Pojacanje signala HLP

poruka: 2
|
čitano: 3.021
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pojacanje signala HLP

Na jednoj stranici o ozvucenju sam naletio na ovo:

"U praksi ga korstimo (pojacalo) da bi pojačali signal sa CD player-a ili nekog drugog uređaja (NAPOMENA: ni slučajno ne smijete spajati pojačalo na izlaz gdje idu zvučnici, sa CD player-a, linije, ili nekog drugog uređaja-ne pitajte zažto)"

e upravo me zanima zasto ? O.o
Jer sam i ranije par puta spajao i nista se lose nije desilo pa ako netko zna razlog tome ?

0 0 hvala 0
17 godina
Pojacanje signala HLP

Ako sam dobro skužio, najjednostavnije rečeno zato što naponi na izlazima od zvučnika mogu biti preveliki za običan ulaz nekog drugog uređaja te bi taj drugi mogalo jako lako pregoriti.

Zato postoje low i high level ulazi/izlazi.

Low level izlazi su oni od npr. discmana, mobitela, zvučne kartice, dvd playera... dakle izlazi niske snage (napona) koji se spajaju na neko pojačalo, predpojačalo, mikser... Eventalno su dovoljni za neke slušalice niže impedancije (večina slušalica, s tim da je zvuk puno bolji ako imaš posebno pojačalo za slušalice ako već imaš neke bolje slušalice)

Low level ulazi su oni u koje se spajaju gore navedeni. Dakle npr. ulaz od recivera, pojačala, zvučne kartice i sl.

High level izlazi su izlazi iz pojačala na koje se spajaju zvučnici. U pravilu su velike snage (pod ovim mislim 1W +). Njih se spaja direktno na zvučnike jer to je pojačani signal.

High level ulazi su posebni ulazi na nekim pojačalima i sl. uređajima na koje se mogu spojiti zvučnički izlazi od nekog drugog pojačala. Npr to se najviše koristi kod automobila jer prije je bilo jako puno auto radija koji nisu imali low level izlaze (RCA, cinch) pa ako si želio spojiti neko pojačalo u auto imao si dva izbora, ili kupiti novi radio ili pojačalo koje ima high ulaze jer se onda izlazi iz radija (koji inače idu u zvučnike) spoje direkt na pojačalo. U pravilu takav način spajanja dosta snižava kvalitetu zvuka.

NIKAD se ne spaja high level izlaz u low level ulaz jer jako lako pregore komponente. Ako spojiš suprotno dakle low level izlaz na high level ulaz, zvuk će biti jako jako tih ako ga bude.

Evo primjer:

Ovo je kao što se vidi četverokanalno pojačalo.

Sa lijeva na desno imamo prvo low level izlaze, dakle izlaze koji idu u neki drugi low level ulaz (recimo još jedno pojačalo).

Dalje imamo low ulaze za prednje zvučnike pa high ulaze za prednje (ili jedni ili drugi, ne oba dva spajati).

Ispod njih su gain potenciometar i kontrola skretnice ali to nije bitno sada. Naravno, sa druge strane (za stražnje zvučnike) je sve isto samo što nema low izlaza jer su to u biti 2x 2 kanala (lijevi i desni) pa je izlaz samo jedan (jedan lijevi i jedan desni).

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 16:24 (Vido).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice