5970 - 512 bit

poruka: 76
|
čitano: 21.205
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
RE: 5970 - 512 bit

Tehnički gledano ispravnije. U potpunosti se slažem s tobom micromane. Samo gledaj kako se HD5970 ponaša naspram HD5850. Jedna kartica sa dva chipa i jedna kartica sa istim takvim jednim chipom, o čemu se zapravo ovdje radi? Ako me razumiješ? Ipak je tu pojam dva naspram jedan u biti.Neodlučan

A ono što kažeš za očitavanje specsa je ispravno.

free speech for the dumbxD
16 godina
neaktivan
5970 - 512 bit

Trgovci pod specifikacije grafičke kartice ne pišu kako se ona ponaša, dal ima udvostručene preformanse ili nema, nego su dužni napisat tehničke specifikacije koje je odredio sam proizvođać GPU-a u ovom slučaju ATI.

Znači za HD5970 bi trebalo pisat ovako: GPU tak: 725Mhz, Takt memorije(VRAM): 100Mhz, Sirina sabirnice: 256bit, količina memorije(VRAM-a) 1Gb.

Uostalom isključi jedan GPU na HD5970 i GPU-z če i dalje pokazivati 256bit sabirnicu i 1gb VRAM-a.

Evo kao dokaz GPU-Z Validacije.

A kada trgovac napiše nebuloze poput 2x256bit(širina sabirnice) i 2Gb memorije(VRAM) direktno dezinformira kupca, ili pak mu namijerno(u večini slučajeva) maže oći samo kako bi istaknuo proizvod i čim više ga prodao. U prijevodu: Prodaju Muda pod Bubrege.

I'll be back
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 19:00 (microman).
Moj PC  
5 1 hvala 0
17 godina
microman kaže...

Trgovci pod specifikacije grafičke kartice ne pišu kako se ona ponaša, dal ima udvostručene preformanse ili nema, nego su dužni napisat tehničke specifikacije koje je odredio sam proizvođać GPU-a u ovom slučaju ATI.

Znači za HD5970 bi trebalo pisat ovako: GPU tak: 725Mhz, Takt memorije(VRAM): 100Mhz, Sirina sabirnice: 256bit, količina memorije(VRAM-a) 1Gb.

Uostalom isključi jedan GPU na HD5970 i GPU-z če i dalje pokazivati 256bit sabirnicu i 1gb VRAM-a.

Ne mozes iskljuciti 1 gpu na hd 5970 nikako.

Mozda da imas dvije hd 5970 mozes iskljcit taj cf izmedu njih ali nikako ne jadnoj hd 5970 ne mozes iskljcuti 1 gpu tako da molim te ne siri dezinformacije.

I ova slika koju si pokazao fali ti jos dolje button list u koje mozes odabrat jos 3 gpu i na svakom ce ti pisat isto dakle 4 x 256 bita tj. 256 bita po gpu dakle gpuz ne laze, nego ti smisljas toplu vodu..

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 19:02 (toxic).
17 godina
protjeran

Haha kad bi tako gledali to onda ne bi u biti niti bili trgovci jer ne bi ništa prodali. Sve u svemu navodiš ljude na pravi trag, svaka častNamigiva.

Samo šta ćeš kad je u praksi to ipak DVA chipa na ISTOJ kartici. I tek onda mogu pisat šta god želeBogataš

16 godina
neaktivan
toxic kaže...
microman kaže...

Mozda da imas dvije hd 5970 mozes iskljcit taj cf izmedu njih ali nikako ne jadnoj hd 5970 ne mozes iskljcuti 1 gpu tako da molim te ne siri dezinformacije.

I ova slika koju si pokazao fali ti jos dolje button list u koje mozes odabrat jos 3 gpu i na svakom ce ti pisat isto dakle 4 x 256 bita tj. 256 bita po gpu dakle gpuz ne laze, nego ti smisljas toplu vodu..

GPU-z ljepo napiše BUS WIDTH: 256bit. I bilo koja GPU-Z validacija to dokazuje.

4x256=1024bit što nije istina. Jer svaki GPU ima svoju sabirnicu koja radi isključivo sa tim GPU-om.

Što si tiče isključivanja GPU-a to nisam znao pa zahvaljujem na ispravci.Namigiva

A onaj drugi buton če ti pokazati 4x256 jer imaš četri GPU-a koje sustav prepoznaje i da nebi za svakoga trebalo pisat posebno jednostavno napiše 4x256bit, no HD5970 ima 256bit sabirnicu i to je najbitnije

I'll be back
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 19:12 (microman).
17 godina
microman kaže...
toxic kaže...
microman kaže...

GPU-z ljepo napiše BUS WIDTH: 256bit. I bilo koja GPU-Z validacija to dokazuje.

4x256=1024bit što nije istina. Jer svaki GPU ima svoju sabirnicu koja radi isključivo sa tim GPU-om.

Što si tiče isključivanja GPU-a to nisam znao pa zahvaljujem na ispravci.Namigiva

Kažeš kruške i jabuke nejdu zajedno jel??

Super znaci ti imas sad jednu gtx 470 i kupis jos jednu ti neces imat 14xx mb nego ces imat 7xx mb? ajde mi lijepo objasni zasto je to u praksi drugacije..

Bez obzira sta hd 5970 ima 256 bita po gpu tj 1gb rama po gpu svojevrsno dokazuje na vecim rezama da ima 512bita i 2 gb rama..

Bez obzira na tvoje kruške i jabuke...

Znaci 1 + 1 = 2 nije 1 jel tako?

15 godina
odjavljen
5970 - 512 bit

Dovezat ću se malo na micromanova pojašnjenja.

Memorijska sabirnica nije ništa drugo nego obična sabirnica (podskup unutar računala ili neke druge elektroničke opreme koja kroz jedan dogovoreni standard omogućava usmjeravanje podataka i upravljačkih signala) pomoću koje komuniciraju GPU čip i DDR memorija u koju se spremaju teksture. Eh, sad pošto su kod 5970 dva čipa, morat ćemo na karticu postavit dva odvojena memorijske lokacije (dakle 2x1GB) jer se onda teksture nemogu pravilno handalt u memoriju. I ta dva čipa, jedan čip komunicira sa jednim djelom memorije preko 256 bita širine sabirnice, a drugi čip također 256bit sabirnice. Tako da to nikako nije 512bit sabirnica. Da bi uradili 512bit sabirnicu potrebno je puno više tranzistora u samom čipu, a to povećava zagrijavanje, površinu čipa (čitaj: trenutno najveći nvidijin problem).

Iz toga svega da se zaključiti da je sabirnica upravo najbitnija za AA algoritme, jer količina memorijske propusnosti nije ništa drugo nego brzina kojom GPU komunicira sa memorijom. Sabirnicu dobijem računanjem širine te sabirnice u bajtovima pomnoženo sa taktom memorije.   Tako da to nikako ni u jednom slučaju nemozemo nazvati 512bit sabirnicom, jer ona jednostavno nije toliko široka.

Kao što sam rekao, to je isto kao da kažeš moj Core i7 920 radi na 10,6Ghz, jer ima 4 jezgre i svaka radi na 2,66, pa je 4x 2,66 = 10,6Ghz.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina
Weky kaže...

Dovezat ću se malo na micromanova pojašnjenja.

Memorijska sabirnica nije ništa drugo nego obična sabirnica (podskup unutar računala ili neke druge elektroničke opreme koja kroz jedan dogovoreni standard omogućava usmjeravanje podataka i upravljačkih signala) pomoću koje komuniciraju GPU čip i DDR memorija u koju se spremaju teksture. Eh, sad pošto su kod 5970 dva čipa, morat ćemo na karticu postavit dva odvojena memorijske lokacije (dakle 2x1GB) jer se onda teksture nemogu pravilno handalt u memoriju. I ta dva čipa, jedan čip komunicira sa jednim djelom memorije preko 256 bita širine sabirnice, a drugi čip također 256bit sabirnice. Tako da to nikako nije 512bit sabirnica. Da bi uradili 512bit sabirnicu potrebno je puno više tranzistora u samom čipu, a to povećava zagrijavanje, površinu čipa (čitaj: trenutno najveći nvidijin problem).

Iz toga svega da se zaključiti da je sabirnica upravo najbitnija za AA algoritme, jer količina memorijske propusnosti nije ništa drugo nego brzina kojom GPU komunicira sa memorijom. Sabirnicu dobijem računanjem širine te sabirnice u bajtovima pomnoženo sa taktom memorije.   Tako da to nikako ni u jednom slučaju nemozemo nazvati 512bit sabirnicom, jer ona jednostavno nije toliko široka.

Kao što sam rekao, to je isto kao da kažeš moj Core i7 920 radi na 10,6Ghz, jer ima 4 jezgre i svaka radi na 2,66, pa je 4x 2,66 = 10,6Ghz.

Ok je šta se tice sabirnice nije 512 bit-na na hd5970 nego je 256 bitna po gpu i nemoze se napravit tj ne rade 512 bitnu iz nekih razloga zato i postoje dual gpu...

Ali ako gledas 1 + 1 je 2 hebemu misa takoder se to tice rama graficke.

Tako da je onih 512bita u na kutiji tocna informacija jer si kupio graficku koja ima po gpu 256 a i performanse govore svoje

16 godina
neaktivan
toxic kaže...

Super znaci ti imas sad jednu gtx 470 i kupis jos jednu ti neces imat 14xx mb nego ces imat 7xx mb? ajde mi lijepo objasni zasto je to u praksi drugacije..

Bez obzira sta hd 5970 ima 256 bita po gpu tj 1gb rama po gpu svojevrsno dokazuje na vecim rezama da ima 512bita i 2 gb rama..

Prvo za tvoju informaciju jedna GTX470 ima 1280Mb na VRAM-u, a ne 7xxmb. Kao drugo ti bi trebao znat da u slučaju CF-a i SLI-a GPU-ovi ne dijele međusobno VRAM več koristi svak svoji. Tako da Primarni GPU nema pristup VRAM-u od sekundarnog GPU-a, a isto vrijedi za obrnuto, što znači da igr i dalje prepoznaju isključivo 1280Mb, a dokaz tome ti je GTA4 koja ti u meniu za postavke grafike pokaže koliko memorije na GPU imaš dostupno.

Znači nikakvih 1280mb+1280=2560.

I'll be back
15 godina
odjavljen

Možeš ti zbrajat kako te volja. Činjenica je da su kod te kartice na PCB-u dva čipa, i da svaki čip komunicira 256bitnom sabirnicom sa svakim dijelom memorije. Sad dali ćeš ti to zbrojit, nećeš.. Neznam čemu tome uopće rasprava. To je najobičnij marketinški trik. Da možeš zbrojit, i nemoraš zbrojit. Ali nepravilno je reći da 5970 ima 512bitnu sabirnicu - Pravilno bi bilo 5970 ima ukupno 512bitnu sabirnicu ;)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 19:20 (Weky).
17 godina
microman kaže...
toxic kaže...

Prvo za tvoju informaciju jedna GTX470 ima 1280Mb na VRAM-u, a ne 7xxmb. Kao drugo ti bi trebao znat da u slučaju CF-a i SLI-a GPU-ovi ne dijele međusobno VRAM več koristi svak svoji. Tako da Primarni GPU nema pristup VRAM-u od sekundarnog GPU-a, a isto vrijedi za obrnuto, što znači da igr i dalje prepoznaju isključivo 1280Mb, a dokaz tome ti je GTA4 koja ti u meniu za postavke grafike pokaže koliko memorije na GPU imaš dostupno.

Znači nikakvih 1280mb+1280=2560.

Dobro sade reko sam radi primjera reko 7xx nije bitno. I ovo druog takoder znam. To sta igre prepoznaju boli me kita iskreno i nije bas tako to..

Sofware ne prepoznaje ali ih ti imas, i ja se povodim za onim na kutiji sta si napiso znaci nikako nije dobro reci da trgovci u ovom slucaju varaju klijenta jer tehnicki gledano ti imas 512 bit bez obzira sta to nije pravih 512 bita nego 256 bita po gpu..

17 godina
protjeran
5970 - 512 bit

Haha kako da vam kažem da smo svi u pravu jer nam je fuck*** jasno o čemu se ovdje debelo radi..Izlanuo se

Čovjek je pitao da li je taj MSI za svoju cijenu brža grafa što ne stoji jer je ista arhitektura kao na drugim 5850.

Tako da ono.. Ovo je po meni već skoro OT?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
toxic kaže...

Sofware ne prepoznaje ali ih ti imas, i ja se povodim za onim na kutiji sta si napiso znaci nikako nije dobro reci da trgovci u ovom slucaju varaju klijenta jer tehnicki gledano ti imas 512 bit bez obzira sta to nije pravih 512 bita nego 256 bita po gpu..

Laički gledano si u pravu, al tehnički nikako. Stvar je u tome što Trgovci, pa čak i distributeri više vole pisat laički nego tehnički, jer laički vrijedi računica 2x256bit ili 2x 1024mb. No tehnički to ne vrjedi, jer uzalud na kutiji piše 2048Mb(ili 2Gb) kad igra ili neka aplikacija prepoznaje 1024Mb(ili 1Gb) VRAM-a upravo zbog toga što Primarni GPU nema pristup VRAM-u od sekundarnog(isto vrjedi obrnuto). A ista stvar je i kod sabirnice. Svaka radi sa GPU-om na koji je spojena i širina jedne i druge ostaje tih famoznih 256bit-a. Uglavnom još je u redu napisati 2x256biz(no tehnički nije ispravno), al napisati kao HG spot 512bit je prodavanje muda pod bubrege, a i autor ove teme je pravi primjer jer ga je upravo i ta informacija zbunila, pošto je znao da HD5970 ima 256bit sabirncu.

I mislim da bi te najviše trebalo biti briga koliko igre i aplikacije prepoznaju VRAM-a, jer bitno je što igra zahtijeva, a ne što piše na kutiji.

I'll be back
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 19:36 (microman).
17 godina
protjeran

Ma daj čovjeka je omela cijena proizvoda. To što HGSpot daje ove grafe za cijenu kao da su 512-bitneIzlanuo se

16 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Ma daj čovjeka je omela cijena proizvoda. To što HGSpot daje ove grafe za cijenu kao da su 512-bitneIzlanuo se

Pa to je onda još gore, em šire dezinformacije i ktome još bi na tome zarađivali, i zamisli si onda tog kupca koji cjelo vrjeme misli kako ima posebnu HD5970 sa 512bit sabirnicom, a kad usporedi GPU-Z sa tuđim spozna da je prevaren.

I'll be back
15 godina
odjavljen

Ali bi mogao ugurat teksture i ostale stvari u tih 2GB. Karitce od 1GB nebi, dok bi kod 5970 mogao ugurat. Doduše bilo bi sporo u odnosu na recimo 5870 2GB, al bi radilo.

Stvarna propusnost za svaki čip iznosi takt memorije x širina sabirnice (256bit) i tu je jasno da se to nemoze zbrajati. Ti nemaš toliku propusnost kao što bi imao sa 512bitnom sabirnicom na single gpu čipu. Tu je kraj priče, jer svaki čip ima svoju unificiranu propusnost i ona je NEDJELIVA sa drugim čipom i to se nemože nazvait 512bitnom sabirnicom jer jednostavno nigdje nije toliko široka. Svaki čip ima svoju sabirnicu, i one su sasvim odvojene. Nemaju veze jedna sa drugom.

VRAM donekle jer da ti zatreba 2GB na vramu (a to je i teoretski trentuno i nemoguce jedino uz rezoluciju 533253x3535345), radilo bi, ali bi bilo sporo jer treba ciklus dok jedan dio podataka se prebaci na drugi.

15 godina
neaktivan
5970 - 512 bit

Ja moram priznat da mi je žešći kretenizam, kad vidim da mozak kompjutera procesor nebitno koji dođe duplo a neki i troduplo jeftinije od grafičke. Daleko od toga da grafička nije jebačka komponenta svakog kompjutera, al da se ljudi preseravaju i žderu naše pare na njima to je notorna činjenica. Jer je nevjerojatno da, jedna grafička može doć 4.700 odnosno preko 5000 kn. Dok procesor, i to vrhunski 1500-2000 kn. Pa ja stvarno ne vidim, čemu toliko pumpanje cijena grafičkih?? Iskreno se nadam da će se nvidia oporavit, jer ovo što radi ati odnosno amd s tim cijenama je prevršilo svaku razumnu mjeru. U redu je naplatit svoj rad, al što je previše je previše. Krajnje se šovinistički ponašaju, kupac uvijek mora bit na prvom mjestu i žalosno je da ne žele priuštit svakom klijentu da si može kupit karticu. Jer mnogi bi htjeli kupit 5970, al normalno kad vide da si mogu cijeli kompjuter sastavit za njene pare odustanu. Pustimo fore, da se može dignut na rate. Al svejedno je nenormalna cijena, i sramota je da im nije dosta 2-3.000 kuna nego idu u krajnost od skoro 5.000 kn po graf.kartici. Ja trenutno imam 5770, i neću je mjenjat jer je za te pare najprihvatljivija i najbolja grafička na tržištu. A tko se hoće preseravat, i dodatno davat razlog ovim mafijašima nabijanje cijena slobodno neka kupuje 5970.

Diablo 3, kad ćeš više?

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ruža kaže...

Ja moram priznat da mi je žešći kretenizam, kad vidim da mozak kompjutera procesor nebitno koji dođe duplo a neki i troduplo jeftinije od grafičke. Daleko od toga da grafička nije jebačka komponenta svakog kompjutera, al da se ljudi preseravaju i žderu naše pare na njima to je notorna činjenica. Jer je nevjerojatno da, jedna grafička može doć 4.700 odnosno preko 5000 kn. Dok procesor, i to vrhunski 1500-2000 kn. Pa ja stvarno ne vidim, čemu toliko pumpanje cijena grafičkih?? Iskreno se nadam da će se nvidia oporavit, jer ovo što radi ati odnosno amd s tim cijenama je prevršilo svaku razumnu mjeru. U redu je naplatit svoj rad, al što je previše je previše. Krajnje se šovinistički ponašaju, kupac uvijek mora bit na prvom mjestu i žalosno je da ne žele priuštit svakom klijentu da si može kupit karticu. Jer mnogi bi htjeli kupit 5970, al normalno kad vide da si mogu cijeli kompjuter sastavit za njene pare odustanu. Pustimo fore, da se može dignut na rate. Al svejedno je nenormalna cijena, i sramota je da im nije dosta 2-3.000 kuna nego idu u krajnost od skoro 5.000 kn po graf.kartici. Ja trenutno imam 5770, i neću je mjenjat jer je za te pare najprihvatljivija i najbolja grafička na tržištu. A tko se hoće preseravat, i dodatno davat razlog ovim mafijašima nabijanje cijena slobodno neka kupuje 5970.

Ako gledamo za Procesore Vrh Vrhova(kao što smo i gledali za grafu) onda je HD5970 mila majka za Core i7 980x od kojeg daleko manje koristi nego od HD5970, a ktome dođe punih 7500kn, znači više od HD5970. Također u prošlosti 5500kn nije došla grafa sa dva GPU-a na sebi nego samo sa jednim(sijeti se 8800Ultre).

Isto tako kompliciranost izgradnje GPU-a je daleko veča od kompliciranosti izgradnje CPU-a.

I'll be back
16 godina
neaktivan
toxic kaže...

Samo komentar na ovo:

Na jednom forumu (overclock.net) naletio sam jednom na post gdje su, za one kojima je smetao 'flickering textura' na BF: Bad company 2, tražili rješenje kako isključiti jedan GPU u ATI 5970. Rješenje je bilo disable-at catalyst AI koji će pri tome isključiti i jedan GPU u igrama.

Nemam 5970 da provjerim, ali ima ekipe na ovom forumu koji bi to mogli potvrditi.

Google is your friend
17 godina
protjeran
5970 - 512 bit

Da li je 9800GX2 sa dva čipa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
stoncin3 kaže...

Da, 2x 9800GTX čipa

16 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Da samo što je ova i sa dva PCB-a koji su sklopljeni u sendvič.

I'll be back
17 godina
neaktivan
5970 - 512 bit

opet stara ekipa na novoj temi....samo nema dadeZG XD

dasHHa
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tracer kaže...

Maloprije vidio da je došlo u prodaji. A cijena je da glava boli... 6560 kn

http://www.hgspot.hr/53731/graficka-kartica-msi-ati-radeon-r5970

Baš me zanima kakvi bi bili benchmarci u usporedbi s 256bit verzijama.

usporedi sa ovom karticom!-----link-----

cijena je jednaka ovoj u HG-u

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.6.2010 21:27 (dasHHa).
17 godina
neaktivan
Weky kaže...
stoncin3 kaže...

Ma pisalo je već negdje prije, ja sam vidio da piše baš 512 bita i to kod nas, a mislim i drugdje.Neodlučan

Pa to i je 512 bita, što drugo..

Kad su dva chipa unutra i kad je to zapravo dual-gpu. Nije crossfire, ali je dual.

Al MSI posebno ističe 512bit naspram drugih.

Ovdje su dva čipa i oba su povezana 256bitnom sabirnicom sa dvoma odvojenih memorijskih modula. Nije to prava 512bit sabirnica, vec 256bit, al pošto su dva čipa onda je svaki povezan 256bitnom sabirnicom i onda to neki zbrajaju.

To je isto kao da kažeš moj Q6600 radi na nekih 9Ghz i više (4x2,4Ghz)Osmijeh

LoL....hebote moj i7 pumpa punih 16 GHZ posto je kloknut......4x4GHZ :-D...a windowsi vide punih 32GHz ako uracunam HT XD

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.6.2010 21:34 (dasHHa).
16 godina
dasHHa kaže...
Weky kaže...
stoncin3 kaže...

Ma pisalo je već negdje prije, ja sam vidio da piše baš 512 bita i to kod nas, a mislim i drugdje.Neodlučan

Kad su dva chipa unutra i kad je to zapravo dual-gpu. Nije crossfire, ali je dual.

Ovdje su dva čipa i oba su povezana 256bitnom sabirnicom sa dvoma odvojenih memorijskih modula. Nije to prava 512bit sabirnica, vec 256bit, al pošto su dva čipa onda je svaki povezan 256bitnom sabirnicom i onda to neki zbrajaju.

LoL....hebote moj i7 pumpa punih 16 GHZ posto je kloknut......4x4GHZ :-D...a windowsi vide punih 32GHz ako racuna HT XD

I nebi bio dovoljan za Quad CF 5970 Smijeh

I'm a weapon that fires Lyrical projectiles with no mercy I'm cold blooded like reptiles
17 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...
dasHHa kaže...
Weky kaže...
stoncin3 kaže...

LoL....hebote moj i7 pumpa punih 16 GHZ posto je kloknut......4x4GHZ :-D...a windowsi vide punih 32GHz ako racuna HT XD

ako ubacim jos jednu przilicu u comp i u isto vrijeme sprzim 2 DVD-R 4.7GB onda sam u biti po ovoj teoriji zbrajanja dobio 1 DVD DL 9.5GB ?!?!?!!!!!....LoL

dasHHa
15 godina
protjeran
Fake_Alert kaže...

Koji ne postoji.

16 godina
lukavg kaže...
Fake_Alert kaže...

Koji ne postoji.

?? Pa Quad CF je 2 HD5970 jer jedna ima 2 gpua i sto spojis u CF  i imas Quad CF.

I'm a weapon that fires Lyrical projectiles with no mercy I'm cold blooded like reptiles
17 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...
lukavg kaže...
Fake_Alert kaže...

Koji ne postoji.

?? Pa Quad CF je 2 HD5970 jer jedna ima 2 gpua i sto spojis u CF  i imas Quad CF.

HD5970 je 1 kartica sa 2 chipa-Quad CrossFire= 4x1 kartica sa po jednim GPU-om

dasHHa
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice