Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.951
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Trebam složiti ljutu gaming lunux mašinu. Usprkos mnoštva trgovina i prodavača u zgb, nitko od njih nije spreman dati komponente na testiranje prije kupnje.

Čim im velim da cu mjeriti buke, temperature, latencije, pravu propusnost, stabilnost, 3d bench, odmah se svi ukake i bjeze...

Klasici trgovci, em pojma nemaju o onome kaj pitam, em im je svejedno jel prodaje auto gume ili amd r9 koja kosta ko polovan auto... Cccccc

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

pa naravno da ti nece dat. Kaj se cudis? Da bar mozes sam tak usetati u ducan i reci ja bi malo testirao, vrnem ti komponente za par dana, svijet bi odmah bio ljepsi :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
A pare bi svi rado primili...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da,  idem ja malo driftat gume, date mi ih na dan da probam :) 

Dobar dan susjedo, daš mi na dan da probam itd. Primjera je mnogo 

There is no job like cron job!

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Ma kakvi su to distributeri pa da nemaju izlozbene ili servisne primjerke koje bih kod njih testirao... A nema nacina nego sastaviti, opteretiti i izvrsiti mjerenja i testove...

0 0 hvala 0
17 godina
Kupi, imas rok od 7-14 dana povrata robe ako nisi zadovoljan...zar ne...
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
16 godina
GNU+Linux kaže...
Pa nije li 2GB ionako ok za mid range tablet?

.. 4-8GB je za workstatione i sl? Cijena.. zašto ne gledati milimetar dalje od nosa, ili je to teže izvedivo?.. Što bi radije kupio, isti taj tablet s 2 ili 4GB i razliku od koliko 100kn?

problem je što za razliku od klasičnog PCja ne možeš dodati po želji.. i tad problem. Čemu se ograničiti s banalnom, jeftinom sitnicom (osim držanja planova starih 5god, jer tad je trebao biti 'wow'..).

to je sitnica, pa opet važnija od npr boje.. kako ide vrijeme, apps su gladnije, svi zahtijevi (sadržaj) rastu.. inače bi i danas bio floppy onak OK...

bunkermax kaže...
Trebam složiti ljutu gaming lunux mašinu..

- koja rečenica.. nije ni čudo da te ne doživljavaju. Naravno, tad je odgovor, kupi pa testiraj, stavi linux, spali.. ili šeći. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran
Teoretski... Zbilja je uvjek kompliciranija. I mislim da im moji argumenti nebi bili dostatni za reklamaciju.

S obzirom da bi trebao sloziti paklenu gaming masinu, onda je svaki detalj bitan. Škripavo kuciste, bucni ventilatori, lose memorijske latencije, lose hladjenje gpu ili napajanja, sve to nisu argumenti za trgovce jer realno sve komponente ce biti ispravne i u okviru tolerancija....

Pravi problem je kaj veliki postotak hardvera dolazi poluispravan, tj zadovoljava zakonske uvjete ali nemoze poluciti maximum. Slikovito: od 10 hdd dva su tiha i brza a 8 su sporiji i bucniji, a svih 10 su zakonski ispravni i svi su iz iste serije istog proizvodjaca... Pa sad koji te zapadne...

0 0 hvala 0
16 godina

-ma nije to problem.. jedino nikad ne kupuj top-komponente bez provjere/otvaranja kutije .. korišteno/testirano/reklame u časopisima ili serviser koji se doma igrao OCa..

dok složenih konfi imaš u svakom shopu.. upališ, ako si happy kupiš. Srednja i niža klasa je ugl OK.

edit: zapravo je BUG mjesto gdje se nešto takvog može.. kad bi se oni bavili opskurnim stvarima kao PC, gaming.. (da prostiš, linux) ..

GNU+Linux kaže...
Ako planiraš koristiti proprietary drivere kupi nvidiu 
(ili)...radije kupi ..grafičku. 
..

-zna on to, ali sad je u fazi samokažnjavanja, mazohizam.. (ispravljen quote) :))

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.1.2016 23:36 (ihush).
9 godina
neaktivan
Ako planiraš koristiti proprietary drivere kupi nvidiu
SLI...pa može ali radije kupi jednu jaču grafičku.
Hibridnu grafiku izbjegavaj.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
11 godina
protjeran
Gaming na linuxu je sve bolja storija :

http://store.steampowered.com

Slozio sam ja makinu, koristeci se portalima poput game-debate i sl gdje je hardveraj detaljno tehnički seciran , samo treba to prilagoditi dobavljivosti u zgb..

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Amd gpu su nesto jeftinije, a dosada nisam imao problema sa drajverima na linuxu..

http://www.game-debate.com/hardware/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Amd gpu su nesto jeftinije, a dosada nisam imao problema sa drajverima na linuxu..

http://www.game-debate.com/hardware/

Prva i jedina radeonka koja je na listi je na 17. mjestu :)) 

Najviše se igra na laptopu ili na uredskim računalima čim je HD4000 najpopularnija. I kod mene na cpu je ta, druge nemam 

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2016 10:03 (hrvooje).
11 godina
protjeran
Link na stranicu sam stavio primjera radi, a odabrao sam desetak grafickih i sad moram vidjeti najoptimalnije maticne ploce, ram, cpu, monitor, i onda od tih par kombinacija treba vidjeti sto je realno dobavljivo i po kojim cijenama. Monitor ce biti i tv znaci trebao bi imati i dvb-t2 tuner u sebi...

I onda naravno treba i par linux distri isptobati i kombinacije drajvera.. Nisam dosad radio sa steamos pa cu krenuti sa njime, a popis linux steam igara je sve veci i ima i vrhunskih naslova... Evo djeca vec testiraju steam linux igre na starom pc-u pod mintom xfce... Meni bi kubuntu ili manjaro kde bili favoriti... A mozda se i steamos pokaze dobar...

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Imao sam nvidijinu gtx 560Ti, sada imam amd r9 290. Obje kartice sam intenzivno testirao na linuxu, i open i proprietary drivere.

Svaka igra koju sam ja testirao (imao u libraryu na steamu u to vrijeme) je _radila_ na obje kartice, sa svakim driverom.

Ali ono (meni) najbitnije: performanse. Sama razlika open-closed i nije pretjerano velika.

Ali razlika windows-linux:

nvidia - podnosljivo. Sjecam se da je metro:last light na 560Ti na max detaljima fluidno tekla..

amd - komicno. Zvijer kakva je r9 290 nije mogla 60fps na Age of Wonders 3, Talos principle...

Na phoronixu imas dosta benchmarka... Ako netko ima amd gpu i zeli igrati, stvarno se isplati drzati prozore na disku, pa makar i ( jel ovo napoleon ili gusar?)

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
16 godina

Rade(on) je više 'soft', dok je nV pravi 'hard' hardware.. (način rada, patchevi.. previše potrebnih revizija drivera dok se dobije ispravan za neku app-igru, pa onda za drugu app itd.). To je i pod win problem kod novijh serija Radea, zamisliti kako je pod linuxom (ako se žele performanse, ne samo 'da radi'). To je kao usporedba friziranog auta malog motora i nefriziranog velikog (kubikaže..). Istu razliku intel-AMD CPU.. Pitanjce, koje konf. su u topmodelima kad se npr reklamira VGA?

cijena kao kriterij je besmislen, ako kupuješ u klasi recimo 1000kn, tad je to 'granica' i ovisno o modelu-brandu, trgovačkoj marži.. možeš istu VGA platiti +-100kn..

+cijena donekle prikazuje i odnos (kvalitete/snage/ i sl.) .. ako je cilj jeftino ne kupuj, imaš integriranu ili kupiš za 250kn.. ali tad to nije gaming PC.

još karikiranja, dali je (ista ili različita VGA) recimo baš ista, u nekoj trgovini 999kn, u drugom recimo 1000kn razlog kupnje one za kunu manje ako gledaš ukupnu cijenu, PC kao sumu svega, pa i udaljenost trgovine... tad je ta razlika nebitna. (a pogotovo ako nisu iste/iste klase..).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Trebam složiti ljutu gaming lunux mašinu. Usprkos mnoštva trgovina i prodavača u zgb, nitko od njih nije spreman dati komponente na testiranje prije kupnje.
Čim im velim da cu mjeriti buke, temperature, latencije, pravu propusnost, stabilnost, 3d bench, odmah se svi ukake i bjeze...
Klasici trgovci, em pojma nemaju o onome kaj pitam, em im je svejedno jel prodaje auto gume ili amd r9 koja kosta ko polovan auto... Cccccc

i to je sve beze veze

ti češ potrošiti 2 mjeseca, 2000 eura više od mene da bi dobio

a) 2 dB manje

b) 2 5 FPS više (u rangu 70+ FPS)

c) trošiti češ 300W više struje.

konfa za igranje na linuxu

CPU i5

VGA - za 1000 kn mpc

RAM - 8-16 GB

HDD 4 TB aplikacije, SSD 128 GB system

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2016 12:18 (Darky).
11 godina
protjeran
Darky kaže...

i to je sve beze veze

Darky, ti si to sve krajnje izbagatelizirao , i ok, to je tvoje mišljenje.

Moje mišljenje je to da ja na to gledam kao na dugoročnu investiciju , te da bi taj pc trebao postizati top perfomanse još dugi niz godina nakon kupnje.

Zadnji takav jaki pc sam slagao 2000 godine , i taj pc još uvjek radi, a sve do nedavno je mogao vrtiti nove igrice i to čak na dosta jakim postavkama.

No i tada sam pomno probrao komponente , npr cpu je bio intel extreme edition 3 ghz koji je u to doba bio svemirski za naše uvjete. Memorije su bile mikronove,

morao sam ih naručiti iz amerike jer ih nitko u cro nije zastupao. napajanje je bilo chieftecovo sa tadašnjih 700 w kaj je isto bilo u tom trenutku nepotrebno no kako je riječ

o vrlo kvalitetnom napajanju u funkciji je još i danas. Ploča je bila orgigi intelica , isto zasebno naručena jer su naši uvoznici prodavali šrotex tipa asrock i sl...

Grafička je bila gf 9800 gt  ( u trenutku nabave oko 7000 kn )  što je isto tada bilo pretjerivanje, no ta grafa je omogućila fino igranje petnajstak godina. A odabir kvalitetnog chieftec kućišta, hladila i ventilatora je isto pomoglo tome 

da taj pc tako dugo i vjerno služi...   Hdd wd je prvi krepal , tam negdje nakon možda 5-6 godina ,nakon čega je stavljen seagate koji i dan danas uredno vrti. Da, i dvd rw pržilice su obje krepale pa ih posle nikad nisam više niti stavljao unutra jer su izgubile svrhu ( no tu sam sam kriv jer sam odabrao jeftinjake a za malo veću cijenu sam mogao dobiti plextorove )

Za današnje uvjete , gpu za cca 1000 kn je krajnji minimalac i za današnje igre , a ako govorimo o grafulji koja bi možda slijedećih desetak godina trebala služiti za igranje 

( i za normalni rad, razumije se ),  te pokretati i naslove koji će tek izaći za par godina, onda je riječ o grafi koja košta 4000-8000 kn.

http://www.game-debate.com/hardware/index.php?gid=3057&graphics=GeForce%20GTX%20980%20Ti%20MSI%20Gaming%206GB%20Edition

http://www.nabava.net/graficke-kartice__150/gigabyte-graficka-kartica-nvidia-geforce-gtx-980-4gb-ddr5-pcie__6860151

http://www.game-debate.com/hardware/?gid=1858&graphics=Radeon%20R9%20290X

http://www.nabava.net/graficke-kartice__150/sapphire-graficka-kartica-amd-radeon-r9-290x-4gb-ddr5-pcie__5291371

Eto, to je samo moje skromno mišljenje , a ti ako misliš da je trivijala odabrati napajanje i matičnu ploču i procesor i memorije za dugotrajno višegodišnje  opsluživanje gore navedenih grafičkih kartica

onda ja nikad nebih kupio pc koji mi ti složiš ...Samo vidi kakav monitor i kakvo napajanje trebaju biti za tu grafu...A za dugotrajni rad napajanja bi značilo da mu ti zahtjevi moraju biti minimalac i da je u mogućnosti daleko više isporučiti snage i amperaže.... A sve to valja i kvalitetno zračiti tj hladiti ...Plus filteri za prašinu na svim ulaz-izlap rupama i utorima ... A uz one zahtjeve za monitor, taj isti monitor mora imati u sebi dvb-t2 prijemnik...  A tek kad u priču uvedemo fakor da to sve mora vrhunski raditi i pod linuxom , onda je priča još bagatelnija, kaj ne ...hehehhe ..

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2016 13:21 (bunkermax).
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Eto, to je samo moje skromno mišljenje , a ti ako misliš da je trivijala odabrati napajanje i matičnu ploču i procesor i memorije za dugotrajno višegodišnje  opsluživanje gore navedenih grafičkih kartica

onda ja nikad nebih kupio pc koji mi ti složiš ...Samo vidi kakav monitor i kakvo napajanje trebaju biti za tu grafu...A za dugotrajni rad napajanja bi značilo da mu ti zahtjevi moraju biti minimalac i da je u mogućnosti daleko više isporučiti snage i amperaže.... A sve to valja i kvalitetno zračiti tj hladiti ...Plus filteri za prašinu na svim ulaz-izlap rupama i utorima ... A uz one zahtjeve za monitor, taj isti monitor mora imati u sebi dvb-t2 prijemnik...  A tek kad u priču uvedemo fakor da to sve mora vrhunski raditi i pod linuxom , onda je priča još bagatelnija, kaj ne ...hehehhe ..

Gle, radio sam 8 godina u HGspotu (u zlatno doba),

složio sam više konfiguracija nego ćeš ti ikada vidjeti u životu.

Nikad se niko nije žalio na moj rad (odnosno odabir)

Sve ja razumijem jako dobro što si ti naveo kao želje, ali to nema smisla, osim kaj češ baciti novce (slušaj kad ti profesionalac to kaže)

1. računalo se kupuje za 3 godine ciljano da traje do 5 godina

2. onog trena kad si kupio računalo ono je zastarjelo

3. šrotex asrock je u pojedinim modelima bio bolji od Asusa, za 3x manje novaca

4. trgovci su potplaćeni jer tretiraju ih kao potrošnu robu (zato jer je preksupo platiti 6K kuna znalca, pa daju posao nekom klincu za 2,5K)

5. sad malo o tebi tvom zahtjevu, nisi napisao kakav si ti igrač (vikend casual, regular ili hardcore) stoga ti je i teško preporučiti stroj

Koliko veliki monitor? (moj savjet min 24" sa HD slikom na HDMI), preporuka 27"

CPU - i5 je dovoljan za većinu igara, a i7 je overkill (IMHO, previše novaca)

16 GB RAM ti je dovoljno za sve, bilo koji brand, ako hoćeš malo bolji, imaš Patriot Memory, sve iznad je bacanje novaca

VGA  ako se samo  igraš nVidia do 1000 kuna, ako vrtiš i filmove, onda ATI/AMD do 1000 kuna, sve iznad, bacanje novaca

HDD koliko para toliko muzike, 4TB min, a SSD za system OS

napajanje je danas postalo problem, chieftec nije što je bio... ali 500W mora biti dosta ili opet bacaš novac

i ako ubaciš Ubuntu, sve će to raditi bez problema. i 3D i openGL

Po meni veliki probelm je što svi svršavaju na CPU, VGA i memoriju, a zaboravljaju najvažniju komponentu, monitor

Monitor su tvoje oči, ekran u koji češ gledati satima i danima

daklem, šparaj na komponentama i kupi najbolji mogući monitor, eto toliko ti mogu dati savjet ovako generalno

BTW

od 1995 do danas pristojno računalo košta 1000 DEM (danas 500e)

sve iznad 1000e je bezvezno bacanje novaca, osim ako nije stroj koji donosi novce (ali mi pričamo o igranju, stoga...)

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2016 14:40 (Darky).
17 godina
neaktivan

Jel to ovdje netko možda dobio na lotu 

Što se tiče zarađivanja novaca i igranja, ne zarađuju li se danas novci i igranjem

Srećom moja djeca igraju samo friv.com :) 

1 0 hvala 1
11 godina
protjeran
@darky

Aj neznas me pa ni bed...
U doba dok je hgspot bio u bušićevoj , ja sam dnevno sklapao desetak pc koji su bili prodavani u tadasnjem mercatoneu u zgb st i osijeku. A od toga ima godina i godina..

Jesi ti vidio zahtjeve napajanja samo za grafu, kad tvrdis koliko je dosta ? Ja velim da ako je preporuka 600 w onda to mora biti minimalac tj psu treba biti 700+ w...

No dobro...da ne odemo predaleko ... 😃

@hrvoje

Pa to jedno racunalo kosta manje nego da ih kupim par šrotexa u ciljanom periodu lifetimea...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Jel to ovdje netko možda dobio na lotu 

Što se tiče zarađivanja novaca i igranja, ne zarađuju li se danas novci i igranjem

Srećom moja djeca igraju samo friv.com :) 

navodno (zato jer samo samo čuo, ali osobno ne poznam) svaka mmorpg ima profesionalce koji farmaju i prodaju gold u igri za pravu lovu...

12 godina
bunkermax kaže...

mislim da je najbolje da ti otvoris jednu takvu trgovinu s takvom uslugom, mislim da bi se vrlo brzo rjesio konkurencije koja ti nebi mogla parirati

BATTLELOG : http://battlelog.battlefield.com/bf4/soldier/SINKE_the_Hunter/stats/931784351/pc/
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Darky kaže...

i to je sve beze veze

Moje mišljenje je to da ja na to gledam kao na dugoročnu investiciju , te da bi taj pc trebao postizati top perfomanse još dugi niz godina nakon kupnje.

Zadnji takav jaki pc sam slagao 2000 godine , i taj pc još uvjek radi, a sve do nedavno je mogao vrtiti nove igrice i to čak na dosta jakim postavkama.

No i tada sam pomno probrao komponente , npr cpu je bio intel extreme edition 3 ghz koji je u to doba bio svemirski za naše uvjete. Memorije su bile mikronove,

morao sam ih naručiti iz amerike jer ih nitko u cro nije zastupao. napajanje je bilo chieftecovo sa tadašnjih 700 w kaj je isto bilo u tom trenutku nepotrebno no kako je riječ

o vrlo kvalitetnom napajanju u funkciji je još i danas. Ploča je bila orgigi intelica , isto zasebno naručena jer su naši uvoznici prodavali šrotex tipa asrock i sl...

Grafička je bila gf 9800 gt  ( u trenutku nabave oko 7000 kn )  što je isto tada bilo pretjerivanje, no ta grafa je omogućila fino igranje petnajstak godina. A odabir kvalitetnog chieftec kućišta, hladila i ventilatora je isto pomoglo tome 

da taj pc tako dugo i vjerno služi...   Hdd wd je prvi krepal , tam negdje nakon možda 5-6 godina ,nakon čega je stavljen seagate koji i dan danas uredno vrti. Da, i dvd rw pržilice su obje krepale pa ih posle nikad nisam više niti stavljao unutra jer su izgubile svrhu ( no tu sam sam kriv jer sam odabrao jeftinjake a za malo veću cijenu sam mogao dobiti plextorove )

Za današnje uvjete , gpu za cca 1000 kn je krajnji minimalac i za današnje igre , a ako govorimo o grafulji koja bi možda slijedećih desetak godina trebala služiti za igranje 

( i za normalni rad, razumije se ),  te pokretati i naslove koji će tek izaći za par godina, onda je riječ o grafi koja košta 4000-8000 kn.

http://www.game-debate.com/hardware/index.php?gid=3057&graphics=GeForce%20GTX%20980%20Ti%20MSI%20Gaming%206GB%20Edition

http://www.nabava.net/graficke-kartice__150/gigabyte-graficka-kartica-nvidia-geforce-gtx-980-4gb-ddr5-pcie__6860151

http://www.game-debate.com/hardware/?gid=1858&graphics=Radeon%20R9%20290X

http://www.nabava.net/graficke-kartice__150/sapphire-graficka-kartica-amd-radeon-r9-290x-4gb-ddr5-pcie__5291371

Ti ko da si iz Alan Forda ispao

pero_HR
11 godina
protjeran
Pa Max Bunker i Alan Ford su ti jako povezani i međusobno ovisni pojmovi, tako da nemre drukčije ...

😃 🏁

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Linux pitanja :

Koristi li netko od vas neki program na linuxu u stilu microsoftovog sistem restorea ili microsoftovoe izrade imagea sistemske particije ?

Nemojte mi linkati na back in time, snapper i slično, već bi bila poželjna osobna iskustva u radu , tj da li uopće postoji neki apk za linux kojim bi se učinkovito doskočilo

u slučaju da se sistem spotrga nakon nekog sfušanog updatea ili bilo čega. Cilj programa bi bio da laganom gui metodom omogućuje povratak na ispravno stanje sistema

prije havarije, te da radi glatko pod ubuntom i derivatima na 64 bit sistemima.

Netko je zafrknuo stvar na Ubuntu serveru s ext4 fs-om i trebalo je napraviti roll-back nešto što BTRFS/ZFS rješava snapshotom. 

Evo DIY rješenja, nije GUI, al nije ni raketna znanost. Nešto se i nauči

http://www.cyberciti.biz/howto/debian-linux/ubuntu-linux-rollback-an-apt-get-upgrade/

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2016 20:00 (hrvooje).
11 godina
protjeran
Hvala. Vrijedi proučiti, i naučiti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo sad jednog pitanja od mene...

Malo sam u nedoumici kod projektiranja nove mreže za Digitalni developer studio

Mreža:

10x windows PC (mora biti win jer adobe ne radi na linuxu   )

nekoliko printera

inkjet + laser

neki scaner

i sad dolazi ono pravo, server

Investitor traži da glavni server bude "mastodont"

64+ GB RAM (HOT SWAP HDD) i na njemu bi bila domena, vpn, sharepoint, možda i mail server

backup server bi bio manji sa samo 16 GB RAM i bez hotswapa

Moja nedoumica je trenutno u odabiru OS-a za server:
a) Win 2012 server - problem je licenciranje i plačanje licenci (ekstra trošak koji bi ja radije potrošio na hardveraj)

b) linux server (pitanje je koji), ja se najbolje snalazim na ubuntu, ali nije problem ni neki drugi

c) FreeBSD - pa raditi preko njega - odličan izbor što se sigurnosti tiče, ali malo šepam na njemu

d) FreeNAS - gotovi paket na BSD-u i odlično radi, jedino nisam skužio da li se plaća komercijalna licenca

Dakle, po vašem mišljenju koji je najbolji put?

otvoren sam za sve ideje, jer traži se robusnost, stabilnost i sigurnost

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

AD i Sharepoint ne rade na linuxima/BSDu.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

AD i Sharepoint ne rade na linuxima/BSDu.

domena radi preko sambe, to sam isprobao...

sharepoint - ne znam koliko je to ispravno protumačeno jer mislim da je njima bitniji File sharing koji na linuxu radi super

FreeNAS ima gotovo sve...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice