Raspao mi se objektiv. :( Kako se to desilo? Evo ovako:
Uzeo sam fotić jučer oko 19h, skinuo poklopac, montirao hood i krenuo slikati nebo s balkona (9. sprat/kat). Kad sam pritisnuo okidač do pola, da autofokus odradi svoje, čujem nešto pade. Pogledam dole, vidim hood, i mislim kako ga nisam dobro zavrnuo, kad imam šta vidjeti. Prednji element se izvrnuo i ispao! Sam od sebe! Pokupim sve, očistim prašinu i navrnem nazad element (ispala su i nekakva dva tanka metalna prstena).
Pomislim super, sve je dobro prošlo, nije se razbilo, da sam bio par centimetara naprijed, letili bi sa 30 metara. Ali ne, fotić nikako nije mogao izoštriti, ni na auto, nit sam ja mogao manualno.
Spakujem objektiv jutros, ponesem garanciju i predam ga u shop gdje sam kupio. Kaže mi lik da će slati odmah Fedex-om u Refot BH, Nikon zastupniku za BiH.
Ali maloprije, kad sam došao s posla, izađem na balkon, pogledam malo bolje i vidim drugi po redu stakleni element, u dva dijela. :(
Ne znam da li garancija to pokriva ili ne, poslao sam upit na Nikon Europe, s istim ovim opisom problema pa ćemo vidjeti.
Ima li neko od Nikonaša, da mu se desilo ovako nešto i kako je protekao popravak? Može li se ovo uopće popraviti, ili da spremam pare za novi objektiv?