@mirkoj, shvaćam što želiš reći, i na žalost trenutno stanje jest takvo, no vremena se brzo mijenjaju unutar sljedećih 10-20 godina neka zanimanja bi mogla u potpunosti nestati ili biti u rangu ručnih kovača. Dolaze 3D printeri koji printaju svakakva čuda, tokari nam više neće trebati, samovozeći automobili/kamioni (koji vidi čuda umjesto 9h mogu voziti 24h na dan), vozači nam više neće trebati, itd. Trebamo nove naraštaje učiti da budu prilagodljivi, jer u suprotnom za nekoliko desetaka godina imat ćemo puno ljudi za koje nema mjesta u društvu. Jedno vrijeme smo išli k tome da se ljudima samo da alat a oni ga onda bez razmišljanja upotrebljavaju po nekoj skripti u njihovom mozgu,sada smo te skripte uspjeli prepisati na računala i to nam više ne treba, sada nam trebaju ljudi koji znaju razmišljati svojom glavom te koji su dovoljno fleksibilni da mogu naučiti nove stvari u što kraćem roku.
Na stranu flame war, ovo je stvarno otuzna vijest. Posebno u kontekstu prijasnjih otuznih vijesti vezanih za udzbenike i savjetnike i same ucitelje koji su postali odumiruca vrsta.
Svi javni servisi su nam toliko optereceni ovakvim bedastim ugovorima i dogovorima da je to KATASTROFA.
Sektori znanosti i edukacije u svim normalnim drzavama teze otvorenim sustavima jer su dokazano sigurniji, jeftiniji ali najvaznije od svega SLOBODNIJI.
Za par godina opet nanovo sve mjenjaj i plaćaj. Sto stvarno imamo toliko viska novca da si to mozemo priustiti?
Meni osobno nije iznenadjenje, navikla me nasa politika na failove svih ovih godina. Najtuznije mi je od svega vidjeti na "kao" IT portalu ekipu koja ovo smatra razumnim, cak i povoljnim?!

Gospodo, operativne sustave i alate ne koriste isključivo djeca u školi, nego i učitelji, ravnatelji i administrativno tehničko osoblje škole koje redovito radi na računalima i komunicira s županijom, uredima državne uprave, MZOŠ i drugim institucijama. Korištenje "nemasovnih" distribucija i alata zbog njegove nekompatibilnosti s vanjskim sustavima s kojima se radi i surađuje može dovesti do brojnih problema u poslovima koji su često ograničeni vremenskim rokom. Prema tome, to što je Microsoft uveden kao standardan alat u radu škole nije nikakav problem, dapače, olakšava rad svima.
predmnijevam kako je ovo u redu. djecu valja od najmanjih zubiju pripremati na životne nedaće i užase koji ih čekaju. žmukljošuft je za ovu vrst edukacije/drilanja idealan. a i nastavno osoblje valja kazniti radi odabira prosvjete kao profesije.
Mene samo zanima, da li postoji barem jedno računalo sa Linux-om u toj učionici kako bi djeca mogla naučiti/vidjeti kako izgleda alternativa?
Kad bi skole uvele Linux, svaka skola bi trebala imati svog sistem administratora da odrzava taj sustav jer profesor-informatike-vulgaris to ne bi mogao. Jos nam samo to fali.
Kad bi skole uvele Linux, svaka skola bi trebala imati svog sistem administratora da odrzava taj sustav jer profesor-informatike-vulgaris to ne bi mogao.
Slažem se. Zato treba biti pragmatičan, nije baš prijeko potrebno pogoniti školska računala Linuxom (s kojom svrhom? sudeći po trenutnom pristupu tematici to bi samo stvorilo linux istrenirane majmune). U biti kada bi obrazovanje u školama bilo na nivou, to više ne bi bilo niti bitno, jer korisnici više ne bi izgledali izgubljeno kada bi vidjeli, recimo, nove windowse ili, nedaj bože, linux.
A u ostalom, sto ce Linux u skolama, ko da ce iko ikad posli skole radit na njemu. Mos mislit sta ce Ana iz prvog ce ikad vise sist za linux. A kad dodje kod gazde Mate kao tajnica, racunovodja ili asistentica, vrlo je vjerovtno da ce sjesti za Win masinu, dok je vjerojatnost za Linux masinom jako mala (vjerojatniji je neki Mac jer lijepo izgleda na stolu).
Braco Pingvini, prihvatite da je vasa religija marginalna i to je to. Zasto se uopce vise borite?
Gospodo, operativne sustave i alate ne koriste isključivo djeca u školi, nego i učitelji, ravnatelji i administrativno tehničko osoblje škole koje redovito radi na računalima i komunicira s županijom, uredima državne uprave, MZOŠ i drugim institucijama. Korištenje "nemasovnih" distribucija i alata zbog njegove nekompatibilnosti s vanjskim sustavima s kojima se radi i surađuje može dovesti do brojnih problema u poslovima koji su često ograničeni vremenskim rokom. Prema tome, to što je Microsoft uveden kao standardan alat u radu škole nije nikakav problem, dapače, olakšava rad svima.
To je jasno. Nitko ne očekuje da birokracija ad hoc prelazi na nepoznato.
Medjutim racunala u skolskim ucionicama/labosima su svejedno mogla imati Ubuntu i LibreOffice. Ne vidim nikakav razlog da se zbog Windowsa u računovodstvu i na laptopu od ravnatelja sve drugo takodjer mora vrtiti na Windowsima.
Vi stvarno mislite da ne postoji ništa osim desktopa, uredskih aplikacija i igara kada govorimo o računalima?
Embedded je odavno na Linuxu, a i prije toga je bio na svemu osim Windowsima. Slično je sa serverima.
Industrija ne treba kliktače mišem, to da netko zna koristiti Windwse, Word i Excel se ionako podrazumijeva,
ali to nisu skilovi kojima se puno može postići.
Koje hrpetine diletanata...
Neka samo stavljaju novi MS svugdje jer djeca nemaju pojma ništa osim da je jabuka kul, da na Andridu možeš imat vremensku prognozu na ekranu i kako se zovu likovi iz League of Legends igre. Neka se susretnu malo s najnovijom tehnologijom, nauče na njoj raditi, shvate kako to funkcionira, pa će na svojem radnom mjestu biti sposobniji od onih koji su bez toga odrasli.
A knjige u našem školstvu ionake služe za zaradu autora i izdavača jer su očajne i izbacuju se brže nego Xperije Z. Također ih je previše, u nekim državama nemaju knjige u školama, samo bilježnice, ili imaju knjižicu po predmetu i to je to.
Da, u školama su odreda sve vrhunski zaposlenici i stručnjaci pa su njima za svakodnevno visokosofisticirano mailanje-chatanje-fejsanje itekako potrebne sve one tisuće mogucnosti skupih softwera...
A ova spika o potrebi linux administratora ? To netko hoće reći da postoji neka škola koja sistematizacijom radnih mjesta ima tehničara ili administratora ?? E nema, a sistematizacija je javni dokument. U skolama ak nekaj rikne zove se servis, a onda bi problem servisa bio što neznaju sa linuxom.
A svakodnevno uobičajeno održavanje računala je na profesorima koji ih i inače koriste, a u takvoj konstelaciji bi cak ubuntu bio daleko zahvalnija solucija jer zahtjeva najmanje rada i odrzavanja: od nadogradnji koje su daleko manje i jednostavnije pa do toga da nema usporavanja, fragmentacije i antimalware svakodnevne borbe.
Teška žalost je što je većinu tih nastavnika pregazilo vrijeme, te su zbog potplacenosti totalno nezainteresirani da naprave bilo kaj više od onog minimuma koji mora odraditi da ne dobije otkaz.
Šta bi taj kadar mogao naučiti današnju generaciju koja je često u svom znanju daleko ispred tog jadnog potplacenog i podcijenjenog nastavnika. Moja djeca doma sve koriste od malih nogu, i onda dobe prijeki pogled od učitelja koji samo isčupa usb a npr moja kcer mu onda kaže da bi tako mogao oštetiti usb ili podatke jer nije odradio safe remowe postupak. Čovac ju samo posprdno pogleda i odmahne nehajno rukom. I od toga čovca bi mi trebali nekaj očekivati????
To je jasno. Nitko ne očekuje da birokracija ad hoc prelazi na nepoznato.
Medjutim racunala u skolskim ucionicama/labosima su svejedno mogla imati Ubuntu i LibreOffice. Ne vidim nikakav razlog da se zbog Windowsa u računovodstvu i na laptopu od ravnatelja sve drugo takodjer mora vrtiti na Windowsima.
Najizglednije misto za linux su nespecijalizirane ucionice gdje bi se koristili internet, dvd/usb (foto+audio+video), te ponajvise prezentacije. U specijaliziranim ucionicama problema je puno vise... konkretno imamo labove gdje se koristi lucas-nuelle oprema, a skok na stranicu proizvodjaca otkriva da za linux driveri NE POSTOJE. sad je opcija bacit svu tu opremu od par tisuca eura i nac livog proizvodjaca koji ima drivere za "livi" OS, ili koristit OS koji je cijenom kap u moru u odnosu na opremu, a pogotovo kad se nabavlja na ovakav nacin.
Cak i ucionicama postoje problemi, jer kad se prezentacija napravi u pptx, a otvaras je s libre, imas valjda 9/10 sansi da se stvar raspe na proste faktore. I sad iako ce netko rec da su standardom propisani open-formati, uzalud sve to kad je prakticni standard office paket. Pokusalo se to i s esperanto jezikom koji je triba bit "one to rule them all", pa je svejedno engleski, pa cak i kineski i ruski koristeniji... standard se sam po sebi ne moze nametnit ukoliko ga ljudi ne prihvate, a to je slucaj s opet formatima koji su formalno propisani, ali ih cak ni drzavna uprava ne koristi i ne priznaje (prijave poreza, itd.).
Vi stvarno mislite da ne postoji ništa osim desktopa, uredskih aplikacija i igara kada govorimo o računalima?
Embedded je odavno na Linuxu, a i prije toga je bio na svemu osim Windowsima. Slično je sa serverima.
Industrija ne treba kliktače mišem, to da netko zna koristiti Windwse, Word i Excel se ionako podrazumijeva,
ali to nisu skilovi kojima se puno može postići.
O kakvoj ti industriji pricas u osnovnim skolama? Zaposljavanje djece u tvornicama je zakonom zabranjeno, nismo afrika.
U osnovnoj skoli i ne trebaju nista drugo nauciti nego klikanje misa, nekakvo specijalizirano znanje se dobiva u skolama/fakultetima koji su za to namjenjeni, a to nikako ne spada u opce znanje.
A sto se industrije tice, radim u firmi koja se bavi razvojem industrijske opreme, i gle cuda, nema linuxa, samo Windowsi i Mac, a od embedded OSova WinCE.
Da, u školama su odreda sve vrhunski zaposlenici i stručnjaci pa su njima za svakodnevno visokosofisticirano mailanje-chatanje-fejsanje itekako potrebne sve one tisuće mogucnosti skupih softwera...
generaliziras... nekome bi bia dovoljan i mobitel/tablet spojen preko mhd-a na projektor, drugima je potreban MS OS jer proizvodjac opreme ne podrzava alternativne OS-ove. softver se nabavlja na razini drzave, i po takvim uvjetima da bi isti taj profesor rado i platia navedenu cifru (po jednoj licenci) kako bi radia s MS alatima, kako u skoli, tako i privatno.
isto tako, moze se rec da su u klupama isto tako vrhunski ucenici kojima je nuzan i5 procesor, ssd, i 8gb memorije kako bi mogli otvorit i uredit pokoju prezentaciju. isto mogu radit na najjeftinijem laptopu od 2tkn.
A ova spika o potrebi linux administratora ? To netko hoće reći da postoji neka škola koja sistematizacijom radnih mjesta ima tehničara ili administratora ?? E nema, a sistematizacija je javni dokument. U skolama ak nekaj rikne zove se servis, a onda bi problem servisa bio što neznaju sa linuxom.
jel radis u skoli? neke skole se i samofinanciraju (cisco, ecdl, obrazovanje odraslih), pa mogu govorit o nekakvim servisima koje ce pozvat, ali u vecini slucajeva je dezurni nastavnik informatike ujedno i "administrator" svega i svacega, od ematice, imenika, preko racunala, a za to dobiva ravno nula (0) kn, osim u nekim iznimnim slucajevima kad ravnatelj iznadje nacina "nagraditi" taj trud. stoga bi definitivno bilo bolje da netko to doista i odrzava.
u citavu pricu treba ubacit i obrazovanje, jer nemos ti nekome uvalit linux priko noci i rec - koristi! taj servis bi ima svakodnevne pozive - ne radi! i na kraju krajeva, sto si postiga? umjesto napretka, vratili bi se jos na prozirne folije i grafoskope... realno ti je stanje da vecina skola nema osiguran "servis", vec je situacija kao sto sam vec napisa, profesor informaticar-administrator.
A svakodnevno uobičajeno održavanje računala je na profesorima koji ih i inače koriste, a u takvoj konstelaciji bi cak ubuntu bio daleko zahvalnija solucija jer zahtjeva najmanje rada i odrzavanja: od nadogradnji koje su daleko manje i jednostavnije pa do toga da nema usporavanja, fragmentacije i antimalware svakodnevne borbe.
zasto bi profesori tribali odrzavat ista? dodje profesor hrvatskog, biologije, vjeronauka i ostalih neinformatickih podrucja i sad bi on triba znat nesto vise od toga kako se racunalo pali, pokrece pojedini program i projektor? pravi sistem admin (placeni) bi citavu pricu okrenia na nacin da je gotovo nemoguce uciniti nesto nedopusteno na racunalu, a za to treba i vremena i na kraju krajeva novaca (placa) da se odradi kako triba.
Teška žalost je što je većinu tih nastavnika pregazilo vrijeme, te su zbog potplacenosti totalno nezainteresirani da naprave bilo kaj više od onog minimuma koji mora odraditi da ne dobije otkaz.
vecina tih nastavnika ima minimalno jedan, pa vrlo moguce dva zavrsena fakulteta, a po placi ih dere baustelac cije "milo" dite dolazi u skolu i daje mu se sve za pravo, a zapravo to dite apsolutno nista ne zanima. svima koji misle kako je u prosvjeti med i mliko, najbolje bi bilo dat misec dana sansu da provode svoju "volju" u razredu u skladu sa zakonom, propisima i programom, pa da vidimo kako bi se ploca vrlo lako okrenila. danas roditelji nisu u stanju jedno dite dovest u red, ono vlastito, a ocekuju cuda od nastavnika koji se bavi s minimalno 30, a ponekad i nekoliko stotina ucenika.
Šta bi taj kadar mogao naučiti današnju generaciju koja je često u svom znanju daleko ispred tog jadnog potplacenog i podcijenjenog nastavnika. Moja djeca doma sve koriste od malih nogu, i onda dobe prijeki pogled od učitelja koji samo isčupa usb a npr moja kcer mu onda kaže da bi tako mogao oštetiti usb ili podatke jer nije odradio safe remowe postupak. Čovac ju samo posprdno pogleda i odmahne nehajno rukom. I od toga čovca bi mi trebali nekaj očekivati????
vidi, tvoje razmisljanje, tvoja djeca su najbolja, najpametnija, najmirnija... ma dusa... i tako su danas gotovo svi roditelji, nimalo samokriticni ni prema sebi ni prema svojoj dici. kad bi se jednog dana odlucile uvest kamere u ucionice, 100% bi prvi roditelji skocili i rekli kako je to krsenje djecjih prava na privatnost... cega se boje? da se im se rasplinit iluzije o mirnoj i dobroj dici na satu koja prate, slusaju, zainteresirana su? ili ce mozda doista vidit cime se bave? nastavnik koji svoj sat odradjuje u skladu s programom koji je propisalo ministarstvo (kakav bia da bia, nov ili zastaria) radi svoj posa korektno. za sve prigovore na sadrzaj, tu je ministarstvo koje odredjuje sto ce se ucit. isto tako odredjuje i ovu komediju s knjigama i izdavacima.
iznimke, pozitivne i negativne postoje u svim profesijama, ali da se vratim na sam pocetak, ne mozes generalizirat.
A sto se industrije tice, radim u firmi koja se bavi razvojem industrijske opreme, i gle cuda, nema linuxa, samo Windowsi i Mac, a od embedded OSova WinCE.
Eto - to je pravi primjer da obrazovni sustav koji forsira MS tehnologije generira inžinjere koji onda znaju po inerciji samo odabrati WinCE za embedded uređaj jer eto u tome znaju raditi i mogu koristiti VisualStudio. Dobro, WinCE je u vašem slučaju samo relikt vremena kada je bio relevantniji OS, a nije lako portati sustav na bolji (RT)OS.
U mojoj industriji (gdje embedded uređaji nemaju ekran) niko nikada nije niti razmatrao WinCE, već su se koristili VxWorx, OSE i zadnjih 12 godina Linux.
@wifi
Negdje smo se fulali ili ispali iz konteksta.
Nije poanta dal su moja djeca pametna nego je poanta da taj njihov učitelj čupa usb koji sam JA platio i na njemu djeca nose uratke koje taj nastavnik pregledava na svom kompu, koji je btw zaražen svim i svačim.
Znači da taj ima premalo znanja i savjesti da bu druge podučavao.
Nerazumijem tvoj stav jer u jednom dijelu tvrdis da nastavnik i nemora znati ništa osim neke teške osnove. A u drugom dijelu pak tvrdis da je sve na plećima tih nastavnika i da ravnatelj traži način kako da ih nagradi..
Kontekst mi je očigledno negdje ispao...
Pa i bankomati voze na Windowsima. Eto, cak ni apache vise nije #1: http://blogs.iis.net/erez/archive/2014/08/01/iis-is-now-the-market-leader-with-a-37-5-share-of-all-sites.aspx
Linuxasi, lose vam se pise. Radije upisite koji M$ tecaj u Algebre jer cete se pretvoriti u fosile :P
Microsoft je oduvijek bio broj jedan, a linux tek nekakav promil.
super je ovo mišljenje kako bi za linux bio potreban administrator, dok za windows nije potreban administrator. ako to i odrađuje profesor informatike u svoje slobodno vrijeme ili još gore u radno, kad bi zapravo trebao podučavati, to je još jedan dokaz kako se kod nas ne zna tko što radi
@tnakir
a apache ima konkretno veze sa ovim slučajem? mogu ja postat i postotak androida. čisto trolanje.
Znam. Dosadno mi je. Nemam inspiraciju.
Ali sada zbilja: zasto skolovati ljude u osnovnoj/srednjoj skoli na necem sto u buducnosti vjerovatno nikada nece koristiti?
M$ je u HR standard, pretpostavljam i vani, forsirati nesto zato jer ste vi hip i trendi je zbilja nelogicno.
Ako se odluce baviti racunalima, postoje fakulteti gdje mogu dobiti potrebna znanja. Ali tlaciti djecu sa necim sto nit imaju doma nit ce imat posli na poslu je zbilja glupo.

Kad se vec mene proziva po imenu. Ako gledamo strogo poslovno, tvrtki u kojoj ja radim svejedno je da li ce netko ici na Microsoft ili Linux edukaciju ili bilo koju drugu. Dok gos se to posteno odradi i plati. Što se tiče škola i Microsoft softvera, još jednom postavljam pitanje. Da li je bila kontra ponuda od Open Source zajednice, ako jeste, što je sadržavala, kakav je bio plan migracije i koliko je koštala ta migracija i kasnije održavanje takove opreme i infrastrukture. Toliko o tme da je to "besplatno".
.. baš ste mi (svi) slatkički u temi. Kad će više ustaše ili itler pa lock? (ili postoji šansa da itko promjeni mišljenje/stranu?)
Pingvini ,stvarno se ponašate ko razmažena derišta kojima je netko uzeo omiljenu igračku. I tak je svaki put kad izađe slična vijest!
A u principu ,ono što bi trebalo bitno svima su aplikacije i da one rade. Koji je OS u pozadini? Who the fuck cares ako sve radi kak treba.
Zasada (OPET!!) je činjenica da MS daje cijeli paket ,i da sve radi OOB.
Imamo li negdje takav pandan u Open Sourceu? Jeli se netko od svih vas ,diljem Hrvatske (i planeta) potrudio napraviti nešto slično ,što će raditi i biti kompatibilno?
I naravno ,koštati manje?
.. baš ste mi (svi) slatkički u temi. Kad će više ustaše ili itler pa lock? (ili postoji šansa da itko promjeni mišljenje/stranu?)
Ma yebeš ustaše i hiću ,ajmo po najnovijem referendumu! To je sad IN!!
ja sam od 2004.te godine na Linuksu i ništa mi ne fali od softvera. Štaviše imam 20 puta bolji izbor nego na Win-u
ALI to je za moj posao.....
Od migracije prosječnog korisnika na Linuks nema ništa!!! Prosječak korisnik je zainteresovan za računar kao auto-mehaničar za kristalnom strukturom čelika i uticaja atmosferskog pritiska na tu rešetku. U prevodu boli ih dupe za računarom (i ćekićem). Samo uzmu u ruke i lupaju...
Dakle linuksaši bi se trebali poklopiti po ušima. Prevelika raznolikost je nama korisnicima Linuksa dobra jer svako prilagodi po svom ukusu... Teta persi iz fakturnog odjeljenja to ništa ne znači... Ona ne bi znala kući otići da se autobuska stanica pomjeri 10m niže....
Kad se vec mene proziva po imenu. Ako gledamo strogo poslovno, tvrtki u kojoj ja radim svejedno je da li ce netko ici na Microsoft ili Linux edukaciju ili bilo koju drugu. Dok gos se to posteno odradi i plati. Što se tiče škola i Microsoft softvera, još jednom postavljam pitanje. Da li je bila kontra ponuda od Open Source zajednice, ako jeste, što je sadržavala, kakav je bio plan migracije i koliko je koštala ta migracija i kasnije održavanje takove opreme i infrastrukture. Toliko o tme da je to "besplatno".
Jesi li siguran da je i tebi svejedno?
Ne znam kada je bio raspisan natječaj i tko i na koji način se je prijavljivao. Meni se čini da je ovo u smjeru nedavno potpisanog sporazuma između MS-a i Vlade RH. Tamo smo nešto dobili (hrpu inače besplatnih alata) a ovdje moramo nešto dati. Ako je tebi OK na koji način se raspodjeljuje državni novac onda nema problema. Meni nije OK.
Povlačiš pitanje migracije i održavanja takvih sustava (oprem i infrastrukture) kao da je nabavka MS-ovih licenci i održavanje opreme i infrastrukture, kada je u pitanju MS, besplatno. Za licence će iskrcati lovu a održavanje će prebaciti na profesore i nastavnike informatike (koji to nebi trebali raditi već podučavati djecu) pa je onda održavanje besplatno. Budući si ti IT profesionalac (što ja ni u kojem pogledu nisam) daj nabaci brojke koje pokazuju da je održavanje Linux sustava skuplje od održavanja Windows sustava (samo nemoj u jednadžbi koristiti profesora i nastavnika informatike jer je to izrabljivanje a ne održavanje).
Pingvini ,stvarno se ponašate ko razmažena derišta kojima je netko uzeo omiljenu igračku. I tak je svaki put kad izađe slična vijest!
A u principu ,ono što bi trebalo bitno svima su aplikacije i da one rade. Koji je OS u pozadini? Who the fuck cares ako sve radi kak treba.
Zasada (OPET!!) je činjenica da MS daje cijeli paket ,i da sve radi OOB.
Imamo li negdje takav pandan u Open Sourceu? Jeli se netko od svih vas ,diljem Hrvatske (i planeta) potrudio napraviti nešto slično ,što će raditi i biti kompatibilno?
I naravno ,koštati manje?
Znači ti si samo za Misionarku. Sve drugo te ne zanima.
Daj mi objasni zašto bi ja morao kupiti MS Office da bi moje dijete moglo napraviti prezentaciju u PP kojeg jedino prihvaća škola? Imam besplatnu alternativu i ne vidim zašto ju nebi mogao koristiti.
Informatika je puno više od MS Windowsa i MS office-a.
@wifi
Negdje smo se fulali ili ispali iz konteksta.
Nije poanta dal su moja djeca pametna nego je poanta da taj njihov učitelj čupa usb koji sam JA platio i na njemu djeca nose uratke koje taj nastavnik pregledava na svom kompu, koji je btw zaražen svim i svačim.
Znači da taj ima premalo znanja i savjesti da bu druge podučavao.
Nerazumijem tvoj stav jer u jednom dijelu tvrdis da nastavnik i nemora znati ništa osim neke teške osnove. A u drugom dijelu pak tvrdis da je sve na plećima tih nastavnika i da ravnatelj traži način kako da ih nagradi..
Kontekst mi je očigledno negdje ispao...
da ne ulazimo u to tko je u pravu, tko nije, ispravno bi bilo ic na "safely remove hardware", pa onda izvuc, medjutim, ukoliko je stick netaknut, defaultni policy je "quick removal", pa u slucaju da se na stick u tom trenutku nista ne cita ni zapisuje, nista mu se nece dogodit.
ako je racunalo zarazeno, i za to postoji rjesenje, usb stick s fizickom write lock sklopkom (ima ih pqi). virus je na racunalo moga donit sam ucenik. nastavnik nece valjda svaki dan ostajat jos par sati neplaceno da bi provjerava stanje svih racunala u skoli. administratori (placeni) u vecini skola ne postoje. kvalifikacije za nastavnika informatike odredjuje ministarstvo, tako da ukoliko navedeni istih nema, treba se njima obratit, a ako zadovoljava, onda je opet problem u njima jer su kriteriji preniski. kvaliteta nastave, osobito informatike i racunalstva, proporcionalna je ulaganju drzave u obrazovanje na tom podrucju, pa se onda ne treba cudit kad racunalstvo predaju priuceni ljudi sa zavrsenim filozofskim umjesto nekom vrstom racunalnih fakulteta.
nastavnik ciji predmet nema doticaja s racunalima nema potrebe znat dalje od svojih potreba. za sve vise, odrzavanje, ciscenje, prava pristupa itd. postoje administratori, odnosno u 99% skola NE POSTOJE. nastavnik informatike nebi treba vodit brigu za racunala u skoli, vec ih koristit u svrhu svog predmeta, a sukladno programu koji mu je propisan.
teorija je jedno, realnost sasvim druga prica... kad treba te nastavnike popljuvat, onda je odma hajka, a s druge strane, svi se vesele kad se kresu place... pitam se, tko to, a da ima prilike i mogucnosti za nesto drugo, zeli doc u skolu, a da je kvalificiran, sposoban i pun entuzijazma, pogotovo kad vidi da i tamo vrijedi tipicno ponasanje - sto manje radis, sto manje ljuljas barku, to bolje... kad nista ne znas, nista te nece ni pitat ni trazit, a ako nesto znas, iskoristava te se... kako je moguce da osoba zaduzena za drzavnu maturu u skoli ima desetke priznatih sati mjesecno na racun svog "posla", pa efektivno ima tek nekolicinu sati u nastavi, dok jedan informaticar, pored svojih sati u nastavi, pod "ostale poslove" dobije administriranje o kojem moze ili ne mora imat pojma... nisam vidia da je netko reka, treba takve ljude dodatno honorirat, vec su svi profesori svih predmeta jednako kalupizirani po stazu, neovisno o sposobnostima i kvaliteti... i koja je onda poanta trudit se... bolje ako vec nesto zna to iskoristit pa administrirat nesto u fusu, nego gubit vrime na desecima racunala, a sve na lipe oci...
i sam kazes, taj nastavnik ne valja... super! valja upravo onoliko koliko ga se placa... ne zelim nikog podcjenjivat, ali nije isto iz godine u godinu driblat isto zbrajanje, oduzimanje, hrvatski, povijest itd. i iz godine u godinu morat bit u toku. a placa ista... e pa sorry, u jednom trenu covik jednostavno kaze DOSTA...
Znači ti si samo za Misionarku. Sve drugo te ne zanima.
Daj mi objasni zašto bi ja morao kupiti MS Office da bi moje dijete moglo napraviti prezentaciju u PP kojeg jedino prihvaća škola? Imam besplatnu alternativu i ne vidim zašto ju nebi mogao koristiti.
Informatika je puno više od MS Windowsa i MS office-a.
Ne. Ja sam: i za MS ,i za Linux ,i za OS X. Zato jer će svakom od tih klinaca trebati nešto od toga negdje u budućnosti.
Druga je priča kaj se nekaj takvo nebi moglo platiti ni da nam je BDP u godišnjem plusu od 25%.
Ali ,čitat svaki put iste žalopojke istih autora ,postaje dosadno.
BTW, apropo standarda: bilo koji dokument, napravljen u Officeu se može spremit u ODF - od 2010 verzije, nema potrebe za instalacijom nikakvih dodatnih pluginova.
Ja sve svoje dokumente koje šaljem nekome (osim internih), spremam u pdf. To se barem može otvoriti i u najobičnijem browseru.
Radite li vi isto?
Isto to ''učim'' svakoga tko radi sa mnom. Bilo bi nam puno bolje kad bi se malo više ljudi potrudilo barem pročitati koji sve formati postoje!
Nitko te ne tjera - koristi šta hoćeš. Ako imaš besplatnu alternativu ,ti i tvoj klinac ju koristite.
No, i dalje je MSO standard, kao što je i MS Windows standard.
Barem dok Redmond ne ode u Pacifik sa cijelom Kalifornijom, ili vi izmislite toliko dobar OS i uredski paket koji će pokopat MS.
A u ostalom, sto ce Linux u skolama, ko da ce iko ikad posli skole radit na njemu. Mos mislit sta ce Ana iz prvog ce ikad vise sist za linux. A kad dodje kod gazde Mate kao tajnica, racunovodja ili asistentica, vrlo je vjerovtno da ce sjesti za Win masinu, dok je vjerojatnost za Linux masinom jako mala (vjerojatniji je neki Mac jer lijepo izgleda na stolu).
Braco Pingvini, prihvatite da je vasa religija marginalna i to je to. Zasto se uopce vise borite?
I što je najbolje Ani iz prvog će biti potpuno svejedno kada upali word/write/excel/calc ili išta od toga koji je OS ispod toga jer će os primjetiti samo kada nešto ne radi (SERVISSSS!!) ili kada gasi računalo (Idemo DOOOMAAAA!)
Bitno je naučiti principe koji su prenosivi, nije bitno na čemu. Ali ponavljam se.