Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.484.516
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

@andi

evo samo za tebe:

{#}

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
@hrvooje Nemam vremena gledati sto je novo izaslo, sto valja, radim u telekimunikacijama i dan mi je pre tempiran.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
16 godina
andi.cro kaže...
mario.L_hr kaže...
Smrdao si ovisnosti. Pokreni Synaptic i tamo popravi strgane pakete.

eee pajdo kad bi te ja razumio...{#}

Ajd lijepo ti meni napiši "steb by step... o baby"  kako da to ispravim ili samo pukni slikicu kako,gdje i što  treba biti ispravno namješteno!

btw: šta bi tu i kako trebalo srediti da je najoptimalnije jer mi neke stvari nisu jasne, npr. zašto je boot particija tako mala i zašto je EXT2 umjesto EXT4 i šta znače one dvije koje su isto velike...???

Da li to mogu i kako, sigurno namjestiti kako bi trebalo biti?

-a kolika bi boot trebala biti? npr win defalutno stavlja 100MB, do 350... ja postavljam do 500, ako imam nekih planova, npr DOS-6x.. Pošto bootmanager ne mora biti na boot disku (bitan je samo MBR tj primarna aktivna particija + bios boot order), može biti zajedno sa sys fileovima na /root-u.. Boot manage ne raste, osim ako u njemu držiš bezbroj verzija obsolete kernela i sl. (upgradeom verzije se doda noovi boot, stari ovisno o odabranoj opciji ostane ili ga počistiš).

-primarne particije su od 1 do 4, vidi SDA-broj...

extended particja je 'conatainer' ali nije bootabilna-aktivna. U njoj su ostale particije bez ograničenja, uz jedno staro ograničenje po SCSI lancu do 16 istovremeno aktrivnih particija po fizičkom disku, ali može ih biti više... do 99?. Npr ze perverzni multiboot svih OSeva koje poželiš.

-prva exteneded particija (ili logička) je pod SDA5 nadalje.. što nije jasno (i btw, RTFM, nemoj biti 'bespomočan0 ako želiš naučiti, potrudi se, ako ne želiš naučiti, tad ne postavljaj pitanja jer običan user ne mora baš ništa znati o OSu jednako kao o vešmašini ili automobilu, samo koristi appse-OS..).

-particije su onakve kako si ih odredio u installu. Ext (nešto) je recimo verzija, ext2 je stara, koristi se za boot jer je stara-kompatibilna, dok je ext4 nova i može je koristiti samo OS koji ima odgovarajuću podršku (driver). LVM je recimo nepotreban za tebe...

-sve (baš sve i još više..) možeš trenutno saznati u googlu-linux-wiki.. s ključnom riječju koja te zanima.

-kako, zašto.. itd kao o 'optmalne' postavke su već stvar filozofije, potreba, znanja.. tako da nema isključivog odgovora. To moraš za sebe odgovoriti ili budi 'juzer' prije nego postaneš admin.

PC - stručnjak kaže...
@hrvooje Nemam vremena gledati sto je novo izaslo, sto valja, radim u telekimunikacijama i dan mi je pre tempiran.

-pitanje i odgovor nemaju nikakve veze s tvojim tempiranjem, nego nickom i ITom. Da znaš, znao bi i razumio hrvoojev odgovor, tj nebi ni postavio pitanje. Ili Puppy, slack... itd. do archa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 12:53 (ihush).
12 godina

pitanje dal pored ovih particija teba imat išta više znači  root / , swap , /home i npr koliko treba dati pojedinoj za hdd od 200gb i ram 8gb

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mirzet1976 kaže...

pitanje dal pored ovih particija teba imat išta više znači  root / , swap , /home i npr koliko treba dati pojedinoj za hdd od 200gb i ram 8gb

-može i ne mora. Dovoljna je jedna (za početnike pogotvo jer ne znaju koliko im treba za što..). /home se uvjek može promijeniti itd.

-swap je poseban, nije obavezan, može biti i file kao pod winsima.. ovisno o potrebama, RAMu, HDDu,... može se kreirati i svaka linux distra (live..) će ga automatski koistiti.

-sve se može razbacati, npr /boot, /root, /home, /etc. ...no to bi imalo smisla samo na fizičkim diskoivma ili za 'one koji znaju i imaju razlog'.

12 godina

pozz opet pitanje kako ovaj partition wizard iso file staviti na usb da boota pokušao sa sudo dd if=/home/ubuntu/pwhe811.iso of=/dev/sdb bs=8M nije išlo, namam windows

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 17:31 (mirzet1976).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mirzet1976 kaže...

pozz opet pitanje kako ovaj partition wizard iso file staviti na usb da boota pokušao sa sudo dd if=/home/ubuntu/pwhe811.iso of=/dev/sdb bs=8M nije išlo, namam windows

S obzirom da je to alat za Windowse, na taj nacin (s dd naredbom) nikako. Bolje je pitanje, sto zelis uciniti i treba li ti za to neophodno bas Partition Wizard?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina

ovako imao sa dva hdd od kojih je jedan krepo na kom je bio windows a ovaj drugi ima na sebi neke podatke koje nebih brisao tj formatirao hdd i cjeli disk je jedan particija ntfs, pokušao sam sa gparted da napravim još još jednu particiju na kojoj bi bio kubuntu al neide, sad pokušavam nać neki program kojim bi mogao smanjiti ovu pa napraviti drugu novu za kubuntu, razlog zbog čeg gparted nemože je da javlja da ovaj hdd ima nekoliko bad sectora i šalje me na windows da uradim chkdsk

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mirzet1976 kaže...

ovako imao sa dva hdd od kojih je jedan krepo na kom je bio windows a ovaj drugi ima na sebi neke podatke koje nebih brisao tj formatirao hdd i cjeli disk je jedan particija ntfs, pokušao sam sa gparted da napravim još još jednu particiju na kojoj bi bio kubuntu al neide, sad pokušavam nać neki program kojim bi mogao smanjiti ovu pa napraviti drugu novu za kubuntu, razlog zbog čeg gparted nemože je da javlja da ovaj hdd ima nekoliko bad sectora i šalje me na windows da uradim chkdsk

S obzirom da je rijec o NTFS-u, najbolje ga zna popraviti onaj ciji taj filesystem i jest, a to su Windowsi. Tako da, ako si u mogucnosti, najbolje je nad tim diskom napraviti chkdsk iz Win.

Ako nisi u mogucnosti, probaj ovo. Ako ne uspije, ponavljam, najbolje popraviti NTFS zna onaj koji ga je i napravio, dakle MS i njihovi Windowsi sa chkdsk.

12 godina

pokušaću i to a sad snimam gparted-live.iso

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 18:59 (mirzet1976).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mirzet1976 kaže...

pokušaću i to a sad snimam gparted-live.iso

-beskorisno.. ako imaš problema s HDDom, trebaš odgovarajuće (većinom win ili DOS) alate. Gparted je partition manager, ne recovery-repair alat, radi s ispravnim diskom, beskoristan za diagnostiku ili popravak... btw, umjesto gparted distre, korisnije je imati normalnu distru kao ubuntu (stariju, i386..) kojom možeš osnovne stvari jer je gparted ili sličan manager dio svake distre.

-razni win-live mediji su za to korisniji, kao npr Hirens i miniPE...

12 godina

Isprobao i beskorisno, uredu a kako staviti hirensboot CD na usb u ubuntu-u

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mirzet1976 kaže...

Isprobao i beskorisno, uredu a kako staviti hirensboot CD na usb u ubuntu-u

-CD (ili DVD) snimi na odgovarajući medij, KISS, to radi. (svakako imaj sve bitnije alate na CDu (DVD je drugi izbor, tek nakon tog USB..).

- Ako želiš 'igrati se', tad možeš probati na USB.. alata za to ima na stotine, naravno ovisiš o sto sitnica, samom flash disku, emulacijama-BIOS.. i položaju zvijezda. HP usb tools je vrlo koristan, FAT32 je vjerojatniji za boot itd.. Nema odgovora osim probaj. To nije jednako prebacivanju OSa na usb, pa ni rezultat ne mora biti jednak. Osnovno pravilo, iz osa s kojim radiš boot medij napravi sve, FS, alati itd. Ako to radiš s linuxa, sve s njim, iz windowsa, .. može i diskpart i običan copy, ili bilo koji drugi način.

12 godina
neaktivan

Kako da iz linuxa popravim windows loader?  Imao sam se7en i mint, particije su bile sda1 ntfs 100mb (mislio sam da je isključivo za bitlocker, no izgleda i loader..), sda2 ntfs 50gb (se7en) i sda3 ext4 50gb (mint).

Izbrisao sam mint, stavio manjaro i ovako izgleda sata disk: sda1 ext2 boot 100mb, sda2 ntfs 50gb (se7en) i sda3 ext4 50gb (manjaro).

Je'l moguće kako fixat iz linuxa bez windows diska i njihovog startup repaira? Hoće li to još veći nered napraviti?

BTW....YEAH :D BTW....YEAH :D
Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 22:04 (lazy_punk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

Kako da iz linuxa popravim windows loader?  Imao sam se7en i mint, particije su bile sda1 ntfs 100mb (mislio sam da je isključivo za bitlocker, no izgleda i loader..), sda2 ntfs 50gb (se7en) i sda3 ext4 50gb (mint).

Izbrisao sam mint, stavio manjaro i ovako izgleda sata disk: sda1 ext2 boot 100mb, sda2 ntfs 50gb (se7en) i sda3 ext4 50gb (manjaro).

Je'l moguće kako fixat iz linuxa bez windows diska i njihovog startup repaira? Hoće li to još veći nered napraviti?

Windows loader moze reinstalirati jedino startup repair od Windowsa. No, u tom slucaju oni ce ti pregaziti trenutni bootloader (pretpostavljam GRUB) i neces moci bootati nista drugo osim Windowsa. Ako imas instalirane Windowse na disku, najbolje je popraviti GRUB (opet, pretpostavljam da njega imas).

Vidi: http://wiki.manjaro.org/index.php/Restore_the_GRUB_Bootloader#For_BIOS_Systems (za BIOS, pretpostavljam da nemas EFI).

Usput, slika? Kakva je to magija? Witcher na Linuxu? :drool:

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 23:23 (1domagoj1).
13 godina
odjavljen
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Samo to je dovoljan razlog da jos jednom kupim Witchera 2 cisto iz podrske - jer ga vec imam, ali nazalost za Win.

Ovo obecaje za trojku kojoj se veselim kao beba zvecki. Trojka na Linuxu, to su vec mokri snovi. :D

Btw., nisam znao da je gog.com CD Projektova podruznica. Svaka im cast na potezu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 0:07 (1domagoj1).
13 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Samo to je dovoljan razlog da jos jednom kupim Witchera 2 cisto iz podrske - jer ga vec imam, ali nazalost za Win.

Ovo obecaje za trojku kojoj se veselim kao beba zvecki. Trojka na Linuxu, to su vec mokri snovi. :D

Btw., nisam znao da je gog.com CD Projektova podruznica. Svaka im cast na potezu.

da ja ga imam na gog-u pa cekam dok se tamo ne pojavi :)

15 godina

Ima koji način da stavim Windows fontove na Mint16, na razini sustava?

Swedish latin super funk.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sirka666 kaže...

Ima koji način da stavim Windows fontove na Mint16, na razini sustava?

Kizo ti je napisao na prethodnoj stranici, evo link.

Ako imaš samo jednog usera onda ti je moj prijedlog da u home mapi napraviš folder .fonts u njega kopiraš sve fontove koje želiš i nakon toga sudo fc-cache -fv.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina

Kak da instaliram razne programe?

Pita me sa kojim programom otvoriti download???

I zašto ne mogu instalirati Unebootin???

Stalo je tu i ni makac!

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

zato ne koristis software center ?

Tamo imas i Wine i Unetbootin  

inace ispod ove trake imas "Details" stisnes na to i mozes vidjet na kojem djelu je instalacija zapela

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.3.2014 20:01 (Arnold Layne).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Arnold Layne kaže...

zato ne koristis software center ?

Tamo imas i Wine i Unetbootin  

inace ispod ove trake imas "Details" stisnes na to i mozes vidjet na kojem djelu je instalacija zapela

Software centar mi se svako malo ruši a i ne znam imena programa koji su dobri za određenu stvar!

Unebootin sam probao pa opet neki "error"!

Details u prijašnjem postu nije bilo moguće otvoriti!

Evo još nekih slika neuspjeha instalacija...

15 godina

Nemam više živaca...neću vas više gnjaviti, doviđenja i hvala...

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

A gle, stavio si 13.10, ima bugova. Jos ovisno o tvojoj konfiguraciji i tako to. Strpi se malo do 14.04 pa onda njega stavi.

14 godina
neaktivan
Bilo bi dobro da netko napiše Linux početnicu za one koji prelaze s Windowsa.
Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...
andi.cro kaže...

A gle, stavio si 13.10, ima bugova. Jos ovisno o tvojoj konfiguraciji i tako to. Strpi se malo do 14.04 pa onda njega stavi.

Ma nebi trebalo biti ni blizu toliko error-a koliko ih on ima, bice je zeznuo neke repozitorije ili brejkao dependancy-e. Koristio sam 13.10 i bugovi su sitnice, ovo sto on ima je kako bi se reklo deal breaking.

mario.L_hr kaže...
1. pravilo: početnik ne smije instalirati ništa van software centra {#}
2. Ako si power user na windowsu ne znači da si odmah i power user na linuxu {#}
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.3.2014 22:23 (josipva).
17 godina
mario.L_hr kaže...

Misliš kao onih nekoliko  sticky  tema u Linux podforumu? Ili na nešto kao onu informatičara starog kova?

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.3.2014 22:23 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

to je sve stvar navike...

ja sam win smatrao idiotskim i glupavim nakon što sam sam Atarija prešao na PC...

Danas se sve svodi na to što ti i koliko treba.

iako se ljudi rukama i nogama bore protiv linuxa samo zbog starih navika

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

... Ili na nešto kao onu informatičara starog kova?

Da smo u '91., '92., ajde.

Danas u 2014. - hrpa dreka, makar pokusava biti smijesan. {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice