Gaming monitor

poruka: 102
|
čitano: 27.260
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Gaming monitor
Contana kaže...

Haha ma ok vec sam se ja odlucio za IPS, ali mislim da cu ici na 23 inchni, zbog 16:9, zbog FoV, što nije glupost, već istina jer mi je brat imo 16:9 i 16:10 ^^^. A i to što se brzine tiče, od 2 do 8 milisekundi nije baš primjetno koliko ja znam, 10 i 12 bi već bilo, ovo je ok ja mislim ^^. Hvala puno! :D

A dobro, mislim da tu grijesis al nema veze, glavno da si ips-a uzeo :)

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
Contana kaže...

Haha ma ok vec sam se ja odlucio za IPS, ali mislim da cu ici na 23 inchni, zbog 16:9, zbog FoV, što nije glupost, već istina jer mi je brat imo 16:9 i 16:10 ^^^. A i to što se brzine tiče, od 2 do 8 milisekundi nije baš primjetno koliko ja znam, 10 i 12 bi već bilo, ovo je ok ja mislim ^^. Hvala puno! :D

Imaš i 24" 16:9 monitora {#}

14 godina
suspendiran
Gaming monitor

ja vratio lg ips237l zbog neravnomjerne boje, ips glow'a i bleeda,  i dobio ih 3 u zamjenu, svi do jednog teško smeče, igrao crysis 3, far cry 3,crna boja svijetli i toliko zivcira da nemoš igrat, ja nedam 1400-2000 kn za smeče od lcd'ova, da ne pričam o bluru odnosno ghostingu, izričito jako se vidi i na lg i na dell u2312hm kojeg ima frend, nikad više neču kupit lcd, jednostavno neču platit za jako lošu tehnologiju, crna svijetli, ima bleeda, neravnomjerna bijela boja, i ghosting koji se jako vidi, bitch please, crt monitori ever and forever, ja ne pristajem na lošije, ja se stvarno čudim vama vlasnicima lcd'a kako se mirite sa takvim nedostacima i još pljunete masnu lovu za lcd'ove.

Moj PC  
1 5 hvala 0
14 godina
suspendiran
Contana kaže...

Haha ma ok vec sam se ja odlucio za IPS, ali mislim da cu ici na 23 inchni, zbog 16:9, zbog FoV, što nije glupost, već istina jer mi je brat imo 16:9 i 16:10 ^^^. A i to što se brzine tiče, od 2 do 8 milisekundi nije baš j

vjeruj da se ghosting vidi i na 2 milisekunde, još i jače ako igraš igre iz ptičje perspektive, tipa strategije i tog sličnog tipa, settlersi 7 dok se miče mapa je skroz zblurano, bacit češ novce, rađe čekaj 120\144 hz monitore

14 godina
suspendiran
Gaming monitor

ovaj ko je dao TD sigurno ima smeče od lcd'a pa se samo tješi kako je ubo hebenu stvar za 1500 kn, a zapravo gleda u skupo smeče od monitora,.. hvala i pozdrav

Moj PC  
0 4 hvala 0
15 godina
Cryogenic kaže...

ovaj ko je dao TD sigurno ima smeče od lcd'a pa se samo tješi kako je ubo hebenu stvar za 1500 kn, a zapravo gleda u skupo smeče od monitora,.. hvala i pozdrav

{#}

Ghosting na 8ms ? Glow? Loš prikaz boja? I don"t hink so. Al glavno da si ti istresa svoju dnevnu dozu. Pozdrav tebi.

(Btw kad se tebi ne sviđa daj ti meni tog LG-a , nabavim ti ja CRT u zamjenu {#})

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 23:49 (athlon64).
17 godina
Gaming monitor

Svašta se ja tu načitah, al dobro.

23" je u biti 26,6" i 16:9 omjer stranica; najčešće rezolucije 1920x1080.

24" je 16:10 omjer, rezolucije 1920x1200, no često trgovine za 23,6" napišu 24" pa ispadne da imamo 24" 1920x1080.

Zašto večina gamera ima 16:9 monitore? Zato što se 16:10 vrlo kratko održao kao primarni omjer.

Jednostavno su proizvođači (monitora i televizora) prihvatili 16:9 jer pri izradi matrica takvog oblika imaju manje gubitaka

i jer više "wide" format bolje odgovara video materijalima (npr filmovima). HDReady i FullHD televizori i ostalo.

Nije svaki gaming jednak. Ako se igraju pucačine, u biti je što brži monitor to bolje. Dakle što veći refresh rate i što manji odziv (response time <5ms).

Dakle za pucačine je naj neki LCD s 120 Hz osvježenjem, takvi trebutno koriste velikom večinom samo TN matrice, no to ne predstavlja problem.

Naime, od 2007. proizvođači LCD monitora smiju proizvoditi/prodavati samo monitore koji prikazuju puni sRGB prostor (raspon) boja.

To znači da bilo koji LCD danas kupljen ima dovoljno dobar prikaz boja za korisnike koji se ne bave profesionalno fotografijom i sličnime.

Prednost IPS-a bio bi nešto bolji prikaz (širi raspon boja) i malo veći kutovi gledanja, no mana je veće vrijeme odziva (tromija matrica odnosno slika).

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
athlon64 kaže...

nisam reko da su boje lose, boje su odlicne, samo ne prikazuje ravnomjerno JEDNU boju i to bijelu, lijevi dio ekrana prikazuje hladnu bijelu, a desni dio prikazuje toplu bijelu boju, al cini mi se da ti spadas u skupinu ljudi kojoj bi mogli sve uvalit pod "izvrsno", i da svi lcd'i imaju glow, a obzirom da ti je to sve u redu i glow i ghosting i crna koja nije crna nego svijetlo siva, nista ti ne smeta, bitno da se igre vrte, a kako se vrte to ti je najmanji problem, prema tome nisi mjerodavan, ti samo gledaj u ta sranja, ja bogme necu.

evo ti glow - dell u2312hm

lg ips237l - samo sto je kod mene jos bilo i bleeda uz glow

dell 2412

a evo i tvog monitora di se covjek zali na ghosting

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 9:10 (Cryogenic).
15 godina
Gaming monitor

Ne trebas mi lijepit videa, imam doma oba ekrana i znam sto je glow. Ali sta ti hoces rec, da tn ima bolji prikaz slike od ips-a? Tj šta u cjenovnom rangu od 2000kn ima bolji prikaz od 8 bitnih ips-ova? 

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
suspendiran
athlon64 kaže...

Ne trebas mi lijepit videa, imam doma oba ekrana i znam sto je glow. Ali sta ti hoces rec, da tn ima bolji prikaz slike od ips-a? Tj šta u cjenovnom rangu od 2000kn ima bolji prikaz od 8 bitnih ips-ova? 

nema bolji prikaz od ips'a, ali ni ips nije savrsen i ima mane, ali govoris kao da ips i lcd'i nemaju mane, itekako imaju mane, sva ta sranja su preskupa kakvu kvalitetu slike daju i meni sve navedeno smeta, i bode u oči, nekom ne jbg. Ali nemoj govorit da je glow i ghosting u redu, ti si se pomirio stime ja ne.

15 godina
Cryogenic kaže...
athlon64 kaže...

nema bolji prikaz od ips'a, ali ni ips nije savrsen i ima mane, ali govoris kao da ips i lcd'i nemaju mane, itekako imaju mane, sva ta sranja su preskupa kakvu kvalitetu slike daju i meni sve navedeno smeta, i bode u oči, nekom ne jbg. Ali nemoj govorit da je glow i ghosting u redu, ti si se pomirio stime ja ne.

Pa naravno da nije savršen, sve ima mane samo 8 bitni ips-ovi nude najmanje mana i najbolji prikaz slike u tom cjenovnom rangu. Šta ti sad koristiš onda, CRT ? Da ti izgore oči od konstantnog treperenja?

EDIT: sto se tice ovih mana ja ih ne primjecujem osim ako ih ne trazim. Ghosting na 8ms je marketinški trik i to cijeli forum zna jer su se vodile rastrave od 20 strana u tome. Glow je tu stvarno ali iskreno osim ako je soba jako tamna i na ekranu prilicno tamna slika ne mozes ga primjetit. Ja ga u 2 godine u stalnom radu nikad nisam primjetio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 9:23 (athlon64).
15 godina

Autoru teme mogu preporučiti Dell U2412M. Dugo sam vagao šta uzeti i načito se svakakvih recenzija i na kraju sam uzeo njega. Otišao danas i kupio ga.

Naspram mog starog AOC-a ovo je naprosto savršenstvo!

BF Nick: xXxtreme_Switch
12 godina
Gaming monitor

Ovaj athlon je teski troll. Nemoj kupovat dellov ips monitor ako mislis igrat bilo kakve tamnije igrice jer ces se krizat poslije. To sto on prica o razlici o bojama, to je takva mala razlika da neces niti primjetiti osim ako si profi fotograf. Frend ima 6 godina stari lcd ekran s tn matricom i tamnije igre izgledaju bolje nego na ovom Dell U2412M smecu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 11:47 (steelman).

6 6 hvala 0
15 godina
steelman kaže...

Ovaj athlon je teski troll. Nemoj kupovat dellov ips monitor ako mislis igrat bilo kakve tamnije igrice jer ces se krizat poslije. To sto on prica o razlici o bojama, to je takva mala razlika da neces niti primjetiti osim ako si profi fotograf. Frend ima 6 godina stari lcd ekran s tn matricom i tamnije igre izgledaju bolje nego na ovom Dell U2412M smecu.

Ajde samo poledaj koliko si dugo ti član foruma, koliko sam dugo ja član foruma i kakav je moj status a kakav je tvoj status. Pa onda zaključuj tko je troll.

Necu niti spominjat da sam 5 godina bio vlasnik "tn" ekrana, a da sam 2 godine vlasnik 2 ips ekrana. I govorit da je u2412m smece je u najmanju ruku smiješno i siguran sam da ce se 95% foruma složit s menom. Tužno je da jadnog momka kopaš s ovakvim informacijama, ispada da se vise ni ne isplati dolazit na forume. 

Uostalom evo i recenzija koju sam ja napisao ( ti se javi kad budes imao pola stranice gdje pokazujes "prednosti" tn-a ), u njoj je video koji pokazuje da je ghosting marketinško smece, iako je video star i moglo je to sve bit bolje pokazano. Također se vidi razlika u prikazu boja. I nemoj rec "uzeo si lošu tn matricu za primjer" jer mi prijatelj doma ima 24 incnog godinu dana starog samsunga koji ga je kostao 2 soma i okrene mi se želudac kad sjednem ispred njega.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/dell-u2311hrewiewips-vs-tn-lg-m228wa-5v8ms/93296.aspx

- jos malo dokaza na mojoj strani.

Citiram Mašturka iz jedne od kkolumni zadnjem broju bug-a. Kolumna je bila o marketingu:

"ips" matrica po svemu superiorna zamijenjena je jeftinijom "tn" matricom.

EDIT: u stvari evo tocan prijepis iz bug-a. Dakle da napomenem, ovo je napisao Oleg Mašturko. Covjek izmedu 40-50 godina (los sam u procjenama doduse) koji je 2/3 zivota vjerojatno proveo ispred ekrana:

IPS matrica, superiorna po svim elementima zamijenjena je Tn matricom, od gledanja u koju me boli glava.

Jel ti treba sken novog bug-a?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 11:58 (athlon64).
12 godina
athlon64 kaže...

Ajde samo poledaj koliko si dugo ti član foruma, koliko sam dugo ja član foruma i kakav je moj status a kakav je tvoj status. Pa onda zaključuj tko je troll.

Necu niti spominjat da sam 5 godina bio vlasnik "tn" ekrana, a da sam 2 godine vlasnik 2 ips ekrana. I govorit da je u2412m smece je u najmanju ruku smiješno i siguran sam da ce se 95% foruma složit s menom. Tužno je da jadnog momka kopaš s ovakvim informacijama, ispada da se vise ni ne isplati dolazit na forume. 

Pa ti si pravi faker, nema tu sta. Kaj zato jer imas 2 ista ips ekrana znaci da bolje znas od mene koji imam 1? Daj molimte malo citaj gluposti koje pises. Isto tak sam imao tn matricu prije ips i onaj backlight bleed je bio nista spram ovog glowa koji dell ips ima.

15 godina
steelman kaže...
athlon64 kaže...

Pa ti si pravi faker, nema tu sta. Kaj zato jer imas 2 ista ips ekrana znaci da bolje znas od mene koji imam 1? Daj molimte malo citaj gluposti koje pises. Isto tak sam imao tn matricu prije ips i onaj backlight bleed je bio nista spram ovog glowa koji dell ips ima.

Ajde sad procitaj cijeli moj post i pogledaj koliko dokaza sam ti dao da si u krivu? Da, tn matrice imaju manje backlight bleeda, to im je JEDINA prednosti. Ocemo sad pocet nabrajat superioritete ips matrica? Mislim da nije potrebno. 

12 godina
athlon64 kaže...

tn matrice imaju manje backlight bleeda

Vec sam ti napisao 3 puta da to nije nikakav backlight bleed nego ips glow ili koji vec tocan naziv je. Nisi mi nikakve dokaze dao, ovaj video mi se vise cini ko da je namijenjen nekom profi fotografu a ne gameru a to sto covjek ima 40-50 godina ne znaci nista. Zato sto nesto pise u bugu nemora znacit da je tocno. Ovo mi je zadnji post na ovom forumu jer vidim da nikakvog smisla ovo nema.

15 godina
steelman kaže...
athlon64 kaže...

tn matrice imaju manje backlight bleeda

Vec sam ti napisao 3 puta da to nije nikakav backlight bleed nego ips glow ili koji vec tocan naziv je. Nisi mi nikakve dokaze dao, ovaj video mi se vise cini ko da je namijenjen nekom profi fotografu a ne gameru a to sto covjek ima 40-50 godina ne znaci nista. Zato sto nesto pise u bugu nemora znacit da je tocno. Ovo mi je zadnji post na ovom forumu jer vidim da nikakvog smisla ovo nema.

Ips glow, neka ti bude. Nije video namijenjen nikakvom profi fotografu, svaki prosijecni korisnik bi se preporodio nakon par sati ispred ips-a. Razlika u toplini boja je nebo i zemlja i svakome ce pruzit puno bolje iskustvo korištenja. Ips-ovi su jako ugodni za rad, cak i uz 8 sati u komadu ispred njega oci ce jos uvjek ostat odmorne dok me ispred blijedih tn-ova peku i boli glava. 

Btw nemoj se vracat dok ne budes imao argumente i dokaze jer se gotovo nitko na forumu nece slozit s tobom i svi koji ti kazu da si u krivu imaju razlog za to. Jer razlika u bojama je tolika da mi ne trebaju ekrani stat jedan pored drugoga,svaki put kad se prebacim s ips-a na tn dođe mi loše jer tamno crna izgleda kao svjetlo siva. A bijela izgleda kao prljavo smeđa. 

Smiješan si i navjerojatnije nas trollaš ovdje. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 12:17 (athlon64).
17 godina
neaktivan
Contana kaže...

Evo već sam pitao na slaganje konfiguracija 5000-7000kn, mislio sam možda je pametnije ovdje :P. Ugl. tražim NAJISPLATIVIJI gaming monitor za oko 1500-2000 kn, 23-24 incha. Koji dućan nije važno.

Dell U2412M ti je trenutno best buy monitor. 

Iako ima IPS matricu vrijeme odaziva je relativno nisko, a input lag mu je 9ms što je u granicama normale. Ima ga dosta ljudi s foruma i nema nikoga tko je vidio monitor u akciji a da nije bio oduševljen. Tearing ne postoji ni u kom slučaju, boje su odlične i općeniti dojam je takav da me ekipa često pita radi li se o 120Hz monitoru.

Svaka preporuka.

BTW vidim da si ranije pitao, svakako se isplati ići na 16:10 format. Onih nekoliko pixela više puno znači.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 12:22 (Danny_HR).
14 godina
neaktivan
Gaming monitor

Na nasem trzistu od U2412M za te novce nemas nista bolje, monitor je ubojica i nikad se vise ne vracam na u2311h/u2312hm  aka 16:9!

Tko prica da se ne vidi razlika izmedu tn-a i ips-a , taj je zalutao u vremenu, i nikad nije vidio ips panel!

PS Ako netko prodaje monitor treba jos 2 za surround !

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Gaming monitor

Idi na Dell monitore, nećeš zažaliti. Kolega @athlon64 ti je sve rekao, tako da ja nemam više šta govorit. ;)

Jednostavno, best buy monitor trenutno.

Moj PC  
3 1 hvala 0
16 godina
Gaming monitor

Nazalost, slozio bih se se s kolegom @steelman

Ti Dell-ovi ultra sharp modeli su jedni od najprecjenjenijih monitora danasnjice, A TO NE ZASLUZUJU!!!

Taj glow i backlight su ogromni problemi, imam U2312HM (nedavno sam ga kupio) i slazem se s njim. Kada su mi preporucivali monitor nitko nije spominjao taj problem ili su govorili da nije toliko strasan.... ali tek sada vidim da su kriticari bili u pravu. Nije da me sada nesto posebno ometa ali nije istina da se ne primjeti..... drugi su me isto pitali je li mi nesto nije u redu s monitorom. Da ne govorim o dead/stuck pixelima koje sam dobio, pa sam ga mijenjao dva puta i opet isti problemi itd (vidim po stranim portalima da mnogi imaju iste probleme).... jednostavno je cijela serija u ku*** kako je i rekao. Slazem se da su boje odlicne, monitori se mogu "podesavati" kako hocete itd ali jednostavno pate od tih glupih problema....

Ukratko, dobar monitor ali precijenjen...... TOCKA!!!

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 12:45 (lovac82).
Moj PC  
9 3 hvala 0
14 godina
suspendiran
athlon64 kaže...

Pa naravno da nije savršen, sve ima mane samo 8 bitni ips-ovi nude najmanje mana i najbolji prikaz slike u tom cjenovnom rangu. Šta ti sad koristiš onda, CRT ? Da ti izgore oči od konstantnog treperenja?

pa neznam zašto rade 120 i 144hz monitore? valjda su svi glupi i nikom ne smeta 60 hz,.. u svakom slučaju moj compaq p1220 crt na 1600x1200@85hz pojede tvog za doručak u igrama.

Crna je full crna, boje su bolje i realnije, nema ghostinga, nema bleeda, sad slušam tebe, navedi prednosti o kvaliteti slike na tvome smeču?

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.3.2013 5:45 (Cryogenic).
15 godina
Cryogenic kaže...
athlon64 kaže...

pa neznam zašto rade 120 i 144hz monitore? valjda su svi glupi i nikom ne smeta 60 hz,.. u svakom slučaju moj compaq p1220 crt na 1600x1200@85hz pojede tvog za doručak u igrama.

Crna je full crna, boje su bolje i realnije, nema ghostinga, nema bleeda, sad slušam tebe, navedi prednosti o kvaliteti slike na tvome smeču?

120 i 144hz monitori su loši brzi tn-ovi koji su ludilo za gaming al imaju boje na koje bi se i daltonist požalia.

Smiješan si, crna ti izgleda kao svjetlo siva a bijela kao prljavo smeđa samo ti to ne vidiđ jer nemas jednu ips ljepoticu lijevo od njega. Ako nas želiš ovde uvjeravat kako tn matrice imaju bolju reprodukciju boja od ips-a necu nastavljat raspravu s tobom jer su svi svjesni koliko si smiješan. 

JEDINA prednost tvog ekrana je što nema bleeda. Osim toga imaš katastrofalne boje, ghosting nemaš al nemam ni ja.

EDIT: čekaj,čekaj,čekaj pa ja sam sad opet procitao post. Ti koristiš CRT ?? 

DAFUQ did i just read? Pa slika ti nije statična,konstantno treperi, oči te bole, okružen si ogromnom količinom zračenja i imaš ružnu kutijetinu nasred stola koja je grozno mala.

Ne mogu vjerovat da si upravo pokušao opravdat korištenje crt-a rofl proplakat cu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.3.2013 9:12 (athlon64).
17 godina
neaktivan
lovac82 kaže...

Super mi je kako ljudi misle da je rasprava završena kad napišu "točka". Kao da je to ultimativni znak univerzuma da su u pravu.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
14 godina
neaktivan
Cryogenic kaže...

kakav si ti kralj, isus krist oslobodi. Ides opce CRT spominjat u kontekstu dell-a i ips-a... molim te izadi iz ove teme jer ovo je ocito trollanje, namjerno *ahebavas i siris DEZINFORMACIJE.

Bleeding skoro dolazi sa svakim dell - ovim panelom no to je skoro pa nezamjetno. Sto se tice crne to mogu potvrdit da je bila bolje donesena na ccfl panelu u2311h , naspram u2312hm koji recimo ima "malo "siviju" crnu".  (u2410 / u2412m)

Al crt opce dofuravat u ovu temu, daj odi flame war zapocinjat negdje drugdje. {#}

15 godina
Danny_HR kaže...
lovac82 kaže...

Super mi je kako ljudi misle da je rasprava završena kad napišu "točka". Kao da je to ultimativni znak univerzuma da su u pravu.

Naravno, pa zasto bi itko znao bolje od njega :) , s kim se ja upustam u raspravu... Lik me uvjerava kako je crt najbolja opcija {#}

14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Naravno, pa zasto bi itko znao bolje od njega :) , s kim se ja upustam u raspravu... Lik me uvjerava kako je crt najbolja opcija {#}

Pametnome dosta.

15 godina
mislavgray kaže...
Cryogenic kaže...

kakav si ti kralj, isus krist oslobodi. Ides opce CRT spominjat u kontekstu dell-a i ips-a... molim te izadi iz ove teme jer ovo je ocito trollanje, namjerno *ahebavas i siris DEZINFORMACIJE.

Bleeding skoro dolazi sa svakim dell - ovim panelom no to je skoro pa nezamjetno. Sto se tice crne to mogu potvrdit da je bila bolje donesena na ccfl panelu u2311h , naspram u2312hm koji recimo ima "malo "siviju" crnu".  (u2410 / u2412m)

Al crt opce dofuravat u ovu temu, daj odi flame war zapocinjat negdje drugdje. {#}

Izmedu u2311h i u2412m nije razlika u matrici nego led pozadnisko jednostavno malo vise izblijedi sliku, to naime dobro djeluje na bijele i crne boje,crna izgleda dublje nego na u2311h i bijela čišće ali su zato nau2311 žive boje malo toplije. Minorne razlike.

Ali da, došao je dokazivat kako je CRT bolji u prikazu slike od ips-a. Pa da, crt-ovi su imali odlican prikaz slike, a gdje im je ostalih 10000 mana? Treperenje, umor očiju, dimenzije, potrošnja, izgled, bože sacuvaj, ne mogu vjerovat da je stvarno spomenuo CRT.

15 godina
mislavgray kaže...
athlon64 kaže...

Pametnome dosta.

Točno to, hvala,doviđenja. Neka on uziva u svom crt-u i nastavi ga opravdavat. Sa -13 dioptrijom.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice