Windows 11 - problemi izdvojena tema

poruka: 1.091
|
čitano: 462.999
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
16 godina
Re: Windows 11 - problemi

Pozdrav,

Nedavno sam kupio Windows 11 ključ za novi PC (komponente: Ryzen 5 7600, MSI B650 Tomahawk WiFi, Kingston DDR5 6000MHz, Corsair TX750M 750W, Samsung 890 Pro 500GB), preko MMORC-a i aktivirao ga te je aktivacija bila uspješna, piše tako key je linkan sa mojim računom. No međutim, nakon što sam ponovno instalirao Windows, aktivacija nije bila automatska, pa sam morao otići u postavke "Activation" i nakon nekoliko minuta je sustav sam od sebe aktivirao Windows. Zanima me zašto to nije bilo odmah tijekom instalacije, nego sam morao ručno intervenirati?

Također, primijetio sam da Windows Update nije automatski instalirao sve drivere. U Update History su mi ostali neki "failed" driveri, kao što su:

Micro Star Intl Co Ltd system - 1.0.0.13 (4)

Mediatek Inc net 3.3.0.595

Advanced Micro Devices - media - 10.0.1.21 (2)

AMD - system - 22.20.0.0

Da bih izbjegao da ostanu "failed" u Update History, planiram čim se Windows podigne odmah kliknuti na Download and Install za sve dostupne nadogradnje, uključujući drivere. Možda sam trebao odmah to napraviti, ali nisam siguran koji je najbolji način za instalaciju drivera.

Koji je bolji postupak za instalaciju? Mogu li instalirati drivere preko Windows Update ili bi bilo bolje koristiti MSI utility koji iskoči čim se windows instalira ili MSI Center za preuzimanje najnovijih drivera? Planiram instalirati i AMD Adrenalin softver kroz MSI Center jer mi to windows update ne instalira, odnosno ne nudi. Što mi preporučujete kako bi izbjegao "failed" u Update History i ispravno instalirao sve drivere?

Hvala unaprijed na pomoći!

Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 12:24 (sage).

0 0 hvala 0
13 godina
sage kaže...
Pozdrav,

Nedavno sam kupio Windows 11 ključ za novi PC (komponente: Ryzen 5 7600, MSI B650 Tomahawk WiFi, Kingston DDR5 6000MHz, Corsair TX750M 750W, Samsung 890 Pro 500GB), preko MMORC-a i aktivirao ga te je aktivacija bila uspješna, piše tako key je linkan sa mojim računom. No međutim, nakon što sam ponovno instalirao Windows, aktivacija nije bila automatska, pa sam morao otići u postavke "Activation" i nakon nekoliko minuta je sustav sam od sebe aktivirao Windows. Zanima me zašto to nije bilo odmah tijekom instalacije, nego sam morao ručno intervenirati?

Također, primijetio sam da Windows Update nije automatski instalirao sve drivere. U Update History su mi ostali neki "failed" driveri, kao što su:

Micro Star Intl Co Ltd system - 1.0.0.13 (4)

Mediatek Inc net 3.3.0.595

Advanced Micro Devices - media - 10.0.1.21 (2)

AMD - system - 22.20.0.0

Da bih izbjegao da ostanu "failed" u Update History, planiram čim se Windows podigne odmah kliknuti na Download and Install za sve dostupne nadogradnje, uključujući drivere. Možda sam trebao odmah to napraviti, ali nisam siguran koji je najbolji način za instalaciju drivera.

Koji je bolji postupak za instalaciju? Mogu li instalirati drivere preko Windows Update ili bi bilo bolje koristiti MSI utility koji iskoči čim se windows instalira ili MSI Center za preuzimanje najnovijih drivera? Planiram instalirati i AMD Adrenalin softver kroz MSI Center jer mi to windows update ne instalira, odnosno ne nudi. Što mi preporučujete kako bi izbjegao "failed" u Update History i ispravno instalirao sve drivere?

Hvala unaprijed na pomoći!

AMD Adrenalin je najbolji način za update drivera.

16 godina
Iskreno nemam pojma kojim redoslijedom to odraditi. Možda najbolje odma čim iskoči onaj msi driver utility installer odma instalirati amd graphics drivers, piše tamo nekih 995mb, to pretpostavljam da je taj softver amd adrenaline. Samo problem je što windows updatea iza u pozadini skida isto drivere za grafiku.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2025 19:08 (sage).
15 godina
sage kaže...
,,... No međutim, nakon što sam ponovno instalirao Windows, aktivacija nije bila automatska, pa sam morao otići u postavke "Activation" i nakon nekoliko minuta je sustav sam od sebe aktivirao Windows. Zanima me zašto to nije bilo odmah tijekom instalacije, nego sam morao ručno intervenirati?

..

-ne aktivira se automatski u instalaciji, nego nakon.. kad prvi put to automatika sama poželi, tj kad ima driver-mrežu-internet pa kad 'odluči'.. a do tad možda pokušava nešto drugo, npr prvo pribaviti drivere, tj možda (vrlo vjerovatno) bi se automatski aktivirao i sam da si ga pustio.. automatika-okidači, kad će što napraviti.. ne znači da neće nego je pitanje možda kad, npr imaš u opcijama ažuriranja 'radno vrijeme' pa od 9-17h defaultno ne traži, odgađa-postpona.. kao i to da ms server ne mora biti konstantno dostupan, broj juzera, ratovi-linkovi.. zastoja može biti iz bilo kojeg razloga.

-odnosno, ovisi kako si aktivirao, povezao key... preko juzer-login-online acca ili preko hw-id-a..

- ostatak za drivere -oem-laptop? ... primarno za drivere i oem podršku treba dati oem, dok amd ima malo spetljan soft, pogotovo pitanje za laptop i pakete drivera, redosljed.. tj sve što radi, kao aktivacija, ne znači da i bez tvog 'požurivanja' ne bi upravo tad bilo i automatikom riješeno, a problem s driverima je ms-gluparija, biznis-interes i pravila tko daje support, dok svi u to uguraju i bloatasti soft-reklame što im je primarni interes umjesto da uređaj radi..

-npr, spada li uređaj (laptop? računalo..) u noviji ili stariji.. ako je u noviji, tad je to 'normalno' tj za najnovije ne mora biti u ms-bazi, katalogu tj može još prolaziti certifikaciju i sl. tad je prvi izvor proizvođač-oem, dok sam setup-installer-exe ima blentavu ovisnost o verziji, winver, npr win7-8-10-11 i 32-64 bita, mada je ekšli sam driver uvjek isti, jedino je bitno 32-64 bitni (kao dizel-benzin razlika za motor auta) ali ako setup ne prepozna verziju tad ne napravi ništa, pa setup od win7 ne može instalirati driver na noviji win8 kao primjer, mada je driver možda isti-identičan, sam setup-exe nije tj hardkodirana verzija + a na to sve dodati oem brandiranje koje radi isti problem tj ne želi se instalirati za druge brandove čak kad je isti driver u pitanju.. tj isti problem, tko-proizvođač i za koju winver.. i tad imaš situaciju da postoji 'bezbroj' proizvođača, oznaka-drivera, no to je samo brendiranje, dok je ispod haube ekšli jedan driver, npr za mrežni čip, za video-čip, za audio-čip .. čip je jedan, 'pravog proizvođača' koji stvarno daje driver, ali ga oem prepakira-rebrenda i time ograniči, dok je setup.exe apps ovisna o osu, no to nije driver, to je installer-soft koji instalira driver, dirver je ono što vidiš u folderima kao sys-dll.. + inf-config file i ako imaš 'raspakiran' tad ga možeš desnim klikom instalirati, tj sve što win treba je config-popis-upute gdje-koji dll prijaviti u reg i kopirati u sys folder..

-na to sve dodati i polugodišnje buildove h1-h2 koji poduplaju taj problem certificiranja-ažuriranja drivera dok par godina unazad ms konstantno odbacuje stare-legacy drivere iz interne baze (ono što defaultno installer ima u installu) pa ovisno o datumu izlaska recimo laptopa ovisi hoće li proizvođač-oem imati ažuriran dirver na vrijeme, npr bug-problemi pa se sve odgodi-ponovi, kao i mogući razlozi zašto je nešto fejlalo.. revokano i sl.

-npr situacija, instaliraš npr winver-installer 23h1.. i on će logično povući update-upgrade pa podići na 24-h2.. ali pitanje je kad, redosljed.. prvo će ažurirati sve na postojećoj i tek tad će primjetiti da postoji kompletna novja verzija koja bi bila nešto kao prečica.. no skripta je ekšli glupa, ne gleda tako.. a logika kaže, ako sad instaliraš os, napraviš friški installer, ne neki od prije mada je ok, radi.. upravo zato jer tako preskočiš jednu rundu upgradea .. a u tome može biti razlika koja winver i koji driver su parovi, tj nije važno kad instaliraš ali je važno koje verzije os očekuje, koju verziju ima dostupnu, jesu li u međuvremenu ispravili bugove npr powermanagmenta koji već klasično u početku rade problem pa komponenta ode u spavanje i ne budi se do restarta i sl. ili se cpu pregrijava jer ne upravlja naponima kako želi novija winver, pa možda prvo mora ažuriranje biosa .. kauzalnost-redosljed i tisuće 'istih' verzija drivera, stanje koje je ms stvorio takvim modelom-ritmom izlaska i oznaka, .. mada je sam driver moža isti-identičan neizmjenjen godinama, tj najmanje se mijenja sam driver, više setup-installer i config skripte, pravila, kao i to ima li win internu bazu ili je odbačena .. a to na amd-laptopu pogotovo stvori problem jer ovisi o tom 'centralnom' soft-installeru i svim verzijama svih drivera koje su tad uključene, tj što veći paket to veći moguć problem, kao prosijavanje smeća i dobrog.. pa treba više 'rundi' dok se sve 'slegne'.. no to je tad to.. par pokušaja-restartova više, mada je blentavo, radi..

-bolje, konkretnije-brže, je, imati potrebnu kolekciju drivera, chipset-mbo, grafička, mrežna, audio.. (touchpad i sl.) pri čemu za sve postoji po jedan-dva-tri prava proizvođača, prvo se traži ako ima sve na oemu, no ne mora biti ažurno-novo-usklađeno, dok npr grafička može biti intel-amd-nvidia (tek promil nešto drugo..) mrežni je intel ili realtek, touchpad je sinopsys, elan i sl. ... i svaki driver mora biti baš za konkretnu winver-build oznaku, tj ne za win 11, nije dovoljno-precizno, mora biti za build, 24-h2, tj ovisi kad-što ms odbaci-izmjeni, pa je tako taj problem bio za vga u 2018, godinu kasnije za mrežne.. tj trenutak kad je ms taj dio hw-drivera mijenjao, odbacio i tražio novi od proizvođača.. a oem ne proizvodi ništa, samo rebrenda no to je njegov posao kao i obaviti certifikaciju, što traje i košta, pa kako izlazi novi build za dio hw-a moraju ažurirati driver ako je tad ms nešto promijenio, dok za amd-installer koji to radi kao paket tad imaš problem da uvjek nešto nije novo-ažurno, tj tek kad sve to prođe tad je ok.. a svake godine izađe novi model hw-a dok po isteku jamstva 2god proizvođač nema interes održavati jednako ažurnim sve serije izdanih uređaja i pakete softa koji bi to teoretski morali... zato je boji 'ručni' ili 'modulani' install, no tad moraš imati-znati sve, koji touchpad, koja mrežna-čip.. tj kad ideš skidati pojedine drivere (ne paket-sve) tad se nude po čipovima, ovisno što je proizvođač-oem u tom trenutku proizvodio-nudio, no svi rade isto-slično, hp-asus-lenovo-msi-dell... jedino što hp to radi na klasično bloatast način tj što su veći to su bahatiji dok je hpu više važno da ugura svoj soft koji ti želi prodati tintu za printer nego da ti računalo-printer rade..

-prije, stari model win, od dosa do w10-druge polovice (sadašnje), sve je bilo unazad kompatibilno, tj ako nisi imao najnoviji driver, soft, koristio si unazad prvi dostupan, to je radilo, desetljeća kompatibilnosti svega i supporta generičkih drivera npr za printere, no u sadašnjosti tog više nema, ms odbacio.. + uveo polugodišnje verzije i time ne samo duplo zapetljao dva puta godišnje inače banalnu stvar nego višestruko-gluplje, jer više verzija osa ne znači baš ništa, tj win11 nije dovoljno.. nekad-prije je oznaka osa bila upravo to, tj broj + SP, npr win7+sp1 .. servispackovi, umjesto današnjih h1-h2 + godišnji, pa od buldova 1703-1909.. imaš po nekoliko drivera za 'isti win' .. recimo po tri drivera za win10... (jer nije postojao win11).. a svaki soft traži kao minimum neku winver+sp, što bi prije bilo označeno kao win7+sp1.. i tad znaš što soft traži kao setup ili driver.. sad se to ne zna, tj za build bi trebao imati njegovu verziju drivera, mada možda radi starija i novija.. tj ono možda ovisi kad u kojem buildu ms odluči nešto promijeniti na tom dijelu hw-a.

..

-za usporedbu, installer win8, vrijeme kad je ms želio da sve radi, kad je to bio cilj-interes.. no win8 je bio samo prelazna faza na wi10, koji je najavljen kao posljednji os.. :)

-u prvoj fazi je w10 ok, zatim kreće gašenje-problemi.. a win11 je 'samo' stvar licenci, kao što će uskoro i win12, tj način kako se pravno može ograničiti support i kako se juzera može stalno gurati na nešto novo, na nešto što ne želi, ne koristi i što je ekšli beskorisno.. no nema izbora, ima samo rok odgode..

-a sve je to isti os, sve je isti driver.. i isti ms, gluposti, kao i oemi, kašnjenja, interesi, bloataste reklame umjesto da nešto ekšli jednostavno radi..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
Da. Ovaj sad sam skužio da dok radim onaj početni setup tad on već skida update u pozadini i kad se tek upali pc u windows update history vidim te sve update koji su failed to install. Znači to su sve driveri od amd-a plus ima još nešto od msi chipset i nešto od micro star. Uglavnom sve drivere imam na stranici od te ploče, mislio sam ih skinuti sve ručno i instalirati jedan po jedan. Ali veliko ali, kako instalirati windowse 11 i doći do desktopa, a da ne traži internet. Jel to uopće više moguće.. Ne mogu nikako shvatiti da se nema pravo izbora koristiti windowse primjera bez microsoft accounta.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2025 21:35 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina

- može, tj to je 'trik' za home (win10 pogotovo 11), bez interneta.. no moraš imati 'pravu' verziju-instalaciju, ne nešto 'egzotičnog'.. npr sam skineš-napraviš preporuka hr, + ako koristiš rufus za izradu tad možeš i dodatne opcije isključiti-uključiti, korisno.. tj po meni je bolje skinuti iso i kreirati rufusom nego mctoolom, za sam installer-opcije, dok je sve ostalo isto..

- nešto sasvim drugo je što internet treba za aktivaciju i update..

-redosljed instalacija drivera, početi od chipseta (pogotovo kad je nešto najnovije, tad os-installer ni nema driver za disk-kontroler, npr intel-sata.. pa ga se mora dodati u installu da bi disk bio dostupan), zatim u win prvi driver koji treba dodati je lan-wlan ako nije supportan već outofbox, jer tad može ostalo-automatika.. na kraju grafička-audio i ostatak periferije kao printer, dok poneke drivere bolje ne instalirati npr ponekad serija logitech miševa i sl. zna imati problem uz često bloatasto smeće koje većinom ne treba (osim ako treba neki fičer kao izrada macroa i sl.) + neovisno ako sam win instalira video driver, treba i 'pravi' jer tek tad će biti instalirano sve, npr hdmi-audio i sl. .. ali i to donosi svoj bloat pa u pravilu instaliram custom, ne sve, samo potrebno-driver.. tj sve ostalo je dodatak-višak, no poneki juzer to može i koristiti pa svatko za sebe odlučuje :)

-amd ima zgodne pakete, sve-u-jedan.. odavno, od xp-a i athlona.. ali i problem s verzijama, kako osa tako i drivera-setupa, pa često ima izuzetke, npr ne instalirati audio ili chipset i sl. nego tad ide neka druga-novija-ispravljena verzija, pa na kraju ispadne da nije prednost nego više mana u realnom svijetu gdje je malo tog savršenog kako je teoretski zamišljeno (a tad bi bilo super).. :) iz inače notorno loše drivere dok ne riješe dječje bolesti nove serije pa tek nakon pola godine sve radi ok, no tad opet izađe novija serija i ciklusi se ponavljaju.. opet, što je prije bilo podnošljivije, dok su win-verzije bile 'trajnije'.. sad su buildovi i praktički svakih 6mj se priča ponavlja tj ovisi što ms sve u tom trenutku mijenja kao i koliko bugova amd može utrpati u poluproizvod da izađe na planiran datum za prodaju pa ga kasnije peglaju.. nvidia je u tome bolja, intel najbolji (osim za najnovije gen cpu i intel-arc gdje su se već izgleda pogubili..) .. amd je jednostavno vrlo ovisan o soft-driveru, grafička.. nvidia daleko manje, tj razlika soft-hard mada je oboje driver (soft) za hardware pa ova rečenica u normalnom svijetu ne bi imala smisla :)) ..

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 2:34 (ihush).
16 godina
Imam jedno pitanje vezano za postavljanje Windows 11 na PC. Kada koristim Media Creation Tool (MCT) za izradu bootabilnog USB-a za instalaciju, mogu koristiti opciju za zaobilaženje obaveznog Microsoftovog računa tijekom početnog postavljanja (korištenjem komande OOBE\BYPASSNRO u Command Promptu), iako sam mislio da je microsoft i to onemogućio no nije. S obzirom na to da postoji taj relativno jednostavan workaround za zaobići zahtjev za online Microsoft račun, zašto bi se onda trudio koristiti Rufus ili bilo koji drugi alat za izradu bootabilnog USB-a kad je opcija za offline račun već dostupna u postavkama? Ne bih li time sebi olakšao cijeli proces, ili možda baš baš postoji neki drugi razlog zašto bi se preporučilo koristiti Rufus, osim u slučajevima kada je potrebno postaviti neke specifične opcije. Mislim nema nikakve razlike zar ne kad se izradi bootabilni stick sa win11 sa rufusom ili sa mct, u suštini to dođe sve na isto. Imam dojam da bi korištenje Rufusa moglo utjecati na ispravno funkcioniranje Windows instalacije, možda poremetiti neke sustavske datoteke ili postavke, iako nisam siguran u to.
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 15:32 (sage).
3 godine
sage kaže...
Imam dojam da bi korištenje Rufusa moglo utjecati na ispravno funkcioniranje Windows instalacije.

Ne bi, govorim iz iskustva ukoliko ti to što znači, instalirao sam mnoge winse napravljene rufusom s uključenim nekim od ovih ispod opcija i sve je uvijek bilo u redu, osim kada nije ali to nije imalo veze s izmjenama u instalaciji koje je napravio rufus već s hwom.

ilustrativni+prikaz+opcija ilustrativni+prikaz+opcija
 Ilustrativni prikaz opcija na slici iznad.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 16:20 (notloB).
16 godina
Znači vidim preporuka je napraviti i disable bitlocker automatic device encryption.. Hm.
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 16:03 (sage).
3 godine
sage kaže...
Znači vidim preporuka je napraviti i disable bitlocker automatic device encryption.. Hm.

Ne, to je ilustrativna slika s interneta, neowin.net preciznije, na kojoj prikazuju rješenje nekog problema ili slično, postavio sam je ovdje kako bih pokazao neke od opcija koje nudi rufus. Što ćeš omogućiti/onemogućiti u postavkama je tvoj izbor, dakle kvačice i crveni četverokut zanemari i odaberi ono što ti je potrebno.

Edit: editirat ću gore post da ne bude zabune, "ilustrativni prikaz opcija".

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 16:21 (notloB).
15 godina
Windows 11 - problemi

-zablude-predrasude i sl.. :)

-rufus nije čarobni štapić, tj ne radi ništa čudnovatog, naprotiv, radi ono što ms nudi.. radi istu stvar, jedino ostaje nejasno zašto ms ne napravi-ponudi juzerima odgovarajući alat (nego juzer, napredniji, to mora ručno, kao npr usporedba gui-diskmanagera i diskparta koji je ekšli ono ispod haube i radi-može sve dok u gui dijelu to nedostaje pa se koriste 3rd alati-partition manageri..).

-opcije.. ako se ništa ne izabere-promjeni tad je identično-isto mct ili rufusom (ili ručno iz cmd-a jer to sve rade diskpart i dism .. ili bilo koji drugi alat.. i juzeru je jednostavnije kliknuti u rufusu nego isto to tipkati..).

-razlika, rufus nudi opcije, npr mbr ili gpt boot, nudi npr automatsko postavljanje regionalnih postavki, korisno tj logično ću u pravilu-uvijek trebati upravo naše-hr postavke.. ili spomenuta automatska enkripcija.. nije time onemogućena nego je samo isključena automatika koja bi to napravila na defaultno podešenom računalu koje podržava sve win11 tražene fičere kao secboot i tpm... i tad bi automatika kriptirala disk, bez da juzer išta o tome zna, odnosno problem kad dođe do kvara-problema i treba spasiti podatke pri čemu juzer nije jamesbond pa da mu je enkripcija kao zaštita potrebna, odnosno koristi onaj tko treba, .. i kad god se poželi može se uključiti-konfigurirati, kao i sve ostalo, npr local acc ili online.. tj sve je isto, sve je i dalje moguće-dostupno, jedino što nazovimo isključivanjem tih lažnih uvjeta win11 nisu uvjet nego opcija, pa tako pripremljen install rufusom (npr sve kvačice-opcije..) će i dalje raditi isto što i mctoolom napravljen install jedino što će dozvoljavati i bez tih lažnih uvjeta a to je prednost, izbor.. i ponovo ne radi rufus ništa čudnovatog, radi ono što ms nudi pa čak i daje upute jedino što ne daje alat kojim bi to juzer-početnik lakše poklikao nego traži znanje i snalaženje s osnovnim alatima u cmd-u odnosno powerjuzera .. s čime se čak i slažem, tj ne treba čačkati onaj tko ne zna ništa.. no mogao bi ms nešto od tih alata napraviti, nešto kao rufus i nešto kao napredniji diskmanager, npr kao što bios nudi dva moda, lakši-napredniji pa juzer ovisno o želji-potrebi može do naprednijih opcija ako treba-zna što radi.. jedino što ms to nikad neće napraviti za juzere i čak se s tim slažem :)

-npr zašto ms ne nudi izbor mbr ili gpt particije? jer želi-gura secboot+enkripciju kao i tpm.. mada to u pravilu 99% korisnika ne treba, samo može stvoriti problem, no ms to želi (budućnost-usluge-servisi..) i tad ms jednostavno gura gpt, uefi, mada sam os najnormalnje radi na mbr-u tj nevažno mu je-sporedno.. a gpt je potreban jedino kad je boot medij (disk) veći od 2tb i nema drugi (manji) disk.. tj to je razlika u adresiranju 32-64bitnih oseva i bootova, kapaciteta, pri čemu gpt-secboot mora 'kemijati' da tako kažem, jer mora imati particiju na fat32 s koje boota, tj kod izrade gpt boot medija mora postojati boot fat32 particija dok install klasično stvori i onu dodatnu recovery, i to na kompliciran način tako da je gurne na kraj diska, odnosno time oteža kopiranja-kloniranja na različite kapacitete ili ručno.. besmisleno zakomplicirana shema kreiranja particija i komercijalnih interesa usputno eliminira mogućnost installa starijeg win na noviji hw kao xp, tj prvi mogući os je win7sp1-64.. ispod tog ne podržava gpt boot.. uz pomalo glupastu situaciju da se ograničava na 64bitne oseve mada jednako radi i 32bitni no više ih u normalnoj ponudi javnosti nema pa ni u većini linux distri.. itd.

-a zašto izgleda juzeru (ne naprednom) da alati kao rufus rade nešto čudnovato.. npr sam install boot-stikić-medij? .. znate li koliko je lako to napraviti iz cmd-a?

-cmd, diskpart.. izabrati disk i postaviti 'active'.. time je postao bootabilan, bez tog nije bootmedij.

-formatiranje i kreiranje particija su i za juzera normalne stvari, može i diskmanagerom klikanjem.. a može i diskpartom-tipkanjem.. isto je, tj sve to radi diskpart, ne radi to rufus ili treći alat čarobnim prahom.. to radi os.

pripremljen, bootabilan medij.. sve što treba je raspakirati iso, identično kao unzipati zip file.. npr korištenjem 7z, winrara, zipa ili samog os-filemanagera jer podržava odavno zip ili iso kontejnere pa se to svodi na copypaste ili raspakiravanje, neovisno kako nazovemo, .. a kad taj sadržaj završi na bootabilnom stikiću to je to.. stvar koju juzer da zna što natipkati može za par sekundi + vrijeme kopiranja-raspakiravanja iso-installa.. i to isto rade svi alati, mct-rufus-ostali.. a jedini dodatak je što rufus nudi dodatne korisne opcije-izbor i to na lakši način pa može i običan juzer, ne mora tražiti-googlati kako npr natipkati oobe-sysprep.. pri čemu juzer ne zna da do cmd-a u installu može doći shif+f10 tipkovničkom kraticom..

-dodatno, kad se već kreira install stikić.. preporuka juzerima, dodajte drivere za chipset, za mrežu.. može razne-više, juzeru je dovoljno za njegovo računalo no ako se koristi više različitih tad je logično za više čipova-čipsetova i mrežnih kartica lan-wlan.. jer bez tih drivera nema installa ili updatea-drivera koje automatika može povući s interneta, tj ako install ima potrebne dirvere tad je i to višak, ako nema.. nema dalje.. pa je to praktično-zgodno i to je to.. ništa čudnovatog ili različitog, jer opet, ne radi to rufus, on je samo frontend-gui za klikanje umjesto tipkanja, sve to radi ispod haube sam os-ms diskpartom i dismom, dok sam ms ne želi juzerima dati alat jednako kao što djeci ne dajemo šibice i nož.. pa to prihvaćam kao ok :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 12:13 (ihush).

1 0 hvala 1
16 godina
Odlučio sam pustiti da automatika sve odradi što se tiče drivera. Sad jel uopće potrebno instalirati one drivere što se nude kasnije u onom programu driver utility installer što iskoči kad se instalacija windowsa 11 završi. To su tipa amd chipset Bluetooth, realtek lan, amd gpu. Mislim sve radi i sa driverima koje windows update povuče.
Jel to je tolka zbrka instalirati to sve ručno, jednostavno ne možeš ništa bez neta. Zašto tolko komplikacija oko tih drivera, mislio sam da je to na windowsu 11 bolje riješeno, kad ono gore nego na windowsu 10.
Pa drugo, ponovno instaliram windows 11, sa stickom koji je kreiran sa rufusom, sve prođe ok i kasnije odem na c particiju gdje vidim folder windows.old hehe. Ne kažem da rufus ima ikakve veze s tim, al brate kakva windows.old mapa na potpuno novoj instalaciji gdje su particije sve izbrisane. Kako je moguće to ako sam sve particije izbrisao u samom setupu. Nije ovo u pitanju upgrade što znam da nekad nakon njega ostane ta windows.old mapa na c particiji nakon upgradea novije verzije windowsa.

Da i ovo ihush što ti kažeš za bitlocker enkrpiciju, nisam u toku a tim jel to hoćeš reći da se ona uključi na sistematskom disku čim se počne koristiti microsoft account. Znači tipa kad bi se instalirao windows 11 sa offline accountom sa stickom kreiranim preko rufusa, kasnije kad se prijavi na microsoft račun preko tamo postavki u settingsima, bitlocker se automatski uključi ili..
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 23:39 (sage).
3 godine

Prvo što napravim kod štelanja novog sistema je u biosu disejblati automatsku instalaciju bloatwarea proizvođača matične ploče kod prvog pokretanja winsa, u tvojem slučaju msi bloatware, isključim se s interneta i instaliram prethodno sa stranica proizvođača pojedine komponente downloadane drivere ručno, nakon toga apdejtam winse.

2 mjeseca
Nikad nije bilo ništa, automatski riješeno niti će biti, novi OSovi jedino imaju bogatu bazu hardvera tako je instalacija u odnosu na Win 95, XP etc. u kontekstu drivera trivijalna.
Win 10 i 11 uostalom su ISO slike sustava (kao nekad Nortonov Ghost, Slepstream u nedostatku SATA drivera ili egzotičnih Chipseta, iskusnjare znaju o čemu govorim).
U čemu je poanta, Win 11 pri instalaciji instalira Microsoftove generičke drivere, dakle nakon instalacije npr. podsustav zvuka radi, rezolucija ekrana je automatski prepoznata, oni driveri koji nisu prepoznati tokom intalacije povuče ih Win Update no postoji mogućnost u device manageru da niti Update ne prepoznazna nekakav hardver?
Priča je oduvijek ista, ponavljam je 30 godina, istina dugo nisam bio na forumu, nemam bviši stari nickname no napravio sam nov profil, takav sam volim pomagati po forumima, kao i drugre iskusnjare sa ovog foruma: Ihush i ostal iskusnjare.. 🙂, vidim cijenjena ekipa i iskusnjare su ovdje i pomažu 👍.
Ovako to su samo generički drive i radi osnovna funkcionalnost komponente, uredno. Međutim za punu funkcuonalnost neke komponente nužan je driver sa Neta odnosno driveri sa WEBa proizvođača komponenti ili laptopa, tako će npr. zvučna nakon instalacije potpunog drivera imati punu funkcionalnost komponente DSP, Dolby etc, touchpad imat će sve predviđene geste od strane proizvođača etc.
Ovako: driveri se instaliraju ovim redom:
Prvo Chipset, zatim driveri za Intel ili AMD tehnologije, nadalje driveri za VGA, AUDIO, LAN, WLAN, BT, Touchpad, Cameru i ostale device, periferiju..
Dakle driveri obvezno, bloatware ne savjetujem, tweakeri nek odluče ponaosob?
Međutim među softverom i alatima ponekad je aplikacija ujedno driver npr. sigurnosni 3D Guard zapisivanja na HDD ili SSD..
Da, nije jednostavno no praksom se stiče iskustvo.
Bitno: posebnu pažnju obratite ukoliko idete nadograđivati firmware ili BIIS/UEFI, ponovit ću što uvijek napišem radnja je visokog stupnja rizika radite isključivo na osobnu odgovornost!
Nije toliko problem flash, nego znate li koju MB imate, koja je točna oznaka i revizija ploče, to niti jedan softver ne zna, otvoriti kućište i naći potrebne podatke!, pročitati sa ploče ili komponente.
Da prokomentiram modanje Windoza posebno vidim tematiku na Win 11..
Ovako Microsoft radi izuzev standardnih hibridne i Cloud tehnologije, bez sinergije sustav je nesiguran, nestabilan, pretpostavljam reći ćete pa što za npr. gaming sve O.K. zašto nas gnjave GPTom, TPMom Bitlockerom, dovoljan je offline acc. etc. Ali?
Svako zašto ima svoje zato!
Bitlocker Systemskog diska nužan je, ovdje nebi zamarao prosječne korisnike poslovnom informatikom i zahtjevima, no certicificirani Admini znaju o čemu govorim.
MBR prastar i nesiguran, GPT moderan siguran posebno za ReFS formatiran disk..
Za komparaciju navest ću mobitel Vam ima defaultno šifriran FS, hoćete na PCu bez Bitlockera na Vama je, da čim povežete offline i online acc. Bitlocker se aktivira iz defaultnih sigurnosnih postavki.
Ima Microsoft jednako dobre alate bolje od Rufusa, no Rufus je trivijalno jednostavan za radnje koje je namijenjen u odnosu na ADK i CMD..
Sretno!

Hardwhelper!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 5:33 (HardwhelperNewProfile!!!).
2 mjeseca
Da, driveri obvezno, u prethodnom odgovoru opisao sam detaljno, ali samo sa originalnog DVDa ili WEBa, bloatware ne..
Nikako ne koristiti razne online reklamne alate koji se predstavljaju automatski postaviti drivere!
Hardwhelper!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 5:40 (HardwhelperNewProfile!!!).
16 godina
Hvala na pojašnjenjima, puno pomažu. No imam sad neki drugi problem koji to možda ni nije. Nakon što sam više puta reinstalirao windowse 11 zbog tih silnih pokušaja oko drivera, sad vidim na c particiji kreirana mapa windows.old. Zar to ne bi smjelo biti ako sam sve particije u setupu kad sam instalirao windows 11 izbrisao, resetirao pc, ponovno se taj setup windowsa pokrenuo sa usb-a, zatim tamo na disku koji je bio prazan kreirao new partition, on je to automatski složio kako treba biti za windowse, nakon što je sve bilo gotovo vidim na c particiji mapu windows.old.

U čemu je problem. Ne razumijem šta mu to znači sad.
Zar to ne bude tako samo kad se radi upgrade na neku noviju verziju windowsa 11.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 13:39 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina
sage kaže...
..
Da i ovo ihush što ti kažeš za bitlocker enkrpiciju, nisam u toku a tim jel to hoćeš reći da se ona uključi na sistematskom disku čim se počne koristiti microsoft account. Znači tipa kad bi se instalirao windows 11 sa offline accountom sa stickom kreiranim preko rufusa, kasnije kad se prijavi na microsoft račun preko tamo postavki u settingsima, bitlocker se automatski uključi ili..

-gdje si to u mom postu pročitao? :) 

-ne... nego, ako računalo zadovoljava se ms uvjete, ako je sve podešeno-omogućeno, kao npr tpm, tad će se uključiti i bitlocker.. ako nije sve, tad neće, jer traži to sve kao secboot a to znači i fat32 particiju za boot a to znači uefi-gpt .. mada to sve nema nikakve veze s radom-potrebama osa. Kao što ti piše, rufus isključuje automatiku, ne da rufus to onemogući, nego tad neće automatika uključiti-aktivirati bez znanja-klika juzera, no ako računalo nešto podržava tad to možeš bilo kad uključiti-aktivirati-dodati.

-online acc s time skoro da nema veze, tj ima na način da koristi onedrive, kao mjesto gdje drži podatke.. a za onedrive trebaš internet-liniju i acc. .. pri tome sam acc ili login nisu ono bitno nego onedrive i stvar je identična kao npr čitati gmail, ne možeš dok nemaš user-pass-acc.. ne možeš ako nemaš internet, ako nemaš lan driver, ako nemaš funkcionalni os s browserom ili email clientom.. no jednako se može reći da ništa od tog ne možeš bez struje. Jednako tako win11 može u requirementsima tražiti struju, kao što može tražiti da osoba zna pisati-tipkati.. jer su to kauzalno povezane stvari, ali ne zbog tehnologije-fičera nego bez struje ne radi elektronički uređaj..

- Dovoljno jasno? :)

-problemi kompatibilnosti unazad i supporta-drivera.. do polovice vijeka win10 win je podržavao sve, tad kreće gašenje, odbacivanje legacyja, starih drivera, supporta.. i problem što tad juzer mora pronaći odgovarajući driver, jer ga os nema u internoj bazi, pri čemu baš sve radi kroz driver, odnosno samo par osnovnih nužnih fičera su hardkodirani kao nativni FS u sustav, sve ostalo je modularno, driver, .. i problem, više pravni-troškovni-biz.. jer support za hw-driver daje oem proizvođač, npr lenovo-hp-asus.. koji ekšli ne proizvodi driver-čip pa tako ni driver, nego je posrednik između pravog proizvođača čipa kao amd-nvidia-intel-realtek..

-nvidia grafička je jedna, jedan driver, jedan pravi proizvođač, stotine oem-proizvođača... no za to je relativno lako, za mrežu malo teže ili audio ili touchpad.. 

-oem ne radi ništa, samo prepakira-rebrenda i stavi logo, no ima trošak, posao inženjera koji to rade + certifikacija a to znači slanje-plaćanje ms-u da to atestira-odobri i tad ima pravo istaknuti win-ms logo, kao i ostale oznake na proizvodima koje jednako plaća-certificira i koje vidimo na raznim kutijama-uređajima, tv-vešmašina-mediaplayer.. npr TuV, DVD, E .. ili od oseva logo win-pingvin-mac pa to znači da miš podržava te oseve, da je kompatibilan.. no to se plaća + obnavlja-ažurira, no da je to jednom .. to se ponavlja beskonačno u ciklusima + izlazi 'isto-novo' nove serije hwa, koje mogu biti identične staroj verziji ili imati novi fičer pri čemu je driver možda isti-stari no treba ponovo sve certificirati-održavati-plaćati, .. a to traži vrijeme-resurse-novac. .. i realnost, proizvođač ima interes to raditi kad prodaje robu, kad je nešto novo, kad to gura i plaća npr reklame.. no kad tu robu proda, kad prođe jamstvo, prvi val interesa-želje za prodajom-zaradom, tad više nema interesa to održavati-ažurirati, plaćati certifikaciju i sama testiranja-rad, odnosno prvo radi za novu robu koji gura, ne za staru, to kad dođe na red.. i problem, kad imaš noviji os, build, kad on traži konkretnu verziju-driver s oznakom koja do tad nije postojala, npr zamislimo da se sad umjesto win11 24-h2 verzija nazove win24-2.. za pola godine će biti win25-1.. svakih pola godine imaš novi os-build-verziju, koja jednako može tražiti novi driver certificiran za tu novu verziju osa, mada možda može raditi sa starijom verzijom...

-i sad ono gdje u tom slučaju počinje problem... automatika-ažuriranje, tj zašto tad automatika ne skine driver.. jer nema odgovarajuću certificiranu verziju, jer installer skripta traži konkretnu verziju-oznaku koja do tad nije postojala kao win25-1, kao i to da automatika koristi isključivo certificiran driver, iz provjerenog izvora itd.. ne driver koji to nema (može f-7 reboot, mod za install necertificiranih drivera..) bez tog installer-automatika jednostavno ignorira driver, ne instalira ga mada je sam driver 99% isti-identičan i vjerojatno radi.. a problem je veći kad u pojedinoj fazi-verziji ms napravi neku promjenu, npr za vga je velika promjena bila polovicom 2018me, uvođenje wddm20.. par mjeseci je bio divlji zapad s driverima, pogotovo radeonke koje jako ovise o driveru, tj nove hw-serije koje su morale koristiti novi driver za novi fičer dok je win konstantno vraćao na stari-interni i taj driver je radio ali nije koristio fičer dok je novi rušio + zbog interne verzije automatika je konstantno nadograđivala na ms-generički noviji-certificiran driver pa je kod restarta ili ažuriranja opet bilo vraćeno.. a mijenjali su kompletno powermanagment, rad chipseta, cpu-struje.. pa je za sve postojalo po nekoliko drivera, za tad win10, isti os-brojčano, no po buildu-godini različito za 1703-1909.. mreža nije radila, ako radi mreža ne radi bluetuth, pa ne radi audio... a juzer ne vidi nikakvu razliku, tj skine 'pravi' driver sa stranice proizvođača koji je za win10.. jer juzer ne razmišlja o buildovima, o čemu tad do problema nisu ni oemi ni ms razmišljali pa nisu ni nudili jasno označeno takve drivere, situacija kao da na benzinskoj ne znaš jel točiš dizel ili super, mada je stvar banalna.. problem iz ničega i iz tog da kad je više sudionika u lancu nitko nije kriv, odgovoran, nije ms jer on ne proizvodi driver, nije oem jer on .. a sve to se u ritmu izlaska h1-h2 umnožilo, skratilo cikluse na 6mj dok rutinski oem-proizvođači izbacuju nove serije hwa jednom godišnje prema božiću .. npr sad izlazi nova nvidia 5080 serija.. može se pretpostaviti da će za godinu-dvije izaći 6xxx .. nekad je os imao 'trajnost' 3-5 godina + duplo do gašenja.. sad ima trajnost kraću od tetrapaka mlijeka :) jer ms jednostavno ne želi xp sindrom osa kojeg nikako ugasiti-ubiti, pa ovakvom politikom to recimo osigurava ali ubija kompatibilnost, stvara problem dok se sve uskladi, .. mac nema taj problem jer je komplet-platforma, hw+sw, linux nema taj problem jer nema tu želju-cilj kao ms, odnosno free-đabe.. a sve kreće od tog što će i ms-soft postati 'free' .. ali ne baš đabe, tj usluge-cloud, plaćaš-imaš.. umjesto plaćanja jednokratne licence, konstantno vremensko plaćanje mjesec-godina, sveti gral softbiza kao porez-paušal..

-do tad će ms raditi gluposti, besmilslene probleme s verzijama.. kad taj razlog nestane, tad izmjena u softu više neće biti wintelovski razlog, odnosno tad će opet soft moći imati realne oznake verzija koje će značiti nešto stvarno novo, razliku.. ne samo datum-godinu-ciklus koji je neovisno o tome isto-promjena kriterij za npr driver-verziju a bez drivera ne radi ništa.

-no sad je stanje malo bolje nego prije recimo godinu.. tj sad je opet stanje takvo da ako netko skida novi driver npr za chipset-lan.. većinom će kod oema to biti jedan soft paket za win10-11, isti soft, isti driver.. nije problem unazad, problem je unaprijed, npr najesen kad se pojavi win12, ako korisit isti driver od win10-11, opet će tražiti potpis za win12, a to je trošak oemu za davno prodanu robu kao mrežnu ili matičnu.. oem će prvo napraviti za novo, napravit će i za starije-ostalo a možda i neće.. dok je driver ekšli isti, nepromjenjen i nije problem u driveru nego u installer-softu (setup.exe) koji je obična app, hardkodirana oznaka vezrije, kao i rebrendano za neki brand pa kao što se asus dirver neće instalirati na hp-lenovo i obrnuto, mada je driver isti, tako je i s ovim.. jer ovise o setupu, koji je rađen za postojeće winverzije-oznake i koji ne predviđa win12 kao jedini razlog zašto neće instalirati driver koji je možda isti. Tad će možda oem napraviti setup koji instalira isti driver na win10-11-12.. no do tad juzer nema driver na normalan način, nema kroz automatiku-ažuriranja.. tj mora biti napredniji, mora znati tražiti-instalirati.. npr pribaviti 'raspakiran' driver, folder u kojem su sys-dllovi, konkretni driver fileovi i inf-file, instalacijski config, koji osu-instaleru objasni što je što.. desni klik i instalirano je, lako, no proizvođači to ne žele, žele setup.exe u koji uguraju bloat, reklame, žele soft koji je vremenski-osovski-verzijski ovisan jer tad juzer mora češće na stranice proizvođača, tj svi svugdje guraju svoje reklame-interese, ne zanima ih juzer nego prodaja-novac..

-raspakirani driver, primjer.. ide-sata kontroler i tzv dos-f6 txt mod driver.. često posotoji za mbo-chipset mada od win vista-7 nije potreban (prije se moralo slipstrimati u install ili koristiti f6-disketu u paljenju installa.. a diskete odavno nema kao što nema ni cd-dvda.. takav driver, par sys fileova, radi, na svim verzijama, nema setup-installer dok sam os svojim instalerom zna što treba tj pročita inf-podatke i to je to... tj kad dođe do promjena recimo powermanagmenta sve što je potrebno je novi inf-file s novim pravilima-brojkama-podatcima.. a kad je to u pakirano u setup.exe tad je to win-ovisna app u kojoj je to hardkodirano u interesu oema kao logo-brand i koristi se za bloatware i sl.

-internet-automatika, teoretski divan sustav-riješenje.. no zbog interesa proizvođača-biznisa i wintela nije tako divno kao što bi teoretski bilo moguće, dok na suprotnoj strani npr linux to sve radi jer nema takvih interesa komercijale pa nije da ne može ..

-obrnuto.. kad već os ima automatiku za installiranje svega, ne samo osovskih ažuriranja nego i ostatak-driveri.. no svaki proizvođač gura i svoj soft, nešto kao 'soft-centar' .. tj gura svoju app koja se pokreće s osom i radi isto što i osovsko ažuriranje ali za svoj hw, provjerava npr bios verziju mbo i ako posotji novija ponudi nadogradnju.. to je ok, no od kad to radi os ne treba zasebna app treće strane, duplo + smeće .. i na to dodamo razne uređaje pa isto radi grafička i miš.. svaki uređaj različitog branda to može za sebe tj svoj brand, hp za printer itd.. i tad imamo 5-10 takvih parazita koji su nepotrebni-duplić-višak no svakog od njih proizvođač gura jer se tako istakne kao reklama a juzer (ne napredni) ne može znati što mu ekšli treba, pa defaultno koristi sve, instalira sve.. i takvo smeće.

.. a sve to je soft, pri čemu svaki soft ovisi o winver, mada je u pravilu unazad kompatibilno, ne mora biti, može biti problema tj pogotovo kad je nešto povezano s driverom-osom, a taj soft je upravo to, tj nije to tetris-word, direktno osovski povezano sličnije npr antivirusu, a tad mora biti i usklađeno s winver, pa ako nije tad nakon nadogradnje h1-h2 svakih pola godine imamo moguć problem da zbog tog softa (koji nije driver nego se samo brine o driveru uz smeće-reklame) recimo os ne može upgradeati jer je nešto nekompatibilno, da neće bootati nakon promjene itd.. jer taj soft zapne i da bi radilo treba i on biti ažuriran.. tj nevažan dio postane karika u lancu bez koje se ne može dalje i ako on pukne imamo problem koji nije ni trebao postojati no to juzer ne zna.. i tad imamo situacije da je sve radilo ok pa od jednog dana neće i da nakon nekoliko dana kad se sve posloži opet sve radi ok a da nitko ne zna u čemu je problem.. u kompatibilnosti i certifikatima, verzijama, ažuriranjima i tome da to ne radi jedna strana-osoba-firma nego više pa tad nitko od njih nije kriv i boli ih kiki..

-tj ako je to nekad s klasičnim izlascima bilo jednom u više godina, sad to može biti svakih 6mj .. umjesto teoretske idile, dobijemo divlji zapad stanje.. no ni to nije baš tako, tj kao loto-šanse.. ne pogađa ekšli veći broj korisnika nego promil.. pa prolazi dalje i ekšli dokazuje da je sustav dobar, ažuriranja i osevi rade svoje, rade.. rade u 99% dok za onih 1% nisu oni uzrok-krivci nego biz-interesi i poneki klasičan bug, sve skupa manje od loto šansi..

-većini korisnika, pravilno instaliran-podešen os-win, radi godinama bez ikakvog problema, jeftikaner-uredski.. gamerski potencijalno ima više šanse za probleme jer ga gamer-klinac češće želi pojačati-dodati-zamijeniti, ažurirati drivere, dodati nešto novo i pogotovo instalirati igre (pirat-crack..) uz klasično čačkanje bez potrebnog predznanja pa je za gamerske logično očekivati x-puta više problema no to je ljudski faktor dok za kvar kao napajanje-pregrijavanje jače ima veće šanse kao što jači auto više troši i brže oćelavi gume pa izleti u zavoju na poledici.. itd. zapravo je sve vrlo dobro, robustno, nirvana, čak i ova tema je dokaz, tj samo mali broj juzera ima problem dok sad trkeljamo o nečemu što nije stvarni problem nego teorija-pravila :))

16 godina
Ok. Nego ihush ili tko zna, daj molim te reci mi ovo sa tom windows.old mapom na c particiji nakon čiste nove instalacije. U čemu je riječ tu.. Usb stick sam kreirao preko mct, dalje sve norlmalno bootao preko njega, postavio postavke koje treba, nakon što je sve završilo ta mapa tamo. Kako to?
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 13:44 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina

-normalno bi bio nakon upgradea, iz postojećeg.. na clean s brisanjem diska ne bi trebao postojati .old .. ali, tko zna, možda je to nova skripta-rutina installera tj za vrijeme installa nudi ažuriranja online i to može biti odgovor pri čemu u folderu ne mora postojati ništa starog.. tj normalan .old zauzima barem 20gb (os + appsi..) kao backup za rollback ako zatreba, pa ako zauzima manje tad je ekšli 'temp' s glupim nazivom :)

-nudi li ti se uopće povratak na prethodno stanje? jer to je svrha-smisao pa zato i taj naziv-oznaka..

-odnosno, jesi li napravio 'pravi' clean install.. jesi li diskpartom obrisao sve.. (diskpart, clean.. prije izbora diska, shift+f10, zatvoriš i nastaviš nextati..) ako nisi, tad je to odgovor zašto postoji, tj installer je nešto pronašao i backupirao.. neka, ne smeta itd.

-no koliko je to važno? diskcleanup i nema ga.. dok pitati se zašto ms nešto (glupavo) radi postane uzaludno.

16 godina
Da. Mapa nema ništa prazna je 0 bytes. Što ti kažeš barem 20-tak gb bi trebalo biti. Ne, ne nudi povratak na stariju verziju windowsa. U system recovery vidim samo opcije reset pc, advanced startup itd.
Jesam li napravio clean install?

Pa kad sam sve poklikao next next do dijela gdje vidiš sve particije koje su trenutno, tamo sam tad izbrisao sve što je pod disk0. To su sve particije koje je win11 stvorio sam. Onda nakon toga sam restart pc-a napravio, pc je automatski bootao sa usb sticka sam, kasnije sam opet ručno kreirao partition i samo kliknuo next za instalaciju win11. Poslije toga je bio još jedan prozor kao potvrda da će sve biti izbrisano itd.. Opet next kliknuo i to je to. Sad valjda je to clean install ne kužim.

Diskcleanup očitava sveukupno 25.6mb, plus 190mb što je ostalo od windows updatea. I to je to. Nema previous windows installation. Nema govora o 20-tak gb kolko ta windows.old mapa otprilike inače ima.

Uglavnom pokušat ću bootat stick na kojem je windows 10, izbrisati sve particije pa ponovno kreirati stick za win11 na laptopu. Možda bude promjena. Kasnije ću postat screenshotove onog što radim kod instalacije windowsa 11, pa baš da vidimo možda negdje griješim.

Edit: Još mi je nekako najlogičnije ovo što kažeš možda je to nova skripta-rutina installera.. Jel pošto sam odlučio se logirat odma na mic. account, naravno onda se nešto odma u pozadini sinkronizira šta li već..

Screenshots postupak instalacije na linku

https://postimg.cc/gallery/NtjdmpGC
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 16:39 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina

-po napisanom si napravio skoro 100% clean :) .. tj ako dobro 'čitam', nextanje-klikanje.. brisao si particije, nisi otvorio diskpart u cmd-u + clean, nego u guiju-klikanjem.. gui ne nudi sve, ne nudi boot+rec particje, time nije 100% clean jer uvjek nešto vidi-nađe-nasljedi..

-ta razlika bi mogla objasniti zašto posotji win-old, ili ga koriste kao 'temp-update'-nešto.. jer očigledno nije old jer ni ne nudi povratak itd. ..tj moguće da je opet bug, nevažan, koji pogrešno protumači postojanje nečeg i kreiranja backupa odnosno ako je tako tad bi postojala opcija povratka koja bi vratila stanje računala na ono prije početka instalacije tj prazan disk-particiju 'kao dos'.. bez ičeg, no tad bi barem bilo dosljedno-konzistentno stanje postojanju old mape.. a zato je vjerojatnije previd-bug tima koji brine o installeru, kao onaj bug koji je imao hardkodiran path za dokumente pa ako je juzer imao različito od defaulta na c: tad je upgrade izgubio dokumente pogrešnim pathom na prazan folder.. tj taj bug je opasan zbog mogućeg gubitka podataka ali pogađa samo juzera s promjenjenim pathom za dokumente što je zanemarivo mali broj slučajeva dok je ovo benigno jer nema ničeg osim pitanja zašto postoji old.. :)

-ne treba ručno (ili 'ručno') kreirati particije.. tj baš prazan disk nema ništa, nema ni particijsku tablicu-mod (mbr-gpt..) sve to automatika napravi ako nema, .. tj installer vidi disk i ponudi kapacitet, na što lupiš next.. tj teoretski tu možeš upisati manji kapacitet ako želiš umjesto jedne c: particije imati više odvojenih particija na disku, kao radna particija.. no to se može i kasnije resizanjem po potrebi, tj 90% juzera samo lupi next bez unosa..

- ako unosiš neki broj tad se to može nazvati 'ručno'.. no ima smisla samo ako želiš više od jedne particije pri čemu će automatika-matematika biti odrađeni ali i moguće pogrešno izabrana particija za install tj kad je samo jedna-vidljiva tad nema pogreške, kad su dvije-više tad je moguće promašiti, kao i s više diskova.. + kad je više diskova tad imamo moguć problem s time koji je bootabilan-glavni, gdje je bootmeni-recovery itd.. pa je zbog eliminacije promašaja preporuka isključiti fizički ostale diskove dok se radi install, čista eliminacija mogućeg promašaja ne čak klasa greške kao nešto loše-kvar i sl.

-prije, dok os nije imao alate za resizanje-kreiranje particija, koristili su se treći alati, acronis, paragon.. zgodan-praktičan je minitool-portable i sl. .. no odavno nisu potrebni, u diskmanageru jednostavno shrinkaš particiju i od oslobođenog dijela kreiraš novu ako je potrebna, pa nije nužno za vrijeme installa, tj ne moraš unaprijed znati i imati plan u glavi, lakše + kako vrijeme ide možda dodaš neki disk ili se postojeći zamijeni s većim što je u prvom valu zamjene hdd na ssd bio često a sad s m2-nvme slična priča uz ograničenje da starije-jeftinije matične imaju jedan m2 utor.. tad npr kloniranjem manjeg na veći imaš slobodan prostor i od njega se kreira dodatna particija ili se doda postojećoj pod c: .. a sve to danas radi win, mada je zgodnije pa i 'sigurnije' koristiti treće alate, jer win-alati su trenutni-izvršni, nema klikanja pa kad si zadovoljan rezultatom 'aplayanje'.. do tad canceliraš i nema promjene-problema-greške.. tj svakako je za početnike sigurnije koristiti npr minitool nego u diskpartu raditi to isto .. i dio priče o tome zašto ms ne napravi alate, tj dati juzeru bez iskustva alat ili ne.. hoće li time napraviti šetu-problem.

-ms alati kao diskpart traže znanje, nema popravka-odustajanja.. početnik u ostalim disk-partmanagerima može klikati-vidjeti.. grafički, lakše.. i kad je zadovoljan klikne izvrši-aplay..

-pošto je to vrlo lako, brzo.. uopće više ne razmišljam koliko odvojiti za glavnu sys-os particiju, jer svaki juzer, potreba je različito, kao i hw-kapaciteti ili što ćemo sutra imati, pa ako je nekad preporuka za sys particiju bila recimo 100gb, može ostati a može više.. no što će netko pročitati za par godina i koje će diskove-kapacitete imati na raspolaganju pa će to biti smiješno-neprimjereno.. dok neki rutinski lupaju 50% što je jednako besmisleno.. tj jedini kriterij koji mogu imati za druge juzere (različito za sebe i svoje potrebe-planove koje tad imam) je npr particija do nekog kapaciteta, standardni kapaciteti ssd-nvme su 120-240-480.. pa ću tako lupiti 100 ili 200 gb računajući da ako kloniram na neki idući veći disk ima mjesta.. a da pri tome os nije na premalom ficleku, nedovoljnim za rad ili 'disanje'..

+ razlika, ako dijelim na particije, os-radna ili gaming.. tad juzer-krosnik treba to znati, razlikovati, npr za gaming.. i tad ću recimo postaviti na slovo g: s labelom gaming.. i reći da sve igre instalira na g-gaming disk (particiju).. pa ako će se tog pridržavati, os će raditi optimalno, neće biti zatrpan-zagušen dok igre lako pređu 100gb po komadu.. i klinac-gejmer lako instalira 'čitav internet' pa bi prije-kasnije ubio računalo-sys bez mjesta za rad.. tad će recimo terabajtni disk biti 200+ostalo.. ili nešto takvo, bez unaprijed 'najboljeg' recepta jer ne postoji.

-obrnuto, ostali 'normalni' korisnici, ne gejmeri, njima je 'najzgodnije' sve na jednoj particiji.. sve im je na npr desktopu ili user folderu kao dokumenti-slike.. eventualno za backup, no tad je poželjan drugi disk-medij, ne particija jer u slučaju kvara nema smisla, odnosno to bi bilo korisno samo za pojedine probleme.. itd.

-svako računalo, namjena, korisnik.. je za sebe + trenutna ponuda i novac kojim se raspolaže uz mogućnost da se kroz vrijeme nešto nadogradi a to ovisi i o izboru kućišta-napajanja, koliko čega se može dodati itd.. drugom juzeru je možda važnije koliko kojih usb portova ima kućište i gdje se nalaze gore-dolje ili želi svjetleće ledice ili nešto deseto pri čemu razlika cijene jeftinog-skupljeg kućišta lako pređe cijenu jeftinijeg nvme diska pa postane besmisleno raspravljati o cijeni-kapacitetu ili kako podijeliti mjesto, kojeg nikad nema 'previše'.. tj razmišljati u trgovini ili u instalaciji duže od 5min treba li veću-manju particiju postane besmisleno.. kraće, lupiš max-sve a kasnije ako treba korigiraš u minuti..

edit: za dodane slike installa.. kao da si pokrenuo install iz win, tj tad je nevažno što si obrisao sve particije, a zato se pojavi i poruka-dio gdje piše 'zadrži sve' clean jednostavno to nema, preskočen screen osim ako su to u najnovijem installeru ubacili .. tj jednako možeš mountati iso u win i pokrenuti install, ne moraš bootati sa stikića-medija.. + koristiš 'pogrešnu' verziju, ingliš, preporuka hr, jer ima sve što i ingliš + hr..

-skini iso, pravi.. napravi s rufusom, usporedi, napravi s mctoolom.. mora biti isto, uz razliku, mctool nudi izradu na dva načina, skidanje već pripremljenog isoa ili prema računalu gdje skida konkretne pakete kao jezčine i kreira esdove-isoe uz kompresiju koja može potrajati ovisno o ramu-cpu i brzini diska na kojem to radiš kao da zipiraš nekoliko gb filea.. onako od par minuta do pola sata, mct radi to na dva načina, tj taj drugi način je identično što radi upgrade wizzard kad pokreneš nadogradnju iz osa i na c-disku kreira esd folder.. što također može objasniti postojanje old-foldera mada je prazan.. 

edit2: .. prisjetio sam se.. :)

-zato jer nisi diskpartom cleanao disk, nego tek kad on u guiju ponudi particije, zato ti piše na svim dijelovima kao da je upgrade, na već postojeći os.. jer vidi particije i jer je tad to ponuđeno kao i obavijest-kvačice da ništa nije zadržano odnosno logički da je moglo biti.. čim installer u bootanju-paljenju detektira os-menije.. drugačiji je prikaz-meniji-sadržaj na ekranu, tj kad je clean disk tad tih poruka nema, a tad praktički samo nextaš (osim što ja odbijem sve što se ponudi u normalnom installu, no kako to rufus već odbaci nije mi više rutina pa zaboravim-preskočim.. tj kad je stikić kreiran mctoolom tad sve dodatne ponude odbijem dok bilo što tad što se nudi nije nužno nego izbor i sve se može naknadno dodati a poneki juzer ne zna pa prihvati-instalira jer misli da je važno-potrebno za os.. kao local acc i sl.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 17:35 (ihush).
16 godina
Ajd ovako kako bi ti to napravio i ostavio jel nemam ideje. Ono kratko i jasno.

Vidim tamo u setupu ima opcija previous windows setup možda ići na tu opciju.
Mislim kad se tamo u setupu po brišu sve particije sa diska 0 to je valjda sve izbrisano...
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 17:42 (sage).
15 godina

-prvi gui-meni koji ti se pojavi kad bootaš s medija.. stisneš shift+f10, cmd, diskpart, select disk (vjerojatno nula) i clean.. pozatvaraš-exit i dalje nextaš.

-skineš.. iso, hr, rufusom podesiš opcije, npr sve kvačice.. i napraviš pravi stikić.. uz razliku, ako to radiš na podešenom računalu s win, hr-jezik-regija-postavke.. rufus ponudi da kreira defaultno isto.. praktično, no ovisi što trenutno imaš kad kreiraš stikić pa o tome ovisi što ćeš izabrati... kao i download isoa koji je multiedišn za više verzija kao home-pro-edu.. a o keyu ovisi koji će se instalirati, dok upgrade to preskače i koristi jednu već instaliranu verziju no tad nema ni promjene-izbora, npr 32-64bitno ili jezik (jezik je gluparija, običan zapis u reg, no povezan s uvjetom upgrade verzije, pa kad nije isti jezik ne dozvoljava upgrade, samo clean itd.. tj opet nas vraća na to koju verziju koristiš hr ili eng s postavkama no to se može editirati u reg, google-ostalo..)

-dodatno, kad se već radi stikić, dodati razne chipset drivere, za svoje računalo ali i za ostala-razna, kao i mrežne dirvere, pogotovo novije za wlan.. par različitih i to pokrije 99% potrebnih, tad je to stikić koji može na većini računala obaviti sve bez većih problema odnosno jedini problem može biti izbor boot-moda, gpt-mbr i postavke biosa, dok se moguće pogrešno stanje-mod diska eliminira cleananjem pa tad on mora biti dobar-sukladan, bez cleananja ostaje nepromjenjen i time možda dobar-pogrešan..

-novija računala pogotovo laptopi bootaju u gpt-uefi modu, ne nude legacy-mbr ili je u biosu-opciji isključeno.. pa će stikić u većini slučajeva biti bootan u tom novom modu, no to je nagađanje, za sigurno uvjek loviti bootmenij npr f8.. i tad ovisno što bios podržava vidimo stikić-medij u jednom ili oba moda i zabreremo onaj koji trebamo, tj ako je pogrešan kad dođe do izbora diska će nas vratiti-odbiti, jednako kao da nema driver ili enkripcija.. tj to je jedini problematičan dio gdje juzer treba zaključiti zašto je odbijeno, neće dalje.. driver ili mod-postavke, enkripcija.. i ovisno o tome ide dalje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 10:17 (ihush).
16 godina
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Neće ev izbrisao sam cijeli disk preko diskpart, tek onda krenuo next next. I na kraju cijelog procesa opet na c particiji ta mapa, plus kad gledam start menu Isto nema uopće aplikacija koje inače budu samo settings, explorer i edge i to je to.

Sutra ću pokušati stvoriti stick preko rufusa pa probam tako. Ima isto jedna opcija u samom setupu previus version of setup. Možda se tamo treba ići da bi to na kraju bilo baš clean install. Jer ovo sve je totalno čudno. Kao da se pokreće instalacija iz samih windowsa tako nekako to izgleda.
Kako kad se obriše disk kompletno u setupu i preko diskpart može biti da na kraju opet imaju neke mape po c particiji.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 21:37 (sage).

0 0 hvala 0
3 godine
sage kaže...
Screenshots postupak instalacije na linku

https://postimg.cc/gallery/NtjdmpGC

Uopće ne kreiram ručno particije u instalacijskom procesu, obrišem sve particije na disku, odaberem unallocated space i klik direktno na next, sve odradi automatski i nikada mi ne ostavi nikakav ostatak unallocated spacea na disku, niti kb...

Napravio si clean install, ali iz winsa čini mi se, koji nudi opciju da ne obrišeš sve pa vjerojatno postavi proceduru vraćanja i restora na novoj instalaciji koje u biti nema, otuda i prazan old files, kada bi instalirao iz boota i napravio instalaciju koja nije iz winsa ne bi postavio niti to, vjerujem, nema pitanja i opcije, iako sada nisam siguran, čini mi se da i u bootu skonta da instalacija već postoji, uglavnom kada bi obrisao particije s 3rd party alatom nova instalacija ne bi ništa mogla kemijati s procedurama i glupostima, ali to već znamo...

16 godina
Izbrisao sam ih preko diskparta, resetirao pc, ponovno se bootalo sa usb sticka, tamo sve klikao next next, ovaj put nisam ručno kreirao particije samo klik na taj disk i next na instalaciju. Al baš to što pričaš kao da je clean install išao iz samih windowsa, što nije al tako nekako ispada. Šta mi ima nuditi opciju kao da ne obrišem sve.. To nikad mi nije bilo kad sam bootao sa sticka tako nešto. Ajd sad da se ide u recovery pa tamo klikneš u postavkama reset pc.. Tad bi bilo to ok.

Ma de luda kuća, stalno neke izmjene rade. Sad tek shvaćam zašto je rufus popular zašto ga tolko ljudi koristi za kreiranje sticka za instalaciju.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 21:46 (sage).
3 godine
sage kaže...
Izbrisao sam ih preko diskparta, resetirao pc, ponovno se bootalo sa usb sticka, tamo sve klikao next next, ovaj put nisam ručno kreirao particije samo klik na taj disk i next na instalaciju. Al baš to što pričaš kao da je clean install išao iz samih windowsa, što nije al tako nekako ispada. Ma de luda kuća, stalno neke izmjene rade. Sad tek shvaćam zašto je rufus popular zašto ga tolko ljudi koristi za kreiranje sticka za instalaciju.

Mislim ne kontam zašto te to brine, instaliraš i ćao, s rufusom, da imaš što manje pitanja i klikanja, koga uopće briga što izmišljaju u msu, što sam stariji pokušavam se manje sekirati glupostima. Željeli su da nextamo pa nextajmo.

16 godina
Da u pravu si definitivno. Tako će i biti, samo još malo da se pokuša naći riješenje. Volim biti uporan al kad vidim da ne ide onda odustanem.
Ove screenshotove od instalacije što sam postao gore, evo maloprije sam bacio pogled na poneki clip na youtubeu, nigdje ne vidim ni u jednom videu da je isto kako kod mene. Ono tipa na početku što pita, Select setup option, i would like to - pa dvije opcije install windows 11 or repair my PC. Znači uvjek je bilo klasično ono kao kod win10 instalacije. Ne znam je li ima nešto u biosu što bi bilo uzrok tomu.

Edit: na ovom videu je identična instalacija ondnosno kako je trenutno to kod tog installera kad se kreira win11 stick. Na 3:23 u videu na tom prozoru u setupu ima opcija Previous Version of Setup. Možda treba ići na to, pa da ne ostaje ništa od prethodne instalacije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 9:35 (sage).
14 godina

Ako niste dosad probali, vrijeme je.

https://atlasos.net/

Po meni obavi sve što mi treba da bi W11 bio upotrebljiv.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011/ TS3: xcell.teamspeak.me IGN:Xcell / Xcellzor / XcellDaHousecat
15 godina
dj_renny kaže...

Ako niste dosad probali, vrijeme je.

https://atlasos.net/

Po meni obavi sve što mi treba da bi W11 bio upotrebljiv.

-klasično smeće koje treba zaobići... klasa penisenlarđmenta :)

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice