Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.520.090
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Sum_of_all_fears kaže...
hrvooje kaže...
Da je KDE-u GNOME-ova stabilnost, GNOME-u KDE-ova konfigurabilnost, da im je Canonicalova podrška i partneri i manjak regresije pri svakoj novoj verziji frameworka. Zašto me ne zaposle za savjetnika ;)

A što sam ono ja gore rekao?

Kompliciraju bezveze i rade problem od ničeg.... Imaš tri DEa i niti jedan nije dovoljno dobar i 2-3 file explorera a niti jedan nije najbolji izbor

Pa da, ali kao da kažeš Kini, Rusiji, Americi i Sj.Koreji da rade zajednički mlažnjak.

Nemo je ok. Split view, folderi u bojama raznim, gumbići za home,terminal,new folderi,open as root,... you name it

But how do it know
11 godina
GNU+Linux kaže...

i3wm koriste samo ljudi kojima je stalo do:

-MAKSIMALNE customizacije svojeg sučelja

-povećane produktivnosti u radu dok koristiš više od 3 aplikacije koje zahtijevaju tvoju punu pažnju

-keyboard only način rada

-maksimalnog iskorištavanja radnog prostora na ekranu

-maksimalnog iskorištavanja višestrukih monitora

-korištenja minimalne količine RAM-a i procesora u idle stanju računala.

Koristio bih PCmanfm, ali koliko sam vidio nema mogućnost pretraživanja diska za fileove. A to mi je must have u mom đumbusu.

Uozbilji se, prošla su ta vremena.

Ovo za ram i processor možda i stoji ako koristiš pentium 4 

Samomrzeći hrvat
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...
hrvooje kaže...
Da je KDE-u GNOME-ova stabilnost, GNOME-u KDE-ova konfigurabilnost, da im je Canonicalova podrška i partneri i manjak regresije pri svakoj novoj verziji frameworka. Zašto me ne zaposle za savjetnika ;)

A što sam ono ja gore rekao?

Kompliciraju bezveze i rade problem od ničeg.... Imaš tri DEa i niti jedan nije dovoljno dobar i 2-3 file explorera a niti jedan nije najbolji izbor

Ma to kompliciraju sami korisnici. Da se drže jednog (ako rade ozbiljno na računalu) ne bi cmoljili toliko. Nije ni čudo da ništa nikom ne paše kad mjenjaju OS-e ko čarape. Jedan tjedan Ubuntu unity, pa onda arch sa Gnome-om, pa sljedeći tjedan nešto treće i naravno da nikada nisu zadovoljni.

I ja sam takav bio dok sam bio mlad. Super mi je bilo mjenjati sva ta šarena sučelja, imati desktop kocke i whatnot. Sad je drugačije. Kad treba raditi, daj mi nešto što ne trebam konfigurirati 3 sata da bi tek počeo raditi na sustavu. Ne kažem da opcije nisu dobro došle, ali out of the box treba biti painless. Zato koristim Ubuntu + Gnome. Stavim temu, ikone i 1-2 ekstenzije i vozim. Za 5 minuta sređeno. To je pod uvijetom da radim clean install, ali to već dugo nisam. Daleko više konfiguracije i instalacije imam na clean install windowsa nego na Ubuntu-u.

Znaš ono, slabom kurtzu i dlaka smeta 

Samomrzeći hrvat
9 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
GNU+Linux kaže...

i3wm koriste samo ljudi kojima je stalo do:

-MAKSIMALNE customizacije svojeg sučelja

-povećane produktivnosti u radu dok koristiš više od 3 aplikacije koje zahtijevaju tvoju punu pažnju

-keyboard only način rada

-maksimalnog iskorištavanja radnog prostora na ekranu

-maksimalnog iskorištavanja višestrukih monitora

-korištenja minimalne količine RAM-a i procesora u idle stanju računala.

Koristio bih PCmanfm, ali koliko sam vidio nema mogućnost pretraživanja diska za fileove. A to mi je must have u mom đumbusu.

Uozbilji se, prošla su ta vremena.

Ovo za ram i processor možda i stoji ako koristiš pentium 4 

Neka su prošla, nije me brijga. Netreba biti user friendly tako dugo dok je friendly prema onih 10% Linuxaša za koje su i namijenjeni tiling WM-ovi.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ima netko da koristi Mint 18? Zanima me isplati li mi se nadogradnja? Računalo koristi klinac od 9 godina i ne bi htio probleme u radu. Računalo je HP Probook 4710.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Izasao Mint 18 Xfce beta

tko zeli isprobat

http://mint-mirror.gwendallebihan.net/isos/testing/

http://www.soundstream.com/

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.7.2016 10:52 (soundstream).
15 godina
protjeran

.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.7.2016 10:51 (soundstream).
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Ma to kompliciraju sami korisnici. Da se drže jednog (ako rade ozbiljno na računalu) ne bi cmoljili toliko. Nije ni čudo da ništa nikom ne paše kad mjenjaju OS-e ko čarape. Jedan tjedan Ubuntu unity, pa onda arch sa Gnome-om, pa sljedeći tjedan nešto treće i naravno da nikada nisu zadovoljni.

I ja sam takav bio dok sam bio mlad. Super mi je bilo mjenjati sva ta šarena sučelja, imati desktop kocke i whatnot. Sad je drugačije. Kad treba raditi, daj mi nešto što ne trebam konfigurirati 3 sata da bi tek počeo raditi na sustavu. Ne kažem da opcije nisu dobro došle, ali out of the box treba biti painless. Zato koristim Ubuntu + Gnome. Stavim temu, ikone i 1-2 ekstenzije i vozim. Za 5 minuta sređeno. To je pod uvijetom da radim clean install, ali to već dugo nisam. Daleko više konfiguracije i instalacije imam na clean install windowsa nego na Ubuntu-u.

Znaš ono, slabom kurtzu i dlaka smeta 

I to je jedan način gledanja na stvari, ali da je tako kako ti kažeš ljudi ne bi nikad ništa mijenjali, niti bili znatiželjni što je osnova za razvoj. Onda bi išao sa strujom i koristio ono što koristi 90% ljudi na desktop računalu. Koji k.. je Magellan imao ići oko Zemlje u nepoznato, zar mu nije bila Španjolska dobra ;) Zašto Linus nije koristio Minix, a ne on je morao ići pisati svoje ;)

I što god se mijenja, mijenja se u slobodno vrijeme. Ja npr. ne gledam GoT i ne hvatam Teletabise, al volim skinit neki ISO i testirati ga. Svaka budala ima svoje veselje.

But how do it know
11 godina
hrvooje kaže...

I to je jedan način gledanja na stvari, ali da je tako kako ti kažeš ljudi ne bi nikad ništa mijenjali, niti bili znatiželjni što je osnova za razvoj. Onda bi išao sa strujom i koristio ono što koristi 90% ljudi na desktop računalu. Koji k.. je Magellan imao ići oko Zemlje u nepoznato, zar mu nije bila Španjolska dobra ;) Zašto Linus nije koristio Minix, a ne on je morao ići pisati svoje ;)

I što god se mijenja, mijenja se u slobodno vrijeme. Ja npr. ne gledam GoT i ne hvatam Teletabise, al volim skinit neki ISO i testirati ga. Svaka budala ima svoje veselje.

Ne kažem da je loše isprobavati, žaliti se itd, samo kažem da je to generalno skupina ljudi koja nije zadovoljna ni jednim DE-om ili OS-om.

Ali reći da je Gnome loš, KDE loš zato jer eto na jednom nemaš toliko konfiguracije direktno iz DE-a, a u drugom imaš je, pa glupo. Sve ovisi koje su tvoje osobne preference i kako ćeš koristiti DE. Zato je meni GNOME super, nekom nije. Primjerice, ja jednostavno ne mogu koristiti KDE. Ne ide i ne ide. Da li je loš? Ne, niti u ludilu ne bi pomislio na to. Štoviše neki feature bi htio vidjeti u GNOME-u, kao npr KDE connect. Sve su to osobne preference.

Razumiješ što hoću reći?   Upravo zbog takvih glupavih prepucavanja u opensource zajednici ljudi napadaju istu. Zašto nemate jedan DE, zašto to sve ne radite pod jednom organizacijom bla bla bla.

I tak, uobičajeni razgovori linux korisnika 

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.7.2016 11:48 (Entry Point).
11 godina
GNU+Linux kaže...

Neka su prošla, nije me brijga. Netreba biti user friendly tako dugo dok je friendly prema onih 10% Linuxaša za koje su i namijenjeni tiling WM-ovi.

A kojih točno 10%? 

Samomrzeći hrvat
16 godina
hrvooje kaže...
..

I onda ponovo Ubuntu Unity. Nakon instalacije Tweaka i podešavanja da jedan klik minimizira prozor, instaliranje bcmwl wifi drivera zaista radi samo ovdje jednim klikom, kad pitaš nešto na askubuntu ..

-eh da, stvarno mi nije jasno zašto postoji tweak (prevedeno, zašto je potreban umjesto da je to klasičan dio OSa, podešavanja-opcija). Koliko juzera bi samo zbog te/takve sitnice prihvatilo ubuntu (vs mint i ostali) a time bi i razvoj vjerojatno bio brži.. baza-biznis. Canonical ima neke razloge, no ovo baš ne kontam.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran
Nisam programer pa niti priblizno nemogu nagadjati koliko resursa-ljudi-novca je potrebno za unijeti neke takve izmjene u os, no mozda je tu odgovor , pogotovo ako im je favorit mobilna platforma...

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...
.. pogotovo ako im je favorit mobilna platforma...

-bez 'možda' .. MS i Canonical, prati planove, ciljeve. Poklapaju se već duže vrijeme (i zapravo Canonical vodi za koju sekundu.. no i dalje je underdog).

-na prošlu poruku se može nadodati MSov nestali strat-menu.. jednako forsiranje i silovanje DE juzera. Kao što se lako dodatkom classic pojavi meni, tako i tweak, fixa ono što je u startu moralo biti tu. Stvano ne vidim razliku između te dvije firme-filozofije duže vrijeme. (ali razumijem i to je legitimno, inteesi-ciljevi, dali su pogrešni.. je nešto drugo, pod mišljenja).

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-eh da, stvarno mi nije jasno zašto postoji tweak (prevedeno, zašto je potreban umjesto da je to klasičan dio OSa, podešavanja-opcija). Koliko juzera bi samo zbog te/takve sitnice prihvatilo ubuntu (vs mint i ostali) a time bi i razvoj vjerojatno bio brži.. baza-biznis. Canonical ima neke razloge, no ovo baš ne kontam.

I meni ovo smeta. Iz istog razloga zašto Iphone ima samo jedan idiotproof gumb. Canonical ne želi da staviš 'launcher' dolje. Mijenja im koncepciju pa time imaju više mogućih problema. 'Ako hoćeš podršku, radi onako kako ti mi kažemo' način. Pa onda imaš CompizConfig koji ti pri paljenju kaže 'Use with caution', a samo sam želio povezati komandu sa kraticom na tipkovnici. Ista stvar s MS-om sa hrpom sakrivenih stvari u registryju. Nevjerovatno su zakomplicirali promjenu svojstva mreže iz kućne u poslovnu u novijim Win naspram 7-ice. Tamo je bilo na dva klika, zašto? Ista stvar s GNOME Tweak. 

Veliki Brat 

Inače, KDE Connect možeš instalirat, barem ga ja pod Unity-jem jesam

http://www.webupd8.org/2014/11/kde-connect-indicator-use-kde-connect.html

But how do it know
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
... Zato koristim Ubuntu + Gnome. Stavim temu, ikone i 1-2 ekstenzije i vozim. Za 5 minuta sređeno. ...

Imas kakav prijedlog sto se teme tice? Ja sam jucer stavio Arc i preodlicna je. Jedino sto mi se ne svida je onaj izbornik u lijevom dolje cosku.

Trebam pronaci kako da ga ucinim prozirnim.

Jos nesto sto sam primjetio kod situacije Nemo vs. Nautilus. Kod Nautilusa kad odaberem Sort by modification date, sve mi razvrsta po datumu (izmjesa direktorije i datoteke), sto je nepozeljno ponasanje. S druge strane, kod Nemo-a je prisutno staro Nautilusovo ponasanje da prvo idu direktoriji (koje razvrsta po datumu), a onda ide razvrstati ostatak datoteka po datumu, sto je pozeljno ponasanje.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
9 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
GNU+Linux kaže...

A kojih točno 10%? 

Moja gruba procjena. Ima na Linuxu dosta obožavatelja tiling WM-ova, samo kada se malo udaljiš od mainstream distribucija. Pogotovo na primjer Arch useri.

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Imas kakav prijedlog sto se teme tice? Ja sam jucer stavio Arc i preodlicna je. Jedino sto mi se ne svida je onaj izbornik u lijevom dolje cosku. Trebam pronaci kako da ga ucinim prozirnim.

Jos nesto sto sam primjetio kod situacije Nemo vs. Nautilus. Kod Nautilusa kad odaberem Sort by modification date, sve mi razvrsta po datumu (izmjesa direktorije i datoteke), sto je nepozeljno ponasanje. S druge strane, kod Nemo-a je prisutno staro Nautilusovo ponasanje da prvo idu direktoriji (koje razvrsta po datumu), a onda ide razvrstati ostatak datoteka po datumu, sto je pozeljno ponasanje.

Postavlja ikone notifikacija gore

https://extensions.gnome.org/extension/1031/topicons/

Za ovo sort-folder-first uključi pomoći dconf-editora kojeg prvo moraš instalirat

http://gexperts.com/wp/gnome-3-12-filesnautilus-sort-folders-before-files-issues/

But how do it know
11 godina
hrvooje kaže...

Postavlja ikone notifikacija gore

https://extensions.gnome.org/extension/1031/topicons/

Za ovo sort-folder-first uključi pomoći dconf-editora kojeg prvo moraš instalirat

http://gexperts.com/wp/gnome-3-12-filesnautilus-sort-folders-before-files-issues/

Meni je bolja ova na primjer:

https://extensions.gnome.org/extension/615/appindicator-support/

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan

trebam preporuku "lakseg" linuxa:

acer aspire one d-250 

-intel atom 1.7 ghz

-2gb ddr2 ram

-intel hd graphics

-160gb hdd

trenutno je instaliran win 7 starter ali svejedno je spor i steka pa trazim spas u linuxu

Iron Maiden

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nije linux čarobni štapić pa će stari HW odjednom postati brži. Ne stvara tebi OS problem nego aplikacije. Upališ browser i ode 1-1.5GB RAMa...

Danas ti je surfanje zahtjevno kao kakva starija igra....

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
protjeran
@imaiden

Na jednom starom hp mini netbooku imam mint 13 mate, isto na atomu, i dela upotrebljivo...

0 0 hvala 0
14 godina
imaiden322 kaže...

acer aspire one d-250 

-intel atom 1.7 ghz

-2gb ddr2 ram

-intel hd graphics

-160gb hdd

trenutno je instaliran win 7 starter ali svejedno je spor i steka pa trazim spas u linuxu

Ja sam na EeePC-u sa sličnim procesorom i manje RAM-a vrtio Ubuntu MATE (zadnja inačica) i bilo je čisto OK. Ne očekuj čuda (posebice kod reprodukcije .mkv videa) ali isprobaj i vidi.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
imaiden322 kaže...

acer aspire one d-250 

-intel atom 1.7 ghz

-2gb ddr2 ram

-intel hd graphics

-160gb hdd

- starter je osakaćeni OS.. (namjerno-besmisleno), bilo koji normalan je bolji izbor. Iskoristi ovih par dana za aktivaciju w10 .. (ne moraš koristiti, tvoj izbor, šteta je ne iskoristiti..)

- vjerojatno ne možeš, ali provjeri... dodaj RAMa.

- sve intelice imaju isti naziv.. ali ispod haube je razlika (CPU-generacija), VGA je za takva računala čak važnja jer se koristi kao koprocesor-GPU za sve, za browasnje pa i iscrtavanje GUIa-AERO/KDE.. ovisno o VGA možeš birati OS i dobiti odgovarajući ugodan rad (npr umjesto ubuntua, kubuntu.. ili lubuntu, xubuntu). No nije OS problem, samo će kod ograničenih resursa (a danas je 2GB knap, vidi tablet-mobitele..) kao kod tebe biti koristi. Sve ostalo ovisi o aplikaciji, kao browser.. a to je isto-slično, chrome-FF.. tj ono što radiš.

kad sve zbrojiš, MSov support, w10 je poželjno barem probati (.. obavezno aktivirati!!) a svaki bi bolje 'prodisao' s više RAMa (ostalo ne možeš) i SSDom...

s linux distrama, probaj sve ubuntu derivacije da dobiješ osjećaj (sve može kao live, bootaš-vidiš..), a u to spada i mint .. ili ArtistX (kič, stariji je normalniji). :))

edit: važno, vjerojatno na disku imaš neku skrivenu recovery particiju, neku boot itd.. prije nego bilo što pokušaš instalirati, to bi trebalo spremiti na sigurno.. jer su ti i svi potrebni driveri.. a kasnije može biti problem pronaći. Idealno, izvadiš HDD i na nekom drugom disku probaš ili probaš s liveOSevima (ali neke stvari su ipak bolje-brže na instaliranom). Kao i podaci ako ih imaš.. backup je prvi korak ako ti je nešto važno. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2016 12:42 (ihush).
9 godina
neaktivan
Za lightweight preporučam Lubuntu ili bilo koji Linux sa LXDE.
12 godina
neaktivan

onda  bum isprobal neki linux i win10, a ako ni jedan ne pomogne, stavljam win xp

Iron Maiden

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nisi ti razumio.. Koji god ti OS stavio, imat ćeš problema kod browsanja po težim stranicama ili kod gledanja HD videa. Youtube će ti isto vjerojatno štekati. Slab je to CPU i malo RAMa. Sa XPom bi ti moglo biti i gore jer nije baš optimiziran za takve CPUove i obavezno ti treba antivirus - to ti je 200-300 MB RAMa potrošeno bezveze.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
neaktivan
Mislim da postoji još jedno rješenje....Probaj sa Damn small linuxom, Puppy linuxom ili Slax linuxom

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ma kuzim ja vas, samo kaj je win xp manje zahtjevan i treba mu manje ram-a za rad, pa bi ostalo vise slobodne memorije za chrome..

ugl trenutno imam upaljen chrome s jednom karticom i nadogradnjom na win 10, a opterecenje procesora u task manageru se krece između 50 i 97%, ram je na 897MB

Iron Maiden

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Kažem ti da sam stavio Lubuntu na puno stariji stroj i da je browsanje bilo ok. Čak sam mogao i Youtube na SD rezolucijama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice