Povratak na Win7 ili ostati na Win8

poruka: 3
|
čitano: 3.135
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Downgrade na Win7 ili borba s Win8 (compatibility)

Nedavno sam kupio novo računao(diskusija o tome je u drugoj temi vezna uz nabavu FX8530 procesora). Instalirao sam Windows 8, te potom sam instalirao tonu programa što koristim, koji su većinom nekakvi veliki IDE za programiranje i elektroniku. Svaki taj program ima po 8gb, pa ima cjeli dan posla za ih instalirati.

No nisam ni slutio kolike će mi glavobolje stvorit Windows 8.

Prvi problem je što mi driveri za USB programator za eeprom/mcu sklopove uopće ne žele instalirati, te zbog toga nemogu koristiti programator(na xp radi savršeno). Cryengine3 editor također nikako neradi, te čak niti virtual PC nepostoji za windows 8. Onda sam instalirao Ubuntu na drugi disk, te pri boot windowsa uopće me ne pita dali bih slučajno želio ući u Ubuntu(u msconfig niti ga ne detektira). A kad promijenim boot pritority na drugi disk Ubuntu me pita hoću li win8, no kad ga odaberem krene učitavati win8 i nakon sekunde resetira se.

Još nisam niti probao pokrenuti ostale aplikacije koje koristim, dosad sam koristio isključivo win XP, te mi na XP radi sve ako podmazano.

Trenutno sam neodlučan o tomu što da radim, dali da se nastavim boriti sa compatibility issues, ili da izgubim ponovno dva dana reinstalirajući sve na Win7(gdije bi stvari trebale raditi bolje?) ?

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Downgrade na Win7 ili borba s Win8 (compatibil
D101h kaže...

Nedavno sam kupio novo računao(diskusija o tome je u drugoj temi vezna uz nabavu FX8530 procesora). Instalirao sam Windows 8, te potom sam instalirao tonu programa što koristim, koji su većinom nekakvi veliki IDE za programiranje i elektroniku. Svaki taj program ima po 8gb, pa ima cjeli dan posla za ih instalirati.

No nisam ni slutio kolike će mi glavobolje stvorit Windows 8.

Prvi problem je što mi driveri za USB programator za eeprom/mcu sklopove uopće ne žele instalirati, te zbog toga nemogu koristiti programator(na xp radi savršeno). Cryengine3 editor također nikako neradi, te čak niti virtual PC nepostoji za windows 8. Onda sam instalirao Ubuntu na drugi disk, te pri boot windowsa uopće me ne pita dali bih slučajno želio ući u Ubuntu(u msconfig niti ga ne detektira). A kad promijenim boot pritority na drugi disk Ubuntu me pita hoću li win8, no kad ga odaberem krene učitavati win8 i nakon sekunde resetira se.

Još nisam niti probao pokrenuti ostale aplikacije koje koristim, dosad sam koristio isključivo win XP, te mi na XP radi sve ako podmazano.

Trenutno sam neodlučan o tomu što da radim, dali da se nastavim boriti sa compatibility issues, ili da izgubim ponovno dva dana reinstalirajući sve na Win7(gdije bi stvari trebale raditi bolje?) ?

-problem je u nedostatku znanja, prije instalacije (radnog) OSa potrebno je znati:

-podrška HW-SW, kompatibilnost, stare app, pogotovo Dev-IDE... to se ne radi napamet, poggogla se, forumira se.. i tek tad kreneš na novi OS kao Osmicu ako su svi preduvijeti zadovoljeni.

-VPC psotoji, u Osmici je zapravo najbolja verzija, HyperV2, jednaka kao na serveru.

-Sedmica ili Osmica, postoje teme, ako bi sve app koje trebaš mogle raditi na oba OSa, ipak je vjerojatnije Sedmica za radni stroj. ... ili Workstation ako imaš volje pozabaviti se (dodatni problemi kompatibilnosti, ali ako radi dobiješ zvjer).

-XP je ipak pregazilo vrijeme, support. Postoji velika šansa da novi PC nebi bio HW-SW (driveri) podržan, uz IDE i nadogradnje koje vjerojatno trebaš.. XP je OK, ali sve težeje ostati na njemu.

-Možda (stvarno možda..), trebaš instalirati XP jer ti je na njemu sve radilo. Redosljed instalacije (pravilo) ide od starijeg prema novijem, na kraju linux ako planiraš multiboot, manje problema oko boota. Nakon tog , možeš podići testno Sedmicu-Osmicu, Ubuntu..

Kod instalacije Ubuntua, pogriješio si s HDDovima, tj redosljed HDDa u BIOSu-kontroleru (boot order) i izboru boot particije-MBR. Boot je postavljen na drugi disk, da bi meni-Grub imao smisla mora biti sve na jednom boot disku.

-Windowsi uvjek prebrišu MBR (ubiju linux) ali npr Sedmica ostavlja XP i kreira boot meni, XP bi izbacio sedmicu i linux. Zato on ide prvi ili bi naknadno morao boo medijem popravljati svaki OS, Sedmicu, Osmicu, Linux.

GRUB je univerzalni loader, radi normalno.

HDD mora biti bootabilan, mora imati MBR, jednu primarnu-aktivnu particiju, postavljen kao boot disk u BIOSu. Najsigurnije je imati priključen samo jedan disk dok instaliraš OSeve upravo zato da izbjegneš onakvu situaciju da boot ode na neki drugi disk.

Zbog standarda, treba kreirati jednu boot particiju primarna-aktivna, nakon tog (moj izbor, npr 512MB može FAT, svejdno) ostatak extended s logičkim particijama (nema ograničenja), nešto za linux swap, npr 4GB, pa za svaki željeni OS ovisno koliko planiraš instalirati aplikacija i dali ih planiraš instalirati na OS-particiju ili neku drugu kao i odvojen storage (particija ili fizički disk). Npr za XP može 10-20GB pa aplikacija na neku dodatnu ili uračunaš i to pa dodjeliš npr 80GB..  Sedmica-OSmica za sami OS 20, minimum još toliko slobodnog za tempove i još toliko za upateove kroz neko duže vrijeme, realno je minimum 60-80GB, na to opet aplikacije ili posebna particija. .. U ovoj kombinaciji , ja bi psotavio XP=10, Sedam=40 (ili 80), Osam kao Sedam, Linux (root) 40 +/home ...  home je za storage, kao i za aplikacije (ista filozofija kao u planu za XP-7-8..). To sve ovisi o veličini i broju diskova, možda u RAIDu (pametnije ne RAID, samo raspored OS-App-Storage-Temp rasporediti tako da ne budu istovremeno dvije stvari na jednom disku, nego da dva diska rade paralelno, efektivno kao RAID, bez problema oko drivera i spašavanja kad se problem pojavi..

Zato je plan, sve OSeve na jedan (i eliminiraš petljanje s boot diskom), pa kad su OSevi spremni, dodaš storage-work disk, npr pod NTFSom kojeg svi mogu čitati, prebaciš tempove, swap i sl..

btw, boot loader-manager može biti bilo koji (osim MSovog ako želiš neMS OS), preferiram GRUB. Radije krostim stari (legacy) 0.97. Ovisno o BIOSu-EFI, GPT i sl. možda moraš na novi. Postoji još npr LiLo ..  S grubom možeš relativno lako žonglirati particijama, naravno ne diraj. Prvo se lista man/faq... Uvjek možeš bootati neku liveDistru i popraviti. U najgorem slučaju redom XP-Seven-Linux rekreirati boot meni instalacijskim medijem. Ili ako bootneš npr Sedmicu, iskoristiti EasyBCD kojim je to minuta posla za klikanje.

Backup sys particija je pametna stvar, backup podataka je također podrazumijevan, backup boota također..

Virtualizacija kao i emulacija možda radi, možda ne. To ovisi o konkretnoj aplikaciji (i driveru). Većina stvari može raiti, ali treba znati kako se koristi i koje su mogućnosti (i prednosti-mane) pojedinog VMa. VPC-HyperV, VBox, VMWare.. kao i kakav host stroj-OS koristiti.

VM za npr Osmicu nije baš neko rješenje u tvom slučaju (ni za probu) jer je mala šansa da bi sve radilo. Obrnuto, XP možeš na svakom hostu vjerojatno uspješno riješiti. Problem (nepoznanica) ostaju tvoje aplikacije, IDE nije Tetris, specifični programi, ... ipak je tad logičnije imati pravu instalaciju XPa umjesto VM.

Čuvaj živce, polako i sretno...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Povratak na Win7 ili ostati na Win8

Hvala na savijetima.

Instalirao sam win7 na kraju.

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: