Evo, kako postoji Pascal tema zašto ne bi postojala i Polaris ;)
Evo, pa da i ja kažem nešto za one koji nisu pročitali vijesti. AMD je prije par dana najavio novu Polaris arhitekturu. Ona neće biti skroz nova kao što je bio GCN nakon VLIW arhitekture nego će biti bazirana na GCN-u ali drastično modificirana. Izjavljeno je da će se bazirati na 14nm FinFet procesu koji trenutno jedino koriste Samsung i GlobalFoundries pa na tim proizvodima neće biti čipova iz TSMC-a. To je i dobra i loša vijest po trenutnim informacijama jer se u dizajnu Apple A9 pokazalo da je TSMC-ov proces malo zreliji i ima manji leakage iako se zapravo radi o 20nm s FinFetom ali tek će se vidjeti kako će se to zapravo ponašati na velikim čipovima s velikom potrošnjom struje. Najavljeno je i kako će grafički procesor sadržavati sasvim nove dijelove a postojeći će biti redizajnirani. Među novimaće biti sasvim novi memorijski kontroler, L2 memorija, multimedijske jezgre, display engine, geometrijski i naredbeni procesori.
Među podržanim standardima naći će se i HDMI 2.0a i DisplayPort 1.3.
AMD je i napravio i tesitranje jednog modela s Polaris čipom i usproredbu s nVidia GTX 950 što je dalo neke zanimljive rezultate.
Test se odivjao na konfiguraciji: i7 4790K na 80% TDP-a (MAX 70W)
4xGb DDR4 2600MHZ (1.5W*4)
Windows 10 64bit
SSD
Korištene su medium postavke na 1080P što je dalo konstantnih 60FPS-a na obje platforme. GTX 950 troši oko 100 watta maksimalno no neznamo koliki je GPU usage, ali Eurogamer je radio tesitranja pa možemo zaključiti da je s V-Syncom usage bio vjerojatno oko 80%. Prema podacima koje sam našao na internetu zaključiti ću da je cpu usage bio na nekih 45% ali bilo bi odlično da netko izmjeri CPU usage na X-Wing Trainingu jer ja Battlefornt imam za PS4. Naravno, potrošnja struje s CPU usageom ne pada linearno pa ću nadodati 10%.
Analiza: - CPU-40W, RAM-6W, SSD-2W, Ostalo-2W = 50W
- AMD sustav 86W
- nVidia GTX 950 sustav 140W
To bi značilo da AMD Polaris GPU korisiti oko 40 watta što je prilično malo (više no dvostruko manje od GTX 950) za GPU koji vrti Battlefront na 60FPS, medium postavke i tu možemo vidjeti veliki napredak u odnosu na 28nm.
AMD je također najavio inicijativu za bolje piksele, odnosno za početak primjene deep color ilitiga 10bitne dubine boja koja omogućuje oko 1 milijarde različitih boja.