SSD kao primarni disk

poruka: 6
|
čitano: 1.139
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
SSD kao primarni disk

Pozdrav,

molim vas pomoć, radim jednom starijem čovjeku uslugu, jer je kupio novi komp i diskove, ali sada treba iskoristiti njihovu funkciju .. 

Trebao bi mi  tutorial, kako da postavim SSD disk kao primarni disk. Radi se o HP stolnom računalu, pokušala sam iz biosa to napraviti ali mislim da nešto krivo radim..

Ima hard disk i SSD , i na oba je instaliran windows 10. Ali bi htjeli postići da malo brže sve skupa radi, pa da diže windows sa SSD-a kod paljenja, i opcenito programe koje instalira , da primarno idu na SSD . A hard da bude za slike, glazbu , videe, dokumente...

Ja sam to na svom kompu napravila ali davno je bilo i zaboravila sam pošto nisam više toliko u tome..

Samo da napomenem, SSD je prikopčan i instaliran, tj normalno radi jer ga vidim prikazanog u my computeru.

Hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
SSD kao primarni disk

Nova instalacija Windowsa i odabereš kod instalacije taj SSD kao primarni disk.

I want to believe
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
SSD kao primarni disk

znaci ne gine mi to sto sam htjela izbjeci :D. U redu, hvala na brzom odgovoru :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD kao primarni disk

Ovisi kojim je redom što instalirano, moguće da je boot manager i dalje na HDDu, Windowsi to obično zbrljaju, zato je najjednostavnije otkopčati sve dodatne HDD/SDDove dok se instaliraju novi Windowsi.

Ako je cilj sačuvati stare Windowse na HDDu (sa svim instaliram softverom), onda se klonira postojeća C: particija sa HDDa na SSD (C: i one male ispred i iza), sa latima tipa Macrium Reflect, Clonezilla i sl.

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
SSD kao primarni disk

Nisam još vidio situciju da se ne može u biosu odabrati sa kog HDD-a ili SSD-a diže Windows, tako da nešto ne radiš kako treba u biosu.

Moje iskustvo mi govori da ako već ima SSD na kome je Windows onda nema potrebe ponovo da se instalira Windows.

Poslednji HP je izgledao ovako u zaglavlju kartica Boot Options sledeće je bilo OS Boot Manager i tu se podešavalo, ako se dobro sjećam ovako iz glave, imaš i Biosa koji zahtjeva da odaber koji HDD ili SSD je primarni pa tek onda da zadaš sa kojeg da podiže OS (Windows).

Koji je model taj HP da pogledam kako izgleda bios?

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 0:40 (coa13).

0 0 hvala 1
16 godina
SSD kao primarni disk

-da bi disk bio bootabilan, mora biti kreirana odgovarajuća oznaka, tj to je razlika između storage-diska-medija i boot-sys-os-diska-medija. .. npr bootabilani usb-flash stikić vs 'običan' koji nema taj boot dio, pri čemu se za sve medije odnosi isto to pravilo.

-to se radi u proceduri formatiranja, tj kreiranja particija i postavljanja aktivne (koja jedina može biti bootabilna) iz doba starog-legacy-mbr moda.. dok novi gpt eliminira ta ograničenja kao broj primarnih pariticija ili kapacitet boot medija zbog standarda-clustera-sektora tj adrese na kojoj se nalazi boot sektor koji bios mora znati i prosljediti .. karika lanca, standard, univerzalno za sve uređaje-oseve itd. pri čemu se kao zajednički koristi msov fat32 koji je obećan-free i zato na svim platformama kao zajednički najniži nazivnik-kompatibilan.. dok je win-ntfs nativni za win, mac ima svoje, linux svoje..

-dodatni ssd .. kad je samo dodan, kreirana particija.. nije dobio oznaku aktivne-boot particije i zato ga bios ne nudi, jer nije bootabilan.. ne miješati s time gdje se nalazi instaliran neki os, tj boot i sys-os nisu iste stvari, odvojene particije koje mogu biti na istoj i ne moraju.. odnosno upravo zbog uefi fičera i gpt-a su pod win uvedene skrivene boot +recovery particije koje se kreiraju automatski kod installa win-osa na novi-čisti neinicijaliziran disk.. no ako je već postojeći disk tad install to preskače i koristi već postojeći boot... ne nudi se kao opcija, ne pita, to je automatika.. za razliku npr linux sve nudi-pita ..

-zato za juzere početnike koji to ne znaju postoji 'pravilo' da se kod installa odspoje svi ostali diskovi, koji su u tom trenutku višak, kasnije se spoje-dodaju.. tj tad installer vidi disk i kad je jedan jedini mora kreirati boot sektore-particiju na njemu ili javiti problem..

-problema nema kod kloniranja diskova, tad je dovoljno u biosu podesiti-izabrati.. itd. tj i tad kod kloniranja ili bilko kojeg 'kopiranja' ovisi o načinu kopiranja, što se može-ne može, što je zaštićeno kao enkripcija-skriveno itd.. pa nema jednostavnog odgovora tj ovisi o postavkama računala kao sec.boot zaštita (+ bios-hdd pass koji postoji odavno no svrha je ista kao i moguć problem pristupa paritciji pa samo kopiranje nije moguće itd.).

-u ovom slučaju već imamo 'divlji zapad' tj diskovi su korišteni, .. da je sad ssd novi i da je sve bitno na starom hhd-u.. tad bi bilo 'jednostavno', klonirati hdd na ssd, zatim obrisati hdd i dodati ga kao storage, slovo.. i koristio bi se kao stari-dodatni disk.. ovako već je korišteno, već nešto posotji i kloniranje može pregaziti nešto važno, dokumente..

-inače, to sve radi diskpart, ne win-gui dio koji je ograničen-osakaćen frontend diskparta .. ili bilo koji treći disk-part manager u kojem možemo klikati ako je to korisniku lakše, no nema smila za jednokratnu potrebu tj to se radi kod installa particioniranja.. jednom i možda nikad više. lakše-optimalnije je da juzer nauči par naredbi + za sve postoji help ..

- u cmd (admin) .. dispkart +enter.. list disk, select disk itd..

-za izabranu pariciju postavljanje boot paritcije je naredbom 'active'.. (uvjek enter na kraju..)

-za vrijeme installa, boota sa stikića, cmd se otvara sa shift+f10 .. sve se može, pa tako i dodati boot oznaka diska, no u ovom slučaju kad je već korišteno posotji i rizik da juzer nešto obriše, kompletnu particiju ili sadržaj diska.. pa tu stajem s 'uputama' .. tj prije juzer treba znati što radi, kasnije je prekasno.. ali može se sve i često je svedeno na par klikova..

-alternativa, skinuti hirens boot medij, usb.. bootati minipe-hirens, ima alat za klik-next fix.. automatika sve provjeri i napravi, eliminira tipkanje u cmd-u.. no svi alati rade isto, sve to može i diskpart uz razliku da treba znati natipkati naredbu vs kliknuti mišem.. isto to može i bilo koji drugi disk-part manager, jer svi rade istu stvar, po istom standardu.. osim što ne moraju biti svi jednako praktični-intuitivni.. i komercijala ili free itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice