Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.529.916
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

Kao i svi, u nekima jesi u nekima nisi. 

A naravno kompa dragi, ljudi smo, svi griješimo , no netko tome daje veću pažnju a netko ide dalje bez osvrtanja .....

11 godina
hrvooje kaže...

A faenza je skoro pa standard postala. 

Ako hrx koristi KDE na Fedori, sve je rečeno ;)

bunkermax , čitam neke teme na linuxzasve. Ti se tamo još jednino nisi sa spambootom i google crawlerom posvađao :) 

I ja sam faenza/fiaence koristio dok nisam otkrio vibrancy pakete. Puno više pokrivaju nego faenza, a i ima daleko više color opcija. Mislim da je za KDE još bolja opcija jer folder-i izgledaju KDE-ovski 

Uglavnom meni je taj icon pack definitivno legao, jer koliko god su mi super moca i slično, ovaj pokriva više aplikacija i ima malo klasičan izgled, ali flat naravno.

p.s. Vibrancy je baziran na faenza, moca i sličnim temama:

http://www.noobslab.com/2016/04/vibrancy-colors-icons-suite-looks-great.html

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2016 15:41 (Entry Point).
8 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
  • Ljudi ja ne koristim kde no jel mi može netko objasniti kako se pomjerajz ikone pošto bi ne dobijem onaj crni toolbar a otkljucane su mi .Pitam jer mi ide na živce da jedini ne znam.Zašto komplicirano jednostavne stvari KDE,zašto?Inače kakav je novi ubuntu?Jesu li performanse bolje jer su mi na 16.04 i usporedbi sa 15.04 performanse bile katastrofa.
Fight with the best,die like the rest!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

I ja sam faenza/fiaence koristio dok nisam otkrio vibrancy pakete. Puno više pokrivaju nego faenza, a i ima daleko više color opcija. Mislim da je za KDE još bolja opcija jer folder-i izgledaju KDE-ovski 

Uglavnom meni je taj icon pack definitivno legao, jer koliko god su mi super moca i slično, ovaj pokriva više aplikacija i ima malo klasičan izgled, ali flat naravno.

p.s. Vibrancy je baziran na faenza, moca i sličnim temama:

http://www.noobslab.com/2016/04/vibrancy-colors-icons-suite-looks-great.html

Izgleda lijepo taj Vibrancy, ali kako tocno mislis "pokriva vise aplikacija"? Ja s Nitruxom jos nisam naletio ni na jedan program, a da nema ikone? (tu ne racunam neke netipicne programe/igre, kao npr., Worms Reloaded ili slicno)

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
(...)

Ako hrx koristi KDE na Fedori, sve je rečeno ;) (...)

Nažalost, KDE na Fedori 24 je na testnoj particiji i tamo će ostati ...

... iz razloga što je 24-orka imala bug s primjenom postavki iz mape modprobe.d (dinamički power management za radeon driver se nije aktivirao, razlog je bio (ako se dobro sjećam) u SELinux contextu; u međuvremenu je to ispravljeno), a i zato što KDE još nije spreman za svakodnevni rad na mojem računalu (nešto rušenja Plasme i grafički glitchevi). Slično je bilo i sa 4.x serijom KDE-a - prije v4.8 nije bio za svakodnevni rad. Fedora je moja distro-of-choice, manjim dijelom iz sentimentalnih razloga (Red Hat Linux 5 je bila prva puna distribucija GNU/Linuxa koju sam instalirao, 1998. godine), a većim dijelom zbog nadogradnji - nije rolling release, ali niti release freeze distribucija već nešto između - tijekom životnog vijeka dolaze novi kerneli, novi driveri i nove verzije softvera koje su dobro testirane (za razliku od freeze distribucija, gdje obično dolaze samo sigurnosne nadogradnje i rolling distribucija gdje može doći do problema s međuzavisnim paketima, kao što se dogodilo kada sam isprobavao OpenSUSE Tumbleweed).

Tijekom godina, preferirao sam KDE zbog toga što je bio podosta iznad ostalih po pitanju mogućnosti konfiguracije. Kada sam isprobao v4.1 i uvidio da se niti ne mogu ulogirati u računalo (KDM se rušio), alternativa je bio GNOME, tada 2.x (ne sjećam se točno koja podverzija) i isprobavanjem sam uvidio da je podosta napredovao. Neko vrijeme sam koristio GNOME; kada je KDE dogurao do 4.8 malo sam varirao GNOME/KDE. GNOME 3.0 je ostavio dobar prvi dojam svojom stabilnošću - pomislio sam da samo još trebaju dodati značajke iz v2 koje nedostaju, ali su me iznenadili kada su počeli uklanjati mogućnosti od v3.4 nadalje. Tehnički je dobar, ali je jako "tabletiziran" po defaultu i potrebno mu je nešto tweakanja i ekstenzija da bude pristojan. Jedna stvar koja mi je vrlo vidljiva je to da GTK bazirana sučelja (GNOME, XFCE, Cinnamon između ostalih) imaju znatno bolje iscrtavanje fontova od Qt baziranih sučelja (KDE, LXQt), barem na mojem računalu.

Da skratim, danas primarno koristim XFCE na Fedori 23 - zbog buga s DPM-om 24-orka je ostala na testnoj particiji, a F23 nisam nadogradio budući da radi bez problema. Za cca mjesec dana izlazi 25-ica, pa je velika vjerojatnost da ću preskočiti 24-orku. XFCE nema velike zahtjeve za resursima pa daje dojam brzine i lakoće, te se može brzo prilagoditi mojim potrebama koje nisu velike - panel u vrhu ekrana veličine oko 22-26 piksela, task switcher, postavljanje launchera na panel (za file manager, terminal, tekst editor, Firefox, Thunderbird i svirač glazbe), te pager, notification area / system tray i sat. Ikona na desktopu nema, kao ni widgeta - ionako je većinu vremena prekriven prozorima - a ako je nešto važno, ide u panel na vrhu gdje je uvijek vidljivo. Povremeno se poigram s tiling window managerima - od poznatijih, Awesome mi je dosad najbolji, a Xmonad nisam još isprobao, što je u planu negdje u budućnosti.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
17 godina
neaktivan
FatMAN kaže...
  • Ljudi ja ne koristim kde no jel mi može netko objasniti kako se pomjerajz ikone pošto bi ne dobijem onaj crni toolbar a otkljucane su mi .Pitam jer mi ide na živce da jedini ne znam.Zašto komplicirano jednostavne stvari KDE,zašto?Inače kakav je novi ubuntu?Jesu li performanse bolje jer su mi na 16.04 i usporedbi sa 15.04 performanse bile katastrofa.

Ikone pomičeš normalno, lijevi klik mišem i držiš i pomičeš. Widgete pomičeš tako da dugo držiš lijevi klik dok se ne pojavi traka sa strane. Onda lijevi klik na traku, držiš lijevi klik i pomičeš

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2016 7:28 (hrvooje).
11 godina
1domagoj1 kaže...

Izgleda lijepo taj Vibrancy, ali kako tocno mislis "pokriva vise aplikacija"? Ja s Nitruxom jos nisam naletio ni na jedan program, a da nema ikone? (tu ne racunam neke netipicne programe/igre, kao npr., Worms Reloaded ili slicno)

Vrlo jednostavno - jer je kombinacija više tema, s time pokriva puno više aplikacija što se ikona tiče. 

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran

Dropbox KDE integracija

Evo kako izgleda ikonica sinhronizacije dropboxa  u dolphinu, nakon kaj sam primjenio

hrx-ovo rješenje. Djeluje ok, i još jednom zahvala kolegi na stručnoj pomoći.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

KDE planira uvesti globalne menije u Plasmi. Nešto kao u Unityju i MacOS-u

https://vizzzion.org/blog/2016/10/plasmas-road-ahead/

But how do it know

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@hrvoje

Jos nam jedan kde fan fali, pa da mozemo klub osnovati...

😊
16 godina
bunkermax kaže...

@hrvoje

😊

Eto imate mene 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
12 godina
neaktivan

grupa na okupu ajte sad na party

TD people you are on my Death Note

1 0 hvala 0
16 godina
Killua kaže...

grupa na okupu ajte sad na party

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
@hrvoje
😊

Jesam fan, al za prijavljivanje bugova ;)

*Još jedna pozitivna stvar. Nisam vjerovao da je tako jednostavno, i iako ne koristim PIM, import arhive mbox-a od gmaila ide u dva klika. Kod Thunderbirda moraš instalirati plugin.

bunkermax 

Evo ti system restore funkcija. U biti to je samo GUI za rsync. Nešto slično kao i ufw za firewall (iptables). Idemo dalje, što ti još nedostaje, virusi? ;)

https://launchpad.net/timeshift

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 9:50 (hrvooje).
12 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
 Idemo dalje, što ti još nedostaje, virusi? ;)

TD people you are on my Death Note
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

bunkermax 

Evo ti system restore funkcija. U biti to je samo GUI za rsync. Nešto slično kao i ufw za firewall (iptables). Idemo dalje, što ti još nedostaje, virusi? ;)

https://launchpad.net/timeshift 

System restore na linuxu 

@hrvoje

Glede system restorea , meni bi odgovaralo baš nešto poput one windows funkcije imagea sistema.

Malo ću se morat raspisati, da bih točno pojasnio moje zamisli , pa ti, a i ostali koji se imaju volje uključiti , predloži kako to odraditi.

U samim windowsima defaulno je uključena opcija izrade imagea sistema i povrata sistema iz tako načinjenog imagea,

znači netrebaju mi nikakve vanjske aplikacije , niti moram kaj dodatno kemijati. Iz priložene slike se vidi da tako napravljen image obuhvaća

tri particije ( efi , oporavak , C ) , što znači da tu sliku mogu komotno i na drugi hdd restorati ako ovaj hdd prdne ( tada naravno image mora biti na onom healthy win bootabilnom usb-u ).

E sad, takvo nešto bi mi zlata vredilo na linuxu, značu neka jednostavna aplikacija koja pouzdano radi , i koja radi image cjelog linux sistema  ( znači obuhvaća i /root i  /home ali i EFI particiju koju imamkreiranu u linuxu ) te koja može jednostavno i pouzdano pregaziti sve na sadašnjem disku i vratiti sve sa imagea, a po potrebi da može i na drugi hdd restorati taj image.

Malo sam se igrao sa onim snaperom u opensuseu , no to je igračka : taj alat kreira restore pointe svako malo i priča ide ovako : ja npr instaliram program A i snaper kreira A point, onda instaliram program B i snaper kreira B point , onda ja instaliram program C i snaper tada kreira C point. I nakon par dana počnu neki problemi, te kada ja npr snaperom odradim restore point A , on je samo obrisao A program a programi B i C su ostali u sistemu. Kako ja neznam npr kaj točno uzrokuje neki problem , onda bih morao stotine tih pointova obrisati jer se dosta često kreiraju u npr mjesec dana. Znači taj snaper radi samo rsestore izmjena načinjenih u nekom trenutku a sve prije i posle toga ostavlja nedirnuto.  Naravno da mi to nepaše, i da bi mi trebao alat koji cjelokupni sistem dovodi u stanje kakvo je bilo u trenutku kreiranja pointa.

Eto, ako znaš program koji ima takve funkcije, a da je istovremeno pouzdan, jednostavan, sa gui sučeljem, slobodno preporuči. Pokušao sam se igrati sa onim Back in time , no brzo sam odustao , a davno je to bilo pa se nesjećam kaj me kod njega otjeralo....  Postoje naravno alati koji kloniraju cjeli hdd , no to je pet priča za sebe...

Priču još dodatno komplicira činjenica kada bi taj alat morao odraditi i image cjelog hdd na kojem je npr dual boot windowsa i linuxa...no ajmo  po redu pa vidjet da li ima kaj samo za linux particije, a posle ćemo vidjeti ima  li kaj da može backupirati dual boot hdd...

O virusima nebumo sad , tj o antivirusima na linuxu , jer bi to moglo zasjeniti politički ove tehničke teme.... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 14:57 (bunkermax).
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
16 godina

lin nije win.. ne traži 'takvo' rješenje, realno nema ga.

sve je file, copy.. (backup), sporedno pri tome jel to neki izvršni, konfiguracijski, dll, korisnički .. file.

-sve može npr rsync (ispod haube svakog pamentnog kopiranja/sync).

-kao što win backupira/imiđira npr boot particiju, možeš i sam istu stvar, može npr 7z.. svejedno. Kad jednom napraviš skriptu, radi.

-kod lin (za razliku od win) user je predviđeno-defaultno odvojen od sys fileova, tak da sve tvoje može biti klasičan backup.

-sys particiju (root/boot/etc..) napraviš image, to je to.. razlika je samo što pametni arhiveri ne moraju svaki put kopirati sve nego synkaju razliku.

-posotji.. ali su ugl nepouzdani (vidi koju str. prije, raspadnut brfs a smisao korištenja je upravo snapshoot :) najs).

-zašto nije kao win? registry.. i centralizirano, pod win svaka app nešto trpa u win folder + reg., upravo zbog centralizacije moguć je i takav 'pametniji' image, linuxu fali takva centralizacija-reg. app raspakiraš-obrišeš (nema utjecaja na sys).

- osim podešavanja, realno ni nema smisla imati image sys-a... instaliraš, podesiš, radi. Kad nešto crkne tad je image sporedan, tj važni su podaci, ne appsi, digneš live ako je potrebno, radi, digneš bilo koju distru, flavor.. radi. Pogotovo kad se uzme odmak koja godina između takvih potreba-havarija.. jer realno koliko često se sys treba raspasti?

-za testove? Pa ne koristiš radni OS za test, imaš VM/live ili sa strane kantu.. itd.

komocija?, tad umjesto snapshoota, klasičan image, tad radi.. sve ostalo možda (stvarno traljavo), za usporedbu čak je do prije koje godine i unutar VMa kao vbox snapshoot bio traljav, radi .. i onda ne radi. Upravo zbog postojanja snapshoota napraviš nešto što misliš vratiti ako nije OK.. i tad ode sve :) verinajs. KISS kaže, backup, sve je file + rsync uz podsjetnik, nije to win ili napravi image/restore iz win :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže... 
ihush kaže...

Da se nadovezem na ovo sto je hush napisao - zasto koristis linux, ako windowsi - kako mi se cini, ispravi me ako grijesim - zadovoljavaju svaku tvoju potrebu onako kako zelis?
Mislim da ces vrijednost linuxa pronaci ako probas drugacija rijesenja. Ako pokusavas isklonirati windowse, iskreno, iskustvo ce ti biti katastrofalno.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
9 godina
neaktivan

Ima li neko iskustva sa KDE Mint 18, ne mogu nikako da podesim da mi svi monitori rade kako treba -.-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Eto, ako znaš program koji ima takve funkcije, a da je istovremeno pouzdan, jednostavan, sa gui sučeljem, slobodno preporuči.

Pa upravo sam ti dao takav program :) 

TimeShift is a free tool that is similar to the System Restore feature in Windows. It allows you to initially take a snapshot of your system and then to take incremental snapshots at regular intervals. TimeShift protects only system files and settings, not user files such as documents, pictures, and music.

https://www.google.hr/amp/www.howtogeek.com/206491/how-to-restore-your-ubuntu-linux-system-to-its-previous-state/amp/?client=ms-android-samsung

sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install timeshift

Kao što kaže ihush , obican program koji kopira fileove. E sad , ne može kopirati registry kad ga nema. Samo fileovi. Programi su binarni, a konfiguracija programa tekstualni fileovi

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 16:40 (hrvooje).
11 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
 - zasto koristis linux, ako windowsi - kako mi se cini, ispravi me ako grijesim - zadovoljavaju svaku tvoju potrebu onako kako zelis? 

Znaš i sam da nikad nijedna priča nije crno-bjela. Na softvere , znači i na operativne sustave, gledam onako plastično, kao na alat za određenu namjenu , nevežem se niti za jedan soft

niti sam neki ljuti fan ili protivnik bilo čega u toj branši.  Gledam to kao čekić, nekad je bolji gumeni nekad metalni, ali čekić je čekić i zna se čemu služi...

Ajmo od prve i po meni dosta bitne razlike win-lin : linux je besplatan ( govorim naravno o ovima koje mi furamo ) dok win ima svoju cijenu. Nemam ni volje ni vremena se bakćati kojekakvim aktivatorima i držim se isključivo zakonitog dijela priče ( iz više razloga ) tako da kad negdje dođem u situaciju postavljanja osa, onda mi je uvjet ili legalni win ili linux , kak sebi tako i drugima. I onda , ukoliko linux pokriva potrebe nekog korisnika ( privatno ili poslovno, svejedno ) nema potrebe pljusnuti 1000 kn microsoftu ako se to može "bolje upotrijebiti".

Zatim tehnička strana : instalacija windowsa 10 te zatim ona prva nadogradnja , pa zatim instalacija potrebnih softvera , kodeka, drajvera , antivirusa , podešavanje svega toga ,pa odmah naravno defragmentacija , pa niz provjera ( check, sfcscannow ) , pa kreiranje mreže ( manja firmica, više piceka, printera, ruteri, mobilni devicesi..)  te nakraju izrada imagea sistema i podešavanje duplog backupa....sve to kaj sam nabrojio zna uzeti cjelu smjenu ( 8-10 h šljake ). Na linuxu je to sve bar pet puta brže s time da nema imagea sistema već samo kreiranje backupa korisničkih podataka.

Borbe sa ransomware-ima i ostalim malwerima netreba posebno opisivati i objašnjavati zakaj je tu linux u prednosti, jel tak....

Et, tako, ukratko , ako linux može zadovoljiti neke konkretne potrebe u nekom slučaju , onda mi je linux prvi izbor iz gore pobrojanih razloga , a znamo i sami da ono čime se većina populacije bavi na picekima  ( net, multimedija, dopisi, tablice, crtkanje , obrada fotki i filmića, komunikacija..)  današnji moderni linuxi rješavaju bez problema...  Tamo di nejde, nejde, jbg, uvjek preostaje win uz njegovu cijenu...

Glede održavanja , sa linuxom imam daleko bolja iskustva i manje više ako korisnik ne petlja duboko sistem je u stanju vječno raditi. Dan danas su u pogonu instalacije od prije desetak godina ( konkretno za dve znam i povremeno ih dobim u ruke jer su laptopi od rodbine ), a bome windowsi ipak znaju, pogotovo u novije vrijeme sami sebe zaklati nekim updateom, 100% usageom i sl...

Manje više, kad negdje utrpam linux , ljudi me ne zovu, osim na cafe , jer im sistem dela i dela i dela i dela..... Kod win se to svodi da bar jednom mjesečno treba nekaj čačkati.

S obzirom da moje znanje linuxa nije nešto preduboko u onom pravom tehničkom programerskom dijelu  , onda mi paše kaj je robustan i pouzdan na duge staze jer mi nepada napamet konzolom krpati kernele , network managere i sl..heheheh ..

I tak..dalo bi se još toga o tome zakaj preferiram linux , no i ovo je dosta, a za kraj ću navesti kako mi i najnoviji mint 18 cinnamon dela uredno na kanti iz 2001 godine ( p4, 2 gb rama ) dok od win7 nema šanse da i noviji delali kako spada, što bi značilo da linux dobro dođe i prilikom uštede u investicijama u novi hardver , a u današnja vremena to nikako nije zanemarivo pogotovo nama smrtnicima koji se krećemo među običnom ruljom pa npr održavam piceke malim obrtnicima i firmicama koje jedva skrpe za plaće a ne još da im velim da sad moraju pljusnuti desetke tisućica u novi hardver....

11 godina
protjeran
hrvooje kaže... 

Pa upravo sam ti dao takav program :)  

Joj kompa, pa odma me strah čim pogledam sučelje tog programa,,,ehheheheh

Šalim se, hvala ti na preporuci , i nadam se da i sam koristiš taj program (kad ga već preporučaš , jel , pa si vjerojatno i duboko upoznat sa njegovim radom, prednostima i manama ).

Kada budem pri volji i vremenu ( ajmo reć kad skupim hrabrosti..) budem na nekoj testnoj kanti baš probao kako taj soft šljaka . 

( jednom sam se opekao jer me isto na jednom forumu kolega naveo da konzolom i synapticom popravljam potrgani kernel , i naravno nakon sati i sati mučenja

slijedila je čista instalacija , i odonda se ne zalećem već u te nepoznanice ulećem kada sam ziher da imam celi dan ispred sebe te kada sam naoružan dobrom voljom...)

E da,, mora vani i biti sunčano da depresija ne tuče..heheheh

16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
...

Znaš i sam da nikad nijedna priča nije crno-bjela. Na softvere , znači i na operativne sustave, gledam onako plastično, kao na alat za određenu namjenu , nevežem se niti za jedan soft

niti sam neki ljuti fan ili protivnik bilo čega u toj branši.  Gledam to kao čekić, nekad je bolji gumeni nekad metalni, ali čekić je čekić i zna se čemu služi...

...

Pa da, slazemo se, bas zato i pitam. Okay, cini se da si pronasao svoj nacin i znas kako tweakati sistem kako ti pase, to je savrseno i u principu bitan dio linux filozofije. Moj savjet, ovako vrlo generalni, je samo da probas neke stvari koje su ti totalno van komfort-zone (npr. konzola).

Pazi, primjera radi, milijuni linuxasa koriste konzolu; valjda za to postoji razlog, eh? 

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 18:05 (Deus ex machina).
11 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Pazi, primjera radi, milijuni linuxasa koriste konzolu; valjda za to postoji razlog, eh? 

Da, jasno je meni da konzola ima neke svoje prednosti , no najjednostavnije rečeno ja se osjećam nesigurno u tom načinu rada i svjestan sam da mala greška može prouzročiti puno štete.

Kad jednom naučiš osnove gui rada, onda je svejedno sa kojim softverom delaš jer yes je yes a no je no. Kod konzole bih trebao naučiti gomilu stvari napamet a vjerujem i da tu nebi bio kraj mukama, uvjetno rečeno.

Npr, gpartedom kreiram novi usb, brišem i formatiram postojeće paticije , kreiram novu particijsku tablicu , i sve je u gui načinu vrlo vrlo pregledno , jasno shvatljivo i u biti je jako mala šansa da nekaj pogriješim jer vidim sve particije pred sebom, njihove veličine, zauzeće....

Ili npr kad gnome-disk aplikacijom obrađujem neki usb, vraćam na usb neki iso image ili sl, onda mi je u toj aplikaciji sve vrlo pregledno , te je jako mala šansa da na krivi usb stavim krivi iso i sl , a dd radnje u konzoli su možda brže no šansa za pogriješiti je u mom slučaju daleko veća.... Za usb trebam prvo vidjeti kaj je na njemu, pa ako je kaj važno moram to spasiti na hdd , pa onda moram npr formatirati taj usb, ili pak kreirati novu particijsku tablicu , ili neki iso image staviti na taj usb, i ja vjerujem da se to sve može i iz konzole , no na gui sam naučio i mala je šansa da nekaj fulam, te kad te radnje naučim sa jednim softverom onda je svejedno kojim to softverom delam ubuduće jer je princip isti bio to gparted ili kde partition tool.

Kod konzole vjerujem da nije tako i da za svaki pa i najmanju promjenu načina rada ili željenog cilja moram znati cjelu ispravnu komandu, što bi podrazumijevalo da puno toga znam napamet, ili pak da uvjek nabrzaka googlam pa riskiram sa komandama koje je možda i netko u najboljoj namjeri negdje objavio ali su eto pogrešne ili zastarjele ili se promjenio repo ili čak repo više ne postoji  i ko zna kaj već.... 

Evo i primjer sa slika priloženih : gle koju dugačku bananu   (   upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1 )   moram znati za npr terminalsku komandu za stanje kapaciteta baterije ( ne napunjenosti već kapaciteta ) , i onda vidi usporedbu izlista toga iz gui načina...

Jbg...tako to bar izgleda iz moje perspektive...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 19:02 (bunkermax).
11 godina

Netko je rekao system restore?

Možda najjači software:

https://www.ostechnix.com/systemback-restore-ubuntu-desktop-and-server-to-previous-state/

Ružno izgleda ali je moćan.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
...

...se osjećam nesigurno u tom načinu rada i svjestan sam da mala greška može prouzročiti puno štete....

.. 

Ne, potpuno si u pravu - i meni se tresu ruke kad pokrenem fdisk ili kad pozivam dd, dvaput procitam, polagano, sta radim... zlu ne trebalo.

Konzolu sam uzeo samo kao primjer jer si negdje prije spomenuo da ti je konzola bljak. Ne tvrdim da je konzola idealan alat za svaki problem i sasvim je moguce da je tebi potpuno beskorisna.

No, kad je vec spominjemo, cisto da nadodam sto krace mogu (a nije kratko ):

Sto se tice upower - dao si odlican primjer - ja ne pamtim nikakve kobasice. Em sam preglup, em prelijen  a lijen covjek se nauci snaci.

Koristim neke alate i minijaturnu listu pred-znanja:

- U linuxu je sve izrazeno kao file

- *sve* informacije o sistemu leze ili u /sys ili u /proc u formi "najobicnijih" r/w tekstualnih datoteka

Dakle, ja sam informacije o bateriji u svojem laptopu nasao ovako - bez koristenja interneta, bez guglanja, bez icega. Znam da ACPI stoji za power management, i znam da je /sys prekrcat symlinkovima koji vode do stvarnog uredjaja.

Boldao sam ono sto sam utipkao da se lakse vidi, i dodao komentare

john@johnslap  ~  sudo su
⚡ root@johnslap  /home/john  find /proc -regex '.*battery.*'      -- Prvo trazim u /proc, bez puno nade
⚡ root@johnslap  /home/john  find /sys -regex '.*battery.*'      -- U /sys sigurno mora biti nesto
/sys/bus/acpi/drivers/battery
/sys/bus/acpi/drivers/battery/bind
/sys/bus/acpi/drivers/battery/PNP0C0A:00
/sys/bus/acpi/drivers/battery/uevent
/sys/bus/acpi/drivers/battery/unbind
/sys/module/battery
/sys/module/battery/notes
/sys/module/battery/notes/.note.gnu.build-id
/sys/module/battery/taint
/sys/module/battery/initstate
/sys/module/battery/coresize
/sys/module/battery/sections
/sys/module/battery/sections/.bss
/sys/module/battery/sections/.init.text
/sys/module/battery/sections/.smp_locks
/sys/module/battery/sections/.data
/sys/module/battery/sections/.text
/sys/module/battery/sections/.init.rodata
/sys/module/battery/sections/__param
/sys/module/battery/sections/__mcount_loc
/sys/module/battery/sections/.rodata
/sys/module/battery/sections/.strtab
/sys/module/battery/sections/.symtab
/sys/module/battery/sections/.gnu.linkonce.this_module
/sys/module/battery/sections/.rodata.str1.1
/sys/module/battery/sections/.note.gnu.build-id
/sys/module/battery/sections/.exit.text
/sys/module/battery/sections/.data..read_mostly
/sys/module/battery/parameters
/sys/module/battery/parameters/cache_time
/sys/module/battery/refcnt
/sys/module/battery/uevent
/sys/module/battery/holders
/sys/module/battery/initsize
⚡ root@johnslap  /home/john  find /sys -regex '.*battery.*' | head -n1 | xargs ls -al        -- Znam da ACPI stoji za power management, dakle da zavirimo u taj direktorij
total 0
drwxr-xr-x 2 root root 0 Oct 21 14:21 .
drwxr-xr-x 16 root root 0 Oct 21 14:21 ..
--w------- 1 root root 4096 Oct 21 14:21 bind
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Oct 21 14:21 PNP0C0A:00 -> ../../../../devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0A:00
--w------- 1 root root 4096 Oct 21 14:21 uevent
--w------- 1 root root 4096 Oct 21 14:21 unbind
⚡ root@johnslap  /home/john  cd /sys/bus/acpi/drivers/battery/PNP0C0A:00    -- Znam da ovaj symlink vodi do uredjaja, jer mi je prethodni ls to napisao
⚡ root@johnslap  /sys/bus/acpi/drivers/battery/PNP0C0A:00  ls
driver hid modalias path physical_node power power_supply status subsystem uevent uid
⚡ root@johnslap  /sys/bus/acpi/drivers/battery/PNP0C0A:00  find . -iregex '.*bat.*'   -- prethodno trazenje 'battery' nije izlistalo poddirektorije sa informacijama, pa trazim odavdje sa case insensitive
./power_supply/BAT0
./power_supply/BAT0/type
./power_supply/BAT0/alarm
./power_supply/BAT0/power
./power_supply/BAT0/power/control
./power_supply/BAT0/power/async
./power_supply/BAT0/power/runtime_enabled
./power_supply/BAT0/power/runtime_active_kids
./power_supply/BAT0/power/runtime_active_time
./power_supply/BAT0/power/autosuspend_delay_ms
./power_supply/BAT0/power/runtime_status
./power_supply/BAT0/power/runtime_usage
./power_supply/BAT0/power/runtime_suspended_time
./power_supply/BAT0/charge_full_design
./power_supply/BAT0/current_now
./power_supply/BAT0/charge_now
./power_supply/BAT0/charge_full
./power_supply/BAT0/device
./power_supply/BAT0/capacity             --- Oooh, hi there!
./power_supply/BAT0/subsystem
./power_supply/BAT0/capacity_level
./power_supply/BAT0/status
./power_supply/BAT0/voltage_now
./power_supply/BAT0/uevent
./power_supply/BAT0/model_name
./power_supply/BAT0/manufacturer
./power_supply/BAT0/technology
./power_supply/BAT0/cycle_count
./power_supply/BAT0/voltage_min_design
./power_supply/BAT0/serial_number
./power_supply/BAT0/present
⚡ root@johnslap  /sys/bus/acpi/drivers/battery/PNP0C0A:00 

Primjeti da zadnji izlistaj daje apsolutno *sve* informacije o bateriji koje ikad mogu negdje naci.

Znanje find komande i regexa mogu nanovo upotrijebiti kako god hocu - ako trazim bilo kakav file mi padne na pamet, ili cak bilo kakav sadrzaj filea, primjerice:

- gdje sam spremio stare mailove?

- gdje mi je nestao stari raytracer projekt

- gdje mi se downloadao taj mp3 file

- gdje je program X (obicno neka glupa Mono igra) snimio konfiguraciju

Dakle, jednom sam naucio ovih par stvari i otvaraju mi paletu mogucnosti.

Znanje je prenosivo.

Probaj. Naucivsi najobicniji 'find', nemas doslovce nista za izgubiti, a mozes jako puno dobiti.

Prckaj po /sys; dokle god nista ne upisujes u te fileove, ne mozes nista unistiti/

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 20:51 (Deus ex machina).
8 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
FatMAN kaže...

Ikone pomičeš normalno, lijevi klik mišem i držiš i pomičeš. Widgete pomičeš tako da dugo držiš lijevi klik dok se ne pojavi traka sa strane. Onda lijevi klik na traku, držiš lijevi klik i pomičeš

Pa meni tako ne radi u mint kde.

Fight with the best,die like the rest!
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2016 12:20 (FatMAN).
11 godina
protjeran
FatMAN kaže...

Pa meni tako ne radi u mint kde.

Možda si u folder view načinu. Ako jesi, prebaci u deskop view. 

Jesi ti to uopće instalirao mint ili čačkaš u live modu , i je li ti taj komp stalno pri ruci

ili ti je negde kod kompića pa ga imaš priliku vidjeti svakih par dana ...?

( pitam jer si gore ovako naveo : "

• Ljudi ja ne koristim kde no jel mi može netko objasniti kako se pomjerajz ikone pošto bi ne dobijem onaj crni toolbar a otkljucane su mi .Pitam jer mi ide na živce da jedini ne znam.Zašto komplicirano jednostavne stvari KDE,zašto?Inače kakav je novi ubuntu?Jesu li performanse bolje jer su mi na 16.04 i usporedbi sa 15.04 performanse bile katastrofa. "   )
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2016 13:08 (bunkermax).
17 godina
neaktivan

Kako lijepo KDE Connect radi. Telefon se puni negdje u nekom ćošku kuće, a ja znam da je na 79% i da je Juventus poveo. Ne znam kako sam živio bez ovoga ranije ;)

*Inače, Canonical je objavio da daje mogućnost krpanja kernela bez restarta besplatno na tri računala, pa ako vam računalo služi za neki 'mission critical' projekt nije loše za iskoristit

http://insights.ubuntu.com/2016/10/20/live-kernel-patching-from-canonical-now-available-for-ubuntu/?utm_source=Twitter&utm_medium=Social&utm_campaign=Livepatching& 

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2016 22:09 (hrvooje).

2 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice