Isto se ovo moze napisati za XP...kad vam prekipi na Vistu. Meni 64bit Vista radi puno bolje stabilnije i pali i gasi se brzo. A ti ako imas neku kantu od kompa nisi ni trebao prelazit na vistu...mozda na win 98...
Kao prvo, jedno osobno opažanje: ma što u Bugu pisali o tome (i "preporučivali"), Windows Vista (konkretno - Ultimate) je nagora hrpa smeća, poluproizvod neviđen još od OS Windows ME. Sporo se učitava, gasi se beskrajno dugo, bespotrebno zanovijeta UAC-om, jede resurse kao da su badava i košta beskonačno previše ("svaki broj kroz 0 ...") i s vremenom sve učestalije korisnika razveseli "plavim zaslonom". Prije nego što se bacite u nabujalu rijeku, već počupane kose od jada, iskušajte ovo (vrijedi za računala sa SATA priključcima, dkle novijima):
1. Pripremite disketni pogon na stolnom ili USB vanjski disketni za prijenosnik.
2. Skinite s neta SATA drivere specifične za matičnu ploču u računalu (u pravilu stanu na običan floppy; ponekad imaju oznaku RAID).
3. U BIOS-u način rada tvrdog diska obvezno postavite na ATA (ne AHCI ili SATA ili štoveć) i spremite (save & exit).
4. Pripremite diskete (najčešće dvije) s programom za održavanje diska. Prema potrebi, i njih skinite s neta (primjerice, SEATOOLS za Seagate, Maxblast za Maxtor itd.).
5. U BIOS-u kao pokretački pogon postavite A (disketni) na prvo mjesto. CD/DVD kao drugi, a Hard Disk kao treći.
6. "Bootajte" napravu s diskete za održavanje diska i odaberite postupak brisanja svega na disku ("write drive with zeros" - "prepisivanje nulama"; samo formatiranje nije dovoljno - valja obrisati MBR - master boot record = očistiti sve od Viste). Postupak zna prilično potrajati, ovisno o kapacitetu njo računajte s najmanje dva-tri sata. Odite na pivo.
Ovi programi ponekad omogućuju i formatiranje diska ("priprema za operacijski sustav" - odaberite za XP).
7. U optički pogon umetnite bootabilnu instalaciju Windows XP SP2. Izvadite disketu prije toga, naravno.
8. Kad se pokrene instalacija XP, brzo pritisnite F6 (instaliranje dodatnih pogonskih programa koji nisu uključeni u XP - u ovom slučaju SATA drivera). Umetnite disketu sa SATA driverima u pogon.
9. Odaberite formatiranje diska NTFS Full (i to traje, ali kraće).
10. Instalacija XP će vas pitati koji driver želite instalirati s pogona A. Ponekad ih se nudi nekoliko na odabir. Iskustvo mi govori da je najbolje odbrati sve, jedan po jedan, pa koje prihvati.
Na prijenosnicima je uobičajeno da računalo prepoznaje vanjski disketni pogon kao Drive A:. Na stolnima ne, pa ga je nužno privremeno spojiti (nek "visi") i omogućiti mu rad u BIOS-u.
11. Dovršite instalaciju XP SP2. Promijenite u međuvremenu (pri uobičajenom restartanju) redoslijed bootanja: 1. HDD (0), 2. CD, 3. i dalje - ništa.
12. Maknite disketni pogon (odspojite, zaboravite).
13. S CD-a dodajte originalne drivere za matičnu, zvuk, grafiku, LAN itd.
14. Ponovo u BIOS: ovaj put kao način rada s tvrdim diskom odaberite SATA (iako nema zla da ostane na native ATA).
15. Doadjte, prema potrebi, nadogradnju na SP3.
16. Obavite sve ostale nužne instalacije i prilagodbe.
17. Eto mira u kući (manje-više, ako održavate sustav, defragmentirate i čistite disk od smeća i pazite što instalirate).
ja imam računalo sa 4 jezgre i 8 gb memorije i grafulju 4870 OC edition i na xp nijedan put mi se nije računalo restartalo i zaledilo dok na visti miljardu puta bugovita je p....k i mogu bez problem instalirati nove drivere i nikad problema
ja imam računalo sa 4 jezgre i 8 gb memorije i grafulju 4870 OC edition i na xp nijedan put mi se nije računalo restartalo i zaledilo dok na visti miljardu puta bugovita je p....k i mogu bez problem instalirati nove drivere i nikad problema
Kao prvo, jedno osobno opažanje: ma što u Bugu pisali o tome (i "preporučivali"), Windows Vista (konkretno - Ultimate) je nagora hrpa smeća, poluproizvod neviđen još od OS Windows ME. Sporo se učitava, gasi se beskrajno dugo, bespotrebno zanovijeta UAC-om, jede resurse kao da su badava i košta beskonačno previše ("svaki broj kroz 0 ...") i s vremenom sve učestalije korisnika razveseli "plavim zaslonom". Prije nego što se bacite u nabujalu rijeku, već počupane kose od jada, iskušajte ovo (vrijedi za računala sa SATA priključcima, dkle novijima):

dragec mi je da je baš Microsoft stvaranjem sedmice potvrdio moje postavke: Vista je bila i ostala jadan promašaj. mogu se samo nadati da će W7 biti bolji i da će Vista otići tamo gdje joj je i mjesto - u ropotarnicu promašaja. meni je, osobno, vista bila nešto poput želje za kupnjom kruha, a netko mi uvali (izvrsno izgledajuću) spužvastu imitaciju. nema veze kaj je beskorisno. važno da dobro izgleda (uz perpetuiranje američke paranoje kojekavim "sigurnosnim" postavkama - čudno da unix/linux ili mac nemaju takvih problema, zar ne?).
dogodilo se - ne ponovilo se.
Vista je odlican os ako imas konf. za nju ali slazem se sa vama donekle trebali su vistu napraviti da bude zamjena za xp i u losijim masinama.Ali nadam se da ce win 7 ispraviti sve to...
dragec mi je da je baš Microsoft stvaranjem sedmice potvrdio moje postavke
dragec mi je da je baš Microsoft stvaranjem sedmice potvrdio moje postavke: Vista je bila i ostala jadan promašaj. mogu se samo nadati da će W7 biti bolji i da će Vista otići tamo gdje joj je i mjesto - u ropotarnicu promašaja. meni je, osobno, vista bila nešto poput želje za kupnjom kruha, a netko mi uvali (izvrsno izgledajuću) spužvastu imitaciju. nema veze kaj je beskorisno. važno da dobro izgleda (uz perpetuiranje američke paranoje kojekavim "sigurnosnim" postavkama - čudno da unix/linux ili mac nemaju takvih problema, zar ne?).
dogodilo se - ne ponovilo se.
nadam se da će Win. 7 popravit stvari sa Windowsom
nadam se da će Win. 7 popravit stvari sa Windowsom
Citiram! Sudbina windowsa xp bila je posve netipična. Njihov nasljednik windows vista pojavio s nakon pet godina pauze i nije uspio pridobiti korisnike,zbog čega su win xp punih 7 godina nakon izlaska još uvijek uvjerljivo najrašireniji operacijski sustav. Prema posljednjim,dva mjeseca starim podacima OneStata,win xp instalirani su na 72,a vista na 21 % PC-a. Vista dakle nije upješno naslijedila xp,a još ga je manje istisnula,premda Microsoft inzistira na tome da je vista uspješna. Ona se doduše nakon izlaska prodavala bolje nego xp u istom razdoblju,ali tada je bilo manje računala. Vista se prodala u golemoj nakladi (ipak ,znatno manjoj od one xp-a),ali glavni razlog tome nije to što su kupci pohrlili zamijeniti stari xp novom vistom koja,to joj se mora priznati,izgleda znatno atraktivnije,već to što nisu imali izbora. Microsoft je postupno ukidao mogućnost prodaje novih računala sa starim windowsima,bolje rečeno,kršio ga je jer bi većina kupaca radije odabrala xp kad bi imala mogućnost izbora. Prema neslužbenim podacima a službenih i nema jer ih microsoft nikad nije objelodanio,gotovo 40% kupaca koji su imali mogućnost maknuti vistu s novog PC-a i zamijeniti je xp-om tu je mogućnost i iskoristilo. Iz tih razloga microsoft je jednostavno morao produljivati život starim windowsima. No,upravo odustajanje od produljenja podrške,koje znači da win xp neće podržavati buduće tehnologije kao što je USB 3.0 znak je da se microsoft konačno osjeća dovoljno sigurnim da otpravi stari sustav u mirovinu. Windows 7 beta 1 naišao je na sjajne kritike,a opća je ocjena da je taj sustav već u prvoj beta verziji,koja bi trebala biti daleko od dovršetka ,iznimno stabilan i pouzdan. Prema posljednjim službenim izjavama iz microsofta,win7 trebali su izaći 2010.no microsoft je ,ohrabren pozitivnim reakcijama,odlučio da će prva beta verzija ujedno biti i posljednja. Sljedeća testna verzija nosit će oznaku "release candidate". Izaći će vjerojatno početkom ljeta,a konačna bi verzija mogla biti dovršena već ove jeseni. Win7 tako bi izravno mogli naslijediti vistu na mnogim računalima,osobito u enterprise sektoru gdje su visti najmanje skloni. Prema istraživanju Forrestera,vista je instalirana na samo 9% korporacijskih PC-a.
Ova uputa je tek pokušaj da se pomogne. Mišljenje je, pak, posljedica dugodišnjeg profesionalnog rada na računalima, tijekom kojih sam iskušao gotovo sve. Apsolutno stojim iza tvrdnje da je Vista smeće, što je i Microsoft prešutno priznao izdavanjem ogromnog SP i radom na verziji 7 (cit. BUG: "..ono što je Vista trebala biti"). Najpouzdaniji ikad je bio Mac OS 8. Tu negdje su Linux, Unix i Solaris. Od uradaka dinamičnog dvojca Gates & Allen, podnošljivo je bilo raditi na Win 98, NT, 2000 i svakako u XP (poslednjih par godina bez problema - brzo, stabilno, pouzdano). Vistu (32 bit) su mi PRISILNO uvalili s prijenosnikom (Dell) i sretan sam što sam je se riješio, jer sam se više bavio njome nego radom (za koji računalo i služi). Doista je u rangu Me. Ušminkano, beskorisno smeće. No svaki bedak ima svoje veselje, pa tako i ja. Želim na računalu obavljati posao, a ne se baviti propustima i smetnjama u OS. Dodao bih i da sve ovo nije samo moje, već i iskustvo mnogobrojnih korisnika s kojima sam u vezi.
Upamtimo ovo: kvaliteta je ono što kupac želi (i plaća!), a ne što mu se ucjenama i "preporukama" uvaljuje "za njegovo dobro". Uostalom, uskoro će razvoj zbivanja pokazati da imam pravo. Mislim, kad izađe Win 7 s SP 1, 2, 3, 4... (svaki po bar 500 MB). Vista (32 bit) je samo nagovještaj za one koji znaju čitati s razumijevanjem.
vista je zakon!!! xp je prestar i lošeg je sučelja. na vistu se treba naviknuti
jučer prešao natrag u XP i nisam sretan
idem natrag na Vistu
na dva kompa koristim xp pro ,a na laptopu vistu ultimatum i mogu samo riječi hvale napisat za vistu jer mi radi savršenu bez ikakvih problem, ali naravno neću odustat samo tako od xp-a!
Vi se bezveze prepirete OS je OS isto je ima vistu ili xp samo šta je drugačiji visual still.
I zbog čega vam ide sporo sa vistom je to šta nemate dovoljno dobru konfu za takvu vrstu OS-a ,xp je dobar zato šta ne zahtjeva dobru konfu kao i vista.
Ništa sporije se ne učitava od XP, taj famozni UAC se isključi u tri poteza i od njega ni traga ni glasa. Bluscreen nisam dobio niti jednom u godinu i pol korištenja VISTE za razliku od XP-a! A ti famozni resursi su već smješni. Pa ljudi koliko su kompjuteri imali memorije kada su izašli XP!!!??? Ko je imo 512 DDR je bio kralj, a koliko su koristili!!!!!! Pa danas većina ima 4 gige rama i čemu oni služe nego da se koriste.
Treba znat namjestit VISTU, kao i pravilno INSTALIRAT sve drivere. Neko kaže da mu se VISTA dugo diže. A prilikom pokretanja pokreće stvari šta jedenostavno isključi (npr. kada instaliraš nero, automatski pokreće Ahead Nero Driver conflict recognition i Nero Home šta se isključi, onda nakon instalacije u startup ode AdobeReader quick launcher, isto nepotrebno, ako imate QuicTime i to stavlja pod automatsko pokretanje, Daemon Tools.... i još koliko programa kada se instalira automatski ide u StartUp i normalno ako netko nezna šta treba isključit i pusti da mu se svakakve p**darije dižu sa OS-om to traje dok se sve to ne popali!!!.
1. Pripremite disketni pogon na stolnom ili USB vanjski disketni za prijenosnik.
2. Skinite s neta SATA drivere specifične za matičnu ploču u računalu (u pravilu stanu na običan floppy; ponekad imaju oznaku RAID).
3. U BIOS-u način rada tvrdog diska obvezno postavite na ATA (ne AHCI ili SATA ili štoveć) i spremite (save & exit).
4. Pripremite diskete (najčešće dvije) s programom za održavanje diska. Prema potrebi, i njih skinite s neta (primjerice, SEATOOLS za Seagate, Maxblast za Maxtor itd.).
5. U BIOS-u kao pokretački pogon postavite A (disketni) na prvo mjesto. CD/DVD kao drugi, a Hard Disk kao treći.
6. "Bootajte" napravu s diskete za održavanje diska i odaberite postupak brisanja svega na disku ("write drive with zeros" - "prepisivanje nulama"; samo formatiranje nije dovoljno - valja obrisati MBR - master boot record = očistiti sve od Viste). Postupak zna prilično potrajati, ovisno o kapacitetu njo računajte s najmanje dva-tri sata. Odite na pivo.
Ovi programi ponekad omogućuju i formatiranje diska ("priprema za operacijski sustav" - odaberite za XP).
7. U optički pogon umetnite bootabilnu instalaciju Windows XP SP2. Izvadite disketu prije toga, naravno.
8. Kad se pokrene instalacija XP, brzo pritisnite F6 (instaliranje dodatnih pogonskih programa koji nisu uključeni u XP - u ovom slučaju SATA drivera). Umetnite disketu sa SATA driverima u pogon.
9. Odaberite formatiranje diska NTFS Full (i to traje, ali kraće).
10. Instalacija XP će vas pitati koji driver želite instalirati s pogona A. Ponekad ih se nudi nekoliko na odabir. Iskustvo mi govori da je najbolje odbrati sve, jedan po jedan, pa koje prihvati.
Na prijenosnicima je uobičajeno da računalo prepoznaje vanjski disketni pogon kao Drive A:. Na stolnima ne, pa ga je nužno privremeno spojiti (nek "visi") i omogućiti mu rad u BIOS-u.
11. Dovršite instalaciju XP SP2. Promijenite u međuvremenu (pri uobičajenom restartanju) redoslijed bootanja: 1. HDD (0), 2. CD, 3. i dalje - ništa.
12. Maknite disketni pogon (odspojite, zaboravite).
13. S CD-a dodajte originalne drivere za matičnu, zvuk, grafiku, LAN itd.
14. Ponovo u BIOS: ovaj put kao način rada s tvrdim diskom odaberite SATA (iako nema zla da ostane na native ATA).
15. Doadjte, prema potrebi, nadogradnju na SP3.
16. Obavite sve ostale nužne instalacije i prilagodbe.
17. Eto mira u kući (manje-više, ako održavate sustav, defragmentirate i čistite disk od smeća i pazite što instalirate).

Ništa sporije se ne učitava od XP, taj famozni UAC se isključi u tri poteza i od njega ni traga ni glasa. Bluscreen nisam dobio niti jednom u godinu i pol korištenja VISTE za razliku od XP-a! A ti famozni resursi su već smješni. Pa ljudi koliko su kompjuteri imali memorije kada su izašli XP!!!??? Ko je imo 512 DDR je bio kralj, a koliko su koristili!!!!!! Pa danas većina ima 4 gige rama i čemu oni služe nego da se koriste.
Treba znat namjestit VISTU, kao i pravilno INSTALIRAT sve drivere. Neko kaže da mu se VISTA dugo diže. A prilikom pokretanja pokreće stvari šta jedenostavno isključi (npr. kada instaliraš nero, automatski pokreće Ahead Nero Driver conflict recognition i Nero Home šta se isključi, onda nakon instalacije u startup ode AdobeReader quick launcher, isto nepotrebno, ako imate QuicTime i to stavlja pod automatsko pokretanje, Daemon Tools.... i još koliko programa kada se instalira automatski ide u StartUp i normalno ako netko nezna šta treba isključit i pusti da mu se svakakve p**darije dižu sa OS-om to traje dok se sve to ne popali!!!.

Koji pederski forum idem na HCL forum tam bat+renm dozvoljavaju slobodu
mišljenja i gmai adresu više ne upotrbljavam nit ču kupovati to smeče od časopisa.
Prešli ste granice lijepog ponašanja na forumu vređajući se međusobno. Što je prije bilo, koka ili jaje?
Ja još uvijek čekam argument za Vistu ili za XP. Ovo dosad me nije uvijerilo ni u šta osim u to da na postu ima nazovimo to ''svakakvih ideja'' i nazovimo to ''svakakvih autora tih ideja''. Jedan postaš je toliko iznerviran da je odlučio preči na neki drugi forum. Ajmo malo više pameti, pa onda argumente.
Edit: svi koji danas pljuju po OS XP Pro, nek ne zaborave da su ga koristili godinama. Oni koji nisu probali imati Vistu na svom računalu, neka se također drže pravila da ne izvlače zaklljučke ''napamet''. Čekam argumente pa da stavim točku na I.
win xp instalirani su na 72,a vista na 21 % PC-a. Vista dakle nije upješno naslijedila xp
Mislim da to nije toliko problem nekvalitete Viste, nego više činjenice da Windowsi xp rade sve što velikoj većini korisnika treba, pa niti nemaju potrebe plaćati za prelazak na novi OS.
Prešli ste granice lijepog ponašanja na forumu vređajući se međusobno. Što je prije bilo, koka ili jaje?
Ja još uvijek čekam argument za Vistu ili za XP. Ovo dosad me nije uvijerilo ni u šta osim u to da na postu ima nazovimo to ''svakakvih ideja'' i nazovimo to ''svakakvih autora tih ideja''. Jedan postaš je toliko iznerviran da je odlučio preči na neki drugi forum. Ajmo malo više pameti, pa onda argumente.
Edit: svi koji danas pljuju po OS XP Pro, nek ne zaborave da su ga koristili godinama. Oni koji nisu probali imati Vistu na svom računalu, neka se također drže pravila da ne izvlače zaklljučke ''napamet''. Čekam argumente pa da stavim točku na I.