Stigao Ubuntu 16.04 LTS

poruka: 69
|
čitano: 12.722
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stigao Ubuntu 16.04 LTS".
13 godina
Re: Stigao Ubuntu 16.04 LTS
EZY-E kaže...
kerum kaže...
EZY-E kaže...
 A šta to tolko bitno imaš za podešavati na kompu da se to ne može na osx-u?

Pa evo jedan banalan primjer - alatna traka je uvijek na vrhu čak i ako prozor nije maximiziran te svaki put kada želiš ići na File, Edit ili nešto treće, imaš maraton preko pola ekrana. Zatim mijenjanje docka da izgleda više poput onoga u win/mintu.

Ova alatna traka je briljantno rješenje, kad god ti trebaju opcije neke znaš gdje trebaš ići, jadna od boljiih stvari osx-a.

Dock isto, jako dobro rješeno iako može bolje.

Vidiš - upravo u tome i je problem. Tebi je briljantna, meni je užasna. A Apple ne da izbor. Canonical želi ići koracima Appla ali na kraju ih ipak korisnici natjeraju da ponude izbor. Za lovu koju traži Apple, trebao bi biti u mogućnosti transformera od njega napraviti ukoliko želim.

9 godina
neaktivan
Stigao Ubuntu 16.04 LTS
momci znate vi da u guglovin uredima u San Franciscu samo njubuntu/mac

0 0 hvala 0
14 godina
Stigao Ubuntu 16.04 LTS

Je li ovo kritika urodila plodom? Baš me briga.

BUG

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Friday kaže...
LudaRajcica kaže...

.NET programerima je sve tesko i cudno pa i u par klikova iztweekati si sustav da radi po zelji :D

Par klikova, mda...

Prije koju godinu sam htio napraviti autologin za jednog usera na kubuntu stroju. Nakon par sati i promjene poveceg broja cfg fajlova, drkanja po grupama, userima i mami maminoj odustao sam i zalijepio naljepnicu na vrh monitora sa passwordom. Pitao sam par znalaca koji kurac se dogadja. Uglavnom sam dobio odgovor "pa trebalo bi raditi". Toliko o par klikova...

Je li pass bio svexi :)

http://quark.blog.hr/2016/03/1632007157/svexi.html

I meni je idiotarija to sa gumbićima. Daj izbor, al po defaultu ostavi 'normalnu' opciju. 

Kako ovdje tema nije idiotarija, onda mogu i ja. Npr. Windows idiotarija: Odaberem printer pa desni klik i imaš dva puta svojstva, printer svojstva i svojstva. Ajd dobro. Odem na printer svojstva pod admin računom i kliknem na 'port' tab i hoću editirati port, kaže nemam prava. Ja admin da nemam prava?! Ok, nazad na printere, označiš printer, na vrhu prozora se pojavi 'Print server properties', već treći properties za istu stvar. Kliknem na njega, otvori mi se isti prozo kao malo prije, samo sad ispod 'Configure port' imam i opciju 'Change Port Settings'. Hebo me ćaća, ako to ne znači isto. Tek kad sam uđeš u taj change port settings možeš na 'port' tabu promijeniti port. Ne znam koji je mazohist ovo radio, al ga mama i tata sigurno nisu voljeli

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2016 12:53 (hrvooje).
11 godina
hrvooje kaže...

I meni je idiotarija to sa gumbićima. Daj izbor, al po defaultu ostavi 'normalnu' opciju. 

Kako ovdje tema nije idiotarija, onda mogu i ja. Npr. Windows idiotarija: Odaberem printer pa desni klik i imaš dva puta svojstva, printer svojstva i svojstva. Ajd dobro. Odem na printer svojstva pod admin računom i kliknem na 'port' tab i hoću editirati port, kaže nemam prava. Ja admin da nemam prava?! Ok, nazad na printere, označiš printer, na vrhu prozora se pojavi 'Print server properties', već treći properties za istu stvar. Kliknem na njega, otvori mi se isti prozo kao malo prije, samo sad ispod 'Configure port' imam i opciju 'Change Port Settings'. Hebo me ćaća, ako to ne znači isto. Tek kad sam uđeš u taj change port settings možeš na 'port' tabu promijeniti port. Ne znam koji je mazohist ovo radio, al ga mama i tata sigurno nisu voljeli

Pronaći će se smisao u tome, bez brige. Ako nije windows onda nema smisla, za sve ostalo tu je mastercard. 

Samomrzeći hrvat
9 godina
neaktivan
Stigao Ubuntu 16.04 LTS

Ajmo dojmovi. Jel se isplati prelaziti sa 14.04 LTS na ovo?

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
gigranovic kaže...

Ja prelazim vec danas!

Freak Show Inc.
11 godina
gigranovic kaže...

Kakvo je to pitanje? Ne isplati se biti na bilo kojoj verziji a da nije najnovija. LTS je izgubio smisao na desktopu za normalne korisnike.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Zalomilo se, sorry.

Neće se ponoviti!

E onda, oprosteno je. :D

Entry Point kaže...

Kakvo je to pitanje? Ne isplati se biti na bilo kojoj verziji a da nije najnovija. LTS je izgubio smisao na desktopu za normalne korisnike.

:O

A ja jos guram 12.04, sretno vec cetvrtu godinu, jel.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2016 19:02 (1domagoj1).
17 godina
1domagoj1 kaže...

ja godinu i pol na 12.04LTS, muci me "jedino" multi monitor support (dual monitor pokazuje kao jedan veliki logicki, xrandr ne pomaze), tu i tamo wifi zasteka kad je najkricnije, putty je nekad sretnije rjesenje, outlook i kalendar nemaju adekvatnu zamjenu, office da ne pricam (ajmo ne sad u raspravu MS vs Libre :D) itd.

uskoro ssh dolazi na win10, kolege na poslu me vec gledaju ispod oka.. :D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan
nixass kaže...
1domagoj1 kaže...

ja godinu i pol na 12.04LTS, muci me "jedino" multi monitor support (dual monitor pokazuje kao jedan veliki logicki, xrandr ne pomaze), tu i tamo wifi zasteka kad je najkricnije, putty je nekad sretnije rjesenje, outlook i kalendar nemaju adekvatnu zamjenu, office da ne pricam (ajmo ne sad u raspravu MS vs Libre :D) itd.

uskoro ssh dolazi na win10, kolege na poslu me vec gledaju ispod oka.. :D

Nadogradi i neće te mučiti multi monitor. Ili ako se osjećaš sretno probaj KDE, imaju strašne opcije za svaki prozor i monitor.

Po čemu je Outlook poseban ne znam. Imašnylas n1 ako ti ne paše Evolution. Menu je Google favorit, jer mogu exportat mbox u Thunderbird ili bilo koji drugi klijent, osim Outlooka naravno. Mail klijent ima kalendar, taskove i čitaš mailove. Ne vidim posebnost jednog nad drugim.

Za Office si u pravu, ali da je Linux na desktop 50% onda bi bio i MS Office za Linux kao npr. za Android. Al to nema veze s Canonicalom, zar ne? Besplatne alternative su upravo to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2016 20:54 (hrvooje).
17 godina
neaktivan

Meni je Mailpile drag, medutim jos je u beti i to je samo klijent iskljucivo za postu.

Za sve ostalo, tu je Thunderbird.

14 godina
gigranovic kaže...

Ja ostajem za sada na 14.04 LTS, prebaciti cu se za mjesec-dva kad malo ispeglaju ove pocetne bug-ove kojih uvijek ima.

WordPress ❤
17 godina
hrvooje kaže...

Nadogradi i neće te mučiti multi monitor. Ili ako se osjećaš sretno probaj KDE, imaju strašne opcije za svaki prozor i monitor.

Po čemu je Outlook poseban ne znam. Imašnylas n1 ako ti ne paše Evolution. Menu je Google favorit, jer mogu exportat mbox u Thunderbird ili bilo koji drugi klijent, osim Outlooka naravno. Mail klijent ima kalendar, taskove i čitaš mailove. Ne vidim posebnost jednog nad drugim.

Za Office si u pravu, ali da je Linux na desktop 50% onda bi bio i MS Office za Linux kao npr. za Android. Al to nema veze s Canonicalom, zar ne? Besplatne alternative su upravo to.

ne mogu stavit noviji ubuntu jer nije podrzan kad sam na firminoj mrezi, trebao bi nam doc uskoro 14.04LTS al bojim se prekasno (prilagodjavaju ga volonteri pa to i traje).

KDE upalim tu i tamo i jednostavno se ne mogu prisilit na koristenje :D imam Unity, koji isto tak ne volim previse al vise odgovara mojim potrebama.

Outlook isto ko i Office, radi ko podmazan i savrseno funkcionira kalendar. solidan dio radnog dana mi ode i na mailove i tu ocu komfor.

Thunderbird/evolution sam probao koristit tjedan-dva no vratio sam se web app outlooku, koji iako okrljasten radi bolje.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan
nixass kaže...

...

KDE upalim tu i tamo i jednostavno se ne mogu prisilit na koristenje :D imam Unity, koji isto tak ne volim previse al vise odgovara mojim potrebama.

...

?

Pa Win ti je pljunuti KDE.

17 godina
1domagoj1 kaže...
nixass kaže...

...

...

?

Pa Win ti je pljunuti KDE.

i?

nejdem natrag na winse zbog GUI

17 godina
neaktivan
nixass kaže...

i?

nejdem natrag na winse zbog GUI

Pa u ovoj temi, a i inace uglavnom se kuka kak svaki OS mora izgledati kao Win da se korisnici lakse "prilagode" i "snadu".

Moj isprike onda.

17 godina
odjavljen
Stigao Ubuntu 16.04 LTS

Vidim ja da je vama do zajebancije umjesto da dopustite da vas izvedemo na pravi put!

Freak Show Inc.

3 0 hvala 0
14 godina
Pa moraš prvo "malo" švrljati i isprobavati. Ti si odmah otkrio "pravi put"?
17 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
Pa moraš prvo "malo" švrljati i isprobavati. Ti si odmah otkrio "pravi put"?

Pa ne bas, zapravo...

Freak Show Inc.
14 godina
Znači započeo si s misionarkom a vidi do kuda si dospio (Irska).😛
17 godina
Ja sam par puta vec probao linux i jednostavno uvijek mi je ostavio gorak okus ... Dok oni ne srede neki normalni installer za aplikacije nema tu kruha ... Sucelje mi cak nije toliko ni bitno, mislim danas Linux izgleda odlicno, ali ide mi na zivce kaj sve moras sam kompajlirati, pa verzija za debian, verzija za drugog, pa treceg ...
King in the castle, king in the castle ...

2 3 hvala 0
17 godina
neaktivan
tjodalv kaže...
Ja sam par puta vec probao linux i jednostavno uvijek mi je ostavio gorak okus ... Dok oni ne srede neki normalni installer za aplikacije nema tu kruha ... Sucelje mi cak nije toliko ni bitno, mislim danas Linux izgleda odlicno, ali ide mi na zivce kaj sve moras sam kompajlirati, pa verzija za debian, verzija za drugog, pa treceg ...

Kompajlirati? Nisi cuo za Software Manager?

Jedino sto kompajliram su moji vlastiti projekti...

9 godina
neaktivan
tjodalv kaže...

Što si ti Gentoo koristio? Skoro svi distroi imaju neki package management tool.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.4.2016 16:02 (gigranovic).
9 godina
neaktivan
Stigao Ubuntu 16.04 LTS

zdravo, otkad znam za sebe koristim win, u zadnje vrijeme svi pricaju o linuxu(najcesce ubuntu i mint distribuciji), guglao sam malo o tome i vidio da cak i ima neke prednosti u odnosu na win. pa me zanimaju vasa iskustva nakon prelaska jer se mozda prebacim.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Operativni sistem je spona izmwdju aplikacija i hardvera. Os nije svrha sam sebi.

Znaci zapitaj se koje ti aplikacije trebaju i vidi ima li ih na linuxu ili bar alternative. Isprobaj sve u live modu ili virtualci i odmah bu ti jasno jel to za tebe ili nije.

U svakom slucaju linux zahtijeva malo vecu razinu znanja nego one razine za prosjecno windows koristenje... Sto znaci da ce trebati malo i uciti... 😎

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Yaaqov kaže...

zdravo, otkad znam za sebe koristim win, u zadnje vrijeme svi pricaju o linuxu(najcesce ubuntu i mint distribuciji), guglao sam malo o tome i vidio da cak i ima neke prednosti u odnosu na win. pa me zanimaju vasa iskustva nakon prelaska jer se mozda prebacim.

Prva i najočitija prednost je ta da je Linux besplatan, a Win nije (ne ulazim u to na koje načine ste ga stekli, službeno se Win plaća).

Druga prednost je ta da je Linux brži i robusniji od Win. Windowsi su previše bloated i često imaju issuea (već legendarni not responding message npr.), dok sa Linuxom to nije slučaj. Čak i kada ti dojavi neki vrlo rijetki error, jedino što trebaš napraviti je "sudo rm /var/crash/*" u shellu i pičiš dalje bez problema.

Instalacija programa je po mojem mišljenju jednostavnija nego na Windowsu. U Ubuntuu konkretno trebaš da bi instalirao program utipkati u shell "sudo apt-get install <ime_programa>" i to je to. Dalje OS radi za tebe. Ako baš ne voliš shell, onda koristiš Ubuntu Software Center, koji je isto vrlo jednostavan za korištenje, nešto kao Google Play za Android npr.

Kad koristiš Linux ne moraš brinuti za viruse.

Nadalje, Linux je inicijalno bolje opskrbljen programima nego Windows koji su doduše free, odnosno pod GPL licencom, ali su svejedno dobri i obavljaju svoj posao kako spada.

Ovisno o distribuciji Linuxa, možeš više - manje mijenjati izgled kako ti je volja. Imaš nekoliko jako dobrih GUI paketa za Linux poput Gnomea ili KDEa, iako naravno pravom Linuxašu to nije bitno jer sve radi preko shella.

Nedostaci Linuxa su da ne možeš igrati baš sve igrice, ja sam osobno imao problema sa DirectXom na Ubuntuu, a drugih problema nisam imao. Naravno, ne možeš koristiti Office ili Visual Studio ako si C/C++/C# developer, ali zato imaš OpenOffice i Eclipse koji su dostojna zamjena, a to što ne možeš koristiti .NET je eto smola, al što ćeš, imaš Javu umjesto C#.

Moje iskustvo je jako dobro. Kad pohvataš sve konce vidiš kako je Linux lakši za rad. Zapamti, ako baš ne želiš, u Ubuntuu ne moraš uopće koristiti shell, nego za sve postoji GUI workaround. Dobrih alternativa za Windows programe ima, te možeš raditi na Linuxu skoro sve što i na Windowsima.

Uzmi Linux ako nisi gamer. Ako si developer, Linux je muss, a ako si casual korisnik, dobar će biti i Windows i Linux.

15 godina
protjeran
gigranovic kaže...
Yaaqov kaže...

Prva i najočitija prednost je ta da je Linux besplatan, a Win nije (ne ulazim u to na koje načine ste ga stekli, službeno se Win plaća).

Druga prednost je ta da je Linux brži i robusniji od Win. Windowsi su previše bloated i često imaju issuea (već legendarni not responding message npr.), dok sa Linuxom to nije slučaj. Čak i kada ti dojavi neki vrlo rijetki error, jedino što trebaš napraviti je "sudo rm /var/crash/*" u shellu i pičiš dalje bez problema.

Instalacija programa je po mojem mišljenju jednostavnija nego na Windowsu. U Ubuntuu konkretno trebaš da bi instalirao program utipkati u shell "sudo apt-get install <ime_programa>" i to je to. Dalje OS radi za tebe. Ako baš ne voliš shell, onda koristiš Ubuntu Software Center, koji je isto vrlo jednostavan za korištenje, nešto kao Google Play za Android npr.

Kad koristiš Linux ne moraš brinuti za viruse.

Nadalje, Linux je inicijalno bolje opskrbljen programima nego Windows koji su doduše free, odnosno pod GPL licencom, ali su svejedno dobri i obavljaju svoj posao kako spada.

Ovisno o distribuciji Linuxa, možeš više - manje mijenjati izgled kako ti je volja. Imaš nekoliko jako dobrih GUI paketa za Linux poput Gnomea ili KDEa, iako naravno pravom Linuxašu to nije bitno jer sve radi preko shella.

Nedostaci Linuxa su da ne možeš igrati baš sve igrice, ja sam osobno imao problema sa DirectXom na Ubuntuu, a drugih problema nisam imao. Naravno, ne možeš koristiti Office ili Visual Studio ako si C/C++/C# developer, ali zato imaš OpenOffice i Eclipse koji su dostojna zamjena, a to što ne možeš koristiti .NET je eto smola, al što ćeš, imaš Javu umjesto C#.

Moje iskustvo je jako dobro. Kad pohvataš sve konce vidiš kako je Linux lakši za rad. Zapamti, ako baš ne želiš, u Ubuntuu ne moraš uopće koristiti shell, nego za sve postoji GUI workaround. Dobrih alternativa za Windows programe ima, te možeš raditi na Linuxu skoro sve što i na Windowsima.

Uzmi Linux ako nisi gamer. Ako si developer, Linux je muss, a ako si casual korisnik, dobar će biti i Windows i Linux.

Vrlo jednostavno, već vidim tipičnog Joe-a kako otvara Terminal ko paštetu i tipka navedenu komandu ko iz pi*ke, uz naravno prethodno znanje o tome šta ta naredba uopće radi do kojeg je došao satima proučavajući kako linux radi.

HTC Hero-iPhone 3GS-Nexus S-Nexus 7-Htc 8S-iPhone 4-Galaxy S2-HTC Sensation-Lumia 625-N8-Dell Venue 8-Z1 Compact-m2 note-One M8-z1 compact-Blackberry 9900-Z1 Compact
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Vidim ja da je vama do zajebancije umjesto da dopustite da vas izvedemo na pravi put!

Pravi put je skupiti ih sve. Krivi put je biti zaključan na jedan. Ali ti to (već) znaš, a trolanje nije nikome naškodilo ;)

99,99% Windows korisnika ne zna ni za Windows command promp naredbe koje se koriste u svakodnevnom radu a nemaju GUI tipa diskpart, nbtstat, subst, arp ... tako da svi znamo da to nema veze s OS-om, nego s voljom za učenjem novog. Dan u kojem ne naučim ništa novo smatram neuspjehom.

17 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Vrlo jednostavno, već vidim tipičnog Joe-a kako otvara Terminal ko paštetu i tipka navedenu komandu ko iz pi*ke, uz naravno prethodno znanje o tome šta ta naredba uopće radi do kojeg je došao satima proučavajući kako linux radi.

I meni se dogodilo da sam morao lupati neke naredbe u cmd-u da sredim mrezu, stvarno se vise ne sjecam, ali nije se moglo drugacije nego u cmd-u, pa ne kuzim koja je sad razlika to sto sam ja morao u cmdu nakuckati par naredbi ili sto u terminalu nakuckas par naredbi?

Da, to je bio neki posebni slucaj, ali se mogao dogoditi svakome. Koja je onda razlika? U cmdu je lakse tipkati?

I naravno, nisam potrosio niti minute proucavajuci sto ta naredba radi, niti kako Windows radi, vec sam pretipkao i lupio Enter.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.4.2016 15:36 (1domagoj1).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice