Ako kupim procesor na webshopu trgovine te ga odmah online platim jednokratno karticom a odaberem preuzimanje u poslovnici da li tada imam pravo na povrat u roku 14 dana bez obzira sto je preuzet u poslovnici? Konkretno, Links...
Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena...
- poruka: 4.238
- |
- čitano: 1.568.991
- |
- moderatori:
Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
-da (i ne.).
-ovisi, npr što je intencija zakona o zaštiti potrošača? nije maltretiranje trgovca nego zaštita, pravo.. dok pitanje uključuje već moguć povrat što može značiti da upravo to želiš.. tj ako želiš kupiti pa vratiti, što želiš? igrati se i testirati zakon? .. možeš, može završiti ok, dobro ali i loše. Tj imati pravo ne znači i ostvariti ga a ako je stvar zezancije, ponekad završi drugačije od planiranog.
-tj ako kao kupac trebaš cpu, želiš kupiti neku robu, .. trebaš cpu, tad ga ne želiš vratiti.. čak ni da je neispravan, naprotiv tad želiš ispravan-novi-drugi.. i tad je pitanje takvo.
-ovakvo pitanje pak gura na drugu stranu, a tad mada imaš pravo, ima pravo i trgovina, podsjetnik, ne služi zakon maltretiranju nego zaštiti potrošača, .. a tad je i razlog kupnje ono što je bitno, tj ako trebaš cpu tad ga trebaš i natezanje s trgovinom ti nije u interesu jer bez cpu-a računalo ne radi.. a ako ne trebaš cpu, tad zašto bi ga kupovao.. zbog testa-zezanja? treniranja zakona? .. prije covida je bilo ok, sad su trgovci opet jači, nema inspektorata i manje ih je strah dok velike trgovine nemaju nikakvog straha, tj djelatnik npr odbije i ode kući po završetku smjene, druga smjena će se gnjaviti s prijavom.. ne zanima ih, nit će tad riješiti brzo nit osjećaju osobnu odgovornost, pa su po tom pitanju male trgovine bolje mjesto, naravno fizičke, ne webshopovi s kojima to nije baš uputno.. tj i to pokazuje više želju da im vratiš cpu, npr nakon što flashaš bios? .. tj da nemaš želju vratiti iz bilo kojeg razloga, tad bi vjerojatno kupio iz povoljnijeg izvora-cijene.. pa bi rekao da je izbor trgovine + pitanje upravo takvo da implicira da želiš nešto kao flashati i tad vratiti.. a zakon ne služi tome, tome služi servis, prijatelji i sl.
-da, možeš.. no ako se opečeš, ako ne prođe kako si zamislio, moguće.. tj opet je tad links dobar izbor, jer djelatnik nema osobni animozitet, tj jedino što ćeš svakako potrošiti 1-2 tjedna za povrat robe-novca .. ali pravo imaš.
-šbbkbb-- ako je razlog flahsanje biosa i sl. .. ili test da npr mbo radi.. svakako je tad bolje-brže-sigurnije otići do nekog servisa i platiti kavu, servis.. pitati, 10-20€.. ovako može biti 100-200€ i može potrajati danima-tjednima kao i to da možda neće završiti kako si želio .. npr što ako je cpu neispravan, što ako crkne dok nešto radiš, .. što tad s povratom, kako ćeš dokazati da nisi pokvario? .. što ako odbiju povrat i tad ti preostaje prijava nadležnima pa dok izguraš postupak koji može biti par dana ali i mjesecima.. trgovina može izdržati, nije im to presudan iznos-stavka, kao i to da imaju pravnika i znaju što i kad mogu.. a po ovom pitanju, vrlo lako mogu.. pa radije idi na dogovor i dobru volju-gestu.. čak reklamno, jer i trgovci su ljudi i možemo sve, često lakše uz dogovor nego prevaru ili oslanjanje na slovo zakona.
-no moguće da promašujem sasvim.. pa ignoriraj :) ..
I dalje nemam odgovor, dakle da ili ne, nista drugo me ne zanima... U principu, klinci zele cpu, uzeo bih slabiji, ako nebude dovoljan, vratio bih te uzeo jaci, nista drugo...
I dalje nemam odgovor, dakle da ili ne, nista drugo me ne zanima... U principu, klinci zele cpu, uzeo bih slabiji, ako nebude dovoljan, vratio bih te uzeo jaci, nista drugo...
Kada sam ja zvao inspektorat odgovor je bio NE, jer je ugovor po njima maloprodajni račun (a njega dobivaš prilikom plaćanja u poslovnici). Da si platio online a samo preuzeo u poslovnici onda bi vrijedilo jer je račun (ugovor) rađen online. Ali to su mi odgovorili prije 6 mjeseci pa ne znam ako se što mijenjalo. Najbolje je da njih nazoveš. https://inspektorat.gov.hr/kontakti/sredisnji-ured/332
Kada sam ja zvao inspektorat odgovor je bio NE, jer je ugovor po njima maloprodajni račun (a njega dobivaš prilikom plaćanja u poslovnici). Da si platio online a samo preuzeo u poslovnici onda bi vrijedilo jer je račun (ugovor) rađen online.
Pa to i radi. Plaća online pa vrijedi.
Kada sam ja zvao inspektorat odgovor je bio NE, jer je ugovor po njima maloprodajni račun (a njega dobivaš prilikom plaćanja u poslovnici). Da si platio online a samo preuzeo u poslovnici onda bi vrijedilo jer je račun (ugovor) rađen online.
Je istina, mozak mi odmah otišao drugdje. Onda vrijedi 14 dana.
nije slovo zakona,.no links (meni) nije pravio probleme, ja narucim preko web shopa, platim u poslovnici, racun koji oni izdaju je vezan za broj on line naruzbe, nikad problema oko nicega.
ne tvrdim da je to pravilo, ali, sumnjam da bi djelatnici odobravali povrate na svoju ruku da ih ne veze taj zakon i pravo povrata robe......

+ ni način plaćanja nije uvjet, tj ako je kupnja obavljena na daljinu to je to.. plaćanje, preuzimanje su tehnički dodatci koji ne mijenjaju činjenicu, kupnja na daljinu koja u ovakvom primjeru postoji.
.. ali, račun je važan, jer njime se dokazuje osnovno pravo, kupnja, a da bi kupac imao račun već mora platiti.. tj za kupnju na daljinu je tad logično uključeno i plaćanje, ali samo plaćanje nije uvjet, može biti i npr pouzećem, a to je naravno vidljivo na dokumentu-narudžbi kao i ostali podatci npr adresa dostave ili ime osobe, datum, iznos.. nešto-sve na takvom komadu papira mora pisati pa i to da se npr plaća pri preuzimanju ili ako je plaćen dio-akontacija itd..
-kao što i ostale pravne sitnice-detalji mogu (trebaju) pisati na tom komadu papira, pa tad to što piše, vrijedi, jer tad je to pravno zakon, tj ugovor dvaju strana, dok je račun jednostavan ugovor kupoprodaje koji se sklapa rutinski ne specifično kao za druge poslove npr zidanje kuće-zgrade i sl.