Win10 downgrade sa Enterprise na Pro

poruka: 10
|
čitano: 1.207
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 mjeseci

Pozdrav,

pošto me muči licenca na ENTERPRISE verziji Windowsa (tvrtka nije produljila) uzeo bih ključ za Pro verziju.

Sad, interesira ma sam ključ. Da li uzeti OEM ili Retail ključ?

Pretpostavljam da se kasnije može sa bilo kojim od ova 2 nadograditi na W11..

Još par sitnica samo, naime interesira me da li je samo dovoljno upisati novi ključ ili treba i neki reinstal ili slično.

Neki kažu da treba, neki da ne treba, a ne bi sad htio izgubiti stvari sa kompa.

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Win10 downgrade sa Enterprise na Pro

Nemaš na kompu naljepnicu Pro ?  - najjednostavnijki način da vidiš je li isporučen s Win Pro pa su stavljeni Enterprise (u mojoj firmi je tako - kupi se s Pro, zguli doillje i ide Enterprise!)...

možeš i s Nirsoft Produkey (pazi, Windows Defender ga vidi kao virus, nije, moraš ga onesposobiti na minutu-dvije) očitati da li u BIOSu imaš sopremljen Windows ključ, pa ga spremiti...

ako ne, kupi najjeftiniji mogući OEM ključ, i upiši ga i ništa se ne gubi, Windowsi Enterprise postaju Pro...

a kad jednom to napraviš, i nakon reinstalacije na čisto, tvoj hardver će biti vezan s tim OEM Pro ključem...

Ju je je? Je ju je!
16 mjeseci

Ne, kupljen je bez OS na kojeg je stavljen direktno Win10 i regan kao Enterprise (prvi ključ ENTERPRISE) , dakle nije upgrade sa Pro > Enterprise.

Komp ima svoju digitalnu aktivaciju preko MS-accounta.

Dilema je, OEM ključ ili Retail ključ, sve znam kako i gdje se mijenja. Pretpostavljam da se oba koriste za "digitalnu licencu" sa MS accountom.

Da li oba dopuštaju kasnije free upgrade sa W10 na W11 ili tu ima neke razlike?

Zar neće biti bez reinstala moj hardver vezan za taj ključ?

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2025 11:06 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 mjeseci

A ništa uzeo Pro retail ključ od MS partnera :

https://appsource.microsoft.com/en-us/marketplace/partner-dir/8697852a-ce91-4afb-83b8-5632669c4cd4/overview

..za 0.88€ pa ćemo vidjet što će biti dalje :)

Neću propast za tu cifru ako se nešto zakomplicira 

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

-filozofski problem-pitanje.. platiti makar u centima licencu koja nije važeća je besmisleno.. 'preskupo'

-sam os ne služi ničemu.. ili skoro, sve ostalo je daleko skuplje.. pa ako firma tako štedi to nije dobar znak + .. proljeće očekuj bsa email s nabrajanjem prednosti originalnog softa i viagre :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 1 hvala 0
16 mjeseci

Krivo ste me svi shvatili, stvar je u licenci za Enterprise od firme koju sam ja dobio za svoj PC kod kuće, a koji nema nikakve veze sa firmom.

Dakle, koristio se legalan Enterprise ključ (plaćen i proveden kroz sve papire), ali budući nije bilo računala za koji se trebao koristiti, dobio ga ja.

No, s vremenom su se ukidala pojedina računala, tako je i taj ključ došao na red da se ukine.

Ja sam sad kupio taj Retail ključ za sebe doma, ne za firmu, da si downgrade tu Ent. verziju u PRO.

Kupljeno je od ovog MS partnera, sa računom i sa svime. Ne vidim zašto ta licenca ne bi bila legalna, iako košta siću.

Zar je bolje da sam koristio crackove ili aktivatore?? Ne razumijem, kupiš legalno za doma i onda te napadaju da nisi ispravno postupio.. 

127.0.0.1
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 mjeseci

A da i dodam, firma je pokupovala Enterprise za W11 budući se za firme naplaćuje ESU i nije besplatna za 1g produljenja W10 kao za privatne korisnike.

Budući W10 Enterprise nema podrške za besplatan ESU, a ja ne želim na W11 onda mi je ovo bila najbolja solucija.

1€ za 365 dana ESU za Windows10 mi se čini bagatela, a još je i legalno (napominjem, provjeri gornji link i vidi se da je stranica linkana kao MS partner!).

Još mi nešto nije jasno, zašto bi netko dao 5-6€ više za W11 kad recimo kupiš licencu za W10 za 1€, instaliraš i besplatno upgradeaš na W11?!

Radije pivu popijem za tu lovu nego da MS-u dam 

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
yoko999 kaže...

Krivo ste me svi shvatili, stvar je u licenci za Enterprise od firme koju sam ja dobio za svoj PC kod kuće, a koji nema nikakve veze sa firmom.

Dakle, koristio se legalan Enterprise ključ (plaćen i proveden kroz sve papire), ali budući nije bilo računala za koji se trebao koristiti, dobio ga ja.

No, s vremenom su se ukidala pojedina računala, tako je i taj ključ došao na red da se ukine.

Ja sam sad kupio taj Retail ključ za sebe doma, ne za firmu, da si downgrade tu Ent. verziju u PRO.

Kupljeno je od ovog MS partnera, sa računom i sa svime. Ne vidim zašto ta licenca ne bi bila legalna, iako košta siću.

Zar je bolje da sam koristio crackove ili aktivatore?? Ne razumijem, kupiš legalno za doma i onda te napadaju da nisi ispravno postupio.. 

-prvo, kažeš firma.. tek sad da je za kućnu upotrebu, u tome je važna razlika, tj račun-licenca, dok kućni ne treba ništa nit ikome mora nešto dokazivati, dok sam win radi i bez aktivacije osim onemogućene customizacije..

-kupljeno od ms partnera.. onak, vjeruješ jer tako piše? .. -nije, isti kao bilo koji drugi (pirat).. pri čemu će key jednako raditi jer key ne radi diskriminaciju :) .. no licenca, je prevedeno-riječ, dozvola a da bi dozvola bila legalna-valjana, mora biti izdana od ovlaštene osobe.. ne od neovlaštene.. pa ako imaš key koji radi to ne znači da imaš licencu, nemaš, neovisno koliko je plaćena dok zakon nema veze s cijenom itd.. naprosto licencu za nešto imaš ili nemaš, čak za free, postoji licenca, uvjeti, kad vrijedi i što je kršenje.. npr 7z .. itd.

-ili netko sugerira crackove? .. jedino smisao kupnje od pirata pri čemu licenca ne može biti valjana.

-ne vjeruješ? pitaj ms .. :) no možeš biti miran, radit će.. jedino što nisi morao platiti key 0,88 ili stvar izbora, važno da radi :)

-pošto si kućni, zaboravi upozorenje o bsa-inspektoru.. no firme to ne smiju zaboraviti, može biti skupo...

16 mjeseci

Ok po tvome, samo od MS-a se kupuju Windowsi legalno?

Znači kad kupujem bojler od Vaiilanta onda ga moram kupiti direktno od proizvođača, a ne od partnera ili ovlaštenog?

Partneri isto imaju dozvolu za prodavanje i pružaju podršku isto kao i proizvođač, zato i jesu partneri ili ovlašteni ili štogod.

Zašto bi BSA rekla da je OS na njemu nelegalan ili neispravno kupljen ako je kupljen sa računom i uredno plaćen porez na to?

Samo zato što nije kupljen od MS nego od partnera koji je na MS stranicama naveden kao partner?

Nije ispravno kupljen sa svim papirima zato što ne košta 100€ nego 1? 

Po meni je ovo potpuno legalno kupljen komad softwarea budući dolazi sa svim papirima i računima, ne vidim zašto bi BSA ili tko drugi radio probleme oko toga.

Što se pak tiče firmi, tu postoje male razlike ipak.

Microsoftova EULA (licencni ugovor) za Windows 10 Professional ne dopušta poduzećima da koriste Windows 10 Professional bez odgovarajuće komercijalne licence, tj. bez plaćanja.

Svaka komercijalna uporaba (uključujući instalaciju na poslovnim uređajima) zahtijeva valjanu licencu kupljenu od Microsofta ili ovlaštenih prodavatelja, bez obzira na vrstu instalacije (OEM, Retail, Volume Licensing).

No, da zaključim, vezano za BSA i privatnog korisnika:

Tvrtke koje prodaju digitalne ključeve po znatno nižim cijenama često koriste preprodaju ili licence iz raznih izvora, koji su legalni unutar Europske Unije po presudi Europskog suda.

Tako da, ako se koristi za osobnu upotrebu, ti ključevi su potpuno legalni prema BSA, jer za privatne korisnike BSA nema ista pravila kao za poslovne subjekte kada je riječ o digitalnim ključevima kupljenim kod online trgovina.

Sve u svemu ne vidim zašto bi netko u današnje vrijeme torentirao ili crackao ili skidao bilo kakve bijesne verzije samih Windowsa od bilo kuda, uz veliki rizik da taj sustav ima tko-zna-kakve rupetine u sebi i tome slično.

Ipak, govorimo o sustavu, a ne o nečem nevažnom.

No, da skratim svoj ihushevski elaborat, stavio key za downgrade (ENT->PRO) i sve prošlo ko po loju.

Potreban reboot i Win se prebacili kompletno u PRO sa svim postavkama koje su bile od prije.

Key se uredno bindao sa mojim MS-acc.

Prijava u ESU uredno odrađena, dakle, misija uspješno obavljena! 

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 8:25 (yoko999).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
yoko999 kaže...

Ok po tvome, samo od MS-a se kupuju Windowsi legalno?

..

- gdje ja to kažem? -netočno, izmišljaš itd..

yoko999 kaže...

..

Znači kad kupujem bojler od Vaiilanta onda ga moram kupiti direktno od proizvođača, a ne od partnera ili ovlaštenog?

Partneri isto imaju dozvolu za prodavanje i pružaju podršku isto kao i proizvođač, zato i jesu partneri ili ovlašteni ili štogod.

..

-ovlašteni partner je legitiman izvor valjane licence.. neovlašteni=pirat. Ima li neka trgovina odgovarajući ugovor s MSom kao kupac ne moraš i ne možeš znati.. nije tvoj problem, no licenca ne može biti valjana ako je od neovlaštenog izvora. ok? Licenca=dozvola, dokumetnte, dozvole, potvrde itd.. izdaje ovlaštena pravna osoba, ne neovlaštena, tad je to fejk, nevažeće, falsifikat itd..

yoko999 kaže...

.

Nije ispravno kupljen sa svim papirima zato što ne košta 100€ nego 1? 

..

-cijena je nevažna, zakon, licenca, veze s cijenom nema.. može biti free. .. račun je nešto sasvim drugo, porezna, pdv, fiskalizacija-oib itd. i to važno za firmu, ne za kućnog-osobno.. važna razlika koju od početka ispuštaš, jer govoriš o enterprise licenci i firmi.. ne kažeš da je za kućno, tek kasnije.. pa zaboravi, preskoči itd..

yoko999 kaže...

.

No, da zaključim, vezano za BSA i privatnog korisnika:

Tvrtke koje prodaju digitalne ključeve po znatno nižim cijenama često koriste preprodaju ili licence iz raznih izvora, koji su legalni unutar Europske Unije po presudi Europskog suda.

Tako da, ako se koristi za osobnu upotrebu, ti ključevi su potpuno legalni prema BSA, jer za privatne korisnike BSA nema ista pravila kao za poslovne subjekte kada je riječ o digitalnim ključevima kupljenim kod online trgovina.

..

-ne, polutočno.. eula ovisi o ugovoru ms-a i države-regije.. nije isto usa, kanada, australija, eu.. mi smo emea3.. dok njemačka+austrija imaju izuzetak, upravo za oem predinstaliran soft kupljen uz računalo i pravo prijenosa vlasništva na treću osobu.. time imaju pravo prijenosa važeće-valjane licence .. jer im to pravo daje eula koja je takva za njemačku-austriju.. ali stvaranjem-ulaskom u eu svaki građanin može koristiti bilo koji postojeći zakon-pravo na području eu, pa tako možeš kupiti njemačko računalo s oem softom i imati valjanu licencu.. jer to kaže eula, dok eu sud to potvrdi, no potvrdi zato jer postoji takva eula, ne bez nje.. da njemačka+austrija nema takvu eulau, ne bi ni bilo takve potvde suda.. (koju klasično pirati ističu, jer im je to interes.. siva zona dvostrukih pravila-zakona-ugovora koji se primjenjuju u eu kao i lokalno zakonodavstvo.. ok?

+ne privatni korisnik.. privatno je vlasništvo, u ovom kontekstu se zbog mogućeg nerazumijevanja koristi riječ kućni-osobni korisnik, potrošač, fizička osoba.. dok su pravne osobe-firme, kao što je i razlika komercijalno ili javno.. nema privatni korisnik nikakvo posebno pravo, tj kao privatno vlasništvo može biti i auto, kuća, firma.. dok auto može biti u osobnom vlasništvu ili vlasništvu firme.. stvar je u vlasniku, odnosno osobna-kućna ili javno-komercijalna-poslovna upotreba. ... kao npr slušanje-javno izvođenje glazbe-filma.. jedno je za kuću-osobu, drugo je javno-masovno.. pošto se riječ privatno odnosi na vlasništvo, ali i kao sinonim za osobnu upotrebu, dolazi do pravnih zabuna, nesporazuma.. opet, klasična taktika piraterije koja to zlorabi, kao svaka zavaravajuća reklama itd.. ok?

yoko999 kaže...

.

Sve u svemu ne vidim zašto bi netko u današnje vrijeme torentirao ili crackao ili skidao bilo kakve bijesne verzije samih Windowsa od bilo kuda, uz veliki rizik da taj sustav ima tko-zna-kakve rupetine u sebi i tome slično.

Ipak, govorimo o sustavu, a ne o nečem nevažnom.

..

-tko bi nešto torrentirao ili carckao.. ja nešto takvo sugeriram? citat? .. a ako to odgovaraš nekome drugome, tad to navedi..  i ovo je točno, nema potrebe, smisla, rizik itd.. -no to nema veze s licencom.

yoko999 kaže...

..

No, da skratim svoj ihushevski elaborat, stavio key za downgrade (ENT->PRO) i sve prošlo ko po loju.

Potreban reboot i Win se prebacili kompletno u PRO sa svim postavkama koje su bile od prije.

Key se uredno bindao sa mojim MS-acc.

Prijava u ESU uredno odrađena, dakle, misija uspješno obavljena! 

-elaborat? samo kao odgovor na tvoja pitanja, citate, insinuacije, itd.. npr da si u prvom postu jasno naveo za kućnu upotrebu, ne za firmu, tad ne bi ni spomenu BSA, dok upozorenje za firme i dalje ostaje, važno, skupo, kazne.. jedino što već duže vrijeme inspektorat ne radi, ali u proljeće obično BSA živne, provjeri tko što plaća i jave se diskretno :) ..

.. kao i ovaj odgovor, samo odgovor na sadržaj posta-pitanja ili neke tvrdnje.. elaborat je nešto drugo :)

-naravno da je sve prošlo ok.

edit.. kao što to već kažem u prethodnom postu:

ihush kaže...
,,

-ne vjeruješ? pitaj ms .. :) no možeš biti miran, radit će.. jedino što nisi morao platiti key 0,88 ili stvar izbora, važno da radi :)

-pošto si kućni, zaboravi upozorenje o bsa-inspektoru.. no firme to ne smiju zaboraviti, može biti skupo...

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:45 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice