Fotoaparat za apartmane

poruka: 9
|
čitano: 7.461
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Fotoaparat za apartmane

Pozdrav svima

Molio bih sve one koji mi mogu pomoći oko izbora za kupnju fotoaparata za slikanje kuća, apartmana (slike za internet stranicu turističke agencije). pošto sam teški amater oko poznavanja fotoaparata i fotografiranja bio bih zahvalan na konkretnim prijedlozima.

Dakle koji fotoaparat-digitalni smatrate da je dobar za ovu namjenu(zanima me malo kvalitetnija fotografija jer je prvenstveno namijenjena za poslovnu svrhu), cijenovno od cca 1.000-2.500 kn.Na šta obratiti pozornost prilikom odabira aparata(Megapixeli,zoom,objektiv ...) odnosno šta je bitno kod fotoaparata za slikanje unutrašnjih prostorija.

U nadi konkretnih prijedloga i pomoći unaprijed se zahvaljujem.

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fotoaparat za apartmane

Za tu lovu uzmi olympis e-pl3

Megapixeli su ti nebitni, zoom ti je nebitan, a objektiv bi ti trebao imati cim siri kut i cim veci otvor blende...

Samo ke problem sto ti takav adekvatan olympusov objektiv dode oko 5500kn, a sam oly e-pl3 sa kit objektivom ti je 2100kn

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2014 22:19 (Trickortreat).

0 0 hvala 0
16 godina
Fotoaparat za apartmane

...i neki vanjski blic (znači bilo bi poželjno da fotić ima hot shoe) ili stativ (ili oboje ako budžet dopusti). Blic može bit i kakav kineski koji se na ebayu može naći za 40-tak USD.

Bio sam pisao o fotkanju interijera na drugom forumu pa eto ponavljam i ovdje, tehnika koja se da savladati doslovno u 5 minuta, bitno je da fotić ima mogućnost odabira manuelnih postavki pa pripazi i na to pri kupnji...

Dakle radi se dvije bezvezne fotke koje sam nabrzaka napravio iz ruke čisto da možeš vidjet što dobivaš blicom, niti jedna od njih nije nešto teatralno dobra (pogotovo prva) jer se nisam nešto ultra niti potrudio, napravljeno dakle brzinski, čisto zbog demonstracije...

Fotke su slikane Olympusom XZ-1 (imam i Pentax K-5 ali namjerno sam koristio kompakt čisto da vidiš da nije potreban ultra skupi fotić za početak), za prvu nisam koristio blic a za drugu sam koristio vanjski kineski blic Yongnuo YN460-II kojeg sam, koliko me sjećanje služi, platio oko 40USD na ebay-u.

Prvu sam dobio u Aperture priority modu, kako sam naveo bez blica i na način da sam odabrao otvor blende f/4.5 (slučajno tako bilo od prije pa sam ostavio) i mjerio sam svjetlo da bude donekle pravilno eksponiran interijer. Aparat je odabrao da je za doboro eksponiran interijer pri f/4.5 i ISO200 potrebna brzina zatvarača 1/6 - rezultat: donekle pravilno eksponiran interijer i totalno spaljena balkonska vrata.

Druga fotka je napravljena tako da sam isto u Aperture priority modu pri istoj ISO vrijednosti i istom otvoru blende kao za prvu fotku mjerio svjetlo na balkonskim vratima za što mi je aparat pokazao da će potrebna brzina zatvarača biti 1/125 da bi eksterijer bio donekle pravilno eksponiran. Na toj brzini bi interijer naravno bio totalno podeksponiran ali tu sad dolazi blic do izražaja! Prebacio saM fotić na ful manuelni mod (M) i odabrao postavke koje mi je sugerirao u A modu, napravio par probnih fotki na navedenim postavkama i pojačavao/smanjivao jačinu blica dok ne bude, ajmo reć, korektno eksponiran i interijer i eksterijer. Fotka naravno nije teatralna, dalo bi se tu još što šta kemijat ali moraš prizat da je dosta velika razlika u odnosu na prvu na kojoj su skroz spaljena balkonska vrata.

Fotkao sam u RAW-u i u photoshopu sam korigirao samo WB da bude donekle sličan na obje fotke...

Eto nadam se da će ti ove informacije biti od neke koristi...

Na linkovima imaš i original fotke (jedino smanjene) na dropboxu i sa sačuvanim exif podacima pa baci oko...

Prva fotka

Druga fotka

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fotoaparat za apartmane

Eto, dobio si i uputstva kako fotkat. U krajnjem slučaju, ako biš fotografije radio kada vanjsko svjetlo nije jako, flash ti nebi bio niti potreban, samo stativ, kojih imaš i za 100tinjak kn. Premium kompakti su ti dosta skupi, generalno prelaze 3500kn. Zato sam ti i preporučio olyjev epl-3. Veliki senzor, mogućnost mjenjanja svih postavki, vanjski flash i mogunost zamjene objektiva...

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Fotoaparat za apartmane

Hvala velika za podrobne informacije. Za početak dosta ste mi pomogli.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Fotoaparat za apartmane

Možes si pogledat i Nikonov J1, dođe 1999kn i tu je negdj s kvalitetom slike kao e-pl3.

Nema vanjski flash jedino pa biš tu mogao ostati kinut. Inače je aparat sam po sebi odličan, isto kao i 10mm i 18.5mm bjektivi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.1.2014 9:33 (Trickortreat).
16 godina
odjavljen
winphone kaže...

Hoćeš li im platiti za dobar savjet? Pošto ćeš ti zaraditi od toga.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...
winphone kaže...

Hoćeš li im platiti za dobar savjet? Pošto ćeš ti zaraditi od toga.

Daj mi molim te reci za što forum služi? Znači da bi svi trebali tražit pare za svoje postove?  lol

HTPC: G530, ECS H67H-I, 2x4Gb Mushkin, Seasonic 430W, Fractal Node 304, Panasonic TX-P42X20E
16 godina
odjavljen
Fotoaparat za apartmane

Ne, ali ovdje se radi o tome da netko traži besplatan savjet za svoje poslovanje.

Svi smo mi Mentalist.

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice