Ove razvojne ploce bi stvarno trebale bit prisutne i po skolama, pogotovo racunalnim smjerovima... zgodna je to stvar...
Ove razvojne ploce bi stvarno trebale bit prisutne i po skolama, pogotovo racunalnim smjerovima... zgodna je to stvar...
I nije skupa, 129$ nije puno za ovakvu stvar.
$129 je puno, jos odavno postoje slicne stvari po takvim cijenama (npr. gumstix). Raspberry je poseban jer je stvarno jeftin...
A zasto bi itko koristio poluotvoreni Android umjesto Linuxa?
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/246140/is_android_open_not_so_much_study_finds.html
Raspberry je poseban jer je stvarno jeftin...
Raspberry Pi je performansama lošiji od ODROID-X-a.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Jeste što se cjene tiče, ali u performansama nije. Kod ODROID-a je jači hardver. A možeš na njega staviti i Ubuntu.
Jeste što se cjene tiče, ali u performansama nije. Kod ODROID-a je jači hardver. A možeš na njega staviti i Ubuntu.
Za veliku većinu potreba jači hardware od Raspa uopće nije potreban. Nemojmo zaboraviti da za istu cijenu (i to u hr) možemo dobiti neki Atom mbd s memorijom, tako da stvarno ne vidim neku tešku svrhu i potrebu za ODROID-om.
Nije.
IDE ima 40 pinova a ovo 50.
Zaludu nam sve ove niske cijene kad nas deru carinici i špediteri. Baš čitam prije neki dan na Linux Za Sve, ekipa nabavila Raspberry Pi za review, izašlo ih sve skupa preko 650kn. A stvarčica dođe 200-tinjak kn.
Nabijem domovinu na k***c.
Šta su ovo u ovaj 50pin konektor ukopčali?
Zaludu nam sve ove niske cijene kad nas deru carinici i špediteri. Baš čitam prije neki dan na Linux Za Sve, ekipa nabavila Raspberry Pi za review, izašlo ih sve skupa preko 650kn. A stvarčica dođe 200-tinjak kn.
Nema carine, samo špedicija i PDV oko 230kn.
Mene je koštalo sve skupa oko 600 kn, sa hdmi kablom, najeftinijom tipkovnicom i mišem te SD karticom.
BTW, raspberry je spor - bolno spor.
Čini mi se da ovo ipak ima više potencijala zbog bolje procesorske snage, raspberry je ipak zamišljen kao povoljno edukativno sredstvo. Ono što su ljudi znali radit je otići u inozemstvo kupit ga tamo i dofurat natrage jer je ipak puno viši limit za robu koja se unosi putničkim prometom (oko 1000 kn) za razliku od poštanskog (160kn) a i izbjegava se špedicija na taj način.
pa piše ti: LCD/GPIO/ADC/I2C/SPI Interface
To je SPI konektor. Služi za spajanje koječega. Od monitora (kao u slučaju na videu), do kojekakvih senzora i sl.
To je SPI konektor. Služi za spajanje koječega. Od monitora (kao u slučaju na videu), do kojekakvih senzora i sl.
Monitora? Pa ima uređaj microhdmi.
Monitora? Pa ima uređaj microhdmi.
Pa ima, ali ovaj na videu očito nije spojen njime. Izgleda kao displej od laptopa, pa je to vjerojatno razlog.
Na site-u našeg lokalnog Farnel (Element14) zastupnika se pojavio Raspberry na cjeniku. 291Kn + PDV. Nije 35USD, ali nije ni 650Kn :)
Na site-u našeg lokalnog Farnel (Element14) zastupnika se pojavio Raspberry na cjeniku. 291Kn + PDV. Nije 35USD, ali nije ni 650Kn :)
daj link
Raspberry Pi kod domaćeg zastupnika:
http://distribucija.altpro.hr/cjenik.php
U Traži upisati Raspberry
Ako će na to moći windows 8 za arm, odma kupujem.
To možeš zaboraviti. Em je preslabo za tu namjenu, em verzija winsa za arm neće biti dostupna u slobdnoj prodaji.
To možeš zaboraviti. Em je preslabo za tu namjenu, em verzija winsa za arm neće biti dostupna u slobdnoj prodaji.
Što bi bilo preslabo? Siguran sam da će se naći put kako staviti W8 gore..;)
jel znas mozda razliku izmedju b-basic, b-plus i bundle varijanti?
mislim da posto je ovo sad dostupno, vidicu mozemo li to nabavit... iako odroid-x pruza vise mogucnosti...
Dojmljivo i vrlo korisno za one koji se vole praktično baviti informatikom.
Meni se dopada i priznajem da bih volio imati takvo nešto.
jel znas mozda razliku izmedju b-basic, b-plus i bundle varijanti?
mislim da posto je ovo sad dostupno, vidicu mozemo li to nabavit... iako odroid-x pruza vise mogucnosti...
Bio sam već prije prokrstario po Farnelovim siteovima tražeći info što koji set uključuje, ali nisam našao.
Znam samo da je RASPBRRY-PCBA goli Raspberry mbd bez dodataka.
RASPBERRY-PI-B-BASIC i RASPBERRY-PI-B-PLUS su dodaci tipa USB napajanje, USB tipkovnica i USB hub (ne znam što koji kit sadrži) bez Rasp mbd-a.
RASPBERRY-PI-B-BRD-BASIC i RASPBERRY-PI-B-BRD-PLUS su Raspberry mbd + odgovarajući dodatni kit zajedno.
Mislim da je gledajući cijenu najisplativije nabaviti samo Raspberry Pi (RASPBRRY-PCBA), ostalo ili već imaš ili se može nabaviti povoljnije lokalno.
Inače tek da se zna, isporuka još uvijek nije promptna, čeka se nakon predbilježbe još uvijek u cijelom svijetu.
Meni se ovo zaista svidja i ubosti cu si ga sigurno :)
RASPBERRY Pi je odlican uredjajcic, ali imho preslab za multimedijalni/gaming like stroj...
ja cu si uskoro uzeti jednog i truditi se pokrenuti openWRT na njemu i vidim ga kao idealnog home servera/rutera, uz dvije wifi kartice, pokoji usb disk, torrent klijent, svn server...