Kakve veze ima na čemu znanost počiva ako daje rezultate? Ne cijenim znanost zbog ideološke superiornosti, nego zbog efikasnosti (koja sugerira metodološku superiornost). Da živim u Međuzemlju cijenio bih magiju, jer tamo daje rezultate, no u mom svijetu je beskorisna.
Za ovo boldano se praviš grbav, gore sam nabrojao mali izvadak od gomile 'objašnjenja' svijeta koja se nisu samo nudila, već nasilno nametala. Ili ćeš tvrditi da se Biblija nikada nije doslovno tumačila?
Što je don Stojićeva provala o nemogućnosti zaćeća pri silovanju, nego 'objašnjenje' temeljeno na religiji? Što je nagovor na slavljenje svetaca zašitnika, nego objašnjenje kako svijet funkcionira na način da se za ishod više manje svega treba moliti? Religija svugdje i stalno sugerira kako stvari funkcioniraju, a kao što sam rekao, u pravilu netočno.
Tvoj filozofski um nimalo ne golica spoznaja da bi da si rođen u Saudijskoj Arabiji sada vjerojatno bio musliman, u Utahu mormon, u Japanu šintoist, a u Amazoni animist? I bilo bi ti potpuno nebitno što priča neki Papa. Stvarno ti nije neobično da si 'istinu' spoznao slučajno se rodivši ovdje, dok i oni koji su rođeni tamo s istim žarom vjeruju da su baš oni u pravu i da si jedan od njih bio bi jednako u zabludi kao i oni.
Nije li u takvom pat položaju logično zaključiti da su možda svi u istoj poziciji? A kako su tvrdnje međusobno isključive to znači da su svi u krivu. Ne mora nužno biti, ali svakako je opcija koju bi objektivan analitičar trebao uzeti u obzir.
Boldano gore te svrstava u tipični pragmatizam ili pozitivizam, što je u redu - tvoj stav i izbor, ja se s njim ne slažem i točka. Možeš i imaš pravo smatrati moje uvjerenje kakvim god hoćeš, no to ne znači da si u pravu jer iz tvoje perspektive moja je smiješna i obratno. Dokle god pričamo o metafizici, znaj da nitko ne može biti u pravu. Svatko ima neku svoju logiku, meni tvoja ne pije vodu, tebi moja...
Što se tiče religija, u ovoj sam odgojen, "nametnuta" mi je, sebi sam je racionalizirao koliko mogu, nikad neću do kraja. Da sam se rodio u Saudijskoj Arabiji, vjerojatno bi bio musliman, no ne znači da ne bih promijenio mišljenje. Mala je vjerojatnost, ali postoji. Uglavnom, metafizičke stvari pripadaju vjeri, ne dokazima. Tebi metafizika nema smisla, to je u redu. Dozvoli da tvrdim da meni naturalistička interpretacija svijeta nije dovoljna, i da sam spokoj pronašao u nečem drugom. Samo to i tražim, najobičnije poštovanje mene i drugih vjernika kao osobe, a teorije, svjetonazori i uvjerenja... to su kompleksne stvari i sklizak teren, pogodan za sukob koji nema previše smisla. Meni nije cilj tebe obratiti, to ja ne mogu. Mogu ti dat obrazloženje moje vjere i to je sve. No pošto ga ti nećeš prihvatiti, vjerojatno bih zaobišao to.