Dobar dan svima ovdje Vikler i imam jedno pitanje, meni važno. Ja trenutno nemam nikakav router niti fiksnu liniju, za interent koristim tele2 connect USB. To koristim na lap topu. Mene zanima što mi sve treba i kako da bih mogao koristiti(hvatati wi-fi signal) internet od prijatelja koji je više-manje udaljen 90 metara. Tražim pomoć vezanu za stvari koje bi mi trebale da to izvedem i ako je to uopće moguće. Što detaljniji, ali naravno jasniji odgovor bi mi značio puno jer više ne mogu izdržati sa samo 20 GB prometa. Naravno zbog veličina današnjih igara. :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
vecina igara je ionako zaigraj jednom ili 3-4 puta i baci u kantu osim ako nemas tedenciju PvP-a
jednostavno skini neki MMO i nema problema to ce te zabavljati
igre skidaj s free wifija ili kako kazu hotspota i grunes torrent, da ako nisu neke igre izasle iz pecnice, speedtestom pogledas brzinu koju imaju i stavis nekih 25-40% te brzine ako imaju veliku propusnost tj brzinu da negusis drugima net
inace kupis si wireless antenu googleas malo na netu i bingo nades si jaku karticu i yahoo na konju si
(i see what u did there)
Istina je za to šta kažeš za igre i google-o jesam o tome samo neki pricaju da moram imat isti router kao i frajer od kojeg koristim net pa mi to nije bilo baš jasno. Znači kupim si neku vanjsku antenu i spojim na lap top i uhvatim signal i to je to? I zanima me koliko otrpilike dBi-a mora imat da bi pokrila 100 metara radijusa ili kak te jačine već funkcioniraju?
http://lmgtfy.com/?q=PCI+wifi+kartica+50m+range
http://www.pcworld.com/article/243226/the_desktop_wireless_adapter_difference_usb_vs_pci.html
Hvala puno, saznao sve šta mi treba. :)
Javim se ako zapnem na nekom problemu.
"jačine" ti funkcioniraju da sa 100mW (20dBm) možeš uspostaviti stabilnu konekciju na 10m ili 1000m uz određene uvjete.
Osnovni uvjet je da imaš od svog uređaja do tog uređaja kod prijatelja optičku vidljivost jer i drveće tj. lišće već dobrano
smanjuje domet ( o objektima da ne govorim).
Drugi problem je taj da ti stabilnu vezu ometa svaki korisnik WiFi koji se nalazi između vas pogotovo na istom kanalu i oni bliži jer čak dolazi do prekida konekcije.
Od nekih standardnih 2 zida ili 10m "kućnog" dometa može pomoći što smo rekli optička vidljivost i usmjerene antene ( što je usmjerenje veće to znači da antena ima više dB). Ne postoje yagi sa većim pojačanjem od 18 dB niti standardna "grid" više od 22dB kao ni štap antene ("omnice") kružnog zračenja veće od 10dB....osim u oglasima i reklamama prodavača :D
Normalno bolje su yagi i "grid" antene za veće udaljenosti pa npr. može biti i uz prosječne smetnje kvalitetna veza na 200-300m.
Antene se na wifi-adapter moraju spajati što kraćim kvalitetnim koaksijalnim kablom tj. izbjegavaj više od 50cm .... samim tim je poželjno da su i antena i uređaj za vanjsku montažu radi većeg dometa pa uređaj tada spajamo LAN-kablom na svoje računalo (usput i PoE napajanje) ili do 10m USB kablom pa adapter prema tome kod nabavke moraš paziti koji priključak ima. (ima dobrih uređaja koji su montirani u samo kućište usmjerene antene :) ).
...nadam se da sam bar malo pomogao
Puno hvala na ovome i više nego malo i kontaktirao sam se sa Instarom i poslali su mi neke adaptere i sad baš si mi ovo dobro napomenuo/la za integrirane antene. Nažalost imam dugačko dvorište(cca 90 metara) a prijatelj od kojeg hoću uhvatiti signal upravo je preko mene pa zato moram uzeti neke jače adaptere i antene a nisam toliko upućen u "Mrežne hardverske vode."