Kraj Windowsa 10 je prilika za Linux? Zorin OS bil

poruka: 79
|
čitano: 6.501
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kraj Windowsa 10 je prilika za Linux? Zorin OS bil".
16 godina
Re: Kraj Windowsa 10 je prilika za Linux? Zorin OS
Entry Point kaže...

..

No to nije razlog da se gazi tisuće i tisuće ljudi koji su dali svoje vrijeme i znanje besplatno. Doslovno imate besplatni OS, sa svime što trebate za osnovne radnje. Besplatni server OS koji pogoni cijeli svijet. Besplatni OS koji je omogućio Androidu da s iOS-om dijeli svijet mobilnih OS-eva. Besplatni OS koji pogoni sva superračunala na svijetu.

Ne razumijem, jesu li vrijednosti toliko iskrivljene da se ovako nešto ne može cijeniti?

-kakve veze s temom, ako je tema win-na-lin, konkoretnije zorin distra i destop-average-joe-juzer.. i besplatnost, superračunala-serveri itd..? možda desktop juzer treba cernov sudarač čestica ili seti program... ili želi tetris, face.. nešto što radi i prosječan tablet s androidom ili mobač.. kao i gaming dio pogotovo za kućne juzere, tj onu teoretsku potencijal grupu koja eto samo što nije prešla na lin i to zorin jer je downloadan x-puta.. onak.. tko ga je downloadao? sync? .. :) pazi, cifra podnaslova, 100.000 preuzimanja u samo dva dana.. .. ok, i sad ga od tog broja koristi koliko? +2 nova? jedan? :) ..

edit: .. ok, postoji i 'dublji' razlog zašto na ovakvim mediskim (97% promo-reklamama, nešto s razlogom-interesom, no kao prikriveno..) .. je klasični interes, tj baš zorin od svih bezbrojnih distri, .. pri čemu je to jedan od rijeđih primjera komercijale.. tj verzije koja ima cijenu.. dok se inače linux promovira kao free.. odnosno kako već u citatu spominješ blagodati-dobrobiti besplatnog osa.. osim što zorin to nije, tj ovisi.. može i ne mora biti.. a kad mediji nešto rade, obično to rade iz interesa.. dok ja ne vidim tih 100.000 .. netko vidi? jel barem jedan posto skočio udio linuxa ili zorin-distre? .. što tad znači 100.000 downloada.. može i milijarda.. i? .. onak, rado ću sam uzeti nešto što je meni dobro, korisno.. pogotovo mukte-free, a i platiti ako to želim-trebam kad već plaćam sve ostalo.. no kad me se uvjerava 'da kiša pada' dok mi istovremeno netko piša za vrat, nisam recimo oduševljen.. tj klasični cinik-skeptik uvjek vidim nešto drugo-treće u reklami, od onog što bi inače averagejoe trebao vidjeti i napraviti :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 0:00 (ihush).
10 godina

Najbolje mi je kad win fanboy stavlja user share kao neko mjerilo da nešto valja. 

Ljudi koriste ono što im odgovara. Meni je linux jako ugodan za koristiti. I da je market share 0.1% i da košta 100€ godišnje i dalje bih ga koristio. 

Moj PC  
2 0 hvala 1
11 mjeseci
Svašta , pa zaista Linux ima svojih dobrih prednosti nad M$ osevima u mnogim slučajevima. Kad čitaš ove komentatore što su prezadovoljni savršenim M$ čudiš im se jer sam uvidio mnoge gluposti i pogotovo što je meni uistinu olakšan rad za ono što trebam i zaista svaki put kad upalim win11 naživciram se, moguće jednim dijelom što ga tako rijetko dižem pa uvijek nešto vrti pa moram čekati, pa onda neda da se ugasi i vrti, toga na Linuxu nema. I najbitnije što me je win zaista ograničavao u radu. Istina win ima ljudima neke bitne aplikacije koje nisu podržane na Linuxu no ima nekih niša gdje su aplikacije bolje nego na windowsima. Danas za Office dovoljan je samo Browser tako da velika većina bi mogla na linux, oni što zaista trebaju licenciran plaćen paket office tih zaista ne bi trebalo biti mnogo kao što se spominje i činjenica da sam M$ gura taj 365. A sad igrice to je druga stvar no ljudi se snalaze i Linux tu raste.

E sad da je Linux savršen, smeta mi na Gnomu kad radim i kopiram nešto te kad mi gore nakači obavijest da je kopiranje gotovo i ne makne obavijest te mi smeta za daljnji multitasking i moram x kliknuti (bio bih jako zahvalan kad bi se to moglo negdje dolje prebaciti ili da se automatski makne za par sekundi). Isto bih bio zahvalan da mogu isključiti logiranje, te za svaki klinac da moram opet potvrditi lozinkom (ali to ubija i na androidu i na Win to obavezno logiranje smeta gdje mi je jednom prilikom prošle godine pao OS i crkao SSD radi nekog kurca). Htio bih slobodu izbora pa tko hoće nek isključi, osobno ne iznosim računalo i samo ja ga koristim , a lako ću ja zaključati privatnu zbirku.
I win11 mi u par navrata spasio podatke na PHD, slučajno isčupao iz USB krivi PHD te je nakon sljedećeg spajanja pokazivalo da je prazan (srce mi stalo) ali kad sam ga ubacio u win11 ovaj ga je popravio. Bio bih zahvalan kad bi me netko uputio na tako nešto na Linuxu za popravak, mislim da postoji zato što LG tv isto popravlja USB kad ga uštekam.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

taj Zorin iskače iz paštete na svakom drugom tech videu na YT...

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 godina
Cryogenic kaže...
Gallu kaže...
Pa očito tebe boli jer eto - tu si i "jako zadovoljan svojim windowsima"...

Nakon što je kolega popljuvao Windowse, ja sam rekao da ja ne dijelim takvo mišljenje i da sam suprotno od njega, zadovoljan Windowsima. Svašta kolega. Stvarno si se trebao više igrati sa puzlama u djetinjstvu. Svakako sretno.

Pa eto. Još jednom potvrđuješ da te boli kada netko nešto kaže o voljenim windowsima pa odlučiš trollati po svakoj temi koja ima ikakve teme s linuxom.

Sretno tebi infantilni fanboyu...

12 godina
60nine kaže...

taj Zorin iskače iz paštete na svakom drugom tech videu na YT...

A najgore od svega je što je sav software najmanje dvije, a u prosjeku 3 godine iza njihove baze Ubuntu-a. Zato mi se nikada nije sviđao.

Nadglednik dina
16 godina

Pa pukneš Snap gore i on sam upravlja nadogradnjama softvera, ali mene više muče nadogradnje Zorin OSa koje nisu tako glatke kao Mint (i hrpe drugih distri)...

Ali sve u svemu u kontekstu zamjene Windowsa s Linuxom, Zorin je mila majka, iako da, stalno ga sad guraju, naravno plaćenu verziju...

meni je elemental OS baš razočaranje (uplatio im i par € preko PayPala u dobroj vjeri, al' se zajebah)...

Ju je je? Je ju je!
14 godina
Gallu kaže...
Cryogenic kaže...
Gallu kaže...
Pa očito tebe boli jer eto - tu si i "jako zadovoljan svojim windowsima"...

Nakon što je kolega popljuvao Windowse, ja sam rekao da ja ne dijelim takvo mišljenje i da sam suprotno od njega, zadovoljan Windowsima. Svašta kolega. Stvarno si se trebao više igrati sa puzlama u djetinjstvu. Svakako sretno.

Pa eto. Još jednom potvrđuješ da te boli kada netko nešto kaže o voljenim windowsima pa odlučiš trollati po svakoj temi koja ima ikakve teme s linuxom.

Sretno tebi infantilni fanboyu...

A to su točno dvije nove teme o linuxu u zadnjih 10 godina na forumu . Nitko ne krivi linux, niti ima išta protiv njega, ja koristim meni jednostavniju stvar i neka svatko koristi šta može i šta hoće. Sam sam bio na Kali linuxu godinama i koristio ga za svakakve stvari, ali nisam ovo ispod napisano radio/pisao. 

- gurao pod nos

- vrijeđao ostale korisnike ostalih os'ova da žive u pećini da ne vide svijetlo,

- da su Windows useri stado koji će kad tad prijeći na linux,

- da kad se prijeđe kritična masa, svi smo najebali, najbolji trenutak za instalirati Linux je sada.

- da su windows useri tetkice koji se useru kad se promijene ikone na windowsima

- da "svi okorjeli windows korisnici pate od stockholmskog sindroma jer je svaka minuta koju moram koristiti windowse cista patnja i mucenje. Windows je teroriziranje svjetske populacije"

To nije fanatizam, elitizam, evanđelističko ponašanje? Teški fanboyizam i religiozno forsiranje svojeg izbora. E tu je problem. Radi se o karakteristikama i paternu ponašanja ljudi, a kolko vidim nitko ni A nije rekao niti se osvrnuo na ove fanatične izjave od strane Linuksaša, naprosto podržavate ponašanje svojih kolega i ja sam eto problem.  Ja sam osjetljiv na nekulturna ponašanja i nezdravu dinamiku diskusije i jbg, bit ću naporan kad vidim ovakva ponašanja. Nisam vidio/čitao da Windows/iOS juzeri baš ovako pišu. Moje šeranje mojeg iskustva sa windowsima i ne slaganje sa kolegom Ante nemože tehnički biti trolanje nego replika. Pustite druge da žive, ne preseravajte se vašim izborima, nikog ne boli ona stvar, poštujte izbore drugih ljudi, generalno je nekulturno i neodgojeno onako iznad razgovarati. Ko LGBT zajednica ste, želite da vas što više ljudi prihvati, forsirate svoj izbor, koga interesira ono što radite u svoja 4 zida i nebitni ste jer ste vi napravili najbolju stvar u životu i eto prešli na Linux i kako vama Linux odgovara, nikog to ne interesira. Imate 2.08% juzera od 1991'e, što ne znači da je Linux loš, samo kompliciraniji za većinu ljudi, a na te ljude se gleda kao da su tetkice. Čemu i zašto. Ljudi će uvijek izabrati jednostavnije/praktičnije, i netreba ih se etiketirati a pogotovo ne krenuti u krusadu ili križarski rat sa gore navedenim izjavama. Živi i pusti druge da žive. Hvala, đenja i prijatno.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:03 (Cryogenic).
10 godina
Stric_Jura kaže...

Pa pukneš Snap gore i on sam upravlja nadogradnjama softvera, ali mene više muče nadogradnje Zorin OSa koje nisu tako glatke kao Mint (i hrpe drugih distri)...

Ali sve u svemu u kontekstu zamjene Windowsa s Linuxom, Zorin je mila majka, iako da, stalno ga sad guraju, naravno plaćenu verziju...

meni je elemental OS baš razočaranje (uplatio im i par € preko PayPala u dobroj vjeri, al' se zajebah)...

Izgleda da su imali neke svađe i pola ljudi otislo pa je razvoj naglo usporio.

Ja cu probat novi Popos kad izađe iz bete. Baza im je debian, al koriste svoj COSMIC DE. Neke stvari koje ima su bili integrirali u gnome i to mi je bilo dost dobro, al to je bilo u prijasnjim verzijama. Sad su gnome odbacili.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina

jedina podjela u IT-u koju potpisujem je:

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
5 0 hvala 0
5 godina

Pa je. Čim se osjetiš prozvanim i moraš krenuti glumiti white Knighta - da to je tipičan primjer fanboyizma. Ni ne vidiš to koliko si zaslijepljen u svojoj ludosti da moraš pisati kile teksta i opravdavati se.
Ali ima jedna izreka - s budalama se ne raspravlja...
Aj bok...

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:54 (Gallu).
14 godina
Gallu kaže...
Pa je. Čim se osjetiš prozvanim i moraš krenuti glumiti white Knighta - da to je tipičan primjer fanboyizma. Ni ne vidiš to Liko si zaslijepljen u svojoj ludosti da moraš pisati kile teksta i opravdavati se.
Ako bok...

Vidim da se rasprava pretvorila u vrijeđanje, umjesto da ostane na argumentima. Vidim ja, prijatelju, puno je tu energije, puno osjećaja, sve to vrije, kuha se. Ali znaš što kažu kad ne znaš što ćeš s emocijama, izbaciš ih kroz caps lock i uvrede. Happens to the best of us.  . I ne, ne "glumim" nikakvog viteza, samo ukazujem na ismijavanja drugih korisnika, koje ti očito podržavaš. Očito su budale oni koje ne žele biti ismijavani. Predmet - Logika, Fakultet Youtube, Facebook diploma.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:13 (Cryogenic).
10 godina
Cryogenic kaže...
Gallu kaže...
Pa je. Čim se osjetiš prozvanim i moraš krenuti glumiti white Knighta - da to je tipičan primjer fanboyizma. Ni ne vidiš to Liko si zaslijepljen u svojoj ludosti da moraš pisati kile teksta i opravdavati se.
Ako bok...

Vidim da se rasprava pretvorila u vrijeđanje, umjesto da ostane na argumentima. Vidim ja, prijatelju, puno je tu energije, puno osjećaja, sve to vrije, kuha se. Ali znaš što kažu kad ne znaš što ćeš s emocijama, izbaciš ih kroz caps lock i uvrede. Happens to the best of us.  . I ne, ne "glumim" nikakvog viteza, samo ukazujem na ismijavanja drugih korisnika, koje ti očito podržavaš. Očito su budale oni koje ne žele biti ismijavani. Predmet - Logika, Fakultet Youtube, Facebook diploma.

O kakvim arugmentima pricas ? Argumenti za kaj tocno ?

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
15 godina

Postoje i Windowsi 10 i 11 LTSC sa nešto dužom podrškom i bez svih onih gluposti koje idu u sve "standardne" Windowse.

0 0 hvala 1
16 godina
sidorovich kaže...

Postoje i Windowsi 10 i 11 LTSC sa nešto dužom podrškom i bez svih onih gluposti koje idu u sve "standardne" Windowse.

-da.. no nisu lako dostupni juzerima... bez npr candykreša, support do 2029-32..

+ traži IoT..

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:27 (ihush).
14 godina
ihush kaže...
sidorovich kaže...

-da.. no nisu lako dostupni juzerima... bez npr candykreša, support do 2029-32..

+ traži IoT..

ihush , molim te pojasni, što jednostavnije... 

Nisam ja ništa prčko.
16 godina
Spiridon kaže...
ihush kaže...
sidorovich kaže...

+ traži IoT..

-koje pojašnjenje je potrebno? npr ako u google utipkaš riječi: windows, lstc,ltsc, iot.. što će google dati u rezultatima, prvih nekoliko linkova?

-iot-ent ima 10god support, izašao 2024, što matematički kaže da ima support do 2034, jamčen..

-kao i to da običnim juzerima nije više dostupan 32bitni os, ne samo win, ostali.. no naravno i dalje postoji pa ako baš netko treba ili ima hw-cpu koji ne podržava x64bit može i 32bit.. itd.

-a jedini problem je što te verzije-licence nisu dostupne juzerima vulgaris.. no internet zna i može sve.. npr za ući u insider trebaš kreirati ms-acc, zatim ti daju 90trial verziju itd.. onak, ms ne daje baš svima sve samo tako.. 

-os je isti, tj win je jedan, clientski, dok posotji i serverski (kernel).. ostalo je skoro isto, tj nekad davno se od servera radio workstation dodavanjem dijelova koje server inače nema, kao gui-audio itd.. a to je prije nekog vremena od w10 postala posebna licenca koju aktiviraš kao dodanu-upgrade na pro.. i vrlo skupa .. no ovaj odlomak služi tome kako bi rekao-naglasio da je to jedan win-os, isti.. razlika je samo u licenci.. time supportu, smeću, .. i da nije na prvu dostupno baš svima, tj da oni kojima je teško pogoditi ni ne trebaju nastavljati.. nije za njih :) ..

** ili

google-ai verzija:

AI pregled
Windows LTSC and IoT are related components of Windows' specialized operating system offerings: IoT (Internet of Things) is for devices that connect to a network, while LTSC (Long-Term Servicing Channel) is a support model that provides a 10-year lifecycle for a stable, unchanging version of Windows. Windows IoT Enterprise LTSC combines these concepts, creating a version of Windows specifically designed for long-life, fixed-function devices like ATMs, kiosks, and industrial equipment that require maximum stability and long-term support.
Windows IoT Enterprise LTSC
Purpose: Tailored for specialized, fixed-purpose devices rather than general-purpose computers.
Use cases: Common in industries like banking, healthcare, manufacturing, and retail for devices such as point-of-sale systems, medical equipment, and industrial controllers.
Support lifecycle: Each release is supported for 10 years, receiving only security, quality, and stability updates—no new feature updates—to ensure stability.
Security and features: Shares the same security and management foundation as Windows Enterprise but includes features to "lock down" the device experience for specific use cases.
Licensing: Requires a specific license for deployment and is not a replacement for a standard Windows desktop operating system.
Windows LTSC (non-IoT)
Purpose: For general-purpose devices (e.g., PCs) that need long-term support with stable functionality and features.
Support lifecycle: Also has a 10-year lifecycle, but the end-of-support date varies by version.
Note: The specific version of LTSC you use is different from the IoT version. For example, Windows 11 IoT Enterprise LTSC is a different product from standard Windows 11 Enterprise LTSC, which is for general-purpose devices.
Key differences
Target Device: IoT Enterprise LTSC is for specialty devices, while standard Enterprise LTSC is for general PCs.
Updates: IoT Enterprise LTSC is designed for stability and receives only security and quality updates.
Features: IoT Enterprise LTSC has more "lockdown" features than standard Enterprise LTSC.
Licensing: Both are different products and require different licenses.

tj glavna razlika je pc-iot, kao ciljani uređaji, pri čemu pc ima sve fičere kao bios, tpm-ostalo.. a uređaj 'kutijica' ne mora imati ništa, no os-win je isti, identičan.. 

.. a uz to postoji i arm verzija, npr za tablet-uređaje i sl. .. jedino je problem same instalacije ili pristupa uređaju, sličnije kako se rootaju mobači i sl. ..

zato npr win11-iot ne traži kao uvjet tpm, podržava, ako ima-radi.. ako nema, opet radi.. tj ono što npr rufusom juzer može ispraviti na home-pro normalnoj verziji win installa..

edit: .. ono kad ms nešto kaže.. i naravno varijacije na temu što je rekao, kao trajanje-lifecicle-support.. :)

What's new in Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 | Microsoft Learn

-pa tako kaže, do 2032.. (zato tamo navodim 2029-2032..) jer po jednom pravilu je +10god, po drugom nešto drugo.. :) ili ofrlje, sve ima iza 2030te.. dok aktualne licence home-pro-11 imaju 24-36mj jamčeni support.. pa im istiće već 27me.. itd.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 1:18 (ihush).
16 godina
Spiridon kaže...
ihush kaže...
sidorovich kaže...

+ traži IoT..

a ti ga baš jebeš po tavanu ?!?

prst me boli od scrollanja

Ju je je? Je ju je!
16 godina

.. paušalnim (ofrlje) prebrojavanjem.. uz ostale znanstvene i one druge metode kao grah-soc.. za sad od 100.000 downloada u par dana, kako ponavlja promo text, čak možda točno, našao sam konkretno jednog juzera više, zorina.. u pripadnoj linux temi, što će reć, ipak se kreće! :) ..

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice