Papa digao glas protiv lažnih internetskih vijesti

poruka: 212
|
čitano: 21.610
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Papa digao glas protiv lažnih internetskih vijesti".
12 godina
odjavljen
Re: Papa digao glas protiv lažnih internetskih vij
Visak kaže...

Kakve veze ima na čemu znanost počiva ako daje rezultate? Ne cijenim znanost zbog ideološke superiornosti, nego zbog efikasnosti (koja sugerira metodološku superiornost). Da živim u Međuzemlju cijenio bih magiju, jer tamo daje rezultate, no u mom svijetu je beskorisna.

Za ovo boldano se praviš grbav, gore sam nabrojao mali izvadak od gomile 'objašnjenja' svijeta koja se nisu samo nudila, već nasilno nametala. Ili ćeš tvrditi da se Biblija nikada nije doslovno tumačila?

Što je don Stojićeva provala o nemogućnosti zaćeća pri silovanju, nego 'objašnjenje' temeljeno na religiji? Što je nagovor na slavljenje svetaca zašitnika, nego objašnjenje kako svijet funkcionira na način da se za ishod više manje svega treba moliti? Religija svugdje i stalno sugerira kako stvari funkcioniraju, a kao što sam rekao, u pravilu netočno.

Tvoj filozofski um nimalo ne golica spoznaja da bi da si rođen u Saudijskoj Arabiji sada vjerojatno bio musliman, u Utahu mormon, u Japanu šintoist, a u Amazoni animist? I bilo bi ti potpuno nebitno što priča neki Papa. Stvarno ti nije neobično da si 'istinu' spoznao slučajno se rodivši ovdje, dok i oni koji su rođeni tamo s istim žarom vjeruju da su baš oni u pravu i da si jedan od njih bio bi jednako u zabludi kao i oni.

Nije li u takvom pat položaju logično zaključiti da su možda svi u istoj poziciji? A kako su tvrdnje međusobno isključive to znači da su svi u krivu. Ne mora nužno biti, ali svakako je opcija koju bi objektivan analitičar trebao uzeti u obzir.

Boldano gore te svrstava u tipični pragmatizam ili pozitivizam, što je u redu - tvoj stav i izbor, ja se s njim ne slažem i točka. Možeš i imaš pravo smatrati moje uvjerenje kakvim god hoćeš, no to ne znači da si u pravu jer iz tvoje perspektive moja je smiješna i obratno. Dokle god pričamo o metafizici, znaj da nitko ne može biti u pravu. Svatko ima neku svoju logiku, meni tvoja ne pije vodu, tebi moja... 

Što se tiče religija, u ovoj sam odgojen, "nametnuta" mi je, sebi sam je racionalizirao koliko mogu, nikad neću do kraja. Da sam se rodio u Saudijskoj Arabiji, vjerojatno bi bio musliman, no ne znači da ne bih promijenio mišljenje. Mala je vjerojatnost, ali postoji. Uglavnom, metafizičke stvari pripadaju vjeri, ne dokazima. Tebi metafizika nema smisla, to je u redu. Dozvoli da tvrdim da meni naturalistička interpretacija svijeta nije dovoljna, i da sam spokoj pronašao u nečem drugom. Samo to i tražim, najobičnije poštovanje mene i drugih vjernika kao osobe, a teorije, svjetonazori i uvjerenja... to su kompleksne stvari i sklizak teren, pogodan za sukob koji nema previše smisla. Meni nije cilj tebe obratiti, to ja ne mogu. Mogu ti dat obrazloženje moje vjere i to je sve. No pošto ga ti nećeš prihvatiti, vjerojatno bih zaobišao to.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Što se tiče religija, u ovoj sam odgojen, "nametnuta" mi je, sebi sam je racionalizirao koliko mogu, nikad neću do kraja. Da sam se rodio u Saudijskoj Arabiji, vjerojatno bi bio musliman, no ne znači da ne bih promijenio mišljenje. Mala je vjerojatnost, ali postoji. Uglavnom, metafizičke stvari pripadaju vjeri, ne dokazima. Tebi metafizika nema smisla, to je u redu. Dozvoli da tvrdim da meni naturalistička interpretacija svijeta nije dovoljna, i da sam spokoj pronašao u nečem drugom. Samo to i tražim, najobičnije poštovanje mene i drugih vjernika kao osobe, a teorije, svjetonazori i uvjerenja... to su kompleksne stvari i sklizak teren, pogodan za sukob koji nema previše smisla. Meni nije cilj tebe obratiti, to ja ne mogu. Mogu ti dat obrazloženje moje vjere i to je sve. No pošto ga ti nećeš prihvatiti, vjerojatno bih zaobišao to.

Pa da, nametnuta ti je kao važan dio tvog identiteta. Za nekog toliko angažiranog po pitanjima spoznaje neobično mi je da se tako olako miriš s takvom situacijom. Meni spočitavaš pragmatizam, a zapravo ga ti živiš. Štitiš taj mir pod svaku cijenu, pa i onu da ti promakne spoznaja.

I sve je to u redu, ti imaš svoje prioritete, ja svoje, neka cvate tisuće cvjetova... no problem nastaje kod pretakanja tih stavova u svakodnevne političke odluke. Kao što ti imaš pravo živjeti prema pravilima svoje religije, ja imam pravo biti slobodan od njih, dakle religijski konotirane stvari trebaju biti u osobnoj, a ne javnoj sferi. Muslimanu se neće svidjeti što jedem svinjetinu, a hindusu što jedem govedinu, no to je njihov problem, nemaju mi pravo nametati svoj svjetonazor, isto bi trebalo vrijediti za kršćane. I kao što mišljenje nekog rabina ili imama nije relevantno za Bug, tako ne bi trebalo biti ni papino. Ronaldovo mišljenje spada u Sportske novosti, papino u Glas koncila, a Nivesino u Vijenac, dok ovdje očekujemo Gatesovo, Muskovo ili Ellino. Nekog reda mora biti. 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
12 godina
odjavljen
Visak kaže...

Pa da, nametnuta ti je kao važan dio tvog identiteta. Za nekog toliko angažiranog po pitanjima spoznaje neobično mi je da se tako olako miriš s takvom situacijom. Meni spočitavaš pragmatizam, a zapravo ga ti živiš. Štitiš taj mir pod svaku cijenu, pa i onu da ti promakne spoznaja.

I sve je to u redu, ti imaš svoje prioritete, ja svoje, neka cvate tisuće cvjetova... no problem nastaje kod pretakanja tih stavova u svakodnevne političke odluke. Kao što ti imaš pravo živjeti prema pravilima svoje religije, ja imam pravo biti slobodan od njih, dakle religijski konotirane stvari trebaju biti u osobnoj, a ne javnoj sferi. Muslimanu se neće svidjeti što jedem svinjetinu, a hindusu što jedem govedinu, no to je njihov problem, nemaju mi pravo nametati svoj svjetonazor, isto bi trebalo vrijediti za kršćane. I kao što mišljenje nekog rabina ili imama nije relevantno za Bug, tako ne bi trebalo biti ni papino. Ronaldovo mišljenje spada u Sportske novosti, papino u Glas koncila, a Nivesino u Vijenac, dok ovdje očekujemo Gatesovo, Muskovo ili Ellino. Nekog reda mora biti. 

Boldano - koja spoznaja? Koju to spoznaju ja ne uvažavam ili propuštam? Mislim da griješiš. Znanost vrednujem u njezinoj domeni, a to je pronalaženje i interpretiranje prirodnih zakonitosti. Dokaze ne mogu ne prihvatiti, no interpretaciju dokaza ne moram. Ovdje dijelim Kantovo mišljenje da je konačna spoznaja o stvari po sebi nemoguća. Također, držim da se ni jedna teorija u znanosti ne može dokazati apsolutno, jer to nije prvotna zadaća znanosti. Znanost je asimptotalan proces, nikad konačan, a s tom spoznajom, imajući onda u vidu da živim stotinjak godina, i da ću biti puno duže mrtav, osmišljavam život uvažavajući znanstvenu metodu, ali ne fokusirajući svekoliki život u tom smjeru jer mi nije dostatna. Spoznaje koje me interesiraju, a tiču se znanosti, pronalazim čitajući znanstvene autore, ponekad pojednostavljene, ponekad nešto više tehničke... Uglavnom znanost mi nije strana, pronalazim pravi užitak u njoj iako nije izravni dio mog zvanja, no ipak sam usmjeren ka metafizici. Smatram da postoji itekako dobrih argumenata da je ovo u što vjerujem validno i tu se možemo sukobiti. Tebi takvi argumenti vjerojatno nisu dovoljni, no "so what"... Potpuno nebitan problem u ovom svemiru. 

Podcrtano - da. To može predstavljati problem, i nerijetko i predstavlja. Zadatak je zapravo uvidjeti da su interesi doista zajednički - opće dobro. No, kad bi bilo tako jednostavno, vjerojatno ne bismo ovdje sad raspravljali. Dugotrajan je to i također asimptotalan proces, a najbolja metoda za približavanje rješenju sigurno nije "otvorena paljba", već razumijevanje drugoga - kako je i kolega prije spomenuo. Engleski ima jedan zanimljiv pojam u tom pogledu -

, čekiraj ga.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 22:07 (eywa33).
17 godina
neaktivan
Spoznaja na koju sam mislio je da možda nema boga. Prihvaćajući dogmatski stav unaprijed si se odrekao takvog zaključka, a on je ipak jedna od dviju mogućnosti.

Zajedničko dobro je upitan pojam, vjernici svoju religiju drže najvišim dobrom, pa je to za njih ujedno i naveće zajedničko dobro, što neminovno dovodi do nametanja svoje religije svima ostalima. Problem s religijama je što je u većinu ugrađeno takvo razmišljanje i iako nijedna ne želi da druge religije njoj nameću stavove, ima jaku tendenciju da to sama čini. Ta asimetričnost, koja ne poštuje tuđe pravo da ga se ostavi na miru, ali se isto zahtijeva za sebe, je osnova svih problema.
12 godina
odjavljen
Visak kaže...
Spoznaja na koju sam mislio je da možda nema boga. Prihvaćajući dogmatski stav unaprijed si se odrekao takvog zaključka, a on je ipak jedna od dviju mogućnosti.

Zajedničko dobro je upitan pojam, vjernici svoju religiju drže najvišim dobrom, pa je to za njih ujedno i naveće zajedničko dobro, što neminovno dovodi do nametanja svoje religije svima ostalima. Problem s religijama je što je u većinu ugrađeno takvo razmišljanje i iako nijedna ne želi da druge religije njoj nameću stavove, ima jaku tendenciju da to sama čini. Ta asimetričnost, koja ne poštuje tuđe pravo da ga se ostavi na miru, ali se isto zahtijeva za sebe, je osnova svih problema.

Onda pojam spoznaja nije točan ako si mislio na to što tvrdiš. Mogućnost da ne postoji je prisutna u obliku sumnje koja je sastavni dio puta u vjeri. To je nešto što svaki vjernik ima. Pomalo formalno shvaćaš vjeru. Nije to u stilu "ja vjerujem i točka, ja sam u pravu i točka"... To je previše banaliziran pogled kojem izmiče osnova vjere, a to je odnos sa transcendentnim. Kao u svemu drugom, što više daš, više i primiš. 

A o tome da vjernik drži religiju najvišim dobrom, nije istina. Opet govoriš napamet. Religija nije svrha samoj sebi. Nametanje nije ispravna riječ. Ako je nekom nametnuta, takav se sutra neće smatrati vjernikom i tu je kraj priče. U pravilu, religiju prihvaćaju pojedinci u svojoj slobodi. Pa i "prisilno" krštena djeca imaju slobodu odreći se svega toga jednom kad počnu misliti za sebe. Tko im to može oduzeti?

17 godina
neaktivan
Imaš formalnu slobodu odreći se i hrvatstva ili 'dalmatinstva', pa još nisam sreo dalmatinca koji bi to napravio. Vjera ti je usađena kao dio identiteta i u društvu gdje je sve povezano s vjerom (što nije slučajno) napustiti ju predstavlja veliki životni zaokret. Zato imamo 70 % formalnih vjernika, koji nimalo ne drže do crkvenog učenja, ali im je nepraktično javno se izjasniti. Kad te jednom tako kondicioniraju izlazak, čak i samo mentalni, je vrlo težak. Govorim i iz vlastitog iskustva.
12 godina
odjavljen
Visak kaže...
Imaš formalnu slobodu odreći se i hrvatstva ili 'dalmatinstva', pa još nisam sreo dalmatinca koji bi to napravio. Vjera ti je usađena kao dio identiteta i u društvu gdje je sve povezano s vjerom (što nije slučajno) napustiti ju predstavlja veliki životni zaokret. Zato imamo 70 % formalnih vjernika, koji nimalo ne drže do crkvenog učenja, ali im je nepraktično javno se izjasniti. Kad te jednom tako kondicioniraju izlazak, čak i samo mentalni, je vrlo težak. Govorim i iz vlastitog iskustva.

Ne bih baš usporedio hrvatstvo i dalmatinstvo sa vjerom... Ima zajedničkog, ali ipak nije isto. Vjeru možeš odbiti. Ako si pak rođen na moru, živio tu, nemoš reć da si slavonac ili da nisi dalmatinac... Nije ti baš analogija. OK, imaš neko iskustvo, no imam i ja, i dio moje ekipe od koje nisu svi ni vjernici ni kršćani, pa opet imamo apsolutno zdrav i normalan odnos. I mislim da i nije neki teret i  težak zadatak javno izreći svoju ne-vjeru, odnosno izjasniti se kao nekršćanin, pa čak i ovdje. Ako netko ima nešto protiv toga, onda je najbolje od takvog se i udaljiti. Nota bene, osuditi nekoga nije baš kršćanski. Želiš se izjasnit kao ateist, budist, musliman, agnostik? Imaš moj blagoslov, samo dozvoli i meni pravo da se izjasnim drugačije.

ps. i ja sam iz Dalmacije i to prilično malog mjesta koje se nekoć zvalo po Kardelju gdje ljudi i nemaju baš problema reći da nisu kršćani. Evo prvi koje baš dobro poznam - moj frend. Odgojen kao, ali odrekao se i više se ne smatra kršćaninom. Nitko ga ne gleda krivo zbog toga... Nije jedini slučaj. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 14:55 (eywa33).
12 godina
Visak kaže...
...to je čista filozofija, koja ostavlja papino mišljenje o bilo čemu nebitnim.
On je samo politički izabrana figura u jednoj izuzetno moćnoj organizaciji...

ako je netko na čelu "izuzetno moćne organizacije", teško da je njegovo mišljenje o bilo čemu nebitno

...picajzlam bezveze 

17 godina
neaktivan
@ picajzla
Moć te organizacije proizlazi prvenstveno iz naše podložnosti. Zato treba reći da na ovakvim mjestima takve vijesti nemaju što tražiti. Naravno to je samo moje mišljenje, vlasnici Buga mogu objavljivati i memoare Vidovitog Milana u nastavcima ako žele.
15 godina
protjeran
eywa33 kaže...

ps. i ja sam iz Dalmacije i to prilično malog mjesta koje se nekoć zvalo po Kardelju gdje ljudi i nemaju baš problema reći da nisu kršćani. Evo prvi koje baš dobro poznam - moj frend. Odgojen kao, ali odrekao se i više se ne smatra kršćaninom. Nitko ga ne gleda krivo zbog toga... Nije jedini slučaj. 

Pa jesi ti onda nas Rafo? I on je iz Kardeljeva i bogobojazan je...

12 godina
odjavljen
ansha kaže...
eywa33 kaže...

Pa jesi ti onda nas Rafo? I on je iz Kardeljeva i bogobojazan je...

Nisam... Ali nekoć smo se družili, svirali... 

17 godina
protjeran

Malo ontopic zanimljivosti .... uživajte 

FakeNewsChallenge

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Pričaš napamet. Isus je postojao i to je trenutni koncenzus među povjesničarima. Čak je Dawkins priznao da je falio kad se poveo za šarlatanima koji su pokušali ustvrdit suprotno. Prije nego nešto ovako izneseš, probaj istražiti problematiku sa ciljem da oboriš trenutne činjenice koje su prezentirane od strane povjesničara, a ne šarlatana. Šarlatani jer takvo što samo šarlatan može izjavit.

Eh da, ovo treba demantirati, da se ne počne prenositi kao nekakva činjenica. Dawkins jest u raspravi rekao 'ok, Isus je postojao', ali je odmah dodao 'ali nije izvodio čuda', i to je bilo u smislu da postojanje osobe s tim imenom nije samo po sebi uopće bitno, ako se ne radi o čovjeku-bogu, a za što dokaza definitivno nema. Naravno da ne spominje nikakve šarlatane koji su ga tobože zaveli, to si ti izmislio.

Evo njegovih recentnijih izjava na tu temu:

Did Jesus exist? Of course, lots of men called Jesus did. But who cares, since none of them was born to a virgin or rose from the dead.

https://mobile.twitter.com/RichardDawkins/status/426347971178139648

"Why I think Jesus didn't exist: a historian explains the evidence that changed his mind." https://www.youtube.com/watch?v=mwUZOZN-9dc&app=desktop Good, scholarly lecture.

https://mobile.twitter.com/RichardDawkins/status/513621422204538880

Obje su iz 2014., dakle poslije tvog filma, a ova druga ima link upravo na film s jednim, kako ga ti zoveš, 'šarlatanom'. Pa te molim da tu priču o Dawkinsonovom posipanju pepelom ne širiš dalje.

Sam film je zanimljiv jer predočava kakve su religijske tendencije bile u to doba i sličnost kršćanstva s nekim religijama koje su mu prethodile, te objašnjava kako je kršćanstvo moglo nastati bez postojanja stvarnog Isusa i kako je priča o stvarnom Isusu možda naknadno nastala, kao i u drugim religijama i mitovima iz tog vremena u kojima su prvotno bestjelesni, vanzemaljski bogovi vremenom ubacivani u priče koje se događaju na zemlji.

edit:

I brkaš konsensuz i činjenice. Povjesničari nemaju neoborive činjenice za njegovo postojanje, imamo samo nekoliko slabih indicija, ostalo je argument iz autoriteta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 0:20 (Visak).
15 godina
protjeran

Vjerovat u biblijskog Isusa je isto ko i vjerovat u djeda mraza ili sta ja znam sta...

Moj PC  
4 0 hvala 0
12 godina
odjavljen

Vi stvarno imate problema s nekim tko vam ne znači apsolutno ništa u životu... 

Ne znam što bi bilo potrebno da idem nekome dokazivati ne postojanje zubić vile... 

Inače, ako si zainteresiran za dublje štivo o povijesnom Isusu, samo reci riječ... Ovo što pišeš je prilično loše. Kad citiraš Dawkinsa i njegovo mišljenje o biblijskom Isusu, kao da Obamu pitaš mišljenje o Assadu... po naravi ne može bit pozitivno. Apsolutno nemjerodavan tip za ovu temu. Valjda ti je to jasno. Ja sam ga spomenuo tek tako jer je tip javno priznao da je Isus postojao (kako ti je samo to promaklo?), i to je činjenica kao za bilo koju drugu povijesnu ličnost tog vremena. Ima ljudi kojima to nije jasno još. 

A druže Ansha, ista stvar kao Obama-Assad... Ako je suditi po avataru, mjerodavan si ko termometar za duljinu u ovoj temi.

Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Inače, ako si zainteresiran za dublje štivo o povijesnom Isusu, samo reci riječ... Ovo što pišeš je prilično loše. Kad citiraš Dawkinsa i njegovo mišljenje o biblijskom Isusu, kao da Obamu pitaš mišljenje o Assadu... po naravi ne može bit pozitivno. Apsolutno nemjerodavan tip za ovu temu. Valjda ti je to jasno. Ja sam ga spomenuo tek tako jer je tip javno priznao da je Isus postojao (kako ti je samo to promaklo?), i to je činjenica kao za bilo koju drugu povijesnu ličnost tog vremena. Ima ljudi kojima to nije jasno još. 

Koji si ti demagog, to je nevjerojatno. Izneseš neistinu, a onda napadneš čovjeka zbog demanta te neistine jer mišljenje citiranog (o kojem si neistinu iznio) nije relevantno.

eywa33 kaže...

Vi stvarno imate problema s nekim tko vam ne znači apsolutno ništa u životu... 

Ne znam što bi bilo potrebno da idem nekome dokazivati ne postojanje zubić vile... 

Nema tu nitko problema s Isusom. Imamo problema s religijskim organizacijama koje se skrivaju iza njegovog lika u pokušajima da nama nametnu svoja pravila. Tko je vjernik nek slobodno živi po vjerskim zakonima, a u državne nek se ne petlja, pa nećemo imati problema.

Ako mi netko ide čupat zube da bi prinio žrtvu zubić vili, mislim da bi to bilo više nego dovoljno... Ma čak i ako traži zakonsku obvezu pranja zubi pod opravdanjem da to traži zubić vila bi bilo dovoljno (da ne bude zabune, nisam protiv pranja zubi, ali to nema što raditi u zakonu, a ako ćemo i staviti u zakon, onda razlog ne može biti zubić vila, već mišljenje stomatologa)...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 7:44 (MrBlc).
15 godina
protjeran

"If you could reason with religious people, there would be no religious people" - to mi uvijek padne na pamet prije nego se zamalo ukljucim u raspravu...

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
ansha kaže...

Vjerovat u biblijskog Isusa je isto ko i vjerovat u djeda mraza ili sta ja znam sta...

eh, da si vidio jučer koliko ljudi ganja djeda mraza da im baci poklon u black desertu, povjerovao bi u isusa i sve ostale

btw., to igra moja ženica, ja nemam živaca za takve grupnjake

12 godina
odjavljen
MrBlc kaže... 

Koji si ti demagog, to je nevjerojatno. Izneseš neistinu, a onda napadneš čovjeka zbog demanta te neistine jer mišljenje citiranog (o kojem si neistinu iznio) nije relevantno.

Hajd ne pričaj gluposti. Koju neistinu? Nisam li linkao video gdje je Dawkins izjavio što sam tvrdio da je izjavio? To što mijenja mišljenja ko ja čarape njegov je problem. Na ono sam naletio odavno pa se sjetih, a Visak je naravno, kao svai drugi štovatelj Dawkinsa osjetio potrebu pronaći slamčicu da se izvuče sa idejom da je Dawkins ipak mislio da Isus nije postojao kad je izjavio da Isus je postojao. 

Dawkins je jedini čovjek koji je život posvetio stvarima u koje ne vjeruje... A vidim ima i svojih vjernih štovatelja i ovdje... Neka, lijepo je to. 

MrBlc kaže...

Nema tu nitko problema s Isusom. Imamo problema s religijskim organizacijama koje se skrivaju iza njegovog lika u pokušajima da nama nametnu svoja pravila. Tko je vjernik nek slobodno živi po vjerskim zakonima, a u državne nek se ne petlja, pa nećemo imati problema.

Ako mi netko ide čupat zube da bi prinio žrtvu zubić vili, mislim da bi to bilo više nego dovoljno... Ma čak i ako traži zakonsku obvezu pranja zubi pod opravdanjem da to traži zubić vila bi bilo dovoljno (da ne bude zabune, nisam protiv pranja zubi, ali to nema što raditi u zakonu, a ako ćemo i staviti u zakon, onda razlog ne može biti zubić vila, već mišljenje stomatologa)...

Mislim da je evidentno ovdje po komentarima tko koga malteretira i nameće svoj "ratio", ljekovite ideje etc... A s ovim standardnim klišejem o uplitanu religijskih organizacija - daj me poštedi, Bog ti da... Ako ti smeta, ja ti sigurno neću pomoć. Ovdje se savršeno vidi da itekako pojedinci imaju problema sa priznavanjem povijesne činjenice o povijesnim ličnostima... I onda se usude druge nazivati iracionalnim bolesnicima kojima su potrebni ljekovi... zanimljivo.

16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Hajd ne pričaj gluposti. Koju neistinu? Nisam li linkao video gdje je Dawkins izjavio što sam tvrdio da je izjavio? To što mijenja mišljenja ko ja čarape njegov je problem. Na ono sam naletio odavno pa se sjetih, a Visak je naravno, kao svai drugi štovatelj Dawkinsa osjetio potrebu pronaći slamčicu da se izvuče sa idejom da je Dawkins ipak mislio da Isus nije postojao kad je izjavio da Isus je postojao. 

Nije neistina, već polupotpuna izjava kojoj nedostaje dio relevantan za konkretnu raspravu = nije govno nego se pas posra. Čovjek je izjavio da je Isus postojao i ogradio se od Biblijskog Isusa, a ti si tu ogradu skratio da bi prezentirao kao da je priznao postojanje Biblijskog Isusa. Ako to nije neistina, onda imaš poprilično čudan sklop moralnih vrijednosti za nekog tko se izjašnjava kao vjernik. Možda nismo išli na isti vjeronauk...

eywa33 kaže...

Mislim da je evidentno ovdje po komentarima tko koga malteretira i nameće svoj "ratio", ljekovite ideje etc... A s ovim standardnim klišejem o uplitanu religijskih organizacija - daj me poštedi, Bog ti da... Ako ti smeta, ja ti sigurno neću pomoć. Ovdje se savršeno vidi da itekako pojedinci imaju problema sa priznavanjem povijesne činjenice o povijesnim ličnostima...

Ajde skini taj povez s očiju i osvrni se oko sebe. U državi je sve podređeno religiji, počevši od Vatikanskih ugovora koje bi normalna država tretirala kao veleizdaju (političari su se bez većinske volje naroda odrekli dijela samostalnosti, te dodatno umanjili neovisnost pravosuđa), preko raznih "građanskih" akcija iz kojih stoje vjerske organizacije pod kontrolom Crkve, pa do vjeronauka u školama koji je u većini škola u sred rasporeda, te postoji pritisak na roditelje da upisuju djecu, a tamo gdje ne postoji pritisak, vjeronauk je i dalje idealno sredstvo za pumpanje prosjeka.

Međutim, čim to netko spomene, on je opsjednot religijom, matletira vjernike, komunjara je, sotonist...

eywa33 kaže...

I onda se usude druge nazivati iracionalnim bolesnicima kojima su potrebni ljekovi... zanimljivo.

Je li ti netko napisao da li bolesnik i da su ti potrebni ljekovi? Prozivalo te se zbog krivljenja logike, koje si se ti grčevito držao, iako vjera po definiciji ne traži ni logiku ni dokaze, već dolazi iz osjećaja (koji po definiciji nisu nužno racionalni).

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina

jel mi netko od vjernika može obrazložiti zašto je vjernicima toliko važno da je Isus postojao? dakle, koji je to razlog zbog kojeg je bitno da je postojao i što se generalno dobiva tim razlogom?

0 0 hvala 0
17 godina
Ges kaže...

jel mi netko od vjernika može obrazložiti zašto je vjernicima toliko važno da je Isus postojao? dakle, koji je to razlog zbog kojeg je bitno da je postojao i što se generalno dobiva tim razlogom?

A i ti pitaš svašta... 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
neaktivan
@ges
Pa važno je jer im daje nadu da se bar nešto iz te mitologije stvarno dogodilo, što je bitno za njihovo shvaćanje kršćanstva. Bez Isusa čovjeka cijela priča se raspada i ispadaju naivci koji su povjerovali u Zubić vilu.

S obzirom na izuzetno jaku motivaciju, teško je vjerovati da povjesničar kršćanin može objektivno sagledavati povijesne izvore koji su toliko šturi i magloviti kao u ovom slučaju. Teško je biti znanstvenik ako su ti rezultati istraživanja unaprijed zadani.
16 godina
odjavljen
Ges kaže...

Ovo je zapravo jako bitno pitanje, i to ne samo po pitanju logike, već i vrlo važno teološko pitanje. Pouka priča o Isusu je upravo da je bitnije kako živimo i kako se ophodimo prema drugima nego kako se deklariramo. Upravo iz priča o Isusu proizlazi da nije uopće bitno da li je postojao, sve dok shvaćaš poruku koju šalje.

14 godina
protjeran

I vjernici i ateisti su jednako u krivu, i jedni i drugi vjeruju u nešto što ne mogu dokazati.

0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ajde ti nama objasni u što to ateisti vjeruju.
17 godina
boxer kaže...
Ges kaže...

A i ti pitaš svašta... 

ma nek si ti meni reko

Visak kaže...
@ges
Pa važno je jer im daje nadu da se bar nešto iz te mitologije stvarno dogodilo, što je bitno za njihovo shvaćanje kršćanstva. Bez Isusa čovjeka cijela priča se raspada i ispadaju naivci koji su povjerovali u Zubić vilu.

prema ovom napisano ispada da je tebi bitnije da li je Isus uspio nego poanta onoga što je Isus uspio

uzmimo kao paralelu priču kojom uče djecu da ne lažu: neki dječak je čuvao ovce i kako mu je bilo dosadno, krenuo je vikati "pomozite ljudi, došao je vuk!". kad su ljudi došli, on im se smijao jer ih je nasamario na što su ljudi, nesretni jer su nasamareni, rekli mu da će požaliti jer je lagao. već drugi dan je uistinu došao vuk i napao ovce i dječak je opet povikao "pomozite ljudi, došao je vuk!" i kako su ljudi mislili da ih opet želi nasamariti, nisu došli i vuk je zaklao ovcu.

E sad, prema tvom napisanom ta priča se "raspada i ispadaju svi naivci" koji vjeruju da je takvo što moguće ako uistinu nije postojao takav slučaj u povijesti. nije li to suludo jer poanta priče se može primjeniti na toliko primjera koji nemaju veze s vukovima i dječakom i ovcama.

e isto tako je i sa pričom o Isusu - poanta priče se može primjeniti na toliko primejra koji nemaju veze s Isusom i apostolima i židovima i nežidovima i čime god se priča u toj mitološkoj knjizi

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 15:15 (Ges).
12 godina
odjavljen
MrBlc kaže...
...

Gdje sam rekao da Dawkins priznaje biblijskog Isusa uključujući dogme? Ne imputiraj mi laži više... Znam ja dobro na kakvog on Isusa misli. Izvolite pogledati videozapis dostupan na internetu, u kojem jasno izlaže što misli o Isusu. Ne govori o mnogim isusima već o konkretno onoj osobi koju spominju povijesni spisi tog vremena koji se podudaraju sa Biblijom. Naziva ga karizmatičnom osobom ali jasno odbija prihvatiti kršćanske dogme o Isusu... To što se pokušavao vadit na neke padobrance povjesničare očigledno je pokušaj da vrati povjerenje tipova koji ga štuju kao no1 antiteista u svijetu... Čitaš i interpretiraš kako ti paše sa razumijevanjem ispodprosječnog petaša...

Pravite se tobožnje žrtve, jadničci što morate živjeti u državi u kojoj živi većina deklariranih kršćana radi kojih postoji vjeronauk, pa ovdje cvilite po forumu. Kad meni smeta nešto što ne mogu promijeniti, ne cvilim već se pomirim.  Mogao bi pokušat. Naposljetku, uvijek preostaje iselit u neke države u kojima nema vjeronauka kojeg ne moraš pohađati. U Europi ih imaš ukupno tri koje nemaju nikakav oblik vekronauka... ostale sve imaju neku vrstu vjeronauka ili religijskog odgoja i kulture. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 15:20 (eywa33).
14 godina
protjeran
Visak kaže...
Ajde ti nama objasni u što to ateisti vjeruju.

Ateisti vjeruju da bog ne postoji.

12 godina
odjavljen
lovacmaki kaže...

I vjernici i ateisti su jednako u krivu, i jedni i drugi vjeruju u nešto što ne mogu dokazati.

Nemoj takve hereze govorit. Ateisti su ljudi koji se ne zamaraju pitanjem o Bogu... Vidiš li kako su samo indiferentni?!

Tvrdeći da se ne zamaraju pitanjem o Bogu, druge koji vjeruju bjesomučno pokušavaju uvjeriti da su nelogični što vjeruju u nešto čime se ne zamaraju... Toliko o logici. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice