Sad mi je potpuno jasno; pomješao si kruške i jabuke, pobrkao si lončiće ili falija si (kako ti drago)..
Citiram definiciju: Zvučne zrake su zamišljeni pravci okomito na čelo valova, koji dolaze iz izvora zvuka.
Obrati pažnju na 'zamišljeni' i bit će ti potpuno jasno da val prilikom refleksije, promjene frekvencije ili bilo kojeg drugog utjecaja ne prestaje biti valom. A još manje se nakon frekvencije više od 300 Hz, val pretvara u zraku.
A kad val udari u prepreku, ne odbije se zraka već val..
To je samo zamišljeni shematski prikaz i ako ti to doslovno shvaćaš da se odbije strelica kao na crtežu, onda možeš i upotrijebiti te tvoje formule pa izračunaj.
A stvarnost je poprilično drugačija..
Uglavnom, zvuk se UVIJEK širi kao val ali kada pređe određenu frekvenciju onda poprima svojstva zrake iako to nije.
To za ne mogućnost određivanja izvora niskofrekventnog zvuka uvelike ovisi o samom slušatelju tj. njegovom uhu jer da imamo puno razvijeniji sluh, mogli bi locirati i izvor od 15Hz pod pretpostavkom da bi ga čuli uopće.
Pa ljudi...naravno da je zvuk val :),napokon analogne je prirode...titraj vazduha.
Ono o cemu bed lomi koplja je da misli kako ja mislim da je zvuk zraka nakon odredene frekvencije :) [sto nije tocno]
Bez mnogo tuplenja Pixel je shvatio cilj i namjenu ovog teksta
Zvuk se do frekvencije od oko 300 Hz prostire kao val, a iznad toga kao zraka obratite pozornost na ono kao
Nigde nisam napisao i konstatirao da (i ne smem) kazem
Zvuk do 300 Hz JE val a nakon toga on JE zraka
Ovde pricamo da nakon odredene frekvencije akusticka snaga vala se koncentrira i... "..prostire kao zraka"
pa to san van ja odma napisa a ti me lazare odma napadas nisan mislija nista krivo
Ribare nisam te napao :)) To je bilo u zaru borbe
žice glasovira, glasnica govornika, a širi se zrakom ili nekim
drugim medijem. Taj se lokalni poremećaj zrakasto širi na
sve strane od izvora kao izmjenično zgušnjavanje i
razrjeđivanje zraka, tj. kao tlačni val s izmjeničnim vršcima i
udolinama tlaka (sl. 26-1). Frekvencija tlačnog vala je broj
vršaka što u jedinici vremena mimoilaze danu točku, a mjeri
se hercima (Hz, 1 Hz = 1 titraj u sekundi). Frekvencija vala
određuje visinu (ili dubinu) zvuka.
Pa ljudi...naravno da je zvuk val :),napokon analogne je prirode...titraj vazduha.
Ovde pricamo da nakon odredene frekvencije akusticka snaga vala se koncentrira i... "..prostire kao zraka"
Uopće se ne sekiraj što dolazi do rasprava ovakvog tipa, to je u redu i sasvim normalno, nastavi sa svojim postovima.
"Jel to tvoje uho moze odrediti pravac zvuka ispod 300 Hz?"
A čuj, od nekih 80-90Hz na dalje dobar dio ljudi može odrediti izvor, i sam znaš da se zbog toga subovi "režu" sa lpf-om na 60-80Hz ukoliko je vjerna reprodukcija u pitanju, max do 150Hz u lošijim sustavima.
Uopće se ne sekiraj što dolazi do rasprava ovakvog tipa, to je u redu i sasvim normalno, nastavi sa svojim postovima.
"Jel to tvoje uho moze odrediti pravac zvuka ispod 300 Hz?"
A čuj, od nekih 80-90Hz na dalje dobar dio ljudi može odrediti izvor, i sam znaš da se zbog toga subovi "režu" sa lpf-om na 60-80Hz ukoliko je vjerna reprodukcija u pitanju, max do 150Hz u lošijim sustavima.
Ne moras meni tu pisati teoriju jer je znam vjerojatno bolje od tebe s obzirom na svoju struku .
Ali ocito teorija je jedino cime baratas i zato si se obrusio na Lazarusa. Nitko ne osporava teoriju ali svi znamo dobro da su stvari u praksi ipak malo drugacije.
Valovi se mozda sire sverno u nekom savrsenom sustavu ali u praksi to bas i nije tako, pogotovo kad ima hrpa prepreka okolo.
Uzmi recimo gitaru, hoces reci da je jednako cujes s bilo koje strane.
I jedna sitnica koju si zaboravio kod hife i zbog cega se sve ovo pise, mi u sobi nemamo savrsene tockaste izvore zvuka, instrumente i sl. , mi imamo zvucnike koji imaju drivere i koji imaju usmjereno isijavanje ovisno o samoj konstrukciji.
Recimo da su elektrostati i magnetostati posebno usmjereni i zbog toga im je sweet spot poprilicno uzak.
I zato prestani drobiti samo s teorijom i napisi nesto korisno iz iskustava slaganja hife ako imas takvog, ako ne onda nemoj prepisivati teoreme iz knjige jer to moze svako sam procitati.
A za Lazarusa slucajno znam s nekih drugih foruma i znam da ima iskustva u hifi i ovo sto pise sve stoji. Nekad se mozda krivo i izrazi ali nema potrebe to izvlaciti iz konteksta jer svatkom tko je ikad slagao kucnu hifu s malo ozbiljnijim komponentama zna o cemu se pise,a ako nekome nije jasno slobodno pita.
I osobno se bavim samogradnjom zvucnike i imam iskustva na tom podrucju i imam doma poprilicno ozbiljnu hifu, vjerojatno vredniju nego auto u kojem se vozis, pa zato i imam neki kredibilitet kad nesto i napisem.
Ne moras meni tu pisati teoriju jer je znam vjerojatno bolje od tebe s obzirom na svoju struku .
Ali ocito teorija je jedino cime baratas i zato si se obrusio na Lazarusa. Nitko ne osporava teoriju ali svi znamo dobro da su stvari u praksi ipak malo drugacije.
Valovi se mozda sire sverno u nekom savrsenom sustavu ali u praksi to bas i nije tako, pogotovo kad ima hrpa prepreka okolo.
Uzmi recimo gitaru, hoces reci da je jednako cujes s bilo koje strane.
I zato prestani drobiti samo s teorijom i napisi nesto korisno iz iskustava slaganja hife ako imas takvog, ako ne onda nemoj prepisivati teoreme iz knjige jer to moze svako sam procitati.
A za Lazarusa slucajno znam s nekih drugih foruma i znam da ima iskustva u hifi i ovo sto pise sve stoji. Nekad se mozda krivo i izrazi ali nema potrebe to izvlaciti iz konteksta jer svatkom tko je ikad slagao kucnu hifu s malo ozbiljnijim komponentama zna o cemu se pise,a ako nekome nije jasno slobodno pita.
I osobno se bavim samogradnjom zvucnike i imam iskustva na tom podrucju i imam doma poprilicno ozbiljnu hifu, vjerojatno vredniju nego auto u kojem se vozis, pa zato i imam neki kredibilitet kad nesto i napisem.
Ma razumijem ja tvoj egocentrizam.
Sada valjda su ti pomesani elektromagnetni,zvucni i svetlosni valovi. Mozda ti se vrzma i mikrovalna pecnica ...ko ce te znati.
Siniša Fajt je kralj :) [ozbiljno]
Ako si iz Zagreba ili ako naides na njegov mail slobodno mu pejstaj moj post ili ga jednostavno pronadi. U meduvremenu trazi i uci osnove akustike.
Ispada da smo ja i Pixel "ekipa" ali..!!!
Njegov jednostavan primer je pokazatelj koliko ti nije jasno nista. I daj molim te procitaj jos jednom sta sam pisao iz pocetka i napokon procitaj samog sebe.
s jedne strane žica tijelo gitare, odnosno prepreka pa se u tom smjeru valovi teško šire. Ali probaj uzeti recimo glazbenu vilicu, pa poslušaj s koje god strane hoćeš..
Pa covece primjer sa gitarom ti je idealan! Tako se ponasa soba tako se ponasa i zvucnik ..ko gitara
Idem dalje. Sledece sto spremam je amplifikacija. Osnove,elementi,problemi i kako ih prevazici.
Specijalno za beda ...linkovi komada 2
UCENICKE KONCEPCIJE
U RAZUMIJEVANJU ZVUKA
http://www.fhsu.edu/~zhrepic/Research/Bachelor/Diploma/Diplomski_Rad_Tekst.pdf
ovde u ovom radu mozes sresti da:
ŠTO JE AKUSTIKA
Akustika je znanost o zvuku i obuhvaca njegovo nastajanje prijenos i ucinke.
Danas rijec zvuk ne oznacava samo pojavu u zraku koja je odgovorna za osjet sluha
(mehanicki val), vec i sve ostale pojave utemeljene na sukladnim fizikalnim principima. Zbog
toga i poremecaje jako niskih frekvencija (infrazvuk) ili jako visokih (ultrazvuk) koje
normalna osoba ne može cuti, takoder smatramo zvukom
Nadalje, možemo govoriti i o podvodnom zvuku, zvuku u krutinama i strukturnom
zvuku.
Akustika se od optike razlikuje prvenstveno u tome što je zvuk mehanicki a ne
elektromagnetski val. Veliki doseg akustike kao podrucja od interesa i istraživanja može se
pripisati mnoštvu razloga. Ponajprije, to je sama priroda mehanickog zracenja koje je
sveprisutno, bilo da je uzrokovano prirodnim pobudenjima ili ljudskom djelatnošcu
Link 2 (za likove kao tebe)
http://www.fhsu.edu/~zhrepic/Research/Bachelor/Diploma_papers/Diploma_Clanak_Croatian.pdf
UCENICKE KONCEPCIJE
U RAZUMIJEVANJU ZVUKA
Neka od pitanja postavljena "strucnjacima" kao tebe
Možemo li cuti signal iz telefonske slušalice ako je okrenemo od sebe i prislonimo
na uho. Zašto?
5. a) Objasni pojam zvucne izolacije. Što dobar zvucni izolator „radi“ sa zvukom?
b) Može li se zvuk potpuno izolirati u nekom prostoru. Objasni.
6. Avion koji leti brzinom vecom od zvuka u jednom trenutku nade se tocno iznad
slušaoca. Što slušaoc cuje od aviona? Zašto?
7. Ako udarimo noktom u tanku cašu cujemo jasan zvuk. Zašto je zvuk slabiji ako
jednom rukom držimo cašu pa onda udarimo?
8. Kako gustoca neke tvari utjece na brzinu zvuka u njoj? Obrazloži.
9. Može li zvuk obavljati rad? Obrazloži.
10. Izvor zvuka stalne frekvencije (visine) nalazi se nasuprot opažacu na udaljenosti oko
15 m (na otvorenom prostoru). Ako iz smjera izvora zvuka prema opažacu zapocne
puhati stalan vjetar hoce li to i kako utjecati na frekvenciju zvuka koju prima
opažac? Što ako vjetar zapuše iz suprotnog smjera?
11. Ako govornik ispred usta stavi lijevak i usmjeri njegov veci
otvor prema slušateljima, oni ce cuti jaci zvuk nego bez lijevka. Zašto?
Specijalno za beda ...linkovi komada 2
UCENICKE KONCEPCIJE
U RAZUMIJEVANJU ZVUKA
http://www.fhsu.edu/~zhrepic/Research/Bachelor/Diploma/Diplomski_Rad_Tekst.pdf
Neka od pitanja postavljena "strucnjacima" kao tebe
Siniša Fajt je kralj :) [ozbiljno]
Ako si iz Zagreba ili ako naides na njegov mail slobodno mu pejstaj moj post ili ga jednostavno pronadi. U meduvremenu trazi i uci osnove akustike.
Ispada da smo ja i Pixel "ekipa" ali..!!!
Njegov jednostavan primer je pokazatelj koliko ti nije jasno nista. I daj molim te procitaj jos jednom sta sam pisao iz pocetka i napokon procitaj samog sebe.
s jedne strane žica tijelo gitare, odnosno prepreka pa se u tom smjeru valovi teško šire. Ali probaj uzeti recimo glazbenu vilicu, pa poslušaj s koje god strane hoćeš..
Pa covece primjer sa gitarom ti je idealan! Tako se ponasa soba tako se ponasa i zvucnik ..ko gitara
Ma razumijem ja tvoj egocentrizam.
Sada valjda su ti pomesani elektromagnetni,zvucni i svetlosni valovi. Mozda ti se vrzma i mikrovalna pecnica ...ko ce te znati.
Idem dalje. Sledece sto spremam je amplifikacija. Osnove,elementi,problemi i kako ih prevazici.
1.Linkovi su ti bili dani da ucis.
2.Ne pravim se pametan,nisam imao cilj praviti se pametan
3. Ti mislis da se pravim pametan
4. Cilj posta i sam post je (bio?) polaziste i uvod u postizanju visoke kakvoce zvuka.
Da bi se nesto postiglo sa tom kakvocom mora se poceti od sobe i njenog tretmana.
A ne na primjer kupiti prvo zvucnike pa amplifikaciju uz to iskesirati brdo novca da bi kraju konstatirao da "soba ne valja". Stvarni i ozbiljni audiofili imaju opremu koja je vrlo skupa. Monster kablovi su preko 400 $ za oko 4,5 m (par) interkonekciski kablovi takoder.
Kada se pocne ulagati u sustav onda treba (za hi-fi) ulagati i u sobi.
Eto zato sam pisao ovaj post.
Izgubio sam "300" dana i,citavo cudo energije,na prepucavanje sa tobom dali i zasto se zvuk nakon 300 Hz prostire kao zraka.
I sada,vidi ti bizarnosti,ja treba tebi da objasnim kakav sustav imam doma. Pa ja mogu da pisem bilo sta. Jel ces ti vjerovati? Ne.
I opet,nije mi cilj da spominjem marke i aparaturu. Jos manje mi je cilj da se Qrcim sa svojom skupom opremom. Cilj mi je bio i jos uvijek je da neki ljudi moraju poceti razmisljati svojom glavom a ne slepo citati (slusne?) testove pa kupovati skupo...jerbo "Pero ima Luxmana"
Na zalost negde cu morati i spomenuti i marke i modele kao polaziste. Nigde se ne preteruje kao u H-Fi oblasti sa bacanjem novca...osim mozda u auto industriji. Ima raznih preverzija,zvucnic skupi koliko i omanja kuca (elektrostatski)
Soba je takva - kakva je i ne možeš je promijeniti..
Možeš mijenjati raspored namještaja, položaj zvučnika i stvari u sobi i ev. oblačiti zidove u druge materijale.
Ali to nema veze s izborom opreme. Ako kupiš loš sistem, u lošem prostoru zvučati će sigurno lošije od dobrog sistema.
Tako da s opremom nema alternative.
Nisam niti rekao da je potrebno bacati novce uzalud, a monster kablovi su odprilike duplo jeftiniji nego što si napisao.
Konkretno ja koristim wampire interconnect #CC seriju koji su odprilike duplo jeftiniji od monstera.
Upravo zato jer je 'tretman sobe' slijedeća stepenica nakon dobre aparature, a i temu si pokrenuo, pa ne vidim u čemu je bizarnost pitanja kakvom se opremom služiš..
A tih 300 dana i energije je 'uzalud vam trud svirači', kad nisi objasnio niti argumentirao tu tvrdnju da se nakon 300Hz zvuk prostire kao zraka.
A obzirom da i dalje tako misliš, vidim da nisi shvatio svu širinu gluposti takve izjave..
I da malo čitaš što pišem ja i drugi ne bi postavljao takva blentava pitanja tipa otkud znaš što tko misli, jer bi vidio da se pixel hvalio svojom opremom i iz toga izvlačio kredibilitet..
I što ti to znači 'spor si'?? To je tvoj argument kad ne znaš što bi rekao? Kad nemaš čime potkrijepiti te maloumne izjave kojima tvoji postovi u ovoj temi obiluju?
Prije bih rekao da se to odnosi na brzinu tvojih moždanih vijuga..
I još uvijek me nisi prosvijetlio što to tebi daje kredibilitet i zašto misliš da si 'sveta krava' kojoj iz usta cure samo uzvišene misli, koje su uvijek točne??
A obzirom da se ne želiš izjasniti, jedino mogu pretpostavljati, a što ide dalje vidim da su pretpostavke točne..
Sve u svemu rekao bih da si teoretičar baz stvarnog iskustva, vođen egom, a tema je nastala copy/paste postupkom..
A nakon 17g braka, samozadovoljavanje mi i nije u vrhu interesa..
Soba ako je "takva kakva je" i ako ne mozes nista uciniti pripitomljavanjem iste (prigusivanjem,stavljanem difuzora,premestanjem namestaja ili sta vec) sastavis sistem koji ce davati pristojan zvuk za ne-prevelike novce.
A sto se tice prvo sustav pa onda soba i obrnuto..hmm...sta ja znam,mozda si u pravu. Ali zato sam napisao i prvi post tek toliko da se vidi da u "losoj" i prenatrpanoj sobi ne valja stavlati skupu opremu. Mozda je tvoj pristup kupiti skupo za "losu" sobu ispravan...ali u slucaju da imas novac za bacati.
Bizarnost pitanja je da nisam poceo post i da nisam imao namjere da se postavim kao alfa i omega svih audiofila na ovom sveti pa na kraju da kazem "imam sustav od "pola milje eura" vi ostali ste bedaci. Cilj mi je bio dati savjete. Ocito si pogresno shvatio moje namjere
Drugo,niti ti nisi procitao sve od pocetka do kraja moje postove. Vredas i imas pogan jezik
Spor znaci nesto kada nesto ne kapira pa je "spor" znas vec...
Sto se tice krave i kredibiliteta. A zasto ti mislis da ja mislim? I sada bi trebalo da odvalim nesto u stilu "Ne znaci da sam suglasan sa svime sto kazem" :)
I teoreticar i prakticar. I da ima copy/paste momenata u mojim postovima
Mislio sam na mentalno samozadovoljavanje ovde na forum ispred "mene nemocnog"
[I ne brini. Bit ce javno obljavleno kakvu opremu koristim za Hi-Fi uzitak a kakvu za "zezi"] Bitno je ti da verijes
Pa, trudim se pročitati sve od početka do kraja, možda mi promakne nešto tu i tamo.
Jezik imam oštar, ali se trudim da ne vrijeđam nikoga, pa niti tebe. Glupima, blentavima nazivam ideje, teorije, a ne pojedince koji ih iznesu.
A da mislim da si glup ne bih niti ulazio s tobom u raspravu..
Svi smo mi ljudska bića s vrlinama i manama, pa nam se desi tu i tamo da fulamo. Problem je nastao kad sam te upozorio na neke nelogičnosti tvojih teorija. I tad si trebao uvidjeti pogrešku, ispraviti i idemo dalje. Ja sam to napravio u više navrata na ovom forumu; fulao, rekao jbg. istina je. I potrošili bi manje energije i ti i ja.
A tema mi je zanimljiva, dosta o tome i sam znam, a ne vidim razlog da komentiram ono što dobro napišeš i činjenice koje stoje, a kojih je većina u tekstu..
I na kraju, vidiš da smo sami u temi, uleti pixel i ribar tu i tamo, pa to možda i nije loše; tema živi..
Tako je. Zivot ide dalje i plovidba traje ko pre :)
Kada sam zapoceo temu znao sam da ce biti "neprilike" kao ove :)
Ova oblast je teska empirija i stvarno ima "zona sumraka" situacije. Definitivno necu zapocinjati temu o gramofonima zato sto:
1.Skupi su (davno sam imao Kuzmu Reference,citavo bogatstvo..jedva sam ga prodao)
2.Skoro svi su napustili ove komplicirane sklamerije i nitko vise na svijetu nije voljan baktati se sa odrzavanjem LP-ica i svako malo podesavati geometrije rucke (sablonima)
Ali definitivno bit ce teme o: Amplifikaciji,CD Playerima i naravno ozicenju. Mozda napisem ponesto o Tunerima ali sta znam.. :)
Tekstove koje imam moram adaptirati posto neki su na cirilici pa sada moram transliteracijom pretvarati na hrvatsku latinicu pazeci na pravopis (zivio Word)
I na kraju, vidiš da smo sami u temi, uleti pixel i ribar tu i tamo, pa to možda i nije loše; tema živi..
Izvori zvuka mogu biti: Linijski (crtovni) ,Planarni (plosni) i Tockasti
Planarni izvor zvuka u teoriji nije moguce postici. To i trablo biti jedan veliki beskonacan zid koji bi isijavao zvuk sto pokriva cijelokupni frekvencijski spektar. To znaci da bi ispred njega svi slusatelji imali isti dozivljaj zvuka bez razlike na kojem mestu se nalaze i naravno na ovakvom imaginarnom zvucniku ne bi bilo savova izmedu frekvencisjkih dijelova zvuka
Ovom idealu se najvise doblizavaju elektrotatski zvucnici koji su skupi (veoma). Martin Logan Statement ima povrsinu od 2 m2 :)
Tockasti izvor zvuka,sa druge strane,je beskonacno mala tacka iz koje se isijava zvuk koji se rasprsije na sve strane u prostor. Zvuk iz svakog izvora koji je manji od zvucnog vala kojeg isijava prostirat ce se u prostor ravnomerno u svim smerovima
Sto se dimenzije izvora zvuka priblizavaju ili bivaju vece od duljine zvucnog vala zvuk biva sve usmereniji. To je jedan od osnovnih razloga zasto su lektrostati "usmereni" odnsono imaju jako usmjerenu disperzijsku karakteristiku
Nedostatak tockastog izvora zvuka je to sto ima veliku kolicinu odbijenog zvuka. Jer dok se usmjereni zvuk odbija od tek dvije plohe,omnidirekcionalni ce se zvuk jednakomjerno odbijati od svih sobnij stijena i tako stvoriti konfuziju kod slusatelja u pogledu prostornosti zvuka (cudan neki stereo)
I linijski izvor zvuka je samo teoriski moguc. Beskonacna visoka i beskonacna tanka linija iz koje se isijava zvuk. Ovaj izvor teoretski bi trebalo da bude i najidealniji jer u sebi spaja prednosti planarnih i tockastih izvora.
Zvuk iz ovakvog izvora se siri cilindricno sto onda bi trebalo rezultirati odbijanje samo od bocnih stijena sobe
Legendarni Arnold Nudell je ovo uradio sa Infinity Genessis 1. (prethodnik im je bio IRS V)
Najefikasniji su ipak planarni (guraju najvise zraka ispred sebe),najmanje tockasti a linijski negde izmedu
oce li bit nastavka, jako mi je zanimljiva ova tema
Oce,samo sam u dilemi koja tema je bolje da ide. Amplifikacija ili Zvucnici
Amplifikacija je skoro gotova. Zvucnici,tipovi zvucnika i izvedbe je vrlo masivna tema,tu se "mora" ubaciti i ponesto o kvaliteti medija sa kojeg slusamo (CD,Radio,Vinil),sama snimka i naravno mora se popricati i o ozicenju