Kontrola unosa na Wikipediji?

poruka: 13
|
čitano: 3.536
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kontrola unosa na Wikipediji?".
17 godina
neaktivan

Je li to reakcija na Britannicu?

0 0 hvala 0
17 godina

mislim da fakat trebaju uvest nekakvu kontrolu jer ima puno lažnih inforamcija

fuck yeah ako nema riješenja nema ni problema when i'll be rich, you'll be my bitch Bolje biti mrtav pijan nego mrtav hladan!!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kontrola unosa na Wikipediji?
fifiX kaže...

ma da, ali onda više neće biti "encyclopedia that anyone can edit"
C2D e8400 | 4GB DDR2 @ 800MHz | Radeon HD4850 | CL X-FI ExtremeMusic Windows Vista & Windows 7
17 godina
moderator
MocniSkopac kaže...
fifiX kaže...

Bude. Ovo "anyone" se mozda malo presiroko dozivljava (zasto bi to ukljucivalo i zlonamjernike, vandale?). To sto se svakome dozvoljava uredjivanje stranice ne znaci da smije zlorabiti to pravo.
17 godina
neaktivan

Otvoreno polako postaje zatvoreno... Nažalost tako, vjerojatno, mora i biti isključivo iz razloga ljudske prirode... Polako, ali sigurno, Wikipedija postaje ništa drugo nego enciklopedijski "forum" sa svim svojim prednostima i nedostacima. Samo je pitanje u tolikoj količini korisnika tko je user, tko admin a tko moderator? Ako ništa, barem se zna tko je bot. Ili nezna?

Oduvijek sam smatrao Wikipediju eutopijskom idejom i kako se stvari razvijaju, nisam bio daleko od pretpostavke. Isto kao i od svoje preporuke drugima da se informacije s Wikipedije uzimaju s velikom dozom rezerve prema točnosti i ažurnosti te informacije.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
s1m0n kaže...

Otvoreno polako postaje zatvoreno... Nažalost tako, vjerojatno, mora i biti isključivo iz razloga ljudske prirode... Polako, ali sigurno, Wikipedija postaje ništa drugo nego enciklopedijski "forum" sa svim svojim prednostima i nedostacima. Samo je pitanje u tolikoj količini korisnika tko je user, tko admin a tko moderator?

Nije ipak doslo do toga. Vec su se davno prije poceli zasticivati odredjeni clanci koji cu bili cesce mete napada vandala (recimo Atheism). Na tim clancima prvo, ako hoces uciniti neku promjenu, prvo na stranici discussion napises sto-kako-zasto, onda se jave drugi sa svojim misljenjem o tvojoj promjeni i tek kad se svi dogovore, napravit ce se promjena clanka.
17 godina
MocniSkopac kaže...
fifiX kaže...

meni bi bilo bolje kad nebi ju svi mogli uređivat nego samo dovoljno stručni i objektivni ljudi tad bi bila puno bolja
fuck yeah ako nema riješenja nema ni problema when i'll be rich, you'll be my bitch Bolje biti mrtav pijan nego mrtav hladan!!
16 godina
neaktivan
fifiX kaže...
 meni bi bilo bolje kad nebi ju svi mogli uređivat nego samo dovoljno stručni i objektivni ljudi tad bi bila puno bolja
 Ali tada enciklopedija ne bi imala 2,7 miliona članaka, nego možda 27 hiljada
Rijetko koji potpis je zanimljiv.
17 godina
Dženan kaže...
fifiX kaže...
 Ali tada enciklopedija ne bi imala 2,7 miliona članaka, nego možda 27 hiljada
 da svijestan sam toga al bi tada svaki članka bio potpunu a ne ko danas kad postoji hrpa članak koji sadrže jednu do dvije rečenice, a mene više zanimla kvaliteta a ne kvantiteta
17 godina
neaktivan

To i trebaju napravit jer fakat ima previše bolesnika kojima je gušt uništavat tuđi trud jer ne žele čut istinu ili su jednostavno bolesne primitivčine. Malo će kasnit informacije, al bolje da kasne neg da su netočne.Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
BlackD. kaže...

To i trebaju napravit jer fakat ima previše bolesnika kojima je gušt uništavat tuđi trud jer ne žele čut istinu ili su jednostavno bolesne primitivčine. Malo će kasnit informacije, al bolje da kasne neg da su netočne.Namigiva

da točno to istina i točnost prvo, a onda tek brzina ažuriranja i količina članaka
17 godina
moderator
fifiX kaže...
BlackD. kaže...

da točno to istina i točnost prvo, a onda tek brzina ažuriranja i količina članaka
Knol po tom kriteriju nije u prednosti pred Wikipedijom - prelistao sam par clanaka, medju kojima ima onih koji nemaju bas nikakvu vrijednost (sadrze gluposti, a ne "jedinice znanja", pristrani su i neobjektivni) i onih koji su sami za sebe preuski, a nisu povezani s drugim clancima. Nadju se na Knolu i dobri clanci.

No, Knol se definitivno ne moze uzeti kao mjerilo kvalitete pisanja clanaka - velik broj clanaka koji se nalaze na Wikipediji daleko su kvalitetniji i informativniji od clanaka koji se mogu naci na Knolu. Trebat ce proci jos dosta vremena dok se Knol ne korigira - pitanje je hoce li ikad.

Meni osobno filozofija Knola ne lezi - razni samoprozvani strucnjaci (koja je tu razlika u odnosu na Wikipediju?) ce pisati o istoj temi i onda dobis hrpu istih tema razlicitog (cak i suprotnog!) sadrzaja i stavova (ovo je jako bitno jer je tekst na Knolu cesto obojan osobnim stavovima i dozivljajima, dok se na Wikipediji tezi neutralnosti i objektivnosti i inzistira se na referencama).
16 godina
neaktivan

A da možda probate http://en.citizendium.org/wiki/

Rijetko koji potpis je zanimljiv.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice