Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.180
|
čitano: 3.688.154
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 dana
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...

Probaj sa ZorinOS . Baziran je na Ubuntuu i prilično ispeglan. Trenutno ga isprobavam na prastaroj radnoj stanici i ja zadovoljan kako radi.

ihush vidim da još uvijek ubijaš entuzijazam mladih korisnika Linuxa. 

Ako se uzme Pro može se odabrati da ZorinOS liči na MacOS, Windows 11, ChromeOS.... , pa me zanima isplati li se zbog toga uzeti Pro

https://zorin.com/os/pro/

15 godina

Prvo probaj Core. Ako ti se sviđa što i kako radi i ako nemaš problema onda radi što hoćeš. Ja osobno ne bi išao na Pro verziju jer sve što mi treba mogu sam instalirati i podesiti.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...

..vidim da još uvijek ubijaš entuzijazam mladih korisnika Linuxa. 

-nema se što 'ubijati', nit mlade, nit entuzijazam.. a korisnici su oni koji nešto koriste, ne koji bi pitali ili da je ko mac-win :) .. i to pod aktualnim gašenjem win-supporta razlogom, ne nekim koji bi imao veze s lin temom-osom.. tj više ima s msom :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
Overlord123 kaže...

Ako se uzme Pro može se odabrati da ZorinOS liči na MacOS, Windows 11, ChromeOS.... , pa me zanima isplati li se zbog toga uzeti Pro

https://zorin.com/os/pro/

Naravno da se ne isplati jer sve to možeš napraviti sam. Čisti scam, zbog toga mi se ne sviđa Zorin. 

15 godina

Nakon iskustva s vlastitim "kućnim" korisnicima mogu reći OS je nebitan. Bitno je da mogu konzumirati željeni sadržaj koristeći isti. Na izgled se naviknu. Hrčak, kakav jesam, kojem je žao baciti nešto što radi a više ga ne koristim u uredu, potvrđujem da kanata stara 15 godina još uvijek zadovoljava potrebe i u stanju je isporučiti zadovoljavajući rezultat. Podešavanje i pripremanje iste nije do standardnog korisnika već do onoga tko zna što i kako napraviti s njom.

16 godina
mario.L_hr kaže...

Nakon iskustva s vlastitim "kućnim" korisnicima mogu reći OS je nebitan. Bitno je da mogu konzumirati željeni sadržaj koristeći isti. Na izgled se naviknu. Hrčak, kakav jesam, kojem je žao baciti nešto što radi a više ga ne koristim u uredu, potvrđujem da kanata stara 15 godina još uvijek zadovoljava potrebe i u stanju je isporučiti zadovoljavajući rezultat. Podešavanje i pripremanje iste nije do standardnog korisnika već do onoga tko zna što i kako napraviti s njom.

-rezultat ovisi o sastojcima ali u slučaju palačnki i o kuharu-kuharici.. kao i za sve ostalo, kao i to da os nije važan, radi, svaki.. 'isto', dok je razlika koju juzer-početnik ne razumije u onom što ekšli želi koristiti, appsu, ona nešto traži-uvjetuje.. igra, posao, kao i time uvjetovan izbor, npr photoshop-acad.. dok oni biraju ikone, pozadine i osjećaju se moćno-hakerski :))

-možda je teško povjerovati.. no na istom računalu će jednako raditi i ostala dva osa, win-mac (ok, mac teže, hakintoš, uz prekid verzije na x86 platformi..) dok će support kao postojanje browsera ekšli određivati jel neki os upotrebljiv ili do kad.. pa ako npr nema chromea tad je mrtav.. tj primarni kriterij je ona apps koju juzer koristi, dok se svi zavaravamo da nešto biramo, kao crna boja fordovog auta :) ..

-requirementsi oseva se nisu mijenjali 10-15 godina.. rade-traže isto-slično.

-danas hw-računalo mora imati odgovarajuće resurse-čip kao gpu i ram .. kad to ima radi moderan gui kao kde, koji tad koristi gpu za prikaz, ubrzanje-glatkoću.. ako tog nema, nema gpu-čipa, tad to mora emulirati cpu koji to teže radi, lošije-sporije.. tj stari krtierij od prije desetljeća za jako kao gaming računalo ili kde gui je nekad vrijedio, ne danas, jer danas se za sve koristi 'multimedija' npr h265 dekoder.. svi sadržaji online, video.. kao za stare tv prijemnike, imaš-nemaš čip, radi ili ne rad.. dok se za stariji-slabiji hw iz tog razloga preporučaju lakše distre-guiji kao lubuntu.. no previđa se da je to po tadašnjem kriteriju-mogućnostima, ne današnji koji to jednostavno traži jer traži browser.. ne os, a browser je onaj kog se pita i koji će tad prikazati online sadržaj (ili neće..).

-pa opet, za početnike, pogledati distrowatch, dovoljno pregledno, opis-slike itd.. i izabrati, napraviti live-stikić i može se probati-bootati, vidjeti bez instalacije.. pa tad izabrati.

-uz klasičan ubuntu-gnome, preporučam bilo što na kde kao kubuntu (suse, ubuntu studio..) .. a u posljednje vrijeme distru kao nobara ili dragonos, pogotovo za win-tansvestite navikle na win appse koje kroz wine mogu raditi i to sve outofbox.. dok zapravo od prvih 10-20 bilo koja na ćoravo može biti ok, tj poželjno-preporučljivo juzerima, ako već nešto žele birati.. moraju vidjeti-probati, jednako kao što sladoled mogu birati tek kad znaju i probaju koji im odgovara.. pa bi bilo logično da naprave stikiće nekoliko distri, bootaju-vide-probaju.. i tad će već imati neku bolju šansu za izbor, ne zato jer ja nešto kažem, jer moje navike-potrebe ne moraju biti juzerove.. pa do izbora boja ikona.. izbor postoji, samo treba izabrati, dalje je kliknextanje i 90% radi, jednako.. no jednako će nakon tjedan dana juzeri otići nazad na win..

-jer sve to radi i na win, + navike.. i kriterij, tj ako nije nešto specifično, ako nije uvjetovano os-platformom kao acad ili adobe pa nema za lin tad je izbor, no to ne znači da i dalje nije win.. tj tek tad kad mu se vrate juzeri primjete da je i win dobar, radi.. radio bi jednako dobro kao i što ti radi zorin, no tebi zorin radi jer znaš ono što-kako.. nisi juzer.. a za 90% juzera tako radi win bez da su postali gurui..

-širenjem mobitela-smart, nešto i tableta, smarttva ili autoradija.. svi juzeri, masovno su se navikli na android.. pa im više nije os bitan ili ograničenje, pogotovo kad vide da na raznim osevima imaju isti chrome.. ono što koriste za surfanje.. tako i linux postane manji 'bauk'.. tj juzeri tad primjete da je os manje važan, 'isti'.. osim razlike u organizaciji-izgledu menija i gdje se što nalazi-podešava, npr androidski šarafčić oznaka za postavke.. nije važno koji mob, kao što vozaču nije važno koji auto, sjedneš-voziš-znaš.. snađeš se.. i u tome je android mobitelima otišao nemjerljivo dalje nego što je linux ikad imao šanse pa za današnje juzere postoji veća šansa prelaska na nešto kao androidos-x86 ako već govorimo o pcju i sl. pa do tog da može i win11.. (podrška za apk-appse..) itd. :)

-npr možda je za današnje juzere (ne nekadašnji, pirat-gejmeri-hakeri..) zanimljivija distra kao truenas, jer je primarno za nas .. nešto što danas svi kućno koristimo, share, storage.. možda je za njih to dobar izbor ako uz kliknextanje dobiju ono što njima treba.. mada je to na kraju opet isti-jedan linux i svaki može sve-isto.. važno je ono što juzer u prvom paljenu outofbox doživi, kako mu 'legne', što izgledom a i radom.. ako mu je nešto logično, ok.. ako je nalik poznatom meniju s mobitela.. tad ima bolje početne šanse, dok je tad naš-moj kriterij 'zatrovan' navikama pa nam neke stvari izgledaju isto ili različito tj doživimo ih subjektivno jer je svaka osoba takva.. dovoljno da nam je boja pozadine privlačnija i tad nam je neki os-distra bolja.. placebo i sl.

-pa zato, uz beskonačne bla-bla savjete.. najbolje, najefikasnije je da juzer ako nešto želi, proba-vidi.. stikić napraviti i bootati može u desetak minuta.. tad će imati izbor, do tad samo priče, lovačke, subjektivne ili zastarjele.. kao i nečije navike, potrebe koje ne moraju imati veze s onim što juzer-x želi-treba..

-probati-vidjeti.. i tad izbor, win-lin-mac-and.. isto je, slično.. kao auti, sladoledi...

9 godina
mario.L_hr kaže...

Ako je kanta Intel Sandy Bridge generacije, mislim da onda još može vrtiti Youtube, i imati 8 GB, pa čak i 16 GB RAM-a.

Core 2 Duo kante su, nažalost, dobre samo za programiranje i učenje.

Za Nelahem generaciju (onu između te dvije) ne znam. Nemam iskustva.

EDIT: govorim mahom o laptopima, na desktop se može ubaciti i grafa, mada je isplativost toga upitna.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:11 (EricCartman).
15 godina

Kanta je ova.

15 godina

Puno pišeš i istina je manje više sve ali (uvijek taj ali) što kad windowsi više nemaju podršku za to računalo a novi Windows OS (bez kemijanja) ne možeš instalirati na njega? Što ti onda preostaje? Ostati na starom OS-u ili se snaći.

Meni je ovo testno računalo za Linux (uvijek je jedna dugoročna distra i uz nju jedna koju isprobavam) a ostatku ukućana veza u svijet Interneta kada ima za to nije dovoljno dobar mobitel. Puno toga je prošlo preko njega (raznih distribucija) jer volim razgledavati. Neke od njih su bile totalna katastrofa za moju konfiguraciju hardwera (neke uspjeh dovesti do funkcionalnosti - mazohizam, neke ne uspjeh) a relativno su popularne na Distrowatchu (prema onome što sam si zapisivao ispada da su ti problematični oni koji su zasnovani na Arch-u). Veseli me isprobavanje a još više kada se ukućani ne bune jer sve radi kako treba.

7 dana
Linux - pitanja i odgovori

Kakav je Bazzite za gaming u odnosu na SteamOS

0 0 hvala 0
16 godina

-ma samo brbljam.. 'sve pet' :) ... dobra distra, izbor, najvažnije, tvoj izbor i znaš što-kako.. dok i sam kažeš često ode u mazohizam :) ..

-no za win.. ne, bez kemijanja, tj ms je ubacio-dodao to kemijanje, lažni-nepostojeći uvjet... i sam ms daje uputu kako zaobići (jer je to ekšli samo batch-skripta, popis.. dom ms to radi iz vlastitih razloga-ciljeva..) .. odnosno toliko lako da se svede na klik-opciju u rufusu pri kreiranju install stikića.. jer win je jedan, isti, dok su lažni uvjeti samo to, radi sve isto, tj neovisno ako isključiš taj preduvijet i dalje možeš npr koristiti tpm i sec boot ako ga hw ima-podržava i podesiš u biosu... tj izrada takvog installa ili baypasa je samo stvar da tad skripta ne traži taj uvjet, os i sve ostalo ostaje isto i radi isto, ako posotji tpm radi.. itd. tj to bi bio normalan install da ms nije ugurao lažni dodatak.. :)

-a na to dodatno zgodna priča, verzije-licence i trajanje supporta, istek, npr aktualni win11 se gasi 2027me.. sad po novom home ima 24mj, pro 36mj supporta.. kul? -i smiješno, jer i dalje je win jedan, jedan os, jedan sys, jedan ms server za ažuriranja.. i radi.. a ovisno o licenci je odgovor do kad, pa tako ltsc ima support do 2032-33.. 10-11.. oba-isti-jedan.. tak da nije stvar u trajanju supporta nego licenci, isti win-os ima ili nema pravo neki datum-rok a sve kao ms odluka-politika-cilj kojm efikasno guraju većinu-masu kamo žele.. (i jedan od dobrih razloga za linux.. no ni to ne pomaže, tj dođe poneki juzer i drugi dan ode nazad..) :)

-a najslađi dio priče je sam win, verzije.. npr x86 i sve što je kompatibilno s x86 platformom mora raditi, pa tako radi i mac do m-arm cpu promjene kao hakintoš, odnosno da nema kemijanja s biosom i pomoći oema u tome mogao bi instalirati bilo koji stari os, no zato ne možeš ili ne tako jednostavno.. i ono što želim reći, win ima i IoT verziju, kao i arm.. a iot verzija ne traži tpm i secboot tj ono što traže home-pro licence-installeri-skripte kao lažni-izmišljeni uvjet.. jer 'uređaj' koji nije pc-x86 uopće ne mora imati bios, opcije npr tpm.. npr tablet-mobitel-kutijice.. ono što rade android-linux kutijice i sl. .. a ms ima i tu verziju, radi... i ekšli je ista-identična, jer opet, to je jedan win, razlika je samo u licenci, skripti-uvjetima i dostupnosti juzerima.. kao što postoji npr x32bitna verzija.. no ne za sve-svima..

-dakle, koje god računalo 10-15 god starosti, ako je posljednje desetljeće na njemu radio neki os, može raditi bilo koji-drugi, pogotovo win.. jer je jedan, jer radi.. a brojevi-buildovi i support su samo brojke-marketing itd.

-na tvom WSu radi sve, bilo koji.. radio bi i win, odlično, neovisno o broju 10-11.. i to do 2032 jamčeno, no naravno moraš pribaviti odgovarajuću licencu-install.. tj u odnosu na one mazohističke pokušaje, na win je to lako, radi, isti os već desetljeće.. tj mac je ista priča osim problema čistog hw-kompatibilnosti ili firmwarea što se riješava ktextovima za hakontoše, no nakon tog je to pravi mac, upališ-radi.. kao i win, ne kao lin gdje možda radi ovisno kako koja distra itd. :) .. no mac je za to mrtav novim čipom-cpu i ograničen verzijom macosa koji postane beskoristan, no barem nema lažne uvjete tj konkretno za mac je npr za cpu see4.2 da bi mogla raditi gpu-metalgraphic-os verzija, konkretan fičer cpu čipa iz simdova.. ne lažni ms-kriterij koji veze s osom nema, ali ima s biznisom, usluge itd.

-pa u jednoj od proba, umjesto mazohizma, probaj iot.. radi, isto-jednako kao svaki win-os.. odnosno ostaneš na pronađenoj distri jer radi ono što trebaš, a ako želiš probati, zgodan je nobara-kde.. radi, podržava sve.. klik-nextanje bez mazohizma, tj poneke linux distre su već došle do tog stadija, no kratkoročne su ovisno o entuzijazmu ekipe i naravno prvo ih treba probati, pronaći.. podignuti obrvu jer ih je previše, pa se rutinski ide na npr ubuntu.. no ovo je baš zgodno, tj ni s čistim ne bi nešto bolje-pametnije složio sam.. ni od arča i sl. .. ovako je to posložila ekipa i sad je ok, za godinu možda.. tad će biti neka druga 'bolja' itd..

-čak mogu reći da je danas linux u prednosit.. (driverski i outofbox boot, pogotovo za live) zbog ovakvih gluparija ms-a, na to dodati multiplicirane iste drivere ovisne o winver i oem-logu.. gluparije kojih na lin nema pa hw ima driver i radi.. ono, baš gušt kad upališ i radi, a čak ima predinstalirano 90% onog što bi sam dodao.. pa i raspored startmenija i sl. čisto zbog navike dok me mac i sl naopaki raspored ubija :) .. npr nova računala moraš dodati novi win driver za chipset i sl. .. lin upališ, ima.. ima i ms ali neće, nema itd.. koliko je to teško-lako, meni nije, no baš zato besmislena tlaka.. politika ms-a i interesi, najmanje stvar osa win-lin.. dok win i dalje ima ogromnu prednost za sve ostale supporte ili čisto navike juzera pa koliko god ms tjera oni mazohistički ostaju.. navikli :) ..

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:34 (ihush).
15 godina

Ma sve to stoji. Moja najveća zamjerka Windowsima je bujanje na disku i lutanje sa sučeljem koje ide u nekom meni nepoznatom smjeru. Što se tiče rada jedna mazga je kao i druga. Radi što trebaš.

Usput, što se tiče CAD-a BricsCAD radi na Linuxu već neko vrijeme. Odlična alternativa AutoCAD-u.

9 godina
mario.L_hr kaže...

Meni je ovo testno računalo za Linux (uvijek je jedna dugoročna distra i uz nju jedna koju isprobavam) a ostatku ukućana veza u svijet Interneta kada ima za to nije dovoljno dobar mobitel. Puno toga je prošlo preko njega (raznih distribucija) jer volim razgledavati. Neke od njih su bile totalna katastrofa za moju konfiguraciju hardwera (neke uspjeh dovesti do funkcionalnosti - mazohizam, neke ne uspjeh) a relativno su popularne na Distrowatchu (prema onome što sam si zapisivao ispada da su ti problematični oni koji su zasnovani na Arch-u). Veseli me isprobavanje a još više kada se ukućani ne bune jer sve radi kako treba.

Ja uredno radim na Manjaru, podvrsti Archa, ono što mi je genijalno tamo, ako negdje zapne, je community support.

Znači zamislite Bug forum na temi o CPU i GPU, ljude koji fakat znaju dosta o tematici, plus same developere distre, e takvi tamo odgovaraju.

A i nauči se čovjek snalaziti u par godina, "once you go black....": Windows na tom laptopu sam bootao sa sticka, kao Win 2 go, i služio je samo da se updatea firmware.

15 godina

Gle možda je to i do mene. Moj svaki susret s Archom je završio s petljanjima i prilagođavanjima. Comunity je fantastičan i spreman pomoći (a hrpa toga je već dokumentirana) ali na kraju nikako na zelenu granu. Kud god pođem nekako se vratim na distru zasnovanu na Debianu ili na samom Debianu.

Mada, kad pogledam unatrag, koliko sam distribucija isprobao (kraće ili dulje vrijeme) poprilična je to hrpa. Uz svaku sam naučio ponešto a kako vrijeme ide imam sve manje potreba za petljanjem ispod haube (bolje rečeno na ovoj mojoj kanti je većina plug & play). Zadnji s kojim sam se mučio je bio EndeavourOS. Zbog nečega ne voli moju grafičku karticu. 

9 godina

Manjaro je Arch za raju, rolling release distra, ali nije zastrašujuć kao sami Arch, kojeg nisam ni probao.

Od setupa, zezali su me codeci i ta sranja, isto kao i na Ubuntuu.

Napatio sam se svojedobno i sa Davinci Resolveom, ali to stvarno nije krivica Manjara. Na kraju čak i radi, doslovno sam montirao 2 videa na njemu, samo mi je HW preslab pa se ruši.

U 2 godine, jednom mi je iskrsnuo neki problem pri updateu radi kojeg je trebalo prćkati, ali se lako riješio googleanjem.

Dok na Ubuntuu, upgradeao sam ga sa 20, na 22, pa na 24. Još uvijek mi na 24 nije sve poštelano zbog razlike u APT librarijima i drugim sranjima koja se nisu automagično upgradeala.

Izgubio sam na te upgradeove jedno 3 dana.

10 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ja sam si stavio cachyos.  

Nisam jos nit jednom terminal palil sve radi od prve kak treba. 

Na fedori nisam nikak uspio slozit da mi BT radi kak spada. Probal sam svašta. 

Ovdje radi bez greške. 

Upgrade ne radim nikad. Napravim backup svih stvari koje mu mi bitne i onda friska instalacija.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put danas u 17:46 (Santana).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Santana kaže...

Ovdje radi bez greške. 

Upgrade ne radim nikad. Napravim backup svih stvari koje mu mi bitne i onda friska instalacija.

Ja si uvijek složim particije na način da imam jednu za grub drugu za OS i treću koja je Home. Ako se nešto smrda pregazim instalaciju s novom a home ostane gdje je. Naravno, bitne stvari idu na back-up.

10 godina
mario.L_hr kaže...
Santana kaže...

Ovdje radi bez greške. 

Ja si uvijek složim particije na način da imam jednu za grub drugu za OS i treću koja je Home. Ako se nešto smrda pregazim instalaciju s novom a home ostane gdje je. Naravno, bitne stvari idu na back-up.

Pa da jos bolje. Prakticki si za 15min vratis sve da bude kak treba 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
10 godina
Overlord123 kaže...

Sve je to jako slično. Osobno bih išao na normalnu distribuciju jer SteamOS i Bazzite mogu biti komplicirani ako ih žeiš koristiti kao desktop os

10 godina
pqweasdyxc kaže...
Overlord123 kaže...

Sve je to jako slično. Osobno bih išao na normalnu distribuciju jer SteamOS i Bazzite mogu biti komplicirani ako ih žeiš koristiti kao desktop os

Imas i bazzite deskop. Tko igra super. 

Od valve-a direkt steamos nebi preporucio

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice