Problem pri instalaciji Win 10/11

poruka: 5
|
čitano: 3.464
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Problem pri instalaciji Win 10/11

Pozdrav ekipa!

 

Kupio sam HP 250 G8 freedos, skinuo sam Windows 10 na usb i poceo instalaciju na novom laptopu, naime kada dodem do dijela gdje treba izabrati lokaciju za instalaciju Windowsa nista ne prikazuje, a kada stisnem refresh izbaci da nema nikakvog hdd odnosno ssd-a, pretpostavljam da treba instalirati nove Raid drivere u VMD formatu, ja nigdje ne mogu pronaci takav driver svi su u .exeu, dali mi moze netko pomoci.. Ista stvar je kada probam instalirati Windows 11..

 

I3 11te generacije

512gb SSD

 

Hvala!

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Problem pri instalaciji Win 10/11
stylecro kaže...

Pozdrav ekipa!

 

Kupio sam HP 250 G8 freedos, skinuo sam Windows 10 na usb i poceo instalaciju na novom laptopu, naime kada dodem do dijela gdje treba izabrati lokaciju za instalaciju Windowsa nista ne prikazuje, a kada stisnem refresh izbaci da nema nikakvog hdd odnosno ssd-a, pretpostavljam da treba instalirati nove Raid drivere u VMD formatu, ja nigdje ne mogu pronaci takav driver svi su u .exeu, dali mi moze netko pomoci.. Ista stvar je kada probam instalirati Windows 11..

 

I3 11te generacije

512gb SSD

 

Hvala!

 https://www.station-drivers.com/index.php/en-us/component/remository/func-startdown/5704/lang,en-us/

15 godina
offline
Re: Problem pri instalaciji Win 10/11

-bilo koji os, da bi koristio bilo koji dio hw-a mora imati odgovarajući driver, bilo u internoj bazi-generički ili dodatno-vanjski.

-za kontroler (chipset, ide-ata-ahci-raid..) je to starinski F6-driver ili običan-txt-inf sa sysfileovima (dok su pod win u pravilu upakirani u installer tj setup.exe koji u pravilu ne može raditi bez osa jer koristi resurse koje daje os kao prikaz-forme-buttona itd..) tj u 'dosu' trebaš raspakirani driver, ne setup nego sys-dll fileovi + inf.

-drugi mogući problem s identičnim ponašanjem-posljedicom je mod-gpt-mbr, secboot-uefi tj zaštita.. a to sve ovisi o postavkama biosa dok zaštita radi upravo ono zbog čeg postoji, ne dozvoljava pristup disku, tj rezultat je isti kao bez drivera.

-nekad su računala u biosu imala opciju recimo umjesto ahci-raid izbor ide-kompatibilnog moda.. no to je nestalo s vremenom, napušteno i tad ne možeš tako posesiti bios i bootati kao s generičkim modom koji bi radio no i da možeš tad gubiš performanse-fičere koji su važni, tj ssd brzina traži ahci, kao što ssd traži trim itd.. a dodatno win11 traži sve to unutar uefija mada i on može bez svega toga jer to nije uvjet osa nego čisto odluka ms-a koji gura u tom smjeru.

 

-trebaš 'pravi' install-medij, stikić, bootabilan.. lako se napravi, čisto-free, korištenjem mstoola ili rufus.. tj ovisi što želiš, kakvo je računalo tj želje-cilj i što se nudi u biosu kao opcija.. i tad ovisno o tome kreiraš install recimo rufusom u recimo gpt ili mbr modu.. ili u oba ali tad moraš koristiti f-tipke za bootmeni-izbor, tj tad se medij vidi dva puta, kao gpt i kao mbr boot (razni nazivi, npr uefi..). Recimo da je novo defaultno u uefi gpt modu s uključenim tpm20 i secbootom.. kao ono sve što traži win11, ako nešto nema ili ne želiš, tad rufusom možeš kreirati modificirani setup-installer koji će raditi bez tog lažnog uvjeta ili korištenjem ms-uputa (ista stvar ali teže-ručno).

 

-kad se izrađuje takav install medij, w10-11.. ili bilo koji drugi, može se dodati i driver, recimo folder-driver i u njega downloadaš-raspakiraš potrebno, za chipset kao primarni uvjet, zatim za wlan-lan, može i ostali ali sve ostalo možeš iz win nakon instala jer tad radi win i mreža.. ostalo može 's interneta' ovo ne može jer još nisi došao 'do interneta'.. (mada može i to, ručno-repo, tipkanje recimo powershelom.. nije za juzere više za napredne-admine-dev i sl. uz uvjet da u tom trenu imaš neki os-cmd, neki minimum koji to omogućuje.. kao minipe no ne može ni on ako nema mrežni driver jer tad mreža ne radi..). Kao dodatno može i novi bios-flesh tj ovisi što neka stara-nova serija računala ima, možda potreban update biosa za neki os.. pa u 'borbenom kompletu' install stikića može biti i to kao i ostali driveri koji nisu nužni no ne smetaju ako su na stikiću.. audio-gpu-ostalo.. jer taj stikić tad služi samo za install a ovako se eliminira ovisnost o recimo internetu-liniji.

 

-chipset drivere se može pribaviti sa weba proizvođača, no on je samo oem, npr intel je proizvođač, pravi.. odnosno za isti chipset možemo s bilo koje stranice skinuti isti driver, jer je isti, osim dijela setup-exea koji je brendiran recimo logoom i ne želi instalirati na drugo nebrand računalo mada je isti driver-chipset.. tj kao što za gpu-nvidia možete skinuti sa stranice proizvođača-branda možete i s nvidie koja to ima uredno-dostupno-lakše.. a intel teže, skriveno jer on ne želi biti support juzeru-kupcu nego to treba-mora biti oem.. ali možete se snaći, tj ako tamo ne nađete driver možete potražiti na drugom brandu, lenovo-dell-hp-acer-asus-... isto je, tj nije važno gdje pribavite driver, važna je verzija za os i chipset, dok su starije verzije dostupne po brojevima tj početni broj=serija i winver, pa winver za win11 ima viši broj nego za win10, 8, 7.. mada driver može biti isti-identičan i kumulativan je pa može biti za bilo što noviji, opet kao za glu-nvidia ili ati.. tj važno da podržava seriju-generaciju i to vrijedi i za ostale drivere, lan-audio.. tj snalažljivost gdje što pronaći.

 

-takav 'raspakirani' driver tj ne setup.exe nego inf-sys fileovi u pravilu nije raspakiran nego zapakiran kao npr zip-file i naravno treba ga raspakirati da bi bio dostupan tj za install kad browsamo do foldera na stikiću gdje se driver nalazi.. pa kad skinete driver, gledajte extenzije, mada ih defaultno os skriva (jedna od gljupljih opcija) i ako je zip, 7z, rar.. tad to treba raspakirati, najlogičnije desniklik + ponuđeno ime foldera iz imena filea tj u folder, ne da se sve zasipa jer tad možete imati stotine zbrčkanih fileova raznh drivera raznih uređaja.. teoretski može ali neuredno-nepregledno i možda nećete znati gdje što tražiti, tj folderi služe tome, organizaciji sadržaja.. pa ih tako i koristite.

 

-mogući problemi, npr fastboot i preskakanje ili prebrzo paljenje koje u sekundi prođe onaj dio kad treba stistnuti f-tipku za bootmeni + moguć problem s usb portom, 2.0-3.0 pa i samom kontaktu ili stikiću, tj ako u tom trenutku bios ne pročita boot medij tad ga preskoči, ide dalje.. a pogotovo kad postoji neki instaliran os kao freeos (kad je disk-računalo prazno tad nema kamo dalje tj tad automatika skrene u bios-postavke ili čeka..).

-za to tj ovisno u kojem modu je računalo-disk i stikić, što želimo, uefi-ostalo.. treba pripremiti i bootati stikić a za to moramo znati i koja tipka jer prođe brzo par sekundi kad POST to nudi i u pravilu tipke ne držati nego tipkati dok se ESC može držati (ako je to jedna od meni tipki, tj obično esc nudi meni za quickboot i bios setup.. zgodno jer se može držati za razliku od ostalih tipki koje tad prepune buffer i počne beepkanje-ignoriranje.. kao da ne držite tipku..). Nije teško nego nije identično za sva računala, malo spetljano dok se traži .. kad se točno zna tad je ok.

 

-ponekad je potrebno isključiti npr fastboot upravo zato, tj ako se preskoče neke diag rutine paljenja računala tad se lako preskoči i tipka, boot itd.  tj fastboot služi za brzo paljenje u normalnom radu kad računalo već radi,.. ne za install .. no to su problemi bili nekad kao i problemi kad je uključen sec boot (od 2014-2018.. nakon tog 99% radi ok, ali ovisi i koja serija računala, koji bios..). Za novo vjerojatno o tome ne treba brinuti, no ako nešto neće tad je to vjerojatno razlog.

 

-kao i to da kad posotji nešto instalirano, znači da disk nije čist-prazan-raw nego je već napravljena particija, inicijaliziran mod.. tad ga prije installa treba obrisati, diskpart, clean.. briše sve, ostalo će installer kreirati i postaviti odgovarajući mod.

-kad se stvari ponavljaju, ovo treba ponoviti, tj ako sad obrišemo disk i inicijaliziramo ga u jednom modu, koji je možda pogrešan, tad u idućem pokušaju opet treba sve ponoviti od brisanja tj eliminirati da je disk u pogrešnom modu, gpt ili mbr ili ovisnost o 'sreći' s 50% šanse kao što je i cuickbootmeni ili cms kako ga već tko nazove.

 

-dok nije bilo uefi-gpta nije bilo tih razlika, bio je jedan (danas legacy) mod, tj mbr.. i tad bios-disk-installer nisu mogli biti u različitom-drugačijem modu, sad mogu, tj sve troje mora biti jednako, jedno različito, ne radi, nema diska, kao kad nema drivera.. odnosno i secboot može jednako onemogućiti pristup disku jer mu je to svrha i zato uvjek treba krenuti s diskpartom-clean brisanjem i reinicijalizacijom od nule tj jedna moguća razlika je eliminirana i ne ovisimo o 'sreći' par-nepar 50%..

 

-ne mora se brisati kad sve to znamo, kad znamo u kojem modu je bios, disk, installer.. no većina juzera to ne zna i prvi put to vide dok idući put možda zatrebaju za 5-10 god kad će biti nešto desto-novo itd.

-odnosno, naravno gubite sve podatke koji su na disku, ako postoje.. kod novog kao ovo kupljeno s freedosom nema ništa pa to nije nešto za brigu, za računalo (ili disk) koji smo već koristitili tj sadrži podatke prvo njih backupirati, što je preporuka za svaki install, mada se može bez gubitka tj ovisno o riziku-važnosti, pa se to ne savjetuje ili backup! :)

 

 

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
neaktivan
offline
Re: Problem pri instalaciji Win 10/11

Hvala na pomoci! 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice