kad već tolko hvališ da je taj Google bolji za traženje programa, mogao si i ovo izgooglati... {#}

Ovo dvoje je sasvim dovoljno.

Možeš i facebook dodati isto tako.

17 godina
neaktivan
logic kaže...

Gdje sam ja rekao da je iko blesav. Samo sam rekao da cijena CAL-ova i licenci nije jedini trosak. Da je tako svi bi bili na linuxu. A nisu. Zasto? I pod tim mislim na one koji imaju legalne OS-ove a ne piratluk.

recimo ms ima na tisuće programera,developera, arhitekata, istraživača, voditelja projekata itd...,  koji primaju određenu plaću.

sve štima.

ms izbaci novi win server i on ima računicu da mora prodati x komada licenci + x cal-ova u određenom razdoblju  da ima zaradu koju želi i da pokrije troškove.

a obično proda i više licenci.

znaš koliku dobit ima ms?

firma s najvećom dobiti, banke imaju do 15 % i to je maksimum, dok ms ima više od toga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 15:06 (MarkoCro).
17 godina
neaktivan

Koliko je to procentualno ili koliki je to marketshare? Potrosacku elektroniku u ovom threadu ne treba spominjati jer tu i nema windowsa. Pogleajte naslov threada. I ja ne napadam linux niti branim windows samo pokazujem da nije sve crno bijelo. Kamo srece da svi prijedju na linux.

14 godina
protjeran

Uostalom da je Linus Torvalds i htio napraviti sustav koji bi se koristio u business modelima, vjerujte da bi brojke itekako drugačije bile kod desktop korisnika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Elite N00b kaže...
Itd. Glup tread.

Jep, samo potiče flamewar...

Elite N00b kaže...

Uostalom da je Linus Torvalds i htio napraviti sustav koji bi se koristio u business modelima, vjerujte da bi brojke itekako drugačije bile kod desktop korisnika.

Točno. Uostalom, sve je krenulo kao hobi.

@logic

Znaš u ćemu Microsoftovi programeri programiraju?

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

@logic

Znaš u ćemu Microsoftovi programeri programiraju?

sory za offtopic ali zadnja rečenica je epic{#}

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 15:46 (dj_beni).
16 godina

Ako je Linux dovoljno dobar za upotrebu  u LHC-u , onda mislim da je svaka daljnja rasprava o upotrebljivosti i korisnosti bespredmetna.

Windows fan boys me sve vise podsjecaju na crkvu u 16 stoljeca.

Jos samo da pocnete spaljivati nevjernike i one koji su se drznuli razmisljati drugacije.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?

0 0 hvala 0
17 godina
logic kaže...

Koliko je to procentualno ili koliki je to marketshare? Potrosacku elektroniku u ovom threadu ne treba spominjati jer tu i nema windowsa. Pogleajte naslov threada. I ja ne napadam linux niti branim windows samo pokazujem da nije sve crno bijelo. Kamo srece da svi prijedju na linux.

Hahahaha, pa da, to bi bilo najbolje. Ajmo gledati koliki je udio korisnika Windowsa u svim instalacijama Windowsa. 100%! Vauuuu, čovječe, pa ti Windowsi su stvarno zakon. :D

Inače, mislim da je i Apple u društvu firmi čiji su serveri na nekom OSS OS-u (mislim da su na FreeBSDu).

Ako ćemo očima korisnika - svaka elektronika pogonjena nekim softverom ima svog korisnika. Dakle, SVE ulazi u tu kategoriju. Nego, jesi li uspio konačno naći podatak o 70-tak % servera na linuxima? Samo trebaš malo čitati, samo malo se potruditi, nemoj biti Win gotovančina  :)

Naravno da nije sve crno bijelo, niti su Windowsi smeće.

Ali opensource softver ima svojih prednosti i to ne malo, dok mu je trenutno najveća uloga balansiranje komercijalne konkurencije. Možeš si misliti kako bi danas imao Win7 ili OS-X ovakve kakvi jesu da nema BSD-a ili raznih distribucija Linuxa. Nadam se da će se s vremenom i kontrole legalnosti softvera malo postrožiti i kvaliteta desktop iskustva na linuxima porasti, pa će udio OSS-a možda uzeti i neki konkretniji postotak na desktopima.

Trenutno je bilo koja linux distra zrela za bilo koga tko se imalo razumije u računala i može si priuštiti prelazak (čitaj: nije ovisan o nekim proprietary rješenjima). Za masovnu prihvaćenost se još puno toga mora promijeniti.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 16:07 (Veliki Brat).
17 godina
logic kaže...

Znas sta znaci defacto?

Na stranu sve ostale gluposti koje si napisao, kao i to što ne znaš otvoriti link koji ti stavim (a koji te direktno vodi na dio o serverima), pa potrošiš još 10 postova tražeći linkove koje si već dobio. Na stranu sve to, ovo je kako započinju flejmovi.

Ali, ako se hoćeš svađati, mogu ja i tako - znaš li ti majstore uopće što je standard? Evo, ne mogu na brzinu naći na hrvatskom, ali sam našao ovo, pa se educiraj. Nema na čemu.

DOC i DOCX formati NISU standard, ODF s druge strane JE standard. DOC i DOCX formati su rašireni, no i dalje nisu standard. Defacto standard ne postoji - ili je nešto standardizirano, ili nije. Znači, DOC i DOCX nisu standard. Vidim da ti se to ne sviđa i da te to boli, ali ja ti tu ne mogu pomoći :P

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Neces ti ovdje nikome nista objasniti...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina
protjeran
logic kaže...
Elite N00b kaže...
logic kaže...

Američka vojska.

NSA

CIA

Pa sad ti navedi jače "firme" od ovih.

Niti jedna nije firma. Rekoh i sam da ih u javnom sektoru ima ali u korporacijama? I koliko je to procentualno?

zavisi,da li se gleda masovnost u osobnim korisnicima ili se gleda stabilnost i sigurnost OS-a...dakle, nabrojane agencije definitivno imaju najveću potrebu za sigurnošću,stabilnošću i "handlingom"...nakon toga slijede korporativne i financijske ustanove,koje traže ne manje iste stvari,jedino što je periferni dio sustava prilagođen poslovičnim "Šteficama"...sad mislim da puka brojnost ne igra bitnu ulogu nego ono što OS više pruža..ima i tih kojima stabilnost i sigurnost nije bitna..bitno da se vrti COD4...{#}

17 godina
neaktivan

ODF je na sve strane. bas. Toliko od mene jer je ovo bezveze.

14 godina
neaktivan
Elite N00b kaže...
logic kaže...

Američka vojska.

NSA

CIA

Pa sad ti navedi jače "firme" od ovih.

Hipotetički; Ja npr. imam privatnu firmu i moji zaposlenici koriste Open Office za pisanje dokumenata koje npr. šalju vanjskim korisnicima koji koriste windows i MS office. Ako Open Office nije potpuno kompatibilan s MS Office, tada će vanjski korisnici možda dobiti dokument koji će na njihovom ekranu izgledati drugačije (npr, izgled bulleta, tabela, raznih formata itd.). Da li se slažete sa mnom?

Možda je ovo glavni razlog zašto privatne firme nevoljko prelaze na LINUX.

17 godina
neaktivan

Nema veze s Linuxom, nego Office alatom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
stef kaže...

Nema veze s Linuxom, nego Office alatom.

OK, da li se MS Office može instalirati i koristiti u LINUX-u?

16 godina

Ne nativno ali može preko winea.

Ali zar za slanje ionako ne služi pdf koji je stvoren baš radi toga da svagdje bude kompatibilan.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
a zasto, imas open office...
तुम सच में करने के लिए पर्याप्त गूगल में इस डाल अनुवाद समय क्या करना है
17 godina
neaktivan

Itekako može.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa u čemu je onda stvar? Strah od nepoznatog?

Ako je LINUX stabilniji, sigurniji i uz to besplatan, koji bi onda luđak plaćao za windowse? Jedini odgovor je da su windowsi jednostavniji za korištenje nama noobsima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Generalno, cijela tema nema puno smisla jer većina gleda kroz prizmu desktop korisnika duboko zagrezlog u Windows paradigmu, koji realno ne može skontat neke stvari ma koliko se netko potrudio objasniti. Probajte pročitati koju Olegovu kolumnu o Linuxu ili općenito open source softveru pa ćete znati o čemu pričam {#}. To je ko da nekog tjerate da prihvati Alaha.

Linux na desktopu koriste ili entuzijasti, ili ljudi gdje je to politika firme/ustanove, dakle oni koji moraju. Nažalost je tako. Žalosno je da se slabo koristi i u obrazovnom sustavu, skupa sa razvojnim alatima koji nisu iz M$ kuhinje (npr. Eclipse).

Što se tiče Linuxa  kao servera tu je stvar 180° u drugom smjeru:

- virtualizacija (Xen, KVM, VBox, Wmware .....)

- servisi (DNS, DHCP, LDAP, Samba, Apache, Squid, ssh, ftp, mail, netfilter ....)

- baze (sve komercijalne koje drže do sebe + MySQL, PostgreSQL i ostale free baze)

- razni komercijalni midleware software, application serveri i ostali alati

- idelano okruženje za razne skriptne i programske jezike i alate: Bash, Awk, Sed, Perl, Python, PHP, Java ....

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 21:16 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
stef kaže...

Generalno, cijela tema nema puno smisla jer većina gleda kroz prizmu desktop korisnika duboko zagrezlog u Windows paradigmu, koji realno ne može skontat neke stvari ma koliko se netko potrudio objasniti. Probajte pročitati koju Olegovu kolumnu o Linuxu ili općenito open source softveru pa ćete znati o čemu pričam {#}. To je ko da nekog tjerate da prihvati Alaha.

Olegove kolumne odavno ne čitam jer je se sve svelo na pljuvanje linuxa i open-sourcea općenito.

Od njega samo recenziju igre mogu shvatiti ozbiljno, možda bi mu bilo bolje da ode više slikat, a manje pisati kolumne.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
14 godina
neaktivan

U ovim raspravama svi "zaboravljaju" {#}najvažnije:

LINUX je puno bolji za surfanja po pornografiji i za piratsko skidanje materijala preko npr. torrenta. Ovo dvoje čini golemu većinu internetskog prometa i virusi se najčešće pokupe na ovaj način.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Osobno smatram da je većina ekipe s foruma isprobala i poneku distribuciju Linux-a. Nekako sam ocijenio da su ljudi koji pišu, na ovom forumu, ipak spremni otići korak dalje i isprobati nešto drugo. Prema nekim postovima čini čini mi se da ljudi pišu o nečem što ne poznaju ili nisu isprobali.

Osobno puno dulje koristim Wins nego Linux (šta ćeš godine se nakupile) i ne mislim da je uopće uputno uspoređivati ih na način jedan je bolji od drugoga. Na poslu koristim Winse a doma Linux. Pobornik sam legalnog korištenja software-a (ne radim u branši koja proizvodi, prodaje ili distribuira software), zanima me samo koliko od korisnika Ultimate verzije istu ima legalno? Što sve od software-a imaš nakon instalacije windows-a (taj me problem ždere na poslu jer moram 5 uredskih računala dovesti u funkciju)?

BTW: Za Linux sam se ozbiljnije zainteresirao nakon što je prijatelju virus složio wiinse na jedinom disku (sistem i podaci) a on me tražio pomoć. Podatke smo uspjeli spasiti uz pomoć live distribucije Linux-a.

Moj savjet svim je isprobajte pa ako vam se svidi dobro ako ne opet dobro. Sve ostalo spada u spekulaciju tipa "tko ima većega"....

4 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
xxxxx kaže...

Olegove kolumne odavno ne čitam jer je se sve svelo na pljuvanje linuxa i open-sourcea općenito.

Od njega samo recenziju igre mogu shvatiti ozbiljno, možda bi mu bilo bolje da ode više slikat, a manje pisati kolumne.

Nemoj tako o uredniku "Mreže", časopisa kojeg svaki pravi sysadmin čita .... na zahodu :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice