Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.185
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
hrvatskafarkasevec kaže...

uspio sam srediti nesto 

ovaj bluray je bio jako zeznut i trebao je popravak

Source vs gradfun2db  (na majci od lika se najbolje vidi razlika|nije isti frame ,ali trenutno nije tolko bitno jer se lik nije pomaknuo)

evo jos jedan primjer

Source vs gradfun2db

Kužim na što si mislio. H.264 ima tendenciju to raditi u tamnijim područjima - uništava gradijente. Tu je zbilja jako osjetljiv - radio sam nekakvu kratku špicu - u biti samo dobrano vinjetirarana zelena boja s dodatkom šuma - ako zakodiram imalo nižim bitrateom (pod "niži" spada čak i 4 Mbit/s za 720p!), vide se manje ili više izražene koncentrične kružnice.

16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

uspio sam srediti nesto 

ovaj bluray je bio jako zeznut i trebao je popravak

Source vs gradfun2db  (na majci od lika se najbolje vidi razlika|nije isti frame ,ali trenutno nije tolko bitno jer se lik nije pomaknuo)

evo jos jedan primjer

Source vs gradfun2db

Kužim na što si mislio. H.264 ima tendenciju to raditi u tamnijim područjima - uništava gradijente. Tu je zbilja jako osjetljiv - radio sam nekakvu kratku špicu - u biti samo dobrano vinjetirarana zelena boja s dodatkom šuma - ako zakodiram imalo nižim bitrateom (pod "niži" spada čak i 4 Mbit/s za 720p!), vide se manje ili više izražene koncentrične kružnice.

ne ne ove source slike nisu enkodirane na njima je 36-44MB/s bitrate direktno sa bluray diska (ovo je TV anime serijal tak da nije previse novaca ulozeno u poboljsavanje bluray verzije,ali sta je tu je bolje je od TV-a)

koristim jos i 10 bitni x264 koji ima dosta vecu kompresiju tak da nemoram stavljat ogroman bitrate 

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 22:18 (hrvatskafarkasevec).
13 godina
neaktivan
Software za video obradu - pitanja&odgovori
Pozdrav znalcima,

ja sam osobno trenutno tutlek (čitaj sirotinja) u poznavanju montiranja videa. (što ne znači da nisam uporan i odlučan da nešto naučim), zato me zanima dali postoji neki program u koji recimo ubaciš svoju snimku tipa

koja je snimljena u jednom kadru i sa stacioniranom kamerom. Dakle program koji bi sam izrezao video na više isječaka ( ali da radi po principu prepoznavanja - na glazbenu podlogu) , i onda te iste isječke montira kao neki video spot tipa ,preklapanje,slika u slici, i sl. (ali da to radi po principu prepoznavanja glazbene podloge) dakle da automatski montira isječke kako se mijenja ritam na glazbenoj podlozi.

Naravno princip je da to program radi samostalno, automatski, ne da sam tražim i režem kadrove,spajam,upisujem prijelaze i podešavam spojeno da odgovara na glazbenu podlogu.

Slične programe sam našao za foto , ono tipa hrpa fotki, jedan klik i program ti ih umiksa sa svojim prelazima, na glazbenu podlogu koju mu zadaš.

E sad dali postoji nešto slično i za video, koji bi to isto napravio sa gore predloženoim videom.

Hvala
3 Snađi se sam (odjeb lansiran)
WE ARE NOT THE BEST, WE ARE UNIQUE

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
paradoxdance kaže...
Slične programe sam našao za foto , ono tipa hrpa fotki, jedan klik i program ti ih umiksa sa svojim prelazima, na glazbenu podlogu koju mu zadaš.

E sad dali postoji nešto slično i za video, koji bi to isto napravio sa gore predloženoim videom.

Ne govoriš o "tome istome" jer su fotke već odvojene, zasebne, individualne. Zaista ne znam za ni jedan program koji bi sam cijepao video prema razlici u glazbi. Pa kolko toga ti uopće imaš da to ne možeš ručno nacijepati?

Windows Movie Maker mislim da kod importiranja cijepa video na kadrove (ali to radi na temelju slike, ne zvuka).

15 godina

Ne postoji takav program koji bi prepoznavao ritam pjesme i prema tome radio klipove!

Najlakše ti je izračunat vrijeme izm.dva takta neke pjesme i onda to primjenit na timeline videa!

Primjer: pjesma ima ritam na svakih 0.50sec. pa izrežeš video na svaku 0.50sec. i ubaciš "random"tranzicije na cijeli video klip!

Jedino na taj način ćeš moći to postići ( barem kolko ja znam a ne znam baš nešto puno {#})

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 23:59 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav.

Evo ovako video obradom bavim se već godinu dana i ima dosta izvornih programa za preradu ali uglavnom su jako spor i komplicirani.

Sada me zanima dali postoje neki koji su brži,bolji,jednostavniji i da imaju opciju uljepšavanje,izošrtavanje slike da video bude bolji..

Hvala Puno.

Dany
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Batihno kaže...
Evo ovako video obradom bavim se već godinu dana i ima dosta izvornih programa za preradu ali uglavnom su jako spor i komplicirani.

Sada me zanima dali postoje neki koji su brži,bolji,jednostavniji i da imaju opciju uljepšavanje,izošrtavanje slike da video bude bolji..

Pitanje ti je nejasno. Što podrazumijevaš pod obradom? "Popravljanje" videozapisa ili videomontažu? Svaki iole ozbiljniji program za videomontažu ima efekte/filtre za izoštravanje, korekciju boje, svjetline i kontrasta. Za neke su dostupni razni dodatni plug-inovi koji rješavaju pojedine konkretne probleme.

Inače, na forum.doom9.org jedan tip je u sekciji o AviSynthu dao skriptu za poboljšavanje videa prebačenih s 8 mm filma. Rezultati su mu zapanjujući - slika je daleko oštrija i ne trese se - toliko su zapanjujući da se čovjek pita je li video s desne strane stvarno dobio iz ovog videa s lijeve strane.

15 godina

Pogledao sam filmić i ne mogu da vjerujem svojim očima {#}

Jel tako? Tako je!!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Inače, na forum.doom9.org jedan tip je u sekciji o AviSynthu dao skriptu za poboljšavanje videa prebačenih s 8 mm filma. Rezultati su mu zapanjujući - slika je daleko oštrija i ne trese se - toliko su zapanjujući da se čovjek pita je li video s desne strane stvarno dobio iz ovog videa s lijeve strane.

Ima neki link za tu skriptu?

Ovako na prvu, ne vjerujem da je skripta u pitanju. Osim samog izoštravanja tu je i stabilizacija slike i ubacivanje dodatnih frameova - motion interpolation, tamo gdje to treba. Nisam baš siguran da je uopće moguće tako skriptom napraviti, tim više jer scene koje same sadrže pomične objekte (tipa trava koja se njiše)  potrebno razlikovati od trešnje kamere, itd. Osim samog rješavanja problema, bila bi potrebna logika, kada što primjeniti u odnosu na source. Uglavnom, skeptičan sam..

Edit;

našao skriptu, probam pa javim..

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.9.2011 14:41 (bed).
15 godina
bed kaže...
Ovako na prvu, ne vjerujem da je skripta u pitanju. Osim samog izoštravanja tu je i stabilizacija slike i ubacivanje dodatnih frameova - motion interpolation, tamo gdje to treba. Nisam baš siguran da je uopće moguće tako skriptom napraviti, tim više jer scene koje same sadrže pomične objekte (tipa trava koja se njiše)  potrebno razlikovati od trešnje kamere, itd. Osim samog rješavanja problema, bila bi potrebna logika, kada što primjeniti u odnosu na source. Uglavnom, skeptičan sam..

Nije to jednostavno, magična skripta koja se primjeni i sve je savršeno...ima tu puno posla!!!

Freddy veli:

"For those who want to use my script: be patient. It's not something you learn in five minutes. Also, for perfect results, my script must be adjusted for every scene. Interpolation will not work on fast moving objects for example. Then we must use frame blending instead. 

The stabilisation must be fine tuned on some scenes, and the amount of degraining and sharpening depends on the used filmstock. And so on..."

"There is no frame blending in this clip, it's interpolation. The removing of the fly is caused by this: because the fly is so small and so fast moving, the script has removed it like it was dirt, grain or noise. A computer does not see the difference.

A scene like this needs other settings in the script. Then the fly will be back again. :) "

Jel tako? Tako je!!!
16 godina
neaktivan

Ma skontao sam odmah o čemu se radi, skinuo tu skriptu. U stvari su dvije skripte; za interpolaciju i blendanje. I 'remove dirt' funkcija. Nije mi se dalo stavljati MT verziju avisyntha, a ni gatati specijalno da 'disejblam' u skripti mt varijantu. Ovako ne radi. Uglavnom svodi se na mjenjanje fps, color i level parametri, size i crop, denoise, sharpening, stabilizacija i interpolacija fps. Nije to vjerojatno loše, ali moraš štelati' za svaki klip posebno, nije čarobni štapić kako to izgleda u ovoj prezentaciji u ovom klipiću.

16 godina
protjeran

ekipa trebo bi neki program koji bi mi mogao precizno izracunat koliki crop je potreban

hvala

EDIT: koji bi deinterlace trebao koristit na ovom primjeru ?

inverse telecine mozda ? (to je onaj 29.970 1080i)

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.9.2011 11:51 (hrvatskafarkasevec).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Trebam preporuku video-editing programa.Treba mi za uređivanje videa,screencasting(čuo sam da sony vegas ima tu funkciju)

ako sam ti ikako pomagao,stisni hvala\\\\\\\\\\\\http://life-is-hard.co.cc

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ako nekoga zanima dosla je popravljena verzija 10 bitnog x264.exe

http://x264.fushizen.eu/?p=381p

popravljen je colormatrix

x264r2 vs x264

uglavnom x264 slika je crvenija

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nova je zelenija. :) Čini se zapravo ko da nisu kodirane istom metodom - na staroj slici je sačuvano više šuma/zrnatosti, ali ujedno ima i više artefakata. Još bi bilo bolje da postoji i originalna slika pa da vidimo koja je bliža stvarnosti.

Nisam to proučavao - u čem je fora između 8 i 10-bitnog? To se odnosi samo na enkodiranje, dakle enkodiranje s većom preciznosti, ili su izlazne datoteke s 10-bitnom bojom? Ujedno, čime koristiš taj x264.exe? Sam pišeš naredbenu liniju ili koristiš neki front-end? Koji?

16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Nova je zelenija. :) Čini se zapravo ko da nisu kodirane istom metodom - na staroj slici je sačuvano više šuma/zrnatosti, ali ujedno ima i više artefakata. Još bi bilo bolje da postoji i originalna slika pa da vidimo koja je bliža stvarnosti.

Nisam to proučavao - u čem je fora između 8 i 10-bitnog? To se odnosi samo na enkodiranje, dakle enkodiranje s većom preciznosti, ili su izlazne datoteke s 10-bitnom bojom? Ujedno, čime koristiš taj x264.exe? Sam pišeš naredbenu liniju ili koristiš neki front-end? Koji?

evo ima kako ne, source slika

sam pisem liniju jednostavnije mi je tako i brze

ovo daje 10bitnu boju no to trenutno nije bitno jer gotovo nitko nema 10bitne monitore 

10bitni x264 ima dosta vecu kompresiju i ne događa mu se veliki banding i blocking kod manjka bitratea nego vise kao blur efekt koji je podnosljiviji

16 godina
neaktivan
ovo daje 10bitnu boju no to trenutno nije bitno jer gotovo nitko nema 10bitne monitore 

Nije samo to problem; source materijal od kojeg radiš konverziju je 8 bitni. Ne vidim neku korist. Hajde da u startu imaš npr. 12 bita.

16 godina
protjeran
bed kaže...

Nije samo to problem; source materijal od kojeg radiš konverziju je 8 bitni. Ne vidim neku korist. Hajde da u startu imaš npr. 12 bita.

bit toga svega je u vecoj kompresiji , a ne boji.Ne mislim ja dobit 10bitnu sliku pretvaranjem 8 bita u 10 nego bolju kompresiju

12 u 10 ili 8 u 10 cisto je svejedno kad velika vecina ima 6bit monitore

evo primjer jednog filma

crf 16 8bit = 10.1 GB

crf 16 10bit = 5.8 GB 

isti film i ostale postavke su iste kao i kvaliteta slike

naravno nece jednako djelovat na sve vrste filmova ,na grain jako slabo utjece

to je na anime sceni postala normalna stvar 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.9.2011 22:24 (hrvatskafarkasevec).
16 godina
neaktivan

Monitori su najčešće 8 bit. Odnosno radi se o RGB kolornoj skali gdje svaka od komponenti ima dubinu od 8 bita. Ili je svaki pixel definiran s 24 bita, kako hoćeš. Većina je to sRGB model u današnjim uređajima.

Istina je da ako koristiš 10 bita po komponenti dobijaš veću kvalitetu, pa možeš smanjiti bitrate, što u konačnici rezultira (ako odabereš takve postavke) manjim fileom uz recimo istu kvalitetu. Sad da li je to baš duplo, nisam siguran. To je sasvim ok ako ti je source 12 ili 10 bita. Ako ti je ulaz 8 bita, to će reći da si već 'pogubio' gamut koji bi imao kod 10 bita, odnosno ta informacija zbog koje video bolje izgleda pa zato možeš staviti jaču kompresiju, više ne postoji. Mislim, dobiti ćeš ti na kompresiji u odnosu na startni file, ali ta kvaliteta je ionako relativan pojam jer ju ne možeš usporediti s originalom, tj. s onim čime je napravljena 8 bit verzija. Ne znam, nisam probao, ali 50% kompresije mi nekako previše izgleda da bi bila 'ista' kvaliteta. Nekako me vuče da je 20-30% realno, ali neću griješiti dušu. Neka ti bude, držim te za riječ..

16 godina
protjeran

50% je za taj film i to je najvise sta sa vidio 

valjda mu tip animacije pase ili kaj 

Na ovom filmu je bilo oko 2% ,ako i tolko 

tak da se ne isplati

Nisam probao na niti jednom Live action filmu jer trenutno nemam vremena skinut Bluray 

no budem nest nabavio od Criterion kolekcije njihovi filmovi su jedini koji me trenutno zanimaju

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

uspio sam sredit onaj interlaced video 

avs skripta je ovak isla nekak

LoadPlugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\decomb.dll")

LoadPlugin("C:\....\dgavcindex\DGAVCDecode.dll")

AVCSource("C:\Z\1.dga")

Telecide()

Decimate(cycle=5)

Spline36Resize(1280,720)

ConvertToYV12()

znaci iz 29.970 videa je izbacilo interlaced frameove i pretvorilo video u 23.976

sa DGAVCInedx sam napravio .dga index za m2ts

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Kupio sam novu grafu i želio bih znati na koji način podesiti komp da u potpunosti iskorištava njene mogučnosti kod Video editinga ,renderiranja,konvertiranja,enkodiranja itd,itd...da sve ide brže i glađe?

Programi koje koristim su :Premiere pro CS3,Corel Video Studio pro X4,AVS Video editor,MAGIX Movie Edit Pro,MPEG Streamclip,Avidemux,Format Factory...

Kao player koristim VLC.

Grafa je AMD Radeon XFX-HD 6790, 1GB GDDR5 i piše da ima neki "AMD Accelerated Parallel Processing (APP) Technology" pa ima neki "3rd Generation TeraScale Engine" pa "Accelerated Video Transcoding" pa "Enhanced Unified Video Decoder (UVD 3) itd,itd...

Šta je to sve i kako i gdje da podesim postavke da rasteretim svoj proc i opteretim ovu novu grafu???

Sorry na offtopicu,premjestite me ako treba negdje drugdje {#}

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 0:40 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
andi.cro kaže...

Kupio sam novu grafu i želio bih znati na koji način podesiti komp da u potpunosti iskorištava njene mogučnosti kod Video editinga ,renderiranja,konvertiranja,enkodiranja itd,itd...da sve ide brže i glađe?

Programi koje koristim su :Premiere pro CS3,Corel Video Studio pro X4,AVS Video editor,MAGIX Movie Edit Pro,MPEG Streamclip,Avidemux,Format Factory...

Kao player koristim VLC.

Grafa je AMD Radeon XFX-HD 6790, 1GB GDDR5 i piše da ima neki "AMD Accelerated Parallel Processing (APP) Technology" pa ima neki "3rd Generation TeraScale Engine" pa "Accelerated Video Transcoding" pa "Enhanced Unified Video Decoder (UVD 3) itd,itd...

Šta je to sve i kako i gdje da podesim postavke da rasteretim svoj proc i opteretim ovu novu grafu???

Sorry na offtopicu,premjestite me ako treba negdje drugdje {#}

ako si htio grafičku karticu u svrhu video obrade ona si trebao ciljati nvidiju, ne amd (jednostavno je ispoliranija, da ne kažem bolja na tom polju putem CUDE), jer programi za obradu, ako podržavaju GPU rad onda češće podržavaju CUDU

uglavnom, da se ne objašnjava što koja AMD tehnologija znači trebao bi naći programe koji znaju koristiti grafičku karticu u svrhu obrade... znači s grafičkom će raditi programi koji to mogu, ostali rade s procesorom

npr. avidemux ili avs video editor ne zna koristiti grafičku karticu u enkodiranju videa, on se oslanja na snagu procesora, dok npr. Premiere pro CS 5.5 zna koristiti nvidia GPU u obradi videa, TMPEenc Xpress opet CUDA...

16 godina
protjeran

video enkodiranje sa CUDA tehnologijom je smece i programi su losi 

ako vam je bitno video enkodiranje tjerajte sve novce u CPU

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 10:10 (hrvatskafarkasevec).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

video enkodiranje sa CUDA tehnologijom je smece i programi su losi ,ako mislite nest ozbiljno radit 

ako vam je bitno video enkodiranje tjerajte sve novce u CPU

da, nažalost je još tako...

15 godina

A kaj sad da radim, situacija je takva kakva je, "klimam sa onim kaj imam" {#} a imam Corel Video Studio pro X4 i hrpu video klipova!!!

Corel mi se nekak uvukao pod kožu još od verzije X2 i njega najviše koristim, da li X4 može koristiti snagu grafe i ako da jel to radi po defoltu ili moram negdje nešto uključiti i namjestiti?

Još nešto, dobio sam podosta video klipova u nekom ".MTS"  formatu ( SLIKA ) na obradu da složim zanimljiv DVD za klince ali nekako mi je X4 usporen u baratanju sa njima!

Da li bih to prvo trebao konvertirati u neki drugi format pa onda importirat u X4 ili nešto drugo?

Bojim se također da ne narušim kvalitetu videa tim konvertiranjem!

Kako bi vi to napravili raspolažući sa X4 i MTS formatom a da krajnji rezultat tj. DVD ostane što je moguće veće kvalitete?

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 11:06 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
andi.cro kaže...

Šta je sa Corel Video Studio pro X4 ???

ovaj program podržava gpu ubrzanje (CUDA)

ne znam raditi tim programom jer ga nisam nikad koristio

15 godina

A koji programi podržavaju ubrzanje preko moje HD6790 grafe?

EDIT: Jel možda moja grafa podržava to "CUDA" čudo?

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 11:10 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
andi.cro kaže...

A koji programi podržavaju ubrzanje preko moje HD6790 grafe?

EDIT: Jel možda moja grafa podržava to "CUDA" čudo?

ne, CUDU samo nvidia kartice

podrška od AMD-a npr. ati avivo video converter

edit: mislim da daj convereter za koji sam dao primjer ne radi na hd6000 grafičkim karticama

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 11:28 (igy).
15 godina

Evo ja u svom CCC ( Catalist Control Center ) imam samo ovo:( SLIKA )

To se odnosi samo na brzo konvertiranje kada se nešto stavi na "portable media player" ali šta je sa renderiranjem,konvertiranjem,izradom DVD-a???

Želio bih maximalno iskoristiti svoju grafu a ne znam kako i sa kojim programom!

Jel tako? Tako je!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice