- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
propusnost onda nije toliko bitna ali ako je cijena ista onda uzimam onu koja je hardwerski jača,pa neka se nađe,ne pati se ima se
Nije jednaka pa i malo bolja, nego je bolja sabirnica sa većom propusnošću. Pa nisam ni rekao da skalira 100%, ali imaš boost sigurno jedno 25 do 30% u prosjeku, a negdje i čitavih tih 40% !! Ako je ista cijena, onda je HD 7950 bolja grafa.
Vuce mi na fajk, jer nije moguce 24ROP/192bus i 2GB Ram-a sa GK104 hijerarhijom.
Čini se da nije GK104, mozda je nvidia išla s nečim novim ili je moguć fejk
tweaktown uvik prvi izbaci osvrt na nove gpu od nvidie jer nisu u dobre sa njima,nije lažan osvrt dapaće bude podjednak sa drugima kad gpu izađe.
Eto ipak je 192bit sabirnica i ako bude cijena jednaka hd7950 onda je amd bolja kupovina.
Drago mi je šta gtx580 ostaje u prašini jer je dokurcija više sa onom monstruoznom cijenom.
Hehe reko sam ja da su ovi zadnji rumori pogrešni, to je tako kad se dobivaju info iz povjerljivih izvora
btw Tweaktown mi je masu čudan.. "we have no problem with NDA" šta bi im to trebalo značit? Svi su pod NDA dok NV neda zeleno svijetlo, a teško da će ovim tvikovcima dat prava na eksuzivni review, first in town
Vuce mi na fajk, jer nije moguce 24ROP/192bus i 2GB Ram-a sa GK104 hijerarhijom.
Čini se da nije GK104, mozda je nvidia išla s nečim novim ili je moguć fejk
tweaktown uvik prvi izbaci osvrt na nove gpu od nvidie jer nisu u dobre sa njima,nije lažan osvrt dapaće bude podjednak sa drugima kad gpu izađe.
Eto ipak je 192bit sabirnica i ako bude cijena jednaka hd7950 onda je amd bolja kupovina.
Drago mi je šta gtx580 ostaje u prašini jer je dokurcija više sa onom monstruoznom cijenom.
Hehe reko sam ja da su ovi zadnji rumori pogrešni, to je tako kad se dobivaju info iz povjerljivih izvora
btw Tweaktown mi je masu čudan.. "we have no problem with NDA" šta bi im to trebalo značit? Svi su pod NDA dok NV neda zeleno svijetlo, a teško da će ovim tvikovcima dat prava na eksuzivni review, first in town
Palo je i meni napamet da nije GK104, ali GK106 ne dozvoljava doticnu shader konfiguraciju. Tako da......
i btw svi ste zapeli za Tahitievih 384 bita, Tahiti chipu propusnost nije problem, ima drugih problema unutra.
Najviše bi profitirao s većim brojem ROP jedinica, bez obzira što su one efikasnije od prethodne generacije šteta što su ostali na 32 kao 6970
Najviše bi profitirao s većim brojem ROP jedinica, bez obzira što su one efikasnije od prethodne generacije šteta što su ostali na 32 kao 6970
Da ROP, ali imas jos toga.
Neki dan smo bas imali raspravu o tome na OCN forumu, zakljucak je bio da jos stvari treba doraditi, kao npr. organizacija jedinica, trebaju efikasnije grupe, bolje iskoristiti tranzistore, manje tranzistora na cache trositi, kao sto je Nvidia sada, a drzat se ispod 400mm kvadratnih.
Previse je forsiran cache kod Tahiti chipa, npr. L1 cache pri 925 MHz ima propusnost od preko 2 TB/s (bespotrebno), L2 ima oko 700 GB/s pri 925 MHz (bespotrebno), jedino valja u par selektiranih profi applikacija i to je to.
Kepler je poprilicno izbalansiran sa perfomanske strane, ne kao Fermi, ali svejedno dobar, veca sabirnica bi preporodila Keplera, ali bi i grijanje i povrsina otisle daleko, jer bus je tradicionalno najveci dio chipa i onaj dio koji najvise struje trosi.
Pa ja nevidim smisao da kupiš GTX 660 Ti pored HD 7950 ???? Ako su otprilke podjendakih performansi ( a jesu ), opet HD 7950 ima jedno 40% lufta za clockanje, i ima puno bolju memorijsku propusnost. Mislim, nevidim kako je GTX 660 Ti tu bolji izbor ?? Ajde da košta 2200 ili 2300 kn, onda da. Ali ovako kad imaš za iste novce HD 7950, nikako nebih uzeo onda Nvidiu.
gle, ja se mogu složit da je HD bolja jer nudi 1GB više memorije, al šta joj vrijedi 384 bit sabirnica, kad je konkurencija dere s 192 bit sabirnicom? jedino zašto je po meni hd 7950 bolja grafa je ta što ima puni gigu više memorije, a to će u budućnosti značit dosta. s time da, se i hd malo bolje clocka, al svejedno mi je ova 660Ti primamljivija opcija, ipak je nešto jeftinija nego hd 7950, a ravnopravno se tuče s njom u performansama. no priznajem, skloniji sam nvidiji nego amd-u kad su grafičke u pitanju, i cijelu godinu čekam da izbace ovu 660Ti i napokon sam dočekao, iako sam se bojo da će izbacit samo 1.5 gb primjeraka pa sam je već bio prekrižio, al srećom ipak dolazi u 2gb izdanju tako da moj izbor ipak pada na 660Ti. stvarno jaka grafa, za normalne pare, a to mi je jedino bitno. sad dal je bolja 7950 ili 660Ti ne znam, a i nije mi pretjerano bitno tih par fps-ova manjka kad se otključa do kraja 7950. ionako nisam ljubitelj dizanja taktova, iz razloga grijanja i buke. neka maca prede, a ne da grebe.
Pa ja nevidim smisao da kupiš GTX 660 Ti pored HD 7950 ???? Ako su otprilke podjendakih performansi ( a jesu ), opet HD 7950 ima jedno 40% lufta za clockanje, i ima puno bolju memorijsku propusnost. Mislim, nevidim kako je GTX 660 Ti tu bolji izbor ?? Ajde da košta 2200 ili 2300 kn, onda da. Ali ovako kad imaš za iste novce HD 7950, nikako nebih uzeo onda Nvidiu.
Jedna riječ: TDP.
Imam par pitanja da mi objasniš.
Neki dan smo bas imali raspravu o tome na OCN forumu, zakljucak je bio da jos stvari treba doraditi, kao npr. organizacija jedinica, trebaju efikasnije grupe, bolje iskoristiti tranzistore, manje tranzistora na cache trositi, kao sto je Nvidia sada, a drzat se ispod 400mm kvadratnih.
"Bolje iskoristit tranzistore">Pojasni. Čemu služi tranzistor? Za veći FPS u Metrou? Čemu cache služi?
Previse je forsiran cache kod Tahiti chipa, npr. L1 cache pri 925 MHz ima propusnost od preko 2 TB/s (bespotrebno), L2 ima oko 700 GB/s pri 925 MHz (bespotrebno), jedino valja u par selektiranih profi applikacija i to je to.
a) Što je propusnost? O čemu ovisi?
Kepler je poprilicno izbalansiran sa perfomanske strane, ne kao Fermi, ali svejedno dobar, veca sabirnica bi preporodila Keplera, ali bi i grijanje i povrsina otisle daleko, jer bus je tradicionalno najveci dio chipa i onaj dio koji najvise struje trosi.
"Fermi dobro izbalansiran sa perfomanse strane"? WTF."Bus najveći dio čipa"?
Imam dojam da ovdje netko nema ni 8 razreda osnovne i da brka neke stvari koje se uče u 6. razredu osnovne.
Imam par pitanja da mi objasniš.
"Bolje iskoristit tranzistore">Pojasni. Čemu služi tranzistor? Za veći FPS u Metrou? Čemu cache služi?
a) Što je propusnost? O čemu ovisi?
"Fermi dobro izbalansiran sa perfomanse strane"? WTF."Bus najveći dio čipa"?
Imam dojam da ovdje netko nema ni 8 razreda osnovne i da brka neke stvari koje se uče u 6. razredu osnovne.
Haj redom, cuj sta je propusnot, protok podataka kroz nesto, obicno u MB/s, GB/s, TB/s i itd u sekundama. Ovisi o clocku i arhitekturi uređaja kroz koje prolaze podatci, ako je sabirnica u pitanju, ovisi o sirini.
Bolje iskoristiti tranzistore, Kepler ima manje tranzistora, a GTX 680 opet vecinom brza. Cache je memorije manje kolicine koja sluzi za spremanje najvaznijih podataka koji kasnije mogu da zatrebaju, da se opet ti isti podaci ne bi morali iscitavati iz glavne memorije. Detaljnije o tranzistorima iskreno nemam pojma, elektrotehnika mi nije opredjeljenje, vec cisto sto procitam negdje.
Za Fermi imas na netu xy clanaka koji pokrepljuju moje tvrdnje, originalni Fermi je bio poprilcino los u texture filteringu, cak losiji i od GT200 chipa, ali tweakovi koji su rađeni na GF110 chipu su to popraviljiji. Ali zato trosi ko TA pec i izaziva globalno zatopljenje. Ali jebiga sta je tu.
I da bus jeste jedan od najvecih, najskukpljih i najrastrosnjih dijelova chipa.
I molim bez vrijeđanja, jer ni ja tebe ne vrijeđam. A ako je nesh krivo, fino ispravi, a ne kao krkan napadati.
Haj redom, cuj sta je propusnot, protok podataka kroz nesto, obicno u sekundama.
Bolje iskoristiti tranzistore, Kepler ima manje tranzistora, a GTX 680 opet vecinom brza.
Za Fermi imas na netu xy clanaka koji pokrepljuju moje tvrdnje, originalni Fermi je bio poprilcino los u texture filteringu, cak losiji i od GT200 chipa, ali tweakovi koji su rađeni na GF110 chipu su to popraviljiji. Ali zato trosi ko TA pec i izaziva globalno zatopljenje. Ali jebgia sta je tu.
I da bus jeste jedan od najvecih, najskukplji i najrastrosnjih dijelova shipa.
I molim bez vrijeđanja, jer ni ja tebe ne vrijeđam.
Za ostalo salji mailovie u nVidi i ostalima, jer vecino ostalo je daleko iznad naseg nivou, pa cak i tvoga.
a) OK, pa super. Kada je propusnost brzina protoka podataka u jedinici vremena (GB/s) čemu onda rabljenje pojmova "premala", ili "zauzima najveću površinu čipa". Bolje koristi pojam "Prespora", jer to je isto kao da za auto koje ne može dostići 200km/h ja kažem da mu je premalo (premalo što).GPU se uopće ne sastoji od memorijske sabirnice. Memorijsku sabirnicu čine stazice prema VRAM-u i podatak "256 bit" govori koliko su te staze široke. Tako je recimo Fermi kombinirao nekoliko staza širine 64 bita da bi dobio 384 bitnu sabirnicu. Prije 10-ak godina sjećam se kada se sabirnica mogla bez problema promjeniti moodanjem na PCB-u. Radeon 9500 u 9700. HB olovka i moodanjem PCB-a se dobijao 256 bitni bus i perfomanse R9700. A čip je bio manji kod 9500. Tako da si kompletno krivo sebi definirao što je sabirnica i gdje se nalazi. Preporučam ti da pogledaš par slika kako izgleda GPU arhitektura.
b) Tranzistori imaju svoju ulogu, ne oni se ne mogu iskoristiti bolje niti efikasnije, jer tranzistor je prije svega elektronički element, a ne dio GPU-a ili grafičke kartice. Veličina pojedinog tranzistora određena je proizvodnim procesom. Oni tvore cijelo računalo, ne samo GPU.
c) Ti si totalno promašio definiciju što tvori GPU, vidim da si kompletno zaboravio osnovne dijelove, broj jedinica koje će obavljati shaderske operacije, tekstuiranje, rasterizaciju, geometriju, i još 100 drugih stvari. Valjda će te stvari obavljati sabirnica, lol.
d) Što je manja potrošnja VRAM- a u nekoj igri to je brzina propusnosti manje bitna. Veoma jednostavno.
e) Nije mi bila namjera vrijeđati, samo ne volim kada netko nešto tvrdi a u krivu je.
U adm gtx670 ide na 2880 kn,opet bolja kupovina od hd7970,neka se nešto pokreće.
Ajde Ranko ne izazivaj više.Ali znaš znanje istina.
Haj redom, cuj sta je propusnot, protok podataka kroz nesto, obicno u sekundama.
Bolje iskoristiti tranzistore, Kepler ima manje tranzistora, a GTX 680 opet vecinom brza.
Za Fermi imas na netu xy clanaka koji pokrepljuju moje tvrdnje, originalni Fermi je bio poprilcino los u texture filteringu, cak losiji i od GT200 chipa, ali tweakovi koji su rađeni na GF110 chipu su to popraviljiji. Ali zato trosi ko TA pec i izaziva globalno zatopljenje. Ali jebgia sta je tu.
I da bus jeste jedan od najvecih, najskukplji i najrastrosnjih dijelova shipa.
I molim bez vrijeđanja, jer ni ja tebe ne vrijeđam.
Za ostalo salji mailovie u nVidi i ostalima, jer vecino ostalo je daleko iznad naseg nivou, pa cak i tvoga.
a) OK, pa super. Kada je propusnost brzina protoka podataka u jedinici vremena (GB/s) čemu onda rabljenje pojmova "premala", ili "zauzima najveću površinu čipa". Bolje koristi pojam "Prespora", jer to je isto kao da za auto koje ne može dostići 200km/h ja kažem da mu je premalo (premalo što).GPU se uopće ne sastoji od memorijske sabirnice. Memorijsku sabirnicu čine stazice prema VRAM-u i podatak "256 bit" govori koliko su te staze široke. Tako je recimo Fermi kombinirao nekoliko staza širine 64 bita da bi dobio 384 bitnu sabirnicu. Prije 10-ak godina sjećam se kada se sabirnica mogla bez problema promjeniti moodanjem na PCB-u. Radeon 9500 u 9700. HB olovka i moodanjem PCB-a se dobijao 256 bitni bus i perfomanse R9700. A čip je bio manji kod 9500. Tako da si kompletno krivo sebi definirao što je sabirnica i gdje se nalazi. Preporučam ti da pogledaš par slika kako izgleda GPU arhitektura.
b) Tranzistori imaju svoju ulogu, ne oni se ne mogu iskoristiti bolje niti efikasnije, jer tranzistor je prije svega elektronički element, a ne dio GPU-a ili grafičke kartice. Veličina pojedinog tranzistora određena je proizvodnim procesom. Oni tvore cijelo računalo, ne samo GPU.
c) Ti si totalno promašio definiciju što tvori GPU, vidim da si kompletno zaboravio osnovne dijelove, broj jedinica koje će obavljati shaderske operacije, tekstuiranje, rasterizaciju, geometriju, i još 100 drugih stvari. Valjda će te stvari obavljati sabirnica, lol.
d) Što je manja potrošnja VRAM- a u nekoj igri to je brzina propusnosti manje bitna. Veoma jednostavno.
e) Nije mi bila namjera vrijeđati, samo ne volim kada netko nešto tvrdi a u krivu je.
a) Za stazice znam, Tahiti koristi 6 X 64, a iskreno to sam bus samo procitao negdje, povlacim to. Ih gdje mi je bila pamet, kad znam za stazice, ali nije bitno.
b) Za tran. znam, oni tvore sve, gradivni dio cijelog racunara. Ponizavas me sa ovom recinicom: Oni tvore cijelo računalo, ne samo GPU, sta mislis ja seljak ili sta? Ali opet za tran, gustina se moze drugacija raspodjeliti, koristiti tran. koji manje struje trose i itd .Sto se tice detaljnije, kao sto sam rekao ne mogu da komentiram, jer mi to nije opredjeljenje, niti ucim o tome.
c) sto si naveo, ne znam kako si zakljucio da sam zaboravio na te sve stvari, cijela je prica gore bila usmjerena samo za bus, nisam se doticao drugih dijelova GPU-a.
d) Nije tacno. Imas xy igara gdje je VRAM potrosnja relativno mala, oko 800-1000 MB, a extremno profitiraju podizanje memory clocka, ili od karata sa sirom sabirnicom. Svaka racing igra, iako ne koriste puno Vrama, extremo puno profitiraju sa brzim Vramom, iz razloga radi voznje, stalno se mora GPU da filla novi infom, jer ne mozes strpati cijelu stazu npr. u cache. Npr u dirt3 ja dobijam skoro 5-6 fps ako clockam Vram sa 1250 na 1375, a vec karta na stocku ima 240 GB/s.
e) Ok, hvala.
Da ROP, ali imas jos toga.
To je sve gledano kroz prizmu gaminga, Tahiti je čip koji je razvijan u velikom dijelu za GPGPU computing, a tamo ti elementi imaju smisla. Ista stvar se govorila i za Fermi GF100, previse L2 itd ali sve to pogoduje kod computinga
d) Nije tacno. Imas xy igara gdje je VRAM potrosnja relativno mala, oko 800-1000 MB, a extremno profitiraju podizanje memory clocka, ili od karata sa sirom sabirnicom. Svaka racing igra, iako ne koriste puno Vrama, extremo puno profitiraju sa brzim Vramom, iz razloga radi voznje, stalo se mora GPU da filla novi infom, jer ne mozes strpati cijelu stazu npr. u cache. Npr u dirt3 ja dobijam skoro 5-6 fps ako clocakm Vram sa 1250 na 1375, a vec karta na stocku ima 240 GB/s.
Da, to je točno, ali isto tako ako imaš veću potrošnju VRAM-a profitirat ćeš sigurno i bržom komunikacijom prema memoriji. Isto kao i obični RAM i relacija CPU>RAM. Na istoj relaciji su GPU>VRAM.
Isto tako samplanje tekstura jako puno ovisi o TMU jedinica, broju, efikasnošću. Fermi je imao samo 32 ako se ne varam. Zato je bila kočnica. GTX 680 ima mnogo više, 128 ako se ne varam.
Što se tiče tranzistora, obje firme vjerojatno koriste isti tip, budući da su im čipovi proizvedeni u istoj firmi i u istom pogonu. Jedino što se tu može dogoditi je kao kod GF100, loš nacrt i proračun i previše nepotrebnih tranzistora. Onda se može čekati poliranje i izbacivanje nekog broja, što može rezultirati manjoj potrošnjom i zagrijavanjem. Razmještanjem nemaš što postići tako da je priča o tranzistorima zapravo nepotrebna.
@dery: Ja ću ovdje raspravljati sve dok ne kršim pravila. Ako tebi smeta rasprava, ignoriraj me. .Misliš li da kršim pravila foruma, prijavi me. Nemoj mi upadati sa takvim postovima, jer je primarna namjena foruma rasprava, a tek onda objava vjesti. Portal služi za objavu vijesti, forum služi za raspravu. Ja sam ovu temu pokrenuo radi raspravljanja o GTX 600 seriji i konkurenciji istoj i objavi vijesti, ako ti misliš drugačije imaš gumb prijavi.
Leoparde skrati citate,cijela stranica ode na jedan post.
ranko ti raspravljaš napadački,gori si od čaćića,mislio sam na to,a ne da prekineš raspravu
To je sve gledano kroz prizmu gaminga, Tahiti je čip koji je razvijan u velikom dijelu za GPGPU computing, a tamo ti elementi imaju smisla. Ista stvar se govorila i za Fermi GF100, previse L2 itd ali sve to pogoduje kod computinga
Da, samo treba znati da se već dugo godina jedna arhitektura razvija za više tržišta, Desktop gaming je samo jedno od njih. GPGPU computing je postao vrlo atraktivan u zadnje vrijeme, moraju poradit i na tom polju, a drugog puta nema.
Inače GTX 500 i 400 su imali puno bolje perfomanse u GPGPU i u drugim non-gaming stvarima, jer su i bile same više tome prilagođene. AMD nije imao sve do ove serije konkurentan proizvod na tom polju, jednostavno je morao ponuditi pa kud puklo da puklo.
Opet ja mislim da su napravili i više nego dobar posao. nVIDIA je definitivno napravila bolji posao jer je napravila veliki odmak. AMD je imao sasvim dobar komad sa HD 6900 serijom, dok je nvidia imala znatno slabiju stvar u isto vrijeme. Sam pokazatelj je GTX 660 Ti koji šiša GTX 580 a potrošnja je duplo manja, čak i više od duplo.
Hvala na ifnu za tran. Los nacrt, jer zapravo su oni na GF110 uspjeli da okinu 200 miliona tranzistora, tako da je broj sletio na 3000M.
Sto se tice TMU, Fermi je imao 64TMU, tu je cak i GT200 bio superiorniji, on je imao 80TMU. Kepler ima 128TMU, Tahiti isto 128TMU. Ropovi koliko ja mogu da vidim na Kepleru su na klasican nacin, dok su u Tahiti chipa odvojeni od stazica, jer 384/32 nije moguce na klasican nacin, za to bi trebala 384/48 konfiguracija, 6 X 64 X 8, kao sto je GTX 580 imala.
I da kvaka sa prvim Fermiem je bila ta sto chip nije bio u mogucnosti da izvede puno FP16 filtering, vec samo polovicni, iako su testovi pokazali da zapravo nije bio neki prob, samo je par igara profitiralo ot puno FP16 filteringa.
Sto se tice HD6900, licno imam feeling da je jednostavno pozureno da se izbace te karte na trziste, ali su imali super driver tima iza, koji je za 3 mjeseca uspio da sredi drivere.
Hvala na ifnu za tran. Los nacrt, jer zapravo su oni na GF110 uspjeli da okinu 200 miliona tranzistora, tako da je broj sletio na 3000M.
Sto se tice TMU, Fermi je imao 64TMU, tu je cak i GT200 bio superiorniji, on je imao 80TMU. Kepler ima 128TMU, Tahiti isto 128TMU. Ropovi koliko ja mogu da vidim na Kepleru su na klasican nacin, dok su u Tahiti chipa odvojeni od stazica, jer 384/32 nije moguce na klasican nacin, za to bi trebala 384/48 konfiguracija, 6 X 64 X 8, kao sto je GTX 580 imala.
I da kvaka sa prvim Fermiem je bila ta sto chip nije bio u mogucnosti da izvede puno FP16 filtering, vec samo polovicni, iako su testovi pokazali da zapravo nije bio neki prob, samo je par igara profitiralo ot puno FP16 filteringa.
Da, samo je tek GTX 580 imao 64 TMU. GTX 480 je imao 48 TMU, što je jednostavno bilo premalo i jedan od glavnih uzroka slabijih perfomansi. Pravo je čudo što je već GTX 460 imao 56, više nego GTX 480 i, imao je odlične perfomanse.
Isto tako nvidia je imala previše problema sa poznavanjem proizvodnog procesa (40nm) u to vrijeme pa su zato fulali tranzistore. Sa GTX 680 nisu ponovili isto.
Da, samo je tek GTX 580 imao 64 TMU. GTX 480 je imao 48 TMU, što je jednostavno bilo premalo i jedan od glavnih uzroka slabijih perfomansi. Pravo je čudo što je već GTX 460 imao 56, više nego GTX 480 iimao je odlične perfomanse.
Isto tako nvidia je imala previše problema sa poznavanjem proizvodnog procesa (40nm) u to vrijeme pa su zato fulali tranzistore. Sa GTX 680 nisu ponovili isto.
GTX 480 je imala 60 TMU zbog 480 Cuda jezgra, tj. zbog 15 aktivnih grupa od 16 (yieldovi nisu valjali, pa nije moglo sve, tek kasnije omoguceno sa GTX 580), a 48 Raster jedinica, GTX 460 je koristila drugaciju hijerhaiju. Sad se tacno ne mogu sjetiti raspored unutra.Btino je napomenuti da je originalni GF100 chip prosao kroz cak tri revizije, sto ukazuje da je negdje bio masovni prob.
I da bitno je napomenuti da ljudi ne obracaju paznju na teorijske vrijednosti u GPU-Z, to je samo teoretski da je 100% iskoristeno sve, prave vrijednosti variraju od aplikacije do aplikacije.
...GPU se uopće ne sastoji od memorijske sabirnice. Memorijsku sabirnicu čine stazice prema VRAM-u i podatak "256 bit" govori koliko su te staze široke. Tako je recimo Fermi kombinirao nekoliko staza širine 64 bita da bi dobio 384 bitnu sabirnicu. Prije 10-ak godina sjećam se kada se sabirnica mogla bez problema promjeniti moodanjem na PCB-u. Radeon 9500 u 9700. HB olovka i moodanjem PCB-a se dobijao 256 bitni bus i perfomanse R9700. A čip je bio manji kod 9500. Tako da si kompletno krivo sebi definirao što je sabirnica i gdje se nalazi. Preporučam ti da pogledaš par slika kako izgleda GPU arhitektura.
Hmm malo si i ti to nespretno objasnio - nisu stazice sirine 64 bita vec prenose signal od do memorijskog kontrolera koji je 64 bitan tj. kod modernih GPU-ova kontroler na chipu je gradjen u 64 bitnim segmentima, a svaki od njih onda komunira s memorijskim chipovima putem stazica - vodova.
Znaci sto "siri" kontoler (sto vise 64 bitnih segmenata on ima) to na pcb-u mora bit vise stazica tj. pcb mora imat vise slojeva jer bi se inace stazice medjusobno sjekle.
@Leopard_st
moguce je, tako da koristis mem. chipove razlicite gustoce
@ATiGamer
ROP-ovi direktno utjecu na fillrate, ali gurat broj ROP-ova preko odredjene mjere nema smisla jer chip nije u stanju baratat s tolikom kolicnom piksela, koliko se ja sjecam ATI-jevi inzinjeri su tvrdili da im je ovih 32ROP na Tahitiju i vise nego dosta jer su im udvostrucili efikasnost...
ROP-ovi direktno utjecu na fillrate, ali gurat broj ROP-ova preko odredjene mjere nema smisla jer chip nije u stanju baratat s tolikom kolicnom piksela, koliko se ja sjecam ATI-jevi inzinjeri su tvrdili da im je ovih 32ROP na Tahitiju i vise nego dosta jer su im udvostrucili efikasnost...
To su rekli za HD6900 seriju ali pretpostavimo da je ostalo više manje isto i sa 7900 po tom pitanju.
BTW 32 ROP-a kod nvidije i 192gb/s i 2GB VRAM-a... I onda se pitamo čemu slabije perfomanse na 2560x1600. Ukucajte to na kalkulator pa vidite kolko je to pikselaI to su nvidijini vrlo vjerojatno nešto slabije efikasni nego ati-evi.
Vidim da je test već objavljen , ali su ga dopunili tj OC-ali su GTX 660ti...KLIK!
Po ovim testovima OC-ana kartica je jako blizu GTX 670, malo pati kad se uključe AF i AA, ali to je radi uže sabirnice. Ovo bi trebalo dovesti do pada cijena AMD-ove konkurencije, ali tko zna kad će se to odraziti na naše tržište
dvoumim se između amd hd 7970 i nvidia gtx 680 graficke kartice pa me zanima koja ima bolje performance na rezolucijama 1680x1050 i 1920x1080?
dvoumim se između amd hd 7970 i nvidia gtx 680 graficke kartice pa me zanima koja ima bolje performance na rezolucijama 1680x1050 i 1920x1080?
Na tim rezama je poprilicno svejedno, malu prednost ima GTX 680.
uzmi jeftiniju
Uzmi tišu karticu sa boljim hlađenjem ako razlika u cijeni nije prevelika.
Pozz ekipa, sta mislite koliko ce 660ti kostati kod nas, recimo trgovina tipa protis, adm...
I da se dvoumite između 660ti i 7950 ( da su recimo skoro identicne cijene ), koju biste odabrali.
Plus minus ciste prednosti pojedine firme ( nvidia vs Ati ), recimo nepristrano stajaliste oko njih dvoje. Nvidia mi je super, svaka cast sta rade, ali ni ati me nije nikada iznevjerio do sad, pa ono, ja sam osobno apsolutno nepristran.
Cisto da vidim sta vi mislite hehe. =)