Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 78.385
|
čitano: 15.536.006
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: Auti - ultimativna tema

Mene su zaj*bavali jer nisam imao poklopac preko mjesta gdje ide maglenka (nisam ih imao ugrađene a ispao mi je negdje) ali srećom je bio vani na parkingu isti takav Golf III sa kojeg sam posudio poklopac, prošao tehnički, vratio poklopac čovjeku i platio mu kavu. Budalaštine, što ćeš. To je bilo prije više od 10 godina, mogu samo biti stroži sada.

9 godina
olimp kaže...

Pozdrav,

uskoro se bliži tehnički gdje k'o prstom u govno sam ubo da moram pred blagdane odrješit kesu... Imam situaciju da sam nedavno udario u mačku i otepo maglenku te mi je malo branik napukao (neosiguran sam), radi se o Golfu VI te me zanima mogu li proći tehnički bez maglenke? 

Meni mama isto tako nema maglenku i već zadnjih 10ak godina prolazi bez problema.

E sad, kod nje je stvar što je netko maglenku ukrao tako da je razbio onu plastiku gdje je kotač i samo izvukao maglenku van. Staklo je i dalje čitavo tako da se na prvu i ne skuži da fali maglenka

14 mjeseci
protjeran
Prte kaže...
olimp kaže...

Pozdrav,

uskoro se bliži tehnički gdje k'o prstom u govno sam ubo da moram pred blagdane odrješit kesu... Imam situaciju da sam nedavno udario u mačku i otepo maglenku te mi je malo branik napukao (neosiguran sam), radi se o Golfu VI te me zanima mogu li proći tehnički bez maglenke? 

Meni mama isto tako nema maglenku i već zadnjih 10ak godina prolazi bez problema.

E sad, kod nje je stvar što je netko maglenku ukrao tako da je razbio onu plastiku gdje je kotač i samo izvukao maglenku van. Staklo je i dalje čitavo tako da se na prvu i ne skuži da fali maglenka

Ma to je druga priča ako imaš staklo, kod mene nema ničeg, čak je i lampicu unutar uspjelo zdrobit

14 godina
Prte kaže...
olimp kaže...

Pozdrav,

pa i ne mora se skužiti, ali na tehničkom trebaju provjeriti i ispravnost svjetala, a ovo kojeg nema sigurno ne svijetli

11 godina
Memphis kaže...
hahhaajaads kaže...

Ima koji tu mehanicar iskustva sa 1.5TSI/TFSI 110kw (2018>, Golf7 ili A3, 50-100tkm), znam da su neki 1.4tsi bili losi i iskreno od tad mi se zgadil vw benz, kakvi su ovi ? Radi se cca 5-7tkm godisnje...

Ako kupuješ VW onda kupuješ samo TDI.

TSI i FSI su im zadnja smeća. 1.5 tsi ima ACT tak da ti još samo više potencira moguće kvarove.

1.4 TSI EA211 je nešto bolji jer su izbacili lanac i stavili remen, ali dalje ima problema sa turbom, zagrijavanjem itd. Uglavnom kramperaj. Koliko su im TDI dobri toliko su im TSI/FSI loši.

A pas m... ne  znam vise koji auto onda gledat, jos uvijek zelim neku urednu hondu benz ali nikak se nac, zato sam se i dao u potraznju nekok drugog benz koji se kolko tolko poslije moze dobro prodat (imam naviku promijeni auto svake 2god..)

8 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...
Memphis kaže...
hahhaajaads kaže...

Ima koji tu mehanicar iskustva sa 1.5TSI/TFSI 110kw (2018>, Golf7 ili A3, 50-100tkm), znam da su neki 1.4tsi bili losi i iskreno od tad mi se zgadil vw benz, kakvi su ovi ? Radi se cca 5-7tkm godisnje...

TSI i FSI su im zadnja smeća. 1.5 tsi ima ACT tak da ti još samo više potencira moguće kvarove.

1.4 TSI EA211 je nešto bolji jer su izbacili lanac i stavili remen, ali dalje ima problema sa turbom, zagrijavanjem itd. Uglavnom kramperaj. Koliko su im TDI dobri toliko su im TSI/FSI loši.

A pas m... ne  znam vise koji auto onda gledat, jos uvijek zelim neku urednu hondu benz ali nikak se nac, zato sam se i dao u potraznju nekok drugog benz koji se kolko tolko poslije moze dobro prodat (imam naviku promijeni auto svake 2god..)

sa mazdinim benzincima ne mozes faliti...trojke sa 2.0 skyactiveG sa oglasnika nestaju u jedan dan

11 godina
Tvpronlem kaže...
hahhaajaads kaže...
Memphis kaže...
hahhaajaads kaže...

sa mazdinim benzincima ne mozes faliti...trojke sa 2.0 skyactiveG sa oglasnika nestaju u jedan dan

Je i to sam gledal, pobjegla mi je jedna 2017 (onaj redizajn) sa 110tkm za 13k eura pred 2mj., ove ostale su ili preskupe, soderasi ili manjka opreme... I gledam onaj HB, vidim ima jedan sedan 2017 sa 80tkm za 13 ali ono, sedan je :x

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.12.2023 10:55 (hahhaajaads).
15 godina
hahhaajaads kaže...
Memphis kaže...
hahhaajaads kaže...

Ako ćeš ga promijenit za 2 godine i 20tkm onda ti je to sve manje bitno.

7 godina
Stane256 kaže...

Pozz, 

kako je počela stezati zima tako su došli i problemi sa zaleđivanjem. Svako jutro se mučim ući u auto jer sve smrzne. Kvaka smrzne i jedva na silu ju moram povući da se odledi, vrata gepeka se zalede i moram ga lupkati po znaku Seata di se otvara da se odvoji, vrata se zalijepe iako sam namazao gume sa glicerinom i svejedno ih treba povlačiti je**čki da se odlijepe i otvore. Jel postoji kakvo riješenje ili sredstvo koje bi to sprječavalo? Barem da se mi kvaka ne zaleđuje? Jel sigurno za lak špricati sa sredstvom za odleđivanje stakla? Danas sam imao auto pod ceradom i svejedno mi se sve steglo i smrzlo, ali ne toliko koa inaće..

Imaš raznih džepnih sprejeva za odleđivanje brava i kvaka po trgovinama. Za gume i gumene brtve - vazelin!

8 godina
ministar kaže...

pa i ne mora se skužiti, ali na tehničkom trebaju provjeriti i ispravnost svjetala, a ovo kojeg nema sigurno ne svijetli

Ne znam jel pravilo, ali meni (i svim poznanicima koje sam pitao) nikad ne provjeravaju maglenke na tehničkom.

Lik pogleda pozicije i svjetla na registraciji, pa ti veli da upališ kratka pa duga i to je to.

Valjda ne gledaju zato kaj nemaju svi auti maglenke, pa ne smiju inzistirati na tome.

Valjda...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
15 godina
pitanje vozi li tko od vas skodu karoq?
R33mba#2892
17 godina
R3nchi kaže...
pitanje vozi li tko od vas skodu karoq?

Vozim Skodu ali ne Karoq, valjda 99,99% djelova je identicno samo su karoserije drukcije forme.

5 godina

Ne pregledavaju ispravnost ali valjda pogledaju u koraku dal je sve u redu naizgled, tj da nije nešto razbijeno, da ne visi sijalica van kučišta itd. Mislim da na to gledaju sa pristupom, ako imaš nešto na autu da mora funkcionirati i raditi ispravno. Recimo nemaju ni svi auti treće (gornje stop svijetlo) pa ti mora raditi i zajebavat će te za to. Moje mišljenje. Možda prođeš uz opomenu, ako je normalan tamo u cvh.

9 godina
Auti - ultimativna tema

da li ovakvi tekstilni "lanci" prolaze na tehničkom pod zimsku opremu ili baš treba ima klasične metalne lance? 

11 godina
hahhaajaads kaže...
Memphis kaže...
hahhaajaads kaže...

1.5 tfsi sa 130 i 150ks su odlicni motori. 1.0tfsi isto tako.  Motori nemaju nikakve izrazene mane. Odlicno idu i nisu veliki potrosaci. Sa DSG mjenjacem su jos bolji. na pocetku su 1.5 imali problema sa kretanjem sa mjesta (kangaroo).  

PSN:Tomislav025
14 godina
Auti - ultimativna tema

Kupovina auta proizvedenog nakon 2020 je lutrija, uopce nije bitno koja je marka. Mislim da je to prvi korak pri kupnji auta, pa ja jos nisam vidio ni cuo da je neka marka "podigla" nivo kvalitete u zadnje 3 godine.

Uopce nije bitno ni cjenovni rang, pa BMW ima podosta problema na novim LCI 3-icama (ove sa jednim zaslonom kao Mercedes), Mercedes ne spominjat uopce, VW izrada je opala takoder, Ford uzas...

Sad ce doci netko i reci "ali s mojim nema problema", neka, ali nisam jos cuo od ikoga da kaze da su novi auti kvalitetniji nego npr. 2018-2019 modeli.

Osobono ne bih kupio nikakav auto za drzat dugo, da je proizveden iza 2020. Prvo je bila nestasica materijala, pa je dosla stednja na red. O EV autima bolje ne trosit vremena.

Di2 & EPS FTW!
15 godina
Stane256 kaže...

Ne pregledavaju ispravnost ali valjda pogledaju u koraku dal je sve u redu naizgled, tj da nije nešto razbijeno, da ne visi sijalica van kučišta itd. Mislim da na to gledaju sa pristupom, ako imaš nešto na autu da mora funkcionirati i raditi ispravno. Recimo nemaju ni svi auti treće (gornje stop svijetlo) pa ti mora raditi i zajebavat će te za to. Moje mišljenje. Možda prođeš uz opomenu, ako je normalan tamo u cvh.

Ako automobil ima neku opremu ona mora bit ispravna. Oldtimeri ne moraju imati pojaseve iza ako nisu tvornički ugrađeni (prije 1984.) i slično, ali ako nešto imaš a neispravno je ispitivač te može rušiti ako želi. Meni je davno jedan rekao da me ako želi može srušiti jer mi je bila napuknuta plastika na ručici mjenjača gdje piše PRNDM... Ne znam jel to istina, možda je samo htio da mu dam za kavu jer je "dobra duša" pa me pustio. Jasno je da ako je nešto razbijeno, visi, postoji opasnost da će neka plastika otpasti i slično to se smatra sigurnosnim rizikom u prometu tj. nedostatkom.

dtdtdt kaže...

da li ovakvi tekstilni "lanci" prolaze na tehničkom pod zimsku opremu ili baš treba ima klasične metalne lance? 

Trebali bi proći, ali ako želiš bit 100% siguran nazovi CVH. Opremu najčešće i ne gledaju na tehničkom, a mislim da zimsku uopće ne moraš imati. Obavezna je samo na državnim cestama i autocestama, a ti se možda voziš samo po gradu.

8 godina
neaktivan
Auti - ultimativna tema

pitanjce:

BMW 118i, 2015., 4 cilindra 100kw 1.6 turbo motor

koliko kosta otprilike kompletna zamjena brtvi zajedno sa sarafima, brusenjem glave motora itd, znaci komplet sve sto treba i ne treba mjenjati, da se mjenja kad vec glava ide dolje?

i ako netko zna tko je dobar majstor za to u Zagrebu i okolici.

hvala unaprijed

17 godina
ivanoile kaže...

Kupovina auta proizvedenog nakon 2020 je lutrija, uopce nije bitno koja je marka. Mislim da je to prvi korak pri kupnji auta, pa ja jos nisam vidio ni cuo da je neka marka "podigla" nivo kvalitete u zadnje 3 godine.

Uopce nije bitno ni cjenovni rang, pa BMW ima podosta problema na novim LCI 3-icama (ove sa jednim zaslonom kao Mercedes), Mercedes ne spominjat uopce, VW izrada je opala takoder, Ford uzas...

Sad ce doci netko i reci "ali s mojim nema problema", neka, ali nisam jos cuo od ikoga da kaze da su novi auti kvalitetniji nego npr. 2018-2019 modeli.

Osobono ne bih kupio nikakav auto za drzat dugo, da je proizveden iza 2020. Prvo je bila nestasica materijala, pa je dosla stednja na red. O EV autima bolje ne trosit vremena.

sad je bas lose vrijeme za nove aute.

niti ICE ide u ikakvu inovaciju a EV su jos uvijek u early-adopter fazi sa milijardu djecjih bolesti i neizvjesnom buducnoscu (je, da, forsiraju se al tu je jos milijarda problema za rijesit).

infotainment je u kurcu (svaka cast maloj grupi proizvodjaca koji njeguju fizicke tipke), OTA updates koji su disaster waiting to happen, pretplate na ugradjenu (ali disejblanu) tehnologiju, second hand market za EV aute, zamjena dijelova pogona na EV autima..

katastrofa

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
13 godina

Računaj brtva glave 100-120€, brušenje 80-10€, brva poklopca ventinila 30-40, brtve hladnjaka ulja, kartera, dekla, kucista filtera ulja itd. Uglavnom na ostale brtve računaj jedno 100-130€

Dok sve prebrtvis jedno 250-300€ ovisno koja marka i gdje kupuješ. Vijci su oko 30-40€ jer nemas ih toliko puno kao na šestaku koji je duži motor. Znači sve moguće brtve i obrada glave cca do 400, max 500€. 

Ako vec rastavljas motor, pretpostavljam da mjenjaš lanac? Nisam upucen u taj motor, ali to bi trebao biti b48 ako se ne varam. Uglavnom preporuka je Palić automobili

8 godina
neaktivan
sstrmi kaže...

Računaj brtva glave 100-120€, brušenje 80-10€, brva poklopca ventinila 30-40, brtve hladnjaka ulja, kartera, dekla, kucista filtera ulja itd. Uglavnom na ostale brtve računaj jedno 100-130€

Dok sve prebrtvis jedno 250-300€ ovisno koja marka i gdje kupuješ. Vijci su oko 30-40€ jer nemas ih toliko puno kao na šestaku koji je duži motor. Znači sve moguće brtve i obrada glave cca do 400, max 500€. 

Ako vec rastavljas motor, pretpostavljam da mjenjaš lanac? Nisam upucen u taj motor, ali to bi trebao biti b48 ako se ne varam. Uglavnom preporuka je Palić automobili

hvala ti puno na informaciji

nije moj auto pa nemam pojma da li ima lanac, svakako cu mu to naglasiti, dobro da si se sjetio.

pitao sam cisto da budem siguran, jer nisma znao sta sve treba i koliko sta kosta.

znaci sa rukama maximalno do 1000 EUR  

11 godina
Auti - ultimativna tema

To je PSA/BMW 1.6, jedan od najgorih motora ikad, reci vlasniku nek rijesi te probleme i nek ga proda sto prije...

8 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...

To je PSA/BMW 1.6, jedan od najgorih motora ikad, reci vlasniku nek rijesi te probleme i nek ga proda sto prije...

nemam pojma jel motor los ili dobar, auto ima nesto malo preko 200k kilometara, toci i vozi do sada, ne pada mu na pamet da ga proda

13 godina
Auti - ultimativna tema

slušaj forumske mudrace. ne valja niš. ni tdi, ni tsi, ni psa grupacija, ni dci od renaulta - sve veći qrac od prošlog.

14 godina
hahhaajaads kaže...

Apachy kaže...

slušaj forumske mudrace. ne valja niš. ni tdi, ni tsi, ni psa grupacija, ni dci od renaulta - sve veći qrac od prošlog.

Još više volim mudrace koji glume moralnu vertikalu a ne znaju o čemu pričaju...

1.6 thp je dobar motor, da je toliko katastrofa kao šta ljudi pričaju ne bi se ugrađivao u toliko automobila i bio bi davno otkazan ( a nije ).

Dobio je čak 8 puta za redom nagradu "international engine of the year" u kategoriji motora kubikaže 1.4L do 1.8L, rame uz rame Honda i Toyota motora.

Razlog lošoj reputaciji je taj da ga jako malo ljudi zna popravljati, i da je osjetljiv na loše održavanje. Radi se o izuzetno sofisticiranom motoru. Kombinacija toga i previše dugačkog intervala izmjene ulja (a svi proizvođači imaju problema sa time) dovodi do toga da je jako puno primjeraka u izuzetno lošem stanju.

Da nebi bilo zabune, gledajuči KONSTRUKCIJSKE greške, proizvođač koji je najviše krševa proizveo je VW: 1.4/1.6 FSI (01"-08"),1.2 TSI (11"-),1.8T(97"-04"), 2.5TDI V6 (97"-05"), 2.0TDI PD(04"-10")

Mislim da nitko drugi nema toliko velik popis, oni vjerni spomena su Renault sa 1.2TCE i 2.2DCI, Fiat/Alfa sa prvom generacijom multijet benzinca, Ford/PSA 2.7 V6 u Jaguaru i Land Roveru

Tu sve mislim na KONSTRUKCIJSKE greške, BMW N47 npr. to nije, zamijeniš lanac i voziš dalje, dok npr. 1.2TCE troši ulje i nov tu nema spasa.

13 godina
Auti - ultimativna tema

i ti si nam isto rekao - ništa, što već prosječan vozač sa imalo mozga i mogućnošću ulaganja u auto ne zna.

sva ta mudrolija oko "kvalitete motora" je upravo to - mudrolija.

Bio je tu na forumu neki lik sa cvrenim leonom čini mi se, iz rijeke, i u njega uglavio trkače sjedalo - samo na vozačevo mjesto, glumio baju, pljuvao po svemu i svačemu (i uvijek se svađao ofc) i to sve dok ga nisam vidio kako jedne večeri pred 4-5 god nije pokupio grupu studenata na zebri na trsatu i tada mi je bilo sve jasno. da ima dijelove od zlata u motoru - taj bi ga ubio.

pa jedan drugi koji je imao golfa 3 tdi - prčkan po elektronici ofc - taj motor ne valja, koma, cijela vw grupacija kita od ovce, samo budale i kućanice kupuju tdi i slične spike. a to kaj ga je klao u crvenom i još Bog zna sa kako pošeremećenom elektronikom - ništa to. život je need for speed.

i na poslu kad mi dopeljaju aute u svakakvom stanju i krenu bogarat kako x marka i x.x motor ne valja, a redovno se prži auto preko 15.000km bez servisa, pa ukažem na redovan trošak zamjene ulja 50e - onda izmotavanja i brljanja.

poanta svega je da se auti održavaju redovno i da se ne štedi na održavanju, tada će 99% motora raditi kako je zamišljeno. ovih ostalih 1% (koji se u pravilu opozivaju) je kao i kod svih proizvoda masovne proizvodnje - roba s greškom. i sranje je kad se to dogodi baš vama, ali i dalje je samo to.

recimo mene je zapala mazda cx5 sa 2.2 motorom iz 2016. god (bivši fordov redni 6-cilindraš pretvoren u 4-cilindraša) koji je imao serijsku grešku na mapi, opozvan nakon 4 mj od kupnje i stvar je rješena kod Habulina u zg.

a kupovina 10+godina starih auti sa x00.000 km (u pravilu audi, bmw, merc), sa nepoznatom poviješću održavanja i stila vožnje je najobičnije kockanje na koje su hrvati primorani jer nemaju para i životni standard za bolje i tu sad dolaze lovačke o motorima, greškama i ostala pleskanja.

Alane, bježmo, njih je dvojica, a mi smo sami.
11 godina
Pozdrav,
Ove godine sam kupio svoj prvi (rabljeni) auto. Kako mu za mjesec dana ističe registracija, došao sam sa par pitanja u vezi produžavanja iste.
Prvo je pitanje slijedeće, naprijed mi je sa desne strane malo napuknut branik, pukotina 10ak cm ili manje, ništa ne visi i ne klima se. Hoće li me zajebavati s time na tehničkom? (ako netko zna okvirno koliko bi varenje i farbanje toga koštalo neka slobodno napiše)

Drugo je pitanje koje obavezno osiguranje uzeti? Kakav se pokazao Laqo, to mi se čini nekako najjednostavnije uzeti?
I da odmah uz osiguranje uzemem pomoć na cesti ili je bolje to posebno uzeti, npr hak članstvo?

I zadnje pitanje, kako izgleda sam proces dolaska i obavljanja tehničkog i koliko vremenski traje?

Hvala svima na strpljenju i odgovorima 😅
9 godina
markymark099 kaže...
Prvo je pitanje slijedeće, naprijed mi je sa desne strane malo napuknut branik, pukotina 10ak cm ili manje, ništa ne visi i ne klima se. Hoće li me zajebavati s time na tehničkom? (ako netko zna okvirno koliko bi varenje i farbanje toga koštalo neka slobodno napiše)

Nekad bilo 50-70€, sad je sigurno preko 100€. Slika bi puno pomogla ali ako je samo pukotina, ne vjerujem da će prigovarati.

markymark099 kaže...
Drugo je pitanje koje obavezno osiguranje uzeti? Kakav se pokazao Laqo, to mi se čini nekako najjednostavnije uzeti?
I da odmah uz osiguranje uzemem pomoć na cesti ili je bolje to posebno uzeti, npr hak članstvo?

Uzmeš najjeftinije a za pomoć na cesti ako imaš kojeg člana obitelji da vozi auto, bolje uzeti HAK + dodatni član pa podijelite. Mislim da je 30-40€, neka sića, niti se ne sjećam koliko sam točno platio. Ako samo tebi treba, probaj uzeti to koje dođe uz osiguranje ili znaju i banke imati u nekim paketima račun + kartice + pomoć na cesti i/ili kućni majstor. Ima više opcija, uzmi koja tebi naviše odgovara, za euro vamo-namo se nemoj navlačiti na gluposti. I ako putuješ van (unutar EU ili van), vidi jesi i kako si pokriven.

markymark099 kaže...
I zadnje pitanje, kako izgleda sam proces dolaska i obavljanja tehničkog i koliko vremenski traje?

Dođeš, parkiraš tamo u red ako ima auta ispred tebe a ako nema, staneš prvi tamo na crtu ispred ulaza u radionu, uzmeš osobnu, prometnu, policu osiguranja koju si prije toga kupio i platio i novce (neki nemaju plaćanje karticama - izračunaj si na HAKu koliko košta točno), odeš kod onih teta na šalterima i kažeš ja došao na tehnički pregled. Ona ti sve to uzme, pogleda, uzme nešto novaca i da ti dio svega toga natrag, odeš do auta, sačekaš da te gospodin tehničar pozove i pratiš njegove upute. Po pravilu, pregled traje skoro sat vremena ali ne znam jesam ikad bio duže od 20 minuta tamo, ne računajući čekanje. Po dijelu linije se voziš sam, kasnije tehničar uzme auto i na kraju, ako si prošao on ode u svoj "ured", upiše rezultate tj povuče sa onog OBDII donglea i onda ideš natrag do šaltera, one lupe pečat na prometnu, daš ostatak novaca (nisam siguran jel se odmah sve plati ili kasnije kad si gotov) i slobodan si. E ako padneš, dobiješ onaj sramotni plavi papir, ideš van iz radione, panično popravljaš to što ti ne valja jer tehnički se baš i ne bi smio vozati sa tehnički neispravnim autom i vraćaš se natrag...

11 godina

E odlično, puno hvala na detaljnom odgovoru 

10 godina
Auti - ultimativna tema

Pozdrav ekipa,moze li savijet!

dakle u fazi sam prodaje auta i imam kupca koji bi dao 70% novaca sad i ostatak kad mu legne placa za cca mjesec dana!

kupac je poznanik al nikad se ne zna sad me zanima s obzirom da u kupoprodajnim ugovoru ima one stavke da mozes tako zapisat da je kupac dao npr 3000€ sad i obvezuje se da ce 2000€ dat do npr 1.1.2024

dal ja mogu ovjerit u javnog biljeznika taj igovor cisto da ga imam u saci ako ne daj boze ne da ostatak love il je to sve pojeo vuk magare!!!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice