Papa digao glas protiv lažnih internetskih vijesti

poruka: 212
|
čitano: 21.624
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Papa digao glas protiv lažnih internetskih vijesti".
16 godina
odjavljen
Re: Papa digao glas protiv lažnih internetskih vij
eywa33 kaže...

Energija u vakuumskoj cijevi je dobivena od baruta i ne krši zakon TD. Svemir evidentno ima energiju i pitanje je "odakle"? Znamo da svemir nije vječan jer da jest, prema zakonima TD, već bi nastupila "toplinska smrt", što nije slučaj jer, evo nas ovdje, meni je toplo, vanka je hladno. Ovo o nulama koje se razdvajaju na pozitivnu i negativnu vrijednost su naklapanja. Teret dokaza je na onom koji izriče tvrdnju - onda dokaži boldano. 

Boldano - nitko ne tvrdi da je svemir vječan, ali zaključak ti također ne drži vodu i pokazuje da imaš elementarna neznanje i na području logike i na području fizike. Ukoliko se svemir širi u beskonačnost, da, nastupiti će toplinska smrt, ali činjenica da se to još nije dogodilo nije dokaz da nikad ni neće kao što činjenica da si živ nije dokaz da si besmrtan.

Što se tiče dokaza kojeg tražiš od mene, opet izvrčeš napisano, ako ćeš nastaviti tako, onda nećemo više ni komunicirati jer ovo nije civilizarni oblik komunikacije. Prema dosadašnjim izračunima, ta hipoteza je najizglednija, međutim, konačan dokaz još nije nađen i trenutno se ide u tom smjeru da se nađe. Međutim, ono što znamo o kvantnom vakuumu i općenito o kvantnoj teoriji nam ukazuje da smo na dobrom tragu, ali smo daleko od dokaza. Nadalje, tu ulazimo u područje fizike o kojem je jako teško pričati na laičkoj razini, i dok elementarne stvari poiman iz onoga što sam učio na faksu to je daleko od toga da mogu razumljivo sročiti u par rečenica. Dakle, ja nisam iznio tvrdnju da je to tako, već da je prema dosadašnjem znanju to najvjerojatnija hipoteza, da postoje objašnjenja koja pokrivaju one scenarije koje ne znamo (tu ulazi Occamova britva - između dvije teorije biramo onu koja treba manje takvih objašnjenja), a koja su konzinstentna s nekim opaženim fenomenima. Da, na znanosti je teret dokazivanja tih objašenjenja, ali znanost radi s jednom ili nekoliko najvjerojatnijih hipoteza, ne opterećuje se onima koje nikad neću ni biti provjerljive, a kako nauči nešto novo, postojeće nadograđuje ili odbacuje.

eywa33 kaže...

Da ponovim, hipoteza nestvorenog Boga nije znanstvena, nije provjerljiva, nije tehnička... Bog kao biće nije dohvatljivo znanstvenoj metodi pa prema tome se ne može tom metodom ni dokazati ali niti se može opovrgnuti. Kao da ravnalom ideš mjeriti temperaturu... ne ide.  Dakle, hipoteza "vjere" pretpostavlja ontološki, metafizički uzrok. "Prije" t0 nije vremenski uzrok, već ontološki, tako da hipoteza nestvorenog Boga objašnjava upravo to "prije" koje je nedostupno znanstvenoj skrupuli. Manjka ti, čini mi se, filozofskog uvida u teme o kojima pokušavaš nešto reći, a za koje je filozofija nužna. Pretpostavljam da se baviš nekom od prirodoslovnih znanosti?

Ne manjka meni filozofskog uvida nego ti pokušavaš upakirati filozofsku konstrukciju pod znanstvenu terminologiju kako bi opravdao svoja uvjerenja. Tu mi samo jedna stvar nije jasna: zašto osobe koje su uvjerene u snagu svoje vjere imaju potrebe raditi ovakvu mentalnu gimnastiku da bi to drugima dokazali. Ako vjeruješ, vjeruješ za sebe, meni ne trebaš dokazivati.

eywa33 kaže...

Poanta čajnika se odnosi na činjenicu da ga ne možeš dokazati jer je u drugom svemiru, kao što ne možeš dokazati nestvorenog stvoritelja. Iznosim uvjerenje, kao i ti :) Dokaži nulu koja se razdvaja i stvara ovo što danas imamo. A ako nije problem, mogao bi i definirati tu 0, jer očito predstavlja "nešto", ako ne energiju, onda informaciju? Ili pak smatraš da je "nula" doslovno ništa. A onda, Aristotelovo pitanje - zašto?

Poanta čajnika je da je dokaziv ako ima interakciju s našim svemirom, te znanstveno irelevantan ako nema nikakve interakcije. Ako iz početnih uvjeta u t0 nađemo tragove koji otkrivaju što je stvorilo svijet, onda će nam to biti relevantno, a ako ne nađemo, onda nećemo biti puno pametniji nego prije nego smo naučili početne uvjete po pitanju nastanka, ali ćemo i dalje biti pametniji po pitanju razumijevanja svijeta.

eywa33 kaže...

Dobro si definirao razliku vjere i znanosti. I ovdje samo branim dostojanstvo čina vjere kojeg ti pokušavaš nazvati logički iskrivljenim, a ne možeš bez da se ne koristiš ne-znanstvenom metodom, odn. filozofiranjem. 

Kad sam išao na vjeronauk, čin vjere nije tražio nikakvu logičku potvrdu. Tek kasnije kada sam sam počeo tražiti logičku potvrdu čina vjere, krenuo sam lagano kliziti prema agnosticizmu (po pitanju nastanka svemira), odnosno, agnostičkom ateizmu (po pitanju kasnijeg utjecaja vanjskog entiteta na svemir). Ti si taj koji pokušava naći logičko opravdanje za svoju vjeru i pri tom radi logičke pogreške i poziva se na znanost u filozofskoj raspravi, pa onda mene optuži za "filozofiranje". Bravo.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan

Ako kažemo da je bog logično objašnjenje za nastanak svemira, treba se prisjetiti sličnih objašnjenja kroz povijest:

Zemlju je stvorio bog - nema se što istraživati

čovjeka je stvorio bog - nema se što istraživati

bolest je božja kazna - nema se što istraživati

potresi i poplave su božja kazna - nema se što istraživati

vrijeme, gromovi i munje su božje djelo - nema se što istraživati

zlostavljanje djece od svećenika je unutarcrkvena stvar - nema se što istraživati

svemir je stvorio bog - nema se što istraživati

Gdje bi bili da smo prihvatili sva ta 'logična' objašnjenja?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...

5 0 hvala 1
10 godina
Kad ste se već dohvatili teme dokazivanja ili negiranja Božje egzistenicje (za što je Kant jasno dokazao da je nemoguća misija), evo vam još jedna kost. Kad bi se postojanje Boga moglo prirodoznanstveno dokazati on bi prestao to biti. Kako? Kad bi to bilo moguće Bog više ne bi bio Bog nego samo jedno moćno biće, jedna prirodna sila, prirodni fenomen. S teološkog pak gledišta postao bi pak kumir, fetiš i već samim tim bi prestao biti Bogom. Stoga sve ove diskusije ne vode nikamo. Boga razumijem kao subjektivni bitak, ono što leži ispod ljudske duše kao njezin temelj. Iz njega sve proizlazi, pa se baš zato ne može reći da postoji kao biće. No eto, i ja sam se dao uvući u ovu diskusiju. No umjesto da se natežete preko ovih stranica bolje bi vam svima bilo da nešto o tome pročitate. Filozofsko-teoloških knjiga ne manjka, a ako hoćete čuti što je Kant o tome rekao uzmite njegovu Kritiku čistoga uma i pročitajte Četvrti sukob transcendentalnih ideja u antinomiji čistoga uma.

2 1 hvala 0
12 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Boldano - nitko ne tvrdi da je svemir vječan, ali zaključak ti također ne drži vodu i pokazuje da imaš elementarna neznanje i na području logike i na području fizike. Ukoliko se svemir širi u beskonačnost, da, nastupiti će toplinska smrt, ali činjenica da se to još nije dogodilo nije dokaz da nikad ni neće kao što činjenica da si živ nije dokaz da si besmrtan.

Gdje sam rekao da nikad ni neće? Promašio si poantu, opet.

MrBlc kaže...

Ne manjka meni filozofskog uvida nego ti pokušavaš upakirati filozofsku konstrukciju pod znanstvenu terminologiju kako bi opravdao svoja uvjerenja. Tu mi samo jedna stvar nije jasna: zašto osobe koje su uvjerene u snagu svoje vjere imaju potrebe raditi ovakvu mentalnu gimnastiku da bi to drugima dokazali. Ako vjeruješ, vjeruješ za sebe, meni ne trebaš dokazivati.

Opet ti ponavljam, nemam nikakvu potrebu dokazati nešto što je nedokazivo. Tvrdim da je logički opravdano vjerovati u uzrok svemira koji nije svemir, potaknut tvojom neznanstvenom tvrdnjom da je takav čin vjere logički iskrivljen. 

MrBlc kaže...

Kad sam išao na vjeronauk, čin vjere nije tražio nikakvu logičku potvrdu. Tek kasnije kada sam sam počeo tražiti logičku potvrdu čina vjere, krenuo sam lagano kliziti prema agnosticizmu (po pitanju nastanka svemira), odnosno, agnostičkom ateizmu (po pitanju kasnijeg utjecaja vanjskog entiteta na svemir). Ti si taj koji pokušava naći logičko opravdanje za svoju vjeru i pri tom radi logičke pogreške i poziva se na znanost u filozofskoj raspravi, pa onda mene optuži za "filozofiranje". Bravo.

Čitaj gore. Moj čin vjere ne traži logičku potvrdu isto kao što čin ljubavi ne traži logičko objašnjenje. Vjera, kao i mnoge druge stvari koje vrijede u životu, nisu predmet logičke skrupule. Na znanost se pozivam isto kao i ti koji pokušavaš definirati "ništa" pomoću "kvantnog vakuuma", nule i slično... A logičke greške koje mi imputiraš, zapravo ja pronalazim u tvojim tvrdnjama: da je "nula" razdvojena u pozitivno i negativno i onda je naslijedilo mreškanje u t0 (a stanje t0 je po svim mogućim znanstvenim nedostupno), pa nestabilni svemiri... To su najobičnija naklapanja i hipoteziranje. Konačno znanje o stvari po sebi je nedostupno, rekao jedan velikan ne tako davno, a kvantna fizika je to i potvrdila. 

Materijalizam je općenito potpuno "dematerijaliziran" kvantnim brisačem vrativši nas u kameno doba ako ćemo se držat takve paradigme. "It from bit" - John Wheeler

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
neaktivan

Forum treba pod hitno svete vode!

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
danen kaže...
Kad ste se već dohvatili teme dokazivanja ili negiranja Božje egzistenicje (za što je Kant jasno dokazao da je nemoguća misija), evo vam još jedna kost. Kad bi se postojanje Boga moglo prirodoznanstveno dokazati on bi prestao to biti. Kako? Kad bi to bilo moguće Bog više ne bi bio Bog nego samo jedno moćno biće, jedna prirodna sila, prirodni fenomen. S teološkog pak gledišta postao bi pak kumir, fetiš i već samim tim bi prestao biti Bogom. Stoga sve ove diskusije ne vode nikamo. Boga razumijem kao subjektivni bitak, ono što leži ispod ljudske duše kao njezin temelj. Iz njega sve proizlazi, pa se baš zato ne može reći da postoji kao biće. 

Bog je izmišljotina stvorena da si ljudi olakšaju odgovore na teška pitanja. Otkud ovaj svijet, odakle ja, što će biti s mojim 'ja' kada umrem, zašto se događaju loše stvari, zašto se događaju bilo kakve stvari? Sva ta pitanja mučila su ljude desecima tisuća godina i bog je većinu tog vremena bio prikladno objašnjenje. No kad vidimo na koliko smo pitanja našli bolje prirodnoznanstvene odgovore, smiješno je i dalje inzistirati da je sve što još nismo odgonetnuli božje djelo. 

A mogli bi se odlijepiti i od tlapnje o postojanju duše. Da, jako smo sami sebi važni, ali to još uvijek ne znači da imamo nekakvu besmrtnu dušu (čak i teško retardirani, za razliku od čimpanzi, pasa ili puževa), niti da se neko svemoćno biće jako zanima o čemu razmišljamo i gdje smo gurali svoje spolovilo.

Prihvatimo svoju materjalističku ograničenost, koja je evolucijom dovela do toga da smo podložni praznovjerju. Svuda po svijetu ljudi su praznovjerni, samo su neka praznovjerja institucionalizirana u religije. Zbog očito duboke psihološke potrebe ljudi za takvim 'duhovnim životom' to praznovjerje se tolerira, pa i potiče i usput koristi za kontrolu nad ljudima. Problem je što kad postane mainstream u društvu i kad neki od toga dobro žive pokušava se nametnuti kao norma svima. I onda se dovodimo u situaciju da moramo objašnjavati kako su to besmislice, da spriječimo njihovu implementaciju bez kriterija na sve što vjernicima padne na pamet. Maknite utjecaj religije iz mog života (vi i dalje vjerujte što hoćete) i ja neću više ni riječ na tu temu.

12 godina
odjavljen

Inače, ovo gore je ograničeno mišljenje jednog pojedinca i ništa više od toga. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Moj PC  
0 6 hvala 0
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Gdje sam rekao da nikad ni neće? Promašio si poantu, opet.

"Znamo da svemir nije vječan jer da jest, prema zakonima TD, već bi nastupila "toplinska smrt", što nije slučaj jer, evo nas ovdje, meni je toplo, vanka je hladno." - prema zakonima TD bi eventualno nastupila toplinska smrt, ali ne nužno do ovog trenutka. Mislim da se tu nema što promašiti, ili si to mislio ili si se krivo izrazio, što nije moj problem.

eywa33 kaže...

Opet ti ponavljam, nemam nikakvu potrebu dokazati nešto što je nedokazivo. Tvrdim da je logički opravdano vjerovati u uzrok svemira koji nije svemir, potaknut tvojom neznanstvenom tvrdnjom da je takav čin vjere logički iskrivljen. 

Opet ti ponavljaš ko papiga da je logički opravdano, a ignoriraš činjenicu da mogućnost nestvorenog Boga implicira i mogućnost nestvorenih početnih uvjeta. To je ono gdje se vrtimo u krug. Ti tvrdiš da je početne uvjete stvorio Bog (ili je stvorio svemir na neki drugi način, potpuno nebitno u kontekstu rasprave), a izbjegavaš pitanje nastanka Boga tako da si proglasio da je nestvoren. Međutim, ako postoji mogućnost da je nešto nestvoreno, onda je daleko logičnije objašnjenje da su početni uvjeti nestvoreni nego uvođenje nekog novog entita i delegiranje problema na njega. Time zapravo nisi ništa objasnio, samo si neobjašnjivi problem zagurao pod tepih.

I, da ne bude zabune, ja ne tvrdim da je nije logično vjerovati u Boga. Sa znanstvene strane nije ni logično ni nelogično jer se znanost time ne bavi i ne može baviti. Sa filozofske strane postoji logika koja vodi u vjerovanje. Međutim, s aspekta najizglednije hipoteze nastanka svemira, nisi u pravu.

eywa33 kaže...

Na znanost se pozivam isto kao i ti koji pokušavaš definirati "ništa" pomoću "kvantnog vakuuma", nule i slično... A logičke greške koje mi imputiraš, zapravo ja pronalazim u tvojim tvrdnjama: da je "nula" razdvojena u pozitivno i negativno i onda je naslijedilo mreškanje u t0 (a stanje t0 je po svim mogućim znanstvenim nedostupno), pa nestabilni svemiri... To su najobičnija naklapanja i hipoteziranje. Konačno znanje o stvari po sebi je nedostupno, rekao jedan velikan ne tako davno, a kvantna fizika je to i potvrdila. 

Super, nakon što djeluje da konačno možemo normalno pričati, proglasiš granu fizike koja je ostvarila nevjerojatan teorijski, ali i eksperimentalni pomak u danjih nekoliko desetljeća naklapanjima...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Inače, ovo gore je ograničeno mišljenje jednog pojedinca i ništa više od toga. 

Pa to sam i ja rekao, još u prvom postu ove teme. 

12 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

"Znamo da svemir nije vječan jer da jest, prema zakonima TD, već bi nastupila "toplinska smrt", što nije slučaj jer, evo nas ovdje, meni je toplo, vanka je hladno." - prema zakonima TD bi eventualno nastupila toplinska smrt, ali ne nužno do ovog trenutka. Mislim da se tu nema što promašiti, ili si to mislio ili si se krivo izrazio, što nije moj problem.

Hajd elaboriraj boldano ako nije problem. Od kojeg trenutka, ako pričamo o "vječnom svemiru"? Mislim da je smiješno argumentirati ovo "nije nužno do ovog trenutka" ako zapravo početne točke u vremenu nema. Onda bi trebao postulirati beskonačnu energiju odn. konstantan priljev energije izvana, odn. "otvoreni svemir".

MrBlc kaže...

Opet ti ponavljaš ko papiga da je logički opravdano, a ignoriraš činjenicu da mogućnost nestvorenog Boga implicira i mogućnost nestvorenih početnih uvjeta. To je ono gdje se vrtimo u krug. Ti tvrdiš da je početne uvjete stvorio Bog (ili je stvorio svemir na neki drugi način, potpuno nebitno u kontekstu rasprave), a izbjegavaš pitanje nastanka Boga tako da si proglasio da je nestvoren. Međutim, ako postoji mogućnost da je nešto nestvoreno, onda je daleko logičnije objašnjenje da su početni uvjeti nestvoreni nego uvođenje nekog novog entita i delegiranje problema na njega. Time zapravo nisi ništa objasnio, samo si neobjašnjivi problem zagurao pod tepih.

I, da ne bude zabune, ja ne tvrdim da je nije logično vjerovati u Boga. Sa znanstvene strane nije ni logično ni nelogično jer se znanost time ne bavi i ne može baviti. Sa filozofske strane postoji logika koja vodi u vjerovanje. Međutim, s aspekta najizglednije hipoteze nastanka svemira, nisi u pravu.

Sasvim moguće, no... ne vjerujem :)

MrBlc kaže...

eywa33 kaže...

Na znanost se pozivam isto kao i ti koji pokušavaš definirati "ništa" pomoću "kvantnog vakuuma", nule i slično... A logičke greške koje mi imputiraš, zapravo ja pronalazim u tvojim tvrdnjama: da je "nula" razdvojena u pozitivno i negativno i onda je naslijedilo mreškanje u t0 (a stanje t0 je po svim mogućim znanstvenim nedostupno), pa nestabilni svemiri... To su najobičnija naklapanja i hipoteziranje. Konačno znanje o stvari po sebi je nedostupno, rekao jedan velikan ne tako davno, a kvantna fizika je to i potvrdila. 

Super, nakon što djeluje da konačno možemo normalno pričati, proglasiš granu fizike koja je ostvarila nevjerojatan teorijski, ali i eksperimentalni pomak u danjih nekoliko desetljeća naklapanjima...

Paaaa da. Naklapanja koja se mogu istražiti toliko da će uvijek postojati teoretska mogućnost drugačijeg objašnjenja. Možda je zvučalo kao da smatram teoretsku granu fizike nepotrebnom, nipošto. Samo poneke stavke teško ili nikako empirijski verifikabilnim. Recimo, znamo da je prva planckova "sekunda" fizički "nedostupna" i nedohvatljiva. Znamo da je brzina i položaj iste čestice istovremeno nemoguće spoznati. Znamo da uplitanjem u eksperiment determiniramo ishod. Pusta ograničenja koja će uvijek ostaviti prostor drugačijem tumačenju.

Zanimljivo je uzeti u obzir čuveni quantum eraser eksperiment koji nedvojbeno pokazuje da je samo znanje i dostupnost informacije o "which path" dovoljno da determinira ishod i početno svojstvo sustava - val ili čestica. Dakle, pošto je dostupnost informacije i znanje promatrača ono što determinira početne uvjete, u ovom slučaju (nestvorenih početnih uvjeta), ostat će zauvijek nedostupni. Ili još bedastije, ali u skladu sa ovim eksperimentom originalno zamišljenim od J.A. Wheelera, naše promatranje sada, mijenja početne uvjete u prošlosti... Mind boggling.

objašnjenje eksperimenta ako nekog zanima.

16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Hajd elaboriraj boldano ako nije problem. Od kojeg trenutka, ako pričamo o "vječnom svemiru"? Mislim da je smiješno argumentirati ovo "nije nužno do ovog trenutka" ako zapravo početne točke u vremenu nema. Onda bi trebao postulirati beskonačnu energiju odn. konstantan priljev energije izvana, odn. "otvoreni svemir".

Nema potrebe za elaboracijom.Radi se o običnom nesporazumu - teorije koje predviđaju konačni ishod svemira predviđaju dva moguća scenarija:
- ubrzano širenje svemira, pri čemu će isti završiti toliko raspršen da će privlačna sila između dvije najblože čestice biti nula, a posljedično će se ohladiti na apsolutnu nulu

- širenje će se zaustaviti, te će se početi sažimati

U prvom scenariju je svemir vječan, ali je u toj vječnosti mrtav, te sam ja mislio da se ti referiraš na taj scenarij. Pojam vječnosti se može usporediti s pojmom beskonačnosti - pravac je beskonačan, te nema ni početak ni kraj. Međutim, i polupravac je beskonačan, iako ima početnu točku.

Ovaj drugi scenarij ima jedan hipotetski dodatak koji možda spada u naklapanja, ali mislim da je zanimljiv u ovom kontekstu - postoje hipoteze da će sažimanje svemira dovesti natrag do početnih uvjeta iz kojih je moguća nova iteracija. To bi se također moglo smatrati oblikom vječnosti.

eywa33 kaže...

Paaaa da. Naklapanja koja se mogu istražiti toliko da će uvijek postojati teoretska mogućnost drugačijeg objašnjenja. Možda je zvučalo kao da smatram teoretsku granu fizike nepotrebnom, nipošto. Samo poneke stavke teško ili nikako empirijski verifikabilnim. Recimo, znamo da je prva planckova "sekunda" fizički "nedostupna" i nedohvatljiva. Znamo da je brzina i položaj iste čestice istovremeno nemoguće spoznati. Znamo da uplitanjem u eksperiment determiniramo ishod. Pusta ograničenja koja će uvijek ostaviti prostor drugačijem tumačenju.

Zanimljivo je uzeti u obzir čuveni quantum eraser eksperiment koji nedvojbeno pokazuje da je samo znanje i dostupnost informacije o "which path" dovoljno da determinira ishod i početno svojstvo sustava - val ili čestica. Dakle, pošto je dostupnost informacije i znanje promatrača ono što determinira početne uvjete, u ovom slučaju (nestvorenih početnih uvjeta), ostat će zauvijek nedostupni. Ili još bedastije, ali u skladu sa ovim eksperimentom originalno zamišljenim od J.A. Wheelera, naše promatranje sada, mijenja početne uvjete u prošlosti... Mind boggling.

Naravno, znanost je svjesna svoje pogrešivosti, te zato i teži stalnom preispitivanju. Iako, neke greške nisu nužno greške, već specijalni slučajevi, poput newtonovskog gibanja - to nisu točne jednadžbe, ali su specijalni slučaj za male brzine koji je i dalje više nego dovoljan za svakondnevnu primjenu.

Istina je i da moderna fizika danas sve više pogađa u zid i pretpostavljamo da neke možda ostanu nedostupne, međutim, nekoć se smatralo i da je atom nedjeljiv. Danas imamo tehnologiju kakvu je prije 50 godina bilo teško i zamisliti, pa nas činjenica da iz današnje perspektive nešto djeluje nemoguće ne bi trebala obeshrabriti u nastojanjima da shvatimo, jer ako nam ne bude dostupno izravno, moguće da ćemo moći shvatiti neizravno iz velike količine podataka koja se prikuplja u današnjim eksperimentima.

17 godina
protjeran

Maaa ne, niste offtopik. 

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
8 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...
MrBlc kaže...

MrBlc kaže...

Sasvim moguće, no... ne vjerujem :)

MrBlc kaže...

eywa33 kaže...

A evo također jedan mind boggling za tebe i tvoje vjerovanje... Dakle, pošto si uvjeren da postoji bog (znanje promatrača) i uvjeren si da je ovaj svijet/svemir i slično božje stvaranje (dostupnost informacije), determinirao si boga, odnosno svom bogu si postao stvaratelj. Čestitam! Drugima su trebale generacije pa se nisu mogle nadići na razinu boga, a tebi je dospjelo sa nekoliko kontradiktornih/ispremiješano-nelogičnih postova na BUG-ovom forumu.

Sada sve što možeš napraviti je registrirati se pri uredu za vjerske zajednice, prikupiti par ovčica, uzimati im lemuzinu i proglasiti svoju nepogrješivost. Ostali benefiti dolaze sami po sebi (nastaju iz nule?)

10 godina
104 komentara o Bogu i njegovoj egzistenciji na ovom forumu? SAM BOG ZNA IMA LI GA ILI NEMA.

0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
TripperNX kaže...

A evo također jedan mind boggling za tebe i tvoje vjerovanje......

Zanimljivo tripanje.

17 godina

Zanimljivo kako se neki uporno trude dokazati da Boga nema i pri tome spominju nekakve argumente? 

Koji argument moze pobiti moje vjerovanje u nesto sto nije moguce dokazati da postoji ili ne postoji?

Takoder kao sto je netko spomenuo, takve osobe vole i vrijedati i ponizavati, te govoriti da smo priglupi ili na nizoj razini od njih. Zasto imaju takve potrebe? Mozda to nesto govori o njima?

Moj PC  
3 4 hvala 0
10 godina
MrBic kaže "Naravno, znanost je svjesna svoje pogrešivosti, te zato i teži stalnom preispitivanju. " Točnije, prema Popperu, znanstvene su istine opovrgljive. To znači da svaka znanstvena istina mora ukazivati na mogućnost da nije istina! To se recimo vidi kad se pišu znanstveni radovi. Eksperimenti su opisani u tančine upravo zato da bi ih netko mogao ponoviti i ne dobiti iste rezultate. Kod vjere nije tako. Čovjek vjeruje ili ne vjeruje. Možemo vjerovati da Bog ima ili da ga nama. I jedno i drugo je vjera, vjerovanje. Konačno, i znanost nužno polazi od neke vjere, metafizičke pretpostavke. Znanstvenik recimo vjeruje u zakon uzorčnosti. Vjeruje i u objektivnost svijeta. A to su sve stvari koje se (upravo znanstvenom metodom) ne mogu dokazati. To su jasno pokazali britanski empiristi Hume (da ne postoji uzročnost) i Berkeley (da ne postoji svijet izvan čovjeka). Ne može se dakle misliti a da se u nešto ne vjeruje. Samo je razlika što različiti ljudi polaze od različitih vjerovanja. Stoga trebamo biti tolerantni, otvoreni i široki. No čini se da je "mračnjaštvo" prešlo iz tabora vjere, crkve u tabor ateizma (sjetimo se komunizma!).

2 2 hvala 0
16 godina
odjavljen
danen kaže...
MrBic kaže "Naravno, znanost je svjesna svoje pogrešivosti, te zato i teži stalnom preispitivanju. " Točnije, prema Popperu, znanstvene su istine opovrgljive. To znači da svaka znanstvena istina mora ukazivati na mogućnost da nije istina! To se recimo vidi kad se pišu znanstveni radovi. Eksperimenti su opisani u tančine upravo zato da bi ih netko mogao ponoviti i ne dobiti iste rezultate.

Do tu se slažemo, samo bih dodao, jer sam primjetio da to zna uzrokovati zabune: neka objašnjenja u znanosti nisu dokaziva, ali ih znanost tolerira, ne kao znanstvenu hipotezu, već kao pretpostavku koja objašnjava mogućnost popunjavanja rupe u hipotezi. Znači, to se uzima kao jedna od mogućnosti, te iako to objašnjenje trenutno nije dokazivo, pojava dokaza ili matematičke nekonzistencije koja se protive tom objašnjenju nerijetko ruši ili modificira i samo povezanu hipotezu. Što hipoteza imam manje takvih zakrpi, to je jednostavnija i prema Occamovoj britvi vjerojatnija.

danen kaže...
Kod vjere nije tako. Čovjek vjeruje ili ne vjeruje. Možemo vjerovati da Bog ima ili da ga nama. I jedno i drugo je vjera, vjerovanje. Konačno, i znanost nužno polazi od neke vjere, metafizičke pretpostavke. Znanstvenik recimo vjeruje u zakon uzorčnosti. Vjeruje i u objektivnost svijeta. A to su sve stvari koje se (upravo znanstvenom metodom) ne mogu dokazati. To su jasno pokazali britanski empiristi Hume (da ne postoji uzročnost) i Berkeley (da ne postoji svijet izvan čovjeka). Ne može se dakle misliti a da se u nešto ne vjeruje. Samo je razlika što različiti ljudi polaze od različitih vjerovanja.

Ne, razlika je u tome što vjera ignorira dokaze, dok se znanost temelji na njima. Znanost ne vjeruje u zakon uzročnosti, već je vjerovala dok se nisu pojavili dokazi da da to možda i nije tako, te se nakon toga prilagodila novim dokazima i krenula dalje proučavati. Jedino u što znanost "vjeruje" je znanstvena metoda koja je svoju efikasnost dokazala.

danen kaže...
Stoga trebamo biti tolerantni, otvoreni i široki. No čini se da je "mračnjaštvo" prešlo iz tabora vjere, crkve u tabor ateizma (sjetimo se komunizma!).

Ajde molim te. Prvo, znanost je tolerantna, otvorena i široka, samo traži dokaz. Za ono što za što nema dokaza je indiferentna dok se to ne krene skrivati pod njene skute, a onda jasno istupi i kaže "to nije znanost, već pseudoznanost, ja nemam ništa s tim".

Drugo, nisam siguran kojom terminologijom barataš, jer po jednoj imamo: teizma, teistički agnosticizam, anteistički agnosticizam i ateizam, a prema drugoj imamo teizam, agnosticizam, ateizma i antiteizam. Ja osobno mislim da je ova druga prikladnija jer agnosticizam se po definiciji ne zamara postojanjem Boga, pa je apsurdno dijeliti ga. U svakom slučaju, sa znanstvene strane su agnosticizam i ateizam logični (ne zamaram se ili ne vjerujem dok nema dokaza), dok su teizam i antiteizam neznanstvene (vjerujem bez dokaza, te odbacujem bilo kakvu mogućnost iako nemam dokaza da je nemoguće).

I treće, spominjanjem komunizma si usro motku. Komunizam je bio sve samo ne ateistički. Država je u Crkvi vidjela konkurenciju i opasnost, a od građana je tražila vjeru u državu i potiskivala bilo kakav oblik kritičkog razmišljanja, dok je istovremeno razvijala kult ličnosti Velikog Vođe, tako da se komunizam može smatrati religijom.

17 godina

smiješno je da vjernici pokušavaju potvrditi autentičnost biblije citirajući dokaze onih koji bibliju propagiraju. to je kao da za 100, 500, 1000 godina netko krene tvrditi da sadašnji američka politka nije bila imeprijalistička već mirnodobska i da su uistinu ubijali i uništavali cijele države jer su iste bile priojetnja miru u svijetu i demokraciji u SAD-u a sve isključivo na temelju navoda iz CNN-a, BBC-a, FOX-a, Jutarnjeg, Index-a i ostalih vrlo nepristranih medija

dakle nepobitna je činjenica da su kršćani imali monopol na širenje svoje propagande dobrih 1500 godina te da su u tom periodu demonizirali apsolutno sve što im je moglo kontrirati a ko za vraga iz tog perioda su svi ovi kršćanski dokazi o fizičkom postojanju Isusa i apostola.

no kao što rekoh, to uopće nije bitno jer nije bitno tko piše već što se piše. inače ista logika vrijedi i za Budizam gdje Buda nije fizički postojao te, isto kao i sa Isusom, nije bitno tko priča već što se priča

problem svih religija je da se u njima nameću autoriteti koji onda daju sebi za pravo govoriti što jest ispravno prema religijskoj filozofiji a što nije. u durštu se takvi ljudi nazivaju "sudci". Paradoks za kršćane je da je Isus rekao (Matej 7,1) "Ne sudite! I nećete biti suđeni."

Dakle, problem pape, ma koliko god on ispravno govorio, je da sudi tj. osuđuje medije, dakle glavni katolički autoritet za kršćanski nauk djeluje direknto suprotno onome za što je autoritet. E sad, problem nije što on ima svoje mišljenje ili što griješi prema prema nauku kojeg sam treba širiti već je problem što masa ljudi vjeruje da je on autoritet za ta pitanja. e sad, kada se to gleda kroz formulu "nije bitno tko priča već što se priča" on je očito u krivu jer govori drukčije neg mu religijski nauk nalaže.

stoga, cijela poanta ovoga što pišem, je da ukažem kako i u bibliji nije bitno tko je govorio već što piše te da je dužnost svih "vjernika" da sami za sebe donose zaključke na temelju učenja iz biblije a ne da, doslovce ko ovce, slijepo slijede sve što neki baja tamo kaže (gdje pod "donose zaključke" ne mislim da slijepo slijede učenja iz biblije već pokušaju uočiti i razumijeti iste obrasce u svom životu)

a sve ostalo, jel prije kokoš il jaje, jel svemir nastao iz ničega il je neki baja stvorio sve, to je totalno nebitno iskome osim onima koji ne razumiju problematiku

1 1 hvala 0
12 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Ne, razlika je u tome što vjera ignorira dokaze, dok se znanost temelji na njima. Znanost ne vjeruje u zakon uzročnosti, već je vjerovala dok se nisu pojavili dokazi da da to možda i nije tako, te se nakon toga prilagodila novim dokazima i krenula dalje proučavati. Jedino u što znanost "vjeruje" je znanstvena metoda koja je svoju efikasnost dokazala.

Ignorira dokaze za što? Vjera po definiciji nema izravne veze sa dokazima i ne treba ih, naročito onim znanstvene naravi? Objekt vjere nije znanstvenog karaktera. Čin vjere nije tehnički čin. 

Kolega je, uspoređujući vjeru i znanost, htio pokazati da i sama znanost počiva na nekim meta-pretpostavkama koje nisu dokazive, no znanosti je u opisu "posla" baviti se dokazima, ali ne i vjeri. Tako da "vjera ignorira dokaze" je promašena izjava, jer želeći povući paralelu, iz nekog razloga si ignorirao definiciju vjere po kojoj je paralela, evidentno, nemoguća. 

Kant je u Metafizici čudoređa, još u predgovoru, zaključio da je metafizika čisti umni čin koji je po naravi potpuno drugačiji od empirijske znanosti. Dakle, "dokaz" i govor o metafizici u istoj rečenici, Kant je smatrao "herezom". 

10 godina
Kad smo već kod Kanta sjetimo se njegove rečenice: "Čisti um je u teorijskoj primjeni transcendentalan, a u prakričkoj imanentan." To je temelj agnosticizma i pravo polazište za razumijevanje veze vjere i znanosti.

1 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ignorira dokaze za što? Vjera po definiciji nema izravne veze sa dokazima i ne treba ih, naročito onim znanstvene naravi? Objekt vjere nije znanstvenog karaktera. Čin vjere nije tehnički čin. 

Slažem se da ignoriranje nije ispravna riječ, malo sam se krivo izrazio. Za vjeru su dokazi irelevantni upravo zato jer se ne bavi dokazivim stvarima.

eywa33 kaže...

Kolega je, uspoređujući vjeru i znanost, htio pokazati da i sama znanost počiva na nekim meta-pretpostavkama koje nisu dokazive, no znanosti je u opisu "posla" baviti se dokazima, ali ne i vjeri. Tako da "vjera ignorira dokaze" je promašena izjava, jer želeći povući paralelu, iz nekog razloga si ignorirao definiciju vjere po kojoj je paralela, evidentno, nemoguća. 

Jednako kao što je i njegova paralela promašena jer znanost ne počiva na pretpostavkama koje nisu dokazive, već su joj nedokazive, ali potencijalno oborive, pretpostavke pomoćni alat za rad.

10 godina

Dragi moj čitatlju MrBlc - tu ste se malo prešli! I znanost se temelji na nedokazlivom, kao što sam već naveo. I ona polazi od metafizičkih pretpostavki koje nije moguće dokazati. Stoga bih Vas usrdno molio da pustite vjeru i vjernike na miru. Nemajte iluzija da ćete ih uvjeriti da Boga nema, pogotovo znanstvenim argumentima. Oni ga osjećaju, oni žive u njemu, za njih je on stvarniji od sve atomske fizike - i u tome imaju donekle pravo, jer će se sve te istine tokom vremena pretvoriti u zablude. Ukratko, umjesto da drugima namećete svoje mišljenje pokušajte razumjeti njihovo. To je boli pristup.

2 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Jednako kao što je i njegova paralela promašena jer znanost ne počiva na pretpostavkama koje nisu dokazive, već su joj nedokazive, ali potencijalno oborive, pretpostavke pomoćni alat za rad.

Jednostavno ne razumiješ. Objasnio ti je, ako ti i dalje nije jasno, možeš baciti pogled na spomenutog K. Poppera, ali ako ti je filozofija dosadna, možeš na Penrose-a i njegovu interpretaciju Godela, pa i same Godelove teoreme, ali svakako Popper ako želiš dublji uvid.

9 godina
danen kaže...
104 komentara o Bogu i njegovoj egzistenciji na ovom forumu? SAM BOG ZNA IMA LI GA ILI NEMA.

ima , ima  ...  samo sto je egoisticni mazohisticki gad

waaagh
12 godina
odjavljen
warhammer kaže...
danen kaže...

ima , ima  ...  samo sto je egoisticni mazohisticki gad

Jeftina i jako loša dawkinovska populistička finta... Valjda možeš bolje od toga?

17 godina
neaktivan
Filozofiranjem možemo svaku stvar dovesti do apsurda, pa tako i dokazati da ništa o ničemo ne možemo znati, no to i dalje ne stavlja religiju i znanost u istu ravan. Unutar naše percepcije svijeta znanost daje provjerljiva predviđanja, a religija ne. I to je ogromna razlika. U svojoj suštini znanstvene spoznaje mogu biti netočne, ali daju praktične rezultate. Religija uporno pokušava štošta objasniti i konzistentno u tome ne uspijeva. Samo na temelju tog iskustva razuman čovjek bi se trebao zamisliti.

Svatko sposoban analitički razmišljati, znajući koje mnoštvo religija postoji i uviđajući da je njemu njegova nametnuta od okoline, bi se trebao nad time zamisliti.

Kada odbacimo religiju kao tumačenje boga ostaje nam samo pitanje postoji li on, no to je čista filozofija, koja ostavlja papino mišljenje o bilo čemu nebitnim. On je samo politički izabrana figura u jednoj izuzetno moćnoj organizaciji, koja ima izuzetno lošu povijest po pitanju objašnjavanja prirode i poštivanju ljudskih prava.

6 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
danen kaže...

Dragi moj čitatlju MrBlc - tu ste se malo prešli! I znanost se temelji na nedokazlivom, kao što sam već naveo. I ona polazi od metafizičkih pretpostavki koje nije moguće dokazati.

eywa33 kaže...

Jednostavno ne razumiješ. Objasnio ti je, ako ti i dalje nije jasno, možeš baciti pogled na spomenutog K. Poppera, ali ako ti je filozofija dosadna, možeš na Penrose-a i njegovu interpretaciju Godela, pa i same Godelove teoreme, ali svakako Popper ako želiš dublji uvid.

Visak je već dobro i pojasnio, ali da malo razjasnim: znanost se ne temelji na tim pretpostavkama, već s njima radi i prilagođava ih prema novim spoznajama. Navedeno funkcionira izvrsno, jer da ne funkcionira ne bismo ni komunicirali ovim kanalom. Da li te pretpostavke imaju limit? Vjerojatno imaju, ali znanost to nikad nije spriječavalo da se približi najbliže moguće tom limitu ili nađe alternativno rješenje za zaobići taj limit. Kao što sam već napisao, znanost se ne temelji na tim pretpostavkama, već se temelji na metodologiji koja omogućuje predviđanje rezultata, osmišljanje eksperimenta koji će testirati ta predviđanja i ponovljivost istog. Sve pretpostavke koje znanost napravi su pomoćni alat koji je podložan promjenama ovisno o rezultatima dobivenim znanstvenom metodom.

danen kaže...

stvarniji od sve atomske fizike - i u tome imaju donekle pravo, jer će se sve te istine tokom vremena pretvoriti u zablude

Ako nas put do istine vodi preko zablude, u čemu je problem? Iako, 99% zabluda u znanosti ipak nisu bile zablude, već nepotpune istine u vidu posebnih slučajeva...

danen kaže...

Stoga bih Vas usrdno molio da pustite vjeru i vjernike na miru. Nemajte iluzija da ćete ih uvjeriti da Boga nema, pogotovo znanstvenim argumentima. Oni ga osjećaju, oni žive u njemu, za njih je on stvarniji od sve atomske fizike... Ukratko, umjesto da drugima namećete svoje mišljenje pokušajte razumjeti njihovo. To je boli pristup.

Kao znanstvenik imam i pravo i obvezu reagirati kad netko vjeru pokuša trpati u isti koš sa znanošću.

Međutim, niti imam iluzije da ću nekog uvjeriti da Boga nema, niti sam i sam uvjeren da Ga nema. Jedino ZNAM da nema dokaza da ga ima. Razumijem ljude koji vjeruju da ga ima, i iako takvo vjerovanje ne smatram logičnim sa znanstvene strane, to ne znači da ljude koji vjeruju smatram iracionalnim ili inferiornim, sve dok svoje vjerovanje ne stavljaju iznad dokazanih stvari (tipa kreacionisti, flat earth sociaty i slična ekipa koja je u stanju pogledati u nebo i reći da je roze boje jer tako njihovo vjerovanje nalaže iako oko vidi plavu).

12 godina
odjavljen
Visak kaže...
Filozofiranjem možemo svaku stvar dovesti do apsurda, pa tako i dokazati da ništa o ničemo ne možemo znati, no to i dalje ne stavlja religiju i znanost u istu ravan. Unutar naše percepcije svijeta znanost daje provjerljiva predviđanja, a religija ne. I to je ogromna razlika. U svojoj suštini znanstvene spoznaje mogu biti netočne, ali daju praktične rezultate. Religija uporno pokušava štošta objasniti i konzistentno u tome ne uspijeva. Samo na temelju tog iskustva razuman čovjek bi se trebao zamisliti.

Svatko sposoban analitički razmišljati, znajući koje mnoštvo religija postoji i uviđajući da je njemu njegova nametnuta od okoline, bi se trebao nad time zamisliti.

Kada odbacimo religiju kao tumačenje boga ostaje nam samo pitanje postoji li on, no to je čista filozofija, koja ostavlja papino mišljenje o bilo čemu nebitnim. On je samo politički izabrana figura u jednoj izuzetno moćnoj organizaciji, koja ima izuzetno lošu povijest po pitanju objašnjavanja prirode i poštivanju ljudskih prava.

Znanost i religija nemaju isti: niti objekt niti metodu niti opseg, tako da ni po kakvoj logici ne mogu biti u "istoj ravni". Zajedničko im je jedino činjenica da obje imaju tautološke tvrdnje na koje se oslanjaju u svojoj metodi, a koje nisu dokazive, s tim da religija sama jest tautologija i ne traži empirijski dokaz, a znanost ne smije biti tautologija jer onda prestaje biti znanost, ali počiva na barem jednoj tautološkoj i nedokazivoj tvrdnji.

PS, kad već spominjem logičke tautologije... u svojim postovima imaš pregršt retoričkih tautologija. Boldano. Uglavnom samo tvrdiš bez argumenata i s prilično lošom logikom, žuto (što objasniti?).

17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...
Visak kaže...

Znanost i religija nemaju isti: niti objekt niti metodu niti opseg, tako da ni po kakvoj logici ne mogu biti u "istoj ravni". Zajedničko im je jedino činjenica da obje imaju tautološke tvrdnje na koje se oslanjaju u svojoj metodi, a koje nisu dokazive, s tim da religija sama jest tautologija i ne traži empirijski dokaz, a znanost ne smije biti tautologija jer onda prestaje biti znanost, ali počiva na barem jednoj tautološkoj i nedokazivoj tvrdnji.

PS, kad već spominjem logičke tautologije... u svojim postovima imaš pregršt retoričkih tautologija. Boldano. Uglavnom samo tvrdiš bez argumenata i s prilično lošom logikom, žuto (što objasniti?).

Kakve veze ima na čemu znanost počiva ako daje rezultate? Ne cijenim znanost zbog ideološke superiornosti, nego zbog efikasnosti (koja sugerira metodološku superiornost). Da živim u Međuzemlju cijenio bih magiju, jer tamo daje rezultate, no u mom svijetu je beskorisna.

Za ovo boldano se praviš grbav, gore sam nabrojao mali izvadak od gomile 'objašnjenja' svijeta koja se nisu samo nudila, već nasilno nametala. Ili ćeš tvrditi da se Biblija nikada nije doslovno tumačila?

Što je don Stojićeva provala o nemogućnosti zaćeća pri silovanju, nego 'objašnjenje' temeljeno na religiji? Što je nagovor na slavljenje svetaca zašitnika, nego objašnjenje kako svijet funkcionira na način da se za ishod više manje svega treba moliti? Religija svugdje i stalno sugerira kako stvari funkcioniraju, a kao što sam rekao, u pravilu netočno.

Tvoj filozofski um nimalo ne golica spoznaja da bi da si rođen u Saudijskoj Arabiji sada vjerojatno bio musliman, u Utahu mormon, u Japanu šintoist, a u Amazoni animist? I bilo bi ti potpuno nebitno što priča neki Papa. Stvarno ti nije neobično da si 'istinu' spoznao slučajno se rodivši ovdje, dok i oni koji su rođeni tamo s istim žarom vjeruju da su baš oni u pravu i da si jedan od njih bio bi jednako u zabludi kao i oni.

Nije li u takvom pat položaju logično zaključiti da su možda svi u istoj poziciji? A kako su tvrdnje međusobno isključive to znači da su svi u krivu. Ne mora nužno biti, ali svakako je opcija koju bi objektivan analitičar trebao uzeti u obzir.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice