Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.483.940
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
Life is too short to remove USB safely

2 0 hvala 2
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

-sve pet, osim samog naziva, dvije strane (može jedan list). {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
odjavljen
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Swedish latin super funk.
13 godina
odjavljen

eh da slabo pratim bug online

17 godina
neaktivan

usb image writer u mintu je odličan! imaš polje za odabrat sliku i imaš polje gdje ide slika, na koji uređaj.  i to je to. bez obzira u kojem je formatu i šta već ima na sticku. image writer u ubuntu nije htio, unetbootin nije htio. nekakve greške su izbacivali. nakon toga bi većinom morao stick formatirat u fat32 da bi radilo. 

Life is too short to remove USB safely

1 0 hvala 1
11 godina
protjeran

Pa di ste....  4 dana ni slovca u linux svijetu   ?

Hehheee... Malo šale  :-)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uzimajući u obzir da tema u naslovu ima "pitanja i odgovori" i da se to uglavnom odnosi na pitanja koja nastanu kada se pojavi problem, mislim da je tišina dobra stvar, zar ne? {#} Osim toga, koliko sam upoznat, nije bilo nekakvih značajnijih događanja u Linux svijetu koje bi trebalo komentirati ...

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.4.2014 20:08 (hrx).
11 godina
protjeran

Tak je. Ali malo šale ne škodi, da se ne uspavate...

I moj mint 14 jos uvjek dela bez pitanja i odgovora  :-)

Dogadjanja ima, vezano uz sigurnost, ali ako se nevaram, pogadja starije verzije tako da nije panika...

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.4.2014 20:45 (bunkermax).

0 0 hvala 0
17 godina

hoćete događanja ?

http://steamdb.info/app/220980/

baš me zanima hoće li sad i onaj Star Citizen bit prebačen na Linux...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Dementor kaže...

hoćete događanja ?

http://steamdb.info/app/220980/

baš me zanima hoće li sad i onaj Star Citizen bit prebačen na Linux...

http://starcitizen.wikia.com/wiki/Star_Citizen

Platforms:

Windows, with plans for OSX and Linux. No plans for consoles.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
14 godina

Nikad nisam koristio Linux a o njemu se naveliko prica narocito u Ubuntu..volio bi probati taj OS pa me zanima da li je stvar identicna kao sa Winsima mislim moras li ih instalirati da bi ih koristio ili mozes recimo linux skiniti na cd i onda bootati i koristiti bez da promjene uticu na neke postavke u winsima tj da zazimaju hard.Htio bi prvo tako probati ako je moguce a onda kasnije bi stavio i winse i linux pa da na pocetku izaberem os.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-možeš. Skoro sve verzije su live, ipak pročitaj prije downloada. Počni s distrowatcha ili ova tema...

btw, OS je OS, dal su to windowsi, linux... neki tamaguči-tablet. Ako si koristio neki smartphone ili tablet tad ti je to 'jednako', osim razlike u namjeni i aplikacijama koje postoje za neku platformu (hint sony-ps, nintendo, pc, mac..).

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.4.2014 17:16 (ihush).
14 godina

Nisam koristio tablet ni smartphone {#}

znaci samo skinem recimo linux ubutnu (ako moze link :D ) zaprzim na dvd i kad pozelim na njega samo bootam njega ..

a sta sa postavkama i insalacijma koje budem radio na njemu dje se to sprema :S

17 godina
neaktivan
kaw_liga kaže...

znaci samo skinem recimo 1) linux ubutnu (ako moze link :D ) zaprzim na dvd i kad pozelim na njega samo bootam njega ..

2) a sta sa postavkama i insalacijma koje budem radio na njemu dje se to sprema :S

1) Da probas u Google ukucati Ubuntu i kliknuti na prvi link?

2) Nigdje, sve se izgubi kad restartas kompjuter jer se to zove Live CD koji je namjenjen isprobavanju, a ne za rad i nema smisla spremati postavke ili bilo sto drugo (a i kako bi to spremio na vec zaprzeni DVD?).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina

Ukucao sam jos prije prvog posta u ovoj temi ali jednostavno sam se izgubio u moru programa :S

na kraju sam nasao pod Desktop- Ubuntu 13.10 i onda install idem na try i to bi trebalo biti to..

17 godina
neaktivan
kaw_liga kaže...

Ukucao sam jos prije prvog posta u ovoj temi ali jednostavno sam se izgubio u moru programa :S

na kraju sam nasao pod Desktop- Ubuntu 13.10 i onda install idem na try i to bi trebalo biti to..

Ma nema mora programa, samo je jedan Ubuntu. {#}

Klik na Download i onda odaberes Desktop (za desktop PC/laptop).

Mozes skinuti 12.04 koji je LTS (long term support - podrska na duze vrijeme, tj. 5 godina) ili 13.10 koji ima podrsku samo 9 mjeseci. Jos malo (17. travnja) i izaci ce novo LTS izdanje - 14.04.

16 godina
1domagoj1 kaže...
...

1) Da probas u Google ukucati Ubuntu i kliknuti na prvi link?

2) Nigdje, sve se izgubi kad restartas kompjuter jer se to zove Live CD koji je namjenjen isprobavanju, a ne za rad i nema smisla spremati postavke ili bilo sto drugo (a i kako bi to spremio na vec zaprzeni DVD?).

- 1) {#} ja sam imao link, ali mi ga virus pobrisao.. (onaj policijski).

btw, pod 2, pa s braserom ili bi makeao.. {#}

11 godina
protjeran

Mozes i u live verziji spremati promjene. Kreiraj live usb i prilikom kreiranja potvrdi opciju da ti npr 1 gb napravi space za te radnje i onda ce ti sve promjene instalacije i sl ostati zapamcene....

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Mozes i u live verziji spremati promjene. Kreiraj live usb i prilikom kreiranja potvrdi opciju da ti npr 1 gb napravi space za te radnje i onda ce ti sve promjene instalacije i sl ostati zapamcene....

Hm...

kaw_liga kaže...

znaci samo skinem recimo linux ubutnu (ako moze link :D ) zaprzim na dvd i kad pozelim na njega samo bootam njega ..

a sta sa postavkama i insalacijma koje budem radio na njemu dje se to sprema :S

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.4.2014 21:52 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

- 1) {#} ja sam imao link, ali mi ga virus pobrisao.. (onaj policijski).

btw, pod 2, pa s braserom ili bi makeao.. {#}

Ti si mučki provokator, čak i u ovakvim situacijama potrudiš se malo zakomplicirati.

bunkermax kaže...

Misliš na perzistenciju. Nema svaka distribucija tu mogućnost (Ubuntu kojeg čovjek hoće ima). Druga je stvar što je čovjek htio koristiti Live CD pa mu ovaj savjet neće puno pomoći. Jedina distra, s kojom sam ja radio (Live CD) a da je imala mogućnost pamtiti promjene je Puppy Linux. Spremiš ih jednostavno na disk a sustav pokrećeš s CD-a.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

Mario, tako je..

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows

Ja sam to radio sa mintom i ubuntuom. Bez obzira dali kreiram live usb sa windowsa ili linuxa, uvjek sam potvrdio opciju da ima mogućnost naknadnih zapisa, i tako mi je svaka instalacija, nadogradnja, wifi key,antivirus,razni wep-wpa alati.....ostajali memorirani na live usb verziji linuxa... 

Možda se kolega umjesto za dvd odluči za usb sada kada zna da nemora svaki put sve ispočetka....

.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.4.2014 23:54 (bunkermax).

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

..

Možda se kolega umjesto za dvd odluči za usb sada kada zna da nemora svaki put sve ispočetka....

.

- opet, 'da ali'.

-na kraju juzer instalira OS na HDD, jer ili ga koristi ili ga ne koristi. USB na starom HWu je spor, današnji diskovi su dovoljno veliki da par distri ili windoza može lagano imati instalirano.. dok su za 'servisne' stvari i dalje optimalniji optical mediji ako računamo na stariji hw, tad prednost ima CD uz probleme s bootanjem s USBa, pogotovo unazad par godina izbacivanje supporta za stariji hw. Najoptimalnija verzija mi je ubuntu 9.10 386, boota sve, radi sve, noviji HW ArtistiX i to stariji 1.3 (na 1Domagoj1-jev komentar sam provjerio.. i da, katastrofa s 1.5 čisti bloat GUI uz ograničenje na 686, ali ipak funkcionira, jer linux je ipak samo jedan, ostalo su samo razni 'ukusi' ili izbor).

mario.L_hr kaže...
.

Ti si mučki provokator, čak i u ovakvim situacijama potrudiš se malo zakomplicirati.

..

da, jer neobično je da netko dođe na IT forum bez pokušaja googlanja ili ukoliko je eng jezik problem. OS (instalacija, izbor, itd) nije za Perice&Štefice. Koliko je teško utipkati 'distrowatch' (hint, ne mora se tipkati, dovoljno je dvoklik na tu riječ i dalje desni klik..). Jedina napomena, potencijalnim juzerima, ne treba tražiti 'jaču' verziju, nego onu koja radi ono što vam treba (hint, nije server 'bolji' ili više DVDa kao Debian komplet.. ponekad je manje bolje, juzer treba desktop verziju, ponekad je malo teže pronaći stariju verziju..).

Distre su koliko-toliko zaokružene cjeline, početnik bi samo trebao provjeriti par popularnih (ili pročitati na disto) i tad se može odlučiti koju želi. Nakon tog tek ima smisla step-by-step howto instaliranje i podešavanje za NJEGOVE potrebe ili ostaviti outofbox za što je i live+persistencija zadovoljavajuće ako baš želi s USBa

- (hint, Flash je 'lošiji' od HDDa, oba mogu biti USB-removable..) ali tad opet dođemo do podjednake situacije klasičnom installu koji ima svoje prednosti (pogotovo multiboot s onim drugim OSom čije ime se ne spominje u ovoj temi, kojeg će linux jednog dana eliminirati...). (mućki provokator-II).

11 godina
protjeran

Dosta je u opticaju uredjaja bez dvd čitača, pa mi je live linux usb prakticniji nego da nosam externi dvd...  U biti dobro je znati sta i kako se moze pa onda čovjek sam odluci kaj mu vise paše kad procita ovdje ili negdje drugdje malo o svemu tome...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
da, jer neobično je da netko dođe na IT forum bez pokušaja googlanja ili ukoliko je eng jezik problem. OS (instalacija, izbor, itd) nije za Perice&Štefice. Koliko je teško utipkati 'distrowatch' (hint, ne mora se tipkati, dovoljno je dvoklik na tu riječ i dalje desni klik..). Jedina napomena, potencijalnim juzerima, ne treba tražiti 'jaču' verziju, nego onu koja radi ono što vam treba (hint, nije server 'bolji' ili više DVDa kao Debian komplet.. ponekad je manje bolje, juzer treba desktop verziju, ponekad je malo teže pronaći stariju verziju..).

Distre su koliko-toliko zaokružene cjeline, početnik bi samo trebao provjeriti par popularnih (ili pročitati na disto) i tad se može odlučiti koju želi. Nakon tog tek ima smisla step-by-step howto instaliranje i podešavanje za NJEGOVE potrebe ili ostaviti outofbox za što je i live+persistencija zadovoljavajuće ako baš želi s USBa

- (hint, Flash je 'lošiji' od HDDa, oba mogu biti USB-removable..) ali tad opet dođemo do podjednake situacije klasičnom installu koji ima svoje prednosti (pogotovo multiboot s onim drugim OSom čije ime se ne spominje u ovoj temi, kojeg će linux jednog dana eliminirati...). (mućki provokator-II).

A čemu se čudiš. Zar kod nas ne prevladava mentalitet da je jedino što vrijedi Ultimate/Enterprise/Uber ... verzija OS-a/Softvera. Treba ići odmah u glavu s najtežim problemima (Gentoo, Slackware, ....), poslije je sve "boranija". samo s tim pristupom za par godina /(mjeseci) možeš doći u fazu samostalnog kompajliranja i optimiziranja kernela te postići najbrži boot sustava u bližem svemiru.Smijeh

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...
..

A čemu se čudiš...

-ne čudim se. Samo podignem obrvu... (ostatak posta je nestao negdje u bespućima neta, pa odustajem od ponovnog natipkavanja do neke druge prigode). BeMTiForUum.. a bio je tako dobar postić.{#}

14 godina
neaktivan

Jel itko ikada uspio instalirati glupe bcm43227 drajvere na arch/manjaro?

Sve moguce gluposti probao,neide..

Pomoc

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

(pacman arch za bcm kažu da će supportati u budućnosti open, do tad proprietary..)

pm i broadcom-wl
sudo modprobe wl
sudo depmod -a
sudo sed -i '/^MODULES/ s/)/ wl)/' /etc/rc.conf

btw, kog se vraga mučiš umjesto da koristiš blagodati neke druge distre (koja radi)...

14 godina
neaktivan

ERROR: Could not insert 'wl'

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Jel itko ikada uspio instalirati glupe bcm43227 drajvere na arch/manjaro?

Sve moguce gluposti probao,neide..

Pomoc

Jesi probao broadcom-wl-dkms paket?

https://wiki.archlinux.org/index.php/broadcom_wireless#broadcom-wl

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.4.2014 22:30 (lazy_punk).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice