Nadgradnja na koju se čekalo 40 godina - Windowsi

poruka: 19
|
čitano: 2.764
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nadgradnja na koju se čekalo 40 godina - Windowsi".
16 godina

koristi jos ko te windowse? osobno sam prije par godina prešao na macos i linux i eto zbog legacy koda koji radi samo pod win sam morao instalirati win u paralles. Reko ajd da probam te win11. Na prvu mi je odmah bilo odmah ocito da se radi o teskoj skalameriji i smecu koja čak ni vizualno ne izgleda lijepo, a s funkcionalne strane, toliko je unakarađena da je praktički neupotrebljiva... mozda za par godina ponovim eksperiment...

Moj PC  
3 28 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Nadgradnja na koju se čekalo 40 godina - Wind
Aldo kaže...

koristi jos ko te windowse?

Prema procjenama nešto manje od 1,5 milijarde korisnika računala je na Windowsima (trećina od njih je na Win 11).

Macovaca je oko 280 milijuna, linuksaša oko 80 milijuna.

...
16 godina
Aldo kaže...

koristi jos ko te windowse? osobno sam prije par godina prešao..

-koji dramatičan zaokret, u rangu 360stupnjeva.. :) 

-tema, malo bi 'ublažio' bombastičnost naslova, no ovo su ipak mediji pa je objašnjivo..

.. tj ne čeka se ovo 40 godina, jer midi-2.0 ne postoji, tek od 2019te pa bi se moglo reći 5godina ili ovisi na što se misli.. dok bi u suprotnom značilo da ms os do sad nije imao midi .. pogrešno. Naprotiv, postoji odavno i radi, zadovoljavajuće, kao asio driveri, daw, cubase.. kao nešto što nije na nivou osa nego appsa pa i jasnije vidljivo da je samo stvar licence-softa-nadogradnje (juzer mora sam instalirati.. kao fičeri midi 1.0-vs-2.0 i sl.) i za sad bi moglo biti free upravo zato jer je samo soft pitanje pri čemu je u audio-vizualnoj industriji copyright i licenca temelj, najvažniji resurs, ono na čemu se zarađuje, tj tek idući korak je biti dobar u jobu kao glazbenik-autor i sl.

usput.. apple, google i ms.. (dakle i apple..) prije godinu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2025 23:52 (ihush).
10 godina
Aldo kaže...

koristi jos ko te windowse? osobno sam prije par godina prešao na macos i linux i eto zbog legacy koda koji radi samo pod win sam morao instalirati win u paralles. Reko ajd da probam te win11. Na prvu mi je odmah bilo odmah ocito da se radi o teskoj skalameriji i smecu koja čak ni vizualno ne izgleda lijepo, a s funkcionalne strane, toliko je unakarađena da je praktički neupotrebljiva... mozda za par godina ponovim eksperiment...

Zbog win 11 sam prešao na linux. Žao mi je što nisam prije. Napokon mi je ugodno koristiti PC.

16 godina

Ceka se steamos za mase.

Linux, Arch Linux.

3 0 hvala 0
3 godine
ihush kaže...
 kao asio driveri, daw, cubase.. kao nešto što nije na nivou osa nego appsa pa i jasnije vidljivo da je samo stvar licence-softa-nadogradnje (juzer mora sam instalirati.. kao fičeri midi 1.0-vs-2.0 i sl.) i za sad bi moglo biti free upravo zato jer je samo soft pitanje pri čemu je u audio-vizualnoj industriji copyright i licenca temelj, najvažniji resurs, ono na čemu se zarađuje, tj tek idući korak je biti dobar u jobu kao glazbenik-autor i sl.

DAW je naziv za komplet digitalne radne stanice u koje spada i Cubase, tako da ga ne moraš posebno odvajati od naziva DAW. Kad se kaže DAW onda je to sv softver koji služi snimanju.

Snimalo se na windowsima godinama u vrhunskoj svjetskoj produkciji  i s midi 1 isto kao što će se nešto poboljšati s midi 2.

Danas hrpa instrumenata ide na USB, pa nije midi ni tako bitan.

合氣道
10 godina
Re: Nadgradnja na koju se čekalo 40 godina - Windo
30 godina čekam konkurenciju, nema je još.
kako stvari stoje neće je bit još 30 godina.
16 godina
Zaporožac kaže...
..

Danas hrpa instrumenata ide na USB, pa nije midi ni tako bitan.

? pogubio se.. :)) ili znaš li što je usb-port-kontroler a što midi-protokol-standard? .. hint, sve radi na struju iz utičnice, tv, radio, pc.. i recimo wlan, struja je nosioc-carrier.. usb je u tom kontekstu struja-sredstvo dok je midi signal-podatak, špleper i gajba banana itd.

-mac je oduvjek u pro produkciji, jer je to tako, jer je više stvar licenci kodeka, primarno video, sony i ostale kompanije koje drmaju AV vodama.. i tad recimo nema pod linuxom, dovoljno za eliminaciju platforme pa ostaje samo mac, ne hakintoš jer krši licencu, a to je temelj AV industrije.. nema ni mac 2.0 oduvjek jer postoji tek 5god, nisam siguran kad je uključen, 2020+.. + nadogradnje, možda prije godinu-dvije, dok se sve to radilo već desetljećima prije 2.0 .. itd.

-ovo je naprosto nadogradnja, evolucija.. za većinu juzera sporednog dijela, tek za audio bitno, kao što se i sve ostalo nadograđuje, npr usb 2-3-4, thunderbolt itd.. npr thunder 4 (napokon kompatibilno 3-4) je kompatibilan-isiti usb-c, uključen u usb4, naravno u višoj klasi računala-chipseta koji tad ima opciju u biosu enable-disable.. i tad to postane dostupno 'običnim' juzerima tj računalima-hw, no opet je to samo stvar vlasništva-licence, kao što je npr mogućnost spajanja nvidia u SLI za što mbo mora plaćati da bi istaknula fičer-logo dok amd daje đabe i ekšli ista mbo može oboje ali ako ne plaća sli licencu tad to onemogućuje.. itd.

-najvažnija stvar u ovom slučaju 1.0 na 2.0 je što je sve hw kompatibilno, radi, obična soft nadogradnja.. mac-pc koji je do sad radio s 1.0 može s 2.0.. i za sad nema opstrukcija vlasničke strane iz interesa kontrole-dominacije-ovisnosti o opremi i sl. .. za razliku u videokodeku je upravo to problem-razlog zašto juzer mora biti na macu na na linuxu dok recimo davinchi resolvo ima sve tri platforme, no nema kodek-licence jer vlasnici ne daju.. pošto cijena takvih WSova nije neka razlika, na kraju se svede da će svatko tko profi radi s videom koristiti maca, mada bi mogao win-lin, lin je u problemu licence a ako ne koristi vlasnički kodek tad ima problem kompatibilnost s ostatkom produkcije kao distribuvcija kinoprojektora i studia-tv-kuća u samom sirovom materijalu kojeg tad treba recimo trasnkodirati u kodek za koji ima licencu i opet nazad u ono što traži ostatak produkcijskog lanca o kojem ovisi ta 'stvarna' kompatibilnost.. ne kompjuterski nego pravni problem licence.

edit: .. ili 'na srž', ono zašto u ovom slučaju vlasnici ne opstruiraju .. dozvoljavaju kao free.. vjerojatno jer su pravne službe provjerile i zaključile da je 'nemoguće' patentirati-licencirati 'note' (vs aranžman-glazba-uradak-djelo..) a midi je upravo to, dijelovi nota-tona.. note se ne zaštićuju, nema copyrighta na ton g-fdur.. ima na niz nota, kao i slovo-riječi-text.. a zato je to za korisnike-profiće važno, tj neće morati iskeširati tonu novca za nešto što će napokon dobiti rećimo đabe kao fičer.. obično je obrnuto.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 0:16 (ihush).
6 godina
Aldo kaže...

Windowse 11 korisim već 20 godina, zadovoljan.

12 godina
Aldo kaže...

htio si ispast cool i fora, neki linux user sa margina drustva koji trazi podrsku  na racunalnom forumu i i tu te svi ismijali, pa bolje bi prosaocna indexu, probaj tamo

15 godina
Dobro, taj mudruje otkad sam ja na Forumu i dijeli pamet drugima. Već sam se ja imunizirao protiv njegovih škrabotina...
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
4 0 hvala 0
3 godine
ihush kaže...
 ? pogubio se.. :)) ili znaš li što je usb-port-kontroler a što midi-protokol-standard? .. hint, sve radi na struju iz utičnice, tv, radio, pc.. i recimo wlan, struja je nosioc-carrier.. usb je u tom kontekstu struja-sredstvo dok je midi signal-podatak, špleper i gajba banana itd.

-mac je oduvjek u pro produkciji, jer je to tako, jer je više stvar licenci kodeka, primarno video, sony i ostale kompanije koje drmaju AV vodama.. i tad recimo nema pod linuxom, dovoljno za eliminaciju platforme pa ostaje samo mac, ne hakintoš jer krši licencu, a to je temelj AV industrije.. nema ni mac 2.0 oduvjek jer postoji tek 5god, nisam siguran kad je uključen, 2020+.. + nadogradnje, možda prije godinu-dvije, dok se sve to radilo već desetljećima prije 2.0 .. itd.

-ovo je naprosto nadogradnja, evolucija.. za većinu juzera sporednog dijela, tek za audio bitno, kao što se i sve ostalo nadograđuje, npr usb 2-3-4, thunderbolt itd.. npr thunder 4 (napokon kompatibilno 3-4) je kompatibilan-isiti usb-c, uključen u usb4, naravno u višoj klasi računala-chipseta koji tad ima opciju u biosu enable-disable.. i tad to postane dostupno 'običnim' juzerima tj računalima-hw, no opet je to samo stvar vlasništva-licence, kao što je npr mogućnost spajanja nvidia u SLI za što mbo mora plaćati da bi istaknula fičer-logo dok amd daje đabe i ekšli ista mbo može oboje ali ako ne plaća sli licencu tad to onemogućuje.. itd.

-najvažnija stvar u ovom slučaju 1.0 na 2.0 je što je sve hw kompatibilno, radi, obična soft nadogradnja.. mac-pc koji je do sad radio s 1.0 može s 2.0.. i za sad nema opstrukcija vlasničke strane iz interesa kontrole-dominacije-ovisnosti o opremi i sl. .. za razliku u videokodeku je upravo to problem-razlog zašto juzer mora biti na macu na na linuxu dok recimo davinchi resolvo ima sve tri platforme, no nema kodek-licence jer vlasnici ne daju.. pošto cijena takvih WSova nije neka razlika, na kraju se svede da će svatko tko profi radi s videom koristiti maca, mada bi mogao win-lin, lin je u problemu licence a ako ne koristi vlasnički kodek tad ima problem kompatibilnost s ostatkom produkcije kao distribuvcija kinoprojektora i studia-tv-kuća u samom sirovom materijalu kojeg tad treba recimo trasnkodirati u kodek za koji ima licencu i opet nazad u ono što traži ostatak produkcijskog lanca o kojem ovisi ta 'stvarna' kompatibilnost.. ne kompjuterski nego pravni problem licence.

edit: .. ili 'na srž', ono zašto u ovom slučaju vlasnici ne opstruiraju .. dozvoljavaju kao free.. vjerojatno jer su pravne službe provjerile i zaključile da je 'nemoguće' patentirati-licencirati 'note' (vs aranžman-glazba-uradak-djelo..) a midi je upravo to, dijelovi nota-tona.. note se ne zaštićuju, nema copyrighta na ton g-fdur.. ima na niz nota, kao i slovo-riječi-text.. a zato je to za korisnike-profiće važno, tj neće morati iskeširati tonu novca za nešto što će napokon dobiti rećimo đabe kao fičer.. obično je obrnuto.

Ne, miuslio sam da sve radi na zrak

Pogubio se , tko ? Kome sam rekel da se pogubio, ili sams e ja pogubil 

Jesi li čuo za USb Midi protokol ?

A zamisli, instrument ti ima midi OUT (izlaz za midi kabel), a adapterom se spaja na USB midi IN ( ne može da veruješ)

Dakle USB midi protokolom se prebacuju dvosmjerni ili jednosmjerni podaci. USB MIDI sučelja često se preferiraju zbog njihove jednostavne upotrebe, kompatibilnosti i dodatnih značajki kao što su napajanje i brzi prijenos podataka. Idealni su za moderna okruženja glazbene produkcije temeljena na računalu. Tradicionalni midi kablovi se koriste samo zato što ih neki smatraju "pouzdanijim", i što funkcioniraju sa starom opremom.

Kratko i jasno.

ENDE 

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:37 (Zaporožac).
16 godina
GSP kaže...
Aldo kaže...

htio si ispast cool i fora, neki linux user sa margina drustva koji trazi podrsku  na racunalnom forumu i i tu te svi ismijali, pa bolje bi prosaocna indexu, probaj tamo

Ti zbilja misliš da je meni bitno da budem cool i da imam podrsku foruma? Ako je nesto smeće, smeće je. Svrha mojeg posta je bio rant na trend smanjivanja kvaliteta MS-ovih proizvoda i usluga. Ako ima istomisljenika, super, a ako nema opet super.

15 godina

Pitao si koristi li još tko te windowse. Dobio si odgovor više od milijardu i pol ljudi 

Moj PC  
8 0 hvala 0
11 godina
Zaporožac kaže...

Jesi li čuo za USb Midi protokol ?

A zamisli, instrument ti ima midi OUT (izlaz za midi kabel), a adapterom se spaja na USB midi IN ( ne može da veruješ)

Dakle USB midi protokolom se prebacuju dvosmjerni ili jednosmjerni podaci. USB MIDI sučelja često se preferiraju zbog njihove jednostavne upotrebe, kompatibilnosti i dodatnih značajki kao što su napajanje i brzi prijenos podataka. Idealni su za moderna okruženja glazbene produkcije temeljena na računalu. Tradicionalni midi kablovi se koriste samo zato što ih neki smatraju "pouzdanijim", i što funkcioniraju sa starom opremom.

da - većina DJ kontrolera unazad 10+ godina i radi preko USB MIDI protokola (pretpostavljam i novije MIDI klavijature/kontroleri općenito, nisam radio mjuzu godinama pa ne pratim baš)

imam doma DJ kontroler koji ima samo usb kabl, nema midi posebno - svo programiranje u softwareu za midi signal ide preko usb-a na hardware/kontroler...

16 godina
forumaš kaže...

Pitao si koristi li još tko te windowse. Dobio si odgovor više od milijardu i pol ljudi 

I stisnuo sam like na odgovor... uostalom, pitanje je bilo više retoričko. 

16 godina
Oće li mi sada na Win11 Duke3D plejati onu dobru mjuzu, GeneralMIDI? :)
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Aldo kaže...
forumaš kaže...

I stisnuo sam like na odgovor... uostalom, pitanje je bilo više retoričko. 

Retoričko ili ne sad imaš informaciju, windowse koristi milijarda i pol ljudi.

12 godina
Aldo kaže...

koristi jos ko te windowse? 

Brum Brum, jel te zanima kako se gase? 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice