Stigao 32" iiyama ProLite XB3270QS-B1 u alzu.
https://www.alzashop.com/32-iiyama-prolite-xb3270qs-b1-d5252339.htm
Čekam prve reviewove i mogao bi ovaj moj LG 29'' papa.
Stigao 32" iiyama ProLite XB3270QS-B1 u alzu.
https://www.alzashop.com/32-iiyama-prolite-xb3270qs-b1-d5252339.htm
Čekam prve reviewove i mogao bi ovaj moj LG 29'' papa.
jel 2560*1080 lose za 34''?
Koristim jedan takav trenutno, ako je za gaming i ako si udaljen od monitora otprilike 65-70cm barem, sasvim je u redu. Manja reza, manji hardverski zahtjevi, a opet ultrawide :)
Ako sjedis jako blizu monitora, onda ti PPI nece biti dovoljno dobar.
65-70cm je normalna udaljenost od monitora. Meni to npr. nije sasvim u redu. U startu ti nije bas neko pitanje, nekom je dobro, nekom lose. Probaj stvoriti dojam preko nekakvih videja ili neceg ili si napravi usporedbu s nekim monitorom kojeg vec imas. PPI na 29" 2560x1080 je identican PPIu na 1920x1080 23". Npr. meni je to osjetno bolje od FHD 24" koji ima 4 PPI manje. Osobno ne vidim poantu uzimanja 34" monitora, ako nema uber specs i ako se ne koristi se samo za multimediju, tim vise sto ima onaj 1440p AOC ili koji vec monitor oko 2000kn pa i manje.
Nemoj uzimat 25" UW ni pod razno. 60->75Hz prelazak meni osobno nije osjetno. Radi i sa Nvidijom da, bez problema. FreeSync sam isto imao na tom LGu, ponekad bolje radi Vsync, ali dodatne opcije su uvijek dobrodosle.
Ko se sluzi monitorom pretezno za gledanje serija, bolje da ustedi i uzme 16:9. UW po meni ima prednost u svemu ostalome. Kaj se YTba tice, ima crno sa strane, ali nije problem smanjiti YT prozor pa npr. s desna ili lijeva nekaj pametnog upalit, a ne smeta bas ni na full screen, nije se tesko naviknuti. Po meni je bolje imati vise radne povrsine pa tu i tam crno, nego manje. Steta sto crna nije ko na VA monitorima pa nebi ni primjetio da ista ima sa strane u mracnoj prostoriji.
samo razmatram opcije, ova iiyama se cini zanimljiva, ako bude ok i za gaming onda cu to valjda uzeti posto aoc ima problema sa ghostingom
ne bih se složio, osjetno sam vidio koliko fluidnije radi em miš na desku, kamoli ingame. 15fps nije puno, ali nekom tko godinama gleda sve u 60, 75 je osjetno.
Jasno da mogu puknuti na 144 da bi onda bio još veći osjet, ali da se ne osjeti, to nije istina.
Meni ej to super došlo, širi ekran, i više hz.
Filmovi preko cijelog ekrana, yt ionako gledam u theather modeu...
igre danas sve podržavaju 21:9, a pad performansi je možda 5%.
pričamo u OW 29'' monitoru.
nemoj se sad naljutit, ali mislim da je moj 22" visi od tog 29 ultrawide...ako samo radis na desktopu, mislim da bi te brzo nanerviralo skrolanje na uw...vidio sam jedan nesto manji uw uzivo i to meni brate izgleda skuceno...siroko jeste, ali nazalost izgubis na visini...ja bih prije kupio obican wide, ali koji inch vechi...
Po meni je bolje imati vise radne povrsine pa tu i tam crno, nego manje. Steta sto crna nije ko na VA monitorima pa nebi ni primjetio da ista ima sa strane u mracnoj prostoriji.
Radna površina ovisi o rezoluciji i veličini monitora, tj. odnosu rezolucije i veličine.
Ima i nešto veze s omjerom ekrana, ali prvenstveno se mora gledati rezolucija i veličina...
Recimo 27" 2560x1440 ima više iskoristive radne površine od 29" 2560x1080, no 34" 3440x1440 ima debelo više radne površine od 27" 2560x1440.
Ako na 4K hoćeš iskoristiti svu radnu površinu moraš ići na 40" monitor.
U pravilu monitori s najviše radne površine su 16:10 adekvatne rezolucije i veličine, al su skupi ko sam vrag.
Imam mogućnost puno povoljnije nabaviti Alienware aw2518HF sa freesync tehnologijom.
Obzirom da koristim nvidia gtx 1060 6gb, zanima me da li ću moći dobiti 240Hz refresh rate, pretpostavljam da budem, tearing kao takav će biti prisutan.
Ovim putem bih molio da mi netko pojasni što dobivam, što gubim. Unaprijed hvala. Lp
nemoj se sad naljutit, ali mislim da je moj 22" visi od tog 29 ultrawide...ako samo radis na desktopu, mislim da bi te brzo nanerviralo skrolanje na uw...vidio sam jedan nesto manji uw uzivo i to meni brate izgleda skuceno...siroko jeste, ali nazalost izgubis na visini...ja bih prije kupio obican wide, ali koji inch vechi...
https://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=323&jumpto=5390172&sort=asc&view=flat
Mjerio sam, imam u sobi jos uvijek BenQ 22" i LG 29" pa ti mogu slikat, ak treba, makar mi se ne da, a i kolega ti je lijepo linkao displaywars makar u mom starom postu imas jos malo preciznije mjere. Poanta je da je taj 29" LG izduzeni 23" monitor. Da ima visinu kao 24" nebi imao tako ostar tekst, tj. PPI bi bio manji.
Dam se kladit da si vidio jedan 25" UW ugasen u izlogu ducana, al oke. Meni osobno isti dozivljaj skrolanja na 22", 24" i ovom 29", samo sto na 29" mogu imat 3 prozora otvoreno, a na ovima 2 jedan do drugog.
Istina, ustvari sam pricao u kontekstu 16:9 FHD i 21:9 2560x1080. Mene LG nekako uvijek vise vuce u segment 24" monitora blize 1500kn, nego 27" 1440p, makar je cijenovno izmedju. Kaj se tice 27" 1440p i 29" 1080p ustvari 27" vodi za simbolicno nesto: https://www.sven.de/dpi/ Ukucaj pa vidi, ne znam zakaj nece linkati dobar link kada uneses podatke. Realno, mislim da ljudi vise vole prozore stavljati jedan do drugog, a ne jedan iznad drugog, tak da 29" u real life scenariju mozda i ima vecu radnu povrsinu :P
Dobices 240 refresh rate, a hoces li dobiti 240fps mozda da u starijim ili kompetitivnim online igrama i naravno zavisno o postavkama. Btw. nemoj se slucajno zajebat pa kupit jos jednu 1060 jer ne idu SLI, za razliku od 1070 i dalje. Dobijes monitor, izgubis novce hehe.
Ja recimo ne mogu da se pomirim da uzmem 120-240Hz monitor sa 1440p rezolucijom i da moj fps stalno bude izmedju 80-110fps.
To mi ne bi nikada odgovaralo iako me ljudi neki savetuju na to. Meni bi odgovaralo da uzmem UHD 38-43' da iscupam 60fps kako znam i umem na 3840x2160p.
1400p i dalje treba AA bar x2, a 2160p ne treba AA uopste.
1400p i dalje treba AA bar x2, a 2160p ne treba AA uopste.
2560x1440 na 27" je isto što i 3840x2160 na 40" što se tiče oštrine slike. Dakle trebaš AA kak god okreneš.
Ako uzmeš 3840x2160 na 32" onda recimo ne trebaš AA.
Naravno da treba, od kud ti to da ne treba? jesi uopce gledao ista od toga u zivo ili govoris na pamet? nazubljenost se vidi iz aviona(3d)! i od kud 40" u ovoj temi to niti neide na desktop jer na tome moras sjediti min 2m od ekrana, mislim da ni shaquille o'neal nema toliko dugacke ruke da radi za tim..lp
mislim da je to fora kod apple retina zaslona...mala dijagonala i velika reza...izgleda oshtro za popizdit
pozdrav,
da li je ovo nešto ispod prosjecno loše,jer cijena mu je odlicna
ne smeta me rezolucija na toj dijagonali,ali upitno mi je ovih 8ms
ips je tak da bi slika trebala biti ok
za nekakvo igranje starcrafta prek neta i tu i tamo pokoje pucacine vecinom single player
pozdrav,
za nekakvo igranje starcrafta prek neta i tu i tamo pokoje pucacine vecinom single player
https://www.links.hr/hr/monitor-27-lcd-philips-273v7qsb-fhd-ips-8ms-250cd-m2-10-000-000-1-d-sub-dvi-d-crni-100300250?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
neloshe, jedino sto nema ni display port ni hdmi sto znaci da ce ti cak i preko dvi-d video ici u 30 fps...za igre cist solidan
pozdrav,
https://www.links.hr/hr/monitor-27-lcd-philips-273v7qsb-fhd-ips-8ms-250cd-m2-10-000-000-1-d-sub-dvi-d-crni-100300250?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
neloshe, jedino sto nema ni display port ni hdmi sto znaci da ce ti cak i preko dvi-d video ici u 30 fps...za igre cist solidan
@Gorštak
sad imam Lg W2220p i cisto sam bio zadovoljan dosad sa njime,imam ga 8 godina i nije ni full hd i imam ga na dvi spojeno...losiji valjda nemre biti :D
jedino je pitanje dal se moze kaj dobiti za 200-300kn više ,a da je dosta bolje
jedino je pitanje dal se moze kaj za 200-300kn dobiti,a da je dosta bolje
Ne znam sto bih ti rekao. Moj komp radi 24/7, a kolo od potrosnje struje jedva ide. Moj stari upali teve, pocne se vrtit ko manito...a netko bi za moj monitor rekao da je smece i fino pljunuo 800kn za struju misecno za svoj "vrhunski"...
Ocu ti reci da sve te djidja midje o kojima se prica imaju svoje pluseve i minuseve. A SVAKO oko je razlicito i ne vidi stvari jednako. Moja preporuka je oduvijek da monitor kupis uzivo, jednom kad ga vidis i skuzis da je to to. Na daljinu kupis ips, najvjerojatnije ce ti u trgovini ili slucajno ili namjerno uvalit prvo najgore modele, sa najvise backlight bleeda i slicno, po principu ako prodje, prodje, netko se nece ni zaliti. Tako da ako kupujes na daljinu, najsigurniji si sa monitorom sa va matricom, mada to najcesce nije najbolji odabir za gaming, jer i tad ce opet poslat monitor sa najvise ghostinga npr. Tako da je nezahvalno ista preporucivat. Ja za flicker free tehnologiju nisam ni znao da postoji do prije godinu dana, i najnormalnije radim na monitoru bez ikakvih djidja midja, ali ce ti netko uvalit bubu u uho da se bez toga ne moze. Isto ko i ove fore sa 144 hz i slicno. Slazem se ja da su to zgodne stvari, ali neki koji nije 144hz ce ti mozda biti ugodniji za rad jer imas takvo oko. Tako da je nezahvalno bilo koji monitor preporucit, eventualno se mogu prokomentirat properties necega....
pozdrav,
za neznatno više novca imaš IPS monitor sa 5ms i godinu dana dužom garancijom
klik
da,fakat,ovaj nisam ni vidio,cini se ko bolja opcija za par kuna više
Tražim neki monitor koji bi imao ips, g-sync i minimalno 144hz (kažem minimalno jer vidim ih ima dosta sa 165hz). Pošto mislim da nijedan 24" ne zadovoljava te kriterije, gledao bi 27", nikako ne veći. Rezolucija maksimalna u slučaju 27" bi bila 1440p. Šta se najviše isplati, kolko novaca treba izdvojit? Šparat strpljivo za rog ili ima nešto povoljnije?
Tražim neki monitor koji bi imao ips, g-sync i minimalno 144hz (kažem minimalno jer vidim ih ima dosta sa 165hz). Pošto mislim da nijedan 24" ne zadovoljava te kriterije, gledao bi 27", nikako ne veći. Rezolucija maksimalna u slučaju 27" bi bila 1440p. Šta se najviše isplati, kolko novaca treba izdvojit? Šparat strpljivo za rog ili ima nešto povoljnije?
trenutno najbolji monitori su ti PG279Q i XB271HU, da skupi su tako da sparaj
Jel ovaj kabel dobar za 1080p 75 hz monitor ?
Ne trebam ništa skuplje kupit ?
Divno, nema nista recimo oko 3000 kuna? Do prije par mjeseci mi ni komp nije tolko vrijedio. 😃
Divno, nema nista recimo oko 3000 kuna? Do prije par mjeseci mi ni komp nije tolko vrijedio. 😃
da ima gsync, 144hz i da je IPS, mislim da nema nista tako jefitno, ni blizu
jedino VA paneli freesync 144hz mozes naci tu negdje oko 3000+ (sto ti isto nije losa opcija)
Kuzim... Ne pamtim da sam kad uzivo vidio VA panel, to je slicno IPS-u? I kod freesynca se onda postavlja potanje isplativosti zbog nvidije. Vjerojatno je bolje ne sklapat kompromise, al cifra je postena :D
A ovakav agon?
Kuzim... Ne pamtim da sam kad uzivo vidio VA panel, to je slicno IPS-u? I kod freesynca se onda postavlja potanje isplativosti zbog nvidije. Vjerojatno je bolje ne sklapat kompromise, al cifra je postena :D
svaki panel ima svoje prednosti i mane
generalno ide IPS>VA>TN
bez obzira na sync, panel radi na 144hz i dok god mozes igre vrtit na visokom FPS-u, ne trebas se zamarati sa syncom
sync bio on G ili F, ti pomaze u situacijama kada imas instant drop sa 144fps recimo na 40fps da to ne osjetis, to jest ne vidis sve negativne posljedice toga dropa (ovo ti je onako ugrubo objasnjenje, za detaljnije potrazi na netu)
generalno ide IPS>VA>TN
Za što to točno? Grafički dizajn?
IPS najbolja točnost boja i kutevi gledanja, mana mu je IPS glow, manji kontrast nego VA, i nešto sporiji od TNa, ali u zadnjim generacijama neprimjetno
VA najbolji kontrast i crna boja, najsporija vrsta panela, ali novije generacije to poboljšavaju, kutevi gledanja bolji od TNa, ali lošiji od IPSa
TN najbrži paneli s najgorim kutevima gledanja i najgorom reprodukcijom boja.
Trenutno najbolja tehnologija izrade monitora je OLED, ako imaš par tisuća eura viška.
Naravno sve ove prednosti i mane ovise i o cjenovnom razradu monitora.
generalno ide IPS>VA>TN
Za što to točno? Grafički dizajn?
IPS najbolja točnost boja i kutevi gledanja, mana mu je IPS glow, manji kontrast nego VA, i nešto sporiji od TNa, ali u zadnjim generacijama neprimjetno
VA najbolji kontrast i crna boja, najsporija vrsta panela, ali novije generacije to poboljšavaju, kutevi gledanja bolji od TNa, ali lošiti od IPSa
TN najbrži paneli s najgorim kutevima gledanja i najgorom reprodukcijom boja.
Trenutno najbolja tehnologija izrade monitora je OLED, ako imaš par tisuća eura viška.
Naravno sve ove prednosti i mane ovise i o cjenovnom razradu monitora.
napisah generalno da je IPS>VA>TN (kad pogledas sve pluseve i minuse pojedinog panela)
govorimo o 144hz panelima, jer ga ti zanimaju
napisah generalno da je IPS>VA>TN (kad pogledas sve pluseve i minuse pojedinog panela)
govorimo o 144hz panelima, jer ga ti zanimaju
kako kome, nekima je va daleko iznad ips-a
nemereš tako generalizirati