Citat:"Vlasnici autorskih prava će imati ovlasti da
pruže IP adrese prekršitelja njihovim pružateljima internetskih usluga,
a što će rezultirati e-mailovima upozorenja od strane ISP-a". Otkud vlasnicima autorskih prava IP adrese prekršitelja. Pogotovo malim razvijateljima softvera. Stvar je očito napravljena da titra muda velikim igračima, a mali ako bi htjeli pravde nek se učlane u udrugu, savez ili šta već koji će opet kontrolirati veliki igrači. Globalizam u svoj svojoj ljepoti i bljuvotini.
Ima jos jedna otezavajuca okolnost kad bi se provodili zakoni protiv piratstva. Dosta firmi ovdje ima nelegalan softver na svojim racunarima(prvenstveno os-windows i office). E sad, napraviti razliku izmedju pravnih i fizickih lica? Opaliti covjeka po dzepu a firme ne dirati? Ne naravno. Onda opalis firmama kaznu i natjeras ih na kupovinu (pre)skupog softvera,povecas im troskove drasticno pa otjeras dosta firmi u stecaj? Skrsis privredu. A ovamo dize se standard i priblizava se Evropi.
Dosta tu ima poteskoca koje vuku jedna drugu i na tom bi se trebalo poraditi na nivou drzave a ne na forumu :)
Moj comp ima dosta nelegalnog softvera, nesto freeware-a a nesto sam i kupio (zanemarivo) i mislim da kao takav je tipicni predstavnik prosjecnog balkanskog standarda.
Nije sinonim za ilegalu. Jednostavno je većina piratske glazbe u MP3-u. Ne znam može li se audio nabaviti uopće?! - A kako ja volim doma glazbu pustit glasnije od slušalica, onda mi piratska glazba ionako ničem ne služi.
Da, naravno da svi koristimo MP3, ali ne uvijek. :)
Osim toga, danas je teško napraviti od audio cd-a MP3 s obzirom na puste zaštite i gluposti. Često se ilegalno nabavi glazba koju već možda legalno i posjeduješ.
Doduše, o glazbi nemam potpuno identičan stav kao o softveru. Više se slažem s Italijom.
Mozda standard nema veze tebi i uvrnutim ljudima kao taj lik (ima ih pa nosaju mobitele od 1000 eura a nemaju na racunu ni za sms) ali normalnim ljudima bi se svijest i stav prema piratstvu promijenila s promjenom standarda. Ti extremi koje navodis kao primjer su zadrti ljudi i manjina i ne uticu na sliku u globalu (bar ne u velikom broju).
Ova mjera jest uistinu drastična, ali piratstvu je toliko teško stati na kraj da ovakve mjere ne trebaju previše čuditi.
Ja se osobno protivim piratstvu jer mislim da glazba, filmovi i igre nisu samo prolazna potrošačka roba, već nerijetko i prava umjetnost koja sama po sebi zaslužuje da se u njoj trajno uživa a ne tek prožvače jednom i ispljune. Meni je takav pristup nakaradan, jer onda silan trud ljudi koji stvaraju glazbu, filmove i igre postaje potpuno besmislen. Smatram da je kvaliteta trajna a ne prolazna; dobra se knjiga može pročitati bezbroj puta, isto to vrijedi za dobar album, film pa i igru. Zato kada netko kupi original, ne podržava samo autore koji su to s punim pravom zaslužili (pustimo sad na stranu priče o konačnoj raspodjeli dobiti za prodani originalni medij), već istodobno investira u sebe i svoju kulturu. Mislim da je jedna od najgorih strana piratstva i to što su se ljudi potpuno razmazili i gube svaki kriterij dobrog ukusa - kao hrčci skupljaju sve i svašta samo zato jer to mogu, bez obzira treba li im to uopće ili ne.
Što se tiče niskog standarda o kojem se stalno trubi, ta priča također ne drži vodu, jer nije 'visoka cijena' legalnih sadržaja toliki problem koliko krivi sustav vrijednosti. Kako je netko već spomenuo, ljudi pate za osjećajem 'opipljivosti' i 'konkretnosti'; pošto su glazba, filmovi, igre i softver u biti 'neopipljive' stvari, ljudi ih smatraju mnogo manje vrijednima nego nešto konkretno. U biti, oni poistovjećuju medij i sadržaj, i naravno, s tog gledišta, im izgleda kao 'bacanje novaca' kupovanje originalnih medija kad piratski mogu dobiti za badava. Cijela stvar je dakako licemjerna i zapravo paradoksalna, jer ti isti istodobno imaju novaca za bijesne konfiguracije, dok su im sadržaji zbog kojih se one i kupuju preskupi preko svake mjere. Možda i jesu, ali to svakako ne opravdava piratstvo ni po kojoj osnovi.
Btw uredno plaćam namet na svaki medij za pohranu,pa tako i za flash stickove, stoga nema druge nego za plaćeni namet
hapati i dalje,a blago retardirani neka kupuju albume velikih glazbenika u RH-a.

. Mislim da je jedna od najgorih strana piratstva i to što su se ljudi potpuno razmazili i gube svaki kriterij dobrog ukusa - kao hrčci skupljaju sve i svašta samo zato jer to mogu, bez obzira treba li im to uopće ili ne.
Što se tiče niskog standarda o kojem se stalno trubi, ta priča također ne drži vodu, jer nije 'visoka cijena' legalnih sadržaja toliki problem koliko krivi sustav vrijednosti.
Boli me briga za to. Ionako sve skidam preko Tora tako da me mogu povuc za ****.
On meni misle pratiti promet, moje mail-ove eeeeee pa to neide kod mene, sve zivo od sad kriptiram, svaki mail, svaki file koji saljem ljudima.
Onda nek prate do mile volje i nek pokusaju dekriptirati. Ponasaju se kao da su bogovi, to je narusavanje moje privatnosti, a ja to necu trpit.
Oni misle spremati 6 mjeseci moje mail-ove i sl. hahaha od mene ce spremati samo neke hijeroglifske file-ove. Bas mi drago!!!!
Cini mi se da ljudi koji se budu skrivali na ovakav nacin zavrsiti na "blacklist" jer mozda skrivaju nesto. Opet mi je drago, jer cu ih zaj******. :)
Ovako
@Luxx Stvar nije u Balkanu i grdno se varas. Ja sam clan svakakvih MMO zajednica i visim po svakakvim forumima i mogu ti garantirat da je stvar ista svugdje u svijetu. Bas sam neki dan bio na jednom forumu i pito ko ovdje ima originalni OS a ko piratski, i bas niko nije odgovorio da ima original i da im je to smijesno (radi se o forumu di su ljudi pretezito iz skandinavski zemlja).
@Naxeem - Nadam se da ti ne predlazes da se odreknem svog zivota da bi mogao kupit jednu igru koju igram tjedan dana.
Idem na kavu svaki dan od pon do pet. Kava je 8 kuna. Ja bi se trebao odreci 50 dana druzenja sa ljudskim bicima da bi mogao 7 dana igrati igru? Mozda to tebi pase, al vjerujem da vecini ljudi ne.
Pa tako ova moja "glupost" kao sta ti kazes ce skidat piratski softwer, a tvoja "pamet" neka placa svaki software.
Sad sam doso na ideju. Mogo bi postit nekih tjedan dana, a i vodu ne pit pa da si kupim neki super uber hit ko Kane & Linch.
Slazem se da je Steam super.
HD3850 512 Mb OC
2Gb DDR2 Dual Channel 800 Mhz
Pa ni ja ne kupim igru od 400kn. Nabijem im ja tu cijenu kad me vani košta 200. Ja zamolim da mi kupe i pošalju cdkey. To je to. Ili kupim online (Steam).
To s glupostima o odricanju od života ostavi za djecu pred spavanje. Ako ti kupiš igračku i na tu igračku potrošiš (uzmimo da je grafička nekih 1800kn) 1800kn onda je to 225 druženja s ljudima za igranje, zar ne? Dakle, pričaš gluposti.
Onog trenutka kada si kupio grafičku karticu da bi se igrao, ili cijelo računalo, tada ti to igranje očito nešto znači i slijedeće 1-2 godine koliko je kartica upotrebljiva (iza toga ti treba nova za igranje novih igara) ti ćeš provoditi vrijeme uz to. Ja ne igram sve što mi dođe pod ruku jer nemam vremena, ali isto tako ne vidim opravdanje za cijenu u nekoga tko je besposlen pa igra sve što ikad zađe na tržište.
Ako imaš za komp imaš i za softver.
Da ali ja tu "igracku" imam nekih 3-4 godine a kosta me ko 3-4 originalne igre koje igram po tjedan dana svaku dakle 3-4 tjedna.
Ja nisam jedan od onih sta sve moraju na max igrat, ja sam zadovoljan igranjem igra na medium isto.
HD3850 512 Mb OC
Ne znam koju to novu igru možeš igrati i na medium u nekoj razumnoj rezoluciji na računalu starom 4 godine... To me baš zanima. :)
Ne znam koju to novu igru možeš igrati i na medium u nekoj razumnoj rezoluciji na računalu starom 4 godine... To me baš zanima. :)

HD3850 512 Mb OC
Samo komentar na naslov.Protiv sam svih drastičnih mjera koje zadiru u privatnost ljudi i ubijanja svih sloboda pa i piratstvo je jedan oblik slobode i onaj tko se time bavi svjestan je rizika kao i onaj koji kupuje od njega ,ali da nema pirata ne bi bilo toliko ni zanimljivo svima,svaka čast autorima originala i zakona o autorskim pravima ,ali ne treba kazniti drastično nekoga tko to odluči ilegalizirati a ima puno gorih "grijeha" od pirata kojih će iovako postojati vječno!Svaka drastična mjera nije ništa dobroga donijela osim monopola u svim oblicima a to je loše po meni!!!

Komp koji sam do prije dva mjeseca imao bio je Athlon64 3000+, Radeon 9600, 1GB DDR.
Igro sam NWN2 i neznam, Oblivion na medium. Sve stvari koje sam htio igrat mogo sam na kompu oko 4 godine starom. ^_^
HD3850 512 Mb OC
Ma daj ne kenjaj. Oblivion na 1024x768 ne možeš igrati u medium detaljima iznad 15FPS jer sam ja na 9600XT imao jedva 22FPS...
Ako nemaš neki pametniji argument, onda radije ne komentiraj, a ne izmišljaš gluposti.
Btw:
Vas 2 odoste sa piratstva i sankcija na performanse pojedinih igara na odredjenim konfiguracijama??? Dajte malo u rikverc pa na temu
HD3850 512 Mb OC
Ja imam preko 300 orginalnih cd-ja i nešto pirata,igre koje igram su uglavnom pirati a filmovi i serije također.Kako sam veliki zaljubljenik u glazbu nije mi problem kupovati orginalne cd-je,ali za ove koji su protiv piratstva reći ću samo ovo-mi smo siromašna zemlja.Ja bi rado da imam plaću kao u EU kupovao sve što mi treba orginale ali ja to sebi sa prosjećnom Hr. plaćom nemogu priuštiti da je sve šta mi treba za razbibrigu orginalno.Evo primjer:kupio COD4 orginal-400kn,dva orginalna cd-ja sa poštarinom 300kn i recimo da još hoću kupiti neka dva filma to je još oko 300kn.Pa ljudi moji to je nekoliko dana zabave koja me košta ravno 1000kn.I šta bi ja sad triba,nakon šta dođen sa posla da gledan u zid i dosađujen se zato šta radin za prosjećnu Hr. plaću i nemogu sebi priuštiti dovoljno filmova,glazbe i cd-ja.Dakle mene osobno jedino nedostatak love sprječava u tome da imam sve na orginalima i dok god ne budem adekvatno plaćen za svoj rad dotle ću i dalje skidati igre i serije i filmove sa neta jer mi je to besplatno i praktično.
A pedeset milijuna dolara za razvoj igre i sto i više zaposlenih ljudi?
Daj ne pričaj gluposti. Cijeni i tuđi rad, a nemoj podcjenjivati ono što nisi sposoban razumjeti.
@galama: dakle, kad sebi nešto ne možeš priuštiti, to jednostavno uzmeš? Zašto bi se ti dosađivao ako možeš ukrasti nešto i time se zabaviti? - Odlično razmišljanje!
Ja se mrzim sporo vozit. Idem sutra ukrast 911-icu.
@Solo761: CoD4 s poštarinom je 33 funte što je 303kn. PDV na to diže na 370kn, a carina je meni na 2 filma bila 28% što na kraju izađe 455kn. Dakle, nije baš tako ni jeftino, zar ne? :)
Ako nisi platio carinu ni poštarinu ni PDV onda je tu nešto jako čudno.
Slažem se da su cijene igara u nas velike , ali to ne mijenja činjenicu da je piratstvo najobičniji lopovluk. Mogu razumjeti ako netko krade hranu da preživi, ali ne mogu razumjeti da netko krade za zabavu.
Baš gledam kako na tom sajtu igre za konzole koštaju sramotno malo. Heheh kako naši pljačkaju:)
@galama: dakle, kad sebi nešto ne možeš priuštiti, to jednostavno uzmeš? Zašto bi se ti dosađivao ako možeš ukrasti nešto i time se zabaviti? - Odlično razmišljanje!
Ja se mrzim sporo vozit. Idem sutra ukrast 911-icu.
@Solo761: CoD4 s poštarinom je 33 funte što je 303kn. PDV na to diže na 370kn, a carina je meni na 2 filma bila 28% što na kraju izađe 455kn. Dakle, nije baš tako ni jeftino, zar ne? :)
Ako nisi platio carinu ni poštarinu ni PDV onda je tu nešto jako čudno.
Slažem se da su cijene igara u nas velike , ali to ne mijenja činjenicu da je piratstvo najobičniji lopovluk. Mogu razumjeti ako netko krade hranu da preživi, ali ne mogu razumjeti da netko krade za zabavu.
Narucivao si s istog site-a? Ovi na deklaraciji pisu "software", mozda zato prodje. Kazem, josh nijednom nisam platio carinu/porez. Samo s papiricem dodjem na postu i podignem paket.
Narucivao si s istog site-a? Ovi na deklaraciji pisu "software", mozda zato prodje. Kazem, josh nijednom nisam platio carinu/porez. Samo s papiricem dodjem na postu i podignem paket.