Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.517.768
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Krunoo7 kaže...
1domagoj1 kaže...
Krunoo7 kaže...

Prezentacije ne možeš u PDF eksportat.

Zasto su onda sve prezentacije koje imamo na faksu u PDF-u? ;)

P.S.

Da, ali u PDF nemaš onih animacija dje ti se tekst vrti okolo naokolo, iskače iz ekrana, uzme više pozornosti od teksta. Šta nije to poanta power pointa?

Sve se može i u PDFu, samo je potreban odgovarajući editor kao Adobe Acrobat, za LO i sl. nisam siguran.. to nije print driver, to je dokument.. a npr flash je dio Adobea, pa sve što vidiš na netu može... do najbanalnijeg primjera, zašto uopće ppt, zašto ne npr html? Radi u browseru i ... radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
ihush kaže...
Krunoo7 kaže...
1domagoj1 kaže...
Krunoo7 kaže...

a npr flash je dio Adobea, pa sve što vidiš na netu može...

Pojest 4 GB rama da pokaže video od 480p?

Say hello to my little friend
17 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Da, ali u PDF nemaš onih animacija dje ti se tekst vrti okolo naokolo, iskače iz ekrana, uzme više pozornosti od teksta. Šta nije to poanta power pointa?

Ma gle, imas dvije vrste prezentacija. Takve staticne u PDF-u gdje zelis prenesti neku obavijest, kao sto je to recimo na predavanjima neka tema. Druga vrsta su dinamicne prezentacije, kao Prezi na primjer gdje zelis prenesti neku sazetu i jasnu poruku i gdje zelis impresionirati gledatelje i ne dozvoliti im da zaspu. Takve prezentacije kao ove od Prezija su one koje uzimaju pozornost danas.

Ovo sa tekstom da ti leti sim tam, tranzicija medu slajdovima i ostale fore, to je kako bi rekli Ameri "so 90s". Meh, proslo stoljece. I dosadno. ;)

EDIT: Mislim, da se i s dobrim starim prezentacijama napraviti nesto drugacije, ali za to treba dosta truda uloziti, dok softver kao Prezi takve stvari znatno olaksava.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 1:18 (1domagoj1).
16 godina
Krunoo7 kaže...
ihush kaže...
Krunoo7 kaže...
1domagoj1 kaže...
Krunoo7 kaže...

a npr flash je dio Adobea, pa sve što vidiš na netu može...

Pojest 4 GB rama da pokaže video od 480p?

? što jede RAM? Kakve to veze ima s nečim?

ŠBBKBB, koji codec, ako brinemo o kompatibilnosti prezentacije-dokumneta, zašto bi bilo drugačije s playanjem multimedije? Koja btw, radi i na mobitelu/tabletu s koliko RAMa, 512MB? ..

Naveo sam kako se može, pdf je .. (pročitaj kraticu-extenziju), sve na internetu ima taj cilj, pa i html ili xml, opet su igrači MS-Adobe-Oracle itd.

Pitanje je kako nešto napraviti, nešto što će raditi na drugoj platformi. ppt radi pod windowsom. Ako je to jedino prihvatljivo, tad je odgovor jednostavan, na MS Win+MSO (ni wine ne može neke stvari, noviji Office.. i tad je ipak MSovo rješenje koje se u linux svijetu pokušava izbjeći jer čemu onda linux platforma).

11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Ima li ovdje koji linuxaš da je dobro upoznat sa aplikacijom ksysguard na opensuse  ?

Edit:  u opensuse je smartmontools defaultno instaliran, pa se gui prikaz i smart testovi mogu dobiti u yast2 aplikaciji expertni particioner, koji je također dio tvorničke instalacije opensuse 13.2 ...  Eto, ako nekome zatreba, iako mi se čini da ovdje baš i nema opensuse korisnika.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 20:49 (bunkermax).

0 0 hvala 0
15 godina

Postoji li neki način da npr.Lubuntu ili neku sličnu laganu distru pokrenem unutar Win8.1 bez izrade virtualke ili zasebnog bootanja sa CD-a ili USB-a?

Npr. imam taj neki XY-linux.exe na hardu i kad ga pokrenem, on se učita u memoriju i totalno je izoliran od winsa te mogu preko njega surfat i koristiti net-banking a kada ga isključim kao da se nije ništa ni desilo da nema nikakvih tragova bilo kakve aktivnosti!

Želim tako nešto zbog sigurnosti i privatnosti a nepraktično mi je stalno u biosu mijenjati "boot-order" da bi mogao dignuti linux sa USB-a ili CD-a.

Postoji li takvo nešto?

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 11:45 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Postoji li neki način da npr.Lubuntu ili neku sličnu laganu distru pokrenem unutar Win8.1 bez izrade virtualke ili zasebnog bootanja sa CD-a ili USB-a?

Npr. imam taj neki XY-linux.exe na hardu i kad ga pokrenem, on se učita u memoriju i totalno je izoliran od winsa te mogu preko njega surfat i koristiti net-banking a kada ga isključim kao da se nije ništa ni desilo da nema nikakvih tragova bilo kakve aktivnosti!

Želim tako nešto zbog sigurnosti i privatnosti a nepraktično mi je stalno u biosu mijenjati "boot-order" da bi mogao dignuti linux sa USB-a ili CD-a.

Postoji li takvo nešto?

Ne, jer nije rijec o klasicnom programu vec OS-u. OS funkcionira tako kako funkcionira - ili direktno bootanje ili virtualka.

15 godina

Ali ja sam našao neke informacije da je to moguče ( VIDI SLIKU )

Jel ikad netko isprobavao to?

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 12:27 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

http://www.damnsmalllinux.org/wiki/frequently_asked_questions.html#Can_I_run_DSL_inside_Windows.3F

"Unzip and Click dsl-base.bat. This will run DSL in the Qemu Virtual Machine."

U prijevodu, automatski ce ti instalirati virtualku.

14 godina
andi.cro kaže...

Nisam isprobao. Prije je postojao Wubi ali s njim je bilo više problema nego koristi. Zašto ne isprobaš instalaciju u virtualki?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
andi.cro kaže...

Postoji li takvo nešto?

-pogrešna ideja, to je (malo prikrivena) virtualka, dok banking.. teško. Probaj ali vjerojatno ćeš trebati 'normalan' linux kao ubuntu i derivate..

-boot order nije potrebno mijenjati, jer svaka MBO-BIOS nudi i quick boot menu, F-tipku.. npr F8-9-12.. (neku). Problem može biti opcija u BIOSu kao FastBoot koji to preskače.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 14:44 (ihush).
15 godina
1domagoj1 kaže...
andi.cro kaže...

http://www.damnsmalllinux.org/wiki/frequently_asked_questions.html#Can_I_run_DSL_inside_Windows.3F

"Unzip and Click dsl-base.bat. This will run DSL in the Qemu Virtual Machine."

U prijevodu, automatski ce ti instalirati virtualku.

Aha...ajd probat ću pa javim {#}

15 godina
neaktivan

Poz,

Nedavno sam instalirao Linux Mint 17.1 (Cinnamon). Htio bih koristiti proprietary drivere za svoju graficku (radeon hd8750m). U driver manageru imam ponudjene drivere fglrx i fglrx-updates (i xserver-xorg koji se koriste po defaultu). Kada instaliram bilo koji od njih i rebootam laptop, ne ucita mi normalan login i desktop, nego mi javi error i displayan mi je samo terminal. Uspio sam nakon toga vratiti na default drivere (xserver-xorg) i sve radi normalno, ali nije mi jasno zasto ne radi s proprietary driverima. Radim li nesto krivo?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne uspijeva mi...ne znam zašto, možda zbog x64 winsa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
marky55 kaže...

Radim li nesto krivo?

Hvala

Imaš AMD grafu {#}

Ukratko, službeni amd driveri na linuxu su bleh, pokušaj skinuti njihov installer s službene stranice pa preko toga, mint koristi LTS ubuntu pa je vjerojatno stariji driver u repozitoriju.

15 godina
neaktivan

Ne dozvoljava mi da instaliram taj driver. (skinuo sam za ubuntu 14.01 i 12.04 verziju)

Error: Dependency is not satisfiable: fglrx-core

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 16:42 (marky55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

zadnji driver je omega 14.12 driver skini prvi na ovoj stranici i pokušaj s njim 

15 godina
neaktivan

Taj sam i skinuo i za njega mi javlja error

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@andi

Znaš i sam da virtualke imaju nekih prednosti ali isto tako imaju i brojna ograničenja , od pristupa hardveru pa nadalje.

Nisam najbolje skužio svrhu toga kaj hoćeš, ali ako želiš puno linux iskustvo i sve prednosti koje sa time dođu,

možda ti je najlakši put da uz postojeće windowse instaliraš i neki jednostavni linux ( kažem jednostavni jer si se jednom već opekao

pa da ne odustaneš prebrzo ), i onda ćeš prilikom boota računala imati ponudu za podizanje winsa ili linuxa.

Taj meni se može lako urediti, i možeš si staviti koji će os biti defaultni i onda npr ako ništa ne klikaš unutar 10 sekundi će se taj defaultni os sam učitati....

Ak se odlučiš, pomognem ti step by step , tak da nema frke....

@marky55

a jesi ti prije nego što pokušavaš vlasničke drajvere , odradio kompletni upgrade os-a , provjerio

sve zavisnosti, .......  ovako kako ti opisuješ baš i nije uobičajeno da se skrši gui nakon instalacije vl drajvera...

Ovo kaj ti predlažu da skineš sa amd stranice, podrazumijeva da znaš točno kaj radiš i kaj još sve treba poduzeti.

Ako ti je ubuntu nadogradio se sam na verziju kernela , može ti se desiti da najnovija vlasnička verzija amd drajvera još nije podržana u tom kernelu.....

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 17:23 (bunkermax).

1 0 hvala 2
17 godina
marky55 kaže...

Taj sam i skinuo i za njega mi javlja error

http://askubuntu.com/questions/558520/cannot-install-new-omega-driver-from-amd

Uostalom, ako ne misliš igrat igre, preporučio bi ti da ostaviš open source drivere, manje su bugoviti i bolji su od slžbenih osim u igrama.

15 godina
neaktivan

Skinuo sam sve updateove u update manageru (ako na to mislis pod upgrade os-a).

Nov sam na linuxu i ne znam sve sto se treba napraviti, zato sam i dosao tu po pomoc...

EDIT: Za igre mi nisu dovoljni open source driveri, probao sam.

Razmisljao sam i o dual bootanju s Win7, ali mislim da je glupo imati jos jedan OS na disku samo da bi pokrenuo 2 igre.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 17:31 (marky55).
11 godina
protjeran

Pucaj ove komande u terminal i ovdje zaljepi ono kaj komanda ispiše, pa bumo vidli kaj opće imaš :

-   uname -r    ,

-   sudo apt-get install -f   , 

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Pucaj ove komande u terminal i ovdje zaljepi ono kaj komanda ispiše, pa bumo vidli kaj opće imaš :

-   uname -r    ,

-   sudo apt-get install -f   , 

sobi@sobi-HP-ProBook-450-G1 ~ $ uname -r

3.13.0-37-generic

sobi@sobi-HP-ProBook-450-G1 ~ $ sudo apt-get install -f

[sudo] password for sobi: 

Reading package lists... Done

Building dependency tree     

Reading state information... Done

0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 32 not upgraded.

11 godina
protjeran

imaš stari kernel, i hrpu stvari koje bi se mogle nadograditi....

Glede igri , nisam neki ljuti igrač, ali ono kaj i igram ( 3d pucačine ) uredno rade i sa open drajverima....

To kaj tebi nisu radile , može biti iz sto drugih razloga.....  

Aj vidi u postavkama nadogradnje , stavi na glavni poslužitelj, te omogući sve na drugoj kartici, ( canonical partneri i vanjski suradnici )

i onda refreshaj nadogradnju....  ( hr poslužitelj zeza u zadnje vrijeme... )

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

imaš stari kernel, i hrpu stvari koje bi se mogle nadograditi....

Glede igri , nisam neki ljuti igrač, ali ono kaj i igram ( 3d pucačine ) uredno rade i sa open drajverima....

To kaj tebi nisu radile , može biti iz sto drugih razloga.....  

Aj vidi u postavkama nadogradnje , stavi na glavni poslužitelj, te omogući sve na drugoj kartici, ( canonical partneri i vanjski suradnici )

i onda refreshaj nadogradnju....  ( hr poslužitelj zeza u zadnje vrijeme... )

Probao sam pokrenuti CS Global Offensive i sve je bilo izbuggano.

Postavke nadogradnje su? Gdje? U update manageru ne mogu naci ove postavke (canonical partnere i vanjske suradnike)

11 godina
protjeran

pokreni update manager , i kada on pregleda moguće nadogradnje, nemoj kliknuti na instaliraj nego klikni na postavke,

sada na prvoj kartici slijeva promijeni na glavni poslužitelj, a na drugoj slijeva potvrdi prvu i drugu opciju, a treća i četvrta su već od prije zaselektiranje..

--sad moram gibati , pa ak ne uspiješ, posle ti pomognem koliko bum mogao......  uglavnom, ubuntu dela odlično, ali i korisnik mora odraditi svoj dio

glede pravilne instalacije, pravilnih datotečnih sustava ext4, swap , 3d hardversko ubrzanje,,,,i još dosta toga treba podesiti i nadograditi

( a tako je sa svakim friško instaliranim operativnim sustavom- uvjek nakon instalacije treba još koju vuru dve rada da se to sve poštela  )

aj sretno....  {#} 

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

pokreni update manager , i kada on pregleda moguće nadogradnje, nemoj kliknuti na instaliraj nego klikni na postavke,

sada na prvoj kartici slijeva promijeni na glavni poslužitelj, a na drugoj slijeva potvrdi prvu i drugu opciju, a treća i četvrta su već od prije zaselektiranje..

--sad moram gibati , pa ak ne uspiješ, posle ti pomognem koliko bum mogao......  uglavnom, ubuntu dela odlično, ali i korisnik mora odraditi svoj dio

glede pravilne instalacije, pravilnih datotečnih sustava ext4, swap , 3d hardversko ubrzanje,,,,i još dosta toga treba podesiti i nadograditi

( a tako je sa svakim friško instaliranim operativnim sustavom- uvjek nakon instalacije treba još koju vuru dve rada da se to sve poštela  )

aj sretno....  {#} 

Ali ja nemam ubuntu nego mint 17.1 i nemam te opcije u postavkama.

PS hvala puno na tome kaj mi pomazes i oprosti kaj mi sve treba nacrtat al stvarno sam novi na linuxu. :))

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 18:45 (marky55).
11 godina
protjeran

Ajoj..ja čitao površno pa furam film za ubuntu. No i mint je jako sličan i skoro sve kaj rekoh vrijedi i za mint.  I mintu vec tjedan dana šteka glavni poslužitelj.  

A da fino od nule instaliramo ubuntu kod tebe  ?

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Ajde da i ubuntu vidim u akciji. Javim se kad ga instaliram.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice