Dobar članak, super ilustriran i onda napraviš ovakvu bezveznu pogrešku: " Prepoznat ćete ih po boji i šest "šiljaka" koji su na njima kao rezultat difrakcije svjetlosti na Webbovoj leći." Koliko ja znam, šiljci su zbog nosača sekundarnog zrcala, JWST je zrcalni a ne lećni teleskop. Mnogi to neće ni primjetiti, ali zbog nas koji to vidimo treba malko pripaziti a ne direktno prevoditi izvore.
Teleskop Webb snimio poznate "Stupove stvaranja" z
- poruka: 5
- |
- čitano: 5.441
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Također, šiljci su i zbog oblika primarnog zrcala tj. zrcala; https://bigthink.com/starts-with-a-bang/james-webb-spikes/
Divota
Dobro je. Pogledavši ponovo članak, vidim da se Sandro ispravio i napisao stvarne razloge nastanka "šiljaka". Hvala ti Sandro što si poslušao starog Uču, sada je članak izvrstan (ma, bio je on takav i prije osim te jedne greškice)
Dobar članak, super ilustriran i onda napraviš ovakvu bezveznu pogrešku: " Prepoznat ćete ih po boji i šest "šiljaka" koji su na njima kao rezultat difrakcije svjetlosti na Webbovoj leći." Koliko ja znam, šiljci su zbog nosača sekundarnog zrcala, JWST je zrcalni a ne lećni teleskop. Mnogi to neće ni primjetiti, ali zbog nas koji to vidimo treba malko pripaziti a ne direktno prevoditi izvore.
Dobia si ga Sandro. Jbg.