Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.960
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
ihush kaže...

-kao svaka (ne)vladina agencija...

I dalje ne kuzim, feedback ima i Mozillin Firefox, zove se "Health report" (a ima i "Crash report"). Ista stvar i s Ubuntuom, skrsi mi se aplikacija i automatski mi se otvara prozor za slanje izvjesca. Najnormalnija stvar u softveru. Nista sto se ne moze iskljuciti ili odbiti poslati.

Ako insinuirate na nekakav feedback koji tajno salje podatke negdje, to je sasvim druga stvar. No to je onda sasvim druga prica i mi definitivno ne pricamo o takvom feedbacku (bar ne mislim da pricamo) zato sam pitao tocno "kakav feedback".

Ništa posebno, Deepin je u verziji 15 dobio Feedback aplikaciju da bi lakše ispunjavao želje korisnika (možeš birati između "Imam ideju" i "Imam problem", vidi sliku) pa se sprdaju s time samo zato jer je kineska distra.

Ja i dalje tvrdim da je Deepin ono što je Canonical (Ubuntu) prestao biti prije 3 godine. Cannonical je postao novi Apple, nakon što je stekao popularnost odrekao se zajednice. Sam je sebi svrha i ne doprinosi upstream projektima nego usporava razvoj Linuxa i drivera vlastitim projektima kao što je Mir. Slanje rezultata pretrage iz Unityja na Amazon radi prikazivaja ponuda da ni ne spominjem (toliko o privatnosti američkog korporativnog proizvoda) http://www.linuxzasve.com/ubuntu-okrece-leda-zajednici-koja-ga-uzdigla-na-tron

ihush kaže...
djigibao kaže...

Deepin ima jako malo zauzece RAM-a

-na kojem HWu, 32-64 bit, live/install, clean ili instalirano npr OO.. itd. (jer to mijenja situaciju, bitno).

Ne znam kako je kod njega ali kod mene zauzima samo 374 MB RAMa kada pogasim sve otvorene prozore (pogledaj sliku). Hardver je Core 2 Quad Q6600, 4 GB RAMa, Deepin je 64-bitni, nije clean install jer sam dodao još nekoliko aplikacija, nisam instalirao OO jer već ima instaliran WPS Office.

Deepin-wm je u verziji 15 svježe napisan kao plugin za Mutter, Control Center je napisan u Qt5. Sigurno će još biti dodatno optimiziran kroz update jer je ovo tek prva verzija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 22:44 (DragonShit).
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...

Ništa posebno, Deepin je u verziji 15 dobio Feedback aplikaciju da bi lakše ispunjavao želje korisnika (možeš birati između "Imam ideju" i "Imam problem", vidi sliku) pa se sprdaju s time samo zato jer je kineska distra.

Ja i dalje tvrdim da je Deepin ono što je Canonical (Ubuntu) prestao biti prije 3 godine. Cannonical je postao novi Apple, nakon što je stekao popularnost odrekao se zajednice. Sam je sebi svrha i ne doprinosi upstream projektima nego usporava razvoj Linuxa i drivera vlastitim projektima kao što je Mir. Slanje rezultata pretrage iz Unityja na Amazon radi prikazivaja ponuda da ni ne spominjem (toliko o privatnosti američkog korporativnog proizvoda) http://www.linuxzasve.com/ubuntu-okrece-leda-zajednici-koja-ga-uzdigla-na-tron

Sve smo to vec prosli i prozvakali davno prije u ovoj temi. :D

Uzgred, Canonical je UK firma, ne americka. :)

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Sve smo to vec prosli i prozvakali davno prije u ovoj temi. :D

Uzgred, Canonical je UK firma, ne americka. :)

Znam da je to svima već odavno poznato ali spominjem ga jer je Ubuntu jako popularan a pojedinci se "zabrinjavaju" oko neke druge open source distre bez ikakvih dokaza samo zato jer ju razvijaju kinezi što spada u teoriju zavjere.

Uostalom glavna odlika Deepin sustava je njegov DE čiji je kod dostupan na GitHub-u pa ga svatko može prebaciti na bilo koju drugu distru kao što je to napravio Manjaro.

Stvarno ne vidim razloga za paranoju osim zbog širenja FUD-a među drugim korisnicima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 22:38 (DragonShit).
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ma ta paranoja oko Kine je presmiješna, pogotovo u kontekstu Applea, MS-a, onog sranja s (mislim) NetBSD-om u kojem je prste imala NSA i svih ovih posljednjih britanskoameričkonjemačkih najava zakona koji dozvoljavaju hrpu sranja...

Mislim koji k.... ti mogu kinezi? Ovi domaći te mogu maltretirati, zatvarati, naplaćivati kazne, ali kinezi? Eventualno mogu prčit ako im dođeš doma, tako da je valjda 90% zapadnjaka sasvim sigurno od kineskog špijuniranja.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 23:09 (Veliki Brat).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne znači mi ništa dal troši 300,500 il 800 mb u startu kad mi OS u praznom hodu ne znači ništa. Drugi razlog, s 4gb i više što je danas standard također većini nije bitno. 

Što se tiče Canonicala, čovjek uložio svoje pare, a community bi odlučivao. Pa što ne skupe par stotina milijuna dolara, ulože i odlučuju. Community je svojevoljno koristila Ubuntu, nije ih Canonical natjerao. Ta neka svi smo jednaki, ljubav je u zraku, samoupravljanje mantra pali kod hobi projekata. Tko želi sudjelovati u industriji mora uložiti pare. Mint razvijaju plaćeni developeri kao i Ubuntu, Opensuse, Fedoru, a da ne spominjemo RH, Suse. 

Chromebook je browser povrh Gentooa, a Google plaća Adobeu da napravi stream Photoahopa u cloudu. Čini se da će para probušiti gdje vidija ne ide. 

There is no job like cron job!

2 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...
djigibao kaže...

Deepin ima jako malo zauzece RAM-a

-na kojem HWu, 32-64 bit, live/install, clean ili instalirano npr OO.. itd. (jer to mijenja situaciju, bitno).

Radi se o virtualnoj masini s 2 CPU i 3GB RAM-a.

Live nema, clean install je i x64.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
16 godina
neaktivan

Jedno je slušat korisnike distribucije koja ima nekoliko tisuća korisnika i one koja ima nekoliko milijuna. Mislim da kad bi se svakoga slušalo Ubuntu ne bi bio ni približno dobar kako je.

--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ne znači mi ništa dal troši 300,500 il 800 mb u startu kad mi OS u praznom hodu ne znači ništa. Drugi razlog, s 4gb i više što je danas standard također većini nije bitno. 

Meni jako puno znači ako moderan sustav zauzima malo RAMa i ako se brzo pokreće. Volim kada se developeri posvete onome što drugi zanemaruju ili uzimaju zdravo za gotovo.

To vidim kao glavni pokazatelj znanja, kvalitete, optimizacije, posvećenosti i truda koji su developeri uložili.

Brljavi, spor i noučinkovit kod s memory leakovima doživljavam kao nemar developera i takav sustav ne želim koristiti. Sve jači hardver nije opravdanje da softver bude sve lošije kvalitete. Druga stvar je ako sustav preloada najčešće pokretane aplikacije u RAM da bi se brže pokretale (kao što radi Windows) ali to najčešće nije slučaj u Linuxu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2016 0:00 (DragonShit).
17 godina
neaktivan

I dedi je prekipjelo :) Na proljeće radi, na jesen pušiona. Isti hardver. 

http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-rosa.html

Nasreću nemam taj Realtek čip, a Broadcom BCM43228, iako vlasnički, radi s bcmwl-kernel-source driverom odlično.

2 0 hvala 2
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...
Entry Point kaže...
DragonShit kaže...

Trebam savjet.

Imam jedan problem s Linuxom otkako imam laptop s FullHD rezolucijom. Naime u Windowsu 10 sve izgleda idealno a u Linuxu je jako sitno na svakoj distri koju sam do sada isprobao (nisam još probao KDE). Problem je što ekran ima veliku gustoću piksela (ppi) a Linux to ne zna detektirati kao Windows nego se ponaša kao da imam veliki monitor. Gnome Tweak Tool podržava skaliranje za HiDPI ekrane ali iz tehničkih razloga podržava samo integere (cijele brojeve), kada stavim na 2 sve bude ogromno i neupotrebljivo (meni bi bilo idealno npr. 1,25). Na tom laptopu sam zbog toga odustao od Linuxa. Morat ću si izabrati neku distru samo na temelju toga ili ostati na Windowsu.

Integer je zbog GTK-a. Dok ne rješe to sa GTK-om integer je jedino rješenje za sada.

Wayland navodno radi na tome, ali opet do toolkita je.

Možeš probati sa xrandr --output eDP1 --scale 0.5x0.5 (odaber svoj broj), ali onda će možda biti problema sa fontovima, odnosno morat ćeš ih štimati.

Sad moram biti maaaalo zločest ali ubit ćete boga u meni prvom prilikom pa ću onda radije šutiti 

OnT - jel ima neki skroz light paket za NAS? Propao mi biznis sa OpenWRTom, ide Mikrotik a on nema USB. Plan je spojiti HDD na raspberry ali tamo je Raspbian koji radi neka druga čuda (kućna automatizacija, 95% Java). E sad, kako da to nariktam? Možda samo da Sambu iskonfiguriram kako treba ali bio bi sretan ko malo dijete kad bi imao neko web sučelje za upload i sl.

Znam znam....

Zašto ne jednostavno one bay NAS? Ja sam si za te potrebe kupio ZyXEL NSA320 NAS-ić s jednim diskom i stvar radi ko metak. Nekih 500 kuna košta.

Ali disk + raspi bi trebao raditi. Ako želiš sučelja za upload onda instaliraš neki ftp server i vozdra.

Ili:

http://www.freenas.org/

1domagoj1 kaže...
Entry Point kaže...

Community distra u ovom slučaju znači da dobivaju feedback 

Nisam dobro skuzio, kakav feedback?

A ono reporti i to.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2016 8:49 (Entry Point).
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...

Meni jako puno znači ako moderan sustav zauzima malo RAMa i ako se brzo pokreće. Volim kada se developeri posvete onome što drugi zanemaruju ili uzimaju zdravo za gotovo.
To vidim kao glavni pokazatelj znanja, kvalitete, optimizacije, posvećenosti i truda koji su developeri uložili.
Brljavi, spor i noučinkovit kod s memory leakovima doživljavam kao nemar developera i takav sustav ne želim koristiti. Sve jači hardver nije opravdanje da softver bude sve lošije kvalitete. Druga stvar je ako sustav preloada najčešće pokretane aplikacije u RAM da bi se brže pokretale (kao što radi Windows) ali to najčešće nije slučaj u Linuxu.

Svatko ima neki svoj pogled i svoje razloge. Ja nisam rekao da volim memory leakove ili neoptimiziran kod. Oni mogu biti razlog velikog zauzeća memorije, ali mislim da u ovom slučaju kod praznog hoda distribucija se radi o broju učitanih servisa i slično. Ja bih radije da mi sve radi pa makar bilo i 50% više zauzete memorije. Znači npr. govorimo o 400 MB vs 600 MB RAM-a, dok ih imam 8GB. Da nemam problema sa sambom, wifi driverima, blouetoothom, drugim monitorom, gamepadom, android toolsima, printerom i tako dalje i tako bliže

Brzo paljenje gašenje me također ne impresionira, kad laptop gasim možda jednom tjedno. Više to vidim kao neko natjecanje kao moj se diže brže od tvog.

16 godina
odjavljen
Entry Point kaže...

Zašto ne jednostavno one bay NAS? Ja sam si za te potrebe kupio ZyXEL NSA320 NAS-ić s jednim diskom i stvar radi ko metak. Nekih 500 kuna košta.

Ali disk + raspi bi trebao raditi. Ako želiš sučelja za upload onda instaliraš neki ftp server i vozdra.

Gledam kombinaciju Samba + ownCloud + webmin. Čini se simpatično... Jedino me performanse muče. Nije RPi neka mašina....

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
hrvooje kaže...
DragonShit kaže...

Svatko ima neki svoj pogled i svoje razloge. Ja nisam rekao da volim memory leakove ili neoptimiziran kod. Oni mogu biti razlog velikog zauzeća memorije, ali mislim da u ovom slučaju kod praznog hoda distribucija se radi o broju učitanih servisa i slično. Ja bih radije da mi sve radi pa makar bilo i 50% više zauzete memorije. Znači npr. govorimo o 400 MB vs 600 MB RAM-a, dok ih imam 8GB. Da nemam problema sa sambom, wifi driverima, blouetoothom, drugim monitorom, gamepadom, android toolsima, printerom i tako dalje i tako bliže

Brzo paljenje gašenje me također ne impresionira, kad laptop gasim možda jednom tjedno. Više to vidim kao neko natjecanje kao moj se diže brže od tvog.

- kriterij mora biti, radi? tek tad detalji, kao brzina ili zauzeće resursa. Bugovi-leakovi nisu OK, to su greške, to se može nazvati trošenje (nepotrebno) kao rupa na rezervoaru auta.

istovremeno, npr KDE povuče +200MB više (sporedno ostali procesi) u odnosu na neki light DE, ali istovremeno da i prednost, glađi rad jer HW podržava=iskorištava (ne troši!). Tako da je stvarno nepotrebno obazirati se na idlanje i RAM kao kriterij, reklamirani smartphone će imati koliko GBa? .. 256..

Kad se to spoji s dedomedo primjerom, dobijemo odgovor što linux-OS/DE ne smije biti. Nakupina glupastih nefunkcionalnih nula-jedinica koja NE RADI.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...

Trebam savjet.

Imam jedan problem s Linuxom otkako imam laptop s FullHD rezolucijom. Naime u Windowsu 10 sve izgleda idealno a u Linuxu je jako sitno na svakoj distri koju sam do sada isprobao (nisam još probao KDE). Problem je što ekran ima veliku gustoću piksela (ppi) a Linux to ne zna detektirati kao Windows nego se ponaša kao da imam veliki monitor. Gnome Tweak Tool podržava skaliranje za HiDPI ekrane ali iz tehničkih razloga podržava samo integere (cijele brojeve), kada stavim na 2 sve bude ogromno i neupotrebljivo (meni bi bilo idealno npr. 1,25). Na tom laptopu sam zbog toga odustao od Linuxa. Morat ću si izabrati neku distru samo na temelju toga ili ostati na Windowsu.

Mogu podesiti font da bude veći, podesiti zumiranje svih stranica u Firefoxu, podesiti ikone da budu veće ali to nije rješenje problema. Tipke i elementi i dalje ostanu jako sitni. Najbolje rješenje je da smanjim rezoluciju na 1366x768 ali tada izgubim oštrinu.

Nije mi jasno kako nitko nema takvih problema. Zašto takav ogroman propust uopće postoji na Linuxu (barem u GNOMEu) jer ga čini skoro neupotrebljivim na boljim monitorima. Možda Wayland omogući rješenje problema?

Windows podržava precizno skaliranje ali ni nema potrebe kada je tamo sve već idealne veličine.

ne znam za gnome, ali ja nemam problema na Ubuntu i Unity

ako su mi ikone prevelike ili premale ima skala po kojoj povačaš UI ili smanjiš

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Gledam kombinaciju Samba + ownCloud + webmin. Čini se simpatično... Jedino me performanse muče. Nije RPi neka mašina....

Performanse u kojem smislu? Nisam neki strucnjak po tom pitanju, ali mi RPi izgleda sasvim ok za neki kucni NAS.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Ima bolji hardware nego neki NAS-evi. Pogledaj freeNAS. Dobiješ sve što trebaš. A možeš i sa ownloudom isto tako, uz njega dolazi i mobilna aplikacija, pa moš' pristupiti od kud želiš, naravno pod uvjetom da napraviš statičku IP adresu, ali za to postoje servisi.

Samomrzeći hrvat
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Performanse u kojem smislu? Nisam neki strucnjak po tom pitanju, ali mi RPi izgleda sasvim ok za neki kucni NAS.

A vidim sa mi se Webmin vuče ko magla ali to ćemo zanemariti. Nije ovaj "novi" RPi, nego je B+, sa 512 MB RAMa i slabijim procesorom.

Entry Point kaže...

Ima bolji hardware nego neki NAS-evi. Pogledaj freeNAS. Dobiješ sve što trebaš. A možeš i sa ownloudom isto tako, uz njega dolazi i mobilna aplikacija, pa moš' pristupiti od kud želiš, naravno pod uvjetom da napraviš statičku IP adresu, ali za to postoje servisi.

Što nije freeNAS cijeli OS? To bi htio izbjeći, želim da Raspbian ostane...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
9 godina
neaktivan

Volim i ja Flat design ali ne vjerujem da će on preživjeti u današnjem obliku više od 10 godina max. Već se pojavio material design koji je evolucija flat designa ali je različit po nekim točkama.
Ne postoji bezvremenski dizajn, u najboljem slučaju postoji dugotrajni dizajn. Uostalom i za skeudomorfni(3d glossy dizajn) dizajn su na početku govorili da je bezvremenski, ali ispalo je da nije.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Darky kaže...

ne znam za gnome, ali ja nemam problema na Ubuntu i Unity

ako su mi ikone prevelike ili premale ima skala po kojoj povačaš UI ili smanjiš

Lako za ikone i fontove ali interfejs ostane sitan. Čak i kada bi GNOME riješio taj problem u GTK3, aplikacije koje koriste GTK2 će i dalje biti sitne a prelazak na GTK3 i Wayland traje već godinama. Mislim da Gimp, Inkscape i Firefox još uvijek koriste GTK2. Otkrio sam da KDE ima precizno skaliranje (vidi sliku), nisam još probao ali za sada ostajem na Windowsu (na tom laptopu).

GNU+Linux kaže...

Volim i ja Flat design ali ne vjerujem da će on preživjeti u današnjem obliku više od 10 godina max. Već se pojavio material design koji je evolucija flat designa ali je različit po nekim točkama.
Ne postoji bezvremenski dizajn, u najboljem slučaju postoji dugotrajni dizajn. Uostalom i za skeudomorfni(3d glossy dizajn) dizajn su na početku govorili da je bezvremenski, ali ispalo je da nije.

Material design je samo marketinški naziv za Googleov flat design koji osim plosnatog izgleda uključuje i lijepe animacije. Google je izjavio da će Material design ostati i da će samo evoluirati.

KDE KDE
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2016 22:13 (DragonShit).
9 godina
neaktivan
Zapravo material dizajn ima razlike od običnog flat dizajna. Npr. nije skroz flat nego svaka površina moraimati dubinu od minimalno 1px. I kod materiala su sve površine u '3d' prostoru postavljane jedna na drugu.
Razlika tipa Narandže i Mandarine.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
15 godina

Postoje razlike između flat i material design-a. Najbolji primjer je kod mobilnih aplikacija. Flat je iOS-ov, a material Google-ov. Možete pogledati ovdje za neke HTML elemente kakve su razlike. Prvo je material design, a onda flat. https://onsen.io/2/reference/css.html

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Gledam kako da kde-connect instaliram na Unity, a da mi ne instalira 400MB KDE libova. I onda naletim na Pushbullet chrome ekstenziju. Imaju i za Firefox, al manje opcija. Radi skoro sve kao i kde-connect samo u browseru naravno. Dijeljenje linkova, notifikacije, sms-ovi, dijeljenje datoteka. Na Androidu se instalira s Google Playa naravno. Ima i za Iphone. WP ne. Dakle kad su desktop računalo i telefon na istoj wifi mreži postaju jedno tijelo jagshemash!

*Ima i slična LinConnect, kao i DeskCon

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 23:53 (hrvooje).

3 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

Ako netko želi probati Android na PC-ju, dakle RemixOS, pod Linuxom se lako instalira na stick sa sudo dd if=remix_os_file.iso of=/dev/sdX (sdX je kod mene sdb, kod vas možda nešto drugo, uglavnom to je usb device kao disk 2)

https://www.droidmen.com/how-to-install-remix-os-2-0-computer-laptop-pc/

gparted-om se kreira fat32 particija i onda s dd kreira live sistem na sticku. Ono što je zanimljivo je dostupnosti više od milijun aplikacija s Google Playa, iako ja nisam uspio instalirati niti jednu (nekakav server error javlja). Dva, tri inžinjera odu iz Googlea i naprave ono što je on sam trebao napraviti. Kako kažu, ovo je ono što Chrome OS želi biti kad naraste. 

http://www.theverge.com/2016/1/6/10726986/remix-os-android-desktop-ces-2016?utm_campaign=theverge&utm_content=chorus&utm_medium=social&utm_source=twitter

Torrent radi upload, izgleda da je zanimljiv mnogima

Ekranski pucnjevi

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 8:27 (hrvooje).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Dali si instaliro na HD ili ti je live na usb-u?

0 0 hvala 0
16 godina
LukaSnow kaže...

Dali si instaliro na HD ili ti je live na usb-u?

- to nije live, nego normalan.. (naravno na stiku). Nije ni kemijanje kao persistent.. nego normalan predviđen način rada.

svaki medij je samo medij, uz to što su neki samo R ili RW i brzina/kapacitet. Ostalo su standardi npr boot (BIOS), ili MSovo otežavanje takve stvari (licence-komerciala) dok u svijetu free-ja tog problema (ograničenja) nema.

zapravo, USB flash disk je označen kao removable.. i to je jedina razlika u odnosu na SSD (naravno i USB-SATA kao fizički konekktor..). Promijeniš oznaku i može svaki OS koristiti stik kao hdd ili mu je svejdno.

hint, čak je i kod izrade path SDx jer razlike nema.. (OSu je svejdno).

edit: ..  i

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 11:09 (ihush).
17 godina
neaktivan

kao što @ihush kaže u (uvijek) zakompliciranom obliku (nadam se da ne piše man ili wiki stranice) na stick je instalirano. zatim ga možeš pokrenuti kao guest mode ili kao resident mode, gdje se na usb stick spremaju promjene koje načiniš, dakle instaliranje aplikacija, jezik tipkovnice, wifi itd...

*heh, izgleda da je pomama. uploadalo se 17 GB :) vratio sam zajednici, gasim torrent

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 15:08 (hrvooje).

5 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Na Ars Technici se nalazi članak o Androidu na desktopu, a isprobali su i RemixOS - zaključak je u naslovu: ne baš "dobar", ali bolji nego što mislite.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
11 godina
neaktivan

Pozdrav,

postavio sam ovo pitanje u Linux distre al cini mi se da tamo necu dobiti dobiti odgovor jer je tema neaktivna,pa zato postavljam ovdje:

Imam komp star otprilike 10 godina koji skuplja prasinu vec dosta vremena pa bi ga htio malo uredit i to sve, a koristio bih ga u radioni ako lemim nesto po shemi da imam odma to negdje prikazano i tako te neke jednostavne stvari,nadogradit cu ga sa 2gb rama koje max maticna moze imat,a konkretno pitanje je: imate li kakav prijedlog za neku lightweight distru s kojom bi komp bez problema radio..inace,nemam iskustva s linuxom al eto,htio bi ga malo isprobat na tom starijem kompu..istrazivao sam malo i vidio da se preporuca Arch distra,pa eto,zanima me sto vi mislite 

Specifikacije tog kompa: 

Maticna: ASRock AGP 8X

Graficka: ATI 9250 128MB

Procesor: AMD Athlon 64

RAM: 256MB (koje cu nadogradit sa da bude 2gb)

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2016 17:04 (fizicar1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
fizicar1 kaže...

Pozdrav,

postavio sam ovo pitanje u Linux distre al cini mi se da tamo necu dobiti dobiti odgovor jer je tema neaktivna,pa zato postavljam ovdje:

Imam komp star otprilike 10 godina koji skuplja prasinu vec dosta vremena pa bi ga htio malo uredit i to sve, a koristio bih ga u radioni ako lemim nesto po shemi da imam odma to negdje prikazano i tako te neke jednostavne stvari,nadogradit cu ga sa 2gb rama koje max maticna moze imat,a konkretno pitanje je: imate li kakav prijedlog za neku lightweight distru s kojom bi komp bez problema radio..inace,nemam iskustva s linuxom al eto,htio bi ga malo isprobat na tom starijem kompu..istrazivao sam malo i vidio da se preporuca Arch distra,pa eto,zanima me sto vi mislite 

Specifikacije tog kompa: 

Maticna: ASRock AGP 8X

Graficka: ATI 9250 128MB

Procesor: AMD Athlon 64

RAM: 256MB (koje cu nadogradit sa da bude 2gb)

Ja ti imam još stariji pc , baš za isprobavanje i testiranje raznih os-eva , tam negdje iz 2000 godine otprilike , prastari pentium , 2 gb rama , nvidia fx5200 sa 128 mb v rama.

Hdd je gpt, i onda imam hrpu particija na koje instaliravam razne os-eve , a trenutno su gore:

-ubuntu 15.10 unity ( šteka žestoko )

-fedora 23 kde ( dobro radi, nije sad da leti ali radi tako da nema problema i nije zamorno )

-linux mint 17 xfce  ( radi dosta brzo )

-kubuntu 15.10  ( nakon disejblanja video efekata u sistem postavkama pc radi posve uobičajeno i bez nekog štekanja ili trzanja )

-windows 7 ( radi najnormalnije bez nekog posebno velikog zauzeća resursa )

-manjaro 15.12 kde ( isto nakon onemogućavanja efekata radi čist solidno )

I tak, ima još toga gore, no čak i na tako starom hardveru se mogu instalirati najnovije verzije popularnih linuxa.

malo se poigraš sa onemogućavanjem kojekakvih desktop efekata , ne otvaraš 10 tabova u browser , izbjegavaš neki teški multitasking,

i manje više moći ćeš se normalno služiti tim kompom, pa čak zaigrati i neke 2D igre...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice