Razdjeljnik DSLa i drugi modem

poruka: 10
|
čitano: 2.891
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

Pozdrav svima

Želio bi spojiti žično laptop kojeg koristim u spavacoj sobi, pa me zanima kakve su mi opcije, s obziom da se modem nalazi u dnevnom boravku jedno 15tak metara od radnog stola u sobi, i dosta mi se signala izgubi preko zidova, tj dovoljno da imam nestabilniju brzinu i pucketanja veze svako malo. Na pola puta, u hodniku je dsl splitter, pa neznam koje su mi mogucnosti:

1) uvaliti nekakav razdjeljivac u hodnik da dijeli dsl kabel u dnevni boravak a drugi meni u sobu provuci i spojiti na neki router iz kojeg cu UTP kabel gurnuti u laptop, ako je ovakva opcija moguca...

2) kupiti jedno 15tak metara UTP kabela i provuci ga kroz pola stana do radnog stola u sobi, s tim da nemam bas idealnih solucia u vidu ne-busenja zidova i okvira vrata, tj nije bas pogodna solucija...

3) ako ima netko bolju ideju, po mogucnosti da naginje na prvu, sto preporucate?

hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 22:58 (Aquila_hr).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Razdjeljnik DSLa i drugi modem
Imas i wireless range extendere za cca 200kn koje ustekas na pola puta izmedju rutera/modema i laptopa. Oni prosire postojecu wifi mrezu i stvore novi stabilan balon. Druga solucija ti je vuci kabel od modema do rutera.
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

Vidim da ti Wifi repeateri imaju pretežno mjesto za LAN na sebi. Je li moguće da spojim taj repeater u uticnicu negdje na pola puta izmedju mene i modema u dnevnom boravku, konfiguriran ga i sve, zatim LAN kabelom od repeatera spojim sa laptopom? Hoće li mi to popraviti problem sa brzinom u sobo, da ne bude gubitaka i pada brzine, pucketanja veze...?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Imaš tri opcije:

najbolja - provučeš lan kabal do svog PC

srednja - kupiš "power-line" adaptere  sa izlazom LAN ili sa LAN+WiFi.

lošija - postaviš na pola puta po jačini signala "wifi extender" i ako bude radilo bez prekida imat ćeš skoro duplo manju brzinu(Mbps).

ps: ... i tvoja ideja može proći i nebi bio pad brzine ali usporavanja ostaju uslijed smetnji onih koji koriste wifi bliže ruteru nego što je taj extender.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:04 (AF139).
17 godina
Mozes, da. Samo kaj ne budes videl nekakvo strasno poboljsanje u odnosu da direktno spojis kabel na ruter. Opet imas bezicno spajanje. Ako extender stavis na pola puta on ce dovoljno dobro odasiljat wifi do tvog racunala sto ce ti povecati stabilnost i protocnost za ugodno koristenje. Ti extenderi nisu nesto skupi a rade odlican posao tako da samo dva komada doslovno pokrijes i dvoriste.
10 godina

Jasno, hvala svima na prijedlozima i odgovorima. Probat cu spojiti direkt , provuci kabel do sobe iz rutera, a ako ne onda cu preko repeatera pokusati. Pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

...samo napomena da možeš ukoliko ima tel. instalacije sa više žica po kući iskoristiti za LAN spojivši po tel. utičnicama 4 žice od rutera do svoje sobe ...ili ako nije više od 20-tak metara umjesto UTP kabla provuć tanki fleksibilni plosnati telefonski kabal sa 4 žice...radi provjereno.

10 godina

Mislim da te nisam dobro razumio, (nisan baš na "ti" sa ovim svim), misliš da kao mogu sa onim tanjim fleksibilnijim kabelom kao što je telefonski, DSL kabel provući od routera do sobe, ne mora nužno biti UTP a radit će isto?
Iskreno UTP kabel neću lipo uspjeti zakamuflirati budem li ga provlačio do sobe, bit će možda 15 metara kabela, pa ako sam dobro shvatio sa tim tanjim kabelom, puno zgodnije bi mi bilo?

17 godina
neaktivan

Slična situacija i kod mene doma riješeno sa "powerline" mrežnom opremom tj. računalna mreža preko električne energije. u pitanju neki stariji Linksys adapter PLS-4000 i to radi dobro nekih 5 godina bez prekida

0 0 hvala 0
11 godina
Aquila_hr kaže...

Mislim da te nisam dobro razumio, (nisan baš na "ti" sa ovim svim), misliš da kao mogu sa onim tanjim fleksibilnijim kabelom kao što je telefonski, DSL kabel provući od routera do sobe, ne mora nužno biti UTP a radit će isto?
Iskreno UTP kabel neću lipo uspjeti zakamuflirati budem li ga provlačio do sobe, bit će možda 15 metara kabela, pa ako sam dobro shvatio sa tim tanjim kabelom, puno zgodnije bi mi bilo?

..ne govorimo o DSL kablu koji od gradske centrale ide do modemskog ulaza na ruter.

Govorim o LAN izlazu se rutera  kablom do tvoje sobe na PC .

Može ići taj telefonski tanki kabal ( imaš raznih boja) samo mora imati 4 žice i zakrimpaš RJ45 utikače.

Tanak je pa se može dobro sakriti, npr. meni ispod tepiha se ni ne primjeti a provučen je i preljepljen na par mista selotejpom  za pod :D

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice