Prodaja igara u slobodnom padu

poruka: 214
|
čitano: 217.107
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prodaja igara u slobodnom padu".
17 godina
neaktivan

Evo ovako, prije dosta vremena, kad je izašao GRID demo, igrao sam demo, sviđao mi se, sve bilo super, ali jednostavno ne bih kupio igru jer sam mislio da nije dovoljno dobra. Nakon toga sam skinuo tu istu igru, tek toliko da vidim ima li nešto više, i kad sam je skinuo, oduševila me. Odmah sam otišo do dućana i kupio igru. Poanta priče je da nekad demo nije toliko dobar koliko je igra dobra. Nekad to što možeš odigrati cijelu igru je razlog da ju kupiš. Da ju nisam skinuo, ne bi ju kupio. Naglašavam, sve igre koje imam original, sam prije imo piratske, a jedina koju mi je žao da nisam kupio, čisto zato što tad nisam imo ama baš ništa para je Fallout 3. A njega sigurno ne bi kupio da nisam skinuo pirateriju, jer ja inače takve igre ne volim, ni ss-i mi se nisu sviđali, ni videi, ni ništa, ali je igra ipak ispala super. U redu je skinut igru da ju isprobaš, ili skinut neku igru koja će ti pružit 10h igranja, ali recimo biseri su mi oni sa non-steam css-om. Igraju na serverima na kojima ima 2x više cheatera nego normalnih ljudi, igraju godinu dana, a ipak ne daju 150kn za igru. To nije u redu, ali skinut igru da bi doista vidio isplati ju li se kupit, i ako ti se stvarno svidi i kupiš ju, u čem je problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Prodaja igara u slobodnom padu
M_dipl. kaže...

To što tako piše ne znači da je to ok. Upravo suprotno, meni je to vrhunac licemjerstva bahatih klinaca koji misle da su svojevrsni Robin Hoodovi 21. stoljeća. Ne pušim te priče o isprobavanju igara, za to postoji demo za koji smatram da je i više nego dovoljan. Uostalom, da ne odigraš niti minutu neke igre možeš procijeniti isplati li se kupiti je po recenzijama, gameplay videima i inim sličnim stvarima. Mislim sigurno ne ideš u dućan pa si uzmeš malo marmelade, čisto da je probaš, pa ako ti se sviđa kupiš je... Jedina je razlika u tome što je ovo lakše ukrasti, tj. ne zahtijeva nikakav fizički napor i planiranje pa se samim time i lakše opravdava kojekakvim deplasiranim pi_darijama tipa "ovo je moj protest protiv stanja u industriji igara, ionak ti developeri imaju para pa šta im sad znači mojih 300 kn", mislim give me a break.

Svako ima svoje mišljenje.

Ja osobno ti tvrdim da većina demoa nije dovoljna. Da se razumijemo, imam dobru kolekciju originalnih naslova što za PC, što za Xbox360, i svaki od njih sam prvo probao ili kod nekoga ili na kopiji nabavljenoj na warez stranici. Jednostavno moram vidjeti kakav je finalni proizvod.

Desilo se nekoliko puta da sam kupio igru samo na bazi nekakvog trailera pa sam se opekao jer mi evo ta igra stoji na vitrini i skuplja prašinu a platio sam je 250 kuna.

Uz to dodat ću da dobar dio igara nema demo dostupan.

Ako si pratio temu vidjeti ćeš da sam ja jedan od onih koji se zalaže za kupovanje igara.

Ali primjer, 'nabavio' sam Bioshock, probao, kupio i igrao. Nakon toga 'nabavio' sam FarCry 2, probao, odlučio da mi se ne sviđa i nisam kupio.

...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...

2 0 hvala 0
16 godina

Samo cu reci ovo....

Mislave ti si teska debilcina,ovo je stvarno nuzan izraz, preseravaš se ovdje na forumu sa svojim ko fol

moralom prema izdavacima igara a ja bi se u milju kuna kladio da ti vise od pola softwarea imas piratsko

zato nemoj izigravat drzavnog heroja (vecina njih je poginula u domovinskom ratu) tako da ti za pravo kazem

ti nemas pravo ovdje ljudima na forumu drzat prodike o piratstvu jer si tolko zaluden piratstvom i samo to krivis za 

pad prodaje igara.

A evo i zivotna lekcija:

Nista nije crno ili bijelo, sve je sivo...

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Još malo da se osvrnem na demo.

Uzmi za primjer igru za xbox 360 Fight Night 4.

U demu dobiš odigrati 3 runde, jako kratke, u kojima ne stigneš jer je fizički nemoguće nokautirati protivnika, čak ga ni srušiti na pod. Niti ga ozlijediti niti ništa zapravo.

Jel to dovoljno da procijeniš jel igra dobra? Nije.

Čuj, plaćam pretplatu za xbox live, plaćam originalne igre za xbox i pc, plaćam razne dodatke za igre, ali sve sam to prvo probao koristiti pa onda kupio.

Nisam završio igru prije nego sam je kupio, ali sam je igrao nešto više od 20-ak minuta koje mi nudi demo.

Razmisli samo, u dućan sa autima možeš doći i uzeti auto na nekoliko dana na probnu vožnju (Ovo znam iz prve ruke. Toyota je bila kod frenda tjedan dana prije nego je odlučio na kupnju.)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Po meni se samo isplati od originala kupit Windows i neke igre koje imaju dobar multiplayer kao cod npr.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
M_dipl. kaže...

To što tako piše ne znači da je to ok. Upravo suprotno, meni je to vrhunac licemjerstva bahatih klinaca koji misle da su svojevrsni Robin Hoodovi 21. stoljeća. Ne pušim te priče o isprobavanju igara, za to postoji demo za koji smatram da je i više nego dovoljan. Uostalom, da ne odigraš niti minutu neke igre možeš procijeniti isplati li se kupiti je po recenzijama, gameplay videima i inim sličnim stvarima. Mislim sigurno ne ideš u dućan pa si uzmeš malo marmelade, čisto da je probaš, pa ako ti se sviđa kupiš je... Jedina je razlika u tome što je ovo lakše ukrasti, tj. ne zahtijeva nikakav fizički napor i planiranje pa se samim time i lakše opravdava kojekakvim deplasiranim pi_darijama tipa "ovo je moj protest protiv stanja u industriji igara, ionak ti developeri imaju para pa šta im sad znači mojih 300 kn", mislim give me a break.

Svako ima svoje mišljenje.

Ja osobno ti tvrdim da većina demoa nije dovoljna. Da se razumijemo, imam dobru kolekciju originalnih naslova što za PC, što za Xbox360, i svaki od njih sam prvo probao ili kod nekoga ili na kopiji nabavljenoj na warez stranici. Jednostavno moram vidjeti kakav je finalni proizvod.

Desilo se nekoliko puta da sam kupio igru samo na bazi nekakvog trailera pa sam se opekao jer mi evo ta igra stoji na vitrini i skuplja prašinu a platio sam je 250 kuna.

Uz to dodat ću da dobar dio igara nema demo dostupan.

Ako si pratio temu vidjeti ćeš da sam ja jedan od onih koji se zalaže za kupovanje igara.

Ali primjer, 'nabavio' sam Bioshock, probao, kupio i igrao. Nakon toga 'nabavio' sam FarCry 2, probao, odlučio da mi se ne sviđa i nisam kupio.

Tocno to. Kao što sam napisao, nema ništa loše u skidanju igre ako misliš provjerit sviđa ti li se ili ne, te nakon toga kupit istu. Ali recimo nije ok nemat niti jedan original, a recimo igraš 5-6 igri svakodnevno godinu dana. Piraterija nekad može bit i pozitivna stvar, a da se možda izdavači i proizvođači više potrude, da izdaju  demo koji ti moze dat kompletan uvid u igru, i da spuste cijene, e onda bi i ja stvarno bio zagriženi protivnik piraterije, i smatrao da se ista treba potpuno unistiti, svaki torrent i sve. To naravno govorim za igre, ali isto tako je i za glazbu, cijene su jednostavno previsoke, ako netko ima 25GB glazbe, i ajmo reć da je to oko 4000 pjesama, znači da bi recimo na itunes store-u trebao platit 4000$, što je apsurdno.

17 godina
neaktivan
Backdraft kaže...

Samo cu reci ovo....

Mislave ti si teska debilcina,ovo je stvarno nuzan izraz, preseravaš se ovdje na forumu sa svojim ko fol

moralom prema izdavacima igara a ja bi se u milju kuna kladio da ti vise od pola softwarea imas piratsko

zato nemoj izigravat drzavnog heroja (vecina njih je poginula u domovinskom ratu) tako da ti za pravo kazem

ti nemas pravo ovdje ljudima na forumu drzat prodike o piratstvu jer si tolko zaluden piratstvom i samo to krivis za 

pad prodaje igara.

A evo i zivotna lekcija:

Nisam reko da je piratstvo "glavni krivac za pad prodaje igara" nego da je piratstvo krađa i da nije ispravno i opravdano, pogotovo ne piratstvo IGARA koje nisu nuzno dobro. Isto tako piratstvo svakako pridonosi padu prodaji igara. Kod nekih moze bit glavni krivac ali kod vecine ipak nije. No da utjece, moramo se slozit da utjece. Idalje nisam cuo valjane argumente za suprotno. I zao mi je ali je to jednostavno istina. Postoji nešto sto se zove objektivno razmišljanje / realnost. A realnost je da ta činenica stoji. A ti se mozes s time slagat ili ne, ali ne mozes osporit ili mozda mozes. Svakako neces to ucinit vrijeđanjem.

Imam ja pravo rec svoje mišljenje (ili prodike kako to ti nazivaš), isto kao što netko drugi ima pravo zastupat suprotno mišljenje dok se ono temelji na nekim argumenitma i zdravom razumu i barem trunkom kucnog odgoja, ipak za to i sluzi forum. Svi znamo cemu je sluzio forum u anticka vremena nadam se. Nadalje ovakvo vulgarno vrijeđanje tipa "teška debilcina" uopce nije potrebno. Osim naravno ako nisi ustanju dat solidne argumente da podupreš svoje mišljenje. Isto tako sam vec naveo koji piratski software imam upravo radi ljudi kao sto si ti koji svedu rasrpavu na osobno vrijeđanje. Ponovit cu AutoCAD i Photoshop. I to je to.

Spominjane rata, drzavnih heroja i sama konstrukcija tvog "posta" (primarno ova uvreda) mi je dovoljna da zakljucim da si totalno irelevantan za raspravu inace bi sastavio nešta suvislo. E sad ti se mozda bolje osjecas kada si velika faca preko interneta pa ovako vulgarno vrijeđaš. Pripazi malo tako samo govoriš o sebi a ne o sugovornicima Namigiva

Ugledaj se na Sola npr. koji se cesto ne slaze s nekim temama pa se covijek barem trudi napisat pristojan text bez uvreda. To se zove jedna pristona razina raspravljanja. Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 11:11 (mislav_01).
17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...
Backdraft kaže...

Samo cu reci ovo....

pad prodaje igara.

A evo i zivotna lekcija:

Nisam reko da je piratstvo "glavni krivac za pad prodaje igara" nego da je piratstvo krađa i da nije ispravno i opravdano, pogotovo ne piratstvo IGARA koje nisu nuzno dobro. Isto tako piratstvo svakako pridonosi padu prodaji igara. Kod nekih moze bit glavni krivac ali kod vecine ipak nije. No da utjece, moramo se slozit da utjece. Idalje nisam cuo valjane argumente za suprotno. I zao mi je ali je to jednostavno istina. Postoji nešto sto se zove objektivno razmišljanje / realnost. A realnost je da ta činenica stoji. A ti se mozes s time slagat ili ne, ali ne mozes osporit ili mozda mozes. Svakako neces to ucinit vrijeđanjem.

Imam ja pravo rec svoje mišljenje (ili prodike kako to ti nazivaš), isto kao što netko drugi ima pravo zastupat suprotno mišljenje dok se ono temelji na nekim argumenitma i zdravom razumu i barem trunkom kucnog odgoja, ipak za to i sluzi forum. Svi znamo cemu je sluzio forum u anticka vremena nadam se. Nadalje ovakvo vulgarno vrijeđanje tipa "teška debilcina" uopce nije potrebno. Osim naravno ako nisi ustanju dat solidne argumente da podupreš svoje mišljenje. Isto tako sam vec naveo koji piratski software imam upravo radi ljudi kao sto si ti koji svedu rasrpavu na osobno vrijeđanje. Ponovit cu AutoCAD i Photoshop. I to je to.

Spominjane rata, drzavnih heroja i sama konstrukcija tvog "posta" (primarno ova uvreda) mi je dovoljna da zakljucim da si totalno irelevantan za raspravu inace bi sastavio nešta suvislo. E sad ti se mozda bolje osjecas kada si velika faca preko interneta pa ovako vulgarno vrijeđaš. Pripazi malo tako samo govoriš o sebi a ne o sugovornicima Namigiva

Ugledaj se na Sola npr. koji se cesto ne slaze s nekim temama pa se covijek barem trudi napisat pristojan text bez uvreda. To se zove jedna pristona razina raspravljanja. Osmijeh

realnost je u stvarnosti nesto sasvim drugo......SmijehSmijehSmijehSmijeh Smijeh

zekam se malo, naj zamjeriti.....

ja se slazem s tobom, al si nemrem pomoci, starci mi nedaju da kupujem igre....Neodlučan

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
neaktivan

Kolko vidim rasprava se svela na dvije strane oni koji su za piratstvo i oni koji su protiv njega, moglo bi se reči da

se to svelo i na bogate koji si to mogu priuštiti i one koji si to ne mogu priuštiti.

Vidim da se govori da su i igre luksuz, kaj je za mene obično sranje.

Npr. Radite u nekoj tvornici 9-10 sati se mučiti za mizernu plaču od 2.000Kn i naravno nemate novaca za orginalnu igru,

pa če te ju skinuti s interneta tj. piratizirati. Pa i vi se hoćete zabaviti makar nemate novaca.

Ali i mate pravo zato jer onaj čoban koji ju je napravio sigurno če imati kupca, zato i imaju para i fansi aute...

Po meni takav čovjek ima pravo. Po vama  samo bogati i oni koji su imali sreće, pa sad imaju para da si priušte taj

luksuz, ja mislim da ne.

Zato jer je to obično sranje.

Taj čovjek u tvornici se više i fizički i pshički namučio od onog čobana koji radi tu igru i ima visoku plaču.

Neki  če se uvrjediti, ali kako se kaže: Istina boli.

I samom za kraj. Onaj čovjek s početka če sigurno nakon 40 god. rada ili dok dočeka penziju, biti bolestan i ne baš sretan,

a radio je cijeli život.

A ovaj programer ili devolper, svemi je to isto sranje. Nakon 40 god. če imati kučerinu i Bemburu(BMW) i samo če ga boliti

kita za sve ostale.

Sad če još neki reči sam si je kriv za to, možda i je, ali i ubojice u ovoj državi imaju manje kazne,  nego taj čovjek koji

radi u toj tvornici. Zato što možda nije bio dovljno pametan ili nije dosta učio.

Ali ima pravo.

Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo prozore. Staistika: 4 žuta , 3 cr vena- obnavljam svakim novim kartonom
Moj PC  
5 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koja_pila je sve to lajicki objasnio u par redova.Ostali nemojte se vise truditi jer prodajete maglu,k'o politicari.

Did protons and electrons create the earth,or did Allah meditate and create it's birth? Is everyday in this place a curse,or should I pray on my knees and ebrace it's dirt?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Daj se nauči pisat po pravopisu pa onda dođi na forum molim te.

Thx.

I uostalom, ovaj kaj radi softver ipak nešto i zna, pa jebi ga, zato i radi taj posao.

A, nemoj se molim te ufuravat u spiku pljuvanja jednog posla a uzdizanja drugog jer je glupo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 12:24 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Daj se nauči pravopisa pa onda dođi na forum molim te.

Thx.

Necu.Uopce se ne trudim biti pravopisno korektan.radi vas cjepidlaka zbog kojih je ovaj forum zanimljiv.

:kava:

Did protons and electrons create the earth,or did Allah meditate and create it's birth? Is everyday in this place a curse,or should I pray on my knees and ebrace it's dirt?
17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...
Danny_HR kaže...

Thx.

Necu.Uopce se ne trudim biti pravopisno korektan.radi vas cjepidlaka zbog kojih je ovaj forum zanimljiv.

Nije se na tebe post ni odnosio bejb.

17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
VirtUoso kaže...
Danny_HR kaže...

Thx.

Nije se na tebe post ni odnosio bejb.

Ja se ispricavam onda-bejb.

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
 Kakva metafora govora, evo, usporedbe radi, tvoja je izjava (da je iskustvo glavna esencija) jednaka ovoj: "Bezbojne zelene ideje bijesno spavaju", to nije metafora, to je besmislena rečenica (preuzeta od Chomskog) i kao takva nema kvalitativnu vrijednost jedne metafore, dosta o tome.

Objasni mi, molim te, kakva je to priroda medija? Jer opet ulaziš u svoj metodološki obrazac u kojem puno pišeš a na malo toga odgovoriš. I nemoj sad da ti odgovor na ovo bude da ja tebe vrijeđam, budi konkretniji.

Poanta da prodaja ovisi o onima koji su spremni platiti stoji, ali tu opet nema govora o sivoj zoni, zona je crna da crnja ne može biti (nema većeg i manjeg lopova, lopov je lopov), a to da taj dio publike nije relevantan za prodaju je (opet) besmislica, koliko ljudi skine igru (da bi je probala), odigra je pa ne kupi, 90% - iako bi kupili da ih je baš oduševila. Dakle, radi se o skupini koja je spremna plaćati ali je odlučila da neće jer igra nije dovoljno dobra - a to znaju jer su je odigrali, mislim smiješno... Ili možda želite reći da ste kupili baš sve igre koje ste probali???

Čak i kada bi (hipotetski govoreći) postojale strogo odijeljene skupine onih koji skidaju da bi probali (pod probali ne mislim ono što se zapravo podrazumijeva - da se igra cijela odigra, već samo da se proba, iako je sama činjenica da je ilegalno posjeduješ već amoralna) i onih koji skidaju iz obijesti, opet bi ovi "opravdani skidači" bili krivi, barem za onaj dio koji su nekome odseedali. Naravno da ove kategorije nisu odijeljene pa ovo služi samo kao ilustracija.

I evo sad, šlag na torti, citiram opet:

To što developeri trabunjaju o izgubljenim novcima to oni samo sanjaju. NEMAM KOMENTARA

(Citaj upravo postove na ovu temu za dokaz). STVARNO NEMAM KOMENTARA - opet se pokazuje da ti suviše olako upotrebljavaš pojam "dokaz", što si već demonstrirao u jednoj drugoj temi (svi znamo kojoj). Kako možeš kao dokaz ponuditi osobne stavove forumaša na ovoj temi? To su mišljenja, koja su još i pristrana jer su im svima "ruke u pekmezu", LOL.

Cak sam se i na pocetku posta ogradio, jer sam predvideo tvoje gresno citanje odavno... Ali, nista ne vredi.

Vidim da ti moj uvod daje velike glavobolje. Nije ni prvi uvod koliko se secam. Zao mi je sto nisam drage volje da ti pojasnim, jer je i to iz iskustva. U dodiru sam sa delikatnima, sitnicarima, duhoviti, mrgodni... svakakvih i znam kada je nekome potrebno "samo dlaka" da bi imao puno svetlo a kada treba potrositi citav akumulator na njnemu i opet da ne nadje izlaz iz lavirinta.

Zao mi je sto ti ne vidis moje odgovore u postovima. Mozda ipak i nisu namenjeni tebi vec onima koji razumeju.

.

Potrudi cu se eto da ti pojasnim o "prirodi" medija, malo i cini mi se zadnje jer mi akumulator treba danas za nesto pametnije.

Znaci, radio je medij kojeg ne mozes "okovati" u klasicne okove kroz koje ti zelis sve da propustis kroz tvoju kvadratnu prizmu. Radio je slobodan i moze ga se slobodno konzumirati dok ti se ne smuci. Jedan lik nalik tebi je u sezdesetima hteo da zabrani radio, (da ga okuje), i to ne neki "obicni" radio, vec plutajuci "Radio Pirat", (koje li ironije od imena, ha?!).

Da skratim pricu - nije uspeo, ni on a ni neki drugi. Ali, tokom godina se nakupilo nekakvo iskustvo i kvadratasi su se setili da stave razne marze na taj medij, kako bi eto oni zastitili nas od lose, (piratske?!) muzike a i muzicara od lose, (piratske?!) publike. Modus koji je veoma sumnjiv, ali ipak na neki nacin drzi nekakvo primirje.

"Priroda" interneta, bar za sada, je slicna, (slobodna, recimo), kao kod radija. Dok se ne dosegne do nekoj ideji kojom bi postigli bar takav prividan mir, sve dotle ce biti nebuloze tipa - pirati su svi i pirati su krivi za sve. Znaci, "priroda" medija - pojasnjena (?!).

.

Tvoje, (slucajno?!), drsko osvrtanje na drugu temu i vadjenje zakljucaka o mojim postovima, ne znam kako da protumacim. Hoces nesto da mi kazes? Na tu temu? Onda to uradi na tu temu, tamo, zasto ovde?!

Na kraju, ti isto ovde nama solis pamet i nazivas neistomisljenike, da smo lopovi i pirati i to je tvoje misljenje i to je pravedno?! Ili je tvoje misljenje malo pravednije od misljenja ostalih?

M_dipl, da si snob vidi se i u mraku. Da se drzis necega ko pijan plota ne znaci da ti taj plot daje za pravo da nisi pijan. Sledeci put kad se budes adresirao meni, ipak razmisli jer bahato cu dodati - ti meni nisi ravan sugovornik. Po automatizmu nemas prava da mi drzis predavanja o moralu, a cak ni ne razumes sta sam napisao, jer da si procitao ti bi i shvatio sta zelim da kazem.

Tema je pad prodaje igara i ti odmah skocio sa tvojim visokoumnim zakljuckom da su pirati krivi za sve i da su svi koji ne misle ko ti - lopovi!

Ma kome ti to?!

.

Kazes LOL?! ne razume tvoj vic zbog cega lolas toliko. O pekmezu ili o rukama sa pekmezom?

.

EDIT: Posto nemas komentara, kako si rekao u capslock, na san developera o izgubljenim novcima, onda pitanje za tvoju visokoumnost: kako mozes tvrditi da si nesto izgubio ako ga nikada nisi ni posedovao na prvom mestu? (U ovom slucaju novac, da naglasim i pojasnim jer se bojim opet neshvatanja)

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 13:24 (Solo).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Solo kaže...
M_dipl. kaže...
 Kakva metafora govora, evo, usporedbe radi, tvoja je izjava (da je iskustvo glavna esencija) jednaka ovoj: "Bezbojne zelene ideje bijesno spavaju", to nije metafora, to je besmislena rečenica (preuzeta od Chomskog) i kao takva nema kvalitativnu vrijednost jedne metafore, dosta o tome.

Objasni mi, molim te, kakva je to priroda medija? Jer opet ulaziš u svoj metodološki obrazac u kojem puno pišeš a na malo toga odgovoriš. I nemoj sad da ti odgovor na ovo bude da ja tebe vrijeđam, budi konkretniji.

Poanta da prodaja ovisi o onima koji su spremni platiti stoji, ali tu opet nema govora o sivoj zoni, zona je crna da crnja ne može biti (nema većeg i manjeg lopova, lopov je lopov), a to da taj dio publike nije relevantan za prodaju je (opet) besmislica, koliko ljudi skine igru (da bi je probala), odigra je pa ne kupi, 90% - iako bi kupili da ih je baš oduševila. Dakle, radi se o skupini koja je spremna plaćati ali je odlučila da neće jer igra nije dovoljno dobra - a to znaju jer su je odigrali, mislim smiješno... Ili možda želite reći da ste kupili baš sve igre koje ste probali???

Čak i kada bi (hipotetski govoreći) postojale strogo odijeljene skupine onih koji skidaju da bi probali (pod probali ne mislim ono što se zapravo podrazumijeva - da se igra cijela odigra, već samo da se proba, iako je sama činjenica da je ilegalno posjeduješ već amoralna) i onih koji skidaju iz obijesti, opet bi ovi "opravdani skidači" bili krivi, barem za onaj dio koji su nekome odseedali. Naravno da ove kategorije nisu odijeljene pa ovo služi samo kao ilustracija.

I evo sad, šlag na torti, citiram opet:

To što developeri trabunjaju o izgubljenim novcima to oni samo sanjaju. NEMAM KOMENTARA

(Citaj upravo postove na ovu temu za dokaz). STVARNO NEMAM KOMENTARA - opet se pokazuje da ti suviše olako upotrebljavaš pojam "dokaz", što si već demonstrirao u jednoj drugoj temi (svi znamo kojoj). Kako možeš kao dokaz ponuditi osobne stavove forumaša na ovoj temi? To su mišljenja, koja su još i pristrana jer su im svima "ruke u pekmezu", LOL.

Cak sam se i na pocetku posta ogradio, jer sam predvideo tvoje gresno citanje odavno... Ali, nista ne vredi.

Vidim da ti moj uvod daje velike glavobolje. Nije ni prvi uvod koliko se secam. Zao mi je sto nisam drage volje da ti pojasnim, jer je i to iz iskustva. U dodiru sam sa delikatnima, sitnicarima, duhoviti, mrgodni... svakakvih i znam kada je nekome potrebno "samo dlaka" da bi imao puno svetlo a kada treba potrositi citav akumulator na njnemu i opet da ne nadje izlaz iz lavirinta.

Zao mi je sto ti ne vidis moje odgovore u postovima. Mozda ipak i nisu namenjeni tebi vec onima koji razumeju.

.

Potrudi cu se eto da ti pojasnim o "prirodi" medija, malo i cini mi se zadnje jer mi akumulator treba danas za nesto pametnije.

Znaci, radio je medij kojeg ne mozes "okovati" u klasicne okove kroz koje ti zelis sve da propustis kroz tvoju kvadratnu prizmu. Radio je slobodan i moze ga se slobodno konzumirati dok ti se ne smuci. Jedan lik nalik tebi je u sezdesetima hteo da zabrani radio, (da ga okuje), i to ne neki "obicni" radio, vec plutajuci "Radio Pirat", (koje li ironije od imena, ha?!).

Da skratim pricu - nije uspeo, ni on a ni neki drugi. Ali, tokom godina se nakupilo nekakvo iskustvo i kvadratasi su se setili da stave razne marze na taj medij, kako bi eto oni zastitili nas od lose, (piratske?!) muzike a i muzicara od lose, (piratske?!) publike. Modus koji je veoma sumnjiv, ali ipak na neki nacin drzi nekakvo primirje.

"Priroda" interneta, bar za sada, je slicna, (slobodna, recimo), kao kod radija. Dok se ne dosegne do nekoj ideji kojom bi postigli bar takav prividan mir, sve dotle ce biti nebuloze tipa - pirati su svi i pirati su krivi za sve. Znaci, "priroda" medija - pojasnjena (?!).

.

Tvoje, (slucajno?!), drsko osvrtanje na drugu temu i vadjenje zakljucaka o mojim postovima, ne znam kako da protumacim. Hoces nesto da mi kazes? Na tu temu? Onda to uradi na tu temu, tamo, zasto ovde?!

Na kraju, ti isto ovde nama solis pamet i nazivas neistomisljenike, da smo lopovi i pirati i to je tvoje misljenje i to je pravedno?! Ili je tvoje misljenje malo pravednije od misljenja ostalih?

M_dipl, da si snob vidi se i u mraku. Da se drzis necega ko pijan plota ne znaci da ti taj plot daje za pravo da nisi pijan. Sledeci put kad se budes adresirao meni, ipak razmisli jer bahato cu dodati - ti meni nisi ravan sugovornik. Po automatizmu nemas prava da mi drzis predavanja o moralu, a cak ni ne razumes sta sam napisao, jer da si procitao ti bi i shvatio sta zelim da kazem.

Tema je pad prodaje igara i ti odmah skocio sa tvojim visokoumnim zakljuckom da su pirati krivi za sve i da su svi koji ne misle ko ti - lopovi!

Ma kome ti to?!

.

Kazes LOL?! ne razume tvoj vic zbog cega lolas toliko. O pekmezu ili o rukama sa pekmezom?

.

EDIT: Posto nemas komentara, kako si rekao u capslock, na san developera o izgubljenim novcima, onda pitanje za tvoju visokoumnost: kako mozes tvrditi da si nesto izgubio ako ga nikada nisi ni posedovao na prvom mestu? (U ovom slucaju novac, da naglasim i pojasnim jer se bojim opet neshvatanja)

ma ajde pusti ih solo, vidis da im je krivo....

ok, mi losi, vi anđeli....jesmo vam dosta nahranili ego ili treba jos....

i da, postoji siva zona, nije isto ak dijete ukrade kiflu jer je gladno, ili ga ukrade netko iz ciste objesti.....eto, to je siva zona, cisto prezivljavanje krađom, a ovo je crna zona, krađa iz obijesti....

znam da bute rekli da igre nisu potrebne za prezivljavanje, ali nisam na to ni ciljao, samo hocu rec da postoji siva zona, a ak ste vi tak visoko obrazovani, stručni i odrasli, kak se izdizete iznad nas "klinaca", onda Vam svaka čast na poznavanju funkcioniranja ovog svijeta...Namigiva

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan

Nemojte tak citirat umrem dok iskrolam sve Smijeh

17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...

Nemojte tak citirat umrem dok iskrolam sve Smijeh

ja se ispričavam, moja greska...Namigiva

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
RADIO: Radio jest slobodan i kao takav se 'konzumira', tu ne postoji piratstvo što sam i objasnio u postu na prošloj strani, no internet je ipak malo kompleksniji. Internet ima slobodne (legalne) i ne-slobodne (nelegalne) sadržaje. bla bla.

Pa naravno da su izravno oštećeni jer taj novac nisi platio a uživao si u proizvodu, oni su također uložili u stvaranje igre i mora im se tako nešto isplatiti. Ako su prodali (karikiram) 10 primjeraka dobili su 3000 kuna, a za rad na novoj igri im treba 5000. Jbg, te novce nemaju i moraju tražiti novi posao jer se našao mali Solo sa svojim devijantnim pojmom pravednosti i on je moralno čist jer nije platio nešto što je koristio.

Ubuduće ću odgovarati samo na smislene komentare Solo, molim te ne vrijeđaj moju inteligenciju i inteligenciju kolega forumaša svojim mlaćenjem prazne slame, konkretno ubuduće, i ne toliko deplasirano.

Kod slobode se ne razumemo opet i ne vredi dalje. Kazes ne postoji piraterija kod radija? A sto ako snimis pesmu? Ili si propustio pasus o "primirju".

.

Lepo sam naveo da ne opravdavam pirateriju a ona skidanja sa neta NE MOZES da brojis u izgubljeno jer to sto tvrdis da si izgubio nisi ni posedovao. Ti posedujes igru kao intelektualno pravo, kada je na trzistu postaje proizvod za prodaju. Ako se ne proda - tvoja zaguba je potroseno vreme, trud, materijal, ali nikako ne mozes smatrati zagubom presnimavanje nekoga ko ne bi kupio igru ni na prvom mestu. Nije cak imao ni nameru! Opet mi ti nesto limitiras izraze, pa nadji sebi dostojnu zamenu za izraz "dokaz" koji tebi pase i procitaj ponovo postove.

.

Ovo o ulaganjima ti nabadas jer si tako cuo ili imas ti neki konkretan primer?

Kao prvo, jel znas sta je produkcija? (Igara ili ostaloga?). Jel imas iskustva sa time? Ako imas, kakvo pa onda ces od mene i dobiti konkretan odgovor. Pa da vidimo odakle i ko u stvari mlati praznu slamu.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ljudi, nisam čitao sve postove jer mi se neda... ali ima jedna jako bitna stvar koju nitko nije spomenuo: ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA

da ne stavljam sve, evo par najzanimljivijih dijelova:

II. AUTORSKO PRAVO

Poglavlje 1. PREDMETI

Autorsko djelo

Članak 5.

(3) Predmet autorskog prava može biti svako autorsko djelo osim onoga koje to ne može biti po svojoj naravi kao i onog za koje je odredbama ovoga Zakona određeno da ne može biti pred­metom autorskog prava.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Prekršaji

Povreda autorskog prava i srodnih prava

Članak 189.

(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

2. bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava ili udruge za kolektivno ostvarivanje autorskog prava reproducira, distribuira, skladišti ili poduzima druge radnje radi distribucije, ili na bilo koji način priopći javnosti ili preradi autorsko djelo, ili se njime koristi bez plaćanja naknade, ili se na drugi način protupravno koristi autorskim djelom (članak 18.-33.),

(3) Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 2.000,00 do 10.000,00 kuna fizička osoba uključivši obrtnika i trgovca pojedinca

Dakle, možete se tu raspravljati kolko želite i tvrditi da "samo isprobavate" ili "da vas nije briga što skidate ilegalni software" ili "da su igre preskupe", svi vi podliježete istom zakonu. I taj zakon svijesno i svojevoljno kršite.

400 kn vam je puno za igru? A da li vam je 2000 ili 10 000 kn puno dati za igru?? Razmislite malo o tome.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Solo kaže...

.

Lepo sam naveo da ne opravdavam pirateriju a ona skidanja sa neta NE MOZES da brojis u izgubljeno jer to sto tvrdis da si izgubio nisi ni posedovao. Ti posedujes igru kao intelektualno pravo, kada je na trzistu postaje proizvod za prodaju. Ako se ne proda - tvoja zaguba je potroseno vreme, trud, materijal, ali nikako ne mozes smatrati zagubom presnimavanje nekoga ko ne bi kupio igru ni na prvom mestu. Nije cak imao ni nameru! Opet mi ti nesto limitiras izraze, pa nadji sebi dostojnu zamenu za izraz "dokaz" koji tebi pase i procitaj ponovo postove.

Solo, Solo...Znaci ako netko ukrade, tj. piratizira igru / software taj to nikad i ne bi kupio???

Daj ajde i sam znaš da to nije istina. Ljudi ce skinut igru s neta jer su skrti platit i jer apsolutno nece snosit NIKAKVE posljedice (barem je takva situacija trenutno). I to je u dobrom djelu ljudi usađeno u mentalitet. Da kojim slucajem ne postoji piratstvo, 100% je sigurno da bi prodaja neceg kao i dobit firme narasla jer oni koji su uzivali u igri a bili tako pametni pa je skinuli s interneta bi otisli i kupili je...

Nacin razmišljanje nije (u veeeelikoj vecini slucajeva) "A ja ovo necu platit jer je ovo sranje i ništa ne valja" nego "Ja ovo necu platit jer nemoram i nitko mi ništa ne moze ha ha ha"

Dakle piraterija nije glavni uzrok pada prodaje ali svakako pridonosi padu prodaje.

Da ne govorim o tome kako to uistinu krađa. Jer ako nešto ima vrijednost koju je smislila u krajnjoj liniji moja baba tebi je ostavljeno na izbor, dakle nitko te nece tuc ako to nekupiš. Ali uzimat si za pravo da koristiš igru / software bez da platiš nije ispravno. Bez obzira kakav ti pogled imao na svijet i na proces razvoja softwarea i igara.

17 godina
neaktivan
kalipso kaže...

(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

2. bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava ili udruge za kolektivno ostvarivanje autorskog prava reproducira, distribuira, skladišti ili poduzima druge radnje radi distribucije, ili na bilo koji način priopći javnosti ili preradi autorsko djelo, ili se njime koristi bez plaćanja naknade, ili se na drugi način protupravno koristi autorskim djelom (članak 18.-33.),

E, ovo je to o cemu sam pricao - ti podlezes ovim zakonom za nelegalno posedovanje igara, a ne zakonu za fizicko otudjivanje, koji je drugaciji i koji ja nemam pri sebi da bih nasao taj deo.

Ali, bravo za ovo.

.

.

EDIT: @ Mislav_01, letimicno citanje je ponekad jednako necitanju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 15:53 (Solo).
17 godina
neaktivan

Ajde oprostite gospodine što nisam na preuzvišenom nivou kao vi. Molim vas sidjite sa vašeg uzvišenog polozaja i ucinite mi uslugu. Odgovorite mi na post bez presravanja i mudrovanja. Čisto i jednostavno seljački. Jer ja jadan ne znam citat osim ono sto piše pa shvacam doslovno. Hocete li mi ucinit tu uslugu?

Nisu svi koji skidaju odlucili ne kupit. Nego su odlucili skinut da ne plate. Jer su škrti. Da nema pirata ono bi kupili.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 15:57 (mislav_01).
17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...

Hocete li mi ucinit tu uslugu?

Nisu svi koji skidaju odlucili ne kupit. Nego su odlucili skinut da ne plate. Jer su škrti. Da nema pirata ono bi kupili.

Svakako, evo odgovora: procitaj deo o ljudima koji su spremni da plate i onima koji nisu, bice ti jasnije.

Skrci su isto u onu sivu zonu. Tek ovde mogu da povucem liniju kao neki malo brzi na ostrici - u sivu zonu ulaze i ti skrci koji skidaju to samo da ne bi platili i zato sto je "slobodno". Sam odogovor se krije upravo jer su - skrci. Ti ne bi kupili igru ni da nije interneta i pre bi pozajmili od nekoga da je odigraju nego sto bi je kupili.

Znaci, na kraju nam ostaju opet oni isti ljudi koje sam i pre pomenuo: oni koji su spremni platiti i oni koji nikada ne bi platili.

Spremno sam platio Fallout 3 a nikada je nisam zavrsio jer i pored lepote u njoj jos uvek nemam strplenja da se "uvucem" u nju. Platio je a nisam igrao ni 4 sata sve skupa.

Ljudi koji je nikada ne bi platili, igraju je od samog pocetka, cak sa svim dodacima skinutim. I ne misle je nikada kupiti!

Jel ti sada jasnije

17 godina
neaktivan

Oke oke, no sta s ovim:

Neki dio ne misli nikad kupit! No da nema pirata bi sjedili kod kuce i nikad ne zaigrali igru ili?? Ali ajde anemarimo njih i ostane nam onaj dio koji ne kupuje čisto jer ne mora posto moze besplatno skinut bez posljedica pošto im to pirati omogucuju. Taj dio bi htio uzivat u igri i otišo bi je ipak kupit jer se zeli igrat na racunalu ili bi i oni sjedili kod kuce i nikad ništa ne zaigrali.

Ocito da je još jedna u nizu svjetskih obmana i zavjera statisticki podatak koliko developeri igara gube novaca radi pirata.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 16:32 (mislav_01).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

P.S. Nisam se nikada bavio produkcijom igara ali znam da razvojni timovi imaju svoje ulagače (izdavača itd.) i da trebaju opremu i plaće da bi proizveli igru, ili to možda rade pro bono pa se još, drski kakvi jesu, trse da ti naplate to što su sklepali, pa mislim stvarno su đubrad ti developeri, idemo svi u protest i piratizirajmo, ipak je to pravedan način da im vratimo za svu tu drskost što ekšli žele nadoknadu za svoj rad, lol.

Opet lolas sa sarkazmom na nesto sto ja ne razumem. Mozda moj smisao za humor, ko zna...

.

Ti se nisi bavio i pretpostavljam nemas iskustva sa njima, ali meni placa zavisi vec dvadeset godina od njih pa mislim da ti mogu reci "koju" o njima.
Kao prvo, da razjasnimo: developeri i producenti nisu ista vrsta. A i pod produkcijom se podrazumeva nesto drugo.
Developeri rade na samom proizvdu, u ovom slucaju neka igra, a producenti su oni koji ulazu novac.

Developerima je prvi "zadatak" da ubede producente da je njihova igra ONO u sta oni treba da uloze svoj novac da bi zaradili jos vise.
Kada ih "ubede" da je to el dorado, onda priducent ulozi novac u banku i krene produkcija.
Ima i kontrolora proukcije, kao na filmu na primer producent fotografije, itd. Na kraju izvrsni producent potvrdi da se to delo moze umnoziti i tako to...
Developeri kao sto su Bllizzard, na primer, su dovoljno jaki da povuku neku produkciji i sami, ali ipak i oni traze partnere, jer je poneki projekat i preambiciozan a samim time i rizi za ulozeni novac jako velik. Zato je bolje kada uloze vise ljudi. Ako je produkcija imala vec neki prethodni uspeh kao na primer Rambo 1, 2, 3, onda je vise ulagaca u cetvorku jer je Rambo, ma sta mislio ja o njemu, bio uspesna produkcija.

.

E, sada, ako ti je malo jasnije o producentima i developerima, idemo na kalkulacije. U kalkulacijama, koje se prave PRE no sto se i jedan kompjuter ukljuci u struju, ulazi SVE. Ali bas sve sto se moze ukalkulirati, pa tako i "zaguba" prilikom, takozvane, piraterije. Uz kalkulaciju svega, ulazi i kalkulacija nepredvidjenog rizika samog dela ili nepredvidjenih uzroka za njegov daljni opstanak. Nesto kao collateral damage-a, kod amera. Kod ovoga se svi krste da se ne desi.

.

Kada su sve kalkulacije gotove, svi pregovori zavrseni, ekipa odabrana... pocinje se sa radom. Prilikom razvoja produkcije nekad se iziskuje vise novca od onoga sto je bilo predvidjeno, (prelazak na novi engine recimo kod DNF, jer je stari pregazen vremenom) i ukoliko se to ne sredi, sledi smrt produkcije, ukoliko se pokrije - idemo dalje.

Nedavno sam upoznao jednog nemackog producenta koji je imao deo uloga u nekoliko naslova. (Inace i nemci rade igre ako neko nije znao). Kada sam ga pored mali milion ostalih pitanja, pitao o pirateriji on mi je odgovorio:
- Mi nikada ne ciljamo na te ljude, vec isto kao i filmovi, na sto vise ocene u novinama. Ukoliko su prvi dojmovi slabi, (po nemackim casopisima ima "prvih dojmova" neke igre), moguce je cak i da se produkcija prekrati. Neki cak izlaze iz produkcije nakon loseg prvog dojma. (Kod filmova je isto vazan prvi skrining i presudan najcesce).
Posto je producirao Book Of Unwriten Tales, rekao mi je da je ispalo i bolje nego sto su ocekivali. Kada sam mu rekao da sam je video na torrentu, smejao se i rekao je da su je i oni videli.

.

O tome kako resavaju presnimavanje sa interneta, jer kod filmova bar nekakva sigurnost je DVD nakon premijere po kinima sveta, (koje btw sluzi za "dopunu" ulozenog u filmu a nikako kao glavnu zaradu jer glavna zarada je jos uvek prodata ulaznica), dosao sam do informacija da se niti ne obaziru na to. Ukoliko je produkcija ispala jako lose, onda neki developeri pokusavaju sa pricom o piratima, ali iskusni producenti to ne puse. Takav primer je bio Ascaron sa preambicioznim Sacred 2, kojeg na zalost nisam probao i ne mogu da kazem dali je vredela, ali i pored dobrih ocena publika nije bila naklona ovoj igri, a nije bila ni piratizirana puno koliko sam informiran jer je imala raznih triggera kroz nivoe i nije isla dalje.

.

Jeli ti sada jasnije mehanizam produkcije, i to iz prve ruke, ili jos uvek ne verujes da je "moja" siva zona ukalkulirana u citavoj prici pre no sto je i pocela da nastaje?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

To je u ovom trenu sporedno, mi sada pričamo o problemu krađe, tj. je li ilegalno skidanje igara sa neta zapravo krađa, ja tvrdim da jest, ti tvrdiš da nije navodećim argument da neki probaju pa kupe a oni koji ionako nebi kupili nisu uopće relevantni za raspravu, ja mislim da jesu. 

i dalje mi nisi odgvorio na pitanje kako se može translatirati to "radio primirje" u kontekst ilegalnog downloada? Mislim da se ne može, mislim da ovdje nema sivog područja nego je ili crno ili bijelo kao što sam pokušao slikovito pokazati simulacijom razgovora osobe A sa osobom B. eh...

Auuu, M_dipl... jel ti stvarno tako slabo citas? Cak i o onima koji "probaju", ja jos uvek stavljam u navodnike a i sasvim u drugom kontekstu su bili ti ljudi odakle si ih ti citirao. Ja bih te molio, ponovo, kada me adresiras da bar procitas fino sta je napisano.

Cak i o radiju i primirju ti nije jasno?

Kako mozemo ja i ti obojica diskutirati kada ti ne kapiras nista od onoga sto ja kazem, ili se hvatas samo za pojedine reci koje za opis krajnje tacke su samo "slike"!?

Kako?

Za tebe mi je cak i rezervni akumulator malo da ti osvetlim lavirint.

.

Primirje u slucaju radija je - modus sa placanjem procenata glazbenoj industriji. Takvog modusa (ili slicnog resenja), za internet jos uvek nema. Sa radija mozes isto piratizirati, (posto volis taj izraz), bar smo mi kao klinci radili kada smo slusali Austriju 3, jer nije bilo LPja za puno bendova ili su kasnili svetlosnim godinama. Zato i postoji taj famozni procenat koji radio placa, jel da?!

.

Dalje necu vise, jer je iskustvo, ma zamisli, ipak od esencijalnog znacenja u nasoj prici.

Crno i belo je tako rezak kontrast da mi mirise na inkviziciju. Ako imas inkvizitorskih aspiracija, vezbaj ih sa drugima.

.

Za kraj procitaj moju ogradu kada sam predvideo tvoje gresno citanje. Cak si propustio i to da je zaguba od piraterije vec iskalkulirana unapred. C, c, c...

.

Voleo bih da te vidim jednog dana da radis neki posao sa producentima i da vidis sam svojim ocima kakva masinerija je to i vidis reakcije kad im kazes upravo ovo sto meni/nama pricas. Dotle - c ya

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vas dvojica nikako na zelenu granu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Na pitanje je li piratiziranje krada, odgovor je jasno pozitivan. Skidanje igre sa neta isto je fizickoj kradi u ducanu u svakom pogledu, ako zanemarimo 30-ak kuna koliko je izdavace kostala kutija i CD. I da, slazem se sa diplom kad kaze da ona uvelike utjece na pad proizvodnje igara. Kao sto sam vec rekao, ako se igra proda u manje primjeraka, developeri i izdavaci dobivaju manje para, dalje je sve ocito.

@ Koja Pila- iskreno te zalim, koliko zbog znanja gramatike, toliko zbog tvog nezrelog stava. Ne zive svi developeri u vlastitim trokatnicama, a oni su se vraski namucili da steknu svoje znanje. Koliko godina skolovanja ima radnik u polju ili tvornici? Generaliziras i vrijedas, a niti imas pojma o cemu govoris, niti si sposoban to poduprijeti cinjenicama i valjanim argumentima.

Btw. slazem se s onim ko je rekao da osobna misljenja nisu dokazi.

Excuse the phun.
17 godina
neaktivan
Sharps kaže...

Na pitanje je li piratiziranje krada, odgovor je jasno pozitivan. Skidanje igre sa neta isto je fizickoj kradi u ducanu u svakom pogledu,

Nije. Pitaj pravnika. Cak za krsenje autorskih prava ili nelegalnog kopiranja mozes da zaradis vecu kaznu od one kada bi ukrao sve lubenice nekom iz ducana.

Kao sto sam vec rekao, ako se igra proda u manje primjeraka, developeri i izdavaci dobivaju manje para, dalje je sve ocito.

Ono sto si rekao pre zadnjeg je ocito, ali i ne mora biti tocno. Da je dalje sve ocito, ne razumem sta znaci. Ovo ti iz licnog iskustva ili je tvoje misljenje?

Btw. slazem se s onim ko je rekao da osobna misljenja nisu dokazi.

Tacno. Upravo si dokazao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 20:17 (Solo).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice