Msi čim bude dostupna kupujem,7850 mi je riknula.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Također, 7850 necujna cak i u loadu.. A sad, htio bih i da nova bude bar donekle tako, jer sam gigabyte 270x i tu 7870 cak i u idle cuo.. i to onaj neki iritantan zvuk laganog ubrzavanja pa usporavanja ventova..
Sad se opet dvoumim između gigabyte i asus.. Posto me sapphire odbio bas radi toga sto svi pisu da je kao bucnija..
nemaš se što mislit ako ti je tišina bitna - msi gaming se vrti na duplo manje okretaja od nitro i još ima nižu temperaturu, nemaš što namještat, zajebavat se s undervoltanjem, ubodeš iuživaš
pa čak i kaj je undervoltaju, koliko vidim, nitro ide na 1600 okretaja - msi iz kutije ide u gejmingu do 800rpm
1600 okretaja nije nečujno niti na ovom mojem be quiet hladnjaku koji je jedan od najtiših na tržištu, a nitro nije be quiet
Ne možeš uspoređivat ventilatore samo tako po broju okretaja. Ako se tvoj čuje na 1600okr. ne znači da se čuje i neki drugi. Pogotovo ne možeš tako paušalno uspoređivati ventove različitih promjera.
Sve i jednog Polarisa treba undervoltati, a sto se tice 1600 obrtaja kod nitro ventova, tek se tad "registruju" kod mene da ih jedva cujem, tj da bas obratim paznju na kuciste to je 58% kod mene a grafa mi ne prelazi 50-52% pod loadom inace
Ne možeš uspoređivat ventilatore samo tako po broju okretaja. Ako se tvoj čuje na 1600okr. ne znači da se čuje i neki drugi. Pogotovo ne možeš tako paušalno uspoređivati ventove različitih promjera.
kako ne bih mogao, pa tako ih uspoređuju i u recenzijama - po broju okretaja i decibelima
tako i ja uspoređujem svoje ventove doma - po broju okretaja i buci koju mjerim "odokativno" ali s jasnom razlikom koju itekako čujem
primjerice jedan coolermaster silencio fp120 koji spada među tiše ventove na tržištu, na 1200 okretaja je dosta čujan, dok je be quiet skoro pa nečujan na tim okretajima, a na 1580 (koliko mu je max) se čuje i on
be quiet ventovi su među najtišima ako ne i najtiši na tržištu na jednakom broju okretaja i ponavljam - na 1580 okretaja se čuje
nije to velika buka, ali se čuje, a onda se zasigurno čuje i nitro čiji ventovi sigurno nisu tihi kao be quiet ili jedan fp silencio
na 800 okretaja na koliko se vrti msi možemo razgovarati o tišini, jer rijetko je koji vent glasan pri tim okretajima, ali to je ipak dvostruko manje okretaja od nitra (čak i više nego dvostruko, jer gore kolege kažu da nitro ide i do 1900)
Sve i jednog Polarisa treba undervoltati, a sto se tice 1600 obrtaja kod nitro ventova, tek se tad "registruju" kod mene da ih jedva cujem, tj da bas obratim paznju na kuciste to je 58% kod mene a grafa mi ne prelazi 50-52% pod loadom inace
zašto bi se itko zajebavao s undervoltanjem ili klokanjem ako ne zna, a ne zna 90 posto kupaca i osim toga i undervoltana ide na 1600 okretaja, a kod msi dobiješ duplo manje u startu
na koncu, buka je subjektivan dojam koji ovisi o puno faktora, od toga je li kućište pod stolom, igraš li u tišini ili oko tebe drnda sve štoi inače drnda u kući, koliko glasno slušaš zvučnike itd. itd. itd
poanta je - ako tražiš tišinu, a kolega gore ističe zahtjev tišine - nitro nema što raditi pored msi i to je činjenica
da je loša grafa - nije, da je tiša od helikoptera kakve smo svi imali do prije koju godinu - vjerojatno jest, ali da se čuje - čuje se i ne vidim čemu uzbuna ako se čovjeku preporuči ona koja se ne čuje
Samo kazem da ih sve mozes undervoltati i s tim dobijes bolje stock rezultate, da je jednostavno kao i overclockanje = jeste, tako se lako to danas radi, jer sto ne bi clocknuo grafu jer ce iz svake dobiti 10% vise performansi a to ti je k'o mali upgrade sam po sebi da si uradio koji nisi nista platio?
Jer onda realno ljudi ne bi trebali zelene ni uzimati, njih dok ne zakucas preko 2ghz k'o da nisi nista ni uradio, zar ne?
Samo kazem da ih sve mozes undervoltati i s tim dobijes bolje stock rezultate, da je jednostavno kao i overclockanje = jeste, tako se lako to danas radi, jer sto ne bi clocknuo grafu jer ce iz svake dobiti 10% vise performansi a to ti je k'o mali upgrade sam po sebi da si uradio koji nisi nista platio?
Jer onda realno ljudi ne bi trebali zelene ni uzimati, njih dok ne zakucas preko 2ghz k'o da nisi nista ni uradio, zar ne?
ja opet kažem da se 90% kupaca ne zna i s tim se neće zajebavati
u krajnjem slučaju to opet ne rješava problem, jer se nitro i undervoltana vrti na 1600rpm, a kad opet stisnu ljetne temperature ili kod onih sa slabijim protokom u kućištu, ići će to i preko - kako je gore kazao kolega i do 1900rpm i to undervoltana
s druge strane imaš msi koja nudi sve što i nitro što se tiče perfomansi, ali ide na 800rpm, a pod najvećim opterećenjem ne prelazi 900 i zašto onda ne uzeti ovu koja je tiha i ima još ohoho lufta i za ljetne temperature i za slabije kućište prije nego dođe do okretaja koji bi se jače čuli
stvar je jednostavna, ako nisi osjetljiv na buku - svejedno je, ako tražiš tišinu ideš na msi jer će te nitro živcirati
Ljudi, malo pitanjce u vezi underclockanja.
Znači u principu sam uspio underclockati rx480 do 1080 mV i digao sam power consumption na 50%.
Jel bi sad trebao spuštati power consumption sve dok je stabilno ili mogu samo tako ostaviti?
Još jedno pitanje, pretjerano undervoltanje se manifestira samo crashevima ili ima i nekih drugih simptoma? Jer sad mi se čini da mi Battlefield malo stuttera u odnosu na jučer, pa sad ne znam jel sam zabrijao, jesu krivi novi driveri ili sam previše undervoltao?
Jel ti sad pricas o 480 il 470? Ak se ne varam ti si rekao kako najvjerovatnije ides na 470 MSI zbog tisine, al ak se ne varam 470 Nitro je dosta tisa od 480 Nitro?
Znači u principu sam uspio underclockati rx480 do 1080 mV i digao sam power consumption na 50%.
Jel bi sad trebao spuštati power consumption sve dok je stabilno ili mogu samo tako ostaviti?
Još jedno pitanje, pretjerano undervoltanje se manifestira samo crashevima ili ima i nekih drugih simptoma? Jer sad mi se čini da mi Battlefield malo stuttera u odnosu na jučer, pa sad ne znam jel sam zabrijao, jesu krivi novi driveri ili sam previše undervoltao?
Malo si pomijesao neke stvari
Underclockanje je spustanje frekvencije/brzine na kojoj radi tvoja graficka kartica.
Undervoltanje je smanjivanje napona (voltaze iako je nepravilno al se odomacila eng - voltage)
Power consumption kad dizes samo ti dozvoljava veci i stabilniji overclock bez diranja napona, ako tu nije stabilno onda dizes napon dalje za overclock.
P.S. sto se tice struttera u odnosu na juce u BF1 to su driveri.
Pa moze s obzirom da je jedan na 800-1000 a drugi na 1600-1800, razlika u buci mora biti velika...
Da je jedan na 1400 a drugi na 1600, to je vec druga stvar..
i jel zna netko onda šta je sa Asus 480 kod nas? I kakva je u usporedbi sa Msi 480 što se tiče buke i temperature?
hvala lipa
Malo si pomijesao neke stvari
Underclockanje je spustanje frekvencije/brzine na kojoj radi tvoja graficka kartica.
Undervoltanje je smanjivanje napona (voltaze iako je nepravilno al se odomacila eng - voltage)
Power consumption kad dizes samo ti dozvoljava veci i stabilniji overclock bez diranja napona, ako tu nije stabilno onda dizes napon dalje za overclock.
P.S. sto se tice struttera u odnosu na juce u BF1 to su driveri.
Pardon, cijelo vrijeme mislim na undervoltanje Radio jučer do 4 ujutro.
Ali ovo pitanje i dalje vrijedi, znači kod underVOLTANJA nema nikakvih nuspojava osim toga da će mi, kad dosegnem nestabilni undervolt, igra jednostavno crashati?
A power consumption po toj logici onda i treba podići, jer u principu ja na neki način i "overclockam" karticu kad joj spuštam napon, a clock speed ostaje isti?
Pa može on, tko mu brani samo to se tako ne radi niti je to relevantno. Ne ulazim ja sad u to jesu ti Sapphire ventovi bučni ili ne samo komentiram to da ne možeš tako lupati informacije i onda oni koji ne znaju krivu sliku dobiju. Kod mene npr. 14 cm ventovi od Noctue se čuju sasvim fino na 1500 okr. a ovi od grafe se ne čuju uopće na istih 1500 okr. Dakle, potpuno su različiti ventilatori, različitih tehnologija i promjera. Tako da mogu ja njih uspoređivati po buci (na koliko okretaja mi postane čujno) ali ne u tom kontekstu kojem on spominje. Zato kažem kad se komentira je li nešto bučno ili ne postoji skala s decibelima a ne spominju se okretaji. Uzmi 5 grafičkih od 5 vendora i stavi ih sve redom na recimo 2000 okr i svaka će imati svoj zvučni profil, sve će se čuti drugačije. Možemo mi reći da se neki ventovi čuju na 1500 okr. a drugi ne ali ne možemo (odnosno to nije istina) reći da ako se jedan vent čuje na 1500 okr da se čuju i svi ostali.
Ali ovo pitanje i dalje vrijedi, znači kod underVOLTANJA nema nikakvih nuspojava osim toga da će mi, kad dosegnem nestabilni undervolt, igra jednostavno crashati?
A power consumption po toj logici onda i treba podići, jer u principu ja na neki način i "overclockam" karticu kad joj spuštam napon, a clock speed ostaje isti?
naravno da ce igra crashati ako nema dovoljan napon cip :)
Napon cipa spustas dokle ide, nemoj to da brkas, nece ti ni 100% power consumption da dignes pomoci jer jednostavno ispod jedne granice cip ne ide, ti tu odredjujes napon cipa ne citave kartice
@itomic
Opet ti objasnjavas ocite stvari, jasno da su razliciti ventovi razlicito cujni na istim okretajima.
Njegova poanta je da je vent koji se vrti na 800-1000 okretaja nuzno bitno tisi od onog koji se vrti 1600-1800 okretaja.
Nijedan vent na 1600 okretaja nije necujan, a kad bi bio necujan znacilo bi da ne gura nista zraka sta bi ga opet ucinilo beskorisnim...
Pa može on, tko mu brani samo to se tako ne radi niti je to relevantno. Ne ulazim ja sad u to jesu ti Sapphire ventovi bučni ili ne samo komentiram to da ne možeš tako lupati informacije i onda oni koji ne znaju krivu sliku dobiju. Kod mene npr. 14 cm ventovi od Noctue se čuju sasvim fino na 1500 okr. a ovi od grafe se ne čuju uopće na istih 1500 okr. Dakle, potpuno su različiti ventilatori, različitih tehnologija i promjera. Tako da mogu ja njih uspoređivati po buci (na koliko okretaja mi postane čujno) ali ne u tom kontekstu kojem on spominje. Zato kažem kad se komentira je li nešto bučno ili ne postoji skala s decibelima a ne spominju se okretaji. Uzmi 5 grafičkih od 5 vendora i stavi ih sve redom na recimo 2000 okr i svaka će imati svoj zvučni profil, sve će se čuti drugačije. Možemo mi reći da se neki ventovi čuju na 1500 okr. a drugi ne ali ne možemo (odnosno to nije istina) reći da ako se jedan vent čuje na 1500 okr da se čuju i svi ostali.
zato imaš roundup testove koji pokazuju razlike između različitih ventova u efikasnosti i buci
a u tim testovima posebno je zanimljiv test buke kad ih sve namjeste na isti broj okretaja i tu jedan be quiet ispada najtiši - pa ako on meni nije tih na 1580 okretaja, onda to sigurno nije niti saphire vent koji je bar pet puta jeftiniji
i ne govorimo o razlici od 200-300 okretaja pa da picajzlamo oko ničega, nego govorimo o razlici od 800 do 1600 okretaja
također govorimo o ventovima koji su oba na grafičkim karticama i koji su oba podjednake veličine
razlike u njihovoj tehnologiji izrade mogle bi doći do izražaja da se radi o maloj razlici u okretajima, ali kod ovako velike razlike se nema što misliti - skoro pa svaki vent na 800 okretaja je nečujan, a svaki na 1600 ili više se itekako čuje
sasvim je druga strar nečija tolerancija na buku, ali o tome nema smisla raspravljati
Uz MSI Gaming model kod AMD-a jos dolazi u obzir i XFX RX 480 GTR model.
Evo video recenzija u kojoj je ta XFX-ica doslovno pokopala Powercolor devilicu sa 10 stupnjeva razlike u hlađenju na istim taktovima i istom okretaju ventova. Imate detaljno testirano i na stock, i pod OC-em sa 70 posto ventova, i sa 100 posto ventovima.
Jesi cuo za GPU boost 3.0 ??
Fala na linku.
XFX izrada: http://www.xfxforce.com/en-us/products/amd-radeon-rx-400-series/rx-480-gtr-black-8gb-dd-led-rx-480p8dba6
MSI izrada: https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/RX_480_Gaming_X/4.html
Oboje imaju slicno rjeseno hladjenje VRMa, s time da XFXov cooling pad za VRM izgleda masivnije te je oko tog dijela backplate vise rupicast kod XFXa. XFX ima kompozitne heatpipove kao i Gigabyte, a MSI jedan heatpipe vise i 1cm veci promjer ventova. Doduse 2 heatpipea kod MSIa pokrivaju samo dio kod chipa. Pravi win kod dizajna je meni se cini raspodjela heatpipeova po cooleru, kod MSIa ta 3 glavna heatpipea pokrivaju prakticki cijeli cooler, a kod XFXa bas i ne.
Gigabyte sve skupa ima samo 3 heatpipea, 1 manje od XFX i 2 manje od MSI, ali je raspodjela slicna kao kod MSIa. Giga takodjer nema nikakvih rupica na backplateu i ne znam za cooling pad VRMa, ali s obzirom na nedavne modele tu nebi smjeli fejlat..
Sad malo bolje gledam i Asusov model, na slikama sve to super izgleda, ali ne znam za koji k su stavili 3x80mm, zasto nisu isli na nesto slicno kao kod 470, 2x100mm. Kako got bilo preskupi su i dizajn ventova Asusa se cini najlosiji..
Ovaj XFX u Double Dissipation modelu kosta 300 eura vani, a Black Edition kosta 20 eura vise, koliko i MSI Gaming 8GB. Na zalost nema XFX 4GB 480, a MSI 4GB 480 ide od 280 eura. Gigabyte ne znam sto ceka, u Casekingu je 300 eura, u druga 2 njem. ducana 320 eura i u jednom 330, preslaba proizvodnja ili..
Evo video recenzija u kojoj je ta XFX-ica doslovno pokopala Powercolor devilicu sa 10 stupnjeva razlike u hlađenju na istim taktovima i istom okretaju ventova. Imate detaljno testirano i na stock, i pod OC-em sa 70 posto ventova, i sa 100 posto ventovima.
ne razumjem šta tip trkelja, ali vddc kod powercolora je veći u svakom testu, normalno da je toplija. vjerojatno je asic bolji kod gb primjerka.
Prvi dio benchmarka treba preskociti jer tek nakon polovine su grafe stavljene na 1350Mhz, ali tih ~2700rpm kod XFX je dok je devil blize ~2500, al u svakom slucaju izgleda dobro.
XFX pazi sad ima 6 modela 480 kartice, znam da je RS lose prosao da su ga popljuvali jako na redditu i da se jako tesko skida sa same graficke kartice hladjenje
P.S. danas imate XFX GTR RX 480 Giveaway tako da bacite koji klik ako stignete
@fichek ni1 boost 3.0 nece zakucati grafu preko 2ghz dok manualno ne podesis od toga nema nista.
Nece preko 2Ghz, ali hoce na prakticki 2Ghz, npr. MSI 1060 je stock zakucana na 1987Mhz:
http://www.gamersnexus.net/hwreviews/2518-nvidia-gtx-1060-review-and-benchmark-vs-rx-480/page-3 Pogledaj 6. graf po redu.
Nakon 103 minute igranja Metro: Last Light at 1440p sa VH Quality i High tessellation takt je pao na cak jednu sekundu i dalje nastavio sa 1987Mhz.
Ne vidim kako je to losije od stock 480-tki na cca 1300Mhz. 480 mozes OCat za jos jedno 50Mhz, a 1060 za jos jedno 150Mhz. Sto se memorije tice Samsung kao da je bolje wafere dao Nvidiji, ali i dalje slicni rezultati. 4GB 480 tu zaostaje, ali je po meni best buy sa ovim cijenama. Kaj se tice 6GB 1060 vs 8GB 480 na zalost jedino FreeSync vidim kao prednost 8GB 480.
Nije baš to tako.. npr moja ide na +100MHz a ne 150, a RX 480 mi je osobno bolja, tj sigurnija za buduće DX12/Vulkan naslove ako ćeš imati karticu više od dvije godine
Idu one i na 1400 samo se treba igrati malo
A sto se tice tog boosta, dok ti rucno ne podesis nista od toga
Mislim da nereferentne prosjecno cesce idu na cca 2100Mhz, nego 2050 ili kolko vec imas. Da, ako ces imati karticu vise od 2g.. Malo je takvih na forumu.
Mislim da nereferentne prosjecno cesce idu na cca 2100Mhz, nego 2050 ili kolko vec imas. Da, ako ces imati karticu vise od 2g.. Malo je takvih na forumu.
Pa da, moja je na 2113MHz sa GPU boostom 3.0, ali clock mi je +100mhz
PS: Radi se o Phoenix GS kartici koja dolazi već oveclockana na 1620 Mhz(base)
Mozda je trenutno ne potrebno ovih 8GB VRAM-a,ali polako dolaze igre koje traze vise od 4GB-a pa ako vec ulazem u buducnost zasto ne odmah uzet verziju od 8GB-a.
Koju bi ti to 480 przio na 1400Mhz?? Vidis da ekipa undervolta Nitro 480 jer se boje visokih temperaturi. Mislis da su Powercolor, XFX, Gigabyte osjetno bolji? Meni se cini da bas i ne, dapace imam osjecaj da je Sapphire Nitro bolje odradio posao, XFX je tu negdje isto ne znam. Da sad kupujem gledao bi ili MSI 480 4/8GB ili bilokoju 1060 6GB, a da ne idem na silent build mozda i 480 4GB Nitro.
Ako ulazes u buducnost od 3g+ Za 2g ili samo 1g se kladim da ce biti graficke od 1500kn osjetno jace od 480 i 1060 sa vecom efikasnosti tako da ne kuzim cemu to daleko gledanje u buducnost. Hajd, ako igras na 1440p+ rezoluciji onda jos ok, ali 1080p wtf. Pogledaj samo kaj radi 1060 3GB u npr. DX12 Ashes of Singularity na visokim postavkama sa 8 milijuna uzoraka, et: http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_1060_gaming_x_3gb_review,15.html, ali to je na granici jer zapinje u Hitmanu..
Koju bi ti to 480 przio na 1400Mhz?? Vidis da ekipa undervolta Nitro 480 jer se boje visokih temperaturi. Mislis da su Powercolor, XFX, Gigabyte osjetno bolji? Meni se cini da bas i ne, dapace imam osjecaj da je Sapphire Nitro bolje odradio posao, XFX je tu negdje isto ne znam. Da sad kupujem gledao bi ili MSI 480 4/8GB ili bilokoju 1060 6GB, a da ne idem na silent build mozda i 480 4GB Nitro.
Nisam jos odlucio cekam da svi modeli postanu dostupni kako treba, a przicemo je to sam siguran 100%
A sto se tice undervoltanja necu vise da se ponavljam :D iz nekog razloga su vecina polarisa spakovane sa povecanim naponom ali me to ne zabrinjava, "znam" sta radim (a i ogroman broj ljudi na redditu dnevno dijeli svoja iskustva sa undervoltanjem, OC itd), polaris je bas cip s kojim se da fino poigrati i namjestiti za optimalna podesavanja koja ti odgovaraju
P.S. na 1.4ghz evo je HIS Radeon RX 480 IceQ X2 Roaring Turbo iako radi na 3k RPM grafa ne prelazi 73*C