Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.949.999
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Electroroll kaže...

Hvala svima na odgovorima, situacija je da ova trenutna grafička ide na računalo u ured, te sam zato mislio kupiti novu kad mi je već sada prilika preko firme kupiti. Mislio sam bar matičnu ne dirati, nego na nju staviti hardware sa maximalnim učinkom, nije da mi i treba neka posebna konfiguracija, pošto mi se igranje svodi na fm 2017, cs global offensive, civilization VI i slično.

Za procesor znam odavno da nije dorastao trenutnim standardima, imate li možda onda preporuku koji procesor i grafičku spojiti na ovu matičnu, da puno ne čačkam sa hardwareom i cijenama koje nisu dorasle mojim željama? Polovno bi radije izbjegao.

Ti mozes staviti FX na tu plocu i bez problema gejmati sa RX 470, eto ti video iznad kako se ponasa FX sa malo jacom grafom u novijim naslovima.

Proc je slab da, ali FX ce tu popraviti stvar.

Ici na g4560+plocu+ddr4 nema smisla jer tebi samo treba procesor ne ostalo.

Dakle tvoja preporuka je defintivno fx procesor i i rx grafička, matičnu ostavljam do daljnjega?

16 godina

Mislm ovaj proc je star 10 godina, zar ne bi fx+2 gb grafička bar malo dao efekta...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.5.2017 21:47 (Electroroll).
13 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Ta fury je jaca ne previse, opet trosi vise i grije vise, a najgori problem je manjak rama
tako su ljudi uzimali prije koju godinu i grafe sa 2gb poput gtx 770, pa su poslije pozalili

ma fury je propast od grafe cim je izasla!

https://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/RX_580_Nitro_Plus/30.html

rx 580 skoro pa dostigla i Fury-X model!

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
neaktivan
Electroroll kaže...

Dakle tvoja preporuka je defintivno fx procesor i i rx grafička, matičnu ostavljam do daljnjega?

Pogledaj link bas na kraju imas FPS sa ostala 3 procesora pa ce ti biti jasno i dace ti najbolji odgovor jel ti treba nova ploca/proc i ram ili samo stavis proc na tu veoma pristojnu plocu 

Ukratko, imas opciju uzeti samo CPU i plug'n'play, ili uzeti cpu+plocu+ram, sve ponovo reinstalirati i dobiti cca 5-10% performansi, tvoj izbor na kraju 

p.s. na tom kanalu imas i druge igre benchane sa 4 razlicita procesora.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
chaselol kaže... 

R9 Fury Nitro je jednostavno bolja u svakom pogledu od sve i jedne 480/580 8gb i 1060 6gb, a da ce manjak vram-a od 4gb HBM-a biti problem, daj molim te  

4gb je 4gb i tu ništa ne pomaže, tim više jer amdova memorijska kompresija nije niti približno dobra kao nvidijina, što bi možda malo ispasilo stvar

već je bilo testova gdje se pokazuje da fury jednostavno ima stutter fest čim igra potegne više od 4gb, a toga će u budućnosti biti sve više

upali na tomb rideru max teksture pa da vidiš stutter fešte sa fury, a može ih snagom gpu gurati bez problema... a toga će biti sve više i više

13 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

upali na tomb rideru max teksture pa da vidiš stutter fešte sa fury, a može ih snagom gpu gurati bez problema... a toga će biti sve više i više

i ptice na grani znaju da je razlika izmedju najtezih tekstura i high skoro pa nepostojeca, da ne pominjem medium a low i najmanja je gdje se primjeti

http://www.techspot.com/review/1128-rise-of-the-tomb-raider-benchmarks/page6.html

ne znam samo sto su svi zapjenili da igraju na ultra, kad im i high teksture pruzaju 99.8% identican gameplay ali valjda psiha ne dozvoljava uzivanje ako znas da nisi sve zakucao na max 

4gb je dovoljno za 1080p i u naredne 2 godine ce biti, kad ti zatreba vise trebace ti i jaca grafa sigurno

17 godina
Je samo sta ce sa fx ostati na mrtvoj platformi i nece moci nista nadograditi a koristeni cpu dodje ise nego novi g4560 tako da meni nema smisla bacati lovu na staru platformu, nova platforma nije toliko skupa a imas i garanciju i mogucnost kasnije nadogradnje na jaci cpu. Stedjeti za novu plocu, cpu i ddr4 je po meni bolja opcija, ako vec ima 1200kn, znaci ostaje mu 360kn ako kupi rx460, znaci jos cca 1000kn i ima novo sve s garancijom, a ovo svje star proda tako da nadogradnja ce izaci dosta manje od 1k kn a ima sve novo
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
odjavljen
Vodič za odabir grafičke kartice

Ultra teksture su za 4K ekrane, na neznam tko kuži razliku na full HD ekranu.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pitanje je koliko je isplativo.

Nek proda svoj cpu za 200, doda 400 i etomu polovan 8300/8320/e s garancijom skupi jos 300 i uzme rx 470 i dobije pravu malu zvjerku 60fps  high detalji sve igre danas, a 460 nije ni 45fps medium grafa

12 godina
chaselol kaže... 

4gb je dovoljno za 1080p i u naredne 2 godine ce biti, kad ti zatreba vise trebace ti i jaca grafa sigurno

isto su govorili i za 2gb još prije samo dvije godine....

XXX kaže...

Ultra teksture su za 4K ekrane, na neznam tko kuži razliku na full HD ekranu.

možda na toj igri, no igre postaju sve gladnije za vramom i to je činjenica

bivša gtx570 koju sam posudio do frenda je mogla tjerati gta5 na sasvim solidnim postavkama, osim jednog problema - manjka vrama, koji se posebno osjetio na teksturama

sa mid postavkama i teksturama na high mogao sam igrati na 40-60 fps, no to je tražilo skoro 2gb vrama, ja sam stisnuo opciju ignore vram limit i samo zbog manjka vrama igra je svako malo bila stuitter fest

4gb je dosta možda za 470 i slabije grafe, makar bi ja i 470 radije uzeo sa 8gb jer situacija koju sam iskusio sa gta može već sutra biti s hrpom drugih igara

fury je bila odlična grafa u svoje vrijeme, no manjak vrama je definitivno ne svrstava u grafe koje danas treba uzimati za neko buduće vrijeme

16 godina
Patrick_cro kaže...
Je samo sta ce sa fx ostati na mrtvoj platformi i nece moci nista nadograditi a koristeni cpu dodje ise nego novi g4560 tako da meni nema smisla bacati lovu na staru platformu, nova platforma nije toliko skupa a imas i garanciju i mogucnost kasnije nadogradnje na jaci cpu. Stedjeti za novu plocu, cpu i ddr4 je po meni bolja opcija, ako vec ima 1200kn, znaci ostaje mu 360kn ako kupi rx460, znaci jos cca 1000kn i ima novo sve s garancijom, a ovo svje star proda tako da nadogradnja ce izaci dosta manje od 1k kn a ima sve novo

Slažem se da gledajući isplativost ima smisla sve što govoriš, al ajde da preoblikujem pitanje:

Da li sa starom platformom, fx procesorom i postojećom ili ako treba novom grafičkom dobivam kvalitetu i zadovoljstvo gaminga idućih par godina?

Nisam picajzla, ne mora sve biti u max, samo eto želio bih izbjeći opet ovakvu situaciju, da kupujem sad nove stvari a nakon par godina budem morao sve prodavati  (tlakatlakatlakamije).

16 godina
chaselol kaže...

Nek proda svoj cpu za 200, doda 400 i etomu polovan 8300/8320/e s garancijom skupi jos 300 i uzme rx 470 i dobije pravu malu zvjerku 60fps  high detalji sve igre danas, a 460 nije ni 45fps medium grafa

E o tome ti je pričam, oću li za 2 godine opet morati o istome razmišljati ako sad napravim tako?

8 godina
chaselol kaže...

Po mom mišljenju korisnicima koji imaju fx 8xxx ispod r5 1600 se ne isplati ici. Nije loš izbor nekog rabljenog fx 8xxx za njega, na njušci sam vidio dva fx-sa 8300 za 750 kn. Realno to je previše para za taj proc. Možda izleti neš povoljnije.

13 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

možda na toj igri, no igre postaju sve gladnije za vramom i to je činjenica

bivša gtx570 koju sam posudio do frenda je mogla tjerati gta5 na sasvim solidnim postavkama, osim jednog problema - manjka vrama, koji se posebno osjetio na teksturama

sa mid postavkama i teksturama na high mogao sam igrati na 40-60 fps, no to je tražilo skoro 2gb vrama, ja sam stisnuo opciju ignore vram limit i samo zbog manjka vrama igra je svako malo bila stuitter fest

4gb je dosta možda za 470 i slabije grafe, makar bi ja i 470 radije uzeo sa 8gb jer situacija koju sam iskusio sa gta može već sutra biti s hrpom drugih igara

fury je bila odlična grafa u svoje vrijeme, no manjak vrama je definitivno ne svrstava u grafe koje danas treba uzimati za neko buduće vrijeme

Daj uozbilji se stvarno, 4gb da je problem danas to je stvarno smijesno 

Furija je best buy grafa od 2000-2500 vani i kraj price, imate linkove iznad bezveze se vodi ova rasprava. EOD

Electroroll kaže...

E o tome ti je pričam, oću li za 2 godine opet morati o istome razmišljati ako sad napravim tako?

Pa vidi, druga opcija ti je tj najjeftinija je g4560+ploca+ram, ta kombinacija bi se isplatila uzeti samo da uzimas novu masinu, ali steta je kod tebe jer imas stvarno dobru plocu, dok ces za tog pentiuma morati uzeti neku najjeftiniju i staviti komponente samo da rade. Nema tu nista lose, ali isto tako ovo je 2017 a taj g4560 je dual core procesor, koji se vec zagusi cesto zbog dvije jezgre i gdje ce fx 83xx biti bolji jer ce imati manje dropove.

Uglavnom, po meni se vise isplati ubosti jacu grafiku ~ rx 470 (koja je stvarno sve sto ti treba za 1080p 60fps danas high detalji) a RX 460 je 2-3 klase ispod.

Ponavljam evo ti par video klipova, ako te mrzi sve gledati samo odvrti pred kraj i pogledaj tabele pa ces vidjeti i sam odluci sta je najbolje za tebe

17 godina
odjavljen

Na G4560 imam manje drpove nego na FX-u 8320 4.3 ghza. Također u dosta igara imam bolji FPS ( fallout 4, dark souls 3, xcom 2 i td.), u principu nigdje nisam izgubio osim kad komp treba nekaj winrarart, tad je to puno sporije ali je zato u drugim stvarima brži, od paljenja/gašenja pa i do brzine pokretanja aplikacija, naravno ne u smislu da ih istovremeno možeš pokrenuti puno kao na FX-u. To koliko je komp hladniji i tiši ne moram ni spomijnati. Naravno tu je nova garancija na tri godine i mogućnost nadogradnje na i7. Tko je iskoristio priliku i prodao AM3+ u pravom trenutku, mogao je prelazak odraditi za 0 kn 

Njemu se ne isplati prodaja i prelazak na G4560 jer ne vjerujem da bu to više uspio dobro prodati. Nek ubode polovni FX i polovnu RX 470 i nek to gura dok ide. Ima dobru ploču pa nije problem. Jedino mora biti svijestan da bu se to ljeti fino grijalo, ali da bu se fino na tome igra, bude.

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
A ako prdne maticna nek se lupa glavom u zid koji je klinac nadogradivao staru platformu, neznam od kud ste dosli sa rx470 ali ona nije ni priblizno u tom cijenovnom rangu. Sjecam se da sam se sam zahebo dok sam nadogradivao staru agp masinu sa 7600gt i pljunuo nekih 1200kn na nju pa ju za par mjeseci prodao za 400kn da se rijesim jer je dosao novi standard. Fx8xxx ipc je banana i to zesca a pogotovo jer nece sigurno igrati na ultra detaljima pa ce slab ipc jos vise doci do izrazaja, ako se ide na jacu grafu i ultra detalja onda da, ali onda pricamo i znacajno vecem ulaganju u hardwer, znaci cpu 700kn, grafa 1500. Znaci 2200kn baciti pa si opet na mrrvoj platformi i nema nikakve nove nadogradnje, a nedaj boze da nesto ode.
17 godina
odjavljen

ak prdne matična i ako nema garancije kupi novu, nije to Intel, nove AM3+ matične se proizvode i danas...ne samo da se proizvode nego su i nadograđene svi novotarijama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.5.2017 10:51 (XXX).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

OK, mislim da ste mi poprilično detaljno razradili opcije i hvala na tome, mislim da ću za sada ići sa opcijom nadogradnje, ako uspijem naći nešto jeftino, a ako jednog dana nešto prdne u vitar ili ako za par godina odlučim na novu tehnologiju prijeći, kupujem novu matičnu i to je to...

Jedini problem trenutni mi je što je rx 470 i fx daleko iznad početne ideje zamjene stare grafičke sa novom u nižem cjenovnom rangu :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Ta fury je jaca ne previse, opet trosi vise i grije vise, a najgori problem je manjak rama
tako su ljudi uzimali prije koju godinu i grafe sa 2gb poput gtx 770, pa su poslije pozalili

istina ,ja sam jedan od onih koji je uzeo gtx770 2gb za 3 soma kn, danas je mogu prodat za 700 kn max, a u današnjim igrama joj kronično fali još 2gb.

sad i ja gledam na šta da pređem, nisam pametan.

neznam išao bi do neke cijene opet od 3 soma, pa gledam dali da pričekam pad cijena i uzemem si gtx1070 ili?

može raspon cijene biti od 2 -3 soma, sad sve ovisi šta mi je najisplativije i omjer uloženo-dobiveno s obzirom na moj procesor.

šta mi predlažete?

više sam na strani nvidije radi podrške, drivera, shadowplaya...itd ali ako se ati pokaže za mene dobar ulog onda nema kaj razmišljat.

11 godina

RX 580 je best buy, ako igras na 60Hz i FHD rezoluciji pa biraj model i mislim da ti ne treba 8GB na toj grafi. Prednost u odnosu na 1070 je sto manje gubis eventualnom prodajom, a ako zelis biti miran dulje vrijeme mozda 1070. To po meni nije tak pametno jer ce rang 1070tke pasti u mid range iduce god.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.5.2017 13:05 (The_Fichek).
12 godina

Zanima me grafička kartica za renderiranje. Trenutno koristim 2xGTX970 i baš sam zadovoljan s njima. Nažalost, jedna je crkla, a drugu ću prebaciti u drugi PC. Planirao sam sada uzeti jednu karticu, ili GTX1080 ili GTX1080ti, koja je bolja za obavljanje ovog posla? Pretežno radim u 3DS MAX-u dizajn. Također mogu i druge kartice doći u obzir osim navedenih. Hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

RX 580 je best buy, ako igras na 60Hz i FHD rezoluciji pa biraj model i mislim da ti ne treba 8GB na toj grafi. Prednost u odnosu na 1070 je sto manje gubis eventualnom prodajom, a ako zelis biti miran dulje vrijeme mozda 1070. To po meni nije tak pametno jer ce rang 1070tke pasti u mid range iduce god.

igram na 144hz fhd ali ako bi i išao na rx580 onda bi uzeo 8gb jer je razlika par sto kn.

13 godina
neaktivan
ZeNGe_CRO-mt kaže...

istina ,ja sam jedan od onih koji je uzeo gtx770 2gb za 3 soma kn, danas je mogu prodat za 700 kn max, a u današnjim igrama joj kronično fali još 2gb.

sad i ja gledam na šta da pređem, nisam pametan.

neznam išao bi do neke cijene opet od 3 soma, pa gledam dali da pričekam pad cijena i uzemem si gtx1070 ili?

može raspon cijene biti od 2 -3 soma, sad sve ovisi šta mi je najisplativije i omjer uloženo-dobiveno s obzirom na moj procesor.

šta mi predlažete?

više sam na strani nvidije radi podrške, drivera, shadowplaya...itd ali ako se ati pokaže za mene dobar ulog onda nema kaj razmišljat.

http://www.anandtech.com/bench/product/1768?vs=1872

clocknes je na nivo 480 a ostatak u dzep za ljeto 

ili 

https://www.centro.hr/sapphire-rx-580-pulse-oc-4gb-gddr5-lite.aspx

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.5.2017 13:34 (chaselol).
11 godina

Iskreno ne znam koliki je bottleneck FX 8320 za gtx 1070, tako da je mozda i bolje 580 + novi Intel ili Ryzen, ali to je onda i vise para. U svakom slucaju ce se morati smanjivati postavke da se dostigne neki broj blizu 144 kod novih naslova.

Gigabyte Gaming 580 4GB za 1950kn mi se cini best buy od 580tki, a Aorus mi se cini kao ista grafa sa malo vecim clockovima i drugim logom.

Nema nekog smisla 8GB kod te grafe, tim vise sto je 144Hz monitor, znaci neces ukljucivati postavke koje masivno jedu memoriju i fps.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.5.2017 13:50 (The_Fichek).
15 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Iskreno ne znam koliki je bottleneck FX 8320 za gtx 1070, tako da je mozda i bolje 580 + novi Intel ili Ryzen, ali to je onda i vise para. U svakom slucaju ce se morati smanjivati postavke da se dostigne neki broj blizu 144 kod novih naslova.

Nece pomoc spustanje postavki u velikom broju naslova, fx jednostavno ne moze izgurat 144fps bez obzira na postavke...

13 godina
protjeran
Bn je ogroman, fps je kolegi cyberu s foruma doslovno prepolovljen s fx 8xxx i 1070!lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
Stjepanj kaže...
Bn je ogroman, fps je kolegi cyberu s foruma doslovno prepolovljen s fx 8xxx i 1070!lp

Procesor jednostavno ne može izračunati dovoljan broj slika u sekundi, neovisno o bilo kakvim postavkama u igri...

Overclock s 3.5 na 4.7 i opet ne pomaže. Pa sam sad stavio proc na 4.2GHz, puno manje struje, grijanje, malo ga štedim...

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.5.2017 21:03 (CyberDemonVZ).
11 godina
neaktivan

Overclock kod FX-a u vecini igara uopce ne donosi neki boost, kad se uzme u obzir da sam sa 3.5ghz na 4.6ghz dobio jako slab boost dođe mi žao svih onih koji su platili maticnu i hlađenje vise nego sam procesor...

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.5.2017 15:29 (D3lBoy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
D3lBoy kaže...

Overclock kod FX-a u vecini igara uopce ne donosi neki boost, kad se uzme u obzir da sam sa 3.5ghz na 4.6ghz dobio jako slab boost dođe mi žao svih onih koji su platili maticnu i hlađenje vise nego sam procesor...

Probaj neke MMO naslove ili brze igre tipa CS:GO pa ces vidjeti razliku 

17 godina
XXX kaže...

ak prdne matična i ako nema garancije kupi novu, nije to Intel, nove AM3+ matične se proizvode i danas...ne samo da se proizvode nego su i nadograđene svi novotarijama.

Jest, samo sta dobra ploca ko svetog petra kajgana tako da nema smisla u 2017 ili narednim godinama kupovati i nadogradivati staru platformu za koju nema nikakve buduce nadogradnje. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice