Zaboravimo sad da je odvratnog okusa, ali nije li piti destiliranu vodu nezdravo?
Do pitke vode iz mora – bojom crnjom od crnoga
- poruka: 5
- |
- čitano: 1.084
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Destilirana voda doista ima neugodan, pravo rečeno bljutav okus, baš kao i kišnica. Stoga joj se nakon desalinacije dodaju soli ako je predviđena za piće. U Dalmaciji se u vodu iz čatrnje uvijek dodalo malo vina (bevanda). Inače je mogo povoljnija za druge svrhe, poput pranja rublja i posuđa i grijanje vode - jer ne stvara kamenac.
Hmm, zanimljivo... ko će nego Kinezi?
Još ako je taj HESO materijal jeftin i neopasan po zdravlje i okoliš...
Možda bi mogao poslužiti i u termo-solarnim elektranama umjesto rastopljene soli?
Zaboravimo sad da je odvratnog okusa, ali nije li piti destiliranu vodu nezdravo?
-nezdravo? -umro bi od 'žeđi'.. :) .. jer čista (destilirana) voda je za život beskorisna, potrebni su elektroliti, soli.. krv nije voda :)
-zato postoje dvije riječi-značenja, čista voda, kolokvijalno i znanstveno, uz pitka voda koja znači upravo 'normalnu', 'zdravu'.. ona koja pijenjem daje život (ako već ne i mudros iz rekame..) :))
**
-primjedba za članak, onako picajzlasto.. korištenje riječi destilat umjesto ispraravanje.. tj za npr prirodni ciklus kruženja vode (voda-para-oblak..) nikad nećemo upotrijebiti riječ destilacija nego hlapljenje-ispraravanje i sl. dok se destilati u pravilu odnose na zagrijavanje do vrelišta i frakcije itd.. opisan način dobijanja vode ispraravnjem na staklu, kondenzacija.. nije destilacija, mada je slično, razlika je u dodatanom zagrijavanju npr vatrom, kao što nećemo za suhomesnate proizvode proizvedene sušenjem, reći da su npr pečeni mada je sličnost karikirano usporediva s ovim destilat-hlapljenjem, pogotovo ako sušimo na suncu :)
pa eto,
Riječ je dakako o destilaciji. Voda će se isparavati iz posude,
... riječ je tad ipak o isparavanju-hlapljenju, klasičnim hidrološkim ciklusima u prirodi čak bez utjecaja čovjeka.
-uz to, destilacijom se primarno razdvajaju tekućine (kapljevine) različitih vrelišta.. dok u vom slučaju nemamo više tekućina-mješavinu (kao što i to nije cilj nego čista voda..), kao kod benzina-ulja itd..
-ponovo, nikad u hidrološkom ciklusu neće biti upotrebljena riječ destilacija, nego isprarivanje i sl. kao što postoji i riječ-značenje npr hlapljenje, koje isključuje vrelište tj ispod vrelišta, kao prirodnim putem gdje je važan npr vjetar i površina tekućine itd..