Mandriva Linux Powerpack ili Ubuntu?

poruka: 32
|
čitano: 7.416
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

za početak pozdrav svima..

kupio sam novi notebook i dvojim se između instalacije Mandriva Linux Powerpack-a i Ubuntu-a.

u biti nemam nikakvog iskustva s linuxom.. na stolnom imam xp sp2 i to nebih mijenjao al

za ovaj bi htio nešto drugačije, nadam se i bolje..

da skratim, zanima me dal ima itko iskustva s ovim Powerpack-om ili još bolje s oboje i kakva,

te u usporedbi što mi preporučate?

unaprijed zahvaljujem..

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Glas za Ubuntu zato što češ za njega naći više podrške i tutoriala na netu...

edit: ok, sad sam tek vidio da powerpack košta zato što dolazi s komercijalnim softwareom, tako da je i ovo minus...

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.3.2008 22:13 (niki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moje misljenje je Ubuntu. On ima najvecu zajednicu te najveci forum tako da ces tesko naici na problem sa Ubuntu-om.

Mandriva ima minus od mene zbog placanja. S Ubuntuom neces pogrijesiti, imas jedan od najveci repozitorija(mjesto odakle skidas i instaliras programe). Ubuntu ces instalirati za 10-20 min maximalno. Instalacija je jednostavna da boli glava, imas mozda 5-6 klikova misem i instalacija je gotova.

Arch user, Don't Panic!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Mandriva Linux Powerpack ili Ubuntu?

hvala..

i zanima me još koji od njih ima bolju zamjenu za MS Office?

a kaj se cijene tiče za Powerpack došao sam do skinute piratizirane kompletne verzije

tak da kaj se toga tiče ne predstavlja problem..

a kaj se tiče Ubuntu-a, jel jednostavniji za korištenje od xp-a?

17 godina
neaktivan

i u Ubuntu koja je razlika između desktop i server edition?  i ovi 7.10 ili 6.06LTS?

17 godina
neaktivan
server jke vise na cli iliti command line interface orjentiran dok deskotp ide vise na gui. uzmi 32 bitnu i uzmi 7.10 7.10 ti je verzija iz 10. mjeseca2007. ili jos bolje pricekaj 8.04 znaci jos oko mjesec i koji dan da izade 8.04jer ce i on biti lts i bit ce po svemu sudeci rock solid jer je u lts-ove ne stavljju bas kaj god. lts je long time support.a sad koji je jednostavniji xp ili ubuntu- pa us vakom slucaju je xp jednsotavniji osim kod instalacije. ako se mislis igrat bilo koju win igru odma odustavni od linuxa bez obzira kaj bude ljudi koji te budu uvjeravali u suprotno. ima ljudi za koje linux jednsotavno nije. treba truda treba se nauciti na novo i nemozes se igrat bare ne onak kak se mozes igrat na windowsima. nemoj mislit da ja sasd pljujem po linxu- sam ga koristim jako vec dugo i znamd a windowsi nikad vise nece na moj komp ali treba truda da se priviknes, a za to more ljudi nema volje/vremena. svi su od starta zakinuti kaj si windowsi prvi os koji im je gurnut pod nos.
17 godina
neaktivan

Linux je okolina za one koji zele nauciti kako njihovo racunalo radi, zasto radi na taj nacin, zasto neradi na ovaj nacin itd...

Dok sam bio na Win 98(Da zadnja moja W!n platforma) divio sam se cudima koje mogu raditi, ali kad sam upoznao svijet Linux ostao sam otvorenih usta.

Ako si software developer uzivati ces jer je milion puta lakse raditi software na Linux-u nego na W!n-u po mojem misljenju.

Takodjer zaboravi na Viruse i bilo kojekakve napasti jer to na Linux jednostavno nije moguce.

Umjesto MS Office-a imas OpenOffice koji je stvarno super. Takodjer imas GIMP za obradu slika, umijesto Winampa mozes koristiti XMMS ili Amarok.

Kad si rekao koji od njih ima bolju zamjenu za MS Office to nije bilo dobro formulirano pitanje jer software za bilo koji Linux mozes instalirati na bilo koji Linux tako da si bez brige,

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hvala vam puno dečki..

evo več sam skinul Ubuntu 7.10 desktop, sutra ću ga instalirat.. ak bude dobro sigurno nebude neki problem poslije se prebacit i na 8.04 jer kolko sam skužil 7.10 bude imal podršku još samo do 2009.

nisam developer, samo prosječan rekreativni korisnik..

ovo za viruse ne kužim, kak misliš da to na linux-u nije moguče?

hočeš reć da mi na njima ne treba nikakav antivirus, firewall il kaj sličnoga?

17 godina
neaktivan

e i ovaj upgrade na 8.04 Alpha 4, jel to preporučate instalirat il rađe čekati finalnu verziju?

17 godina
neaktivan

Za Linux imas 4-5 virusa i nijedan nemoze upasti u PC. Jednostavno ih nitko nepravi jer da bi virus proradio na Linux-u trebas ga prvo instalirati, zatim pokrenuti. A tko jos pokrece/instalira nepoznate programe?

Netreba ti nikakav Antivirus niti firewall. Nikakve zastite protiv virusa ti netrebaju. Na Linux-u sam vec nekih ~8 godina i nikada nisam imao problema sa virusima.

Jedino mozes postaviti firewall da te stiti od crackerskih napada. (Vjerojatnost da te netko napadne je toliko mala da ti ni ovo netreba)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
xdadoxdadox kaže...

e i ovaj upgrade na 8.04 Alpha 4, jel to preporučate instalirat il rađe čekati finalnu verziju?

Nemoj ga jos postavljati, jos je uvijek u fazi razvoja. Nije pogodan za home korisnika.
Bolje pricekati do 4 mjeseca pa ga onda instaliras kad bude final.
Ubuntu ima nove verzije distribucija svakih 6 mjeseci.
7.10 = 2007, 10 mjesec
8.04 = 2008, 4 mjesec ....
... dalje racunaj sam. :)

17 godina
neaktivan

hvala.. još ga nisam ni instaliral a več me iznenađuje u svakom pogledu, na dobro.. :)

sutra ću komentirat kad instaliram pa bu me vjerojatno još kaj zanimalo..

pozdrav..

17 godina
neaktivan

ok, evo mene..

novi komp mi ima neki  linpus linux predinstaliran, promijenio sam na boot from cd i ubacio ubuntu te ga instaliram..

i sad me pita za kreiranje nove particije, pod 1.vođeno mi nudi stvaranje na 50% a to je kao 36gb a hard je 160gb kaj mi i nudi pod dva, kao da ga ostavim cijelog.. u čemu je stvar?

17 godina
neaktivan

i kad ga i instaliram kaj ću s ovim linpusom? i kaj je to uopće??

17 godina
neaktivan
xdadoxdadox kaže...

ok, evo mene..

novi komp mi ima neki  linpus linux predinstaliran, promijenio sam na boot from cd i ubacio ubuntu te ga instaliram..

i sad me pita za kreiranje nove particije, pod 1.vođeno mi nudi stvaranje na 50% a to je kao 36gb a hard je 160gb kaj mi i nudi pod dva, kao da ga ostavim cijelog.. u čemu je stvar?

Imaš ovdje detaljne upute za instalaciju na hr - http://www.linuxzasve.com/wiki/sadrzaj/ubuntu_instalacija.html

Ako je novi komp i nema ništa bitno na disku, odaberi "poluautomatsko - koristi cijeli disk" (formatirat će cijeli disk!)
Ubuntu će se presnimiti preko te druge distribucije.

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com
17 godina
neaktivan

Ako imas w!n vidjet ces tamo particiju sa ntfs ili fat. Nju nediras ako zelis w!n uz Linux-u.

Moras imati i Unpartioned Space - znaci dio koji uopce se nekoristi. Na taj dio ide swap, root i home particija.

Evo objasnjenja:

Biraj da sam radis particije.(Moje misljenje)

Swap = ona treba biti duplo veca od ram-a. ako imas 1 gb onda ona ide 2 gb. File system je SWAP.

root = ta particija ti treba biti otprilike ~20 GB. Netrebas vise za nju. File system stavi ext3.

home = to ti je particija koju ces koristiti za svoje podatke i slicno. Na nju stavis svo preostalo mjesto. File system stavi ext3.

Nakon toga imas jos par opcija tipa jezik, tipkovnica, datum/vrijeme.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...

Ako imas w!n vidjet ces tamo particiju sa ntfs ili fat. Nju nediras ako zelis w!n uz Linux-u.

Moras imati i Unpartioned Space - znaci dio koji uopce se nekoristi. Na taj dio ide swap, root i home particija.

Evo objasnjenja:

Biraj da sam radis particije.(Moje misljenje)

Swap = ona treba biti duplo veca od ram-a. ako imas 1 gb onda ona ide 2 gb. File system je SWAP.

root = ta particija ti treba biti otprilike ~20 GB. Netrebas vise za nju. File system stavi ext3.

home = to ti je particija koju ces koristiti za svoje podatke i slicno. Na nju stavis svo preostalo mjesto. File system stavi ext3.

Nakon toga imas jos par opcija tipa jezik, tipkovnica, datum/vrijeme.....

a te particije poslije više nemogu uređivat?
sad sam već ostavil na cijeli..
neću imat ništa osim ubunta na njemu..

17 godina
neaktivan

Naravno da mozes uredjivati. Imas program GParted ili QTParted. Sluzi za particioniranje diskova.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

i još samo jedno.. kak i gdje mogu podesit vezu za adsl u ubuntu?

17 godina
neaktivan

http://www.linuxzasve.com/wiki/sadrzaj/uputstva.html#internet

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hvala..

17 godina
neaktivan

još uvijek nikak ne uspijevam podesiti adsl.....

help..

17 godina
neaktivan

Koji router imas? Dali se spajas route modom rada ili PPPoE?

Treba informacija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kasda ruter..

17 godina
neaktivan

pppoe

17 godina
neaktivan

System -> Administration -> Networking

Mrezna ti mora biti ukljucena, ako nije desni klik i Enable.

Zatim pritisni desni klik te Properties:

Stavi DHCP.

Zatim postavi Gateway 192.168.1.1

subnet 255.255.255.0   ovo nekada zna pisati netmask.

To treba biti podeseno tako, pisao sam napamet, ali u svakom slucaju to treba ici tako.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

http://start.linux.org.ba/Ubuntu/ADSL

Evo ti detaljna dokumentacija o pppoe i Linux-u na hr.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ok, uspio sam jučer doć do neta, nisam se mogao spojiti jer mi je kućni bio online, nemogu oba imat spojena..

a kak bi ja mogao sad doć do drivera za Mobile Intel GMA X3100?

i do potrebnih codeca za audio i video?

17 godina
neaktivan

ma ok, codeci se skidaju automatski..

i zanima me još ako ima ko iskustva sa spajanjem računala s drugim računalom da mi malo pomogne..

kaj trebam napraviti na windowsima a kaj na ubuntu ako ih povežem istim kablom za adsl?

17 godina

Sta bi? Pristupao Internetu preko računala sa windowsima? Složi si proxy neki,nešto da ti tunnela internet

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice