Piratstvo ionako odumire. Igre će polagano priječi na online (massive) sa pretplatama, sve više programa izbacuje online verzije (Photoshop pokushava, oni koji su vidjeli i probali znaju o čemu pričam). Zapravo je neki trend prebacivanja svega u web aplikacije i samo je pitanje vremena kada će naše mašine postati svojevrsni thin klijenti (ne baš thin ali ni "thick"). Samim tim prebacivanje na web proizvođaći dobijaju odličnu slobodu zarade i kontroliranja prihoda, a i samim time kontroliranja dostupnostvi svoje aplikacije nekome. Naravno, ne može sve ići online ali ni Autodesk ne gubi previše novaca na svojem 3D studiju kao što npr neki izdavači igara (osobito EA čije igre nije vrijedno kupit jer ako i skinem obrišem u roku od odma nakon instalacije).
Ja se stvarno kasno ubacujem u temu, no s obzirom da sam pročitao sve postove, napisat cu i ja jedan. Necu se doticati piratluka u globalu (o tome se pisu knjige, pa ne znam kako netko očekuje da će sažeti cijelu problematiku u par postova), vec ću "analizirati" sebe. Dakle, ja sam jedan power user koji i za privatne i za poslovne potrebe koristi razna softverska riješenja.Sto se toga tiče (softvera) definitivno i bez rezerve sam protiv piratluka.Razlozi: i sam sam programer (radim na ERP riješenjima za građevinske tvrtke, npr.) te znam koliko bi bijesan bio da mjesece moga izrađivanja i građenja koda, netko piratizira.Računalni kod je također proizvod (i to itekakav) i to što ga je lakše ukrasti nego, primjerice auto, ne znači da je legalnije i da se lakše opravdati nego nakon krađe auta.Piratluk se treba kažnjavati kao i svaka druga krađa.E sad, ljudi kažu: "mi nemamo novaca za to", "imamo loš standard", "vani je jeftinije" i slične gluposti, koje ni izdaleka ne daju opravdanje.To su samo izlike ljudi koji ne žele izravno priznati da ih boli briga za nečiji trud, što bi kad ne moraju.Ne kažem da te izlike nisu istinite, no ako nemaš novaca za to - nemoj ni imati.Možeš uštediti barem...većina vas govori da nema 15.000 kn za CAD riješenja! Hoćete reći da ste platili Winamp koji košta par desetaka kuna? Ma molim vas. Drugo, danas ima toliko dobrog i besplatnog softvera, da nitko tko se surovo profesionalno ne bavi poslom usko vezanim uz informatiku, i kojem trebaju programi od 15.000 kuna, ne bi trebao ni kune potrošiti za softver, i imati će sve što mu treba.No stvar je u tome da većina prosječnih korisnika za (npr.) obradu slika sa ljetovanja, ili neke pijanke, neće instalirati recimo besplatni GIMP, koji je i više nego dostatan za navedeno (ma kakva obrada bila u pitanju).Ne, oni će fino sebi "crackirati" Photoshop za takve stvari.Apsurdno no istinito.Razloge za piratluk treba tražiti u krivom (glupom) načinu ljudskog razmišljanja, kako kod nas tako i vani.Piratluk se neće suzbiti mijenjanjem cijena ni ničim sličnim,već promijenom svijesti i načina razmišljanja.Kada ljudi na softverske proizvode počnu gledati kao i na svaki drugi proizvod koji treba platiti, tada će se smanjiti piratluk, na malu razinu, da pirati budu u manjini.No u potpunosti nikada neće nestati, to je svima jasno.Dokle god se ljudi osjećaju lopovima ako ukradu auto ili provale u trgovinu, a ne osjećaju se lopovima ako piratiziraju softver ili provale u nečiji kod - ništa od legalizacije.Ne krivim samo pirate - već i developere, mjerodavne institucije, velike softverske korporacije,i sve koji su napravili, namjerno ili slučajno - stanje kakvo je.
Ispričavam se moderatorima, kao i svim čitateljima na predugačkom postu,no ipak mislim da je opravdan.
Apsolutno tocno Smasher, al vidis nije COOL biti NOOB i sam nesto isprogramirati, daleko je lakse crackirat i distribuirati nesto sto sam nisi napravio, a onda si jos i veca faca...