Kriza je ljudi kriza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najsmjesnije od svega je,sto to Vas toliko dira.Nevjerojatno...
Štra se svađate sad tu. Ko oće kupovat originale nek kupuje ko je piratlija piratlija je. Nemožete vi tu nekoga odgovorit od piratstva ili obrnuto.
Štra se svađate sad tu. Ko oće kupovat originale nek kupuje ko je piratlija piratlija je. Nemožete vi tu nekoga odgovorit od piratstva ili obrnuto.
TAKO JE , TAKO JE, ZIVIO CERINA15, ZIVIO....ZIVIO DRUG TIT.....ispričavam se, drug cerina15
vi se oko toga mozete svadat koliko god ocete nikad necete na zelenu granu...
ja dok se dovedem u napast onda se sjetim sljedeceg:
Ne čini drugima sto ne zelis da drugi cine tebi!
meni svaki drugi dan dodje da nekome stisnem šamar na ulici (bez razloga nasumicnu osobu) ali onda se zamislim kako bi meni bilo da me neka budala zvizne, a ja ni kriv ni dužan
.
@Alex55: Kupujes li ti glazbene CD-ove?
Ispricavam se na off topicku,ali idu mi na kur** price o moralu
@Alex55: Kupujes li ti glazbene CD-ove?
Ispricavam se na off topicku,ali idu mi na kur** price o moralu
Dakako nego kupuje. Čin izađe novi CD ode kupit umisto da posluša na youtube-u.
Što se tiče prodaje glazbenih CD-ova, stvar je potpuno drugačija.
Izvođači zarađuju (dakako od prodaje albuma) ali i od nastupanja na javnim mjestima, puštanja njihovih spotova na TV-u, radiu i internetu, te dakako na koncertima (U2 je sigurno svaki dan ovog koncerta u ZG zaradio po nekoliko milijuna kuna!!!).
Stvar nije ista oupće, a i onako se ovdije priča o piratstvu u igrama i ostalome softveru.
OMFG!-De molim te,nemoj mi vise o moralu.Nemoj!
@Alex55
da izviniš, nije go*no, nego se pas po*ra
Sorry na duplom postu, stoji da je skuplji ali s vremenom cijene padaju, naravno da ako želite odmah novi naslov plaćate istu cijenu kao i da ste kupili u Algoritmu, ali vikendom se da nešto kupiti a i svaka popularnija igra ima neki popust na dan dva, a što se tiče odnosa kutija-download, meni je Steam daleko najljepši i najelegantniji način, a za propast Valvea se ne boji, i da propadnu nitko neće ostati bez svojih igara.
stvar je u tome sto nekad i je tako bilo. Mogao si dobiti igru za 50$ ili 45$ ako si se predbiljezio cim je izasla, umjesto danasnjih 50€ ili 45€.
a sto se tice vikend akcija, meni se vecina tih igara ne svidja (ali zato ne skinem pirati, nego jednostavno niti ne igram!!!).
obicno mi bude svaki drugi mjesec nesto dobro
Što se tiče prodaje glazbenih CD-ova, stvar je potpuno drugačija.
Izvođači zarađuju (dakako od prodaje albuma) ali i od nastupanja na javnim mjestima, puštanja njihovih spotova na TV-u, radiu i internetu, te dakako na koncertima (U2 je sigurno svaki dan ovog koncerta u ZG zaradio po nekoliko milijuna kuna!!!).
Stvar nije ista oupće, a i onako se ovdije priča o piratstvu u igrama i ostalome softveru.
Kakvo licemjerje. Znači u redu je ukrast glazbeni CD i time oštetit izvođača i izdavača, ali nije uredu ukrast igru...Ma daj...
Nije u redu reć da je dobro skinut svaku igru, i ne kupit ni one koje ti se jako sviđaju. Ali isto tako nije normalno govorit da bi sve morali kupit originalno prije nego što isprobamo. Demo jednostavno nije dovoljan. Mislim da će se proizvođači sve više okretat dobrom mp-u jer on prodaje igru.
Ali isto tako nije normalno govorit da bi sve morali kupit originalno prije nego što isprobamo. Demo jednostavno nije dovoljan.
S ovime se recimo slažem.
Ne vidim ništa lođe u tome da se skine igra da bi ju probao. Dapače, ako ćeš onu koja ti se sviđa i kupiti.
Zapravo, na svakom scenskom releaseu ti lijepo na kraju piše nešto tipa: "If you like this software, support the developers by buying it.".
Nemam više komentara...
Radite što hoćete...
aleluja.....
svak po svojoj savjesti i duznosti....
Najbolje ovako npr. Skineš cod4 i ako ti se svidi i odlučiš igrat multiplayer kupiš original.
Najbolje ovako npr. Skineš cod4 i ako ti se svidi i odlučiš igrat multiplayer kupiš original.
Tocno to.
LOl CoD4 single ili MP su dva razlicita svijeta i nemozes to usporedivat.
Pa nisan ni uspoređiva to.
Pa nisan ni uspoređiva to.
Pa nemozes igrat MP s piratskom verzijom igre.
Pa u redu je dat određenu svotu novca za igru koja ima MP, ili dosta dugu Sp kampanju ( poput FO3 ), no zašto bih davao novce za igru koja nema mp i mogu je prijeći u nekoliko popodneva intezivne igre.
Jednostavno, tu je poremećen omjer uloženog i dobivenog, tj puno više daješ nego dobiješ.
Pa u redu je dat određenu svotu novca za igru koja ima MP, ili dosta dugu Sp kampanju ( poput FO3 ), no zašto bih davao novce za igru koja nema mp i mogu je prijeći u nekoliko popodneva intezivne igre.
Jednostavno, tu je poremećen omjer uloženog i dobivenog, tj puno više daješ nego dobiješ.
u biti, ti ne dobivas ama bas nista, samo sto jos moras kupit racunalo i sve ostale stvarčice, a zabavit se mozes kak god hoces...
naravno, ovo je realno razmisljanje, ali ja isto igram, tak da tu tvrdnju ne podrzavam....
u džep nam nista ne ide, samo iz njega...
Trebalo bi raditi trail i demo verzije igara koje znantno više traju i imaju više dijelova orginalne verzije. Ili neka se potrude više, pa za taj demo osmisle drugačiju temu ili čak uvod u temu orginalne igre!!! Bilo bi im puno bolje...
Primjerice, ja sam imao piratsku verziju NFS Undercovera, i svidjela mi se, pa sam tako i odlučio tu igru sada kupiti!
al si ajd da si rekel to za neku drugu igru, al bas za undercover....ali slobodno....
inače se djelomično u potpunosti slazem s tobom o demo-ima i trailerima....
Trebalo bi raditi trail i demo verzije igara koje znantno više traju i imaju više dijelova orginalne verzije. Ili neka se potrude više, pa za taj demo osmisle drugačiju temu ili čak uvod u temu orginalne igre!!! Bilo bi im puno bolje...
Primjerice, ja sam imao piratsku verziju NFS Undercovera, i svidjela mi se, pa sam tako i odlučio tu igru sada kupiti!
al si ajd da si rekel to za neku drugu igru, al bas za undercover....ali slobodno....
inače se djelomično u potpunosti slazem s tobom o demo-ima i trailerima....
Djelomično u potpunosti, LOL.
Demo nije uvijek dovoljan. Ako netko kupuje igru, kupuje ju ili zbog mp-a ili zbog sp-a koji će trajat duze od tjedan dana. Inače se ne isplati. Bilo kakvu drugu igru ću skinut i odigrat tih tjedan dana. Ne dam im 300kn za tjedan dana igranja, kad za tih 300kn kupim igru koju ću imat par stotina sati igranja.
ti si toliko analitičan i toliko detaljno raščlanjuješ da ti je NASA-in svemirksi program popodnevna zanimacija (Solo, jel vrebaš negdje...), ili pak (ii) pokušavaš po principu autosugestije stvoriti neku svoju teoriju o dostatnosti i kvaliteti informacija dostupnih na internetu da bi se uvjerio da zaista sve ovo nije dovoljno i da si potpuno u pravo što (naglašavam) KRADEŠ (!) igru pritom omalovažavajući nečiji mukotrpan rad. Mislim da se ipak prije radi o ovom drugom scenariju.
Vrebam, i kao iskusni spektator, uvek sam rezerviran pre no sto lupim nesto da zadivim okolinu. A i to sto lupim je najcesce sa vise "stila" od ostalih. Sta ces, iskustvo je glavna esencija...
.
Da ne bi izgledalo da nisam zapazio srz (tvog, a i), probelma vecine, eve jedne od pre dva-tri posta gore: M_dipl kaze: " Mislim sigurno ne ideš u dućan pa si uzmeš malo marmelade, čisto da je probaš, pa ako ti se sviđa kupiš je... Jedina je razlika u tome što je ovo lakše ukrasti, tj. ne zahtijeva nikakav fizički napor ".
.
Dokle god M_diple, ne skuzis razliku izmedju ukradene marmelade i "ukradenog" softwarea dotle ces nam ovde ti, a i puno njih drobiti o piratima da su sjebali stvar.
.
Za ostali software nisam toliko pratio sta se okolo desava jer moj princip - da ne vidim razloga da treba da popravim nesto sto radi - i ne mogu suditi tacno dali za prodaju Neroa, na primer, utice piraterija ili ne. Cak sam i svoj voljeni Windows 2000 (koji radi kao svicarski sat), tek pre neki mesec zamenio jer Microsoft je poceo da mi otkazuje ljubav na veoma indiskretan nacin za taj OS pa sam kupio XP.
Ali o igrama, mogu ti reci cista srca - pirati su najmanje krivi za pad prodaje. U ostalom, citaj pazljivije postove bas na ovu temu. Ovi decki nisu spremni da plate nikakvu cenu za igre. To govori vise nego dovoljno!
Ne secam se nadimka lika, ali cini mi se da ce se preopznati, koji je pre par stranica imao edit - ma ne bih za igru platio cak i da je 50 kuna!!!!
.
Tu treba traziti razlog a ne u piratima, M_diple, to sto klince i ostale neko naziva lopovima, ne resava bas nista a niti je pravi razlog problema. Pravi razlog je ponasanje, odgoj, informiranost, edukacija, itd... Usporedba fizicke robe sa softwareom je, prosto, neozbiljna i nedovoljna.
Ukoliko nastavis ti a i ostali pobornici ove "ideje" da je isto, (!!!), onda jos dugo nece biti nikakvog resenja za problem.
.
Ah, da... demo i video sa youtuba, kod vecinom novih polu-uredaka je NEDOVOLJNA. Cak za brdo njih ni demo ne postoji, kao u stara dobra vremena. A za igru kao Lost Planet, koja je bezobrazni port sa konzola na kojem se nisu potrudili da zamene oznake komandi sa kontrolera i tastature, ne vredi ni komentirati jer je drsko sa developerske strane. Ako se pitas zasto, zato jer za tu igru isto traze novac a ne jagode da bi skuvali marmeladu.
Think about it, M_diple
svojstvima krađe onda su oba slučaja u potpunosti ista, ili postoji gradacija lopovstva koja omogućava da uzimanje nečega bez naknade pomoću nekih trikova u određenom trenutku prestane biti krađa???
(iii) Što se drugog dijela ove točke tiče molio bih pojašnjenje, kakva je to razlika između fizičke robe i softwarea, a da je ta razlika relevantna u kontekstu rasprave o ispravnosti čina, tj. o mogućnosti da ga se nazove krađom u pravom i punom smislu te riječi?
(iv) E sad, kod ove točke imamo nekoliko pitanja. Je li ili pak nije dovoljno ono što sam nabrojao u prijašnjem postu? Mislim da jest, štoviše mislim da je i više nego dovoljno, naravno ne ulazim u osobne preferencije pojedinaca, možda nečije 'istraživanje' isplativosti kupnje određene igre nužno uključuje skidanje i prolazak iste, kod mene nije takav slučaj, i mogu slobodno reći da se nijednom nisam prevario sljedeći metodu koju sam opisao i nije mi žao za uloženi novac.
Što se tiče Lost Planeta ne mogu ništa reći, nisam igrao (dakle, nisam kupio) ali ako je situacija takva kakvu je opisuješ (a mislim da nemaš razloga lagati) onda to definitivno jest bezobrazluk developera, no to ne opravdava nikoga niti 1% što je piratizirao, tj. krao. Kradem li ja ili ne, to se tiče mene osobno, mog morala, mojih manira i moje kulture. To što je developer bezobrazan ni na koji način ne opravdava mene što sam ja lopov, jer se tu ne radi o uzročno-posljedičnoj vezi (nota bene U-P veza je svaka veza u kojoj možemo sa sigurnošću ustvrditi da određena posljedica bezusljedno proizlazi iz određenog uzroka, dakle uvijek i pouzdano!). Čak i kad bi baš svi na svijetu piratizirali i krali to i dalje nebi bilo opravdanje tebi, meni ili bilo kome drugome, no dobro.
A što se ovog zagonetnog "Think about it" tiče, ne znam je li to trebalo ispasti kao da si me spustio svojim superiornim intelektualnim mogućnostima ili štogod drugo, no isto ću ti, onako sportski i s dozom ironije uputiti to nazad. You think about it Mr. Solo!
M_dipl, ti si meni jako interesantna licnost, moram da kazem. Analiziram tvoje postove kada naletim na njih i jedina "figura" koja meni pada napamet prilikom tvojih postova je - kvadrat. Zasto, mislim da ce mi dugo trebati da to objasnim. Sto se esencije tice, to je nacin izrazavanja koji ocigledno tvojoj logici kojom stvaras asocijacije je strana i zato ne vidim razloga da te "prevaspitavam", vec te ostavljam ponosno da mislis da si me "sacekao" iza ugla i osakatio koji limb sa etiketom "trabunjanje™". Naravno da ima i drugih esencija u vezi rasprava i dijaloga. Samo neka od njih: sarm, duhovitost, elokventnost, crna magija... (sto na zalost za mnoge, hrabro, mogu da kazem da ih nemaju).
.
Onda - pojasnjenje: Fizicka roba je - fizicka. Nju mozes ukrasti, jer je kradja fizicko delo. Software je u domeni nezakonitog umnozavanja, koje podleze zakonima za tu delatnost. nisam prvnik da bih ti ih prepricao ovde a i nisu krajnji cilj rasprave, vec samo ne/delo.
.
Znam da je tesko razgraniciti ovo, a li da bi bar imao neku sliku kako razmisljam moze da posluzi slusanje pesama sa radija, gde ti ne mozes "zabraniti" to jer je takva "priroda" samog medija.
.
Lost Planet je jedna od nekoliko gorkih zalogaja koje stoje na polici samo zato jer sam ponosni, (zadrti), kolekcionar koji voli i kutije. Ali u ovom slucaju ti je mogu cak i poslati da se uveris da je bezobrazluk od porta. (Nemam nista protiv konzola. Ali ipa ih ne volim i nervira me kada vidim da mi neko kaze da imam 2 slota za save a pri tom igram na kompjuteu koji ima 14 kilometara praznog prostora za sve sejvove sveta).
.
I da se vratimo na mojoj "ideji" oko glavnog krivca pada prodaje. Glavni krivac po meni su upravo sami developeri, koji ocekuju od svake igre da se proda u tri ziliona primeraka, samo zato sto su, eto, i oni slislili "genijalni" MMORG koji je, zamisli, ubojica WoWa, ili überkill Diabla itd, i time misle da imaju pravo ocekivati tiraze i tiraze. Ako je igra bila ultra hit na konzoli isto ne znaci da je PCasi vole. (kao u ostalom sto ih vecinom ne vole ili cak mrze). A ima primera da neku igru niko ne voli cak i da je dzabe. To sto je ljudi pirateriziraju, ne znaci i izgubljeni tirazi. Dokaz: opet isti primer, (moram da vidim kako se lik zvao), koji kaze ne bih platio ni 50 kuna...
Kada bi ljudi, roditelji, ili bilo ko koji se brine o edukaciji mladih, objasnilo tim momcima da sa 50 kuna ne placaju samo developere vec i ljude koji su nosili kutije od magacina do kamiona, placaju i one koji su ih redali na policama i da nije fer ako neku igru volis da ne platis za nju, onda bi situacija bila mozda malo bolja. Na kraju, platiti za igru koju volis je dokaz da je volis. Ne platiti ni 50 kuna znaci da ipak ne volis igre. Bolje idi uzgajaj gladiole i ne trosi vreme na igranju. Sta ce ti?!
.
Sto se "think about" tice - ostavljam na tebi da ga shvatis kako ti zelis. Mana foruma je sto ne vidis sugovornika i ne cujes njegov glas da bi "osetio" notu, zato - ne vredi se oko toga objasnjavati vec je stvar vise - intuicije. (esencijalna u ovakvom nacinu komunikacije).
.
Generalno bih ipak volio jedno objasnjenje - kada govoris/te o piratima, jel pri tom mislite na one lokalne preprodavace koji dilaju to za 2 eura ili mislis/te na ljude koji nesto skinu sa interneta "za sebe", bez da to isto prodaju bilo kome?
.
.
EDIT: lik koji "ne bii platija" ni da su 50 kuna je Cerina15.
Čovječe, vi ste razvili predubokoumnu raspravu ovdje, iako nije offtopic, mislim da dosta forumaša ne može praititi taj razgovor, većinom zbog toga što ih većina, čim vidi poduži post, odmah ga zobilazi jer im se ne da čitati, a to je prava šteta jer je razgovor jako zanimljiv, obojica branite svoje stavove i obojica ste djelomično u pravu, no ipak, ukoliko se u tu vašu raspravu uključi još ljudi, lako bi se moglo prijeći u Off Topic, stoga vas molim da razgovor ( prepirku ) nastavite preko PM-a.
Čovječe, vi ste razvili predubokoumnu raspravu ovdje, iako nije offtopic, mislim da dosta forumaša ne može praititi taj razgovor, većinom zbog toga što ih većina, čim vidi poduži post, odmah ga zobilazi jer im se ne da čitati, a to je prava šteta jer je razgovor jako zanimljiv, obojica branite svoje stavove i obojica ste djelomično u pravu, no ipak, ukoliko se u tu vašu raspravu uključi još ljudi, lako bi se moglo prijeći u Off Topic, stoga vas molim da razgovor ( prepirku ) nastavite preko PM-a.
A gledaj, kako se to kaže, nije žvaka za seljaka. Piratstvo je krađa, a krađa je ozbiljna stvar, ne mogu tu "poglupljivati" argumentaciju da bi svima bilo jasno. Ako žele znati što to zapravo rade skidajući igre, neka čitaju. Ako ih pak to ne zanima, ja im ne mogu pomoći. Postoji izreka: ne možeš pomoći onome koji ne želi pomoć, i to ovdje vrijedi.
P.S. sorry na duplom postu
A gledaj, tu se i slažem s tobom, no stvar je u tome, što kako si i sam rekao, ljudi ne žele pomoć, ne žele da im se soli pamet, oni znaju da to što rade nije u redu, no jednostavno ih za to nije briga sve dok profitiraju, ne kažem da gaming industrija nije ugrožena, ali , dok ima gaminga bit će i piratstva, jer da ga nema, video igre bi postale proizvodi samo za ljude više klase, što je malo kome u interesu.
Terminologija ti šteka, krivo upotrebljavaš termin esencija, svaka fizička stvar i svaka umna tvorevina ima svoju esenciju, dakle nije šarm esencija nego šarm (neki određeni, recimo tvoj) ima svoju esenciju, ali to sad nije važno.
Krađa nije isključivo fizičko djelo, odakle ti samo takva glupost!? Što onda neki haker koji ti je s računa pokupio sav novac nije ukrao jer to nije fizički učinio? WTF? Mi ne pričamo o nezakonitom umnožavanju (iako je i to amoralan čin), već o nezakonitom pribavljanju određene robe (softwarea), a to je u svim državama svijet - KRAĐA.
Kada govorim (dakle ja, ne znam za druge) o piratima i lopovima mislim na sve one ilegalno skidaju sadržaj sa interneta, točka. Samim su time lopovi, tim gore ako još na tome zarađuju.
P.S. S onim si kvadratom valjda htio sugerirati da sam odveć konzervativan. Po meni nije konzervativno braniti ljude koji pošteno rade od lopova i ne spuštati se na te niske moralne grane, meni je to jednostavno ZDRAV RAZUM, kojega nažalost sve više u svijetu fali.
Znam ljude koji gresno citaju pa da se ipak ogradim dok imam vremena: ne branim nikakvu pirateriju. Dalje tumaci/te kako hoces/te.
Metafora govora je nesto sto, moze se cak i tako reci, spada u "prirodnih darbi". Na zalost, logika asocijacije nije kod svakoga ista i zato daljnje razvlacenje oko toga na forumu ovakvog tipa je previse. Prema mom, relativno skromnom, nacinu zapazanja, ti M_dipl, nemas taj prirodni dar.
.
O radiju si ipak promasio moju misao i opet, (moja instinktivna lenjost ka obasnjavanju efemernih stvari), ne da mi se objasnjavati dalje. Samo mali tip: akcent nije bio na radiju vec na "PRIRODI" medija.
.
Pirati, (za mene, ne znam za druge), su bili i ostali oni tipovi koji na pomalo parazitski nacin kopiraju igre i ostalo i prodaju po ulici ili u prodavnici. Oni koji skidaju sa interneta da bi to "probali" svrstavam u neku sivu zonu, da tako kazem, koja na kraju nije relevantna za prodaju. (Danas su sve poceli da trpaju pod taj pojam pa vise ne shvatam ni sta u stvari hoce da mi kazu kada mi kazu piraterija). Prodaja zavisi od onih koji su spremni platiti za igru a ne od onih koji nikada ne bi platili, (cak ni 50 kuna). Jel se kuzimo sada?
.
To sto developeri trabunjaju o izgubljenim novcima to oni samo sanjaju. (Citaj upravo postove na ovu temu za dokaz). Kada niko ne bi imao pristup internetu, kada ne bi postojao, onda zamisli sliku o pravom kupovanju, kao sto na primer ne mozes par carapa skinuti sa interneta vec ih moras kupiti. Kada bi se trziste analiziralo na takav nacin onda bi na kraju IPAK ostale brojke od toga koliko se neka igra prodala ili ne. Dali shvatas sta hocu da kazem?
Tema je pad prodaje igara.
Zasto? To je vezno pitanje. Spreman odgovor kao: "piraterija je kriva", vodi nas dalje od same srzi. Developeri stancaju igre jer su uvideli zbog necijih uspeha da je para u ovoj industriji i onda kada njihovi poluproizvodi ne ponove neciji uspeh i stoje na tezgama, onda okrivljuju pirate. Pirati nisu krivi za to. Krivi su ljudi bez imalo smisla za lep proizvod. (Cak i to nije formula za uspeh ali ipak...).
Svake godine nastavak stare rage ne znaci da ce ljudi to i kupovati.
Moji miljenici id Software izdaju igru kada je gotova, jer Carmack je tip koji je shvatio sustinu ovog trzista. I njegov Quake je milion puta presnimavan i pirateriziran, ali serveri za Quake III su jos uvek sa "pravim" ljudima, a ne sa botovima i prazni kao sto je bio slucaj sa polu-proizvodom zvanog Unreal 3, pre no sto su ga stavili na Steam i zakrpali sa onim gigantom.
.
Dalje od ovoga ne vidm zasto raspravljati, jer i onako vidim komentare kao - ma sve je to kradja i piraterija.
Ruznoj curi cak ni lep miraz ne pomaze za udaju.
.
Za tvoj P.S. Zdrav razum je relativna stvar.
EDIT: Neka mi cure oproste, ali nije nisto licno.
Već je standard da se za svaki neuspijeh krivi piratstvo. Još bi naša vlada mogla to pokupiti pa za dug u državi okriviti piratstvo. Uglavnom igre se prodaju manje jer je ljetna sezona i jake vrućine te se većini ne da čamiti unutri, a osim toga preko ljeta ionako nesam vidio neku kvalitetnu igru koju bi poželio kupiti. Ljudi idu na odmore, na more i jednostavno više se boravi na zraku po vani.
Jesen i zima bi trebali donesti malo više igara sa sobom, a i ljudi če više biti unutri zbog hladnijeg vremena tako da bi tada prodaja igara mogla porasti. A onda nitko neće reći zašto je porasla prodaja, nego če se samo busati u prsa koliko milijuna primjeraka su prodali.