Windows, prozori, pendžeri, ponistre...

poruka: 10
|
čitano: 2.631
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Windows zbunjus

Stjecajem okolnosti godinama sam već "uronjen" u kojekakve "operacijske sustave" i jedna mi stvar poslije svega nije baš bistra:

Windows je najskuplji (retail barem soma i pol, kad ga uopće ima za kupiti), najnestabilniji, u startu poluproizvod (SP su ubrzo veći od početne instalacije), MS Hrvatska ne služi apsolutno ničemu (niš ne znaju, niš ne mogu i "žao im je"), bugoviti ponekad do boli, traže veliko znanje za održavanje i napadaju ih virusi sa svih strana (pa je na koncu rad na zaštiti opsežniji od rada u OS) i - najrasprostranjeniji. Office da ne spominjem (preskup, glomazan...bla). Lažnjake se ne može (što je conditio sine qua non) ažurirati, pa su još gori od "legalne" verzije.

Linux je badava, radi izvrsno i stabilno, potpora je (barem na internetu) savršena, virusa niks, traže malo znanja, ne moraju se čak ni instalirati, ne svade se s hardverom, općenito su usladivi s koječime i - većina zazire od njih. OpenOffice ima sve potrebno, uskladiv je i sveusvemu izvrstan te, naravno, isto tako besplatan.

Mac OS je, doduše, namijenjen samo Macu ali košta oko 250 ćn, nema virusa, stabilan je, korisnik  radi svoj posao (umjesto da se zaj... s hardverima i problemima sa sustavom) i potpora je izvrsna. Office za Mac radi bolje (iako isto od MS) od onoga u Windowsima.

Cijena računala je posve relativna: Linux radi na svemu (i traži bitno manje resursa), Windows mašine s "imenom" koštaju isto kao i Mac... itd. itb.

Što je to mazohističko u ljudi da usprkos svemu ipak forsiraju taj Windows (čak se i u školama radi samo s njima i objašnjava ih na informatici)??? Koji nam je q? Zapravo, Windows ima smisla jedino za igranje no kakve to veze ima s bilo čime kad postoje konzole?

Moj PC  
3 5 hvala 0
17 godina
neaktivan

U potpunosti se slažem s tobom. Ali (uvijek ima neki "ali") kad čovjek,djete,deda/baba (čitaj: običan korisnik) kupi komp s vindouzima on očekuje da je to pali i radi. U većini slučajeva i je tako. Neću sad reći da sam neki linuxaš (instalirao ubuntu server prije 6mj i jučer na staru kantu xubuntu) ali da je linux tako jednostavan, baš i nije. Jabučicu namjerno izostavljam zbog specijalaca koji rade ta računala da budu kompatibilna s NIČIM. Linux je po meni odličan sustav samo što "nama okorjelim" vindousašima ne uljeva baš neko povjerenje (opet govorim u svoje i ime ljudi koje poznajem) zbog toga što dosta programa na koje smo na vindouzima navikli još od tamo devest osmice ne rade na linuxu. Ista je stvar s igrama, jer nema danas svatko dovoljno novaca da kupi i komp i konzolu (pogotovo zato što je PS3 bezobrazno skup, a xbox se ne može kupiti kod nas) pa se ljudi odlučuju na taj dodatni trošak kupovine OS-a (i to neki mali postotak ljudi, a ostatak; zna se - torrent). Za sada je tako. Vindouz je još uvijek car, ali vjerujem da će se i to uskoro promijeniti. Stasaju nove generacije koje od samog početka koriste linux (moj buraz i njegova ekipa) i koji blago rečeno mrze sve što nije open source. Tako da još ima nade da se nešto promijeni u budućnosti i kao uvijek; na maldima svijet ostaje.

There's no SAVE GAME in real life!!!
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Windows, prozori, pendžeri, ponistre...
dark_wizz kaže...

Stasaju nove generacije koje od samog početka koriste linux (moj buraz i njegova ekipa) i koji blago rečeno mrze sve što nije open source. Tako da još ima nade da se nešto promijeni u budućnosti i kao uvijek; na maldima svijet ostaje.

Slazem se sa ovim, jer ovako nesto nisam jos dugo cuo od nekoga. Ali uvijek postoji ono "ali", jer nazalost na poslu (barem za mene, kada ga budem imao) je 80% da cu koristiti Windows nego npr. Linux, ali opet ko zna ... 

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
17 godina
neaktivan
RE: Windows zbunjus

Misliš osim što ti za install Viste ili 7 treba 40-ak minuta i 5 klikova mišem, što sve radi iz prve...

Nekako ne pušim tu foru o poluproizvodu.

Da ne velim da sam se nekoliko puta igrao sa Linuxom i netbook računalima i nikada nije sve radilo kako treba. Uvijek sam imao problema sa čitačem kartica ili wirelessom ili nečim trećim.

Ne govorim ovdje ništa protiv Linuxa, dapače, da nema igara ja bi sigurno prešao na Linux, ali govoriti da je Linux jednostavniji, da bolje radi i slično je u najmanju ruku pretjerivanje.

Prosječnom korisniku će raditi podjednako oba os-a.

...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2009 13:28 (Danny_HR).
17 godina

Jednostavno je Windows u pocetku, a i sad rasprostranjeniji od ostalih OS-eva. Ljudi su se privikli na njega. Meni se nije lako priviknut na drugi OS, a kako je tek onima koji se povremeno koriste racunalom... Jedva su donekle uhvatili korak s Win-om i sad prelaz na nesto drugo... Nije to samo abra-kadabra

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2009 13:34 (Batista).

0 0 hvala 0
16 godina
Ajar kaže...

..i jedna mi stvar poslije svega nije baš bistra:

Windows je najskuplji .. 

Linux je badava,.. 

Mac OS je, doduše,...

.. konzole...

- da. Što nije jasno? Pekmez se maže na kruh, ali ga se može jesti prstima ili žlicom. PA ŠTO? Ili drugim riječima, koji OS koristiš, konkretnije koristiš li windowse? I koliko dugo?

Na Linuxu sve radi? Da a Plug&Play je ... ili konkretnije, što to neradi na windosima? Kakav je omjer proizvođača HW koj izdaju drivere za nešto osim MS? itd, itd...Izlanuo se

Da, ... 'ali'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

ja nisam neki frik, nit se kuzim u sofware, hardware. iskreno nemam pojma zasto su windowsi tako popularni, rado bi probao alternativna rjesenja. ali je cinjenica da je gotovo sve stvoreno za windowse.

rado ni presao na linux ili nesto drugo, ali svi i sve oko mene je za windowse napravljeno. gdje i kako se moze provjeravati kompatibilnost raznih programa sa alternativnim OS? Mandriva mi je zanimljiva, ima cca 20000 programa za nju, ali sta mi to vrijedi kad je vecina ˝popularnog˝ softwarea napravljena za wind.

Sta radi Chuck Norris u prokljucaloj vodi? -Ladi jaja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Korisnik Windowsa otkad znam za sebe, samo par puta problema sa virusom i to kada sam posjecivao svakojake stranice i klikao na sve i svasta. Srusili se par puta i to zbog toga jer nisam citao upute kod instalacije drivera. Inace rade super stabilno, s vremena na vrijeme defragmentiras disk, skeniras sa antivirusnim programom, pazis da ne skidas sa sumnjivih stranica i to je to. Istina da Windowsi imaju viruscina na izvoz sleperima ali moras uzeti u obzir da se najvise koriste. Linux isprobao par puta i svaki puta se prisjecivao zasto sam formatirao HDD cim sam skuzio da je instalacija Jave kao muka Isusova. Mac OS je za Mac racunala, izoptimiziran da radi na samo 2-3 vrste hardware-a za razliku od Windowsa koji rade na 1000 kombinacija od Pentium 1 do i7 975. Kada 90% racunala koristi Windows (bezveze bubam ali znam da je negdje tu) sasvim je normalna stvar da ce biti hrpe slucajeva o rusenju, virusima, sporosti itd.

O tome da Windowsi dolaze kao poluproizvod i da SP ima vise megabajta nego sam Windows je cista glupost nekoga tko ocito mrzi Windowse i Microsoft opcenito. 

Mac je odlican ali eto radi super samo na Macu a za to nemam novaca.

Tolko od mene.

,,Baš i nije... COD je više razbibriga u odnosu na nadmoćni BF2.'' ROFLCOPTERIMAO
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

" Lažnjake se ne može (što je conditio sine qua non) ažurirati, pa su još gori od "legalne" verzije."

Recimo - to u potpunosti nije istina.
Kao i za winse .Sve se može.Nikoga ne potičem nego samo demantiram .

Što se tiče Linux-a i programa  koji meni osobno trebaju( pod Linux-om ne rade ili rade ali katastrofa)  ,virtualizacija otpada , stoga ako se MS i Linux ne dogovore o kompatibilnosti nema profesionalnog prelaska...Linux mi služi uglavmnom ponekad da se malo igram konsolnog programiranja i surfanja .Za korisnika koji koristi surfanje i tu i tamo pokoji mail dobar je i Linux,igre većinom ne.Linux mi jest simpatičan ,dobar i slično ali i on zna imati problema samo takvih.
Kad na Linux-u bidem mogao vrtiti full verziju VS2010 tad ću prijeći u potpunosti na Linux....samo mi sad ne govorite o virtualizaciji i slično....to jednostavno nije to.
Kad to bude moguće zdušno ću sve nagovarati da se "okane" winsa!

Koristim oba os-a ,jedan mi je za jedno dobar ,drugi za drugo ....i na to smo izgleda prisiljeni htjeli mi to ili ne ...

Private
16 godina
neaktivan

Evo odgovora na pitanje "zašto je windows najskuplji" eto zato što microsoft vec oko 30 godina drži svjet računala tj microsoft nema konkurencije jer samo on ima licencu za windows da je cjena windowsa 1000000 $ ljudi bi ga opet kupili jer nemogu bez njega!

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice