Dosadašnji sustav preporuka očito je bio krivi, što se vidi i površnim pogledam po ulicama američkih gradova.
Svakako dobar eksperiment.
Dosadašnji sustav preporuka očito je bio krivi, što se vidi i površnim pogledam po ulicama američkih gradova.
Ovo je više naimjenjeno Amerikancima kojima je šećer glavni problem - jer oni sve zaslađuju. Nas više muči alkohol i sol. U članku piše maksimalni unos natrija: 2,3 g - to odgovara 6 grama soli (NaCl), oko dvije čajne žličice.
Kod njih je sve natrpano šečerom ali apsolutno sve. Ja nisam uspio naći pecivo koje nije slatko za izbit oči. Fontana je svugdje i toči se nemilice.
Nema ovo baš veze s nama. Ja moram priznati svaki moj odlazak tamo je bio popračne glađu pošto nema baš za jesti ništa normalno.
Ovo je više naimjenjeno Amerikancima kojima je šećer glavni problem - jer oni sve zaslađuju. Nas više muči alkohol i sol.
Od 2022. godine čak imamo i Hrvatski dan šećerne bolesti (dijabetesa) i kaže:
U Republici Hrvatskoj je 2024. godine prema prvim podacima CroDiab registra (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 396.005 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 28,5 % osoba u dobi od 20 do 79 godina nema postavljenu dijagnozu pa je procijenjeni ukupan broj oboljelih veći od pola milijuna.
Nakupljanje masnoća, ponajviše zbog obilja ugljikohidrata u prehrani, glavni je uzrok bolesti jetre. Masnu jetru danas ima, smatra se, čak 30 posto odraslih osoba.
...
Čak 65 posto odraslih i 35 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu. Konkretno, procjenjuje se da je u Hrvatskoj s debljinom u 2022. živjelo 56.000 djece i adolescenata te čak 1,18 milijuna odraslih osoba. Pretilih je žena 58, a muškaraca čak 73 posto. Neće baš svaka osoba s prekomjernom težinom razviti i masnu jetru, ali pokazuje se da je debljina prisutna kod 60 do 95 posto osoba s nealkoholnom masnom bolesti jetre (NAFLD).
Kaže u ovom PDF-u:
Dijabetes se u Hrvatskoj nalazi na trećem mjestu među vodećim uzrocima smrt
Pa sad... Ako 400-500+ tisuća ljudi od niti 4 milijuna ima dijabetes (u navedenom PDF-u, koji je još iz 2021., procjenuju da u Hrvatskoj ima 534.000 dijabetičara, od čega 90% tipa 2), 30% ljudi ima masnu jetru (većinom ne-alkoholnu), a 65% odraslih i 35% djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a da onda nama šećer nije problem... OK, šećer i kruh (škrob se ionako pretvara u šećer - glukozu pa ti dođe na slično). Tako da je obrnuta piramida prehrane i nama itekako nužna.
BMI funkcionira na temelju populacije. Ali to valjda znaš, samo si se htio pohvaliti relativno niskim postotkom tjelesne masnoće.
@svi Evo misaone igre vođene brojevima, zamislite mbaksa i dvije osobe oko njega. Njegova statistika pokazuje sljedeću anketu.
To znači da je minimum 50% ljudi oko njega debelo. Imali to vama ostalima logike?
| 3 | Mbaksa mršav ali svi debeli |
|---|---|
| 0 | MBaksa debel 50% okolo isto |
| 1 | LOL |
@svi Evo misaone igre vođene brojevima, zamislite mbaksa i dvije osobe oko njega. Njegova statistika pokazuje sljedeću anketu.
To znači da je minimum 50% ljudi oko njega debelo. Imali to vama ostalima logike?
Jel moze jos jedna opcija : gajotres pise gluposti ?
Nes ti atleticarki limacica - pogotovo curicki. To je prije za rugby team u tim godinama nego za atletiku. A i bogte ti kao i moja zena, i ona kao ima manje od 15% tjelesne masnoce. A kladim se da nisi ni ti kao ni ona na tih 15%. Na kraju krajeva, kao da je bitno tko ima koliko masti. Bitnija je kvaliteta zivota. Uostalom, najbitniji su geni. Kada si mladji sve je puno lakse, javite se kada dodjete blizu 50ih pa da vidimo kako ste gradjeni i kakve gene imate. Tamo nakon 40ih sve dolazi na naplatu i na "pokazivanje".
Znači, od svega što sam citirao, Gajotres se ulovi za ne odveć bitni detalj, a to je da je jedna osoba (doktor ili autorica članka, koja po svemu sudeći nije doktor) ili napravila lapsus, pa upotrijebila riječ "pretilih" umjesto "debelih", ili je htjela skratiti izraz "... s prekomjernom težinom".
Ne bi bilo iznenađujuće da je to napravila autorica članka (taj dio nije označen kao doktorov citat) jer možda nije svjesna razlike i možda je mislila da ako napiše "debelih", da bi se netko na to mogao uvrijediti. Jer u današnje vrijeme kad netko nekome kaže da je debeo, to se može shvatiti kao vrijeđanje, a ako kaže da je pretio, onda je to medicinska kategorija.
Taj dio članka: "Pretilih je žena 58, a muškaraca čak 73 posto. Neće baš svaka osoba s prekomjernom težinom razviti i masnu jetru, ali pokazuje se da je debljina prisutna kod 60 do 95 posto osoba s nealkoholnom masnom bolesti jetre (NAFLD)." Znači, u rečenici odmah iza tih navodno pretilih kaže "neće baš svaka osoba s prekomjernom težinom..." - iliti, čije god da su to riječi, iz konteksta se vidi da je tu riječ "pretilih" (pogrešno) upotrijebljena kao sinonim za osobe s prekomjernom težinom.
Zašto je taj lapsus toliko bitan u čitavoj priči, zašto se ne gleda kontekst? Ha, bez njega, Gajotres ne bi mogao ignorirati bitne stvari koje sam citirao pa se onda ne bi mogao zakačiti na moju poruku da se pohvali vlastitim postotkom tjelesne masnoće te ne bi mogao slavodobitno izjaviti kako je njegov potomak bolji od 99,9% forumaša na 100 m. Je*iga, oni su bolji od nas. Much better od nas.
Tu je još jedan moment koji mu je preletio iznad glave i nakon što sam ga spomenuo, a to je ono da BMI funkcionira na razini populacije. To znači da se može uzimati kao zadovoljavajuće precizna mjera procjene metaboličnog zdravlja na razini populacije, dok kod primjene na individualne osobe treba upotrijebiti mozak - ako netko ima više mišićne mase, jasno je da će imati i veći BMI od onog što bi sugeriralo njegovo metaboličko zdravlje, jer BMI formula ne uključuje konstituciju odnosno postotak sala ili mišićne mase. Drugim riječima, BMI ne vrijedi nužno za njega kao mišićavog specimena homo sapiensa, jer svojom građom ne odgovara prosječnoj osobi. To ne znači da BMI ne vrijedi na razini populacije ili da ne vrijedi za osobe koje nemaju velik postotak mišićnog tkiva. Zar nije nikad čuo za generaliziranje? Ili za "iznimka koja potvrđuje pravilo"? To ne bi trebalo biti teško za razumjeti. A zbog čega se on osobno (a nitko ga nije niti spomenuo niti prozivao) osjetio prozvanim i uvrijedio se i na račun sebe i na račun svoje limačice, to će sam morati odgovoriti.
Znači, od svega što sam citirao, Gajotres se ulovi za ne odveć bitni detalj, a to je da je jedna osoba (doktor ili autorica članka, koja po svemu sudeći nije doktor) ili napravila lapsus, pa upotrijebila riječ "pretilih" umjesto "debelih", ili je htjela skratiti izraz "... s prekomjernom težinom".
Ne bi bilo iznenađujuće da je to napravila autorica članka (taj dio nije označen kao doktorov citat) jer možda nije svjesna razlike i možda je mislila da ako napiše "debelih", da bi se netko na to mogao uvrijediti. Jer u današnje vrijeme kad netko nekome kaže da je debeo, to se može shvatiti kao vrijeđanje, a ako kaže da je pretio, onda je to medicinska kategorija.
Taj dio članka: "Pretilih je žena 58, a muškaraca čak 73 posto. Neće baš svaka osoba s prekomjernom težinom razviti i masnu jetru, ali pokazuje se da je debljina prisutna kod 60 do 95 posto osoba s nealkoholnom masnom bolesti jetre (NAFLD)." Znači, u rečenici odmah iza tih navodno pretilih kaže "neće baš svaka osoba s prekomjernom težinom..." - iliti, čije god da su to riječi, iz konteksta se vidi da je tu riječ "pretilih" (pogrešno) upotrijebljena kao sinonim za osobe s prekomjernom težinom.
Zašto je taj lapsus toliko bitan u čitavoj priči, zašto se ne gleda kontekst? Ha, bez njega, Gajotres ne bi mogao ignorirati bitne stvari koje sam citirao pa se onda ne bi mogao zakačiti na moju poruku da se pohvali vlastitim postotkom tjelesne masnoće te ne bi mogao slavodobitno izjaviti kako je njegov potomak bolji od 99,9% forumaša na 100 m. Je*iga, oni su bolji od nas. Much better od nas.
Tu je još jedan moment koji mu je preletio iznad glave i nakon što sam ga spomenuo, a to je ono da BMI funkcionira na razini populacije. To znači da se može uzimati kao zadovoljavajuće precizna mjera procjene metaboličnog zdravlja na razini populacije, dok kod primjene na individualne osobe treba upotrijebiti mozak - ako netko ima više mišićne mase, jasno je da će imati i veći BMI od onog što bi sugeriralo njegovo metaboličko zdravlje, jer BMI formula ne uključuje konstituciju odnosno postotak sala ili mišićne mase. Drugim riječima, BMI ne vrijedi nužno za njega kao mišićavog specimena homo sapiensa, jer svojom građom ne odgovara prosječnoj osobi. To ne znači da BMI ne vrijedi na razini populacije ili da ne vrijedi za osobe koje nemaju velik postotak mišićnog tkiva. Zar nije nikad čuo za generaliziranje? Ili za "iznimka koja potvrđuje pravilo"? To ne bi trebalo biti teško za razumjeti. A zbog čega se on osobno (a nitko ga nije niti spomenuo niti prozivao) osjetio prozvanim i uvrijedio se i na račun sebe i na račun svoje limačice, to će sam morati odgovoriti.
Znači li to da si ti okružen debelim ljudima, zašto si okružen s debelim ljudima?
Pomažeš li debelim ljudima smršati?
Recimo ja radim u firmi od 600 ljudi, sektor ima 50 ljudi i kod mene je jedan debel. Gdje su ostali? Ajde pleas razmisli malo o svojim riječima.
Izađi iz stana/kuće makni se od kompjutera, okreni se malo oko sebe i razmili o napisanom. Pogledaj malo ljude okolo sebe.
Nes ti atleticarki limacica - pogotovo curicki. To je prije za rugby team u tim godinama nego za atletiku. A i bogte ti kao i moja zena, i ona kao ima manje od 15% tjelesne masnoce. A kladim se da nisi ni ti kao ni ona na tih 15%. Na kraju krajeva, kao da je bitno tko ima koliko masti. Bitnija je kvaliteta zivota. Uostalom, najbitniji su geni. Kada si mladji sve je puno lakse, javite se kada dodjete blizu 50ih pa da vidimo kako ste gradjeni i kakve gene imate. Tamo nakon 40ih sve dolazi na naplatu i na "pokazivanje".
Vidi se da nisi kilometra u životu pretrčao :D :D :D :D :D
Ja se s 45g mogu fine dobro pokazati
18.1 je ZAZAK slobodno dođi vidjeti kako izgledajui limačice na 60m.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Recimo nisam u opče mišićav osim nogu, ostalo je kao da sam izašao iz Biafre.
Alo opet zazivam logiku ajde odi vans ulsikaj ljude vani pa ćemo svi komentirati gdje su ti debeli ljudi
@Gajotres
Sto uopce ti argumentiras? Izjavio si 73% da nisu pretili nego imaju prekomjernu tjelesnu masu.
Ok, tocno, autor texta je ocigledno napravio gresku u pisanju.
No sto je ovo sve iza?
Govoris da BMI nije mjerilo za populaciju? Ili da je?
U jednom postu uzimas argumente gdje bi se moglo mislit da to smatras tocnim, onda iza se rugas sa statistikom.
Bilo kakvu argumentaciju(koju si sam zatrazio), ti odgovaras sa podsalicama i podjebavanjem?
Jeli oko tebe pretilih 75% muških i 58% žena? To znači da radiš u u onom showu Život na vagi ili kako se već zove. Stvarno pozivam sve da razmisle koliko je 75%
Odi u Ameriku i vidi što je debiljna. Ovaj članak je vezan za Ameriku.
I da jednom istućeš homoseksualca i odmah postaneš Gejotres u ostalom taj debil je mene prvi lupio u glavu.
Debeli ljudi nisu vani, već doma na kauču
Ja govorim o brojevima od mbaksa
Evo jednostavan eksperiment. Posloži 10 svojih prijatelja ili susjeda ili kolega ili radnom ljudi s ulice. Pošto zaokružujemo na prvi parni broj mbaksa tvrdi ako ti nisi debel da je 8 od tih 10 debelo.
Ima li ikom to logike?
Stvarna brojka je 23% dok je EU prosjek 16%.
Evo jednostavan eksperiment. Posloži 10 svojih prijatelja ili susjeda ili kolega ili radnom ljudi s ulice. Pošto zaokružujemo na prvi parni broj mbaksa tvrdi ako ti nisi debel da je 8 od tih 10 debelo.
Ima li ikom to logike?
Može samo izvor te brojke za 16% u EU
Ima li ikom to logike?
Može samo izvor te brojke za 16% u EU
Ovo je za 2023 link dok za 2025 moraš download pdf
Izgleda da ti za debele ljude smatraš ekstremno debele.
Pretilost uglavnom nije vidljiva na prvu, osim ako si na plaži.
Evo iz vlastitog iskustva. Prije 6-7 godina sam imao upalu pluća i kaže meni pulmolog da nebi bilo loše da skinem koju kilu. Bio sam iznenađen iz dva razloga. Za početak nisam znao da upala pluća i tjelesna masa imaju ikakvu vezu, a osim toga, smatrao sam se "normalnim" u pogledu težine, dakle nikakva škemba ili tako nešto. Pitam ga ja koliko, a on kaže 10-ak kila iako niti 20 nebi bilo previše! Iznenađem sam bio i ja i svi oko mene kad su čuli da moram na dijetu. Visok sam 176, tada sam imao 88kg, nisam sportaš. Naravno da sam išao provjeriti na internet i naravno da sam bio pretio. Nebitno je da li se to vidi ili ne.
Izgleda da ti za debele ljude smatraš ekstremno debele.
Pretilost uglavnom nije vidljiva na prvu, osim ako si na plaži.
Evo iz vlastitog iskustva. Prije 6-7 godina sam imao upalu pluća i kaže meni pulmolog da nebi bilo loše da skinem koju kilu. Bio sam iznenađen iz dva razloga. Za početak nisam znao da upala pluća i tjelesna masa imaju ikakvu vezu, a osim toga, smatrao sam se "normalnim" u pogledu težine, dakle nikakva škemba ili tako nešto. Pitam ga ja koliko, a on kaže 10-ak kila iako niti 20 nebi bilo previše! Iznenađem sam bio i ja i svi oko mene kad su čuli da moram na dijetu. Visok sam 176, tada sam imao 88kg, nisam sportaš. Naravno da sam išao provjeriti na internet i naravno da sam bio pretio. Nebitno je da li se to vidi ili ne.
Vidi ja sam otćao svoje i pao sam s 25.1 BMI na 23.6. Ako mbaksa ima BMI manje od 25 to statistički znaći da ste svi ostali na ovom subu debeli prasci.
Svađate se oko BMI? Pa to je jedan od najglupljih brojeva ikada. Ne uključuje fiziološku konstrukciju, ne uključuje metaboličke faktore i sve što je važno, ali bitno da vas etiketira debelim. Pa nitko na svijetu više taj glupi broj ne uzima za ozbiljno. Barem ne ozbiljni ljudi. A kad smo kod toga, ni debljina ne može uvijek biti mjerilo zdravlja. Ima pretilih ljudi zdravih ko dren sa 120/80 tlakom, a ima i mršavih ljudi koji se bave sportom pa se samo sruše jednog dana.
Zdravlje je malo složenije od jednostavnih matematičkih operacija kao što je djeljenje i množenje